VAN HEUVELLAND TOT KALIVES
Inhoud blog
  • Caffard - to kefi
  • terug
  • Filia
  • De oude heer en de wijn
  • Oktopus salade
    Zoeken in blog

    leven op Kreta
    10-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chorta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de winter schieten de wilde kruiden als onkruid uit de grond op Kreta. Je ziet dan ook overal, langs de kanten van de wegen en in de velden vrouwen die chorta aan het snijden zijn. Dit is wel degelijk een vrouwenaangelegenheid, je ziet zelden mannen dit doen. Het vraagt natuurlijk enige kennis, wat je verzamelt moet ook eetbaar zijn, ik vrees dat als wij chorta zouden snijden, je er best niet te veel zou van eten.

    Het meest natuurlijk is zeker de zelfgesneden chorta. Als je voor de gemakkelijkste oplossing kiest dan kun je ze ook kopen in het winkeltje om de hoek of in de supermarkt. Er zijn verschillende soorten, mengelingen van kruiden, zoals wilde venkel, groenten, zoals wilde spinazie en chicorei, aangevuld met een heel gamma eetbare kruiden.
    In veel Kretenzische gezinnen komt ze iedere week verschillende keren op tafel, je vindt ze ook in praktisch alle restaurants.  Chorta is immers zeer gezond, licht en lekker. Een dagelijkse boost van vitamines, vezels en mineralen.

    We maken ze zelf vaak klaar en ik geef hieronder het recept zoals wij ze graag eten:
    1 grote greep chorta per persoon
    1 aardappel, geschild en in stukken gesneden per persoon
    1 kleine courgette per persoon, gesplitst in vier maar de punt heel laten zodat ze niet uit mekaar valt.
    enkele teentjes look
    water en zout
    citroen en olijfolie
    peper

    Breng water aan de kook met het sap van een halve citroen, peper en zout en een paar tenen look.
    Als het water kookt, voeg dan de aardappelen toe en laat ze 10 minuten koken.
    Voeg daarna de courgettes toe en laat 5 minuten verder koken.
    Laatst de chorta erbij doen en laten pruttelen tot alles gaar is. De chorta mag echter niet platgekookt zijn, liefst nog wat knapperig.

    Giet dan  het water af, laat de chorta even uitlekken en breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie; eventueel nog een teentje fijngesneden look.
    Je kunt ze zo warm eten, wat ik het lekkerst vind. De chorta kan ook koud gegeten worden, op dezelfde manier klaargemaakt.

    10-02-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gastronomie
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag
    Hieronder staan alle berichten die in Kalives zijn geschreven. Ik heb ze allemaal ineens on line gezet. Lettertype en opmaak zijn nogal rommelig, dit komt omdat de berichten zijn overgenomen van mijn I-Pad en de programma's zijn niet volledig compatibel.

    09-02-2011, 14:41 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Algemeen
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dualiteit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Zoals steeds wanneer ik moet vertrekken heb ik de dag ervoor de "caffard" , niet graag weggaan, niet graag afscheid nemen, niet graag achterlaten. De plaats waar je woont, het dorp, mensen en dieren. Dit alles stemt me steeds weemoedig en zorgt ervoor dat ik me al een paar dagen voor vertrek ongemakkelijk voel.

    Ik vrees dat dit alleen maar erger zal worden, ik heb dit gevoel als ik uit België vertrek en evenzeer wanneer ik wegga van Kreta. Ik denk dat ik ertoe veroordeeld ben, leven tussen twee culturen, twee talen, twee vriendenkringen, twee huizen. Deze dualiteit is er al lang, nu wij ons vast verblijf hebben in Kalives wordt ze alleen maar sterker.

    We zijn terug vertrokken, op naar Athene voor een paar vergaderingen en ook een beetje stadsbezoek, we kennen de stad inmiddels goed. Gisteren van iedereen afscheid genomen, nog een etentje met de vrienden en dan een onrustige nacht. Vanmorgen dan afscheid genomen van onze twee nieuwe hondenvrienden, Vosje en Dino.
    Ik vrees dat ze de hondenkoekjes zullen moeten missen tot in mei, dan komen we terug.

    04-02-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Athene
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Vlekkeloze vlucht, behalve wat turbulentie, maar dat heb je bijna altijd als je aanvliegt op Athene, de overgang van zee naar land veroorzaakt nogal wat luchtstromingen. Met de taxi naar het centrum, de bussen en trams staken zodat de lijn vanuit het vliegveld naar het centrum platligt. Sinds kort is er een vaste prijs voor dit traject, redelijk en eerlijker dan de woekerprijzen die met vroeger durfde vragen.

    We zijn al dikwijls in dit hotel geweest, het ligt in het centrum vlakbij de poort van Hadrianus, op 5 minuten wandelen van Plaka. De prijzen vallen er best mee en we krijgen nog een verassing, in plaats van de doorsnee kamer (de goedkoopste) krijgen we een upgrade naar een juniorsuite, gratis, omdat we er vaste klant zijn.

    Vanavond zijn we vrij, de volgende dagen vergaderingen en verplichtingen. We gaan de stad in, eerst wandelen via Plaka naar Monastiraki en zo terug via Ermou.  Daarna enkele glazen bij Vrettos in een van de zijstraatjes van Plaka. Het café is zeer oud, prachtig ingericht en ze hebben er de beste Griekse cognac, veel beter dan de bekende Metaxa. Ook de ouzo is er zeer goed. De muren zijn van boven tot beneden bekleedt met rekken en deze vol met flessen in alle kleuren. Het is er altijd zeer gezellig, ook door de oude vaten waarin de zelfgestookte ouzo wordt bewaard. In vele gidsen over Athene vind je dit café terug, het is een monument!

    Daarna naar Psarras, een restaurant in Odos Erotokritos, op de heuvel van het Akropolis. Het eten is er zeer lekker en betaalbaar en de sfeer, met livemuziek altijd aangenaam.

    Dit is ons vast programma voor onze eerste dag Athene, een reusachtige, hektische stad met het hart van een klein dorp op het platteland.

     

    04-02-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Athene
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Goed bestuur

     

     

    Het is nu stil in Kalives, de hotels zijn gesloten tijdens de winter en heel wat cafenias zijn maar enkele dagen per week open. Langs het strand en aan de haven liggen een tiental restaurantjes en café's, nu allemaal dicht.

    Kalives valt echter nog mee, alle winkeltjes en de supermarkt zijn open. We zijn hier op dit gebied bevoordeligd, hier is werkelijk alle accomodatie, bloemenwinkels, tuincentrum, apothekers, supermarkt, beenhouwerijen, bakkers, alles voor de verwende westerse toerist. Deze week waren we ook in Rethymnon en Giorgopolis, daar was werkelijk alles dicht, echte spooksteden in de winter. Daartegenover is Kalives een bruisend dorp, je kunt er iedere dag overal terecht, ook in restaurant en café.

    Veel mensen leven hier van het toerisme, voor hen is het nu de periode dat ze weinig inkomsten hebben en moeten teren op de winst van de zomer. De taxi's staan werkeloos op de Platea en de enkel op toeristen gerichte zaken zijn dicht.

    Iedereen hier heeft zelf of via familie wel met toerisme te maken, de vele handelszaken met hun uitbaters en personeel, de hotels, de landbouw, verhuur van kamers en auto's. Iedereen pikt zijn graantje mee van het toerisme. Het is echter zo dat velen er zich niet van bewust zijn dat toerisme meer vraagt dan enkel Kretenzische gastvrijheid, vriendelijkheid en service. Om meer toeristen te trekken zou ook de mentaliteit van het bestuur moeten veranderen.
    De verkeersproblemen langs de smalle doortocht van het dorp wachten al jaren op een aanpak. De kade langs de zee is al enkele jaren in beton gegoten om daarna te worden aangekleed, de aankleding is nooit gebeurd. De sokkels voor de verlichtingspalen zijn voorzien, zonder palen. De vuiniscontainers staan open en bloot en velen denken dat het openbare stortplaatsen zijn. Niettegenstaande Kalives over zo veel toeristische troeven beschikt maakt de overheid daar geen gebruik van. Op dat gebied is er nog heel wat werk aan de winkel, nu is er echter geen geld voor en toen er wel geld was deden ze niets. Laat ons in België maar ophouden met te emmeren over goed bestuur.

    02-02-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manousakis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Vandaag reden we naar Vatolakos, het dorp waar de Manousakis wijnmakerij ligt.
    Eerst richting Omalos en daarna de zijweg naar Vatolakos, een klein dorp op de hellingen van de Lefka Ori. De wijnmakerij ligt even buiten het dorp, midden de olijf-en sinaasappelbomen. We hadden een afspraak met Alexandra Manousakis, die de wijnmakerij runt, om te praten over eventuele distributie van hun wijnen in België. Dit gaat echter niet zo maar, er zijn heel wat problemen op te lossen: aankoopprijs, transport, accijnzen, leveringstermijn enz.
    Geen gemakkelijke opgave maar Alexandra ziet het zitten, verdeling in België zou haar goed uitkomen nu het in Griekenland, wegens de financiële problemen, met de verkoop minder goed gaat. In november komt ze naar België om haar wijn voor te stellen en te promoten. Hij is dan ook van hoge kwaliteit, biologisch geteeld en met veel vakmanschap en liefde gemaakt.
    Ze waren vandaag de rosé aan het bottelen, ze maken die maar om de twee jaar.
    Die proeven we als we terug zijn.

     

    02-02-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Wijn
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pareaki
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zijn afgesproken dat de vrienden langskomen  voor het middageten, dat wil dus zeggen rond 14.00 uur. Ze zijn talrijk, klein en groot, moeder en kinderen, jong en oud. Goed voorzien van bloemen en vooral veel "gliko" taarten, chocolaatjes en gebak.
    Het eten staat al op tafel, wijn en water eveneens en iedereen begint meteen te eten. Intussen maken we de warme gerechten klaar zodat alles ineens en snel op tafel komt. Dit is de Griekse traditie. Het eten blijft dan ook staan en iedereen kan nemen wat en waneer hij wil. Rode en witte wijn, retsina en water worden overvloedig gedronken en de gesprekken komen los.
    Urenlange discussies over verschillende onderwerpen, van muziek tot politiek, vriendschap tot oorlog, alles komt aan bod.
    Na enkel uren komen de instrumenten boven en speelt en zingt iedereen mee, de oude liederen over liefde en vriendschap, rijkdom en armoede, oorlog en vrede en terzelfdertijd komen de verhalen los. De tafel wordt dan afgeruimd en er komt plaats voor fruit en zoetigheden, yoghurt en koffie en vooral veel tsikoudia, de zelfgestookte alcohol van druiven.

    In de late avond komen nog wat vrienden van vrienden binnengevallen, maar dat is geen probleem, iedereen is welkom. Ook Nektarios, barman van het hotel waar wij jaren verbleven komt binnnen. Hij brengt wijn en tsikoudia, zelfgemaakt, die ik besteld had. Hij wipte even binnen voor 5 minuten maar is twee uur gebleven, Er waren immers vrienden die hij al jaren niet meer gezien had en dit had voorrang op zijn nog lange rit naar Rethymnon.

    Nu is ons nieuwe huis definitief ingewijd, dat is het hier immers pas nadat er een echte pareaki is in doorgegaan.
    De volgende staat al gepland als we hier terug zijn in mei.

    30-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concert in Almirida
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Vannacht naar een concert geweest van het Kretenzische deel van FIlia. 5 muzikanten, twee loutas, een lyra, bas en percussie. Ze spelen een typisch Kretenzische dansavond. Laat beginnen, zo rond elf uur en vroeg eindigen, rond zes uur in de morgen.
    Het ging door in een klein café in Almirida, een dorp op Apokoronou aan de zee. De muzikanten waren al in stemming, de nodige whisky en tabak waren aanwezig en het publiek kwam, weliswaar laat, maar ze waren er. Een intro van ongeveer een uur is het begin, een aantal liederen, veel gebaseerd op Kretenzische madinades, (korte, meestal vierregelige verzen, uit de traditie maar soms ook recent en zelfgemaakt).

    Dan begint de dans, de muzikanten krijgen regelmatig drank, aangebracht door de aanwezige gezelschappen en soms wordt hen gevraagd om een bepaalde dans te spelen.
    Het gezelschap dat de dans bestelde danst, allemaal samen, en in de traditionele stijl. De mannen steunen op mekaar om de moeilijkste sprongen te maken en doen dit elk om beurt, zelfs jonge knapen nemen er al aan deel.
    De deelnemende vrouwen, een minderheid, dansen zeer gratieus en doen de ingewikkelde sprongen niet. Pas op, laat je niet misleiden, je neemt hieraan niet deel als je niet uitgenodigd bent. Enkel als de groep muziek speelt, niet op bestelling, kun je meedansen; of als men je uitnodigd.
    Wanneer je onuitgenodigd deelneemt aan een betaalde dans kun je, in het beste geval, resoluut gevraagd worden om op te houden en in het slechtste geval zwaar miserie krijgen. Wanneer je als bezoeker op een dergelijk feest binnenvalt zorg dan dat je de regels ietwat kent, dit is geen dansavond in een toeristisch hotel!

     

    28-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lefka Ori
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag 28 januari, Lefka Ori

     

    Vanuit mijn venster heb ik zicht op de Lefka Ori, de witte bergen.
    Die naam hebben ze ooit gekregen, honderden jaren terug, omwille van de wit-besneeuwde toppen in de winter. Nu doen ze hun naam eer aan, de toppen zijn scherp, wit en glinsterend in het licht van de vroege morgenzon. Soms zijn ze verborgen door de wolken, hangen in de mist en dreigen donker met regen en sneeuw. Hier aan de zee hebben ze weinig invloed, meestal schijnt hier de zon en is het zelfs in januari nog behoorlijk warm. Boven echter ligt er een pak sneeuw en vriest het. Enkele malen per jaar komt van over hun spitsen de zandstorm aangejaagd, zoals deze nacht. Zware windstoten, regen, onweer en storm.
    Deze morgen was alles bedekt met een gele laag stof van de Sahara. De hele dag waren er dreigende wolken, af en toe regen, maar wel 20°celcius warm.
    De Lefka Ori zorgt ervoor dat Kreta leefbaar blijft, water, olijven, wijn, voedsel voor de geiten en schapen, honing, kruiden, chorta, fruit en op de plateaus groenten, zonder haar zou Kreta een woestijn zijn. Vandaar ook dat alle Kretenzers van de bergen houden en er fier op zijn om af te stammen van een vader of moeder die vanuit de bergen kwam.
    De vele afgelegen dorpen bewaren ook de oude zeden en tradities, leefwijze en muziek en zijn veel minder vatbaar voor invloeden van de moderne tijd. In de zomer brengen ze ook verkoeling en velen rijden in het weekend de bergen in om er te verpozen, eten en drinken bij temperaturen die veel draaglijker zijn dan beneden aan de zee of in de valleien.
    Ook een van de mooiste natuurreservaten van Europa ligt in de Lefka Ori, de kloof en het natuurgebied van Omalos. De langste natuurlijke canyon van Europa. Een prachtig gebied voor natuurminnaars en avonturiers maar ook een reservaat voor de Kri-kri (wilde berggeiten) en voor de lammergier, het laatste reservaat van Europa.
    Lefka Ori, bewaarder van leven en tradities.

    28-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 23 januari, familie

     

    Uitgenodigd bij Vardis en Eleni, zijn moeder om s' middags te gaan eten, volgens Kretenzische traditie. De tafel vol met eten, zelfgemaakte wijn, alles overgoten met drukke gesprekken. De halve familie loopt binnen, eet en drinkt mee en komt zien naar de Belgen die nieuwe buren worden.

    Je wordt inderdaad dadelijk opgenomen in de kring, de Kretenzische gastvrijheid is groot, iedereen probeert een woordje met je te praten, zegt dat je welkom bent en snel koffie moet komen drinken, hartverwarmend als vreemdeling in toch een vreemd land.

    Na enkel liters wijn en veel muziek, rond 22.00 uur afscheid genomen en in bed gerold. Maandag wacht heel wat werk.

    23-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kalives
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons huis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Ons appartement is in perfecte staat, net, geschilderd, elektriciteit en sanitair werken en de ligging is perfect.
    Het is een soort klein penthouse, op het dak van de eerste verdieping met een enorm terras. Vooraan zicht op de vallei en de Lefka Ori, zijdelings zicht op zee, op de baai van Souda. We wonen in een straat in het centrum, dichtbij de kerk met alle voorzieningen, winkels, supermarkt, apotheken, restaurants en een hotel vlakbij. En dit op 50 m van het strand.


    Natuurlijk moet er nog ingericht worden, een tafel en stoelen, wat kookgerief, frigo, een radio en kleine huisraad moeten we aankopen.

    Ook kuis- en wat schilderwerk moeten nog gebeuren maar uiteindelijk valt dit zeer goed mee, zo goed zelfs dat we voorzien om op woensdagmorgen helemaal geïnstalleerd te zijn. Uiteindelijk een succes.

    Vanaf morgen dus meer tijd voor de dagelijks dingen en ook meer tijd om te bloggen.

    22-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kalives
    21-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Internet en meerbepaald Proximus speelde al die weken met mijn voeten, het was niet mogelijk om vanuit Kalives te bloggen. Daarnaast ondersteunt dit blog-programma ook mijn I-Pad niet, dus vanaf nu de berichten in uitgesteld relais.

    We zijn aangekomen op vrijdag 21 januari, via Athene naar Chania, alle vluchten zijn vlekkeloos verlopen, dus op tijd voor de afspraak met Vardis. Eerst natuurlijk een bezoek aan zijn moeder Eleni, tsikoudia,  zelfgebakken Koekjes en kaastaartjes met honing als welkom. Na het uitwisselen van de laatste nieuwtjes krijgen we sleutels en kunnen we naar boven. We moesten even wachten op Elias want die zou helpen het bed opzetten, maar was natuurlijk veel te laat.
    Na het uitladen van de bagage zijn we nog iets gaan eten in het dorp, traditioneel, een kilo wijn, kalamares, gebakken courgetten en fava met versgebakken brood. Zo kom je onmiddelijk in stemming behalve dat de eerste nacht de verwarming niet werkte en we dus in een koud appartement moesten slapen, een eerder onrustige slaap gezien het vele werk dat op ons wachtte

    21-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kalives
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet mogelijk om te bloggen. geen verbinding met het internet, afwachten dus....

    21-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Algemeen
    17-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elias
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In mei 2007 rijden we naar Kalami, daar ligt een strook strand waar wij telkens opnieuw naartoe gaan. Even buiten het dorp vraag ik Mireille om te stoppen, ik wou de laatste paar kilometer te voet gaan. Langs de weg hangen affiches op de houten elektriciteit- en telefoonpalen. Vastgehecht met enkele nietjes proberen ze je aandacht te vestigen op komende evenementen en concerten. Op een van die palen hangt een affiche met twee jonge muzikanten, één ervan herken ik in een flits; de zoon van restaurant” Kiani Akti” dat ligt op het strand van Kalami.

    In de eerste jaren van onze bezoeken aan Kreta was dit onze vaste slaapplaats, we sliepen er op het strand en moesten maar de aardeweg oversteken om in het restaurant te komen. We beleefden er legendarische dagen en nachten. We konden daar ook douchen, in open lucht, en we kregen er drinkwater. In ruil gingen we er dikwijls eten en drinken, vooral ettelijke liters huisgemaakte, sterke wijn. We gingen er bij onze latere bezoeken ook telkens terug, zagen de kinderen van de uitbater opgroeien, huwen en zelf kinderen krijgen en werden toen al bediend door de derde generatie.

    De jonge kerel met de Lyra op de affiche was één van de kleinzonen van Elias, de oorspronkelijke uitbater. Ik was er niet echt zeker van en scheurde de affiche los om ze Mireille te tonen maar deze bevestigde mijn vermoeden.   Dezelfde avond gingen we er eten en de jongen van de affiche bediende ons. Hij heet Elias, net als zijn grootvader. Zijn Engels was nogal beperkt, maar we konden voldoende praten om te horen dat hij Lyra speelde samen met een vriend, dat ze ook zongen en al heel wat concerten hadden gegeven op feesten en bruiloften. Ook hadden ze een opname van de Kretenzische TV, die zouden ze kopiëren en mij eens opsturen. Ik vertelde hem dat ik in België bezig was met muziek, ook volksmuziek.  Hij zei dat te weten, daar we als ze klein waren dikwijls geschenkjes voor hen meehadden waartussen ook Cd’s van het festival. Zo wist hij wat  Dranouter was, hij had de site ook al bezocht op internet.  

    De kopie van de CD kwam er, naar Kretenzische gewoonte, na heel wat weken. Het klonk goed, dus spraken we af om bij ons volgende bezoek te zien of ze in 2008 konden overkomen voor een concert op het festival. Zo maakte ik ook kennis met Vardis, de zanger en Louta-speler en met Demetris, de jongere broer van Elias die virtuoos de Louta bespeelt. Deze kennismaking mondde uit in een jaarlijks terugkerend concert op het festival, weliswaar in verschillende bezettingen maar steeds met de populaire Kretenzische volksmuziek. Naast de concerten kwamen er ook projecten met Vlaamse muzikanten “Filia”, waarover ik het later nog zal hebben; maar ook een jaarlijks klein festivalletje dat we samen organiseren in Kalives, het dorp waar zij wonen.  

    Zo is voor mij de cirkel rond, de kennismaking met de oude Elias resulteerde 30 jaar later in een samenwerking met de jonge Elias, en dit rond volksmuziek, een genre muziek waarrond heel mijn leven is opgebouwd. Het is voor mij dan ook steeds ontroerend om een concert van hen bij te wonen en als ik Elias terugzie is het steeds een beetje terugzien van mijn, voor een deeltje,  geestelijk kind.    

    17-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kalives
    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Porto Veneziano
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een eerder onaangenaam bericht verstuurd. Ons hotel in Chania, waar wij al die jaren verschillende weken per jaar logeerden, heb ik afgezegd. Het was er voor ons steeds een beetje "thuiskomen", onze fles wijn stond klaar in de kamer, altijd dezelfde kamer trouwens, en iedereen was blij om ons terug te zien.

    De gastvijheid van Anna, Agapi en alle anderen aan de balie zullen we missen, ook de nachtelijke gesprekken met Yorgos en Nektarios, waarin we steeds de wereld wilden verbeterden zullen nu wel wat minder worden.
    Alhoewel we, vrees ik, nog dikwijls zullen terug te vinden zijn op het terras of in de bar van "Porto Veneziano" aan de oude haven van Chania.

    Moest je ooit een goed hotel zoeken in Chania, dit is een aanrader. Niet toeristisch, enkel kamer met ontbijt, goede service, vriendelijke mensen en een fantastische ligging met zicht op zee en op de haven. Vraag daarvoor wel een kamer op het tweede of derde verdiep, dan heb je zicht over de havenmuur van Stavros tot Rodopos schiereiland.

    Het ogenblik komt nu snel dichtbij dat we ons appartement in Kalives kunnen innemen, we zien er erg naar uit en houden jullie van daaruit zeker op de hoogte!

    Bijlagen:
    http://www.portoveneziano.gr   

    02-01-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Chania
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rondom de oude haven van Chania leven veel zwerfhonden. Een van de slechte eigenschappen van de Grieken, waar ik nogal wat problemen mee heb, is hun onverschilligheid, soms wreedheid tegenover dieren. Een van de resultaten hiervan is het grote aantal zwerfhonden die je zowat overal aantreft. Dit van Athene, waar ze zelfs een bijzondere status hebben, tot het kleine dorp Kalives, waar er ook ruimschoots genoeg zijn.

    In de loop van onze vele jaren verblijf hebben we er veel leren kennen, herkennen en telkens terugzien. Een van de eerste zaken die wij doen als we in Chania aankomen is zien waar "onze " honden zijn. Mijn "dikke" vriend, de ouderdomsdeken, kennen we al vele jaren; reeds van toen hij als jonge hond kunstjes deed voor de garcons van de restaurants aan de haven. Kunstjes waarvoor hij beloond werd met overdadig veel voedsel, hij is daardoor nog steeds veel te dik en door zijn ouderdom moeilijk te poot. We kennen zijn verblijfplaatsen waar hij het grootste deel van de dag liggend doorbrengt en ik vrees dat wij zowat de enigen zijn die hem eens knuffelen en ertegen praten. Het moment komt dat hij er niet meer zal zijn, een vertrouwde figuur, daarom neem ik telkens afscheid als wij voor de zoveelste keer vertrekken.

    Er is ook de "zeehond" die op een nacht verkeerd sprong toen hij een kat achterna zat. Ik werd wakker van zijn geklaag maar kon niets zien in het water. Gelukkig was een van de mensen van de vroege vuilophaaldiens allert en redde hij hem uit het water waar hij onder een loopbrug terechtgekomen was.
    De naamloze hond die al jaren woont op de drempel van  de juwelierswinkel van Stavros en Mary, in de zomer een tapijtje om op te slapen en in de winter krijgt hij een met plastiek afgedekte kartonnen door. Daarvoor onderandere zijn wij vaste klant bij Mary, eerbied voor dieren staat hoog in ons vaandel.

    En er zijn er nog zoveel, de drie honden die soms samen met ons gaan wandelen, de strandhonden in Kalives die bij je op je strandzetel komen liggen, Peppi van Stavros, waarop ik nog later terugkom. enz..
    Die honden bezorgen me meestal een ongemakkelijk gevoel, medelijden, affectie, melancholie, kortom: het "Griekse" gevoel.

    20-12-2010, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achinos
    De Kretenzische keuken is niet alleen gezond en lekker, maar ook in veel facetten verrassend.

    Vraag in een goede vistaverna eens "achinos", salade van zeeëgels! Een goed adres is "Ta Neoria" aan de oude haven van Chania, vlakbij de toegang tot de havenmuur en dicht bij "Porto Venetiano" hotel.
    Soms moet je erop wachten omdat de visser nog niet binnen is, ze worden immers één per één van de zeebodem geplukt, en dit kan enkel bij stil weer. Je kunt ze dus niet steeds krijgen en enig vraag-en zoekwerk komt hierbij wel eens van pas. Best is ook eerst de prijs te vragen als deze niet op de kaart staat, een eerlijke prijs is ca € 11.00 per schaaltje, en dit kun je gerust met twee of drie delen.

    De zeêëgels worden opengesneden en de "kuit" eruitgehaald, dit is slechts één koffielepel per exemplaar. Daarna mengen met olijfolie en wat versgeperste citroen, een vleugje peper en klaar. Je eet ze met vers gebakken brood dat je sopt in de marinade en er een deelje zeeëgel mee opeet.
    Pas op; dit werkt verslavend.

    14-12-2010, 10:14 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gastronomie
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostos wijnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Te Vatolakos, ongeveer 20 km van het centrum van Chania liggen de wijnvelden van Theodore Manousakis. Hij teelt en maakt daar de Nostos wijnen dien behoren tot de beste van Griekenland. Hij werkt met Rhone-cepages, Syrah, Mourvedre, Roussanne en Grenache. Hij maakt hiermee "internationale" wijnen, voor ons perfect drinkbaar maar toch met een eigen Kretenzisch karakater. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Lefka Ori, op het westen gericht op misschien 10 km van zee. Hierdoor krijgen ze nog voldoende koeling om de alcohol enigzins onder controle te houden.
    De Nostos wijnen krijgen een uitstekende beoordeling door Parker en zijn binnen Griekenland gekend als behorend tot de top 10 van het land. Dit is te danken aan de gedrevenheid van Kostas Galanis, de wijnmaker en tevens aan het advies van Laurence Pegeau, wijnmaakster van het befaamde domein Pegeau in de Chateuneuf du Pape.
    Alexandra Manousakis, de jongste dochter van Theodore runt het bedrijf en keerde daarvoor terug van de USA naar de geboortegrond van haar vader.
    Mometeel worden 5 wijnen gemaakt, 3 monocepages: de Nostos Syrah, Grenache en Roussanne; en twee blends: de Alexandras en paradepaardje Nostos Manousakis.
    De Manousakis-wijnen zijn de huiswijnen bij alle officieele gelegenheden georganiseerd door de stad Athene, een mooi visitekaartje voor een prachtig product.

    Bijlagen:
    http://http://www.nostoswines.com/homeGR.asp   

    07-12-2010, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Wijn
    18-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leftheri in Souda
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De lekkerste omelet eet je bij Leftheri in zijn visrestaurant “Ta Bakaleaki” in Souda.

    Steeds wanneer we op Kreta zijn gaan we er naartoe, de eerste keer was meer dan 30 jaar terug en sindsdien is er niet veel veranderd.
    Dezelfde gastvrije uitbater, dezelfde eenvoudige lekkere en authentieke gerechten en je eet er nog steeds op straat.

    We beginnen steeds met een omelet-garides, en deze is werkelijk onovertroffen! Daarna gegrilde vis, salata en patates met daarbij een kilo witte wijn. Beter eten kan je niet, tenminste wanneer je houdt van de Kretenzische keuken en authenticiteit zoekt.
    Levtheri spreekt wel perfect Engels, wat de communicatie  gemakkelijker maakt. Als je er ooit komt, doe hem dan de groeten.

    Ik probeer hierbij het recept van de omelet te geven, maar dezelfde smaak krijg je nooit. Ik denk dat dit komt door de pan waarin hij bakt, ze gaat waarschijnlijk al tientallen jaren mee.
    -          Doe een geut goede olijfolie in een pan en verhit ze sterk.
    -          Bak daarin grote gepelde garnalen; diepzeegarnalen of scampi kan ook.
    -          Giet een viertal geklutste eieren erover, goed gekruid met zwarte peper en zeezout; niet te veel zout, er moet nog feta bij.
    -          Laat de omelet onderaan bruin bakken en bestrooi ze intussen met verbrokkelde feta of mizirtha (als je eraan kunt komen).
    -          Keer de omelet om op een bord, met de bruine kant bovenaan.
    -          Dien op met goed brood en een glas Kretenzische witte wijn.    

    Kali orexi.

    18-11-2010, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gastronomie
    17-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Draak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De draak slaapt met haar kop op het strand van Stavros.
    Haar muil ligt in zee, de zee die haar voedt en adem geeft.
    Haar knobbelige staart slingert over Akrotiri.
    Zo lang ligt zij hier al, ze heeft Minos nog gekend, Ariadne en de Minotaurus.
    Misschien brandde zij wel Knossos plat of verwoestte ze Festos.
    Geduldig wacht ze tot haar tijd terugkomt, draken hebben nu immers geen bestaansrecht meer.
    Maar misschien..... !

    17-11-2010, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Indrukken
    Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010

    Categorieën
  • Algemeen (4)
  • Athene (3)
  • Chania (2)
  • Gastronomie (5)
  • Indrukken (9)
  • Kalives (7)
  • Wijn (2)

  • Gastenboek
  • mooi mooi
  • marinella
  • test

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Mijn favorieten
  • Kalives

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs