Iedereen die regelmatig onze blog leest weet inmiddels dat we na het sportelen graag een biertje drinken. Regelmatig is dit een abijdbier of een trappist. Een trappist is ook een abdijbier, maar een abdijbier is geen trappist. Wat is het verschil ?
Limburg telt twee abdijbieren Herkenrode (tripel) en Ter Dolen (blond, donker, tripel en kriek) en één trappist (Achel). Van de wereldwijd 7 erkende trappistenbieren (een abdijbier gebrouwen in of onder toezicht van een cistercienzerabdij) zijn er 6 Belgisch : naast Achel zijn dat Rochefort, Chimay, Orval, Westmalle en Westvleteren.
De andere abdijbieren zijn aan een abdij verbonden, soms slechts in naam, maar gebrouwen in een wereldse brouwerij.
Elk klooster kan in feite een abdijbier laten maken en naar zich laten vernoemen, als het een brouwer bereid vindt én het bier voldoet aan een aantal voorwaarden om officieel erkend te worden als abdijbier.
Sinds 1999 voert de Unie van Belgische Brouwerijen een keurmerk van erkend Belgisch Abdijbier.
Terwijl de abdij de reclame en commercialisering controleert, betaalt de brouwerij royaltys voor liefdadige of culturele doeleinden aan de (stichting van de voormalige) brouwerij.
De bieren van na 1999 moeten historisch verankerd zijn : in de abdij moet ooit bier gebrouwen zijn geweest. Wat vandaag heel wat kandidaten uitsluit.
|