En we
hebben het hier wel degelijk over een Brusselse specialiteit en niet over één
of ander typisch Grieks gerecht. Geen Grieks brood dus, pure kletskoek.
Ik geef u even
de ware toedracht: in de 16 eeuw deelden de Brusselse paters Augustijnen, in
hun abdij aan de Wolvengracht, brood uit aan de armen.
In de
Brusselse volksmond werd dat bruut van de grecht (grecht= gracht) genoemd.
Franstaligen wisten niet goed wat grecht was en maakten er dan maar grec
van.
Vaak wordt
daardoor de foutieve benamingGrieks brood gegeven aan dit koekje, het
verbasterde perlagrek is een betere benaming.
Dit zwarte
brood voor de armen is echter doorheen de tijd geëvolueerd tot een verfijnd
koffiekoekje.
Vroeger
werd perlagrek gemaakt van de overschot van stokbroden. Nu nog wordt het in
langwerpige vorm (bootje) gebakken en met een zaagmes versneden.
In het
centrum van Brussel, in de Boterstraat, staat een monument voor de zoetebekken,
het familiebedrijf Dandoy. Dé specialist in het maken van amandelkoeken,
speculoos en de fameuze pain à la grecque. Daar moet u dus zijn om te
proeven!
Of u kan
het ook zelf maken:
Ingrediënten:
500
gr bloem;
3,5
dl (geen magere) melk;
50
gr gist;
1
ei
Na een rijstijd
van 20 minuten:
40
gr kandijsuiker;
200
gr boter; koffielepel zout; 50
gr kaneel; wat
grove
kristalsuiker (granulé)
En dit zijn de handelingen:
-
Deeg bereiden met de melk, ei, gist en de helft van de bloem
-
Na
een rijs-tijd van 20 min de overige ingrediënten bijvoegen
-
Het
deeg goed kneden op een tochtvrije plaats, afgedekt door een plasticfolie, kort
laten rijzen.
-
Het
deeg afwegen in porties van ca. 130 gr
-
Die vingerdikke
deegrollen van 50 cm in de grove kristalsuiker rollen
-
Op
beboterde ovenplaten leggen, afdekken met plasticfolie en laten narijzen
-
Halfweg
de narijs de deegrollen afplatten tot ca. 4 cm breedte
-
De
koeken 20 min bakken in een voorverwarmde oven van 180° C
-
Dadelijk
na het bakken de koeken op de plaat omkeren
-
Versnijden
in 4 à 5 gelijke stukken
-
Bewaren
in koekentrommel
Smakelijk! Valt het je ook op? Net als bij broodpudding, NOG zo'n gerechtje dat oorspronkelijk typisch armemensen-kost en restjesverwerking was, doet het huidige recept beroep op hoogwaardige ingrediënten, die niét voor een arme evident zijn ... Dat we net vandaag dit typisch Brussels gerecht-van-de-grecht brengen, kun je koppelen aan de berichtgeving gister over de vraag naar voedselhulp die meer en meer stijgt, vooral in de grote steden. Iets om over na te denken. De voedselbanken delen geen pain à la grecque uit. Maar misschien kan iemand eens bij Dandoy gaan vragen of ze hun overschotten niet ter beschikking willen stellen van een organisatie voor de armen. Zou toch mooi aansluiten bij die heel oude traditie, niet?
|