A.Vogel tuinen
De A.Vogel tuinen – de kleurrijke trots van Biohorma - bevinden zich op het Landgoed Zwaluwenburg, tussen Elburg en ’t Harde. Hier wordt het overgrote deel van de planten die nodig zijn voor de A.Vogel producten, op ecologische wijze (met EKO - keur) gekweekt. En dat betekent: zonder kunstmeststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen, zodat het eindproduct écht 100% natuurlijk is. In de bloeimaanden mei tot en met september vormen de kleurige velden een lust voor het oog en zijn ze een bezoek meer dan waard.
A.Vogel tuinen: de feiten op een rij
Op een oppervlakte van ruim 10 hectare zijn vele verschillende plantensoorten te vinden die alle ecologisch geteeld en vaak nog met de hand geoogst worden. Sommige planten zijn meerjarig, anderen worden ieder jaar opnieuw gezaaid en geplant. Ter illustratie: jaarlijks worden er in de A.Vogel tuinen zo’n 200.000 geneeskrachtige planten geplant en wordt er 300 kg zaaigoed uitgezaaid. De opbrengt van de oogst van deze planten varieert per seizoen, maar bedraagt gemiddeld zo’n 60.000 kilogram aan geneeskrachtige planten. Het met de hand oogsten ervan is zeer arbeidsintensief: de oogst van 1 kg blad kan een compleet manuur in beslag nemen.
Alleen het beste is goed genoeg
Dr A Vogel hoogwardige natuur producten
Sinds 1968 vindt een groot deel van de ingrediëntenkweek voor de natuurlijke A.Vogel producten plaats in de A.Vogel kruidentuin.
Een groot deel, want er zíjn planten die het in Nederland niet of veel minder goed doen dan in het buitenland.
Dat heeft vooral te maken met ons klimaat. Een voorbeeld van een plant die beter groeit in het buitenland is de duivelsklauw (Harpagophytum procumbens).
Dit plantje groeit van oorsprong in de Kalahari woestijn en zal daar dus ook de beste kwaliteit halen.
A.Vogel heeft daarom een speciaal teeltprogramma in deze woestijn opgezet, wat zowel het plantje als de lokale bevolking ten goede komt. EKO-keurmerk
Dr A Vogel producten EKO keurmerk
Alle planten die nodig zijn voor de A.Vogel producten kennen een ecologische kweekwijze (EKO-keur).
Dat betekent dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen bij de kweek. Bovendien staan de planten altijd op de plek waar ze het beste gedijen.
Dat kan in zon, schaduw of halfschaduw zijn. Maar ook het bepalen van de juiste grondsoort – vochtig of juist droog – speelt hierbij een belangrijke rol. Maar het land (Nederland of buitenland) kan dus ook verschillen.
Op deze manier krijgen de planten het hoogste gehalte aan werkzame stoffen. Want alleen het beste is goed genoeg voor A.Vogel.
EKO-normen
Om een EKO-keurmerk te ontvangen, dienst het hele zaai-, plant- en oogstproces te voldoen aan een aantal strikte normen:
1. EKO-planten moeten worden gekweekt uit zaad dat niet chemisch is ontsmet.
2. EKO-planten moeten worden gekweekt door middel van zaaien in EKO-potgrond waaraan geen kunstmest en/of schimmelbestrijders zijn toegevoegd.
3. Zaad moet worden gezaaid en pootgoed moet worden gepoot in ‘schone’ grond. Schone grond wil zeggen: grond die minimaal 2 jaar niet is bemest met kunstmest, niet-chemisch is ontsmet en niet is behandeld met synthetische gewasbescherming.
4. De planten dienen te groeien in een ‘natuurlijke’ omgeving. Hiertoe wordt veel (preventieve) zorg besteed aan het instandhouden van het ecologische evenwicht, bijvoorbeeld door het vermijden van monoculturen, het aanleggen van houtsingels en het gebruik van verschillende soorten ‘groenbemesters’.
5. De opgroeiende planten moeten terughoudend worden bemest met natuurlijke mest (bijvoorbeeld overjarige potstalmest of compost). Dit heeft als nadeel dat de opbrengst soms wat lager is dan van een soortgelijke reguliere teelt. Maar een groot voordeel is dat de planten hierdoor de ‘gelegenheid’ krijgen om hun kenmerkende geneeskrachtige verbindingen op te bouwen.
Ecologisch kweken is gunstig voor het milieu. Door geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, blijft het milieu namelijk gespaard voor natuurvreemde en niet of moeilijk afbreekbare stoffen. Ecologisch kweken is bovendien een bijzonder goede manier om producten van betere kwaliteit te telen. Hierin bevestigt wetenschappelijk onderzoek: ‘de natuurlijke weg’ is de beste.
Vrij voor bezoekers
Nieuwsgierig naar de tuinen van A.Vogel?
Kom gerust een keer kijken op Landgoed Zwaluwenburg.
De ecologische productietuinen zijn namelijk vrij toegankelijk voor publiek.
Vooral in de bloeimaanden mei tot en met september zijn de fleurige kruidenvelden een lust voor het oog. Uw bezoek wordt extra leuk door een bezoek te brengen aan de Landgoedwinkel bij Zorgboerderij Westbroek (doordeweeks na 16.00 uur en op zondag gesloten).
Hier kunt u wat A.Vogel filmpjes bekijken, een verse kop koffie of thee drinken, verse jam en eieren kopen en wat A.Vogel producten aanschaffen. De A.Vogel tuinen zijn zeven dagen per week geopend voor bezoek.
U bent welkom tussen zonsopgang en zonsondergang en de toegang is gratis. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
De paden zijn onverhard en alleen met mooi weer redelijk geschikt voor mensen in een rolstoel of rollator.
Wilt u alle ins en outs van de geneeskrachtige planten leren kennen? Boek dan een rondleiding of een excursie met één van onze deskundige medewerkers.
Juiste oogstmoment
A.Vogel gebruikt uitsluitend verse planten in de natuurlijke producten. Want hoe verser de plant, hoe actiever de werkzame stoffen. De oogst van deze planten vindt dan ook plaats op het moment dat ze de hoogste concentratie aan werkzame stoffen bevatten. Daarna worden ze direct verwerkt tot A.Vogel product. Met de hoeveelheid verschillende planten in onze kwekerij vraagt dit heel wat van het fabricageproces, maar hieraan ontlenen A.Vogel producten dan wel hun bijzondere kwaliteit.
Optimale oogstmoment: hoe en waarom
Op basis van jarenlange ervaring, onderzoek en literatuurkennis wordt van elke geneeskrachtige plant het optimale oogstmoment vastgesteld. Dit is van belang omdat de gehaltes aan werkzame stoffen schommelen tijdens de groei. Op dit oogstmoment worden vervolgens de andere stappen van het productieproces afgestemd. Dit geheel vergt behoorlijk wat nauwkeurigheid van de planners, want vertraging zou de oogst nutteloos kunnen maken…
Stap 1:
De planten blijven groeien tot het optimale oogsttijdstip, zodat ze hun volle kracht kunnen ontwikkelen en de hoogste concentratie aan werkzame stoffen bevatten.
Stap 2:
Aansluitend worden alle planten op zorgvuldige wijze geoogst.
Stap 3:
De vers geoogste planten ondergaan direct hun verdere verwerking. Al op de dag van de oogst wordt namelijk begonnen met de tinctuurbereiding.
Productieproces
Als de planten geoogst zijn, is het van groot belang dat ze zo vers mogelijk verwerkt worden.
Niet alleen vond Alfred Vogel het belangrijk om alles zo vers mogelijk te gebruiken, maar onderzoeken wijzen ook uit dat sommige planten snel aan kracht kunnen verliezen na de oogst.
Vanuit de A.Vogel tuinen worden de planten vervoerd naar de productiehallen. Deze hallen bevinden zich op slechts 10 minuten rijden van de tuinen. En dan… dan kan het productieproces vlot verdergaan.
Van plant tot tinctuur: extractie
Alfred Vogel hield van verser dan vers.
Daarom plukte hij de plant die hij nodig had, kauwde erop waardoor het met zijn speeksel ging vermengen en gebruikte de substantie direct waar hij dat nodig had.
Deze methode is voor de meeste mensen niet meer van deze tijd.
Daarom is de kauwmethode van Alfred Vogel nagebootst in het productieproces.
En nog verder verfijnd om voor ieder product de hoogste kwaliteit en werking te kunnen garanderen.
Om van een plant uiteindelijk een geneesmiddel te kunnen maken, is het noodzakelijk om eerst de werkzame stoffen uit de plant te extraheren (onttrekken).
Dit proces is vergelijkbaar met theebereiding uit een kruidenbuidel en heet water.
Bij de A.Vogel producten is echter een mengsel van alcohol en water (in de meeste gevallen) het geheim.
Het gebruikte alcoholmengsel wordt zorgvuldig afgestemd op de planten en de te extraheren stoffen en vervolgens worden de werkzame stoffen via dit mengsel uit de geneeskrachtige planten onttrokken.
Wist u dat…
…tincturen een andere benaming zijn voor extracten die men maakt met alcohol? Het alcoholpercentage kan hierbij verschillen.
Dat is namelijk afhankelijk van de planten en de te extraheren werkzame stoffen.
…A.Vogel uitsluitend zuivere alcohol zonder denatureringsmiddel gebruikt?
…door het (per plant) speciaal afgestemde alcoholmengsel er een optimale combinatie en hoeveelheid werkzame stoffen uit de planten vrijkomt?
…de uiteindelijke tinctuur daardoor een optimaal gehalte aan natuurlijke werkzame stoffen bevat?
Van plant tot tinctuur: de verdere stappen
Om de tinctuur te kunnen vervaardigen, zetten de productiemedewerkers de verse planten – al dan niet fijngehakt – in een mengsel van alcohol en water. Dat is het startsein voor de extractie van de werkzame stoffen.
Wist u dat…
…de extractie van werkzame stoffen een paar uur tot wel 14 dagen kan duren? Het is belangrijk om het extract gedurende deze periode regelmatig te roeend.
Op deze manier komen er namelijk zo veel mogelijk werkzame stoffen vrij uit het plantmateriaal.
Pas na de volledige extractie wordt de tinctuur uitgeperst. …het bezinksel dat na de extractie overblijft, wordt gecomposteerd en op deze wijze weer in de natuurlijke kringloop wordt opgenomen?
…wij veel belang aan kwaliteitscontrole hechten? De tinctuur wordt uitgebreid geanalyseerd en tot aan de goedkeuring in quarantaine bewaard.
Van plant tot tinctuur: het eindresultaat
Sommige tincturen zijn direct bruikbare geneesmiddelen. Een voorbeeld zijn de A.Vogel Echinaforce® druppels. Het komt echter ook regelmatig voor dat een tinctuur als basis dient voor andere A.Vogel-producten.
Wist u dat…
…er zogenaamde complexpreparaten staan door meerdere tincturen te mengen naar het recept van A. Vogel? …het mogelijk is om tincturen te concentreren en vervolgens te gebruiken voor de productie van tabletten en crèmes?
Hoogwaardige A.Vogel producten
hoogwaardige Dr A Vogel producten bestellen
Worden de juiste plantensoorten gekweekt? Vindt de oogst op het juiste moment plaats?
Worden de planten en andere grondstoffen op de voorgeschreven manier verwerkt?
Het productieproces van de A.Vogel geneesmiddelen wordt voortdurend gecontroleerd volgens de GMP-normen (Good Manufacturing Practices). En dat heeft maar een belangrijk doel: de consument verzekeren van het feit dat hij een eindproduct van de hoogste kwaliteit koopt.
Daarom...
...standaardiseren we onze natuurlijke geneesmiddelen. Bepalend hiervoor zijn de keuze van kwalitatief goede zaadsoorten, een optimale teeltwijze, het ideale oogsttijdstip en een streng gecontroleerd productieproces. ...zijn onze productieruimtes onderverdeeld in strenge hygiënezones. Zuiverheid is immers een eerste vereiste.
...worden de afzonderlijke productiestappen steeds door middel van laboratoriumproeven gecontroleerd. ...worden de producten van A.Vogel pas vrijgegeven en afgeleverd als ze door de afsluitende kwaliteitscontrole komen.
hoogwaardige Dr A Vogel producten bestellen
|