Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    07-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lost in Spice (Test Nr 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis gebracht via DP Communications met dank aan Debby Wilmsen. Spice met een link naar rpace is het gevoel achter dit vierde testbrouwsel van de Antwerpse Brouwerij De Koninck (Duvel/Moortgat). Brouwmeester Sven Dekleermaeker haalde het kruidige door toevoeging van de hopsoorten Halletau en Galaxy te bestoken met onder meer gember, cardemon, sinaas- en limoenzeste die het geheel een keurige en smaakvol indruk bezorgen.

    PROEFKOTJE: Licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig zoet gevoelig moutaroma waarin vooral de gember zijn groot aandeel opeist. Het kruidig geheel voelt zich ook in de aangenaam gezoet moutbitterheid, een beetje citrusachtig gevoel gaat mee naar de nog steeds kruidige doortocht in de afdronk. Zeer bruikbaar bij foodpairing

    Stadsbrouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291, Antwerpen - 03/81 69 90 - info@dekoninck.- http.://www.dekoninck.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloefkapper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit het het groot sortiment streekbieren bij Bierhalle Deconinck op aanraden van mijn biermoatje Melissa Dhooge. Deze blonde zus van Zwarte Jef  kreeg tijdens het brouwproces een grote dosis hop (Casade/Northern Brewer) in de tarwemout en bestrooit met een beetje curaçao kruiden De naam komt van het plaatselijk dialek van Nieuwkerken-Waas, ooit bekend als het klompenmakersdorp. In de volksmond is nen kloefkapper iemand  die zeer onbehendig te werk gaat, nen prutser.

    PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het aroma komt licht moutig over maar met een kruidige sfeer in verborgen. Een moutbittere citrusachtighied  vertedert het  zacht mondgevoel waarin ook hier een aangename kruidigheid zijn weg baant en met een kleine zurig citrusgevoel in een lichte bitterheid in de afdronk eindigt

    Microbrouwerij ''t Paenhuys, Nieuwkerkenstraat 202, Nieuwkerken-Waas, Paul van Nieulande 0475/701 001 - www.tpaenhuys.be

    Reageer (0)

    05-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Fruitesse on the rocks
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden vanuit Diamods & Pearl Communication met dank aan Debby Wilmsen. Een frisse fruitigaard met als invoer  echte krieken en het vruchtensap van aardbei, framboos, kriek, vlierbes en de blauwe bosbes waarna het zachtjes mocht rijpen in de kelders te Oudenaarde.

    PROEFKOTJE: Helder rode kleur met een romige roze schuimkraag en stevige champagnoise carbonatatie. Het vooral zoet gevooisd fruitaroma waarbij ook wat kruidigheid doorheen sijpelt. Een zacht aanvoelend mondgevoel beheerst een aangenaam, frisse maar zoetig fruitconcert met toch een licht zurige achtergrond die eindigt met een zoete, rode fruitige korte afdronk. Heerlijk fris abieritief begeleid met enkele ijsblokjes.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, Oudenaarde - 03/860 94 00 - info@liefmans.be - www.liefmans.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Yell'oh On the rocks
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens een heerlijke lentedag met dank aan Debby Wilmsen (DP Communications). Eer zeer verfrissend abieritief voor wie houd van exotiche fruitigheden. Gebrouwen vanuit het plaatselijk bleekbier  van gersten- en tarwemout met toevoeging van vlierbessen en basilicum met appel- limoen- en ananassap. Het bijgeleverde, stijlvolle Liefmansglas maakt het geheel compleet aangenaam.

    PROEFKOTJE: Helder gele kleur met een verfijnde, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een sprankelend en complexe fruitaroma waarin vooral het citrusachtige en de basilicum aandacht vraagt. In het citrusgevoelige smaakpallet maakt ook hier een eigenzinnige kruidigheid deel uit van de zoete fruitige beleving. De prikkelende verfrissing eindigd op een zoete, limonadeachtige afdronk.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, Oudenaarde - 03/860 94 00 - info@liefmans.be - www.liefmans.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fils à Papa 6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met een knipoog naar het Vlams Roodbruin koos Melissa in BierBrief 440  voor de zesde aflevering van een reeks bieren met hetzelfde baisrecept. Bij deze Fils-à-Papa werd de smaakbeleving veroorzaakt door het basis recept, dat enkele maanden op vat zat te mengen met een jonge Enfant Terriple, eveneens op vat en samen een hele tijd te laten doorbrengen in Frans Bordeaux-wijnvaten waardoor een aangename zurigheid ontstaat. Het 'onberekenbare' mengen met het 'onvoorspebare' moet zeker vonken geven in de smaak van vele bierliefhebbers. Het etiket  werd ontworpen door Rumbekenaar Robin Vermeersch.

    PROEFKOTJE: Een fijn, wijngevoelig moutaroma heerst in een sfeer van fruitige, licht zurige houtgevoeligheid. Een mooie melkzurigheid ontpopt zich in een aangename smaak waarbij de tanine van de houthistoriek zijn werk heeft gedaan en een zacht kersenpallet met zich meedraagt tot aan de drogen zurige afdronk. Heerlijk abieritief of gezelschap bij lange lenteavonden.

    Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/25 07 96 - info@deleite.be - www.deleite.be

    Reageer (0)

    31-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen en geproefd met dank aan zytholoog Stijn Couvreur (Gerjo Roeselare). In den beginne waren er Mops, Perse en Pieke maar intussen hebben Niky, Steven, Frederik en Jamie de rol van moat overgenomen. Om zeker te zijn dat de receptuur met respect en vooral professionalisme zal worden gebracht trokken ze naar de ketels van Brouwerij Vicaris Dendermonde waar meesterbrouwster Cathérine Dilewyns onder het motto ''t beste bier voe beste moaten, ' er een heerlijke abieritief van maakte. Momenteel het paradepaardje van Beenhouwerij/Traiteur Devriendt Zedelgem) maar ook van vele bierliefhebbers

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur (licht amber) met een romig witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het complex aroma is vooral hop gericht maar met een toets koriander en een lichte moutigheid doorheen. In het tamelijk vol mondgevoel heeft de hopbitterheid met zijn fruitige pomperlmoes en kruidig koriander een aangename uitstraling die eindigt op een droge, zachte moutbitterheid met wat kruidigheid in de keel in de lange afdronk. Zeer mooie dorstlesser maar vooral als abieritief met, vooral maar en niet alleen, met moaten.

    Bierfirma Moat, Ruddervoordestraat 83, Zedelgem - info@moat.be - www.moat.be  - gsm Niky Devriendt 0476/961 799

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moose Blues
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel in BB 439 was er een uit het groot aandeel van de vrienden uit Anzegem.  Melissa zocht het bij een complex gvoel van de rebelse muzieksoort en het gebruik van esdoornsiroop (Maple Syrop) een hint naar het bekende rendier dat zijn oorsprong in Canada.

    PROEFKOTJE: Een roodbruine kleur met een stevige, romige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een licht fruitig, iets chocolade getinte moutaroma. In de vrij complexe smaak komt de aanwezigheid van de zacht gebrande karamelmout goed in evenwicht is bij d aanwezigheid van de Canadese ahornsiroop en een aangename gevoel van een zachte hopbitterheid die vooral opduikt in de frisse, droge bittere afdronk, nog altijd zoet en fruitig. Prachtig degustatiebier bij de komende BBQ's.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - gsm Jens Tack: 0470/17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be


    Reageer (0)

    27-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Torpah 60
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens mijn rooftocht bij Bierhalle Deconinck Vichte ontdekte ik een leuk bierblik van de Luikse Brasserie 'C'. Een van de 3 single hops waarbij telkens een hopsoort uit een ander werelddeel werd gebruikt. Brouwmeester Renaud Pirotte en François Dethier kozen bij deze voor 'Aramis' een Franse hopsoort uit de Elzas. Een stevige hoppigaard gebrouwen uit een kruising van verhaal en passie.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Exotisch getinte fruitigheid in een bloemig hoparoma waarin er een plaatsje is voor de citrusgevoelige huisgist. Ook de dmzk wordt overheerst door de Franse hopsoort met een licht gekruide (kamille) vermengt met het hoppige pompelmoes die doorwerkt tot over een lange, droge hopbittere afdronk. Een heerlijkheid bij de komende lente.

    Brasserie C, Impasse des Ursulines, Liège - Tel: 04/266 06 92 - mail: info@brasseriec.com - http://www.brasseriec.com/nl

    Reageer (0)

    22-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bizarre Brewer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa's keuze voor het eerste bier van het project 'Homobeerectus' (zie BierBrief 431) is een beetje laat wegens onvoorziene omstandigheden. De 30 uitverkoren ambassadeurs (waaronder Bierhalle Deconinck Vichte) vinden het een groot succes en bewonderen de creatie uit de hersenspinsels van brouwmeester Jef Pirens. Het bier is even bizar als de brouwer, beiden met nen hoek af.

    PROEFKOTJE: Bijna zwart van kleur  met een romige licht beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Het aroma bereikt een mooi evenwicht tussen de koffie kenmerken en de kruidigheid van de dry-hopping. Geen al te heftig mondgevoel maar wel met een crème aanvoelende en zeer aangename licht gebrande moutbitterheid waarbij ook hier het koffieachtige en leuk kruidig gevoel doorheen woelt. Het eindigt op een droge lichtbittere afdronk waarbij men een lichte hopbitterheid in de keel ontwaard. Zeer passend als foodpairing maar ook als gezelschap met vrienden en kennissen.

    Alle informatie te vinden op:  http://www.homobeerectus.com of bij Estaminet De Brouwerij (bij brouwer Jef en zijn Steffi), Ardooisesteenweg 130, Emelgem (Izegem) - 0486/69 30 34

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceci n'ipa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn persoonlijke voorkeur bij de Finiksbieren. Geproefd in café Kroegske Emelgem in het bijzijn van de uitbaters Dany en Nadine en beide brouwerij verantwoordelijken Gino Vantieghem en Kurt Decoene.  Gebrouwen naar een versie Amerikaans IPA maar dan op Vlamse wijze aangepast. Geen echt IPA want er is aanwezigheid van vlierbessen. Er werd gebruik gemaakt van de hopsoorten Chinook (dubbeldoel) en voor het aroma Amarillo. De verwijzing naar Magritte verwijst naar de brouwwijze en verleden van de brouwerij.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Overwegend een fruitig en bitter hoparoma waarin toch wel de vlierbessen hun verrassende aandacht vragen. Dit muskuskruid is ook zacht aanwezig in een aangename, hopbittere smaak waarbij vooral de hopsoort Chinook  indruk maakt en eindigt op een droge, hopbittere, maar zeer lang aanhoudende afdronk. Prachtig abieritef

    Picobrouwerij De Feniks, Mellestraat 138, Heule (Kortrijk) - 0498/15 38 60 - info|brouwerijdefeniks.be www.brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    16-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jupiler 0.0
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uit nieuwsgierigheid en ook omdat alles moet mogelijk zijn te beoordelen meegebracht van de Bierhalle Deconinck te Vichte. AB InBev speelt hiermee in op de toenemende vraag naar weinig of geen alcohol bevattend bier.  De bedoeling is, met een uniek brouwproces, waarbij na de gisting de alcohol wordt verwijdert, zo goed dezelfde frisse smaak te hebben als de commerciële pils.

    PROEFKOTJE: De gele pilskleur met romige witte schuimkraag en een tintelende carbonatatie. Zwak, chemisch en ijzerhoudend aroma waarbij een zoete pilsmout merkbaar is. In het zacht mondgevoel komt de smaak iets zoeter over dan de gewone pils met weinig moutbitterheid en je echt wel het gevoel hebt een bier zonder alcohol te drinken wat je toch een beetje voldoening kan geven. Alleen in de frisse afdronk is enige moutbitterheid aanwezig. Een heel ander gevoel dan een normale pils, zachter en als doordrinker of festivalbier goed aan te brengen.

    AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven 016/27 61 11 - 070/222 919 - www.ab-inbev.be/nl of www.horecasupport.be

    Reageer (0)

    15-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koeketiene
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge koos voor BierBrief 437 voor de grote doorbraak (2010) van brouwer Thijs Maenhout, toen nog aan het werk op de site van Gerdo in Meulebeke. Intussen wordt dit prachtig bier verder gekweekt in de nieuwe stek te Pittem en heeft zijn eigen authentieke smaak verder eer aan gedaan. De link gaat naar de grootste troef bij het manillen (Vlams kaartspel) en een blik richting de lieftallige Birgit, huisdame van brouwerij Maenhout. Bij bierbrabbels en eenzame avonden een (h)eerlijk gezelschap.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met licht beige, bijna witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt een beetje bepaald door de gebruikte moutsoorten (gerst en tarwe), een beetje zoet-kruidig waarin men een licht gistvorm ontwaard. In het tamelijk vol mondgevoel komt de zoetigheid en het kruidige koriander in de aangename mout-hopbitterheid zeer goed tot zijn recht met naar het einde tie een gezellige alcoholwarmte die afsluit met een zoete bitterheid bij de lange zachte afdronk. Zeer sportief abieritief en dorstlesser.

    Brouwerij Maenhout,Brugsesteenweg 157, Pittem - gsm Birgit: 0477 75 00 20 - info@brouwerijmaenhout.be - http://www.brouwerijmaenhout.be

    Reageer (0)

    11-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Barley King
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen door Melissa Dhooge vanuit Bierhalle Deconinck Vichte gezien ze het in BierBrief moeilijk in haar 'Keuze van Mel' kon zetten. De betrokkenheid zou niet eerlijk overkomen bij sommige lezers.  In de reeks King bieren (o.m Red en de Black's) door Alvinne gebrouwen voor Bierhale Deconinck Vichte kreeg ik de kans te genieten en mijn persoonlijke mening erover bekend te maken in dit proefkotje, waarvoor dank  Deze veel besproken Alvinne's barley style waarbij deze keer gebruik werd gemaakt van Spaanse rode wijnvaten hebben een toegankelijke smaakevolutie meegekregen die iedere bezoeker van Bierhalle Deconinck in Vichte zal bekoren

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met licht beige, langzaam wegkwijnende, schuimkraag waarin een pittige carbonatatie dwarrelt Een aangenaam gefruit moutaroma waarin de invloed van de Spaanse wijn merkbaar is en er zijn alcoholwarmte al afgeeft  In een tamelijk vol mondgevoel laat de gerstenmout zijn invloed gelden met een matige kruidigheid en de gemaakte alcoholwarmte De tanninevorming wordt meegenomen naar een kenmerkende moutbitterheid bij een aangenaam aanvoelde geestrijke afdronk  Stevig degustief met veel potenciele mogelijkheden.

    Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37, Vichte - gsm: 0485/93 69 55 - Tel: 056/77 98 95 - info@bierhalledeconi,ck.be - www.bierhalledeconinck.be - ook op facebook

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Black King II
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het Conincklijk (King) Alvinne  gamma zorgden de brouwers uit Moen voor en genietbare maar vooral toegankelijke voorstelling van de Imperial Stout. Na het succes van de Black King op Spaanse bourgogne vaten  kreeg het bier nu een verblijf van een jaar in Franse Cognac barrels. Gezien de bieren werden gemaakt voor Bierhalle Deconinck Vichte lieten Stijn en Melissa, op gevaar van betrokkenheid, de  proefbevindingen over aan andere kennisvolle vrienden waaronder dit Wacho's BierBrief/Proefkotje.

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een snelverdwijnende beige schuimkraag en goed gekozen carbonatatie. In het zoet aanvoelend koffie- en chocolade moutaroma heeft hop- en alcoholgevoel  al een mooie toedracht Bij een lekker, niet al te zwaar mondgevoel, komt er een mooi evenwicht tussen de aanwezigheid van zachte alcoholwarmte gebracht via foedergenot van de cognacvaten met de chocoladesmaak van de licht geroosterde mout en naar het einde toe een aangenaam donker fruit gevoel in de chocolade gevoelige moutbittere afdronk.

    Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37, Vichte - gsm: 0485/936 855 - Tel: 056/77 98 95 - info@bierhalledeconinck.be - www.bierhalledeconinck.be

    Reageer (0)

    07-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meestereske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eerste kennismaking op Brugs Bier Festival waarna genoten van dit aanbod in de gezellige bar van de de brouwerij. Na een hele reeks Meester bieren kwam de beslissing om het gamma wat vrouwvriendelijker te maken en ondanks zijn 9,5 % alc.vol is deze abdijtripel  een frisse verschijning in het drukke leven van de bezoekende bierliefhebber. Mooi evenwichtig gebrouwen met net voldoende smaakgelegenheid om als degustief  of rustbegeleider door het leven te kunnen worden opgenomen.

    PROEFKOTJE: Heldere blonde met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig moutaroma waarin de uitgesproken huisgist zijn deel eist met een fruitige (sinaasappelzeste) deel opeist. Een zacht, fris en licht bitter mondgevoel herbergt enige hop aanwezigheid  maar naar het einde toe brengt een aangename honing en koriander gevoel u naar een droog bitter gevoel in de lang aanhoudende afdronk. Vooral als abieritief een heerlijkheid maar overal een aangenaam gezelschap.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem - 0468/143 680 - info@brouwerij-demeester.be - www.brouwerij-demeester.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retorik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de brouwerij aangeboden door de lieftallige barvrouw Ann Verfaillie op voorschrift van haar man brouwer Dirk De Meester. Een beetje Russische Imperial Stout maar op Vlaamse wijze uit het rijke gedachtengoed van de Meesterse bieren.  Met een link naar de betekenis als oprechtheid en zinsvolle inhoud.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige bruine schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma heeft een licht geroosterde moutbitterheid waarbij chocolade net als koffiegevoelens aan te pas komen. Er wordt ook een zweem van zoethout en cardemon opgevangen. Een vol mondgevoel wordt beheerd door de zacht geroosterde mout met vooral  een karamelsfeer met toets van koffie en een aangename alcoholwarmte brengt je naar  een licht gekruide, moutbittere afdronk. Enorm lekkere degustief.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187n  Stasegem - 0468/143 680 - info@brouwerij-demeester.be - www.brouwerij-demeester.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witkap Pater (greut lawaiitj) special
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge koos voor BierBrief 436 uit het gerestyled gamma van Witkap die ook staat te pronken in de Bierhalle Deconinck Vichte. Dit was ooit het eerste abdijbier die niet door een kloostergemeenschap werd gebrouwen of er naar verwezen werd. Deze 'Speciale" werd als 'Greut Lawaiitj' in 2004 gebrouwen voor het Europees Kampioenschap Bellemannen en in 2009 opgenomen in het smaakgevoelige gamma van den Witkap. Dit succesverhaal werd mogelijk gemaakt met aanbreng van Belgische (Hallertau) en Tsjechische (Sterie) hopsoorten.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Fruitig (banaan) moutbitter aroma met een kruidige inslag. In de smaak ontmoet je een zalige zoetigheid waarin een aangename, Citrus gevoelige, moutbitterheid zijn weg zoekt en een lichte fruitigheid zich meester maakt bij een lekkere kruidige moutbittere afdronk. Stevig abieritief.

    Brouwerij Slaghmuylder, Denderhoutembaan 2, Ninove - 054/33 18 31 - info@witkap.be  - www.witkap.be

    Reageer (0)

    28-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud Bruin Oak Leaf (van 't vat)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stond in 't Kruiske te Deerlijk op 't vat en dus.... was genieten vanuit een speciaal Verzet proefglaasje. Deze klassieke 'Flemish red ale' kreeg een rebelse ingreep van de Verzetbrouwers waarin de nodige  bretts hun werk deden waarvan ze opgedragen werden.

    PROEFKOTJE: Donker amber met kleine romige maar snel verdwijnende schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi  fruitig (zure kersen) aroma met een zacht fluwelen wijngevoel ingewerkt. De smaak was dan ook licht zurig met de nodige tannine en het gevoel van het verblijf in het eikenhout een aangenaam gevoel bracht en eindigt op een lange, kerszurige droge afdronk. Ongelooflijk abieritief.

    Brouwerij 't Verzet, Leistraat 117, Anzegem - 0470/17 067 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilderen Kriek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om aan de vraag van enkele klanten te voldoen liet Mike Janssen een leuke Kriek brouwen bij Brouwerij Vander Ghin ste (Bellegem). Daar werd er gebruik gemaakt van een sponane gisting waarna rijping in eikenhouten foeders. Er werden 25% kriek (sap) gebruik.

    PROEFKOTJE: Mooie donkerrode kleur met romige roze schuimkraag en gewone carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door het ingewerkte kriekensap al komt de tanine  en lichte zurigheid door de speciale rustperiode. De zoete kersensapsmaak bevat een lichte zurigheid die meedraagt tot in de fruitige bitterheid met ook hier het taninnegvoel.

    Brouwerij/Distileerderij Wilderen, Wilderenstrat 8, Wilderen (St Truiden) - 011/580 680 - info@brouwerijwilderen.be - http://www.brouwerijwilderen.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Troubadour Maris Otter 2017
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge koos voor de speciale editie die in 2016 in de reeks Troubadour Magma werd toegevoegd. Brouwmeester The Musketeers brouwden hun basic Troubadour-recept met nu 100% Maris Otter, een 2-rije moutsoort die precies 50 jaar geleden gekweekt werd in het Britse Norfolk.  Er werd naast de Tjechische hop ook nog Simcoe gebruikt als dryhopping die deze lekkere tripel zijn zacht smaak laat bepalen.

    PROEFKOTJE: Wazig blond door het gebruik van de pilsmout met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbanatatie. Al onmiddellijk bij het ontkronen komt een fruitig (perzik) hoparoma tegemoet. Deze is ook in de complexe smaak terug te vinden met een citrusachtig gevoel in de zachte bitterheid waarin plaats is voor een aangename alcoholwarmte en je naar het einde toe naar een lange, droge bittere afdronk brengt. Heerlijk abieritief tot degustatie bier.

    Brouwerij The Musketeer, Tramstraat 8, Ursel - Tel: 03/344 02 32 -  info@themusketeers.be - www.themusketeers.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs