VAN HEUVELLAND TOT KALIVES
Inhoud blog
  • Caffard - to kefi
  • terug
  • Filia
  • De oude heer en de wijn
  • Oktopus salade
    Zoeken in blog

    leven op Kreta
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Begin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Juli 1979. Na een vermoeiende reis landen we op Chania. Eerst met Olympic naar Athene, dan met de taxi naar een andere luchthaven en daarna de binnenlandse vlucht op Chania.  Rechtstreekse vluchten van Brussel naar Chania waren er toen nog niet, wel naar Herakleon, maar dat was nog eens 150 km rijden tot bij onze verblijfplaats.

    Op het vliegveld werden we verwelkomd met militaire eer, tot de tanden gewapende soldaten begeleidden ons naar het luchthavengebouw en zorgden ervoor dat we zo snel mogelijk de zone verlieten, Chania airport was toen immers enkel een militaire luchthaven. Nogal beangstigend voor de toenmalige toerist.

    Gilbert kwam ons afhalen. Gilbert was een vriend van mijn geboortedorp en was beroepshalve voor een aantal jaren op Kreta. Telkens hij met verlof kwam vonden we mekaar tussen pot en pint in ons stamcafé en vertelde hij veel over de vreemde zeden en gewoonten, het aangename leven op dit volgens hem zo mooie eiland. Zo spraken we af dat we Gilbert en Inge, zijn vrouw, eens een bezoek zouden brengen. Dit bracht ons dus voor het eerst op Kreta, in Chania, een streek en een stad waar we nog tientallen keren zouden naartoe gaan.

    Van toen reeds werden we gegrepen door dit land, zijn sfeer, levensvreugde en muziek. Muziek heeft ook altijd een grote rol gespeeld in onze relatie met Griekenland: Mikis Theodorakis was toen heel populair in West-Europa, zijn verzet tegen de dictatuur, zijn muziek van “Zorba”; de sirtaki was zelfs immens populair. We kenden Griekenland  daarvan en van Melina Mercouri uit “Never on Sunday” met “Ta pedia tou Pirea”. Toen, lang voor het ontstaan van de wereldmuziek, waren dit voor ons exotische klanken die ons er toe aanzetten om dit land beter te leren kennen en te begrijpen.      

    09-11-2010, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Algemeen
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees van Mama
    Een bereiding van de moeder van mijn goede vriend Elias. Zij baat het restaurant "Kiani Akti" uit aan het strand van Kalami.

    - Een lamsschouder, in stukken gezaagd
    - Drie grote tomaten, gepeld en in schijven
    - Vijf tenen look, met pel en in twee gesneden
    - Een grote ui, gesnipperd
    - Een halve liter tometenblokjes uit blik
    - Enkele takjes rozemarijn
    - Enkele takjes thijm
    - Gedroogde oregano
    - Griekse olijfolie
    - een kilo aardappelen, geschild in vier stukken gesneden
    - Zwarte peper en zeezout

    Giet 1,5 dl olijfolie in een vuurvaste schotel en bestrooi met de ui. Leg daarop de schijven tomaat en overgiet met de tomatenblokjes.
    Wrijf het vlees in met olie en kruid met zwarte peper, zout en oregano. Leg het bovenop de tomaten.
    Leg de look en de kruiden tussen het vlees plus de stukken aardappel.
    Plaats in de oven, 180°C voor ca 1,5 tot 2 uur. Als het vlees te bruin wordt, verminder de temperatuur of dek het geheel af.
    Het vlees moet door en door gaar en zacht zijn.

    08-11-2010, 11:32 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gastronomie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webcam oude haven Chania
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze webcam geeft je om de minuut een live-foto van de oude haven van Chania.
    Het zicht op de haven met het kleine vuurtorentje komt voor in zeer veel reisgidsen over Griekenland en Kreta.


    Links zie je de vuurtoren met de haveningang, ongeveer in het midden van de havenmuur ligt de “fortezza” een oude Venetiaanse versterking.

    De bergen boven de fortezza liggen in Stavros; op het strand van Stavros werden vele scènes gedraaid van “Zorba de Griek”.
    De beroemde scene waar Anthony Quin de sirtaki danst werd gedraaid op het strand van Stavros.

    Overblijfselen van de Turkse bezetting zie je in deze stad nog overvloedig, in het midden van het beeld de oude moskee, nu tentoonstellingsruimte.
    Bij gunstige lichtinval zie je rechts één van de twee overblijvende minaretten.


    Rondom de haven liggen zeer veel restaurants en winkeltjes, ook in de oude Venetiaanse wijk van waaruit deze foto wordt genomen.

    Zoals bij veel Griekse steden is de oude stad van Chania een dorp in de stad en een prettige plaats voor een terrasje of maaltijd met daarna het flaneren rond de haven “op z’n Grieks”.

     

    Bijlagen:
    http://penteli.meteo.gr/stations/chania/webcam.htm   

    08-11-2010, 00:00 Geschreven door Mdeswarte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Chania
    Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010

    Categorieën
  • Algemeen (4)
  • Athene (3)
  • Chania (2)
  • Gastronomie (5)
  • Indrukken (9)
  • Kalives (7)
  • Wijn (2)

  • Gastenboek
  • mooi mooi
  • marinella
  • test

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Mijn favorieten
  • Kalives

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs