REACTIE OP BUDGET 2008 EN MEERJARENPLANNING
Enerzijds willen we u feliciteren dat U er toch weer in slaagt een begroting in evenwicht voor te brengen. Anderzijds kunnen we er niet omheen dat dit niet meer lukt zonder een belastingverhoging door te voeren. Een trendbreuk met het verleden. Daar waar u de voorbije jaren er in slaagde - mede door o.a. de verkoop van enkele participaties - uw rekeningen af te sluiten met een overschot bent U nu aanbeland in een nieuwe fase, een periode van schuldopstapeling.
 Vorig jaar nog kondigde uw voorganger - niet zonder enige trots - aan dat Heist-op-den-Berg een spaarpot had waarmee een aantal grote projecten zouden kunnen gerealiseerd worden. Veruit het duurste, en in de gemeenteraad meest omstreden project, is de uitbreiding van het cultuurcentrum met een 2de podiumzaal, waarvoor u meer dan 10 miljoen euro heeft voorzien. Burgemeester, op 13 februari 2007 stelde u zelf nog dat uit het meerjarenplan en de begroting zou blijken dat andere noodzakelijke uitgaven door dit project niet in het gedrang zouden komen. De vraag of het financieel haalbaar was zou dan worden beantwoord. Welnu, ik denk dat u vandaag het antwoord gegeven heeft. Voor het eerst in 19 jaar diende u de personenbelastig en de opcentiemen te verhogen.
Daarenboven stond Heist-op-den-Berg nog voor andere uitdagingen : o.a. de scheiding van regen- en afvalwater. U vergelijkt graag met andere gemeenten, u zal het ons dan ook niet kwalijk nemen als wij dat ook even doen. In 2006 had onze gemeente de twijfelachtige eer vermeld te worden in de top van de gemeenten met een rioleringsgraad van minder dan 60 % (BBL). 93% van de gemeenten deden beter, waarbij 1 op 3 gemeenten een rioleringsgraad van meer dan 95 % had. Gezien de Europese Kaderrichtlijn 'Water' wist men dat men voor grote investeringen stond. En wat deed uw bestuursploeg
.ze spaarde
.ze spaarde voor een podiumzaal
.Niet zomaar een podiumzaal
want u ziet het grootser. Niets zou deze droom in de weg staan, ook niet een Europese kaderrichtlijn 'Water'.
en toen kwam het toverwoord : HIDRORIO. U verkocht uw rioolstelsel en burgers mogen voortaan zelf betalen voor de sanering ervan. Het zou niet meer wegen op uw begroting. Ons rioolstelsel kost u geen cent meer, onze burgers betalen er zelf voor via hun waterfactuur 0,901 per m³. Dit komt gezien het gemiddeld verbruik in Vlaanderen van 120 liter per persoon neer op een meerkost van 138 op jaarbasis (158 - 20 rioolbelasting) voor een gezin met twee kinderen.
Maar, blijkbaar volstonden een belastingverhoging, de verkoop van onze riolering en het doorschuiven van kosten van rioolsanering naar de burgers niet om uw toekomstplannen te financieren zonder bijkomende leningen. Aan het begin van volgende legislatuur zal het schuldsaldo van onze gemeente gestegen zijn van 21.920.949 (1/1/2007) naar 47.058.265 (1/1/2013). Dat is een stijging van de schulden met 25.137.316 of net iets meer dan 1 miljard bef. In diezelfde periode stijgt de intrestlast op jaarbasis van 1.067.810 naar 2.196 .045 (dat is meer dan je voor onderhoud van wegen voorziet). Wanneer u aan dit tempo voort doet zullen we rond 2018 beland zijn in een situatie waarbij het jaarlijks geleende bedrag net voltstaat om onze jaarlijkse last af te leggen terwijl het schuldsaldo blijft toenemen.
Meneer de burgemeester, de door U genomen beslissing om zowel de opcentiemen als de personenbelasting te verhogen is geen moedige beslissing, maar gezien het door u en uw voorganger gevoerde beleid, een noodzaak. Ze zal niet kunnen voorkomen dat Heist voor de volgende 20 jaar zwaar wordt gehypotheekeert. Echt moedig zou zijn om op de stappen van uw voorganger terug te keren en u toe te spitsen op de kerntaken van een gemeente.
Geert Du Pont
E.T.A. keurde het budget 2008 en de meerjarenplanning niet goed en stemde tegen de diverse lastenverhogingen.
01-01-2008 om 00:00
geschreven door ETA 
|