PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
03-08-2017
De Troch Oude Kriek 2014
Meegebracht om thuis te genieten uit de grote voorraad geuze- en lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Na dertig jaar sweet-zoete producten eindelijk eens iets prachtigs (eigen mening) verwezenlijkt met hun uitstekende lambiek Na de oude geuze hebben ze bijna de perfectie (wat mijn smaak betreft) bereikt met deze authentieke 'Oude Kriek'. Deze steekpartij was het eerst bestemd voor de usanen maar intussen ook in ons bierlandschap ingeburgerd en...de moeilijk te verkrijgen Belgische Schaarbeekse krieken gebruikt. Ps de Oude Kriek 2014 is op in de brouwerij maar ze hebben voor 2018 een nieuwe levering op de agenda.
PROEFKOTJE: Wijnrode kleur met fijne, vlug verdwijnende roze schuimkraag en bijna geen carbonatatie. . Een intense zurige kriekwalm siert het aroma waarin zich een toets citroenzest bevindt en u de gekende foeder waarneming ontdekt. Het licht melkzurig mondgevoel heeft een fruitige zachtheid waarbij de Schaarbeekse zure krieken aandacht vragen. De afdronk is redelijk droog en draagt nog steeds de frisse kriekprikkels met zich mee.
Gekregen van mijn vriend Dirk Vindevogel. De bieren Kompel werden gebrouwen bij de Kasteelbrouwerij Ter Dolen (Brouwerij Den Dool) te Houthalen/Helchteren als herdenking van 30 jaar sluiting van de kolenmijnen te Eisden en kwamen er op initiatief van Sandro Di Pietro (Bierfirma Kompel) uit Maasmechelen. Kompel betekend vriend of makker. Er werd gebruik gemaakt van heidehoning (zeer aanwezig) afkomstig uit het Nationaal Park Hoger Kempen/Mechelen Heide.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en redelijke carbonatatie. Zacht citrusaroma waarin vooral de gebruikte honing en een toets koriander een hoofdrol spelen. Een aangename moutbitterheid siert de citrusgevoelige smaak waarbij ook hier de koriander en vooral de honing zijn deel eist. Zoet, lichtbittere afdronk. Mooi gezelschapsbier en doordrinker.
Voor BierBrief 456 zocht Melissa het weer eens tussen de klassiekers die voltallig aanwezig zijn in Bierhalle Deconinck Vichte. Misschien was het ook dit unieke, befaamd geworden hoornglas die aandacht trok. Ik heb het ook geproefd in BSP lokaal Djings Beveren Roeselare. Het bier werd in opdracht van Brasserie d'Ebly gebrouwen bij Brasserie ds Legendes. De naam verwijst naar de Luxemburgse gemeente La Corne du bois des pendus. Gebrouwen met pilsmout en tarwe met gebruik van 2 goed gekozen hopsoorten wat een zonnig brouwsel kenmerkt. Het is ook bekend als 'suikervrij'
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Gistgevoelig, kruidig citrusaroma waarin een lichte hoppigheid merkbaar is. De smaak is zacht tarwebitter met een fruitige (perzik) invloed met ook hier wat sijpelende hop die eindigt met een een droge pittige afdronk. Goeie doordrinker en gezelschapsbier.
Brasserie La Corne, Rue Saint-Martin 42 / Rue Champs Claire 4, Léglise/Ebly - Tel 061/31 31 35 - gsm: 0499/746 921 - info@lacorneduboisdespendus.be - http://www.lacorneduboisdespendus.be
Meegenomen uit het rijke gamma Streekbieren bij Bierhalle Deconinck. De intussen bekende recepturist Joeri Cools liet ook dit romantisch getinte bier brouwen bij Brouwerij Contreras Gavere. De bedoeling is een inspirerend gevoel te geven tijden het genieten van het bier. Dit fruitbier (Quarts = steen der vriendschap) is dan ook met hetzelfde Indische kruidentuiltje als de andereLibidus bieren gebrouwen met daarbij invoeging van een drietal vruchten als mango, mandarijn en de befaamde lampionplant of goudbes.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig kleur met mooie egale witte schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een complex aroma waarin relatie ontstaat tussen het fruitgebruik en de aanwezige kruiden. In het zachte mondgevoel zijn het vooral het aangenaam kruidentuiltje dat doorheen de hele smaaktest je inpakt en met een romantische bui eindigt op een licht gekruide en zacht bittere afdronk. Mooi date bier.
Aangeboden door brouwer Gino Vantieghem tijdens het verjaardagsfeest van De Feniks Heule waar toegankelijk Kamielke, vroeger gebrouwen bij Eurtropius, een nieuwe gedaante kreeg. Het originele recept van Zomergemse hobbybrouwer Koen Van Loo kreeg een hedendaagse aanpassing waar de haver werd vervangen door tarwemout en een dry-hopping met Mosaic er een frisse toets inbrengt. Kamielke verwijst naar de tram op lijn 377 die sjokte tussen Deinze en Gent via Ruislede en ook Zomergem passeerde.De tramsporen op Motjesbrug zijn daar nog stille getuigen van.
PROEFKOTJE Goudblonde kleur met mooie romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig (mango) aroma met een kleine verwijzing naar het tarwegebruik met een licht kruidige aandacht. De smaaktest brengt een heerlijk hopgevoel waarin een frisse kruidigheid zijn weg baant en het gebruik van de grassige hopsoort zeer aanwezig is en eindigt op een aangename hopgevoelige lange droge afdronk. Prachtig gezelschapsbier.
Bierfirma De Biersmid, Koen Van Loo, K.L.Ledeganckstraat 51, Zomergem - 0494/146 770 - debiersmid@gmail.com -
De inbreng van Melissa Dhooge in BierBrief 455 is een pareltje uit het brein van taxichauffeur Joeri Cools die na een pak proefbrouwsels zijn receptuur liet brouwen in de ketels van Brouwerij Contreras Gavere. Onder de noemer 'never ending beer' vindt je in dit brouwsel een viertal hopsoorten maar ook een groot aantal Indische kruiden onder meer gember, rozemarijn,angeleca, selderzaad, tijm, vervain en centella in verwerkt. Allen garanderen een lustopwekkende werking. het etiket is ontworpen door de Gentse Graphic Design Chilli.be.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig (perzik) aroma met een licht kruidig parfumgevoel. De smaak is een complexe samenwerking van een zoet, fruitige bitterheid met een kruidige invloed van afrodisiaca's en het eindigt met een droge, aangenaam gekruide afdronk.
Het is ne keer wat anders, een vers gehopt biertje een paar maanden later vinden en dan pas proeven en beoordelen. Deze hoppigaard werd in vorige plukperiode handmatig van de 'eigen kweek' Magnum ranken getrokken en rechtstreeks aan het brouwproces toegevoegd. Toch een beetje een voorbeeld van een Belgische IPA (voor zover deze letters voor sommigen meer betekenen dan marketing)
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en nog steeds stevige carbonatatie. Het hopgevoelig aroma haalt nog altijd de bovenhand. De hopbitterheid is intussen iets afgezwakt maar is toch nog steeds pittig genoeg om een aangename iets kruidige overtocht te maken naar een droog zacht bittere afdronk
Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal, Cauberg 2, Tildonk - Andre: 0477/515 991 - Jef: 0498/319 776 - andre@hoftendormaal.com (zelfde voor Jef, Dries of Lisa) - http://www.hoftendormaal.com
Meegebracht uit het rijke gamma Westvlaamse godendranken bij Bierhalle Deconinck Vichte. Met naamverwijzing naar de Japanse kamikaze bommenwerper lieten Gaetan en Geraldine Vandenbulcke hun recept met de, bij de usanen gekweekte, Japanse Sorachi-Ace hop verwerken in de ketels van Brouwerij Eutropius Menen. Het werd een unieke Belgisch aanvaarbare pils (lage gisting) waarin ook nog rijst, gerst- en tarwemout zijn ingebracht met een toets Duitse superalfahop Hercules wat een heerlijk frisse doordrinker opleverde
PROEFKOTJE: Blonde kleur met mooie witte schuimkraag en goed gedoseerde carbonatatie. Een fris tarwemout aroma waarin ook wel plaats is voor wat rijstgevoel. Een licht, fruitig mondgevoel blijft zijn frisheid behouden waarbij een lichte aangename zuurte zijn weg zoekt via een gevoel van hop en moutbitterheid naar een droge licht bittere afdronk.
Melissa koos in BierBrief 453 opnieuw voor haar bewondering bij de brouwkunsten van Jef Pirens meteen ook het succesrijke derde bier van het Project 'Homo Beerectus' waarbij haar bierboetiek als ambassadeur werd uitgekozen. Proefde het bier tijdens de voorstelling van het Gouden Belgisch Hoplogo in Poperings Hopmuseum, bij Jef en Steffi in hun uniek Estaminet, bij Kevin in 't Kruiske Deerlijk en als proefactiviteit bij De Beverse Schuimkraag Proevers in café Djings Roeselare. Het is de eerste van een reeks (6) in ons land gekweekte vreemde singlehops. Hier werd gekozen voor een frisse 'Sorachi Ace' gekweekt door de hommelboeren 'Hoppecruyt' Proven. Deze dubbeldoelhop heeft een heel andere gewaarwording dan zijn Japanse versie, ooit ontwikkeld door de Sappoto Breweries.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Het aroma wordt bijna volledig beheerst door de pompelmoesgeur van de Belgische hopsoort. Ook in een citrusgevoelige smaak beleef je de zachtheid van de hopbitterheid en ondanks zijn lichte percentage alcohol (5,5%) krijgt men toch een behoorlijk, aa,gename alcoholwarmte. Eindigen deed hij met een licht zoet aanvoelende droge hopbitterheid in een tamelijk lange afdronk. Bier om als bierliefhebber echt te genieten.
Onder de noemer 'recht van spreken als je het zelf geproefd hebt' hebben we samen met brouwer Jef Pirens (d'Oude Maalderij) in zijn uniek Estaminet in de 'Free AB InBev Zone' een blik commercieel bier blind geproefd. Het bleek een, binnenkort verdwijnende, laagalcohol (0,5%) bier te zijn. De verwachte be(ver)oordeling werd dan ook bevestigd. Op de grens van het toelaatbare en voor de echte bierliefhebber een strook te ver.
PROEFKOTJE:Goudblonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Zoet pilsmoutig aroma, een beetje neigend naar chemisch metalic. Een zoete en banaanachtig licht mondgevoel heeft nog een smaak van lichte bitterheid waarbij de maisvlokken een belangrijk deel eisen. De afdronk is wel heel miniem en smakeloos. Dat het van de markt verdwijnt is het enige positieve dat ik van dit product kan en mag verwachten.
Brasserie Jupiller (Piedboeuf), Rue des Anciennes Houblonières 2, Jupille-sur-Meuse.
Geproefd tijden feest van één jaar Brouwerij De Feniks (& Friends) in Heule. Een callab tussen de Alvinne brouwers en de collega's van het Spaanse Laugar Brewery (Gordexola). Gebrouwen met 30% rogge en 20% tarwe. Een lekker wild fruitbier van amper 4% met gebruik van diepvries frambozen (15kg/100l) en na het brouwen wordt het goedje een hele tijd geborgen in inox-tanks om zijn leuke smaak aan de bierliefhebber af te geven en te helpen de zomerse temperaturen te temmen.
PROEFKOTJE: Mooi rode kleur met weinig roze schuimkraag en een zacht aanvoelende carbonatie. Een licht zurig fruit (framboos) aroma. De fruitige framboos smaak maakt een frisse indruk ook wel een beetje door de zurige invloed alhoewel plaats is voor wat moutbitterheid. Met een zacht mondgevoel die eindigt met een zwoele funky, licht zurige afdronk die wel een beetje blijft nazinderen.
Geproefd en van genoten op de verjaardag van brouwer Dirk De Meester. Deze lekkere doordrinker werd gebrouwen op vraag van de vele Stasegemse klanten van het plaatselijk proefcafé.
PROEFKOTJE: Wazig geelblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een aroma waarin de plaatselijk gist maar ook de pilsmout zijn belangrijkheid meegeeft. Een zalige zoet aanvoelende moutbitterheid beroerd de smaak waarin ook hier de gist met wat fruitigheid zijn aandacht opeist en eindigt met een zacht bittere afdronk. Zeer aangename doordrinker of gezelschapsbier.
Genoten tijdens de Oostendse Bierjutterij met dank aan vertegenwoordiger Dirk Vandamme voor de wereldprimeur (01/07/17). 'Indulgence' een smaakexpressie van exclusieve verrukkingen om van te genieten op speciale momenten. De Gouden Carolus Cuvée v/d Keizer (blauw) werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single malt Whisky na opeenvolgende rijpingen in bourbon vaten waarna een rusttijd in plaatselijke vaten.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met weinig beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoet moutaroma met invloed van de eikenhout rijping. Een romig volmondig gevoelige smaak waarin naast het houtgevoel ook vanille en chocolade hun weg zoeken met naar het einde toe een aangename alcoholwarmte waarna een korte bitterzoete afdronk heerlijk aanvoelt. Zeer prachtig degustief.
Meegekregen tijdens de Tieltse feesten aan de stand van de Serviceclub Fifty-One. Ze hebben bij Brouwerij Strubbe Ichtegem een eigen bier laten brouwen. Het werd een frisse tripel van 7,2%. Nen 'ullewupper' is Westvlaams dialect voor een flesopener. Meer info vind je op www.ullewupper.be.
PROEFKOTJE: De kleur is donkergoud en heeft een mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam gekruid moutaroma. De smaak voelt zacht moutbitter met een licht zoet gevoel waar een citrus tintje thuishoort en eindigt op een zwoele zachtbittere afdronk.
Via de goede band met Duvel Moortgat mocht ik (samen in petit comité en met de Roeselaarse biervereniging BSP dit fruitbier uit de Chouffe familie uitproeven. Het bier gebrouwen voor de Franse markt is een uniek fruitbier vol verrassingen. Een verfrissende MC Chouffe als basis en aangevuld met overheerlijk fruit. Een stortvloed aan kriek maar met toetsen van aardbei, marsepein en zoete port.
PROEFKOTJE: Dieprode kleur met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is een snoepboeket van kers en marsepein waarin de plaatselijke gist een plaatsje zoekt. Een complexe smaak die wel wat kunstmatig aanvoelt en met toetsen van kers, karamel en wat porto komt het snoepgevoel over de hele lijn. Naar het einde toe word het zoete portogevoel iets sterker door de inmenging van een zachte bitterheid. Het eindigt met een zoete droge afdronk met een tamelijk portoachtige en roodfruit met marsepein gegeven.
In BB 451 was 'De Keuze van Mel' opnieuw een hoppige klassieker uit het prachtig gamma van Monique en Ronald Mengerink. Een type 'Double IPA' met gebruik van 14 hopsoorten die op verschillende tijdstippen in het brouwproces komen (mash hopped, firt wort hopping, late wort hopping, dry hopping) wat een hopperste extase veroorzaakt.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met romige schuimkraag en een fijne carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk overheerst door het veelvoudig hop gebruik maar toch komt er een vleugje caramout doorheen. De smaak is dan ook volledig hopgekleurd waarin het verhaal van citrus en pompelmoes heerlijk inkomen. Een aangenaam vol mondgevoel brengt dan ook een lang aanhoudende hopbitterheid in de afdronk.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 38, Baarle-Hertog - 014/699 800 - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - http://www.dedochtervandekorenaar.be
In de voorbereiding, tijdens persvoorstelling al even mogen van genieten, ook op Zythos Festival maar in Petit Comité in Kruiske Deerlijk ten volle geproefd en besproken (met uitbater Kevin Vermote en Yvan Devlaminck van Flanders Events). Deze eersteling van een dreiluik 'Brewmaster's Selectionr waarbij brouwmeester Chris Van Acker zijn goesting mocht doen met de simpele Petrus Tripel die hij, met zijn kennis en ervaring, omtoverde naar een uniek brouwwerk. Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden heeft gerust en aangepast op de plaatselijke eikenhouten foeders en daarna versneden met hun Petrus Tripel waarbij 2 Amerikaanse hopsoorten werden toegevoegd (Cascade en Amarillo).
PROEFKOTJE: Helder goudgeel van kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een citrus gevoelig aroma laat een aangename, fruitige hoppigheid en een stukje plaatselijke gist doorschemeren. In een licht mondgevoel heerst vooral de aanwezigheid van de door de usanen gekweekte hopsoort waarin vooral naar het einde toe een kleine zuurheid merkbaar is. De aangename afdronk is wat minder droog dan verwacht en daarom ook zeer toegankelijk voor iedere bierliefhebber. Prachtige doordrinker en bierbrabbelbier.
De vernieuwde Halleschelle geproefd en besproken tijdens persvoorstelling in het geboortehuis De Pado in Tielt. Na een mooi bierlijk leven onder invloed van de eerste Pado-uitbaters Dominiek Snauwaert en Patrick Acx werd het hele project overgenomen door brouwer Luc Vermeersch en zijn gevolg. Enkele kleine commerciële en brouwtechnische aanpassingen zoals het terugschroeven naar 8, 2% en een lichtere kleur. De rest bleef zoveel als mogelijk origineel al werd het etiket wat veranderd door Tieltenaar Jens Werbrouck.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met stevige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een citrusachtig aroma heeft nog steeds die verzachtende kruiding van onder meer koriander en bij sommigen kwam zelfs kardemon in voor. De zelfde symptonen komen over de hele lijn terug in het smaakgevoel waarin toch wel wat moutbitterheid schuil houdt die eindigt op een licht gekruide (wat pepergevoel) aangename afdronk.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/25 07 96 - info@deleite.be - http://www.deleite.be
De voorstelling meegemaakt in Maastricht, daarna geproefd en besproken in 'petite comité bij Roeselaarse Kaasbistro en onlangs officieel van genoten tijdens proefactiviteit van de Beverse Schuimkraag Proevers in lokaal Djings Roeselare. Het uniek bier is ontstaan via een vriendschap van moutbakker/brouwer Bert Van Hecke (BOM Brewery Roeselare) en brouwmeester Steven van den Berg (Gulpener Maastricht). Onder het motto: 'Make beer, not styles' werd een oude Gulpener mestreecks Aajt foeder in de moutbakkerij te Izegem geroosterd met verschillende mouten en in het brouwproces verweven. Naast gersten- en tarwemout werd nog haver bijgevoegd en als kruidigheid koriander en sinaasappelzeste.
PROEFKOTJE: Helder donkerblond, een niet al te grote schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is overwegend moutig met een toetje kruidigheid. Een tamelijk vol mondgevoel met een merkbaar iets zoetige moutbitterheid waar tussendoor de gebruikte kruiden zijn weg zoekt en eindigt met een licht aanval van caramelmout tijdens de afdronk en hier komt het geroosterde hout een beetje opzetten.
Voor het eerst geproefd tijdens de rit naar Gulpenere (Nl) en daarna in petit comité' bij de Roeselaarse Kaasbistro met enkele bekwame proevers van BSP Roeselare. Opnieuw een van de leuke bierkronkels van brouwer Bert Van Hecke. Een licht zurig fruitbier gebrouwen ZONDER enig artifical spul. De aangename zoetigheid wordt veroorzaakt door het gebruik van 'Stevia'. Naast de gebruikelijke zurige noorderkrieken werden ook nog vlierbessen toegevoegd.
PROEFKOTJE: helder rode kleur, weinig roze schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma gaat volledig op in de zoete fruitgeur waarin toch een kleine notitie is van moutaanwezigheid. Een frisse zuurte in de smaak wordt veroorzaakt door het fruitgebruik en tussendoor een zoete voeling wegens de stevia, alles mooi in evenwicht en verdraagzaam. Bij de leuke afdronk komt met de lichtbitterheid de natuurlijke zurigigheid zeker tot zijn bedoeld recht. Zeer goed abieritief.