VAN HEUVELLAND TOT KALIVES
Inhoud blog
  • Caffard - to kefi
  • terug
  • Filia
  • De oude heer en de wijn
  • Oktopus salade
    Zoeken in blog

    leven op Kreta
    10-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chorta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de winter schieten de wilde kruiden als onkruid uit de grond op Kreta. Je ziet dan ook overal, langs de kanten van de wegen en in de velden vrouwen die chorta aan het snijden zijn. Dit is wel degelijk een vrouwenaangelegenheid, je ziet zelden mannen dit doen. Het vraagt natuurlijk enige kennis, wat je verzamelt moet ook eetbaar zijn, ik vrees dat als wij chorta zouden snijden, je er best niet te veel zou van eten.

    Het meest natuurlijk is zeker de zelfgesneden chorta. Als je voor de gemakkelijkste oplossing kiest dan kun je ze ook kopen in het winkeltje om de hoek of in de supermarkt. Er zijn verschillende soorten, mengelingen van kruiden, zoals wilde venkel, groenten, zoals wilde spinazie en chicorei, aangevuld met een heel gamma eetbare kruiden.
    In veel Kretenzische gezinnen komt ze iedere week verschillende keren op tafel, je vindt ze ook in praktisch alle restaurants.  Chorta is immers zeer gezond, licht en lekker. Een dagelijkse boost van vitamines, vezels en mineralen.

    We maken ze zelf vaak klaar en ik geef hieronder het recept zoals wij ze graag eten:
    1 grote greep chorta per persoon
    1 aardappel, geschild en in stukken gesneden per persoon
    1 kleine courgette per persoon, gesplitst in vier maar de punt heel laten zodat ze niet uit mekaar valt.
    enkele teentjes look
    water en zout
    citroen en olijfolie
    peper

    Breng water aan de kook met het sap van een halve citroen, peper en zout en een paar tenen look.
    Als het water kookt, voeg dan de aardappelen toe en laat ze 10 minuten koken.
    Voeg daarna de courgettes toe en laat 5 minuten verder koken.
    Laatst de chorta erbij doen en laten pruttelen tot alles gaar is. De chorta mag echter niet platgekookt zijn, liefst nog wat knapperig.

    Giet dan  het water af, laat de chorta even uitlekken en breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie; eventueel nog een teentje fijngesneden look.
    Je kunt ze zo warm eten, wat ik het lekkerst vind. De chorta kan ook koud gegeten worden, op dezelfde manier klaargemaakt.

    10-02-2011, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gastronomie
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag
    Hieronder staan alle berichten die in Kalives zijn geschreven. Ik heb ze allemaal ineens on line gezet. Lettertype en opmaak zijn nogal rommelig, dit komt omdat de berichten zijn overgenomen van mijn I-Pad en de programma's zijn niet volledig compatibel.

    09-02-2011, 14:41 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Algemeen
    Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010

    Categorieën
  • Algemeen (4)
  • Athene (3)
  • Chania (2)
  • Gastronomie (5)
  • Indrukken (9)
  • Kalives (7)
  • Wijn (2)

  • Gastenboek
  • mooi mooi
  • marinella
  • test

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Mijn favorieten
  • Kalives

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs