Brief aan schepencollege - IOK - Den Draai - Walenbossenloop
Aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente,
3 juni 2009
1. I.O.K-afvalbeheer
Gezien: - algemene vergadering I.O.K. afvalbeheer op 19 mei 2009 - verlies boekjaar 2008 ten bedrage van 1.633.567,13 euro - volgens verschillende bronnen dit verlies te wijten is aan de slechte werking van de afvalfabriek - I.O.K. aan het schepencollege vroeg elke inwoner van Heist 2 euro te laten bijdragen
Vragen wij: - Hoe heeft de vertegenwoordiger van de gemeente gestemd over die 2 euro? - Was hij op de hoogte van de slechte werking van de afvalfabriek? - Zo neen, hoe komt dit? - Zo ja, waarom is de gemeenteraad daar niet van op de hoogte gesteld?
- Is het zo dat I.O.K. afvalbeheer een rechtzaak lopen heeft tegen MTM-REAL BV? - Is het zo dat I.O.K. afvalbeheer een rechtszaak lopen heeft tegen BIO-OIL NV en MINDEST S.A. de contractueel overeengekomen afnemers van S.R.F.? - Was meerderheid - op de hoogte van de redenen, aanleiding, oorzaak van de slechte werking van de afvalfabriek en malversaties allerhande? - op de hoogte van de connectie tussen SLECO en afvalfabriek - op de hoogte van levering van S.R.F. aan SLECO? - op de hoogte van configuratie SLECO? - Is meerderheid er mee akkoord dat elke Heistse inwoner 2 euro moet betalen aan SUEZ en andere multinationals? - Klopt het dat de inwoners van Heist, via Diftar, en door het wanbeleid van I.O.K. afvalbeheer de Vlaamse Gemeenschap steunen en multinationals onderhouden?
2. Den draai
Gezien: - volgens verantwoordingsnota jeugdraad v.z.w. Den draai 1636,00 euro ontvangt van de overschottenregeling van de jeugdwerking - volgens persbericht: - het schepencollege het lokaal waar de kinderopvang van Schriek gehuisvest was voor den draai vrijmaakt - den draai 7500,00 euro krijgt van de provincie voor de herinrichting van dit lokaal - wij zeker voorstander zijn van initiatieven die armoede in Heist bestrijden - de reeds jarenlange werking te Schriek van een ander initiatief ter bestrijding van armoede; het gemeentebestuur en het O.C.M.W. zeker niet verdacht kunnen worden dit vierde wereld initiatief te favoriseren
Vragen wij: - of een gelijke behandeling van deze 2 v.z.w.'s eventueel mogelijk zou zijn; of welk verschil ziet de meerderheid in de werking van beide v.z.w.'s die verschillende behandeling rechtvaardigen?
3. Vervuiling Walenbossenloop ten gevolge van (vervuilde) regenwaterafvoer Kleine Steenweg? Na de aanleg van een collector in de Schavotstraat, Kleine Pijpelstraat en Pijpelstraat en de aanleg van riolen in de Kleine Pijpelstraat en de Pijpelstraat kon men een aanzienlijke verbetering van de waterkwaliteit van de Walenbossenloop vaststellen in die mate zelfs dat het terug een levende beek werd.
Na de werken aan de Kleine Steenweg waarbij een doorsteek werd gemaakt naar de Walenbossenloop voor de afvoer van het regenwater is deze loop echter vanaf die doorsteek herleid tot een - soms stinkende- open riool. - Heeft het bestuur een idee van de oorzaak hiervan? Gezien de aanzienlijke investeringen die de gemeenschap reeds gedaan heeft m.b.t. de gescheiden afvoer van regen- en afvalwater, en die tot doel hebben om te komen tot schone waterlopen;vragen wy wat het gemeentebestuur plant om deze situatie recht te zetten zodat gedane investeringen geen maat voor niets worden?
Hoge verliezen I.O.K. afvalbeheer door slecht management
Volgens E.T.A. is slecht management afvalfabriek de ware reden van hoge verliezen I.O.K.- afvalbeheer
I. Zoals reeds eerder door E.T.A. gemeld, blijkt uit een gesprek van het Heistse schepencollege met de heer Paul Macken, dat aan de raad van bestuur van I.O.K. (Intercommunale voor ontwikkeling van de Kempen) in april zou voorgesteld zijn om het vast recht per inwoner te verhogen met 2 voor het jaar 2009 en dit voor 2010 nog te evalueren.
Reden hiervoor is het verlies van 1 633 567, 15 door I.O.K.- afvalbeheer, in het afgelopen boekjaar. Dit betekent een fraaie 3,35 verlies per Heistse inwoner.
Dit verlies in 2008 en daarenboven de slechte vooruitzichten voor 2009 zijn volgens I.O.K.- voorzitter Guy Van Tornout te wijten aan de economische crisis en de tegenvallende opbrengsten van oud papier en metaal.
II. Volgens Jan Baestaens van E.T.A. vertelt Van Tornout slechts een klein deel van de waarheid. Dit blijkt enerzijds uit de jaarrekening, anderzijds blijkt dit uit de achtergrondinformatie die bij het publiek niet bekend is. Overigens zijn de oud-papierprijzen en de metaalprijzen pas in het najaar van 2008 gedaald en kunnen zij alleen het forse verlies van I.O.K-afvalbeheer maar zeer ten dele verklaren.
Op 28 april 2009 is een algemene vergadering geweest van I.O.K. en van I.O.K-afvalbeheer te Kasterlee. De pers was hierop niet uitgenodigd. Uiteraard is dit merkwaardig, temeer er hier duidelijkheid gegeven kon worden over de achtergronden van de verliezen en de berichtgeving zoals die enige dagen eerder in artikelen waren verschenen. Het niet uitnodigen van de pers was dan ook een bewuste en strategische keuze van I.O.K. en I.O.K.- Afvalbeheer.
III. De werkelijke reden van verlies I.O.K.- afvalbeheer, is de (zogezegd) slechte werking van de afvalfabriek te Geel; ontdekte E.T.A.
De afvalfabriek of MBS is de mechanisch-biologische scheidingsinstallatie te Geel die in 2005 met veel poeha werd geopend door prins Laurent, kostprijs 42 000 000.
De jaarrekening van I.O.K.- afvalbeheer De jaarrekening laat op pagina 27/37 en op pagina 34/37 zien dat er een deelname is van 60% in de Maatschap MBS. Het resultaat van deze maatschappij bedraagt 5,1 miljoen negatief. 60% van dit resultaat komt toe aan I.O.K.- afvalbeheer; een verlies dus van 3,3 miljoen euro.
Wat is nu de Maatschap MBS? De Maatschap MBS is een samenwerkingsverband van I.O.K.- afvalbeheer en van IVAREM (Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen) die de afvalbehandelingsinstallatie te Geel beheert. Huishoudelijk afval wordt hier gedroogd en gescheiden. Principieel is dit een mooie techniek.
De achtergrond van de verliezen: I.O.K.- afvalbeheer heeft eind 2006 contracten gesloten met 2 partijen, Mindest SA in Oostende en BIO-Oil NV in Tessenderlo, die vanaf 1 mei 2007 en vanaf najaar 2007 in zouden staan voor de verwerking van het merendeel van de restfractie (SRF of solid recovered fuel, een secundaire brandstof) uit de installatie. Zij zouden dit doen aan abnormaal scherpe tarieven. De beide afnemers beschikten op dat moment nog niet over de nodige vergunningen en installaties om dit afval te kunnen verwerken. Toch contracteerde I.O.K. met deze partijen.
Van Tornout zegt daarover zelf: Tot op heden moeten we met ons restproduct dus naar een verwerkingsinstallatie in Doel, waar we een té dure monopolyprijs betalen. Deze situatie leidt tot het negatieve resultaat. Het tij begint evenwel te keren, want de klant in Oostende gaat het product afnemen, ook al draait de installatie nog niet. Over de prijzen waaraan het SRF naar de kust verhuist, treedt Van Tornout niet in detail, maar ze zouden passen binnen het financiële plaatje dat helemaal in het begin werd vooropgesteld. De opstart van de scheidingsinstallatie was moeilijk, maar de toestand kan zich dus stilaan gaan normaliseren.
De huidige toestand ziet er volgens E.T.A. echter als volgt uit:
De beide afnemers hebben tot op heden, 2 jaar na dato, geen installatie die de restfractie conform overeenkomsten verwerken kan.
In de tussentijd heeft I.O.K. het afval tegen veel hogere verwerkingstarieven door de afvalverbrander in Doel moeten laten verwerken. Goedkope afzetkanalen waren onmogelijk te vinden, vanwege de slechte kwaliteit van deze restfractie. Indien deze restfractie van een voldoende kwaliteit zou zijn geweest, dan was wel afzet mogelijk in bijvoorbeeld de eigen Belgische cementindustrie.
Halverwege 2008 is één partij begonnen met afname. Omdat haar installatie niet gereed was (en nog altijd niet is), heeft zij dit afval naar een cementindustrie in Duitsland laten transporteren. Aanvankelijk zou het door een andere (ook Duitse) cementindustrie verwerkt worden, maar ook hier bleek de kwaliteit van de restfractie veel te slecht. Reeds na 3 proefleveringen bleek het materiaal onbruikbaar, omdat I.O.K. het presteerde om het materiaal niet op specificatie van deze afnemer te produceren.
Deze afname geschiedde en geschiedt niet tegen de contractueel overeengekomen condities. I.O.K. bleef veel meer betalen dan waartoe zij contractueel verplicht was. I.O.K. heeft geen aanspraak gemaakt op het contractueel overeengekomen boetebeding.
De andere partij is tot eind 2008 niet eens door I.O.K. in gebreke gesteld. Evenmin heeft I.O.K. bij deze afnemer de contractuele boeteclausule bedongen.
Een en ander is opmerkelijk, en volgens Jan Baestaens zelfs zeer frappant.
Waarom accepteert I.O.K. van deze beide afnemers een zeer aanzienlijke vertraging in opname van de contractuele verplichtingen? Waarom wordt geen beroep gedaan op de boeteclausules?
Waarom weigert I.O.K. maatregelen te treffen om de kwaliteit van de restfractie te verbeteren?
Belangrijker vindt E.T.A. de gevolgen hiervan.
E.T.A. meent dat het antwoord te vinden is bij SLECO; de wervelbed installatie te Doel. In verschillende publicaties wordt de MBS genoemd als enige, buiten AQUAFIN, voorbehandelinginstallatie voor SLECO.
Een en ander heeft geresulteerd in werkelijke afzetprijzen voor het afval die veel hoger lagen dan de contractuele prijzen. Dit is dan ook de hoofdoorzaak voor de gigantische verliezen. Het gaat om 50 000 ton restfractie/jaar, die in 2007 en 2008 veel duurder dan contractueel overeengekomen, zijn verwerkt. De prijs van de afvalverbrander te Doel lag circa 80/ton boven de prijs van de beide afnemers. De prijs voor verwerking in Duitsland ligt circa 30/ton boven de prijs van de beide afnemers. U begrijpt dat deze prijsverschillen vermenigvuldigt met het tonnage, in zeer grote bedragen resulteren en dat die voor een zeer aanzienlijk deel ook de verliezen verklaren.
Tot en met 2008 bedraagt het totaal aan opgelopen verliezen van de Maatschap MBS ca. 15 miljoen Euro. Hiervan komt 60% voor rekening van I.O.K.- afvalbeheer, en dus ook voor een deel voor rekening van de gemeentes.
IV. Gezien dit bovenstaande wekt het geen verwondering dat I.O.K.- afvalbeheer op zoek is naar manieren om de verliezen van de Maatschap MBS te dempen. Dat zij hiertoe een beroep doen op de gemeenten, wekt evenmin verwondering.
De gemeentes kunnen vervolgens niet anders dan de gestegen kost voor afvalverwerking op de één of andere manier aan de burger door te rekenen. De burger is het ongewilde en onwetende slachtoffer van slecht management van I.O.K.- afvalbeheer.
V. Wat is nu de rol van SLECO in dit alles?
SLECO: - is de wervelinstallatie te Doel voor verwerking van slib en vast afval
- is voor 50% van SITA, divisie van SUEZ environnement
- is voor 50% van INDAVER: met als hoofdaandeelhouder de Vlaamse overheid (OVAM, VMM en VMH); andere aandeelhouders alfabetisch van Electrabel tot Volvo Gent met daartussen alle grote chemie- of olieraffinagemultinationals.
De bouw van SLECO kostte 180 000 000 en voorziet in verbrandingscapaciteit van ca. 460.000 ton.
VI. Gevolg:
MBS levert aan te hoge prijzen bij SLECO t.t.z. zijn aandeelhouders vnl. SUEZ en andere multinationals.
De inwoners van het IOK-gebied wordt gevraagd 2 extra te betalen aan SUEZ en die andere multinationals.
E.T.A.- raadslid Jan Baestaens vindt het ongehoord dat de Heistse burger hiervoor moet opdraaien. Bovendien misleidt het I.O.K.- bestuur de bevolking, door de verliezen te wijten aan de economische crisis, maar zoveel mogelijk te zwijgen over de werkelijke reden van het verlies: het debacle van de afvalfabriek. Of misschien beter uitgedrukt: IOK afvalbeheer moet SLECO te Doel voorzien van SRF, daar AQUAFIN niet voldoende slop levert.
Overigens is de samenstelling van het I.O.K.- bestuur zeer sterk CD&V-getint. Wellicht is dit de reden waarom tot op heden de gemeentes nogal volgzaam geweest zijn in het aanvaarden van de onwaarheden die het bestuur van I.O.K. telkens als verklaring geeft.
Bij deze vraagt Baestaens nogmaals aan de Heistse meerderheid niet in te gaan op de vraag van I.O.K.- afvalbeheer tot bijdrage van 2 extra per Heistse inwoner.
Gezien: -In het verslag van de jeugdraad 13/12/08 staat, onder pt 8 varia
"In Wiekevorst is er een bos aangekocht door de gemeente, de jeugdraad adviseert om hier een (deel) speelbos te maken"
"Voor de Averegten is er een nieuw beleidsplan voor de komende 20 jaar, hier adviseert de jeugdraad ook om een stuk bos toegankelijk te houden om te spelen,"
: -De effectieve nood aan dergelijke speelbossen of -bosjes in centrum en deelgemeentes.
:- De E.T.A.-fractie de vraag van de jeugdraad volledig onderschrijft.
Vragen wij: Dat het bestuur ingaat op vraag van de jeugdraad en ook de piste voor de andere deelgemeentes onderzoekt.
ETA vraagt Heistse meerderheid niet in te gaan op vraag IOK tot bijdrage van 2 euro per inwoner.
Het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering IOK van 19 mei 2009 is allerminst goed nieuws voor de inwoners van Heist-op-den-Berg. 1.633.567,13 euro bedraagt het verlies van afgelopen boekjaar. Gezien in het werkingsgebied van IOK 487.466 personen wonen (geteld op 01/01/2008), betekent dit een fraaie 3,35 euro verlies per Heistse inwoner.
Het verlies van 2008 en daarbovenop de slechte vooruitzichten voor 2009 zijn te wijten aan de economische crisis. IOK-voorzitter Guy Van Tornout verklaart dit als volgt: " Door de crisis zijn de prijzen van oud-papier en -metaal spectaculair gedaald. Op basis van de prijzen van vorig jaar zou het ingezamelde oud-papier ons 2,1 miljoen euro opleveren. Aan de huidige prijs geraken we niet verder meer dan 200.000 euro, een verlies van 1,9 miljoen euro. Daarnaast is ook de prijs voor oud-metaal ingestort. Bovendien is er ook een pak minder bedrijfsafval door de dalende productie bij de bedrijven. IOK moet ondertussen haar vaste kosten blijven dekken en de loonkosten zijn door de indexsprongen gestegen. Volgens ETA is er echter meer aan de hand. Feit is dat de mechanisch-biologische scheidingsinstallatie (MBS) of de zogenaamde afvalfabriek van de IOK al sinds de start met verlies draait. Er was eerst het faillissement van bouwer Herhof, indertijd aangekaart door ETA. Nadien kwamen er problemen met de kwaliteit van de restfractie en de afzet hiervan. Er is zelfs twijfel over geloofwaardigheid van betrokken firma's. Straf hierbij is dat IOK-directeur Guy Van Tornout hierover zegt: "De problemen met de afzet van het restproduct zullen niet tot een verhoging van de diftar-factuur leiden. Waarmee ik evenwel niet gezegd heb dat er geen aanpassing of indexering komt. Als ook de loonkosten en de kosten voor bijvoorbeeld brandstof stijgen, moet de prijs voor het ophalen van afval uiteindelijk mee stijgen."
Door het verlies zullen belastingbetalers mogelijk meer moeten gaan betalen. De extra kosten zullen worden doorgerrekend aan de gemeenten die samen de intercommunale vormen. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 2 euro per inwoner. Hoe de belastingbetaler de meerkost gaat voelen, hangt van gemeente tot gemeente af. "Besturen die een marge hebben genomen, kunnen wellicht beter met de gestegen kosten omgaan dan gemeenten die de prijzen erg scherp hebben berekend", besluit Van Tornout.
Wat betekent dit nu in concreto voor de Heistse inwoner? Uit een gesprek van het college met dhr Paul Macken van het IOK blijkt dat aan de raad van bestuur van IOK in april zou voorgesteld zijn om het vast recht per inwoner te verhogen met 2 euro voor het jaar 2009 en dit voor 2010 nog te evalueren. ETA vraagt aan de meerderheid om niet in te gaan op vraag IOK om de bijdrage per inwoner te verhogen met 2 euro. Opmerkelijk hierbij is dat de 'gewone IOK' afgelopen boekjaar 1.407.483 euro winst maakte. Dit is 2,89 euro per Heistse inwoner.
Belangrijk vindt ETA ook hoe de Heistse afgevaardigde Leo Cannaerts op de raad van bestuur van 19 mei 2009 over deze zaak zal stemmen. Zal de CD&V-, Open-VLD-meerderheid de Heistse burger nog eens op kosten jagen? En wordt men gestraft omdat men goed recycleert en sorteert? ETA is benieuwd.
Aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente:
Graag willen wij volgend punt toevoegen aan de agenda van eerstkomende gemeenteraad:
Er is ons gemeld dat er een vossenplaag is in grote delen van Heist; o.a. Lerrekensstraat, Kasteelstraat, Beemdekensstraat, Misweg en delen van het Industriepark.
Onze vraag:
Wat is het gemeentebestuur zinnens hiertegen te ondernemen ?
De persberichten dat de Zonnige Kempen 9 zgn. passiefwoningen gaat bouwen te Pijpelheide waarvan de bouw nog voor het bouwverlof zou starten.
De aankoop, jaren geleden, van de pastorie van Pijpelheide.
De gekende, urgente nood aan woongelegenheden voor alleenstaanden en eenoudergezinnen.
Vragen wij:
Wanneer denkt de Zonnige Kempen te beginnen aan de herinrichting van de pastorie?
2. PIDPA
Gezien:
De tarieven van Pidpa dit jaar met een goeie 5 % zouden stijgen bovenop de al sterk gestegen prijzen het afgelopen jaar.
Vragen wij:
Hoe stemde de vertegenwoordiger van onze gemeente op de vergadering van Pidpa waar dit punt werd behandeld?
3. Verdeling afvalkalenders .
Gezien:
De zeer ontoereikende verdeling van de afvalkalenders voor 2009
De daaruit voortvloeiende klachten van inwoners en werkoverlast bij de dienst ROHL t.g.v. deze klachten.
MWPs slechts MW zijn als ze degelijk worden uitgevoerd.
Vragen wij:
Worden financiële vergoedingen voor MWP integraal uitbetaald ook al zijn ze niet degelijk uitgevoerd.
De manier van verdeling van de afvalkalender te herbekijken.
4. Sneeuwruimers.
Gezien:
De fietspaden in onze gemeente tijdens de sneeuwperiode alles behalve voldoende sneeuwvrij werden gemaakt.
Vragen wij:
In te gaan op het voorstel van de T.D. voor aankoop van materiaal om fietspaden efficiënt en vlug sneeuwvrij te maken.
5. Steun 700 jaar parochie Schriek.
Gezien:
Einde van 1000 jaar Heist.
Parochie Schriek in 2007 haar 700-jarig bestaan viert.
Vragen wij:
Op welke manier - logistiek, technisch en vooral financieel gaat de gemeente de organisatie van 700 jaar parochie Schriek steunen.
6. Heistse Pijl.
Gezien:
Ons bijkomend programmapunt op de gemeenteraad van 13 maart 2007 i.v.m. opportuniteit naar samenwerking bij organisatie dernykoers te Heist centrum met een figuur die volgens eenpersartikel veroordeeld werd wegens feiten i.v.m. wielermilieu.
Anonieme klachten in het verleden over deze figuur.
Een mail gericht aan enkele leden van deze gemeenteraad waarin zware beschuldigingen worden geuit over deze figuur.
Gelet op het kostenplaatje van de organisatie 2008 (+/- 22.000 euro).
Vragen wij:
- Dit kostenplaatje te ontleden.
- Wat zijn de belangrijkste ptn. In de aangepaste overeenkomst betreffende de organisatie van de Heistse Pijl 2009, goedgekeurd in het college van 2/12/08, pt. 34
1. Jeugdfuiven onder de kerktoren of toch in industriepark?
Gezien:
Uit een jongerenenquête - vorige legislatuur door jeugddienst gevoerd - bleek dot het grootste deel van de jeugd prefereerde om in eigen (kerk)dorp te fuiven.
Het bestaan van een inter parochiale werkgroep o.l.v. Cassemir Goossens over de parochiezalen.
De uitbaters van de parochiezaal van Heist-Goor het aantal fuiven in de toekomst drastisch willen beperken.
Leden uit de meerderheid vinden dat jongeren moeten kunnen fuiven onder de kerktoren.
Vragen wij:
Tot welke conclusies kwam de werkgroep?
Hoe ziet de meerderheid de relatie tussen zaaluitbaters - gemeente - jeugd?
2. Trage wegen
Naar aanleiding van de publieke acties gevoerd door CD& V ter bevordering van het gebruik van trage wegen zouden wij er bij dit bestuur op willen aandringen de verzuchtingen van deze fractie ernstig te nemen. Wij willen hen alvast een hart onder de riem steken. Daarom herhalen wij onze vraag om dringend werk te maken van het in kaart brengen van trage wegen en daar waar nodig deze terug open te stellen voor het publiek.
We wensen van de gelegenheid gebruik te maken erop te wijzen dot er altijd een brug lag over de Molenbeek ter hoogte van de Voortweg. Deze brug maakte het mogelijk om vanuit de Blinde Jennestraat via de Koekoeksstraat, Voortweg en de Peerdsdonkendreef het kerkhof en het centrum van Booischot te bereiken. Het is een trace dot decennia long door honderden mensen is gebruikt. Wij vragen om deze brug opnieuw aan te leggen en dit trace te herwaarderen en te heraanleggen.
3. Gemeentelijke info op teletext RTV-Kempen
Gezien deze regionale zender voor vele en vooral ook oudere mensen een belangrijke informatiebron is vragen wij om gemeentelijke info te plaatsen in de voorziene tt-pagina's van deze zender.
1. Gezien een schepencollegebeslissing daterend 22 april waarin vermeld wordt dat 55.000,00 wordt uitgekeerd aan jeugdverenigingen als tegenprestatie voor maatschappelijk waardevolle projecten 2008;
Gezien collegebeslissing 21 van 19/02/2008 waarin wordt voorgesteld jeugdverenigingen "op pad te sturen om advertenties te werven voor magazine om ook kleinere sponsors kans te geven te sponsoren";
Vragen wij:
In hoeverre zijn jeugdverenigingen op pad gegaan?
Wat heeft dit te maken met " maatschappelijk waardevolle projecten"?
2. Gezien collegebeslissing punt 4 van 08/04/2008 i.v.m. mogelijks veranderen van sluitingsuur openluchtfuiven.
Vragen wij:
- Reden van vraag naar opportuniteit van C.P. Scheerens?
- Is er al een beslissing genomen dienaangaande?
3. Gezien: invoering op gemeenteraad van 12/02/2008 van gemeentelijke administratieve sanctie: is het niet wenselijk ook preventief op te treden?
Vragen: mogelijkheid te onderzoeken:
1. Openbare, nette toiletten in elk kerkdorp.
2. Vuilnisbakken op rommelmarkt, eventueel met kleine opening om sluikstorten te voorkomen.
De financiele toestand van de gemeente en de evolutie van de schulden - welke erop wijzen dat men niet over de spaarpotten beschikt waarvan men voor de verkiezingen zegde ze te kunnen aanboren om de uitbreiding van het CC te financieren.
Gezien,
Het niet in de optiek van dit bestuur past om bij de gemeenten te horen die in de rode cijfers zitten. (toelichting Burgemeester bij budget 2008)
Gezien,
Zowel het "Budget 2008" als het "Financieel beleidsplan 2008-2012" en de daaraan verbonden belastingverhogingen door aIle oppositiepartijen werden verworpen,
Overwegende dat deze partijen samen 51 % van de bevolking vertegenwoordigen.
Gezien,
De Burgemeester voor meer democratische participatie en inspraak is.
Overwegende dat de gemeenteraad het orgaan bij uitstek is waar de bevolking aan het beleid kan participeren
Gezien,
De stemming in de gemeenteraad vanjanuari 2008, waar onze fractie vroeg "dat het gemeentebestuur de meerkost die de burger dient te betalen ingevolge toetreding tot hidrorio op zich zou nemen" en "indien dit budgettair niet mogelijk was de uitbreiding van het CC door te schuiven naar een volgende legislatuur."
Overwegende dat aIle oppositiepartijen zich hiermee akkoord verklaarden. Overwegende dat deze partijen samen 51 % van de bevolking vertegenwoordigen.
Gezien,
De lakse houding in het verleden t.a.v. de Europese richtlijnen inzake waterzuivering en de daaruit voor de Heistse burgers voortvloeiende kosten
Gezien,
De onduidelijkheid t.a.v. de financiering van IBA's.
Gezien,
Het achterwege blijven van noodzakelijke herstellingen aan wegen, fiets-en voetpaden en het daaraan verbonden lap- en stukwerk dat op termijn meer zal kosten dan een integrale aanpak.
Gezien,
De vergrijzing van de bevolking en de weerslag daarvan op de toekomstige gemeentebegrotingen.
Gezien,
De kostprijs van dit project dat nu al meer dan 10.000.000 euro incl. btw en erelonen kost zonder dat de omgeving wordt aangepast.
Gezien,
De hypotheek die wordt gelegd op de volgende generatie.
Vragen wij:
Dat deze gemeenteraad aan het AGB de opdracht geeft om het project "uitbreiding Cultuurcentrum" voor onbepaalde tijd op te schorten.
Dit project te herbekijken in een ruimere context en hierover een discussie ten gronde te voeren waarbij een grondige kosten-batenanalyse en de budgetaire mogelijkheden van onze gemeente als leidraad moeten dienen.
Gezien wij van oordeel zijn dat men met gemeenschapsgeld niet lichtzinnig mag omspringen willen wij volgende informatie onder de aandacht brengen.
GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 FEBRUARI2007 (p101-104). We citeren.
"Schepen P Feyaerts stelt van zijn kant dat ook het ereloon voor Planners matig is. In het ereloonpercentage van 7,5 % is ook vervat de ingenieursstudie, de stabiliteitsstudie, bijzondere technieken, akoestiek e.d. wat normaal telkens supplementen zijn. Het bestuur heeft er voor geijverd dat er geen bijkomende erelonen zouden gerekend worden."
GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 NOVEMBER 2007 (p.64-65). Schepen Feyaerts stelt:
"De gemeente betaalt slechts 11,75 % in totaal of 75 % van wat wettelijk kan gevraagd worden. Bovendien heeft de gemeente slechts een contractpartner en betaalt zij geen ereloon aan andere ontwerpers "
- merk op dat bovenstaande verklaringen strijdig zijn met elkaar -
Bovendien maakt Schepen Feyaerts fouten in zijn verklaring van 13 november 2007. Ten eerste ging de vraagstelling over 13 februari 2007. De totaalkost volgens de raming bedroeg toen geen 7.640.620,74 euro maar 6.987.111 euro. De 7.640.620,74 duikt pas op in het investeringsbudget van het AGB gedateerd 20 december 2007 . In de kantlijn merken we op dat de kostprijs dus nog maar eens de hoogte is ingegaan en daarmee ook de erelonen, die blijkbaar zijn uitgedrukt als percentage van de kostprijs! (project 7.640.621 honoraria 897.773 excl. btw)
Totaalprijs 10.331.457 euro incl. btw en erelonen.
Ten tweede past Schepen Feyaerts de door hem geciteerde ereloonschaal foutieftoe:
1. Ereloon architect deontologische norm nr 2 categorie 3 (theater)
schijf tot 112.500 euro 8% of 9000 euro
schijf tot 225 000 euro 7,5% of 8437,50 euro
schijf tot 750 000 euro 7% of 36750 euro
schijf tot 1 875 000 euro 6,5% of 73125 euro
schijf tot 7 500 000 euro 6,25% of 468750 euro
Totaal 596.062 euro (basis, los van de technieken) = 7,8%
bij de schijftot 7.500.000 euro wordt de 6,25 % toegepast over het ganse bedrag en niet over de schijf. Correct toegepast (7.500.000 - 1.875.000) x 0.0625 levert dit 351.562,5 euro op en geen 468.750. Een verschil van 117.187.5 euro (4.7 mio bef).
Het gecorrigeerd totaal zou 478.874,5 euro bedragen i.p.v. 596.062 euro
of 6.27 % i.p.v. 7,8 %
Merk trouwens op dat ook dit fout is daar de schaal maar werd toegepast tot 7.500.000 euro daar waar het pecentage in beide gevallen wordt berekend op 7.640.620,74 euro. We l11aakten deze fout niet zelf. We nal11en ze bewust over omdat deze tarifiering en deze versie van de schaal ons onbekend zijn. Het verandert verder niets aan de essentie.
Schepen Feyaerts geeft dus geen enkele verklaring voor zijn bewering van 13 feb.2007. Bovendien blijkt duidelijk dat deze fout was. Andere beweringen zijn voor leken moeilijk te verifieren, oi. zou een externe audit klaarheid kunnen brengen.
CD&V en Open-VLD laten Heistse inwoners flink meer betalen voor water.
In de zomer van 2007 besliste de Heistse meerderheid het gemeentelijk rioleringsstelsel voor 13 mio euro over te dragen aan Pidpa. Goed nieuws voor de Heistse bevolking zou je denken.
Integendeel :
Sinds de gemeente is toegetreden tot HidroRio betalen de Heistenaren een flink stuk meer voor hun water. Via de waterfactuur wordt voortaan 0,901 per m³ extra aangerekend dat is een kost van 41 per persoon op jaarbasis . Vooral voor grotere gezinnen, en mensen die het niet breed hebben, zoals alleenstaande ouders met kinderen, is dit een flinke financiële aderlating.
- vroegere rioolbelasting : 20 per jaar per aansluitingspunt .............................................. 0 per jaar indien niet aangesloten op rioolstelsel -jaarlijks waterverbruik : -gemiddeld +/- 45m³ per jaar per persoon (cijfer Pidpa) - gemeentelijke saneringsbijdrage t.g.v toetreding tot Hidrorio : 0.901 incl. BTW - berekeningswijze : jaarlijks waterverbruik x gemeentelijke saneringsbijdrage x aantal gezinsleden
Het strafste is eigenlijk wel dat het gemeentebestuur steeds laat uitschijnen dat de sanering van het rioolstelsel haar handenvol geld gaat kosten terwijl het tegendeel waar is. Het brengt de gemeente geld op, nl. 13 mio euro afkomstig van de overdracht van het rioleringsstelsel. Wat gaat onze gemeente met dit geld doen ? Het Cultuurcentrum uitbreiden ?.
De gemeente wentelde haar verantwoordelijkheid inzake rioolsanering volledig af op Pidpa, en de kosten ervan op haar burgers. Het zijn de Heistenaren die deze kosten zullen dragen via een saneringsbijdrage op de waterfactuur. Dit is in feite een belastingverhoging die in 1 keer opbrengt (13 mio euro) wat de recent verhoogde aanvullende personenbelasting gespreid over 20 jaar zal opbrengen.
Jan Baestaens van E.T.A. vroeg, tijdens de gemeenteraad van december 2007, dat het bestuur maatregelen zou treffen om de meerkost, die de Heistse burger dient te betalen ingevolge de toetreding tot HidroRio, op zich te nemen in het stelsel van derde betaler. De middelen hiervoor zouden moeten komen van de vergoeding die de gemeente kreeg voor de overdracht van het rioleringstelsel. Een stemming hierover werd toen door de meerderheid geweigerd. Indien de gemeentefinanciën dit niet toelaten moet men de uitbreiding van het cultuurcentrum maar doorschuiven naar een volgende legislatuur aldus Baestaens.
In de laatste gemeenteraad vroeg E.T.A.-raadslid Jan Baestaens bij herindiening van zijn bijkomend programmapunt uitdrukkelijk een hoofdelijke stemming zodat de meerderheid kleur moest bekennen.
De oppositiepartijen - die samen 51 % van de Heistse bevolking vertegenwoordigen - waren opvallend eensgezind en stemden allen voor dit voorstel. CD&V en Open-VLD stemden tegen.
Gevolg : Heist ontvangt 13 mio euro van Pidpa maar de burger betaalt merkelijk meer voor zijn watervebruik daar CD&V en Open-VLD niet willen weten van terugbetaling via systeem van derde betaler.
Het is duidelijk dat dit bestuur liever investeert in zijn Cultuurcentrum dan in zijn bevolking. We vinden het vreemd dat burgemeester Vleugels hoog opdraaft met inspraak van de bevolking en hier de stem van meer dan de helft van de mensen naast zich legt zonder daar vragen bij te stellen. CD&V en Open-VLD haalden bij de laatste verkiezingen samen 46 % van de stemmen. Wij kunnen dit alleen maar vaststellen. Wij hopen voor CD&V dat dit is wat hun kiezers willen en dat zij zich niet in t zak gezet voelen (verwijzende naar de folder die CD&V de laatstse avond voor de verkiezingen in de bussen stopte: Wie dit leest wordt niet in t zak gezet)
Stratenplan - Kinderopvang Goor - Bergstraat - RTV - Hidrorio
15 januari 2008
1. Stratenplan langs invalswegen - Overwegende dat E.T.A., reeds in 2000, in zijn verkiezingsprogramma het plaatsen van plan gemeente aan invalswegen vroeg. - Overwegende de vraag van een bewoner, behandeld op het schepencollege24/7/07, i.v.m. infoborden langs invalswegen met stratenplan. - Vragen wij hoet zit met plaatsen van infoborden met stratenplan langs invalswegen?
2. Plaatsen tijdelijke constructie voor kinderopvang te Heist-Goor. - Overwegende dat, reeds jaren geleden, E.T.A. in de gemeenteraad stelde dat de kinderopvang Heist-Goor te klein was. - Overwegende de collegebeslissing, pt. 28 op 11/9/2007 i.v.m. kinderopvang Heist-Goor. - Vragen wij dat : Zoals gesteld in collegebesl.; gedurende 5 jaar niet eerder betekent gedurende lange tijd i.p.v. tijdelijk-? Het niet beter is een containerconstructie aan te kopen i.p.v. te huren? Het niet optimaal is een woning te huren (indien optie zich voor doet) Hieraan gelieërd, stellen wij voor : De parking, rond de kerk van Heist-Goor, te herstellen. Gewoon de situatie eens globaal te bezien; daar het gebouw, waarin muziekacademie en bib. gehuisvest zijn zeker qua veiligheid en energiemisbruik totaal niet meer voldoet aan huidige normen, verzoeken wij om een totaaloplossing
3. Bergstraat. - Overwegende dat bij investeringen 2008 (Bijlage budget blad 2) 45.000 wordt voorzien voor V.C. + erelonen Bergstraat. - Overwegende collegebeslissing, pt. 4 8 juni 2007, i.v.m. doorvoerleiding en werken Pidpa annex Eandis. - Vragen wij : Hoe zit het met verantwoordelijkheid doorvoerleiding in heden en verleden. Of op korte of lange termijn wordt overgegaan tot werken Pidpa en de daaraan gecoördineerde wegeniswerken.
4. R.T.V. - Gezien de uitgestrektheid van onze gemeente. - Gezien de splitsing van de t.v.-zender R.T.V. in de zone Kempen en de zone Mechelen, met alle gevolgen vandien. - Gezien R.T.V. een belangrijke informatiebron is voor de inwoners, inzonder de gepensioneerden. - Vragen wij dat het bestuur er bij R.T.V. op aandringt terug te keren naar vroegere situatie.
5. Meerkost voor de burger ingevolge toetreding tot Hidrorio .
Mits vorige gemeenteraad een stemming werd geweigerd willen wij volgend punt opnieuw ter stemming brengen op deze gemeenteraad.
Hidrorio : gezien de aanzienlijke meerkost door toetreding tot Hidrorio voor de Heistse burger vragen wij dat het bestuur maatregelen neemt om deze kosten in het stelsel van derde betaler op zich te nemen.
- vroegere rioolbelasting : 20 per jaar per aansluitingspunt
0 per jaar indien niet aangesloten op rioolstelsel
- jaarlijks waterverbruik : -gemiddeld +/- 45m³ per jaar per persoon (cijfer Pidpa :zie bijlage)
-gemiddeld 40,52m³ per jaar per persoon volgens C. Verelst
- berekeningswijze : jaarlijks waterverbruik x gemeentelijke saneringsbijdrage x aantal gezinsleden
De middelen hiervoor moeten komen van de vergoeding die de gemeente kreeg voor de overdracht van het rioolstelsel.
Indien de gemeentefinanciën dit niet toelaten stellen wij voor om de uitbreiding van het cultuurcentrum door te schuiven naar een volgende legislatuur.
Onze fractie vraagt uitdrukkelijk dat dit bijgevoegd punt hoofdelijk gestemd wordt.
Enerzijds willen we u feliciteren dat U er toch weer in slaagt een begroting in evenwicht voor te brengen. Anderzijds kunnen we er niet omheen dat dit niet meer lukt zonder een belastingverhoging door te voeren. Een trendbreuk met het verleden. Daar waar u de voorbije jaren er in slaagde - mede door o.a. de verkoop van enkele participaties - uw rekeningen af te sluiten met een overschot bent U nu aanbeland in een nieuwe fase, een periode van schuldopstapeling. Vorig jaar nog kondigde uw voorganger - niet zonder enige trots - aan dat Heist-op-den-Berg een spaarpot had waarmee een aantal grote projecten zouden kunnen gerealiseerd worden. Veruit het duurste, en in de gemeenteraad meest omstreden project, is de uitbreiding van het cultuurcentrum met een 2de podiumzaal, waarvoor u meer dan 10 miljoen euro heeft voorzien. Burgemeester, op 13 februari 2007 stelde u zelf nog dat uit het meerjarenplan en de begroting zou blijken dat andere noodzakelijke uitgaven door dit project niet in het gedrang zouden komen. De vraag of hetfinancieel haalbaar was zou dan worden beantwoord. Welnu, ik denk dat u vandaag het antwoord gegeven heeft. Voor het eerst in 19 jaar diende u de personenbelastig en de opcentiemen te verhogen.
Daarenboven stond Heist-op-den-Berg nog voor andere uitdagingen : o.a. de scheiding van regen- en afvalwater. U vergelijkt graag met andere gemeenten, u zal het ons dan ook niet kwalijk nemen als wij dat ook even doen. In 2006 had onze gemeente de twijfelachtige eer vermeld te worden in de top van de gemeenten met een rioleringsgraad van minder dan 60 % (BBL). 93% van de gemeenten deden beter, waarbij 1 op 3 gemeenten een rioleringsgraad van meer dan 95 % had. Gezien de Europese Kaderrichtlijn 'Water' wist men dat men voor grote investeringen stond. En wat deed uw bestuursploeg .ze spaarde .ze spaarde voor een podiumzaal .Niet zomaar een podiumzaal want u ziet het grootser. Niets zou deze droom in de weg staan, ook niet een Europese kaderrichtlijn 'Water'. en toen kwam het toverwoord : HIDRORIO. U verkocht uw rioolstelsel en burgers mogen voortaan zelf betalen voor de sanering ervan. Het zou niet meer wegen op uw begroting. Ons rioolstelsel kost u geen cent meer, onze burgers betalen er zelf voor via hun waterfactuur 0,901 per m³. Dit komt gezien het gemiddeld verbruik in Vlaanderen van 120 liter per persoon neer op een meerkost van 138 op jaarbasis (158 - 20 rioolbelasting) voor een gezin met twee kinderen.
Maar, blijkbaar volstonden een belastingverhoging, de verkoop van onze riolering en het doorschuiven van kosten van rioolsanering naar de burgers niet om uw toekomstplannen te financieren zonder bijkomende leningen. Aan het begin van volgende legislatuur zal het schuldsaldo van onze gemeente gestegen zijn van 21.920.949 (1/1/2007) naar 47.058.265 (1/1/2013). Dat is een stijging van de schulden met 25.137.316 of net iets meer dan 1 miljard bef. In diezelfde periode stijgt de intrestlast op jaarbasis van 1.067.810 naar 2.196 .045 (dat is meer dan je voor onderhoud van wegen voorziet). Wanneer u aan dit tempo voort doet zullen we rond 2018 beland zijn in een situatie waarbij het jaarlijks geleende bedrag net voltstaat om onze jaarlijkse last af te leggen terwijl het schuldsaldo blijft toenemen.
Meneer de burgemeester, de door U genomen beslissing om zowel de opcentiemen als de personenbelasting te verhogen is geen moedige beslissing, maar gezien het door u en uw voorganger gevoerde beleid, een noodzaak. Ze zal niet kunnen voorkomen dat Heist voor de volgende 20 jaar zwaar wordt gehypotheekeert. Echt moedig zou zijn om op de stappen van uw voorganger terug te keren en u toe te spitsen op de kerntaken van een gemeente.
Geert Du Pont
E.T.A. keurde het budget 2008 en de meerjarenplanning niet goed en stemde tegen de diverse lastenverhogingen.
HEIST-OP-DEN-BERG 17/11/2007 Jan Baestaens van ETA stelt voor dat de gemeente, als derde betaler, de kosten vergoedt die door Pidpa worden aangerekend op de waterfactuur (de gemeentelijke saneringsbijdrage). Ook vraagt hij een tussenkomst voor de verplicht aan te leggen individuele zuiveringsstations (IBAs). De middelen hiervoor moeten komen van de vergoeding die de gemeente kreeg voor de overdracht van het rioolstelsel.
De meerderheid besliste om vanaf 1 september 2007 de exploitatie en ontwikkeling van het gemeentelijke rioleringsstelsel over te dragen aan Pidpa. De Europese Kaderrichtlijn Water legt indirect een aantal strenge voorwaarden op aan de afvoer en behandeling van afval-en hemelwater tegen 2015.
In 2006 had Heist-op-den-Berg de twijfelachtige eer vermeld te worden in de top van de gemeenten met een rioleringsgraad van minder dan 60 % (BBL). 93% van de gemeenten deden beter, waarbij 1 op 3 gemeenten reeds een rioleringsgraad van meer dan 95 % had.
Gezien de Europese richtlijn wist men reeds langer dat men voor grote investeringen stond, maar ons gemeentebestuur opteerde te sparen voor o.a. een 2de podiumzaal en trok daar 10 miljoen euro voor uit.
Voor de overdracht van ons rioolstelsel ontvangt onze gemeente 13.058.000 euro waarvan 3.265.000 euro in cash en 9.793.000 euro onder de vorm van een achtergestelde voor de gemeente rentegenererende lening. Daarnaast ontving onze gemeente ook aandelen.
Heist opteerde voor het Hidrorio-concept. Hoewel deze regeling, die steunt op een solidariteit tussen gemeenten, ons bestuur goed uitkomt - gezien de geringe inspanningen in het verleden - is het voor de bevolking de duurst mogelijke oplossing.
De gemeentelijke saneringsbijdrage wordt sinds september rechtstreeks door Pidpa doorgerekend op de waterfactuur enbedraagt 0.901 per m³.
Concreet : Gemiddeld dagelijks waterverbruik per persoon in Vlaanderen : 120 liter
120 liter x 365 dagen = 43.800 liter per jaar of 43,8 m³
43,8 m³ x 0.901= 39,46 per persoon op jaarbasis
Voor een gezin met 2 kinderen betekent dit een meerkost van 137,84 op jaarbasis.
Berekening : 4 personen x 39,46 = 157,84 - 20(vroegere rioolbelasting die is afgeschaft)
Deze last wordt enkel door onze burgers en bedrijven betaald. De gemeente betaalt geen cent.
Pidpa stelt nochtans dat de gemeente een deel van die kosten op zich kan nemen onder de vorm van derde betaler.
ETA stelt in de volgende gemeenteraad voor dat de meerderheid zich hiervoor engageert. Het geld dat vrij is gekomen door de overdracht van het rioolstelsel kan hiervoor gebruikt worden.
Ook wil ETA ervoor pleiten dat een deel van dit geld gebruikt wordt om IBAs te financieren voor mensen die vanwege de zoneringsplannen uit de boot vielen om op het rioolnet te worden aangesloten.
Wij betwisten niet de noodzaak van waterzuivering, integendeel. Wij vinden het echter onaanvaardbaar dat het gemeentebestuur jaar na jaar uitpakte met een overschot op de bergroting en niet de noodzakelijke investeringen deed voor het milieu. Er werd gespaard, zo werd gezegd, voor de noodzakelijke uitbreiding van het Cultuurcentrum. Het is bijzonder onfair dat wij hiervoor nu de prijs betalen via onze waterfactuur .
1 Gezien vanaf volgend jaar carnavalsgroepen subsidies kunnen krijgen van de Vlaamse overheid,
gezien de carnavalstoet van Schriek reeds meer dan 30 jaar een succes is, en zij tot nu toe nooit subsidie kreeg van de gemeente,
gezien de plannen i.v.m. 1000 jaar Heist betreffende de 'kindercamavalsstoeten', vragen wij dat het gemeentebestuur ijvert om -i.s.m. het kindercamavalcomite- deze
subsidie te bekomen.
2 Gezien de situatie i.v.m. de I.B.A.'s, vragen wij :
hoeveel I.B.A.'s zijn v66r de openbare vergadering van 6 sept 2006 goedgekeurd ?
hoeveel I.B.A.'s zijn na de openbare vergadering goedgekeurd ?
- hoe zit het met I.B.A.'s die verplicht waren bij bouwvergunningen, die nu in een andere zone liggen ?
zou het gezien een soort solidariteitsbeginsel niet logisch zijn een fonds op te richten voor het beta1en van de I.B.A. 's.
3 Hidrorio : gezien de serieuze meerkost - door toetreding in Hidrorio - aan de burger: gemiddeld verbruik p.p. in Vlaanderen is 120 l
perpersoon: 365 X 120 = 43,8 m3 per jaar
43.8m3 X 0.9010 eu*= 39.46 eu . (* cijfers P.I.D.P.A.)
gezin met 2 kinderen: 39.46 eu X 4 = 158 eu (daar mag 20 eu rioolbelasting af)
te verminderen met 20 eu rioo1belasting
dat is een meerkost van 138 eu, dat is niet min
vragen wij dat het bestur deze meerkost, die de burger dient te betalen, terugbetaalt.
Waarom sloot de gemeente met Planners een ereloonovereenkomst af ten bedrage van 11,75% van de totale contractwaarde en beweerde Schepen P.Feyaerts in de gemeenteraad van 13 feb. dat het ereloon matig is en slechts 7,5% bedraagt?
"Schepen P Feyaerts stelt van zijn kant dat ook het ereloon voor Planners matig is. In het ereloonpercentage van 7,5 % is ook vervat de ingenieursstudie, de stabiliteitsstudie, bijzondere technieken, akoestiek e.d. wat normaal telkens supplementen zijn. Het bestuur heeft er voor geijverd dat er geen bijkomende erelonen zouden gerekend worden."(bron : verslag gemeenteraad 13 fep. - bovenaan pag.104)
Wil de schepen toelichten hoe hij aan die 7,5% komt (liefst met een visuele presentatie, zodat wij de logica kunnen volgen)
De eijfers zijn bekend : bouwerk 8.454.404,20 euro incl btw
Ereloon 993.392,00 euro incl btw
Hoewel het bedrag van het ereloon in de goedgekeurde jaarrekening van het AGB tot een voetnoot is herleid, kan het ook worden afgeleid uit volgende verklaring van de burgemeester.
"De burgemeester vestigt vervolgens de aandacht van de raad op het feit dat indien de opdracht met Planners vroegtijdig zou worden stopgezet, het contract voorziet dat wij een schadevergoeding zullen moeten betalen gelijk aan
20 % van het resterende honorarium.
Aangezien er al een eerste factuur betaald is van circa 248.000 euro, bedraagt het resterend deel 993.392 euro - 248.349 euro = 745.043 euro x 20 % = 149.009 euro." (bron: verslag gemeenteraad 13 feb. - midden pag. 103)
Zou de schepen ook kunnen toelichten welke de gangbare tarieven van erelonen zijn die worden toegepast bij dergelijke projecten, per onderdeel, en er tevens bijvertellen wat het relatief aandeel van elk onderdeel in de totaalprijs van het project is.
Zelf hebben wij de berekening (zie volgende pagina) gemaakt op basis van de "ereloonschaal voor architecten zoals opgegeven door de orde van architecten" gedateerd juni 2002. Hieruit blijkt dat voor een project van dergelijke prijsklasse een ereloontariefvan 6,6% de richtlijn is.
Erelonen architecten voor gebouwen uit de 3e categorie volgens richtlijnen van de orde van architecten
Verschil schijf
1. 0,00
1
0
160000
160000
8,00%
12800
2
160000
550000
390000
7,5%
29250
3
550000
1400000
850000
7,00%
59500
4
1400000
5550000
4150000
6,50%
269750
5
5550000
6987110,30
1437110,90
6,25%
89819,43
Excl BTW 461119,43
Gemiddeld gewogen ereloon is:
461.119,43 /6.987.110,90 x 100 = 6,6%
Onze gemeente sloot een ereloonovereenkomst af t.b.v.:
Hestival - Wegenwerken - Milieu - Verkeersveiligheid - Kelderke
6 juni 2007
1. Hestival
Gezien uit de begroting van Hestival 07 blijkt dat de jeugdverenigingen 5000 bijdragen aan de organisatie van Hestival, vragen wij was dat vorige jaren ook zo? Beweegredenen hiervan? Naar logica in deze zaak?
2. Wegenwerken
Gezien 3 wegenwerken op afstand van 2 km,
vragen wij naar reden van deze planning, naar reden van slechte informatie ivm de werken.
3. Milieu
Op welke manier gaat gemeentebestuur tegemoet komen aan mensen die kosten gemaakt hebben voor het verdelgen van processierupsen?
4. Verkeersveiligheid
ivm gemachtigde opzichters vragen wij: wat is hun statuut? PWA, vrijewilliger, schoolpersoneel, ouders? momenteel?
Aantal per verschillende scholen?
Is dit voldoende?
Heeft men al zicht op statuut en - voldoende - aantal voor volgende schooljaar?