Even een boompje opzetten over whisky.
- Schrijfwijze: is het nu whisky of whiskey?
De schrijfwijze is afhankelijk van de herkomst van de drank. Whiskey uit Ierland en de Verenigde Staten wordt met een e geschreven, whisky uit Canada en Schotland zonder e. Het meervoud is, volgens de Engelse spellingregels,whiskeys, respectievelijk whiskies. Het Nederlandse meervoud is whiskeys of whisky's.
- Do's en don'ts:
Als je wat chique of als kenner wil overkomen let dan zeker op het volgende:
Bestel nooit een single malt whisky "met ijs"! Let er ook op een single malt altijd in een gedroogd "tulpglaasje" te drinken; dus nooit in een "blokglas" of tumbler.
Het cognacglas voldoet over het algemeen ook prima. Een single malt drinken uit een tumbler is eigenlijk not-done: de tumbler is geschikt voor whisky on the rocks (met ijs), en dus niet voor een single-malt.
-Proeven / tasten:
Tasten doe je dus in een tulpglas (soort Porto glas). Het glas is dan klein genoeg om de geur niet al te snel te laten vervliegen, en groot genoeg om ook de neus mee te betrekken bij het nuttigen of tasten van de whisky.
Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou er voor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.
-Single malts of blends...
Tegenover de blended whisky's staan de single malt whisky's, die bestaan uit whisky's afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky's zijn vaak wat 'ruiger' van smaak; bijvoorbeeld de whisky's uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak (Ook wel Peat genoemd - of "perperig" van smaak veroorzaakt door het stoken met turf). Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek "eesten" toe, waarbij de gerst wordt verhit boven een vuur dat vaak ook een deel turf bevat. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.
Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:
- § Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
- § Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
- § Islay malt; van het eiland met die naam
DeHighlandregio is erg groot en wordt vaak verder onderverdeeld in:
- § Northern Highlands
- § Western Highlands
- § Eastern Highlands
- § Speyside, in deze regio ligt de hoogste concentratie distilleerderijen.
- § Islands (Arran,Mull,Jura,Skye,Orkney)
Het maken van single malt whisky is niet enkel voorbehouden aan Schotland. Ook in andere landen wordt single malt whisky gemaakt, bijvoorbeeld in Japan,Brazilië,Frankrijk,Canada,India,Nieuw-Zeeland, op Tasmanië en zelfs in Nederland en België.
Volgende keer: Deel 2 (Whisky in de praktijk... Welke whisky koop ik best als beginnend drinker, hoeveel kost een redelijke fles...)
Erik, 09/11/10
|