Freelance.nl
deze blog is de marktplaats van Nederland! Met meer dan 235.000
gebruikers en 17.000 (en groeiend aantal) bezoeken per dag de
grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en
werkzoekenden.. Plaats Uw Profiel /bedrijf>>
Freelance.nl deze blog is de marktplaats van Nederland! Met meer dan 235.000 gebruikers en 17.000 (en groeiend aantal) bezoeken per dag de grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en werkzoekenden.. Plaats Uw Profiel /bedrijf>>
domeinen
Domeinen Informatie vergelijking
04-04-2010
kies een beschrijvende domeinnaam
Stop je creativiteit! Kies een beschrijvende domeinnaam
Veel mensen denken lang na over een creatieve naam voor de nieuwe website. Leuk! Creativiteit is een heel fijne menselijk eigenschap. Je kunt ook voor een beschrijvende domeinnaam kiezen. Die kan ook als extra verwijzen naar de website met de creatieve naam.
De voordelen van een beschrijvende domeinnaam:
Google is niet zo machtig als je denkt. Een derde van de mensen typt een domeinnaam in waarvan ze denken dat de naam naar de gezochte website wijst. Voordat ze bij Google te rade gaan.
Een beschrijvende domeinnaam is veel makkelijker te onthouden. Bijvoorbeeld hotelinamsterdam.nl of goedewebhoster.nl of autoinbouwbedrijfingouda.nl. Voor mijndomein.nl heb ik zelf bijvoorbeeld ervaringenmijndomein.nl vastgelegd of beschrijvendedomeinnaam.nl. Ik heb net ook nog even goedewebhoster.nl vastgelegd.
Aan de naam kun je onmiddellijk zien waar de website over gaat.
Wat vindt Google lekker? Ook heb ik goede-webhoster.nl vastgelegd. Omdat Google dat lekker vindt. En dat als postief meeneemt in de pagerank. (Zie: Wat is een goede domeinnaam)
Met je beschrijvende domeinnamen kun je eenvoudig meerdere domeinnamen naar je website laten verwijzen. Dit is natuurlijk preken voor eigen parochie. Zeker als je je domeinnamen bij mijndomein.nl vastlegt. Maar wel waar. Waarom zou je dat doen? Omdat je vindt dat anderen liever niet: goedewebhoster.nl mogen vastleggen of ervaringenmijndomein.nl of beschrijvendedomeinnaam.nl enz… Wat ik bij meerdere klanten al zie is dat ze een produkt kiezen wat belangrijk is. Daar een omschrijvende domeinnaam voor bedenken en deze naar de website of een specifieke pagina verwijzen. Ook een actie kun je goed ondersteunen met een beschrijvende domeinnaam zoals bijvoorbeeld jubileumactietoppiejoppie.nl en natuurlijk jubileum-actie-toppie-joppie.nl voor google.
Maar Henkjan, algemene beschrijvende domeinnaam zijn toch allang weg? Vaak wel maar soms ook niet. Zeker als je er iets aan toevoegt zoals bijvoorbeeld de plaats waar je bedrijf zit.
Stel je hebt een Kaasmakerij in Gouda. Leg dan bijvoorbeeld KaasmakerijinGouda.nl vast. Of Kaasmakerijgouda.nl. Is nog gewoon vrij. Google ziet Kaasmakerijgouda als een woord en niemand zoekt op dat woord maar typt Kaasmakerij Gouda. Leg daarom ook Kaasmakerij-Gouda.nl vast.
Dan ziet Google een spatie en geeft daar veel punten voor.
Mijn advies: Stop alle creativiteit op een hele mooie lichte plek. Bedenk een niet creatieve naam en beschrijf met je domeinnaam heel kort waar je website over gaat.
Bedenk goed of de domein op langere termijn bij je blijft passen.
Bijvoorbeeld:
- Als je 20 bent is “joepiedepoepie.nl” misschien leuk, maar als je 30 bent, schaam je je er misschien voor. - Als je heel specifieke naam kiest. “Pietje_is_10jaar.nl” Ja… Pietje blijft niet eeuwig 10 jaar. Of “debestewinkelal10jaar” of iets dergelijks. - “Appelwinkel.nl” is wel leuk. Als je appels verkoopt. Als je na 5 jaar besluit ook peren te verkopen, dan is de naam niet zo handig/logisch meer…
Hou het simpel en Nederlands.
Als jij een naam bedenkt die kort, duidelijk en sterk is heb je meteen al een stap voor op de concurrentie.
Enkele voorbeelden van klanten die dit soort domeinnamen hebben zijn:
Deze namen spreken voor zichzelf en zijn daarom krachtig. Daarnaast zijn ze kort en makkelijk te onthouden.
Check eerst even bij de KvK of de naam nog niet bestaat.
Misschien heeft iemand al wel zo’n bedrijfsnaam, maar nog geen website.
Bij het bedenken van een goede domeinnaam zal je vaker stuiten op het feit dat iemand de naam die je in gedachte had al in gebruik heeft.
Ben je met grote zaken bezig dan zou ik ten eerste gaan voor een .com of .eu domein
Richt je je puur op de Nederlandse markt dan zou ik een .nl nemen.
01 Kies een domeinnaam die kort en krachtig is (maximaal 4 lettergrepen voor de extensie, is makkelijker te onthouden)
02 Kies een naam die past bij wie je bent, bedrijf, persoon.
03 Schrijf een aantal steekwoorden op die van toepassing zijn op wat je doet en kijk of je daar iets van kunt gebruiken.
04 Kies een domeinnaam uit VOOR je een bedrijfsnaam vast laat leggen bij de KvK.
Soms kom je er achter dat je bedrijfsnaam al als domeinnaam vastgelegd is en dan is het balen en lastig je KvK aan te passen als het om de hoofdnaam gaat van je bedrijf.(geldt niet voor handelsnamen, daar kan je er zoveel van hebben als je wil)
05 Kijk naar de namen van je concurrentie en neem geen naam die op een ander lijkt.
06 Neem een naam gerelateerd aan een zoekwoord voor je doelgroep zodat je sneller te vinden bent en je hoger in de google search staat bv betaalbarebedrijfsfilm.nl
07 Neem een naam die tijdloos is.
08 Kies een naam met een logische spelling dus niet disleksie (alhoewel dit misschien geen goed voorbeeld is)
09 Vraag voor je je domeinnaam vast legt de mening van een paar kennissen en vrienden of desnoods vreemden wat ze van je domeinnaam vinden, wie weet komen ze met wat alternatieven waar je zelf niet op bent gekomen.
10 Gebruik de startpagina van mijndomein.nl om te controleren in welke extensies je verzonnen naam beschikbaar is.
Kies een EU domeinnaam en zorg dat de woorden internationaal begrepen worden. Dan kun je nog eens verder in een andere taal.
Nog meer
Houdt je naam kort, maar krachtig.
Een goede domeinnaam is kort (bijv niet pietjejanvanjaapdepostbode.nl), want dat is makkelijker om te houden. Natuurlijk moet je domeinnaam wel duidelijk blijven: vat de content van je toekomstige website samen in één alinea, in één regel en vervolgens in een paar woorden. Zo krijg je zelf een veel beter beeld van wat je op je website wilt zetten en kun je dus goed bepalen welke naam bij jouw website past.
Daarnaast is het ook handig om inspiratie op te doen met foto’s.
Google eens op jouw onderwerp en misschien krijg je door de combinatie van verschillende foto’s wel een idee.
Kom je er nu echt niet uit verzamel dan alle foto’s die bij je onderwerp passen en je aansprekken op een moodboard.
Vraag vrienden en familie om ideeën en houdt dit allemaal bij elkaar in een mapje.
Ga er even rustig voor zitten en dan kom je er vast wel uit!
Neem een naam die je net zo schrijft als je hem uitspreekt.
Hou rekening met de taal van andere landen, soms kan een onschuldig klinkende Nederlandse naam in een andere taal iets onprettigs zijn. Let daar vooral op als je website ook bedoeld is voor buitenlanders (dus ook in hun taal moet de uitspraak zonder vergissing ook de schrijftaal zijn).
Mijn eigen website voldoet hier niet aan (wel in het Nederlands), mijn naam zit in de naam van de site en SCH is voor bijna alle talen haast onuitspreekbaar, dat had ik mij te laat gerealiseerd.
Zoek de bedachte domeinnaam op in google.
Het aantal hits op google heeft veel invloed op de kosten van adverteren op google (Als je tenmiste een beetje bovenaan wilt komen te staan.) Ook als je niet adverteert heeft het aantal hits die google geeft invloed op hoe hoog je site in google komt te staan (En dat heeft grote invloed op de vindbaarheid van je site).
Daarnaast is het zinnig om even bij het beneluxmerkenbureau te kijken of de gekozen naar niet als beschermd merk is gedeponeerd.
Kies een domeinnaam die blijft hangen; een bedrijfsnaam blijft vaak niet lang hangen, zeker niet als het een onbekend bedrijf(je) is.
De bedrijfsnaam als domein moet je natuurlijk ook vastleggen maar gebruik je voornamelijk als e-maildomein.
Voor je Marketing kies je een domeinnaam dat het product of de behoefte beschrijft of je Pay Off in je merk.
Er zijn voorbeelden te over denk maar eens aan : “goedkopeverzekeringen.xx”, “lekkeretenin_____.xx”, etc., etc. Goed gebruik van zulke domeinen in je marketingcampagnes levert m.i. echt op.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen) Categorie:tips Tags:Top tips voor een domein naam
Wat is een goede domeinnaam?
Wat is een goede domeinnaam?
Vaak denken mensen dat alle goede domeinnamen al geregistreerd zijn, maar als je goed zoekt zijn er altijd mogelijkheden. Wat een domeinnaam een goede domeinnaam maakt hangt af van diverse factoren.
Een domeinnaam als “auto-huren.nl” zegt meteen al genoeg
Zoektermrijke domeinnaam
Het is zeker goed om een domeinnaam te claimen die de zoekterm(en) bevat waarop je gevonden wilt worden maar het is zeker geen garantie dat je dan ook hoog in de zoekresultaten komt, dit hangt namelijk af van wat je concurrenten doen.
Allereerst moet je bedenken op welke zoektermen je gevonden wilt gaan worden, als voorbeeld wil ik een site gaan opzetten waarmee ik “bloemen” wil gaan verkopen.
Een goede domeinnaam zou dan zijn: www.bloemenverkopen of toch niet? Bedenk wat je potentiële klanten zullen intoetsen als zij zoeken naar jouw product. De kans is erg klein dat zij “bloemen verkopen” zullen intoetsen.
De naam www.bloemenkopen.nl zou dus een veel betere naam zijn. Let er wel op dat een zoekmachine moeilijker kan zien welke woorden er bedoeld worden als je “bloemenkopen” aan elkaar schrijft. Een nog betere naam voor de vindbaarheid is dan www.bloemen-kopen.nl met een koppelteken. De zoekmachine kan nu zeker zien welke zoektermen er in het domein zitten.
Een nadeel hierbij is dat mensen minder snel je domeinnaam met een koppelteken zullen onthouden dan een domeinnaam aan elkaar. Ideaal is om beide varianten in je bezit te krijgen zodat je in ieder geval geen concurrentie krijgt op bijna dezelfde domeinnaam. (zo is bijvoorbeeld coca-cola.nl als cocacola.nl van dezelfde eigenaar)
Tips voor een goede domeinnaam
Zoekterm tool
Om een domeinnaam te bedenken die zoektermen bevat waarop veel mensen zoeken kan je de “keyword tool” van Google gebruiken . Vul hier een aantal zoektermen in die relevant zijn voor jou en kijk waar er veel op gezocht wordt.
Je ziet nu hoe vaak er gezocht wordt op de zoektermen die je hebt ingevuld en je krijgt er direct soortgelijke en relevante zoektermen bij (altijd handig voor zoektermen waar je nog niet aan gedacht had).
Met dit overzicht kan je nog verder gaan zoeken en je zoektermen specifieker maken, want je kan er vrijwel zeker van zijn dat iemand anders al een domeinnaam als www.bloemen.nl heeft geclaimd (zo niet dan heb je mazzel).
Geen algemene woorden in je domeinnaam
Vermijd algemene woorden in je domeinnaam zoals: “de, het, een, in, op” etc. Deze woorden hebben totaal geen meerwaarde omdat ze zo vaak gebruikt worden dat de zoekmachine ze zelfs negeert. De domeinnaam www.de-makelaar.nl zal het slechter doen dan de domeinnaam www.makelaar.nl (als de content van de website hetzelfde is).
Gebruik geen ‘te’ lange domeinnamen
Probeer je domeinnaam niet onnodig lang te maken. De domeinnaam www.makelaar-amsterdam-noord-holland.nl gaat niet werken en wordt eerder gezien als negatief (spamming) door de zoekmachine. Een ander nadeel is dat niemand zo’n naam onthoudt en om maar niet te spreken van je e-mailadres.(probeer die maar eens op een visitekaartje te zetten).
Domeinextensie telt wel degelijk mee
De extensie waar je domeinnaam op eindigt (.nl, .com, .org etc.) heeft wel degelijk enige invloed op je vindbaarheid. Als je een site hebt die eindigt op een “.nl” met de content in de Nederlandse taal dan zal je in hoger scoren dan een “.com” (er vanuit gaand dat iemand wel op een Nederlands woord zoekt).
Zoektermrijke domeinnaam makkelijker voor linkbuilding
Bij het verkrijgen van linkjes naar je site toe (via startpagina’s etc.) is een zoektermrijke domeinnaam een groot voordeel omdat je geen aparte linktekst hoeft aan te vragen. Bijv.: Alex.nl (beleggingen) wil graag gevonden worden op “beleggen” en moet dus bij het aanvragen van een link de tekst “beleggen” als linktekst aanvragen die wijst naar alex.nl. Als je de domeinnaam bloemen-kopen.nl hebt dan zitten de belangrijkste zoektermen al in je link en is een linktekst een stuk minder nodig en maakt het linkbuilden een stuk makkelijker.
Met deze tips en de “keyword tool” kan je een mooie lijst samenstellen van domeinnamen. Vergeet in deze lijst dus niet de domeinnamen met een koppelteken mee te nemen en andersom. Je kan nu je lijst hierboven nalopen om te kijken welke domeinnamen er nog vrij zijn. Je zal zien dat er nog heel veel te halen valt.
Een domeinnaam is de unieke aanduiding voor een Internet-adres. Een domeinnaam kan worden gebruikt voor alle Internet-diensten, zoals de URL van een website of een e-mailadres.
Een domeinnaam op Internet kan je vergelijken met een telefoonnummer. Net zoals een telefoonaansluiting heeft ook iedere gebruiker van Internet een nummer. Omdat woorden gemakkelijker te onthouden zijn, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen en die
namen worden in een server weer terugvertaald naar nummers.
Men kan het beste een domeinnaam zien als een weergave van een IP-adres. Deze weergave maakt het communiceren en uitwisselen van informatie eenvoudig. Elke computer op Internet heeft een IP-adres. Om contact te leggen met de computer moet u deze het IP-adres van de betreffende machine kennen.
Namen werden niet alleen op het Internet gebruikt maar ook op netwerken. Door het massale gebruikbleek dat het onbegonnen werk was om miljoenen namen wereldwijd te coördineren en te onthouden daarom werd een systeem voor naamgeving ontworpen: het Domain Name System (DNS).
De twee belangrijkste eigenschappen van dit systeem zijn een hiërarchische naamgeving en een gespreide verzorging van de naam-adres-vertalingen.
Zo kan een domeinnaam bovendien naar meer dan 1 IP-adres verwijzen en omgekeerd.
De hiërarchie
Een machinenaam bestaat uit meerdere door punten gescheiden niveaus of componenten, bijvoorbeeld: bonny.hela.nl.
De componenten in de namen worden domeinen genoemd, .nl is het domein voor Nederland, hema.nl is het domein voor de organisatie hela .
Naast de landcodes (country code top level domains of cctld's) zijn er ook organisatorische domeinen (generic top level domains of gtld's) in de Verenigde Staten:
.com & .biz voor commerciële instellingen .org voor organisaties .net voor Internetproviders .info voor Informatie Websites .edu voor onderwijsinstellingen .gov voor instellingen van de overheid van de Verenigde Staten .mil voor onderdelen van het Amerikaanse leger .int voor instellingen die voortkomen uit internationale verdragen.