Schooljaar 2021-2022 Hallo allemaal,
Welkom op de klasblog van het 6de leerjaar.
Op regelmatige basis zullen we hier verslag uitbrengen over activiteiten en gebeurtenissen.
Breng dus zeker een bezoekje aan onze klasblog om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.
Veel leesplezier !
Juf Hilde
28-03-2020
Recept Niel
Macaroni met ham en kaas
Ingrediënten : 450 g macaroni, 300 g gekookte ham (dikke sneetjes of in een
blokje), 400 g gemalen kaas (bv. Emmentaler), 5 eieren, 30 g boter, 40 g bloem,
6 deciliters melk, 1 dl room, 1 citroen
Bereiding:
Breng water aan de kook. Dompel de
eieren onder in het kokende water en kook ze hard in zon 8 à 9 minuten.
Koel de eitjes in koud water en hou ze even opzij.
2.Breng
in een andere pot water aan de kook voor de macaroni. Voeg eventueel een flinke
scheut zout toe. Kook de macaroni al dente.
3.Smelt
de boter in een kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het
bloemmengsel al roerend opdrogen, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
4.Zodra
je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pot. Zet het vuur
wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt.
Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je
een gladde romige bechamelsaus.
Haal de pot van het vuur en meng de
helft van de gemalen kaas door de saus.
Proef en kruid de kaassaus met vers
geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.
Werk de saus af met een klein
scheutje vers citroensap. Dat geeft de saus een lichtere en frisse toets.
8.Pel
intussen de hardgekookte eieren en doe ze in een schaal. Plet de eieren met een
pureestamper (of een vork). Er mogen gerust nog enkele stukjes in
achterblijven.
Verwijder de zwoerden van de gekookte
ham en snij de plakjes (of het blokje) ham in reepjes of kubusjes.
Giet de pasta af en meng de kaassaus
eronder. Voeg ook de geplette eieren toe en de reepjes of blokjes ham.
Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.
Strooi de rest van de gemalen kaas
gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van
je oven. Laat er een goudbruin korstje op komen.
"Als het weekend voor de deur staat, laat het dan binnen."
Vrijdag,
de laatste werkdag. Gedaan met taakjes. Géén huistaken, geen lessen maar
vooral bewegen en spelen. Genieten van de buitenlucht en van elkaar.
Maar
ik kan jullie niet het weekend insturen zonder nog het één en ander met jullie
te delen.
Ook
vandaag kreeg ik heel leuke filmpjes, fotos binnen. Ik zie kinderen met blije
gezichten, talenten komen boven
Axelle
en Alessandro bezorgden mij ook nog hun recept met bijhorende fotos. Daarnaast
kropen een aantal van jullie ook nog in de pen en schreven hun gedicht.
Groen is blad
Groen is een kiwi
Groen is soms een bloem
Groen is het begin van de
zomer
Groen is het gras
Maar nu vriest het en wou ik dat het weer
groen was
(Liv)
playstation
samen
spelen
veel online spelen
spidermanfortniteminecraftroblox
leuk
(Ryan)
Blaadje
Dat blaadje valt
naar de grond
want
het is niet
gezond
(Quinten)
ZON
Heerlijk warm
Op het strand
Weg met die kleren
VERBRAND
(Zeno)
Joachim
wil jullie ook graag een aantal weetjes cadeau doen. Hier zijn ze
Wist je dat
-een kat geen vingerafdruk heeft maar een neusafdruk heeft.
-de neusafdruk van een kat is net als een vingerafdruk uniek.
-de brug van Da Vinci in de
16de eeuw werd ontworpen om een verbinding te maken tussen Constantinopel en
een ander stadsdeel van het huidige Istanbul. Het zou de langste brug ter
wereld worden in die tijd, maar Da Vinci's project werd afgewezen.
Mila
maakte vandaag de gekste tuimelingen op haar trampoline. Jammer genoeg is het
iets te groot om met jullie te delen.
En
of jullie de bouwskills hebben bovengehaald om de negende challenge uit te
voeren. Er zitten een aantal ingenieurs in spé in de klas. Kijk zelf maar de
fotos die ze doorstuurden.
Ik
weet het het is weekend . Maar toch geef ik een TIENDE challenge mee. Ik zal
me alvast op voorhand verontschuldigen bij de mamas, papas. Hier komt het.
Eet
een boterham, besmeerd met choco of confituur of speculaaspasta of smeerkaas, zonder je handen te gebruiken.
Voor
één keer mag het. Wie durft dit aan? Ik ben benieuwd naar jullie handigheid. Graag
een foto doorsturen voor zondag 14u. En je weet dan komt de maandagchallenge
eraan.
Werkwijze
1: Schil de ui en snij hem in stukjes .
2: Doe boter in de pan en stoof de ui .
3: Schil de aardappel ,was hem en snij hem in blokjes .
4: Voeg de soepgroenten toe samen met de aardappel .
5: Voeg 2,5 liter water toe .
6: Dan voeg je 4 bouillonblokjes toe.
7: Laat de soep dan 20 min koken .
8: Mix dan de soep .
9: Voeg dan de gehaktballen toe .
10: Laat dit dan ook nog is 10 min koken .
SMAKELIJK
Ingrediënten
: 200 g koude bakboter250 g bloem + wat extra om uit te rollen, 5 g bakpoeder
(ca. 1/3 zakje), 100 g suiker, 2 eierdooiers
Voor
de garnering : poedersuiker
Extra:
2 bakplaten bedekt met bakpapier, plasticfolie, deegroller, steekvormpjes voor
koekjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op
200°. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
Hak de amandelen fijn. Meng
de zachte boter met de suiker en het water in een kom.
Voeg de bloem, kaneel, het
zout en gehakte amandelen toe en kneed tot een soepel deeg.
Maak balletjes van het deeg
met een doorsnede van ca. 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede
bakplaat. Houd minimaal 5 cm afstand tussen de balletjes.
Druk een beetje plat en bak
ze in ca. 6 min. bruin en krokant. Laat afkoelen.
Weet dat er geen dag voorbij gaat dat ik niet aan je denk.
Donderdag 26 maart wil ik starten met
allerlei weetjes .
Wist je dat
*zeesterren roofdieren zijn.
*Kwallen kunnen blijven leven voor altijd,
totdat ze worden opgegeten door andere dieren.
*Disneyland
elke nacht 200 katten loslaat, om knaagdieren te verjagen.
*
Varkens de enige dieren zijn die een zonnesteek kunnen krijgen.
*IJsberen
de enige zoogdieren zijn met haar op de zolen van hun voeten.
Victor en Mila bezorgden me vandaag hun
fotos en recept. Je kan dit alles bewonderen op de blog. Het ziet er alvast
super lekker uit. En iedereen is heel enthousiast.
Sommige inzendingen van eerder gegeven challenges komen nu ook nog binnen.
Geen nood. Als je je niet kan houden, mag je die alsnog uitvoeren en mij een
foto bezorgen. Ik plaats ze met alle plezier voor jullie op de blog. Zo heeft
April, nu ze terug genezen is, ook haar fotos doorgestuurd.
Voor de achtste challenge hebben Alessandro,Ryan, April en Victor hun speurdersbril opgezet op zoek naar
insecten.
Voor de NEGENDE challenge ga je je bouwskills
moeten aanwenden.
Ontwerp een brug tussen 2 tafels. Neem 4 fotos van
je bouwproject (verschillende fasen, materiaalgebruik, eindproduct) en stuur
die dan door voor vrijdag 27 maart 18u.
BELANGRIJKE
INFORMATIE:
Vandaag
ontvingen jullie ouders een vragenlijst. Het is de bedoeling dat jullie die
invullen en dan terugbezorgen voor zondag 29 maart om 18u.
Ingrediënten voor 24 stuks : 30 g ongezouten roomboter, 30 g sesamzaadjes,
75 g witte basterdsuiker, 1 el water, 50 g fijngebakbloem, ½ tl gemalen kaneel,
1 mespunt zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op
200°. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
Hak de amandelen fijn. Meng
de zachte boter met de suiker en het water in een kom.
Voeg de bloem, kaneel, het
zout en gehakte amandelen toe en kneed tot een soepel deeg.
Maak balletjes van het deeg
met een doorsnede van ca. 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede
bakplaat. Houd minimaal 5 cm afstand tussen de balletjes.
Druk een beetje plat en bak
ze in ca. 6 min. bruin en krokant. Laat afkoelen.
Eerst maak je de ajuin
schoon en snij hem in zeer fijne stukken.
Maak daarna de wortels
schoon en snij deze in grote stukken.
Gooi ze samen met de ajuin,
een teentje look, wat laurier en wat tijm in een kookpot en laat dit
doormiddel van de boter een beetje gaarstoven (10 minuten).
Terwijl dit alles gaart,
maak je de aardappelen schoon en was ze grondig.
Na tien minuten haal je de
pot van het vuur en leg je de aardappelen in de pot bovenop de wortelen en
ajuin.
Je vult de pot met water tot
als de aardappelen onder water staan.
Daarna zet je de pot weer op
het vuur en zorg je ervoor dat alles kookt. Je zet de deksel een beetje
scheef, zodat de damp goed weg kan. Je laat het op het vuur staan, tot als
het water bijna verdampt is (40 minuten).
Daarna haal je de pot van
het vuur en giet je de rest van het vocht weg.
Je doet nu wat muskaatnoot
en melk in de pot en stamp met een stamper de massa tot puree.
Als je een malse massa wil,
moet je meer melk toevoegen. Wil je geen malse puree, dan hoe je geen melk
toe te voegen. Het gaat hier over een zeer kleine hoeveelheid melk.
Serveer de
bloemkool met de worsten. Lekker met puree of gekookte aardappelen.
(In bijlage een aantal filmpje van mijn bezigheden)
Ingrediënten voor 4 porties: 150 gram 70% cacao pure chocolade, 120 gram
aqua faba (vocht uit 1 blik/pot kikkererwten), paar druppels citroensap, 100
gram kristalsuiker, 1 theelepel vanillepoeder
Bereiding:
Smelt de chocolade in de
magnetron of au-bain-marie.
Klop het aqua faba op met
het citroensap met een handmixer. Doe dit zeker 10 minuten. Voeg na 10
minuten beetje bij beetje het suiker toe terwijl je blijft mixen.
Roer het vanillepoeder
erdoor.
Schenk de gesmolten
chocolade erdoor en mix met een spatel of lepel.
1. meng in een grote kom: 1 kopje volkoren meel 2 eetlepels glutenvrij meel 2 theelepels gist 1 anderhalve eetlepel zout 2 eetlepels gemalen lijnzaad
2. daarna allemaal samen toevoegen: 1 kopje en 3 eetlepels warm water 1 eetlepel honing 1/4 kopje kokosolie
3. blijf gedurende twee volle minuten mengen. Dit helpt de gluten te
ontwikkelen.
4. begin geleidelijk met het toevoegen van nog twee kopjes bloem tot het
mengsel dik genoeg is om met de hand te kneden.
5. blijf kneden en bloem geleidelijk toevoegen, tot het deeg niet meer
plakkerig is, maar zacht, elastisch en makkelijk om mee te werken.
6. vorm het tot een brood en doe het in een pan. Om te voorkomen dat het brood
aan de pan blijft plakken, gebruikt u bakpapier of kokosolie, aangezien dit de
meest stabiele olie is onder hoge temperaturen.
7. laat het deeg in de pan rijzen tot het dubbel is.
8. bak het brood op 180 graden celcius (verwarm de oven voor) gedurende 45-50
minuten tot het een gouden kleur heeft en een hol geluid heeft wanneer erop
wordt getikt.
9. laat het brood volledig afkoelen voordat je het opbergt en laat het een dag
rusten voor het eten.
-Voeg de suiker, vanillesuiker, boter, en een snuifje zout
bij het bakmeel in een ruime kom. Maak in het midden een kuiltje voor de eieren
en de helft van de melk.
-Meng alles geleidelijk tot je een stevig beslag bekomt.
Roer er de rest van de melk onder en laat 15 à 20 min rusten.
-Smelt wat boter in een pan. Giet een pollepel beslag in
de pan en verdeel het al draaiend.
-Keer de pannenkoek even om als hij droog gebakken is.
Laat nog even bakken en serveer.
Ingrediënten voor 6 personen: Aardappelen, kg bloemkoolroosjes, 75gr boter,
90gr bloem, 750ml melk, 225gr geraspte kaas, Zout, Peper, Nootmuskaat
Bereiding:
Kook de aardappelen in
gezouten water tot ze beetgaar zijn.
Kook de bloemkoolroosjes
beetgaar in gezouten water. Giet af en bewaar de helft van het kookwater.
Smelt de boter en de bloem
in een pan. Laat deze roux even uitzweten in de pan. Voeg al roerend 300
ml van het kookwater toe en daarna de melk. Laat de saus al roerend
opnieuw dikker worden.
Zet het vuur heel laag en
roer de kaas door de saus. Breng de kaassaus op smaak met peper, zout en
nootmuskaat. Leg de bloemkoolroosjes in de saus.
Bak de worsten langs beide
kanten in wat boter. Haal na 10 minuten de worsten uit de pan, blus het
aanbaksel in de pan met wat water en laat indikken tot sausdikte, voeg wat
extra klontjes boter toe en zeef de saus.
Serveer de bloemkool met de worsten. Lekker met puree of gekookte
aardappelen.
Het is weer het midden van de week:
woensdag! Soms kan het zo simpel zijn: Netflix aanzetten en genieten maar! Dit is vooral leuk om te doen als het buiten regent. Maar vandaag was het
zonnetjes weer helemaal van de partij. Wat je ook gedaan hebt buiten, maakt
niet uit. Zolang
er maar gelachen, gerend en genoten werd in de buitenlucht dan was de middag
helemaal geslaagd.
Ook vandaag kreeg ik weer heerlijke
recepten en knappe kookkunsten doorgestuurd. Deze keer vinden jullie de
recepten en fotos van Chelsey, Quinten, Liv, April, Finn en Thomas terug op de
blog. Sommigen hebben zelfs de smaak te pakken en gaan deze week nog eens de
keuken induiken om hun medehuisgenoten te verrassen met al dat lekkers. Nadien
kunnen ze gezellig samen alles opsmikkelen. Ik kijk al uit naar morgen.
Beat-corona wordt ook gesmaakt. Jullie maken hiervan leuke fotos of
filmpjes. Ellis voerde gisteren de opdracht uit met haar kleine zusje.
Een aantal klasgenoten hebben ook hun hoofd gepijnigd met de zevende challenge. Hang zoveel mogelijk
wasknijpers op je gezicht en trek hier een foto van. Wie kon zich het beste
schuilhouden? Dit leverde alvast gekke maar vooral leuke fotos op van Zeno,
Alessandro, Wout, Lauranne, Ellis, Victor (filmpjes) en Joachim.
De ACHTSTE challenge verplicht jullie om de tuin in
te kruipen. Vind 10 verschillende insecten. Maak er dan
een foto van en laat ze terug vrij natuurlijk. Graag één foto sturen van je vangst
voor donderdag 26 maart 17u.
Zo, tijd om nog even de benen te streken
buiten en dan . Gezelschapsspelletjes spelen.
Ingrediënten : 250 g zelfrijzende bloem, een snuifje zout, 150 g suiker, 100 g gesmolten boter, 2 eieren, 2 grote of 3 gewone rijpe appelen, 75 g pure chocolade in stukjes, 100 g walnoten in stukjes
Bereiding:
Verwarm de over voor op 180°. Meng de bloem met het zout en de suiker in een mengkom.
Voeg er de gesmolten, afgekoelde boter en de opgeklopte eieren aan toe. Snijd de appelen in kleine stukjes en voeg ze toe aan de kom.
Voeg de chocolade en de walnootstukjes toe en meng alles mooi door elkaar met een houten lepel.
Giet het mengsel in een ingevet bakblik en smeer het uit.
Bak de appelcake 55 minuten, tot hij mooi goudbruin is en een schoon mes er droog uitkomt.
Laat de cake 5 minuten afkoelen, haal hem uit het bakblik en leg hem op een rooster.
Ingrediënten : 1 middelgrote ui,1 teentje knoflook geperst, geraspte schil en rasp van 1/2 limoen, 1/8 liter tacosaus ( of wat gehakte tomaat) , erse koriander naar smaak, zout en zwarte of cayennepeper
Tortillachips
Bereiding:
Meng in een kom ui, knoflook, limoenschil, limoensap en tacosaus.
Snijd de avocados doormidden. Draai de helften in tegengestelde richting om ze van elkaar te halen.
Wip de pit eruit met een mes.
Haal het vruchtvlees eruit met een lepel .
Hakk de avocado grof en doe hem direct bij de ui en de limoen in een kom. 6
Prak het vruchtvlees met een vork tot een glad mengsel en voeg er de koriander bij. Lekker met tortillachips om te dippen!
Quesadillas
1. Vul een halve tortilla met cheddar kaas, vouw hem dicht.
2. Leg hem in een pan met dikke bodem.
3. Draai regelmatig tot hij lichtbruin en krokant wordt...
Ingrediënten voor ongeveer 25 koekjes : 250 g bloem + bloem om te bestuiven, 250 g bruine suiker, 1/2 tl natriumcarbonaat, 1 tl speculaaskruiden, 1/2 tl kaneel, een snuifje zout, 100 g boter op kamertemperatuur, 1 ei
Bereiding:
Roer alle droge ingrediënten door elkaar.
Voeg er de boter en het ei aan toe.
Kneed alles met de hand tot een stevige bol.
Leg het deeg, ingepakt in plasticfolie, een paar uur tot een hele nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Als je de koekjes met een uitsteekvormpje maakt, rol het deeg dan op een bebloemd werkvlak uit tot een dunne laag. Steek of snijd er de koekjes uit.
Heb je een houten speculaasvorm in huis, bestuif die dan grondig met bloem.
Duw een stukje deeg in de holte van de vorm en druk goed aan.
Ga er nog eens over met de deegrol.
Verwijder dan het overtollige deeg met een groot mes.
Draai het plankje om en tik ermee tegen het aanrecht, zodat het koekje loskomt.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 à 25 minuten in de oven. De koekjes zullen uitharden bij het afkoelen.
Lach hard en lach vaak. Je blijft er gezond van en het zorgt voor een
positieve houding.
Vandaag en gisterenavond werd er al heel wat gekokkereld. Ryan, Jochim,
Ellis en Lauranne maakten reeds de keuken onveilig en bezorgden hun huisgenoten
heerlijke zoetigheden of hartige maaltijden. Aan de reacties te merken van die
huisgenoten moet het echt lekker geweest zijn. De recepten en de fotos van hun
bezigheden kan je terugvinden op deze blog. (recept Joachim, recept Ryan,
recept Lauranne, recept Ellis))
Wie zullen de volgenden zijn?
Daarnaast hebben Finn en Liv een filmpje gemaakt van de tweede beat
Corona-activiteit. Axelle bezorgde ook nog fotos (in ppt) van de eerste beat
Corona-activiteit en de beat Corona activiteit van vandaag. Jullie zijn
goed bezig allemaal!
Een aantal klasgenoten hebben ook hun hoofd gebroken over de zesde
challenge.
Stel
je voor dat je alleen op een planeet bent en je wilt contact met je vrienden,
familie. Hoe doe je dat? Hier een aantal antwoorden :
Ik zou zien of er internet was en als
dat er was zou ik een bericht sturen anders een brief. (Lauranne)
Ik zou eerst kijken of ik mijn gsm
bij heb. Dan kijk ik of ik 4g heb, dan zou ik ze facetimen, en anders neem
ik gewoon een raket of zou ik vuurwerk afsteken. (Alessandro)
Ik zou proberen te bellen of proberen
terug te gaan, hulp vragen aan iemand.👽🌎👽(Mila)
Ikmaak met mijn ruimtepen een brief van ruimteboompapier en dan laat ik
mijn post met de ijzeren ruimtekip meepakken. Dan bezorgt de ijzeren kip
die aan het satellieten varken en die geeft dat aan de postman.
Anderen
gaven hun antwoord op deze vraag via een tekening (zie fotos).
We moeten ons even schuilhouden en onze batterijen opladen! We verstoppen
ons in het wassalon! We mogen niet opvallen! Daarom de volgende en tevens
ZEVENDE CHALLENGE.
Hang zoveel mogelijk wasknijpers op je gezicht en trek hier een foto van.
Jullie hebben hiervoor 15 sec. (tot 18:00 woensdag 25/3) Ik ben benieuwd
wie de meeste wasknijpers kan houden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Hallo allemaal,
fijn dat je even tijd hebt vrijgemaakt om een kijkje te komen nemen op onze blog. Foto's, artikels, nieuwtjes kan je hier allemaal bekijken en lezen. Je vindt er ook een agenda terug waarin geplande activiteiten komen te staan. Als je even wat anders wil, kan je ook de links aanklikken. Die brengen je dan naar leuke, leerrijke sites. Ook jullie mogen altijd een berichtje achterlaten op dit blog.
Juf Hilde en de leerlingen van 6B wensen jullie alvast veel kijk- en leesplezier.