Schooljaar 2021-2022 Hallo allemaal,
Welkom op de klasblog van het 6de leerjaar.
Op regelmatige basis zullen we hier verslag uitbrengen over activiteiten en gebeurtenissen.
Breng dus zeker een bezoekje aan onze klasblog om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.
Veel leesplezier !
Juf Hilde
18-12-2015
Kerstontbijt
Alle kinderen konden vrijdag 18 december genieten van een heerlijk ontbijt. Op deze manier sloten we samen het eerste trimester af, wuifden we 2015 uit en maakten we ons klaar voor 2 weken vakantie. We wensen alle kinderen en hun familie heel fijne feestdagen toe en we zien elkaar weer in 2016!
Witloof is een gezonde groente uit onze streek. We leren dat deze groente arm is aan calorieën en rijk aan vitaminen. Via een stripverhaal vertelt Wimmeke W ons over het teeltproces van witloof. Wij gaan aan de slag met de witloofbox en kweken ons eigen witloof. Nu nog 20 dagen wachten....We zijn alvast benieuwd naar het resultaat. Wat we ermee gaan doen, is nog een verrassing.
Vandaag leerden we van Danielle wat meer over de lopende 11.11.11-actie. 5 miljard mensen hebben immers onvoldoende toegang tot sociale bescherming. Bij de minste tegenslag komen ze in de grote problemen. Wij willen mee supporteren voor sociale bescherming voor iedereen!!!
13 oktober... een kille dag. De derde graad laat het niet aan hun hart komen en trekken er met de bus op uit naar Heverleebos. Goed ingeduffeld, stevige stapschoenen aan, rugzak gevuld met eten en drinken... weg zijn ze. De leerlingen en juffen vatten een mooie wandeling aan : de vijf eikenwandeling. Ze gaan er meteen met een stevige stap vandoor om zeker geen kou te krijgen. Hier en daar wat opdrachten uitvoeren, spelen in reeds gebouwde kampen en vooral genieten van de frisse - op het randje af koude - lucht. De neuzen komen alvast goed los. Ondanks de koude wandelen we de hele tocht uit. Knap gedaan. Moe maar voldaan en vooral met blozende wangen komen ze goedgezind terug aan op school. Dit kunnen ze ons niet meer afnemen.
We weten allemaal dat sporten ons fitter maakt zowel in ons lichaam maar ook in onze geest. Daarom is het belangrijk om zorg te dragen voor ons lichaam en "slim" te sporten.Vandaar zetten we deze week de sportclubs die ons daarbij helpen nog eens goed in de kijker.
Het uitslapen is bijna gedaan.... morgen moet je vroeger opstaan. Maar niet getreurd.... het komt wel goed, want je start zeker en vast met heel veel moed. Juf Silke en juf Hilde staan al klaar voor weerom een spetterend nieuw jaar! Tot morgen!
WE HEBBEN VANDAAG DE LAATSTE KEER GELACHEN, GEBABBELD EN GESPEELD SAMEN IN DE KLAS. IK KREEG HEEL MOOIE, HARTVERWARMENDE TEKENINGEN EN EEN "LEKKERE" KLASFOTO. VAN SOMMIGEN MOESTEN WE AFSCHEID NEMEN OMDAT ZIJ NAAR DE 1B-KLAS GAAN. LOEKA, SULLIVAN, AMINE EN ILYAS .............. HET GAAT JULLIE GOED!
AAN DE ANDERE 24 KLASGENOOTJES.... JULLIE ZAL IK NOG ZIEN VOLGEND SCHOOLJAAR ALS JULLIE MET OPGEHEVEN HOOFD DE LAGERE SCHOOL ZULLEN VERVOLMAKEN... DE LAATSTE RECHTE LIJN NAAR DE MIDDELBARE SCHOOL. IK WIL JULLIE EN OOK ALLE OUDERS VIA DEZE WEG BEDANKEN VOOR HET SUPERLEUKE SCHOOLJAAR. BEDANKT VOOR DE FIJNE SAMENWERKING! IK WENS JULLIE EEN ONTSPANNENDE VAKANTIE TOE. IK ZAL JE MISSEN! EN JULLIE WETEN...... MIJN DEUR STAAT ALTIJD OPEN VOOR JULLIE!
Op 7 mei waren de kinderen van het 5de en 6de leerjaar vroeg uit de veren. We trokken op uitstap naar Genk. Het was geen gewone, alledaagse uitstap maar een onderdompeling in de digitale en technologische wereld. CoderDojo wil met het ontwikkelen van digitale vaardigheden
kinderen en jongeren beter voorbereiden op de digitale maatschappij van
morgen. De Limburghal werd omgebouwd tot een gigantisch
digitaal knutselatelier waar we leerden programmeren in Scratch.Daarnaast konden we rondneuzen op een interactieve technologiebeurs. Het was megacool!
Maandagmorgen 30 maart kregen we les over de dodehoekspiegel. Eerst moesten we met de bus naar de Philipssite. Daar gaf een chauffeur ons uitleg over vrachtwagens in het verkeer. We mochten een echte vrachtwagen van dichtbij gaan bekijken. We namen plaats achter het stuur. Daar konden we zelf ondervinden dat je boven in de kabine niet kan zien wat er vlak voor of vlak naast de vrachtwagen gebeurt. We leerden dus vier punten waarop we moeten letten als we in de buurt van een vrachtwagen komen. 1. Loop nooit vlak voor of achter een vrachtwagen! 2. Stop altijd voor de stopstreep. 3. Slaat de vrachtwagen rechtsaf? Blijf rechts en er ruim achter. 4. Zorg dat je de chauffeur ziet, dan kan hij jou ook zien. Het is dus duidelijk dat de vier vuistregels heel belangrijk zijn om veilig met vrachtwagens te kunnen omgaan. Als afsluiting ontvingen we allemaal een brooddoos. Dankjewel aan de vriendelijke chauffeur voor de duidelijke uitleg.
Ook onze leerlingen keken naar de zonsverduistering. Sommigen brachten hun eigen eclipsbrilletje mee, maar de school zorgde alvast ook voor een groot aantal brilletjes voor de kinderen. Het hele spektakel ging gepaard met veel oo's en aa's telkens de zon even tussen het wolkendek kwam piepen. Nu is het wachten tot 2026 vooraleer we dergelijke zonsverduistering kunnen zien.
Aan de lippen gekluisterd luisteren we naar het vervolg van het boek "Niet welkom". Bij mooi weer zitten we in de heemtuin, maar anders is het binnen ook knus en gezellig genoeg om te luisteren. Voorlezen hoeft niet alleen in het Nederlands te zijn. De mama van Aelis kwam ons voorlezen uit een Frans prentenboek. Leuk maar niet gemakkelijk.
De componist Leroy Anderson had het geniale idee om de typmachine te gebruiken als muziekinstrument. Een oude typmachine maakte veel meer lawaai dan onze huidig toetsenborden. In 1950 schreef hij het stuk "de typwriter". Wij deden hem na maar gebruikten slaginstrumenten. Wij begeleidden dit stuk met houten en metalen slaginstrumenten.
Vriendschap is goed en kwaad. Maar een echte vriendin staat voor iedereen paraat. Vriendschap wordt niet voorspeld. Maar lol maken is wat telt. Vrienden heb je nodig in het leven. Anders valt er niet veel te beleven. Vrienden zijn er voor altijd. Daarvan krijg je nooit spijt. Vriendschap zonder ruzie dat kan niet en daarvan heb je soms wel verdriet. Maar ruzies komen altijd weer goed. En dat geeft vriendschap altijd nieuwe moed.
De netoverschrijdende scholengemeenschap secundair onderwijs Leuven nodigde de leerlingen van de derde graad uit om deel te nemen aan een Talentendag. Deze vond plaats op 4 maart, in de Wijnpers. De kinderen kozen op voorhand, op basis van hun talenten en interesses, 3 workshops waaraan ze wilden deelnemen. Uiteindelijk kregen ze 2 workshops toebedeeld. De sfeer zat er meteen in, de zon was ook van de partij... Iedereen haalde zijn hartje op. Moe maar voldaan keerden we allemaal terug en praatten ronduit over de bevindingen.
Dinsdag 24 februari 2015 zijn we met heel de klas op uitstap geweest naar het klooster van Tildonk. We hebben er heel wat bijgeleerd over WO I. Eerst werden we verdeeld in groepjes. Iedere groep kreeg een koffer met zakjes genummerd van 1 tot 11. In die zakjes zaten kaartje waar informatie op stond over hoe het vroeger was tijdens de oorlog. Je kreeg ook een boekje met vragen in waarop het antwoord moest zoeken op de wanden. Er waren verschillende zalen zoals de zuilenzaal. Dat was toen de "parloir", de ontvangstkamer in het Frans. Je kon er allemaal verhalen beluisteren van mensen die tijdens de oorlog leefden en wat ze meemaakten. Bv. een schoolmeisje werd samen met andere mensen gegijzeld in de kerk en haar broers werden weggevoerd naar Mechelen om in het leger te gaan. Je had ook nog een grote zaal waar je allemaal dingen kon lezen die op de wand stonden. Je had ook een geluidenzaal waar je kanonschoten enz. hoorde. Het was heel leuk en zeker een aanrader om heen te gaan. gemaakt door Lou
We reden met de auto naar het klooster (nu is dat een museum) in Tildonk. Aan de ingang kregen we een koffer en een bundeltje waar de opdrachten op stonden. Toen gingen we binnen in het museum. We mochten de koffers daar opendoen. In onze koffer lag veel informatie over wat we moesten zoeken voor elke opdracht en waarover het ging. Ons groepje moest eerst naar opdracht 2, dan verder naar 3 enz. Bij opdracht 2 was een audioruimte waar je in kon. Daar ben ik één keer in geweest want er kwamen enge geluiden uit. Toen we alles hadden ingevuld, gingen we door naar de volgende opdracht. Zo gingen we door het hele museum. Als iedereen grotendeels klaar was en de ouders waren er, vertrokken we terug naar school. gemaakt door Ruben
We werden allemaal in kleine groepjes naar het belevingscentrum te Tildonk gebracht. Ouders, oma's en familie van klasgenoten hebben dat vrijwillig gedaan. Het centrum was eigenlijk een oud klooster. Dat was tijdens WOI één van de Duitse kazernes. Nu bijna 100 jaar later is het een belevingscentrum geworden. Dat betekent dat je daar naartoe kan gaan om meer te leren over WOI. Onze klas werd opgedeeld in kleine werkgroepjes. Iedereen kreeg een koffer met daarin opdrachten over WOI. Er zat ook een woordenboek bij. In de zuilenzaal kon je naar verhalen luisteren over WOI. Er was ook een filmzaal. Hier kon je zien hoe WOI was begonnen en wat er in België allemaal was gebeurd. In de geluidenzaal speelden ze geluiden af. In de grote zaal vond je informatie en weetjes over WOI. In de verschillende zalen moesten we opdrachten uitvoeren. We hadden hiervoor een antwoordboekje gekregen. Dat moesten we invullen. De vragen waren i.v.m. de opdrachten van de koffer. Op deze manier zijn we meer te weten gekomen over WOI en over het klooster. We hebben 2,5 u gehad om het boekje in te vullen. Toen zijn we terug naar school gebracht. gemaakt door Liv
Op dinsdag 24 februari zijn we naar een museum geweest in Tildonk. Daar zijn we met de auto naartoe gereden. Dat gebouw was vroeger een klooster. Buiten stond er een mooie, oude draaimolen. Toen we eenmaal binnen waren, kregen we een koffer. Daar zat voor elke opdracht meer informatie in. In het museum zelf was een audioruimte en die was wel heel goed nagedaan, vond ik toch. Het was zelfs een beetje eng. Er was ook een filmpje te zien over hoe de Wereldoorlog begonnen is en hoe de Duitsers België binnenvielen zonder dat België toestemming gaf. Er was ook een zuilenzaal met hoofdtelefoons die de oefeningen gemakkelijker maakten. De tijd ging zo snel maar jammer genoeg waren we nog niet helemaal klaar. Niet erg, want dan komen we gewoon een andere keer terug. gemaakt door Olga
De provincie Vlaams-Brabant organiseerde ook dit jaar weer een
doe-beurs in de Brabanthal in Leuven. De leerlingen kunnen er kiezen uit 92 workshops
om allerlei beroepen te ontdekken. De studiekeuze die zij maken, heeft een bepalende invloed op hun
schoolloopbaan, op hun beroepsleven en zelfs op de rol die ze willen
opnemen in onze samenleving. Het blijft een uitdaging om ze goed te begeleiden in dit keuzeproces. Met de doe-beurs willen ze hen stimuleren om hun keuze
te baseren op hun eigen talenten en interesses. Want zo vergroten ze
hun eigen slaagkans en kunnen ze vol zelfvertrouwen een mooie toekomst
uitbouwen.
Vandaag is het safer internet day. Samen met vele andere kinderen, in verschillende scholen, krijgen we een workshop over het veilig gebruik van het internet. Karien, een mama van een jongen uit onze school, komt ons als vrijwilliger wat meer vertellen over het fantastische medium internet. Het internet is immers een fantastisch medium maar zoals we kinderen regels over beleefdheid, respect en sociale omgang meegeven, is het belangrijk dat we hen ook regels bijbrengen over hoe het internet op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken. Wil je nog meer weten, surf naar de website www.clicksafe.be
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Hallo allemaal,
fijn dat je even tijd hebt vrijgemaakt om een kijkje te komen nemen op onze blog. Foto's, artikels, nieuwtjes kan je hier allemaal bekijken en lezen. Je vindt er ook een agenda terug waarin geplande activiteiten komen te staan. Als je even wat anders wil, kan je ook de links aanklikken. Die brengen je dan naar leuke, leerrijke sites. Ook jullie mogen altijd een berichtje achterlaten op dit blog.
Juf Hilde en de leerlingen van 6B wensen jullie alvast veel kijk- en leesplezier.