Persmededeling.
HEIST-OP-DEN-BERG 17/11/2007 Jan Baestaens van ETA stelt voor dat de gemeente, als derde betaler, de kosten vergoedt die door Pidpa worden aangerekend op de waterfactuur (de gemeentelijke saneringsbijdrage). Ook vraagt hij een tussenkomst voor de verplicht aan te leggen individuele zuiveringsstations (IBAs). De middelen hiervoor moeten komen van de vergoeding die de gemeente kreeg voor de overdracht van het rioolstelsel.
De meerderheid besliste om vanaf 1 september 2007 de exploitatie en ontwikkeling van het gemeentelijke rioleringsstelsel over te dragen aan Pidpa. De Europese Kaderrichtlijn Water legt indirect een aantal strenge voorwaarden op aan de afvoer en behandeling van afval-en hemelwater tegen 2015.
In 2006 had Heist-op-den-Berg de twijfelachtige eer vermeld te worden in de top van de gemeenten met een rioleringsgraad van minder dan 60 % (BBL). 93% van de gemeenten deden beter, waarbij 1 op 3 gemeenten reeds een rioleringsgraad van meer dan 95 % had.
Gezien de Europese richtlijn wist men reeds langer dat men voor grote investeringen stond, maar ons gemeentebestuur opteerde te sparen voor o.a. een 2de podiumzaal en trok daar 10 miljoen euro voor uit.
Voor de overdracht van ons rioolstelsel ontvangt onze gemeente 13.058.000 euro waarvan 3.265.000 euro in cash en 9.793.000 euro onder de vorm van een achtergestelde voor de gemeente rentegenererende lening. Daarnaast ontving onze gemeente ook aandelen.
Heist opteerde voor het Hidrorio-concept. Hoewel deze regeling, die steunt op een solidariteit tussen gemeenten, ons bestuur goed uitkomt - gezien de geringe inspanningen in het verleden - is het voor de bevolking de duurst mogelijke oplossing.
De gemeentelijke saneringsbijdrage wordt sinds september rechtstreeks door Pidpa doorgerekend op de waterfactuur enbedraagt 0.901 per m³.
Concreet : Gemiddeld dagelijks waterverbruik per persoon in Vlaanderen : 120 liter
120 liter x 365 dagen = 43.800 liter per jaar of 43,8 m³
43,8 m³ x 0.901= 39,46 per persoon op jaarbasis
Voor een gezin met 2 kinderen betekent dit een meerkost van 137,84 op jaarbasis.
Berekening : 4 personen x 39,46 = 157,84 - 20(vroegere rioolbelasting die is afgeschaft)
Deze last wordt enkel door onze burgers en bedrijven betaald. De gemeente betaalt geen cent.
Pidpa stelt nochtans dat de gemeente een deel van die kosten op zich kan nemen onder de vorm van derde betaler.
ETA stelt in de volgende gemeenteraad voor dat de meerderheid zich hiervoor engageert. Het geld dat vrij is gekomen door de overdracht van het rioolstelsel kan hiervoor gebruikt worden.
Ook wil ETA ervoor pleiten dat een deel van dit geld gebruikt wordt om IBAs te financieren voor mensen die vanwege de zoneringsplannen uit de boot vielen om op het rioolnet te worden aangesloten.
Wij betwisten niet de noodzaak van waterzuivering, integendeel. Wij vinden het echter onaanvaardbaar dat het gemeentebestuur jaar na jaar uitpakte met een overschot op de bergroting en niet de noodzakelijke investeringen deed voor het milieu. Er werd gespaard, zo werd gezegd, voor de noodzakelijke uitbreiding van het Cultuurcentrum. Het is bijzonder onfair dat wij hiervoor nu de prijs betalen via onze waterfactuur .
17-11-2007 om 00:00
geschreven door ETA 
|