In de winter schieten de wilde kruiden als onkruid uit de grond op Kreta. Je ziet dan ook overal, langs de kanten van de wegen en in de velden vrouwen die chorta aan het snijden zijn. Dit is wel degelijk een vrouwenaangelegenheid, je ziet zelden mannen dit doen. Het vraagt natuurlijk enige kennis, wat je verzamelt moet ook eetbaar zijn, ik vrees dat als wij chorta zouden snijden, je er best niet te veel zou van eten.
Het meest natuurlijk is zeker de zelfgesneden chorta. Als je voor de gemakkelijkste oplossing kiest dan kun je ze ook kopen in het winkeltje om de hoek of in de supermarkt. Er zijn verschillende soorten, mengelingen van kruiden, zoals wilde venkel, groenten, zoals wilde spinazie en chicorei, aangevuld met een heel gamma eetbare kruiden. In veel Kretenzische gezinnen komt ze iedere week verschillende keren op tafel, je vindt ze ook in praktisch alle restaurants. Chorta is immers zeer gezond, licht en lekker. Een dagelijkse boost van vitamines, vezels en mineralen.
We maken ze zelf vaak klaar en ik geef hieronder het recept zoals wij ze graag eten: 1 grote greep chorta per persoon 1 aardappel, geschild en in stukken gesneden per persoon 1 kleine courgette per persoon, gesplitst in vier maar de punt heel laten zodat ze niet uit mekaar valt. enkele teentjes look water en zout citroen en olijfolie peper
Breng water aan de kook met het sap van een halve citroen, peper en zout en een paar tenen look. Als het water kookt, voeg dan de aardappelen toe en laat ze 10 minuten koken. Voeg daarna de courgettes toe en laat 5 minuten verder koken. Laatst de chorta erbij doen en laten pruttelen tot alles gaar is. De chorta mag echter niet platgekookt zijn, liefst nog wat knapperig.
Giet dan het water af, laat de chorta even uitlekken en breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie; eventueel nog een teentje fijngesneden look. Je kunt ze zo warm eten, wat ik het lekkerst vind. De chorta kan ook koud gegeten worden, op dezelfde manier klaargemaakt.
10-02-2011, 00:00
Geschreven door Mdeswarte 
|