↑Bayrische Krustenbraten in Rahmsauce mit Rotkraut und Knödel
↑Het is belangrijk om na elke wandeltocht of nordic walking te stretchen. Soms met minder prettige gevolgen !
↑Het was fijn vertoeven in het grootste art deco café van Praag in het representatiehuis. De livemuziek was ook zeer goed.
↑De 'home made goulash, de frieten en de spaghetti met lookolie' waren zeer goed in Restaurant Jarmark te Praag en het bier werd er voor je ogen gebrouwen.
↑In Rehore Ramsy dronken we lekkere koffie. Dit koffiehuis annex boekenwinkel is gevestigd in passage Lucerno te Praag in het centrale deel van de passage.
↑ Mojito is een uitstekende dorstlesser op warme zomeravonden. Erik weet er alles van en op onze blog vind je het recept !
↑Wil je in augustus wandelen op de Bolderberg... neem dan je voorzorgen voor mug en wesp of 't wordt er erg !
↑ Hier nog een sfeerbeeld van het muzikantentrio tijdens MUZIEK AAN TAFEL op zaterdag 21 november 2009. Noël Schobben, Eddy Verstappen en Carl Huls vonden de juiste ingrediënten voor deze -voor ons- derde editie van MUZIEK AAN TAFEL.
↑Politie in Cuba
↑ Gnocchi Romana
DE VRIENDEN VAN DE DWAZE TAFEL
De avonturen van Erik en Johnie
25-11-2010
SUSKE EN WHISKY ....................WHISKY-CORNER / DEEL 2
Waar soms (te) veel om te doen is:... het al of niet aanwezig zijn van "peat"-of turfsmaak, al naargelang de gerst met turf wordt gestookt. Turf is in Schotland (bijna) onuitputtelijk aanwezig, en daarom goedkoop.
Dit is dus een eerste criterium waarop wij de smaken kunnen indelen.
Vervolgens is het stockeren op houten vaten zeer bepalend voor de smaak. Vaak worden er uit verschillende landen gebruikte meestal eiken vaten opgekocht om de whisky dan voor minstens 10 jaar te lageren.
Wat er dan oorspronkelijk op die vaten heeft gelegen, bepaalt dus ook sterk de uiteindelijke smaak van de whisky.
Voorbeelden zijn: port, madeira, cherry, bourbon, soms zelfs ansjovis enz...
Op die manier heeft elke distilleerderij de mogelijkheid een uitgebreid pallet van smaken op de markt te zetten.
Probleem op dit ogenblik bvb is dat de sherryvaten stilaan schaars beginnen te worden en dus duur (Sherry wordt wereldwijd steeds minder gedronken). Dus als u in een restaurant niet weet welk aperitief te drinken stel ik een sherry voor, zodat u op die manier ook bijdraagt aan meer vaten sherry voor uw whisky's!
Hoeveel kost nu een flesje single malt?
Reken maar op een bedrag vanaf 30 à 35 oplopend tot soms zelfs enkele duizenden euro's!
Als beginnend whiskydrinker raad ik aan te beginnen met een turfloze whisky. Het is vooral "moeilijk" indien je niet gewoon bent sterke drank te drinken om de alcoholdrempel te overwinnen. Anders blokkeert / overheerst de alcohol alle andere subtiele smaken. Het is dus een kwestie van "even oefenen".
Enkele merken om te beginnen (meestal zelfs ook geschikt als aperitief) zijn:
Auchentoshan Classic 40% (makkelijk verkrijgbaar bvb in Delhaize),
Arran (10Y) 46%,
Balvinie (12Y) 43% (persoonlijke aanrader)
Macallan (12Y) 40%
Glengoyne (10Y) 43%,
Allemaal zonder turfsmaak en rond 40 of eronder!
Hoe we eigenlijk verschillende aroma's kunnen ontdekken... daar heb ik het een volgende keer over!
SLAINTE! (uitgesproken als: Sjlainzjie) en betekent "SCHOL" in het Schots. Iets om van buiten te leren...
We wisten al redelijk veel over eten en drinken en het goede leven maar tijdens de lezing van Alain Coninx kregen we toch nog veel nuttige tips en leerden we eveneens dat een voordracht ook interessant kan zijn zonder beamer en laptop. Met enkele plastieken slides op een ouderwetse overheadprojector wist Alain ons te boeien met zijn culinaire biografie.
Vanaf nu drinken we alleen nog kasteelbier bij kaas, koelen we onze rode wijn tot 16°, eten we spaghetti met Speck uit Zuid-Tirol en weten we dat een stoemp lekkerder kan smaken dan een truffel.
Eten is veel meer dan kauwen en slikken. Kookprogrammas op TV kunnen ons niet bekoren maar zo een lezing van maximum een uur was alleszins leerrijker en aangenamer.
En als we in Spanje op vakantie zijn gaan we zeker een hapje eten bij El Bulli.
11 november is traditioneel de start van het karnavalseizoen en de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog maar Erik en Johnie trotseerden weer en wind en wandelden een aantal kilometers aan de kikmolen te Opgrimbie. E r werden plannen gemaak t voor nieuwe ontdekkingstochten her en der en ter afsluiting consumeerden we een Leffe donker in de Forellenvijver. Het was weer fijn om in de natuur te zijn.
SUSKE EN WHISKEY ....................WHISKEY-CORNER / DEEL 1
Even een boompje opzetten over whisky.
- Schrijfwijze: is het nu whisky of whiskey?
De schrijfwijze is afhankelijk van de herkomst van de drank. Whiskey uit Ierland en de Verenigde Staten wordt met een e geschreven, whisky uit Canada en Schotland zonder e. Het meervoud is, volgens de Engelse spellingregels,whiskeys, respectievelijk whiskies. Het Nederlandse meervoud is whiskeys of whisky's.
- Do's en don'ts:
Als je wat chique of als kenner wil overkomen let dan zeker op het volgende:
Bestel nooit een single malt whisky "met ijs"! Let er ook op een single malt altijd in een gedroogd "tulpglaasje" te drinken; dus nooit in een "blokglas" of tumbler.
Het cognacglas voldoet over het algemeen ook prima. Een single malt drinken uit een tumbler is eigenlijk not-done: de tumbler is geschikt voor whisky on the rocks (met ijs), en dus niet voor een single-malt.
-Proeven / tasten:
Tasten doe je dus in een tulpglas (soort Porto glas). Het glas is dan klein genoeg om de geur niet al te snel te laten vervliegen, en groot genoeg om ook de neus mee te betrekken bij het nuttigen of tasten van de whisky.
Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou er voor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.
-Single malts of blends...
Tegenover de blended whisky's staan de single malt whisky's, die bestaan uit whisky's afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky's zijn vaak wat 'ruiger' van smaak; bijvoorbeeld de whisky's uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak (Ook wel Peat genoemd - of "perperig" van smaak veroorzaakt door het stoken met turf). Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek "eesten" toe, waarbij de gerst wordt verhit boven een vuur dat vaak ook een deel turf bevat. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.
Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:
§ Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
§ Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
Straffe Toeback is een bovengistende Kempense Quattro, van maar liefst 9,5% vol. alcohol.Volgens het etiket van het flesje : na het drinken van een Straffe Toeback gaat één van de Wildemannen met de Sint-Katharinakerk uit Hoogstraten op wandel. Een toren van 105 meter lang en enkele 100 tonnen zwaar torsen, dat noemen wij straf in de Kempen! Zie ookfilmpje in bijlage !
We dronken dit bier in Zutendaal in het fietscafé na onze wekelijkse wandeling van 10 km.
Johnie lag deze keer goed op voorsprong door middel van een investering in nieuwe wandelschoenen van het merk QUECHUA.Deze schoenen zijn ideaal voor onze NORDIC WALKINGavonturen op paden met gemiddelde niveauverschillen en in alle weersomstandigheden.
Na een tocht van een tiental kilometer dronken we onze La Chouffe in het cafetaria van De Lieteberg te Zutendaal.
Het cafetaria van De Lieteberg is niet langer gehuisvest in containers, maar in een splinternieuwe gebouw en we waren aangenaam verrast. Navraag leerde ons dat tussen Allerheiligen en Pasen het cafetaria dagelijks open is van van 10 tot 17 uur en tijdens het hoogseizoen van 10 tot 19 uur.
Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve tussen de Stalkerweg en de Zuurbroekstraat in Zutendaal. Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot heus bezoekerscentrum rond insecten. Het onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen.
We zijn net terug van vier dagen verblijf in Rome. Op vliegveld Ciampino aangekomen namen we de bus van Terravision naar Station Termini.Erik probeerde met zijn GPS het hotel te vinden maar door de hoge gebouwen stuurde dit toestel ons de verkeerde richting uit.Daarom maar beroep gedaan op de traditionele middelen. Via internet hadden we een B&B geboekt, midden in het centrum. Daar aangekomen kregen we van de Nederlandseeigenaar een appartement toegewezen. Het weer was ideaal, ongeveer 25 graden en zonnig. We hebben zeer veel gezien en zeer genoten.Zo stapten we vele kilometers en bezochten de mooie kerk Santa Maria Maggiore, het Pantheon, het Vaticaan, het Forum Romanum en het Colosseum, de Engelenburcht, de Trevifontein, Villa Borghese, het piazza del Popolo, het Torre Argentina kattenasiel (we zagen amper twee katten), het piazza Mattei, Piazza Campo de Fiori en het piazza Navona met de vele kunstenaars, de Spaanse trappen . Etalages kijken en gepofte kastanjes eten deden we op de Via Conditti. Ook de wijk Trastevere is een aanrader en je kunt er ook nog eens goed en goedkoop eten en je hebt, als je in stijgende lijn loopt een schitterend uitzicht over Rome. Dit vanaf de heuvel Gianicolo. Piazza's, kerken, fonteinen, palazzo's, ruïnes: resten uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok staan in Rome op straat. Daartussen het moderne Rome: terrassen, leven, lawaai, mode, uiterlijk vertoon, rijkdom en armoede.We leerden er koffie drinken want voor het bestellen van een espresso in Italië, mag je gewoon vragen om een "caffè" en vergeet deze dan niet snel op te drinken. Espresso is niet gemaakt om over te leuteren, het is het gemaakt om in twee of drie slokken op te drinken. Er zijn echter tal van variaties op koffie die je kunt bestellen en ze zijn allemaal heerlijk. Dit is op geen enkele wijze een complete lijst; het zijn enkele variaties dewelke wij (soms staande aan de bar) consumeerden in Rome.
Espresso: Een Caffè (klemtoon op de laatste e), geserveerd in een espresso kopje. Sterk van smaak met een rijke bronskleurige schuimlaag : crema.
Lungo of Caffe Americano: Een espresso bereid met meer water - het tegenovergestelde van een Ristretto. Lijkt nog het meest op onze vertrouwde bakje koffie.
Macchiato: Espresso met daarboven op een kloddertje gestoomde melk. Johnie bestelde meestal een machette.
Cappuccino: Espresso met opgeklopte en gestoomde melk, een gelijk deel espresso, gestoomde melk en melkschuim
Onze restaurantkeuze ging een aantal keer uit naar Trattoria Vecchia Roma in de Via Ferruccio waar we heerlijk genoten van pasta en pizza.Een typisch volks restaurant waar de inwoners van Rome trouwe klant waren. Ook de antipasta met kaas en salade en de nodige balsamico masseerden onze smaakpapillen.
De Vallei van de Kikbeekbron is een prachtige brok natuur in de gemeente Maasmechelen en werd vanaf de jaren zestig ontgonnen voor haar waardevolle witte zand. Deze schaarse grondstof gebruikt men voor de aanmaak van zeer zuiver glas. De ontginning stopte volledig in 2001 en stap voor stap werden de flanken van de zandgroeve hersteld.
Wie een bezoek brengt aan de Kikbeekbron stapt een fascinerende wereld binnen. De herstelde flanken van de zandgroeve zijn bedekt met mossen, struik- en dopheide, pijpenstrootje, gaspeldoorn, kruipbrem, stekelbrem en typische pioniers zoals berk, wilg en den. Al deze planten hebben zich hier op natuurlijke wijze genesteld. In en rond de grote waterplas wemelt het van leven. Kleine zegge, ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw maar ook veenmos en veenpluis zijn hier talrijk aanwezig. Ook in de lucht gonst het van de bedrijvigheid. Libellen en waterjuffers scheren over het wateroppervlak. Talrijke vogels vinden in de vallei van de Kikbeekbron een ideale broedplaats, zoals de nachtzwaluw, geelgors en boomleeuwerik.
Op het hoger gelegen plateau naast de herstelde groeve vind je nog het oorspronkelijke heidelandschap. De E314 doorsnijdt een groot deel van het natuurgebied. Overstekend wild zorgt soms voor verkeershinder en eist jaarlijks heel wat slachtoffers onder de egels, bunzings, hermelijnen, steenmarters, vossen en reeën.
De uitgebreide wandelpaden in de Vallei van de Kikbeekbron bieden een uitgelezen kans om dit natuurlijk ontwikkelde landschap van nabij te beleven. Het gebied is het hele jaar door toegankelijk, vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsopgang. In het omrasterde gebied grazen Fjordenponies ter ondersteuning van het natuurbeheer; deze mogen niet gevoederd worden.
Deze ochtendwandeling was de moeite waard en we kregen er weliswaar een kick van. Of was het van de Duvel in het cafetaria van de forellenvijver DE PELIKAAN ? Erik wist alleszins niet meer waar hij zijn nordickstokken had laten liggen.
Op zondag 29 augustus verkenden we de Mechelse Heide. De Mechelse Heide is het wandelgebied bij uitstek in het Nationaal Park Hoge Kempen. Terwijl de wandelingen ten noorden van de weg van As naar Maasmechelen (Jozef Smeetslaan) echte boswandelingen zijn, brengen de wandelingen ten zuiden van deze weg de bezoeker naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland. Erik zag zelfs de koolmijn van Zwartberg. Johnie corrigeerde onmiddellijk want het was duidelijk dat dit Eisden was. Af en toe moet er geklommen worden en bezoek je de mooiste heidegebieden van de Hoge Kempen (Mechelse Heide en Kikbeekbron). Alle wandelingen liggen volledig binnen het Nationaal Park.
Sinds Erik onlangs gestart is met Start to Run lijkt onze wekelijkse ochtendtrip meer op Nordic Running en zeker vandaag want we wilden voor de eerste regendruppels in de kantien van de gezellige kroeg De Krieckaert aanwezig zijn. En dat lukte aardig. Tijdens de wandeling maakten we grootse plannen voor onze -nog te plannen- citytrip naar Rome in september of oktober. Dan zal het meer op Nordic Flying gaan lijken indien we tenminste onze pools mogen meenemen van Ryanair. In Rome gaan de dames zeker uit de bol kunnen gaan tijdens de dagelijkse Shop 'n Run, hardlopen met volle boodschappentassen, een enorme training voor het bovenlijf.
Op zondagnamiddag van 1 augustus bezochten we de beeldentuin van schilder-beeldhouwer Staf Timmers in Houthalen. Binnendringen in de scheppingswereld van kunstenaar Staf Timmers was een unieke belevenis. Een idyllische tuin met alles wat de natuur te bieden heeft: water, planten, dieren, een oase van rust met bankjes en zithoekjes van waarop je kan genieten van de vele kunstwerken die de tuin sieren. Een atelier waar een idee uitgroeit van ontwerp in was tot een monumentaal kunstwerk in brons. Of hoe een eenvoudige schets inspireert tot het scheppen van een voldragen expressief schilderij. Achteraf proefden we van een lekkere 'aangeklede' koffie van Elly.
Op zondag 1 augustus 2010, een mooie stralende dag, dronken we in fietscafé-herberg Het Dorp te Zutendaal een Tripel Karmeliet. Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat in 1996 werd gelanceerd. Het is een tripel waarin behalve gerst ook tarwe en haver zijn verwerkt. In dat opzicht zou men het ook een zesgranenbier (Dubbel Tripel) kunnen noemen. Elk van deze granen wordt namelijk zowel in ruwe als in gemouten vorm gebruikt.Karmeliet is een zeer verfijnd en complex goud- tot bronskleurig bier met een geweldige, romige kraag. Dit komt onder meer door de gebruikte granen, maar ook door een beperkt gebruik van Stiermarksehop, het overvloedig kruiden en het fruitig karakter (banaan en vanille) van de huisgist. De zoete aanzet evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak om dan uiterst mildbitter uit te vloeien. De aanbevolen schenkingstemperatuur van Tripel Karmeliet ligt rond de 6-9 graden Celsius en dit wordt in het fietscafé-herberg Het Dorp goed opgevolgd. Tripel Karmeliet is met een World Beer Awards in augustus 2008 verkozen als beste bier ter wereld in de categorie hoge gistingsbieren. Voorafgaand aan deze degustatie waagden we ons ook aan onze tien kilometer met onze poles. Erik had zich in de onkosten gegooid en een nieuwe lus en handgreep gekocht. Voor nordic walking zijn een speciaal handlussysteem en een speciale handgreep ontwikkeld. De ergonomisch gevormde riem kan met een individueel aan te passen klittenbandsluiting zo worden bevestigd dat hij vastzit zonder de bloedsomloop te belemmeren. Zo is het mogelijk de pole bij de afzet naar achteren en bij het naar voren zwaaien los te laten zonder hem te verliezen en zonder te verkrampen. Men kan zich helemaal richten op het ritme van de beweging, met uw nordic walking-partner zeveren of gewoon van de natuur genieten.
Op de top tien van dingen die inmiddels 'iedereen' is gaan doen, is joggen de hoogste nieuwe binnenkomer. Of beter gezegd 'rennen' of 'hollen' of 'hardlopen'. Zelf zijn we ruim vier jaar geleden begonnen met nordic walken. Het had iets te maken met 'nekpijn' en het idee dat we daar iets aan moesten doen. Vier jaar geleden was de tijd nog heel dichtbij waarin ik nordic walken volkomen belachelijk vond. Samen met Erik begon ik er toch aan. Toen we die eerste weken een bezwete jogger zagen, riepen we hem na : 'Ze hebben hem al hoor' ! En dan riepen zij terug : 'jullie zijn uw skilatten verloren'. We hebben dat nog altijd. Hoe minder mensen we tegenkomen, hoe beter. En 's morgens lukt dat iets beter dan 's avonds. 's Avonds is onze route vergeven van de joggers en andere paardenliefhebbers.. en je moet zo op je houding letten, verdomme !
Na vele jaren in de vroege ochtend onze nordic stokken van stal te halen was het tijd voor verandering. Onze eerste avondtocht 'nordic' startte rond 20 uur in Pietersheim Lanaken en eindigde rond 22 uur op het terras van Kasteel Pietersheim. Het was een vreemde ervaring. Geen enkel 'windje' in de atmosfeer en we zagen ook veel meer diertjes dan in een ochtend. Een hert, een egel, een pad, een uilskuiken ... . Kortom een vreemde ervaring en toch wel voor herhaling vatbaar.
Kernwoorden: Sigaren, rum, suikerriet, mangos, bananen, palmbomen, mojitos en Pina Colada, krokodillen, pelikanen, hagedissen, autopista, lifters, vergane glorie, oude autos (Ladas en Chevrolets ), samba, Ché, zon, strand, maar ook veel armoede.
Vertrek aan het CCL omstreeks 7.30 u. met autobus naar Schiphol.Na een vlucht van ong. 10 uur (tegenwind) arriveren we omstreeks 19 u. plaatselijke tijd in Havana Eerste overnachting in 4-sterrenhotel (is echter te vergelijken met een 3-sterren in België ) Het eten is er maar matig!
De 2de dag begint met een rondrit door de hoofdstad. Als eerste bezoeken we het rummuseum (Havana Club) omdat een bezoek aan een echte rumstokerij door de regering verboden is (staatseigendom). Alvast onze eerste ervaring met het communistisch regime in dat land.
We stoppen even voor enkele fotos te nemen bij het Capitool, geheel opgetrokken in Italiaanse marmer, een kopie van het gebouw in Washington.
Een wandeling door het oude gedeelte van Havana maakt direct indruk: typische grootse gebouwen, die stuk voor stuk toe zijn aan een grondige renovatie hetgeen hier en daar ook al gebeurt, met financiële steun van Spanje.
We passeren langs het hotel waar Hemmingway resideerde. Nadien verplaatsen we ons naar het beroemde Plaza de la Revolucion .
s Avonds gaan we een kijkje nemen bij het traditionele afvuren van het kanonschot in het fort van Cabana. (Hier waren we beter in de bar blijven hangen, voor een paar mojitos!)
Dinsdag staat een bezoek aan de mooie Vinales vallei in de provincie Pinar del Rio op het programma. In Pinar del Rio is er een korte stadstour. Nadien bezoeken we een sigarenfabriek (Montecristo) waar ik stiekem 10 havanas kon kopen onder tafel; die hebben dubbel gesmaakt!
Na de lunch trekken we verder naar de prehistorische grotten en muurschilderingen van Indian Cave waar we een boottocht maken op de ondergrondse rivier. Terug in Havana voor het avondmaal en overnachting.
Woensdag: na het ontbijt vertrek naar Guama voor bezoek aan het MontemarNationaal Park, waar we de krokodillen ranch en de Fiesta Campesina bezoeken. We maken een onvergetelijke boottocht door de lagunen
In de namiddag trekken we verder naar de wereldberoemde Varkensbaai. Avondmaal en overnachting in Brisas Trinidad del Mar**** All inclusive!
Donderdag reizen we naar Trinidad; een kleurrijk stadje waarvan het centrum behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Het valt op dat we steeds gevolgd worden door de arme plaatselijke bevolking in de hoop een stukje zeep of een T-shirt te kunnen bemachtigen Transfer naar de vallei van Sugar Cane en toegang tot de Manaca Iznage uitkijktoren. Namiddag genieten we aan het strand van de all in faciliteiten van het hotel
Vrijdag, na het ontbijt vertrekken we met als eindbestemming Varadero. De route brengt ons eerst naar Santa Clara. Hier bezoeken we ook de plek waar Ché Guevara en zijn kompanen een trein hebben overvallen; alles ligt er nog bij zoals destijds! Nu is de site ingericht als museum. Lunch onderweg. In de avond komen we toe in het vakantieparadijs Varadero. We nemen onze intrek in het prachtige Sol Palmeras Hotel
Zaterdag en zondag beleven we 2 paradijselijke dagen aan het strand op basis van all inclusive, waar sommigen dan ook ruim gebruik van maken!
In de loop van de dag maken we ons op voor een extra verrassing: een 4 uur durende tocht op zee met 2 catamarans, waar we kunnen genieten van de zonsondergang! Romantiek en alcohol in overvloed! Een avond om nooit te vergeten Zondag ben ik op eigen houtje Matanzas gaan bezoeken, om te ontsnappen aan de voor mij- toch te hete middagtemperaturen. Ik breng een bezoek aan de wereldbefaamde grotten. Voor een luttele 5 Peso, mag ik er binnen met mijn fototoestel; zo een beetje een rode draad door heel onze reis; bijna elke foto die je trekt moet je betalen!
Maandag in de late namiddag brengt de bus ons naar de luchthaven van Havana voor de terugvlucht naar Parijs.
Dinsdag komen we aan in Parijs in de voormiddag. Transfer per autocar naar Lanaken, waar we omstreeks 18 u. arriveren.
Tot slot nog een paar opmerkingen: Cuba is vooral opgevallen door zijn prachtige subtropische klimaat, met zijn flora en fauna die mij altijd zal bijblijven.
Het land is wel erg arm en gaat echt nog wel gebukt onder een stilaan uitdovend communistisch regime van de Castros. Openbaar vervoer is onbestaande; om bvb naar je werk te geraken moet je maar liften langs de autopistas en hopen dat je op je bestemming geraakt! Wagens die voor de regering werken (blauwe en gele nummerplaten) zijn verplicht mensen mee te nemen, in ruil voor bvb gratis benzine van de regering Ergens in een ver verleden is Cuba een welvarend land gewest, maar vele huizen en paleizen staan er tegenwoordig te verkommeren. De Chevies van de jaren 50 zijn daar een goed voorbeeld van. Toch heeft dit Cuba een vreemde schoonheid, die voor mij voor altijd op mijn netvlies gebrand zal blijven! Cuba ontvangt jaarlijks 2 miljoen toeristen, waarvan 1 miljoen Canadezen!
Zaterdagavond 17 april fietsten we met onze partners een feeërieke fietstocht langs Lanakense bezienswaardigheden. Speciaal voor deze fietsnocturne waren alle monumenten op de 20 kilometer lange route kleurrijk verlicht. De fietsnocturne was een initiatief van de provincie in het kader van de 15de verjaardag van het Limburgse fietsroutenetwerk. Tussen 15 april en 15 mei volgden gelijkaardige avondlijke fietstochten in andere Maaslandse gemeenten. Fietsers konden individueel of in groep vertrekken vanaf 20 uur. De reacties waren alvast lovend, vooral in Oud-Rekem, waar de hele Groenplaats, het Poortgebouw, de Museumkerk en de Ucever Poort sfeervol oplichtten.
Zaterdag 27 maart trokken we weer voor het eerst onze stoute schoenen aan voor een eerste lentetocht van 8 km. We vertrokken om 09 uur 30 aan de ingang van De Lieteberg te Zutendaal. We waren erg verbaasd van de prachtige vernieuwingen aldaar en de aanpassingen aan het parcours en de omgeving. Zeker voor herhaling vatbaar. We stoppen onze nordic stokken even weg tot na 14 april want Erik gaat naar Cuba en zal zijn avonturen beschrijven in een reisverslag.
Zaterdag 19 december was de koudste dag van 2009. In Ukkel kwam het kwik niet hoger dan -7 graden.
Ondanks de koude gingen we vanaf 09 uur op pad in de bossen van Pietersheim. Goed ingeduffeld en vol frisse moed wandelden we tien kilometer met een groepje van acht 'diehards' !
Het waren mooie taferelen met de verse sneeuw onder onze voeten. Nadien dronken we een warme tas koffie en een borrel in Kasteel Pietersheim.
Zaterdag 21 november genoten we van een lekkere maaltijd en goede muziek in Restaurant 'Aux Quatre Saisons' te Veldwezelt. Samen met Ruud en Diana en onze vrouwen Elly en Lisette waren we van de partij voor de gemeentelijke aktiviteit MUZIEK AAN TAFEL. Op het menu : witlof, appeltjes, Nouilly Prat en gerookte zalm, romig soepje van porei, hertengebraad met wildgarnituur, vanilleijs, warme chocoladesaus en amandelschilfers. Op het muzikaal menu : Noël Schobben (gitaar), Eddy Verstappen (contrabas) en Carl Huls (klarinet, piano). Ze brachten een repertoire ven jazzstandards, ballads en tunes die nooit verouderen. Huls toonde ook zijn boogiewoogietalenten op de piano.
De Vlaamse overheid heeft de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland gevraagd te onderzoeken of het Nationaal Park Hoge Kempen, samen met de voormalige mijnsites van Eisden, Zwartberg, Winterslag en Waterschei, in aanmerking komt om voorgedragen te worden voor de prestigieuze erkenning als Unesco Werelderfgoed. Het zou het eerste landschap in Vlaanderen zijn dat erkend wordt als werelderfgoed.
De stad Genk en Vlaanderen geven elk 60.000 euro aan Regionaal Landschap Kempen en Maasland om de komende maanden een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Een jaar lang zullen specialisten intensief onderzoeken welke erfgoedwaarden nog aanwezig zijn.
In tweede instantie zal dit haalbaarheidsonderzoek de biodiversiteit van het park beter in kaart brengen. De eerste resultaten van het onderzoek worden ten vroegste eind 2010 verwacht.
Een voordracht door de overheid bij het bevoegde Unesco-comité zal pas in 2017 gebeuren en dan moet nog een lange procedure doorlopen worden. In totaal staan een 800-tal gebouwen en locaties op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Op zaterdag 24 oktober wandelden we binnen het Natuurpark en meer bepaald via de toegangspoort Pietersheim. We vinden het voorstel van de Vlaamse overheid dan ook terecht.