Speculoos of speculaas
Ingrediënten voor ongeveer 25 koekjes : 250 g bloem + bloem om te bestuiven, 250 g bruine suiker, 1/2 tl natriumcarbonaat, 1 tl speculaaskruiden, 1/2 tl kaneel, een snuifje zout, 100 g boter op kamertemperatuur, 1 ei
Bereiding:
- Roer alle droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg er de boter en het ei aan toe.
- Kneed alles met de hand tot een stevige bol.
- Leg het deeg, ingepakt in plasticfolie, een paar uur tot een hele nacht in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Als je de koekjes met een uitsteekvormpje maakt, rol het deeg dan op een bebloemd werkvlak uit tot een dunne laag. Steek of snijd er de koekjes uit.
- Heb je een houten speculaasvorm in huis, bestuif die dan grondig met bloem.
- Duw een stukje deeg in de holte van de vorm en druk goed aan.
- Ga er nog eens over met de deegrol.
- Verwijder dan het overtollige deeg met een groot mes.
- Draai het plankje om en tik ermee tegen het aanrecht, zodat het koekje loskomt.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 à 25 minuten in de oven. De koekjes zullen uitharden bij het afkoelen.




|