Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Brussel ontsproten: de spruit
    Noteer nu al ons thema voor de Week van de Vrije Smaak 2012 (10 tot 24 november): Brusselse streekspecialiteiten

    Spruiten voor Sprotje is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is een soort James Bond verhaal voor kinderen, met een jongentje dat geen spruiten wil eten, een dreigende terreurdaad die een milieuramp zal veroorzaken, mosterdgas maar dan gemaakt van curry-ketchup en tartaar … In ieder geval wordt ook in dit verhaal ingespeeld op het clichébeeld 'kinderen lusten geen spruitjes'. Is dat wel waar? En àls het waar is, hoe zit het dan met Brusselse kindjes?
    Want Brussel is dé spruitjesstad in België, en de goedmoedige Brusselaars zijn behalve 'kiekenfretters' ook echte "p'ti choukes"…
    Men zegt dat in 1821 voor het eerst spruitjes geregistreerd werden in de omgeving van Brussel. Waarschijnlijk 'per ongeluk' ontstaan uit zaaigoed voor kool, op een verarmde grond. Ze veroveren al heel snel de buurlanden als een makkelijk te telen wintergroente. De oorspronkelijke naam zou "Choux de Bruxelles" zijn, maar dat is een loopje nemen met de geschiedenis van het toen nog erg Nederlnadstalige Brussel. Spruitje zal wil oorspronkelijker zijn. Zoiets als een boer die een toevalstreffer doet: wat een raar gekrompen kooltje is hier aan mijn veld ontsproten... toch maar verkopen die 'spruiten'. In het Engels gebruikt men nog steeds de term Brussels Sprouts. De Nederlandse vrienden spreken van spruitkool, de Duitsers van Brüsseler kohl, in Spanje is het col de Bruselas .
    Spruitjes kunnen met gemak strenge vorst van wel -15 °C doorstaan. Hun slimme 'genen' zetten zetmeel om in suikers, wat de cellen wapent tegen bevriezing. Veel mensen eten ze het liefst als er een keer "vorst overheen gegaan is".
    De term "spruitjeslucht" slaat op de typerende geur die in huizen blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten lang gekookt hebben. Spruitjeslucht is een begrip dat meer dan de geur alleen weergeeft, het vat ook een hele levensstijl samen en staat voor burgerlijke opvattingen, ouderwetse gordijntjes, jaren vijftig-angst voor de vrijgevochten jaren zestig en zeventig eraan kwamen. Een spruitjesmentaliteit, die is 'kneuterig', dat weet iedereen. En eerder oerhollands dan Brussels, sorry dat ik het zeg :)
    Maar waar komt die vreemde scheetachtige spruitjesgeur eigenlijk vandaan? Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook doordat die vrijkomt. Het verklaart volgens sommigen waarom kinderen, wiens geurorgaan fijner afgestemd is, niet zo dol zijn op spruitjes. En Brusselaars wel, want die hebben ook iets met hun typisch Brusselse stinkkaas….

    Aviva



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    19-12-2011
    aanleren
    Het is best wel mogelijk om kinderen groenten te leren eten! Ze niet te flauw klaarmaken, en vooral zelf het goede voorbeeld geven. op deze site kun je nog meer tips vinden, zelfs voor spruitjes ! http://www.plantaardig.com/groenteninfo/15_tips_om_kinderen_groenten_te.htm

    19-12-2011 om 10:58 geschreven door georges




    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs