Waar soms (te) veel om te doen is:... het al of niet aanwezig zijn van "peat"-of turfsmaak, al naargelang de gerst met turf wordt gestookt. Turf is in Schotland (bijna) onuitputtelijk aanwezig, en daarom goedkoop.
Dit is dus een eerste criterium waarop wij de smaken kunnen indelen.
Vervolgens is het stockeren op houten vaten zeer bepalend voor de smaak. Vaak worden er uit verschillende landen gebruikte meestal eiken vaten opgekocht om de whisky dan voor minstens 10 jaar te lageren.
Wat er dan oorspronkelijk op die vaten heeft gelegen, bepaalt dus ook sterk de uiteindelijke smaak van de whisky.
Voorbeelden zijn: port, madeira, cherry, bourbon, soms zelfs ansjovis enz...
Op die manier heeft elke distilleerderij de mogelijkheid een uitgebreid pallet van smaken op de markt te zetten.
Probleem op dit ogenblik bvb is dat de sherryvaten stilaan schaars beginnen te worden en dus duur (Sherry wordt wereldwijd steeds minder gedronken). Dus als u in een restaurant niet weet welk aperitief te drinken stel ik een sherry voor, zodat u op die manier ook bijdraagt aan meer vaten sherry voor uw whisky's!
Hoeveel kost nu een flesje single malt?
Reken maar op een bedrag vanaf 30 à 35 oplopend tot soms zelfs enkele duizenden euro's!
Als beginnend whiskydrinker raad ik aan te beginnen met een turfloze whisky. Het is vooral "moeilijk" indien je niet gewoon bent sterke drank te drinken om de alcoholdrempel te overwinnen. Anders blokkeert / overheerst de alcohol alle andere subtiele smaken. Het is dus een kwestie van "even oefenen".
Enkele merken om te beginnen (meestal zelfs ook geschikt als aperitief) zijn:
Auchentoshan Classic 40% (makkelijk verkrijgbaar bvb in Delhaize),
Arran (10Y) 46%,
Balvinie (12Y) 43% (persoonlijke aanrader)
Macallan (12Y) 40%
Glengoyne (10Y) 43%,
Allemaal zonder turfsmaak en rond 40 of eronder!
Hoe we eigenlijk verschillende aroma's kunnen ontdekken... daar heb ik het een volgende keer over!
SLAINTE! (uitgesproken als: Sjlainzjie) en betekent "SCHOL" in het Schots. Iets om van buiten te leren...
Erik, 25 november 2010
|