Nog een laatste keer over whisky proeven.
Allereerst kijken:
Je houdt je glas schuin boven -een liefst wit- blad, zodat je de kleur goed kan beoordelen. De kleur zegt al veel over hoe de whisky is gelagerd (In welke vaten); zie vorige edities.
Dan zet je het glas op tafel en draai de whisky snel rond, zodat de whisky bijna tot boven de rand komt.
Die rand noemen ze de rok (Schotse rok). Is de rand dik, en blijft ie lang plakken, dan heb je een whisky met een stevige body. De whisky loopt dan ook heel stroperig (langzaam) in tranen naar beneden. Dit noemt men bij whisky dan ook geen tranen zoals bij wijn, maar benen!
Blijft de whisky maar heel even aan je glas kleven, spreken we van een lichte body.
Dan ruiken (nosing):
Eerst gewoon ruiken, maar je neus eerst niet helemaal in het glas steken; hou je neus half langs het glas om gewone lucht te mengen met de whisky.
Dan nog eens snel draaien en na een paar seconden opnieuw ruiken. Ruik dan met de neus helemaal in het glas...
Vervolgens hou je je hand op het glas (helemaal afsluiten) en schud het glas even op en neer zodat je hand nat is. Dan wrijf je je handen tegen mekaar en ruik dan aan je handen. Hier komen geuren vrij die je nooit zou opmerken als je dit niet zo zou doen.
Dan ruik je opnieuw even vluchtig aan je glas... en dan pas gaan we proeven.
Eindelijk proeven (tasten):
Je neemt een heel klein slokje en adem vervolgens langzaam heel diep in en uit: Dit om de alcoholdrempel te verkleinen (Die verdooft soms de smaakpapillen, zeker wanneer je dat niet gewoon bent.) Dan neem een normaal slokje en draai de whisky een poosje rond in je mond en probeer de smaken te ontleden. (je mag zoveel pogingen ondernemen als je wil :-)
Je kan bvb het "smaakwiel" bekijken als hulp (zie voorbeeld-tekening in bijlage !!!)
Voeg indien gewenst een paar druppeltjes water bij om ook hier weer meer smaken te ontdekken.
Probeer het smaakwiel zelf eens in te vullen...
En vooral heel veel genot bij het degusteren van je whisky...
Blijf regelmatig de volgende zin 5x kort achter elkaar hardop te zeggen:
Ik mix de whisky met de whisky-mixer!
Wanneer dit niet meer lukt: wacht een uurtje tot je volgende glaasje.
Slainte!
Erik, 22 januari 2011
|