Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pain à la grecque

    En we hebben het hier wel degelijk over een Brusselse specialiteit en niet over één of ander typisch Grieks gerecht. Geen Grieks brood dus, pure “kletskoek”.

    Ik geef u even de ware toedracht: in de 16 eeuw deelden de Brusselse paters Augustijnen, in hun abdij aan de Wolvengracht, brood uit aan de armen.

    In de Brusselse volksmond werd dat “bruut van de grecht” (grecht= gracht) genoemd. Franstaligen wisten niet goed wat “grecht” was en maakten er dan maar “grec” van.

    Vaak wordt daardoor de foutieve benaming”Grieks brood” gegeven aan dit koekje, het verbasterde “perlagrek” is een betere benaming.

    Dit zwarte brood voor de armen is echter doorheen de tijd geëvolueerd tot een verfijnd koffiekoekje.

    Vroeger werd “perlagrek” gemaakt van de overschot van stokbroden. Nu nog wordt het in langwerpige vorm (bootje) gebakken en met een zaagmes versneden.

    In het centrum van Brussel, in de Boterstraat, staat een monument voor de zoetebekken, het familiebedrijf Dandoy. Dé specialist in het maken van amandelkoeken, speculoos en de fameuze “pain à la grecque”. Daar moet u dus zijn om te proeven!

    Of u kan het ook zelf maken: 

    Ingrediënten:   500 gr bloem;  3,5 dl (geen magere) melk;  50 gr gist;   1 ei

    Na een rijstijd van 20 minuten:  40 gr kandijsuiker;  200 gr boter; koffielepel zout; 50 gr kaneel; wat grove kristalsuiker (granulé)

    En dit zijn de handelingen:

    -          Deeg bereiden met de melk, ei, gist en de helft van de bloem

    -          Na een rijs-tijd van 20 min de overige ingrediënten bijvoegen

    -          Het deeg goed kneden op een tochtvrije plaats, afgedekt door een plasticfolie, kort laten rijzen.

    -          Het deeg afwegen in porties van ca. 130 gr

    -          Die vingerdikke deegrollen van 50 cm in de grove kristalsuiker rollen

    -          Op beboterde ovenplaten leggen, afdekken met plasticfolie en laten narijzen

    -          Halfweg de narijs de deegrollen afplatten tot ca. 4 cm breedte

    -          De koeken 20 min bakken in een voorverwarmde oven van 180° C

    -          Dadelijk na het bakken de koeken op de plaat omkeren

    -          Versnijden in 4 à 5 gelijke stukken

    -          Bewaren in koekentrommel

       Smakelijk!  Valt het je ook op? Net als bij broodpudding, NOG zo'n gerechtje dat oorspronkelijk typisch armemensen-kost en restjesverwerking was, doet het huidige recept beroep op hoogwaardige ingrediënten, die niét voor een arme evident zijn ...
    Dat we net vandaag dit typisch Brussels gerecht-van-de-grecht brengen, kun je koppelen aan de berichtgeving gister over de vraag naar voedselhulp die meer en meer stijgt, vooral in de grote steden. Iets om over na te denken. De voedselbanken delen geen pain à la grecque uit. Maar misschien kan iemand eens bij Dandoy gaan vragen of ze hun overschotten niet ter beschikking willen stellen van een organisatie voor de armen. Zou toch mooi aansluiten bij die heel oude traditie, niet?



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    11-07-2012
    arme mensen
    Ja ik heb dat ook gezien in de pers. De voedselbanken worden overstelpt, én zij bieden meestal geen vers-producten zoals yoghurt of fruit en groenten of beleg, maar eerder pasta, rijst, blikken, potten etc. Vandaar dat er nu initiatieven komen om bij supermarkten en handelaars langs te gaan en hen te vragen om niks weg te gooien maar alles wat nét oudbakken of in een marge voor onverkoopbaarheid zit, zonder evenwel slecht of schadelijk te zijn - maar het liever te schenken aan wie het kan gebruiken. Dat zou een mooie daad zijn. Zo krijgen de armen ook een een lekke koekje of een pralineke of chocolaatje. We kunnen het toch graan vragen hee ....

    11-07-2012 om 11:53 geschreven door jeanine




    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs