Jack Daniels chocolate cake
Jack Daniels, of het symbool van Amerikaanse whiskey is ook een schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom zoals Mars, Hershey....
Ook hier is er een Meneer Daniels die al heel jong zijn droom aan het najagen was. In zijn geval een whiskeydroom. (Let op: Amerikaanse whiskey schrijf je met EY achteraan terwijl je Scottish whisky zonder E schrijft.) Zo kreeg onze Jack al op 16-jarige leeftijd - hij is waarschijnlijk geboren in 1850 - zijn licentie om whiskey te maken en werd hij ingeschreven in het Amerikaanse handelsregister. Hij heeft een whiskey imperium nagelaten om U tegen te zeggen. Zijn drankje verzinnebeeldt the American way of life...
Zijn naam ligt nog steeds op menig lippen. Bring me a double Jack Daniels on the rocks...
Ontelbaar keer hoor je in een American movie Jack Daniels bestellen.. .Al Pacino, Patrick Swayze, Jack Nicholson en Sean Penn, Nicolas Cage........ Allemaal drinken ze Jack Daniels. Het toppunt van mannelijkheid? Testosteron in vloeibare vorm? Bier voor de neanderthaler en Bourbon voor de iets meer gecultiveerde man? Want vrouwen appreciëren en drinken het duidelijk minder. Toch niet in films....
Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals mijn schoondochter wier favoriete drankje ... Bourbon is.
Er zijn verschillende soorten whisky, leer ik. Ik noteer vlijtig: Scottish, Irish en Bourbon... Scottish en Irish worden uit mout gestookt en Bourbon wordt gedistilleerd in de nieuwe wereld uit maïs en rogge. Jack Daniels is geen echte Bourbon, gaat mijn huisgenoot verder die een volleerd whiskykenner is en blij met mijn plotse belangstelling. Eigenlijk is je Jack Daniels een Tennessee whiskey. In feite een gefilterde Bourbon zodat hij zachter van smaak is...
Mijn Jack Daniels? Ik heb hier gewoon een Amerikaans recept voor cake waar ik jouw Jack Daniels voor nodig heb:)
Veerle
Recept van Jack Daniels chocolate cake
174 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
300 gr 70% chocolade in stukjes gehakt
190 gr boter, op kamertemperatuur
90 gr suiker
4 eieren
80 ml Jack Daniels
1 theelepel vanille-extract
- Verwarm de oven op 175° Vet een springvorm van 25 cm in met boter en besprenkel met bloem.
- Zeef de bloem twee keer samen met het bakpoeder.
- Smelt de chocolade bain-marie en zet opzij.
- Klop de boter en de suiker zeer wit en romig met een handmixer of in de keukenrobot.
- Roer de whiskey, gesmolten chocolade en de vanille door het mengsel.
- Zeef de bloem en bakpoeder (jawel, de derde keer)i n de kom en meng grondig.
- Klop de eieren in een propere kom met een propere klopper gedurende 10 minuten.
- Spatel de eieren voorzichtig door het chocolademengsel en giet in de bakvorm.
- Bak gedurende 40 minuten.
Elke oven verwarmt anders zodat het moeilijk is om een precieze baktijd aan te geven. Het is de bedoeling dat de cake, zoals bij brownies, niet echt droog doorbakken is, maar redelijk vochtig blijft.
Dien op met zure room.
|