Macaroni met ham en kaas
Ingrediënten : 450 g macaroni, 300 g gekookte ham (dikke sneetjes of in een
blokje), 400 g gemalen kaas (bv. Emmentaler), 5 eieren, 30 g boter, 40 g bloem,
6 deciliters melk, 1 dl room, 1 citroen
Bereiding:
- Breng water aan de kook. Dompel de
eieren onder in het kokende water en kook ze hard in zon 8 à 9 minuten.
Koel de eitjes in koud water en hou ze even opzij.
2. Breng
in een andere pot water aan de kook voor de macaroni. Voeg eventueel een flinke
scheut zout toe. Kook de macaroni al dente.
3. Smelt
de boter in een kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het
bloemmengsel al roerend opdrogen, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
4. Zodra
je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pot. Zet het vuur
wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt.
Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je
een gladde romige bechamelsaus.
- Haal de pot van het vuur en meng de
helft van de gemalen kaas door de saus.
- Proef en kruid de kaassaus met vers
geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.
- Werk de saus af met een klein
scheutje vers citroensap. Dat geeft de saus een lichtere en frisse toets.
8. Pel
intussen de hardgekookte eieren en doe ze in een schaal. Plet de eieren met een
pureestamper (of een vork). Er mogen gerust nog enkele stukjes in
achterblijven.
- Verwijder de zwoerden van de gekookte
ham en snij de plakjes (of het blokje) ham in reepjes of kubusjes.
- Giet de pasta af en meng de kaassaus
eronder. Voeg ook de geplette eieren toe en de reepjes of blokjes ham.
Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.
- Strooi de rest van de gemalen kaas
gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van
je oven. Laat er een goudbruin korstje op komen.



|