Plattelandsgedachten over de grote wereld
Inhoud blog
  • Bioakoestiek of horen wat dieren vertellen.
  • Kijken en mijmeren in 2025
  • VERZET
  • Groen moet tegenmacht vorm geven
  • Stikstof en de ring rond Eeklo
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    non sibi, sed aliis
    13-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussen geloof en hoop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen geloof en hoop.

    Soms zakt de moed mij in de schoenen. Als ik nog maar eens moet uitleggen dat iedere persoonlijke poging om de klimaatproblematiek te tackelen zinvol is maar onvoldoende. Dat er meer moet gebeuren, dat er structureel moet gewerkt worden, dat diegenen die dat kunnen dat ook moeten doen, en dat wij diegenen moeten kiezen die zullen doen wat ze gezegd hebben. Ik ben er ook nog  van overtuigd dat er anderen zullen zijn die de zaken zullen dwarsbomen omdat zij niet geloven dat de aarde er slecht aan toe is, of dat ze belangen hebben die niet gediend worden door ingrepen die daar tegen in gaan.

    Hoe groot mijn geloof ook is het zal nooit voldoende zijn om de beslissingen in China of India te beïnvloeden, laat staan dat het groot genoeg is om dat te doen in mijn eigen gemeente. Ik heb genoeg ervaring in het beïnvloeden van politici om te weten dat die niet zo beïnvloedbaar zijn, andere disciplines beoefenen waardoor zij in andere oplossingen geloven of het begin van andere oplossingen zien. Of er is gewoon ‘the economy stupid” de werkgelegenheid, de consumptieve gedrevenheid van velen die de gedachten de andere kant doen uitgaan dan we zouden kunnen vermoeden, kijkend naar de bedreigingen die we in allerlei fenomenen kunnen zien.

    Kortom als ik vrienden tegen kom tijdens een zondagse wandeling en hoor dat zij een lezing hebben gevolgd over de klimaatproblematiek en dat de prof van dienst vond dat het de goede richting uitging, dat we goed bezig waren en zo zijn gehoor tot rust en kalmte had gebracht dan sta ik met mijn mond vol tanden, ben ik niet ad rem genoeg of heb ik geen zin de meningen in twijfel te trekken maar mijn gemoed loopt dan vol.  Ik kan er zo triest van worden dat zelfs mijn vrienden niet doorzien dat deze verhalen kant noch wal raken maar nog verteld worden. Neen we zijn niet goed bezig, we verstoken nog altijd grote hoeveelheden fossiele brandstoffen, - er zijn er zelfs die nog houten kachels in hun huizen hebben geïntroduceerd- , we razen nog met auto’s alsof er niets aan de hand is, de installatie van zonnepanelen wordt nog steeds berekend op de winst die men kan maken en niet op basis van de eigen productie van elektriciteit en zo het vergroten van onze onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland of andere Saoudis. Stop die honger door de windmolens op zee uit te breiden en de leidingen die nodig zijn om de elektriciteit aan land te brengen onder de grond aan te leggen. Niet morgen maar vandaag, Fluxus, en ophouden met het gemekker dat dat te duur is.

    Beste lezer, jij die mij nu reeds geruime tijd volgt weet dat ik een zeer sterk geloof heb in de maakbaarheid van de samenleving, in het realiseren van concrete maatregelen zoals daar zijn goede fietspaden, trage wegen, kleinschalige aanpak in onze dorpen die levendig kunnen zijn als we ze niet aan de commercie over laten maar zelf vorm geven. Ik zal daarin altijd blijven geloven maar zie de krachten die het onmogelijk maken. Neem nu de ontwikkelaars die in al onze dorpen mogelijkheden zien om appartementen te realiseren, niet gehinderd door overheden die om de kleinschaligheid en leefbaarheid van onze dorpen geven maar de ontwikkelaars gewillig hun zin laten doen. De leefbaarheid van woningen in onze dorpen dient een belangrijk doel en dus kunnen niet overal appartementen worden gebouwd. Ooit las ik dat die appartementen zo moeten gebouwd worden dat de lichtinval maximaal moet kunnen zijn. Als men nu in onze straten appartementen bouwt die het licht niet in mekaars leefkamer toelaten dan tast men de leefbaarheid van de dorpen aan.

    In mijn gemeente is er een schepen die deze ontwikkelingen in de juiste banen wil leiden. Twee bouwlagen met eventueel een dakkapel vind hij nog net kunnen. Ikzelf vind die dakkapel al een kapel te ver omdat je dan vlug over drie bouwlagen spreekt. Maar het belang van het werk van die schepen is dat hij de zaak scherp stelt. De ontwikkelingen kunnen niet zomaar hun gang gaan, er zijn regels die ingegeven  zijn door goede ruimtelijke ordening en kwaliteit van wonen.

    En zo ben ik dan weer een gelukkig mens omdat ik weet dat velen met mij bezorgd zijn over de grote en kleine dingen en proberen om de kwaliteit van leven te verhogen, de klimaatproblematiek tot in de kleine dorpen aan te pakken, goed geïnspireerd zijn en de fakkel kan worden door gegeven in het geloof dat misschien alles goed komt. Alhoewel ik dat soms betwijfel. Ik hoop u niet.

     

    Guido Steenkiste

     

     

     

     

    13-07-2022, 08:54 Geschreven door Guido Steenkiste  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn jouw kleren ook jouw zorg?

    Zijn jouw kleren ook jouw zorg?

    Laatst vond mijn vrouw dat ik een nieuw jasje nodig had. Mijn jasjes zijn een beetje démodé en zeker niet geschikt voor de zomer, dus een modern jasje zou mij door de zomer vergezellen. Met enige tegenzin, vragen en opmerkingen zoals is dat nu nodig? ik heb al jassen, jassen zijn in de zomer overbodig, je oogt ouder dan je bent met een confectie jas …, trokken we op pad.

    Toevallig konden we dat combineren met een wandeling in het Gentse parkbos, een verwezenlijking van Natuur en Bos  en  het Gentse stadsbestuur dat inzet op recreatie dicht bij de stad. Het Parkbos blijkt een aaneenschakeling van verschillende natuurlijke biotopen en enkele woongebieden die variëren in de sectoren fauna en flora. Maar niet enkel daarin. Het gaat om een combinatie van moerasgebieden met knuppelpaden, speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden, statige kastelen met imposante toegangsdreven, landbouw met eigen klemtonen zoals educatie en streekproducten. Kortom erfgoed, landbouw  en natuur gaan er samen, korte en lange wandelingen, fietsen en kleuterwandelen, ontmoeten en ontstressen.

    Genoeg reclame. Na een fikse wandeling belanden we in Adventure op zoek naar een trendy jasje dat ook tegen de regen kan, een jasje dus dat te dragen is op natuurwandelingen maar eveneens op de Gentse Fieste.

    Het aanbod is er groot, je voelt je zo wel aan vakantie toe, de zaak ademt vakantie in flashy en andere kleuren, ze is er om en rond je. Knap gedaan en het legt de eigenaars, de familie Lathouwers geen windeieren, zo te zien. De overkoepelende NV heeft veel schulden en betaalt weinig of geen belastingen, maar het feest gaat blijkbaar wel door.

    Maar daar wou ik het met u niet over hebben. Wel over de jasjes die we vonden die kandidaat waren voor een aankoop. Flashy waren ze maar bij nader toezien heb ik ze niet gekocht. Ze bleken in polyester uitgevoerd, en gemaakt in China en Cambodja. Polyester wordt gemaakt van aardgas en aardolie en meestal gemengd met een deeltje katoen. Men voegt er ook chemische stoffen aan toe en het is brandbaar, wordt dan vloeiend en kan ernstige brandwonden veroorzaken.

    Eigen aan dit soort kledij is ook dat zij gemaakt wordt in lage loonlanden, met weinig controle, want de meeste kledingmerken ontwerpen wel zelf maar produceren niet. Zij laten produceren in lage loonlanden waar slecht betaalde werknemers lange werkweken maken, overuren moeten presteren in meestal onveilige gebouwen, heel dikwijls bij onderaannemers die nog minder betalen, in nog slechtere omstandigheden. Voorbeelden ervan zagen we de voorbije jaren in gebouwen die ingestort waren tijdens de werkuren en vele slachtoffers maakten.

    Zonder jas ben ik thuis gekomen, met in mijn hoofd de wil om mij los te maken van deze industrie door mij te informeren over de schone kleren campagne. Die campagne promoot ecologisch duurzame en of ethische mode. De kleding die men er vindt bestaat uit biovezelkleding, beter ecologische kleding waarvan het bioweefsel ook ecologisch veredeld is. De campagne heeft een brochure waarin winkels en webshops zijn opgenomen waar die schone kleren te vinden zijn en de stad Gent heeft op haar website ook een aantal zaken waar die schone kleren te vinden zijn. Er was een show waar de kleren werden getoond op het Fair Fashion Fest. Er is een lijst van merken die wel of niet ecologisch en /of fair trade zijn. Wij zijn het aan de aarde en de mensen verplicht ook dit deel van onze verantwoordelijkheid op te nemen. Alhoewel, het moet gezegd worden, dat die kledij niet makkelijk te vinden is.

    Ten andere. Erger jij je ook zo aan die media en mensen die de planeet denken te redden door naar de armoede in onze maatschappij te verwijzen? Mijn idee is dat als de middenklasse passieve huizen bouwt, investeert in de renovatie van oude  huizen, isoleert en zonnepanelen plaatst, de milieuvriendelijkste auto kiest, minder met de auto  rijdt en het meest ecologisch verantwoord vervoermiddel kiest, en winkels mijdt waar men vervuilende artikels verkoopt, dat dan al veel minder CO² zou worden uitgestoten. Aangezien het grootste deel van de maatschappij bestaat uit die middenklasse zou dit meer dan een slok op de klimaatborrel schelen.

     

    Guido Steenkiste

     





    13-07-2022, 08:51 Geschreven door Guido Steenkiste  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 17/02-23/02 2025
  • 25/11-01/12 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 16/08-22/08 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 19/10-25/10 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 01/07-07/07 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 26/11-02/12 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 23/12-29/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 05/11-11/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs