Inhoud blog
  • IEDERE STAP IS ER TOCH ALTIJD WEER EEN
  • DVvdDT ZOCHTEN NAAR ‘HET LAM GODS’ 
  • WE KEKEN SIP NA DE WANDELING IN SIBBE
  • TROTS ZIT NIET ALTIJD IN GROTE PRESTATIES
  • DVvdDT OVERWONNEN WOESTE HOOGTEN EN DEDEN AAN GEOCACHING
  • DE ZOMERPLANNING VAN DVvdDT… DIT WETEN WE AL?
  • ONZE HORIZON IS DE PLANEET
  • DVvdDT VATTEN DE KOE BIJ DE HORENS
  • WINTER IS DE BAARMOEDER VAN DE LENTE
  • ONZE BIJDRAGE AAN HET GROTE VOGELTELWEEKEND
  • NIEUWJAAR
  • INDIAN SUMMER IN ZUTENDAAL
  • DE GESCHIEDENIS LAG AAN ONZE VOETEN
  • WANDELEN EN FITNESS, EEN GEZONDE COMBINATIE
  • WANDELEN IS VRIJHEID
  • HET PARADIJS IS HIER
  • GRENSOVERSCHRIJDENDE HIJGENDE MANNEN
  • VERBODEN TOEGANG VOOR ONBEVOEGDEN (de Gasthuiskapel in Borgloon)
  • NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN
  • WANDELING MET LANGE ONDERBREKINGEN
  • DE BUITENLUCHT IN ASCH
  • HET GELUK VAN DE WANDELAAR IN DE LENTE
  • OCHTENDWONDEREN ZIJN DE WERELD NOG NIET UIT
  • WIJS, GRIJS EN TOCH ACTIEF!
  • WANDELTIP VAN DVvdDT
  • Prettige feestdagen !
  • EEN VERBORGEN PAREL IN HET NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN.
  • EEN GODENVERHAAL
  • ONS STAPPENPLAN VAN VANDAAG
  • ONZE EERSTE HERFSTWANDELING IN EEN SPIRITUELE SFEER
  • DIE FREUNDE VON DIE UNSINNIGE TISCH GINGEN NACH COCHEM
  • MAG JE WILDPLASSEN IN PIETERSEMBOS?
  • ALLE GROTE GEDACHTEN ZIJN ONTSTAAN TIJDENS WANDELEN
  • WE ZIJN ER WEER!
  • GEEN EXCUUS OM NIET TE WANDELEN
  • DVvdDT TESTEN NIEUWE WANDELROUTE EN ChatGPT
  • DVvdDT TEST GLOEDNIEUWE WANDELING IN JESSEREN
  • ONZE AVONTUREN AAN DE LITZBERG
  • ALLES BLOEIT…
  • DE WERKELIJKHEID OVERTREFT DE FICTIE
  • VRAGEN STAAT VRIJ
  • MET DE MATEN NAAR DE MATEN
  • DIT VERHAAL IS GEBASEERD OP WARE FEITEN
  • THE WALKER BROTHERS IN DE MAASSVALLEI...
  • DVvdDT DOEN SOMS OOK AAN CULTUUR
  • WANDELING OP DE EERSTE SNEEUW
  • JAARLIJKSE RECEPTIE DVvdDT MET ALS THEMA ‘WANDELLUST’
  • DE NIEUWJAARSWENSEN VAN DVVDDT
  • PROBLEMEN LOSSEN ZICHZELF OP
  • LASTIG PLOETEREN VANDAAG
  • DE WANDELENDE MANNEN
  • MOOI WANDELWEER MAAR TOCH EFFE SCHRIKKEN
  • DEGUSTATIE VAN ‘WIOSELLO’
  • EEN OOGGETUIGENVERSLAG
  • DE STRELING VAN DE WEGEN
  • OP ZOEK NAAR VERMOEIDHEID
  • SAMEN WANDELEN, STEEDS EEN FEEST!
  • DVvdDT KWAMEN TOT RUST IN HET INSPIREREND LANDSCHAP VAN BERGERVEN...
  • BELGIE - NEDERLAND 1 - 0
  • MET DE MATEN NAAR DE MATEN
  • OP PELGRIMSTOCHT IN REKEM
  • DVvdDT HADDEN GEEN CASH OP ZAK VOOR HET VEER IN EIJSDE
  • DOOR DE AANHOUDENDE DROOGTE DEDEN WE GEEN WATER BIJ DE WIJN
  • DVvdDT IN KRAKAU (Polen)
  • WANDELEN IS GEEN SPORT
  • WANDELEN
  • NU MET GRATIS TOMBOLA
  • WANDELING AAN DE POLLISMOLEN IN BREE - 28 mei 2022
  • DRIE ‘KAAVER’ GESPOT IN GROTE-SPOUWEN
  • RARE MANNEN GESPOT IN KATTEVENNEN
  • VRIENDSCHAP IS HET ENIGE CEMENT DAT DE WERELD BIJEEN KAN HOUDEN...
  • HINDERNISSEN MOETEN OVERWONNEN WORDEN
  • LENTEKRIEBELS
  • IDEAAL WEER OM DE VLAG TE LATEN WAPPEREN
  • ONZE NIEUWJAARSBRIEF
  • DE CORONABAROMETER VAN DVvdDT
  • DVvdDT MAKEN PLANNEN
  • ALS WE MAAR GEZOND ZIJN
  • ALS ONZE KNIEEN HET MAAR HOUDEN
  • ALLES IS ONDER CONTROLE
  • WANDELEN OP DE HEIDE
  • KNALDRANG
  • WE’RE BACK BITCHES!
  • WAS HUN NU IN HOELBEEK, HOESELT OF HOEPERTINGEN
  • GRAS GROEIT NIET HARDER DOOR ERAAN TE TREKKEN
  • DVvdDT TERUG NA WINTERSLAAP
  • WELKOM IN DE NIEUWE WERELD
  • CORONA HOUDT NIET VAN WANDELEN
  • DVvdDT op daguitstap naar Borgloon (Sint-Truiden), Helshoven (vlakbij Groot-Gelmen). Of was het nu Hoepertingen?
  • JE GELOOFT HET NIET!
  • SHIT HAPPENS
  • DE ONTWIKKELING VAN EEN VERHAAL
  • DVvdDT KLEURT JE DAG
  • 1STE AVONDWANDELTOCHT MET GROTE VERRASSINGEN
  • DVvdDT GESPOT IN WALLONIE
  • KALM AAN EN RAP EEN BEETJE
  • ONZE GEFASEERDE EXIT
  • DE AVONTUREN VAN DVvdDT
  • CIARA GOOIT ROET IN HET ETEN!
  • KAMP DWAAS
  • WE ZITTEN LOS IN ONS VEL IN 2020
  • OP EEN GROTE PADDENSTOEL
  • AWWE BOEL
  • ORSHOF, SOLTERHEIDE en de BAATSBEEK
  • WANDELEN OP DE GROND!
  • DVvdDT PAKTEN UIT MET EEN EERSTE CULINAIRE BarbéQ
  • CODE ROOD, OOK VOOR DVvdDT
  • Öpke Döpke Reube Söpke
  • 54 67 66 65 64 63 62 60 57 56 55 47 91 ...
  • ZE MAKEN DE MENSEN BANG, MIJNHEER
  • 11 km WANDELEN ZONDER MORREN EN KLAGEN
  • DVvdDT op ontdekking in Teuven
  • AUTHENTIEKER DAN DIT WORDT HET NOOIT MEER
  • WANDELEN IS EVEN ALLES LATEN LOPEN
  • GELUK
  • NORDICVERBOD OPGEHEVEN
  • EINDELIJK…
  • Beste wensen voor 2019 !
  • Het weer was er "Dark ‘n Stormy"
  • STEM DVvdDT
  • DVvdDT HEBBEN TOTAAL GEEN SCHRIK
  • DVvdDT GAAN VOOR EEN BIERPLAN IN PLAATS VAN EEN WATERPLAN!
  • PURE HORROR
  • DVvdDT op schoolreis naar Oud-Rekem
  • THEY LEADING US AROUND THE GARDEN (ze hebben ons om de tuin geleid)
  • GEHEIM RAPPORT TART ELKE VERBEELDING
  • YES WE KANNE
  • DAT WAS HET TOPPUNT
  • LID VAN DVvdDt MET TONG VASTGEVROREN AAN NORDICPOLE BIJ WANDELING!
  • HET NIEUWE WANDELCIRCULATIEPLAN
  • 30 DAGEN ZONDER ...
  • NIEUWJAARSRECEPTIE DVvdDT JAAR NA JAAR GROOT SUCCES!
  • PRETTIGE FEESTDAGEN
  • OP HOOGTESTAGE IN WATERSCHEI
  • ZATERDAG GAAN WE WANDELEN!
  • ZONDAG PANNENKOEKENDAG.... EN DE WINNAARS ZIJN:
  • ZOEK DE WOORDEN MET 'EI' EN WIN EEN PANNENKOEK!
  • WIEMELE, BROEMELE, PROEME EN WAOLBERE…
  • NATIONALE WANDELDAG
  • De weg kwijt in de Sahara? En nu?
  • DVvdDT KOMEN VAN DE GROND
  • FAKE NEWS
  • SUPERSENIOREN
  • Die Freunde von die Unsinnige Tisch in Berlin
  • De Avonture van De Kameruij van de Gekke Toafel
  • DE SMAAK VAN GELD
  • PAS BINNENGELOPEN BERICHT
  • 4de BIER- EN KAASAVOND BARST UIT HAAR VOEGEN
  • DVvdDT TE GAST IN DE ZEVENDE DAG
  • DUITS KWALITEITSLABEL VOOR DVvdDT.
  • THE MAGNIFICENT TWO
  • HET PARADIJS
  • NIEUWE APP 'POOPER'
  • MIDDEN IN DE WEEK MAAR ZONDAG NIET!
  • 1ste GROTE BEGELEIDE WANDELTOCHT OP ZOEK NAAR
  • DRINKEN HALVEERT JE LEVEN MAAR JE ZIET DUBBEL ZOVEEL
  • REGEN EN ONWEER
  • HIER ZIJN WE WEER !
  • HEMEL
  • ONZE AVONTUREN IN WALLONIE
  • WINNAAR WEDSTRIJD ‘DE GROTE TEST’ CONSUMEREN WANDELING IN EUVEREM
  • DE AVONTUREN VAN ERIK & JOHNIE IN VALKENBURG AAN DE GEUL
  • SUPER SUNDAY
  • Ach komma ach kilometer gewandeld in Achel
  • GOED GEVONDEN
  • DE GROTE TEST – Win een fles Cava en een begeleide wandeltocht
  • NAAST SJOEMELFIETS OOK SJOEMELNORDICPOLES
  • EEN WANDELCLUB MET EEN HOEK AF
  • ONZE AVONTUREN VAN VANDAAG
  • JAARLIJKSE NIEUWJAARSRECEPTIE DVvdDT WEER GROOT SUCCES !
  • DVvdDT EN HET BIER VAN DE MAAND, EEN GOED HUWELIJK
  • DERDE BIER- EN KAASAVOND WEER SCHOT IN DE ROOS
  • JAARLIJKSE SINTERKLAASWANDELING IN REIJMERSTOK
  • HOPCONTROLE IN DE WESTHOEK (Deel III)
  • HOPCONTROLE IN DE WESTHOEK (Deel II)
  • HOPCONTROLE IN DE WESTHOEK
  • HEMEL
  • Door Hem, met Hem en in EUVEREM
  • TWEE APOSTELEN
  • ALS HET HEK VAN DE DAM IS, LOPEN DE SCHAPEN IN DE WEI
  • ENE PINT IN DE MORGEN IS EEN DAG ZONDER ZORGEN
  • TWEE HOPSCHEPPERS IN DE MIST
  • PAARDEN VALLEN OOK, AL HEBBEN ZE VIER POTEN
  • DVvdDT VIERDEN HET EINDE VAN HET SEIZOEN...
  • LA PROMENADE DU NINGLINSPO
  • TAKE FIVE...
  • HET LEVEN IS ALS EEN BOS; RECHTDOOR KAN NOOIT!
  • HET WAS DRUK AFGELOPEN WEEKEND
  • Chérie Chérie
  • EINDELIJK...
  • DVvdDT PAKKEN DE KOE BIJ DE HORENS
  • WILD VAN WILDEREN
  • DE WANDELING LANGS DE BRONNEN VAN DE VOERSTREEK IS DE MOOISTE WANDELROUTE
  • DE ONTDEKKING VAN HET AMAZONEGEBIED
  • HET ADVIES VAN DVvdDT
  • RONDREIS PORTUGAL: 12-19 april 2015
  • SLEUR IS DE HOUTWORM VAN HET GELUK
  • DVvdDt OP HET SLECHTE PAD !
  • CONTACT WITH THE LOCALS
  • CAFE'S ZONDER GRATIS WIFI POPULAIR BIJ NORDIC-WANDELAARS!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ERIK EN JOHNIE VERWELKOMEN U OP HUN FERME BLOG
    Foto
    Bayrische Krustenbraten in Rahmsauce mit Rotkraut und Knödel
    Foto
    Het is belangrijk om na elke wandeltocht of nordic walking te stretchen.  Soms met minder prettige gevolgen !
    Foto
    Het was fijn vertoeven in het grootste art deco café van Praag in het representatiehuis.  De livemuziek was ook zeer goed.
    Foto
    De 'home made goulash, de frieten en de spaghetti met lookolie' waren zeer goed in Restaurant Jarmark te Praag en het bier werd er voor je ogen gebrouwen.
    Foto
    In Rehore Ramsy dronken we lekkere koffie.  Dit koffiehuis annex boekenwinkel is gevestigd in passage Lucerno te Praag in het centrale deel van de passage.

     

    Foto
    Mojito is een uitstekende dorstlesser op warme zomeravonden.  Erik weet er alles van en op onze blog vind je het recept !
    Foto
    Wil je in augustus wandelen op de Bolderberg... neem dan je voorzorgen voor mug en wesp of 't wordt er erg !
    Foto

    Hier nog een sfeerbeeld van het muzikantentrio tijdens MUZIEK AAN TAFEL op zaterdag 21 november 2009.
    Noël Schobben, Eddy Verstappen en Carl Huls vonden de juiste ingrediënten voor deze -voor ons- derde editie van MUZIEK AAN TAFEL.
    Foto
    Politie in Cuba
    Foto
    Gnocchi Romana
    DE VRIENDEN VAN DE DWAZE TAFEL
    De avonturen van Erik en Johnie
    02-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN - laatste kooksessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De laatste sessie moest doorgang vinden zonder onze aanwezigheid wegens vakantie.  We hebben geen weet van noemenswaardige problemen bij het bereiden van de gerechten.  Ze zullen ons waarschijnlijk niet gemist hebben.
    De recepten vinden jullie in bijlage en wilden we u niet onthouden.

    Bijlagen:
    Koken voor mannen deel4.pdf (59.7 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TENERIFE, een reisverslag (9 april - 19 april 2011)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We vlogen met Ryanair in vier en een half uur vanuit Maastricht voor tien dagen naar Tenerife, het eiland van de eeuwige lente. Dit voor een combinatie van een bezoek aan Tommy en Jessica en een zonnige vakantie aan het strand van Los Cristianos. We verbleven in een appartement van Los Diamantes 3, Calle Rodeo, Oasis del Sur en dit op wandelafstand van de woning van Jessica en Tommy.

    Los Cristianos is één van de oudste toeristische badplaatsen in het zuiden van Tenerife was een rustige omgeving met een mooi witzandstrand. We wandelden ook regelmatig naar het Playa de las Americas waar het iets meer toeristisch is. In de haven van Los Cristianos hadden we zicht op aan- en afvarende ferryboten van Fred Olsen en Armas. Ook vanuit ons appartement hadden we een prachtig zicht op de Atlantische Oceaan.

    Tenerife had voor ons vele verrassingen en we genoten van de zee, het strand en de zon.

    We ontdekten de Teide, één van de meest fotogenieke vulkanen van Europa. We ontdekten ook het culinaire van het Spaanse eten (o.a. tapas) en dronken Belgisch bier in Café Manneke Pis waar Tommy barkeeper van dienst is.

    Tenerife is bedeeld met een prachtige en uitzonderlijk gevarieerde natuur. De reusachtige kliffen, de mediterrane dennenwouden, de vulkanische baaien met schitterend zwart zand, het mysterieuze landschap van gestolde lavastromen en diepe ravijnen en de besneeuwde top van de majestueuze Teide maken dit tot een unieke plek. De Teide is met zijn indrukwekkende 3718 meter de hoogste bergtop van Spanje en is een slapende vulkaan. Het bezoek aan dit Parque National del Teide was indrukwekkend. Het park werd opgericht in 1954 met als doel het uitzonderlijke landschap te beschermen. We hadden er prachtige uitzichten over de andere eilanden en vooral buureiland La Gomera. Bij het naar boven rijden passeerden we het hoogste dorp van Spanje Villaflor en dit dorp is gelegen op 1500 meter boven de zeespiegel.

    We genoten ook van ons zwembad en van een dagje zee en strand aan Playa Las Vistas.

    Op zondagmorgen bezochten we de wekelijkse zwarte markt in Los Cristianos aan de wandel-promenade van het hotel Arona Gran. Rond 13 uur brak er echter onweer uit met zware regenval. Dit met wateroverlast tot gevolg in de lager gelegen gebieden. We moesten het terras van restaurant Castanuelas verlaten en samen met andere toeristen binnen schuilen voor de stortvloed van regen. Echter op zeker moment kwam het water daar ook binnen en stonden we met onze voeten in het water.

    Tommy en Jessica kwamen ons uit onze benarde positie bevrijden en toen zagen we pas wat een ravage deze regen had aangericht. De zwarte markt was volledig overstroomd en de spullen van de marktkramers dreven in het water. Sommige marktkramers stonden tot aan hun kin in het water. Enkele uren later was het opnieuw prachtig weer.

    Over het algemeen een mooie vakantie en fijne momenten met Jessica, Tommy, de hondjes en Jef en Kelly.

    Volgende keer denken we eraan om een logement te zoeken in Playa de las Americas en meer bepaald in de buurt van Parque Santiago, een prachtige omgeving.

    Contactadres voor appartementen in Los Cristianos :

    Enkele nuttige adressen (eten en drinken) :

    • - La Costa, hollandse specialiteiten, tapas bar, c.c. San Telmo “Local 4B” Streetside – Los Cristianos en werkplek van Jessica
    • - Manneke Pis, Café en Vlaamse ontmoetingsplaats voor de vele Belgen op vakantie in Playa de las Américas. Eveneens werkplek van Tommy.
    • - Locanda Italiana, restaurant – c.c. el mirador L. 6, avda s. francisco, Los Cristianos
    • - Bella Roma, restaurant-pizzeria – Urb. Oasis del Sur, Edf. Port-Royal – Los Cristianos
    • - Monkey Bar & Grill, centro comercial Oasis, Avenida Las Americas

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN TENERIFE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 18 april is onze laatste dag in Tenerife.  Vanaf deze week volgt een reisverslag met onze ervaringen op culinair gebied.  Op zondag 17 april beleefden we enkele nare ervaringen na een stortvloed van regen.  Op zeker moment zaten we vast in een restaurant en moesten noodgedwongen naar hoger gebieden vluchten.  Buiten wat natte schoenen en wat schrik kwamen we er nog veilig vanaf.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN - Derde sessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alles wat met koken te maken heeft, staat enorm in de belangstelling. Culinaire TV- en radioprogramma’s en kookboeken zijn daarvan in het oog springende voorbeelden. Kokkerellen is bijzonder trendy en slimme mannen in de keuken maken de klus nog aangenamer voor het vrouwtje.

    Wat hebben we deze laatste sessie geleerd ? Deze keer kookten we met bier en bakten we met papier. Enfin de recepten staan weer in bijlage.

    De Hobbykoks

    Bijlagen:
    KNAPPERIGE BEURSJES MET PEER,GORGONZOLA EN GANDAHAM.pdf (6.5 KB)   
    PROSECCOMOUSSE.pdf (6.7 KB)   
    VARKENSHAASJE MET KRIEK.pdf (6.7 KB)   
    WORTELROOMSOEP MET GEROOKTE HEILBOT.pdf (6.6 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN - Tweede sessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen dinsdag mochten we de lat wat hoger leggen.  Het werd ons iets moeilijker gemaakt en voor de mensen met goede smaak publiceren we hierbij weer onze recepten van afgelopen sessie.
    Erik en ikzelf mochten het hoofdgerecht klaarmaken en serveren.  Het was perfect.

    Bijlagen:
    Crème brûlée van witte chocolade.pdf (6.5 KB)   
    Kippensoep met kruidenkaas.pdf (6.4 KB)   
    Prei en prosciuttorolletjes.pdf (6.2 KB)   
    Tilapiarolletjes met spinazie en een saus van Hollandse garnaaltjes.pdf (7 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEILIG NORDIC WALKEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een nordicwandeling is voor ons  twee uren op eigen tempo wandelen met daarna een heilzaam partijtje stretchen en napraten bij een biertje.

    Het is al enkele jaren een wekelijks ritueel voor ons en al die jaren heeft nauwelijks iemand van ons een blessure opgelopen. Met wandelen loop je helemaal geen risico. Stappen stelt ook helemaal geen hoge eisen. Nordic walken is over het algemeen zeer veilig. Het gebruik van "poles" zorgt voor een veilig gevoel en voorkomt valpartijen. Verrekkingen of een voet omslaan, het komt nauwelijks voor. Behalve op de dag dat het uur werd verzet van 2 uur naar 3 uur en je wat minder nachtrust hebt. We waren nog maar net vertrokken aan de Lieteberg te Zutendaal.

    Erik praat over koetjes en kalfjes en pataaaat … de gracht in. Voet verstuikt, GSM de grond op en de poles lichtjes beschadigd. Om te bekomen van de emoties dronken we eerst een koffie in het cafetaria van de Lieteberg. Erik dacht daar van de uitbaatster wat ijs te ontfutselen.

    Wegens de omstandigheden werd de wandeling wat ingekort en trokken we richting Zutendaal-centrum en dronken we een ‘Malheur’. De naam van het bier was inderdaad toepasselijk op deze ochtendervaring.

    MALHEUR 6°
    Dit speciale goudblonde doordrinkbier bevat 6% volume alcohol, met hergisting op fles. Door zijn subtiele bier-bitterheid viel het bijzonder in de smaak.

    En….…een ongeluk komt nooit alleen. Bij het uitrijden van de parking rammen we nog een paaltje van de wegeniswerken. Rap naar huis om deze nare ervaringen weg te spoelen !

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De recepten ons aangeleerd bij de cursus 'Koken voor Mannen' willen we met u delen.
    In bijlage vind je de recepten voor de slasoep, geflambeerde scampi's, kalkoenschnitzel met tomaten en spek en als toetje krieken met mascarpone.

    Bijlagen:
    GEFLAMBEERDE SCAMPI.pdf (6.8 KB)   
    KALKOENSCHNITZEL MET TOMATEN EN SPEK.pdf (6.7 KB)   
    KRIEKEN MET MASCARPONE.pdf (6.3 KB)   
    SLASOEP.pdf (6.3 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ABDIJBIER EN TRAPPIST ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen die regelmatig onze blog leest weet inmiddels dat we na het sportelen graag een biertje drinken. Regelmatig is dit een abijdbier of een trappist. Een trappist is ook een abdijbier, maar een abdijbier is geen trappist.
    Wat is het verschil ?

    Limburg telt twee abdijbieren –Herkenrode (tripel) en Ter Dolen (blond, donker, tripel en kriek) – en één trappist (Achel). Van de wereldwijd 7 erkende trappistenbieren (een abdijbier gebrouwen in of onder toezicht van een cistercienzerabdij) zijn er 6 Belgisch : naast Achel zijn dat Rochefort, Chimay, Orval, Westmalle en Westvleteren.

    De andere abdijbieren zijn aan een abdij verbonden, soms slechts in naam, maar gebrouwen in een ‘wereldse’ brouwerij.

    Elk klooster kan in feite een abdijbier laten maken en naar zich laten vernoemen, als het een brouwer bereid vindt én het bier voldoet aan een aantal voorwaarden om officieel erkend te worden als abdijbier.

    Sinds 1999 voert de Unie van Belgische Brouwerijen een keurmerk van ‘erkend Belgisch Abdijbier’.

    Terwijl de abdij de reclame en commercialisering controleert, betaalt de brouwerij royalty’s voor liefdadige of culturele doeleinden aan de (stichting van de voormalige) brouwerij.

    De bieren van na 1999 moeten historisch verankerd zijn : in de abdij moet ooit bier gebrouwen zijn geweest. Wat vandaag heel wat kandidaten uitsluit.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVERZWIJNEN IN PIETERSHEIM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op karnavalzondag trokken we de bossen in van het Domein Pietersheim. Dit voor een tochtje van een 9-tal kilometer vertrekkende vanaf de toegangspoort Hoge Kempen aan de Kinderboerderij.

    Na een dik uur wandelen zagen we plots een rotte jonge everzwijnen (biggen).

    Het wild zwijn of everzwijn, kortweg ever, is het meest voorkomende lid van de familie der varkens en komt tegenwoordig over de hele wereld voor. Het is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken.

    Everzwijn is het favoriete voedseL van Obelix uit de stripserie Asterix maar kan ook gevaarlijk zijn. Wie een everzwijn tegen komt kan best stil achteruit stappen of in een boom klimmen want een everzwijn kan een mens verscheuren.

    In bijlage een recept voor Everzwijn met trappist.  Lekker !

    Bijlagen:
    Recept EVERZWIJN MET TRAPPIST.pdf (13.6 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET NATUURVERENIGING ORCHIS NAAR ZEELAND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op zondag 13 februari 2011 vertrokken we met een (over)volle autobus met Orchis (‘Okra’ volgens Erik) naar Zeeland. De weersvoorspellingen waren gunstig en rond 09 uren waren we in Yerseke waar we in Café ‘t Veerhuis pauzeerden voor een klaarstaande (inderdaad) koffie en een bolat (plaatselijke zoete koek). Onderweg zagen we de bekende mossel- en oesterbanken.

    Van daar gingen we naar Goes en Kattendijke voor de eerste ochtendwandeling. Een tweede wandeling was gepland aan Veerse Meer.

    Het Veerse Meer is een kunstmatig brakwatermeer in de provincie Zeeland, dat is ontstaan door afdamming van het Veerse Gat in het kader van de Deltawerken.

    Het meer is een aantrekkelijke watersportplaats voor zeilers, sportvissers, en sportduikers.

    Daarna was het verzamelen geblazen voor en ritje naar Zierikszee over de zeelandbrug.

    De ‘wandelaars’ en de ‘vogelaars’ konden weer hun ding doen en ’s middags was er een stop van een uurtje voor een lunch in Restaurant-Hotel De Schelphoek.

    Het dankt zijn naam aan het nabijgelegen natuurreservaat De Schelphoek.

    Dit reservaat is ontstaan door de Watersnoodramp van 1953, waarbij er 300 meter buitendijk verloren ging. We aten er gebakken mosselen en sliptong met een lekkere Westmalle en een wit wijntje.

    Namiddag stonden er nog twee ‘winderige’ wandelingen op het programma waarvan de eerste een kilometervreter was. We trokken te voet naar de Plompe Toren in Koudekerke.

    De Plompe Toren is het laatste restant van het Schouwense dorp Koudekerke, dat eind 16de eeuw in de golven verdween. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. De toren biedt een weids uitzicht over het omringende natuurgebied, waar veel watervogels te zien waren o.a. de rotgans en andere rotvogels.

    Bijlagen:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeland_(provincie)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITSTAP NAAR ZEELAND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op zondag 13 februari 2011 gaan we met Orchis naar Zeeland voor enkele landschapswandelingen.  Ook gaan we de immense waterwerken en waterbouwwerken bewonderen.  Natuurlijk gaan we ook proeven van de lekkere mosselen.  Een uitgebreid verslag zal nog volgen ... .
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SUSKE EN WHISKY - 3de en laatste deel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste keer over whisky proeven. 

    Allereerst kijken: 
    Je houdt je glas schuin boven -een liefst wit- blad, zodat je de kleur goed kan beoordelen. De kleur zegt al veel over hoe de whisky is gelagerd (In welke vaten); zie vorige edities. 
    Dan zet je het glas op tafel en draai de whisky snel rond, zodat de whisky bijna tot boven de rand komt. 
    Die rand noemen ze de rok (Schotse rok). Is de rand dik, en blijft ie lang plakken, dan heb je een whisky met een stevige body. De whisky loopt dan ook heel stroperig (langzaam) in tranen naar beneden. Dit noemt men bij whisky dan ook geen tranen zoals bij wijn, maar benen! 
    Blijft de whisky maar heel even aan je glas kleven, spreken we van een lichte body. 

    Dan ruiken (nosing): 
    Eerst gewoon ruiken, maar je neus eerst niet helemaal in het glas steken; hou je neus half langs het glas om gewone lucht te mengen met de whisky. 
    Dan nog eens snel draaien en na een paar seconden opnieuw ruiken. Ruik dan met de neus helemaal in het glas... 
    Vervolgens hou je je hand op het glas (helemaal afsluiten) en schud het glas even op en neer zodat je hand nat is. Dan wrijf je je handen tegen mekaar en ruik dan aan je handen. Hier komen geuren vrij die je nooit zou opmerken als je dit niet zo zou doen. 
    Dan ruik je opnieuw even vluchtig aan je glas... en dan pas gaan we proeven. 

    Eindelijk proeven (tasten): 
    Je neemt een heel klein slokje en adem vervolgens langzaam heel diep in en uit: Dit om de alcoholdrempel te verkleinen (Die verdooft soms de smaakpapillen, zeker wanneer je dat niet gewoon bent.) Dan neem een normaal slokje en draai de whisky een poosje rond in je mond en probeer de smaken te ontleden. (je mag zoveel pogingen ondernemen als je wil  
    Je kan bvb het "smaakwiel" bekijken als hulp (zie voorbeeld-tekening in bijlage !!!)
    Voeg indien gewenst een paar druppeltjes water bij om ook hier weer meer smaken te ontdekken. 

    Probeer het smaakwiel zelf eens in te vullen...

    En vooral heel veel genot bij het degusteren van je whisky... 
    Blijf regelmatig de volgende zin 5x kort achter elkaar hardop te zeggen: 
    Ik mix de whisky met de whisky-mixer!
    Wanneer dit niet meer lukt: wacht een uurtje tot je volgende glaasje. 

    Slainte!
      

    Erik, 22 januari 2011
     

    Bijlagen:
    !cid_96F74A67-98A7-4F73-AC73-ABFB38809FAD@telenet.jpg (60.4 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORDIC EN Floreffe Prima Melior
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na onze wekelijkse nordicwandeling genoten we van een Floreffe Prima Melior in het fietscafé-herberg Het Dorp te Zutendaal.  Dit sterke donkere bier met hoog alcoholgehalte wordt op smaak gebracht met natuurlijke smaakmakers (kalisse en bittere sinaasappelschil, anijs). Na het gistings-  en rijpingsproces, en het klaren van het bier voegt men suiker en gist toe voor de hergisting op fles. Deze methode werd overgenomen van de monniken.  Het is een abdijbier en werd geselecteerd als
    ‘bier van de maand’.

    Tijdens onze wandeling zagen we tegen de Zuidoostflank van de Hesselsberg een stiltesteen van letterkapper Jos Geusens en een gedicht van schrijver-dichter Bernard Dewulf.

    DE DAG HEEFT EEN SCHELP AAN DE OREN GEZET

    EN DE DINGEN GEBEUREN IN EEN HELDER VER RUISEN

    Bijlagen:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Dewulf   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPORTELEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ken je die TV-spotjes waarin de overheid senioren aanmoedigt om te gaan 'sportelen' ?  Samen sporten en van het leven genieten, schijnt dat te betekenen.  Ik heb een beter idee : neem twee skistokken en ga daarmee wandelen in het bos.  Prik er stukjes brood aan en dip ze na de wandeling in een grote pot gesmolten emmentaler.  Dit noemen we 'Nordic racletten'.  Gezond, en toch weer niet !

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SUSKE EN WHISKY ....................WHISKY-CORNER / DEEL 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Waar soms (te) veel om te doen is:... het al of niet aanwezig zijn van "peat"-of turfsmaak, al naargelang de gerst met turf wordt gestookt. Turf is in Schotland (bijna) onuitputtelijk aanwezig, en daarom goedkoop.
    Dit is dus een eerste criterium waarop wij de smaken kunnen indelen.

    Vervolgens is het stockeren op houten vaten zeer bepalend voor de smaak. Vaak worden er uit verschillende landen gebruikte meestal eiken vaten opgekocht om de whisky dan voor minstens 10 jaar te lageren.
    Wat er dan oorspronkelijk op die  vaten heeft gelegen, bepaalt dus ook sterk de uiteindelijke smaak van de whisky.
    Voorbeelden zijn: port, madeira, cherry, bourbon, soms zelfs ansjovis enz...
    Op die manier heeft elke distilleerderij de mogelijkheid een uitgebreid pallet van smaken op de markt te zetten.

    Probleem op dit ogenblik bvb is dat de sherryvaten stilaan schaars beginnen te worden en dus duur (Sherry wordt wereldwijd steeds minder gedronken). Dus als u in een restaurant niet weet welk aperitief te drinken stel ik een sherry voor, zodat u op die manier ook bijdraagt aan meer vaten sherry voor uw whisky's!

    Hoeveel kost nu een flesje single malt?
    Reken maar op een bedrag vanaf 30 à 35€ oplopend tot soms zelfs enkele duizenden euro's!

    Als beginnend whiskydrinker raad ik aan te beginnen met een turfloze whisky. Het is vooral "moeilijk" indien je niet gewoon bent sterke drank te drinken om de alcoholdrempel te overwinnen. Anders blokkeert / overheerst de alcohol alle andere subtiele smaken. Het is dus een kwestie van "even oefenen".

    Enkele merken om te beginnen (meestal zelfs ook geschikt als aperitief) zijn:

    Auchentoshan Classic 40% (makkelijk verkrijgbaar bvb in Delhaize),
    Arran (10Y) 46%,
    Balvinie (12Y) 43% (persoonlijke aanrader)
    Macallan (12Y) 40%
    Glengoyne (10Y) 43%,

    Allemaal zonder turfsmaak en rond 40 € of eronder!

    Hoe we eigenlijk verschillende aroma's kunnen ontdekken... daar heb ik het een volgende keer over!

    SLAINTE! (uitgesproken als: Sjlainzjie) en betekent "SCHOL" in het Schots. Iets om van buiten te leren...

    Erik, 25 november 2010
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONINX' SMAAK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We wisten al redelijk veel over eten en drinken en het ‘goede leven’ maar tijdens de lezing van Alain Coninx kregen we toch nog veel nuttige tips en leerden we eveneens dat een voordracht ook interessant kan zijn zonder beamer en laptop.  Met enkele plastieken slides op een ouderwetse overheadprojector wist Alain ons te boeien met zijn culinaire biografie.

    Vanaf nu drinken we alleen nog kasteelbier bij kaas, koelen we onze rode wijn tot 16°, eten we spaghetti met Speck uit Zuid-Tirol en weten we dat een stoemp lekkerder kan smaken dan een truffel.

    Eten is veel meer dan kauwen en slikken.  Kookprogramma’s op TV kunnen ons niet bekoren maar zo een lezing van maximum een uur was alleszins leerrijker en aangenamer.

    En als we in Spanje op vakantie zijn gaan we zeker een hapje eten bij El Bulli.

    In bijlage : een recept voor een snelle pasta

    Bijlagen:
    Snelle pasta van Coninx.doc (19.5 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RUITEREN EN MENNEN, WANDELEN EN MEMMEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11 november is traditioneel de start van het karnavalseizoen en de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog maar Erik en Johnie trotseerden weer en wind en wandelden een aantal kilometers aan de kikmolen te Opgrimbie. E r werden plannen gemaak t voor nieuwe ontdekkingstochten her en der en ter afsluiting consumeerden we een Leffe donker in de Forellenvijver. Het was weer fijn om in de natuur te zijn.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SUSKE EN WHISKEY ....................WHISKEY-CORNER / DEEL 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Even een boompje opzetten over whisky.

    - Schrijfwijze: is het nu whisky of whiskey?

    De schrijfwijze is afhankelijk van de herkomst van de drank. Whiskey uit Ierland en de Verenigde Staten wordt met een e geschreven, whisky uit Canada en Schotland zonder e. Het meervoud is, volgens de Engelse spellingregels,whiskeys, respectievelijk whiskies. Het Nederlandse meervoud is whiskeys of whisky's.

    - Do's en don'ts:

    Als je wat chique of als kenner wil overkomen let dan zeker op het volgende:

    Bestel nooit een single malt whisky "met ijs"! Let er ook op een single malt altijd in een gedroogd "tulpglaasje" te drinken; dus nooit in een "blokglas" of tumbler.

    Het cognacglas voldoet over het algemeen ook prima. Een single malt drinken uit een tumbler is eigenlijk not-done: de tumbler is geschikt voor whisky on the rocks (met ijs), en dus niet voor een single-malt.

    -Proeven / tasten:

    Tasten doe je dus in een tulpglas (soort Porto glas). Het glas is dan klein genoeg om de geur niet al te snel te laten vervliegen, en groot genoeg om ook de neus mee te betrekken bij het nuttigen of tasten van de whisky.

    Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou er voor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.

    -Single malts of blends...

    Tegenover de blended whisky's staan de single malt whisky's, die bestaan uit whisky's afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky's zijn vaak wat 'ruiger' van smaak; bijvoorbeeld de whisky's uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak (Ook wel Peat genoemd - of "perperig" van smaak veroorzaakt door het stoken met turf). Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek "eesten" toe, waarbij de gerst wordt verhit boven een vuur dat vaak ook een deel turf bevat. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.

    Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:

    • § Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
    • § Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
    • § Islay malt; van het eiland met die naam

    DeHighlandregio is erg groot en wordt vaak verder onderverdeeld in:

    • § Northern Highlands
    • § Western Highlands
    • § Eastern Highlands
    • § Speyside, in deze regio ligt de hoogste concentratie distilleerderijen.
    • § Islands (Arran,Mull,Jura,Skye,Orkney)


    Het maken van single malt whisky is niet enkel voorbehouden aan Schotland. Ook in andere landen wordt single malt whisky gemaakt, bijvoorbeeld in Japan,Brazilië,Frankrijk,Canada,India,Nieuw-Zeeland, op Tasmanië en zelfs in Nederland en België.

    Volgende keer: Deel 2 (Whisky in de praktijk... Welke whisky koop ik best als beginnend drinker, hoeveel kost een redelijke fles...)

    Erik, 09/11/10

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STRAFFE TOEBACK EN SJEILE ZEIVER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Straffe Toeback is een bovengistende Kempense Quattro, van maar liefst 9,5% vol. alcohol.  Volgens het etiket van het flesje : ’ na het drinken van een Straffe Toeback gaat één van de Wildemannen met de Sint-Katharinakerk uit Hoogstraten op wandel. Een toren van 105 meter lang en enkele 100 tonnen zwaar torsen, dat noemen wij straf in de Kempen! ‘   Zie ook  filmpje in bijlage !

    We dronken dit bier in Zutendaal in het fietscafé na onze wekelijkse wandeling van 10 km. 

    Johnie lag deze keer goed op voorsprong door middel van een investering in nieuwe wandelschoenen van het merk QUECHUA .  Deze schoenen zijn ideaal voor onze NORDIC WALKING  avonturen op paden met gemiddelde niveauverschillen en in alle weersomstandigheden.

     

    Bijlagen:
    watch.htm (103.1 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LA CHOUFFE SMAAKT NA WANDELING VAN 10 KM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een tocht van een tiental kilometer dronken we onze ‘La Chouffe’ in het cafetaria van De Lieteberg te Zutendaal.

    Het cafetaria van De Lieteberg is niet langer gehuisvest in containers, maar in een splinternieuwe gebouw en we waren aangenaam verrast.
    Navraag leerde ons dat tussen Allerheiligen en Pasen het cafetaria dagelijks open is van van 10 tot 17 uur en tijdens het hoogseizoen van 10 tot 19 uur.

    Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve tussen de Stalkerweg en de Zuurbroekstraat in Zutendaal. Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot heus bezoekerscentrum rond insecten. Het onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Foto


    14 april was de première van ons T-shirt, mochten onze pools even rusten tegen een gesponsorde zitbank en verkenden we de grotten van Kanne !


    Foto

    "De Zuiper": een biertje op ons lijf geschreven...

    Foto

    De maasmechelse heide: één van onze favoriete routes

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Al 3 keer gespot: half-wilde noorse fjordenpaaren op de Kikmolen (Opgrimbie)


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Vogelspotten in Zeeland met Okra ORCHIS...

    Mijn favorieten
  • NORDICWALKING KEMPENMAASLAND
  • HET WEER IN LIMBURG
  • WAT IS NORDIC WALKING ?
  • WANDELROUTES
  • WERKGROEP JAARBOEK LANAKEN
  • WEERBERICHT LIMBURG
  • BODEMKUNDIGE DIENST VAN BELGIE
  • NORDIC IN HET MAASLAND
  • DE LIMBURGSE BIERVRIENDEN
  • TRAPPISTBIER BELEVEN

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    AGENDA

    Belangrijke data in mijn agenda


    Foto

    Bezoek aan de boekenbeurs; het Varken van Madonna

    Foto

    Manifesta in Genk was één van onze culturele bezoekjes de afgelopen zomer van 2012. 

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs