Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
21-11-2010
17 de weekend der Begische bieren Hasselt (deel1)
Afgelopen weekend trotseerden we het barslechte weer om naar het 17e weekend der Belgische bieren te gaan in het Cultuurcentrum in Hasselt.Men kon er terug 3 dagen genieten van meer dan 140 verschillende streekbieren.Waaronder heel wat primeurs en 110 bieren die in 2010 zijn gebrouwen.Terug een indrukwekkende lijst die De Limburgse Biervrienden voor elkaar hebben gekregen.De zaal zat al aardig vol toen we omstreeks 14.30u aankwamen.En de medewerkers waren al druk in de weer om iedereen te bedienen.Na eerst de nodige jetons te hebben gekocht,en de gratis consumptie(op vertoon van je Zythos lidkaart).Kon het proeven beginnen.We begonnen met een proefplankje.Je kon een keuze maken uit 12 bieren van het vat,daar kon je 4 bieren van kiezen die in een proefplankje in glaasjes van 15cl werden voorgesteld.Dit werd door velen gesmaakt want we zagen heel veel proefplankjes die hun weg vonden naar de bierliehebbers.Natuurlijk proefden we van biertjes die voor ons nieuw waren.Na een uurtje kwam Bart en zijn dochter ons vergezellen aan tafel,zo konden we extra biertjes proeven zonder het volledige flesje te consumeren.Na 2 uur zat de zaal compleet vol en was het moeilijk om nog een plaatje te bemachtigen.Zo zie je maar dat bier in de lift zit,en dat vele mensen wel een lekker streekbiertje lusten.We mogen gerust stellen dat het bierweekend terug een schot in de roos was en dat de talrijke medewerkers van De Limburgse Biervrienden hun taken perfect deden.We genoten met volle teugen van deze prachtige(zonder naar het weer buiten te kijken) namiddag.Een dikke pluim voor alle medewerkers en organisatie van dit prachtige festival.We kijken er ieder jaar naar uit om naar het 'verre' Limburg te gaan om dit festival een bezoekje te brengen.
Al een paar jaar kennen we Bart Van Eeckhoutte als een een echte bierliefhebber en kwamen we hem geregeld tegen op bierfestivals.Natuurlijk kwam in die gesprekken het thema bier zorgvuldig voor.Ook zagen we hem telkens zijn lijstje zorgvuldig nakijken welke bieren hij wilde kopen/proeven.Uiteraard waren we benieuwd wat hij daar mee deed?Etiketten verzamelen,bier proeven en noteren.Toen bleek dat hij alle flesjes verzamelde fronsten we onze wenkbrouwen.Ja inderdaad Bart verzamelt(lege) bierflesjes en bierglazen.Het liefst bieren dat hij zelf heeft geproeft.Van zijn collectie heeft hij 90% geproeft.De andere flesjes zijn van mensen die op reis gaan en een flesje meebrengen.De meeste flesjes bier uit zijn collectie haalt Bart van bierfestivals en gespecialiseerde drankencentrales.Als Bart een bierfestival bezoekt proeft hij enkel de bieren dat hij nog niet heeft geproeft(meestal nieuwe bieren).Alles is een 9 tal jaar geleden begonnen zegt hij.Met eerst een kastje vol met voornamelijk Trappisten.Maar langzamerhand kwam er nog een kast bij enz,enz..Wat ook nog opmerkelijk is dat Bart alles zelf opzoekt zonder gebruik van internet,want dat heeft hij niet.Alle bieren worden nauwkeurig bijgehouden in wat hij noemt zijn 'toverboek'.Daar vindt je alle bieren alfabetisch gerangschikt met de nodige uitleg.Zo zie je maar tot wat een verzameling kan leiden.Wij waren blij dat we zijn verzameling eens mochten fotograferen want dit is toch wel iets unieks vonden wij.Nog enkele cijfers die Bart ons heeft gegeven.Uiteraard is dit maar een moment opname want zijn verzameling groeit nog dagelijks.Tot ons bezoek had Bart het volgende 2720 verschillende bierglazen,kleine bierflesjes(25cl en 33cl) 5556,grote bierflessen(37,5cl,75cl en groter)3373.Indrukwekkende cijfers als je het ons vraagt.De verzameling is niet te bezoeken,maar als je Bart het vriendelijk zou vragen toont hij wel zijn unieke collectie.Wij voegden ook nog enkele flesjes toe aan zijn verzameling en beleefden nog een toffe namiddag.Bedankt Bart voor de uitnodiging en de lekkere bieren en succes met je collectie.
Na de bierattributen ruilbeurs in Hoegaarden besloten we om nog een gezellig cafétje te bezoeken kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen.Onze keuze viel op het MuseumCafé op de grote markt in Tienen.Dit cafétje is gelegen pal naast het suiker museum vandaar ook de naam.Als je het suiker museum bezoekt loop je als het ware het café binnen.Een leuke combinatie.Het MuseumCafé van de Erfgoedsite Tienen draagt de Hagelandse streekbieren hoog in het vaandel. Vrijwel alle streekbieren die in de Streekshop op de Grote Markt te koop aangeboden worden, kan je in het MuseumCafé degusteren. Tijdens de Streekbierenweek en de Streekbierenmarkt worden de streekbieren nog eens extra in de schijnwerpers geplaatst.Nadat Tienen in juni dit jaar kon kennismaken met het vermeende streekbier "Tiense kweiker", lanceert de stad nu zelf via de Erfgoedsite (het Toreke) een tweede streekbier, namelijk de "Lorejas".Bierverkoper Miel Mattheus ging voor zijn "Kweiker" te leen bij brouwerij Den Hopperd in de provincie Antwerpen. De stad Tienen bestelde haar "Lorejas" bij brouwerij De Proefbrouwerij in de provincie Oost-Vlaanderen.Zo heeft Tienen nu twee echte eigen streekbieren die... niet in Tienen gebrouwen worden.We hadden zeker de juiste keuze gemaakt en voor wie van een heerlijk streekbiertje houdt is dit het juiste adres.Meer dan een bezoekje waard.
MuseumCafé Grote Markt 4 3300 Tienen
Openingsuren: Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur (behalve op maandag) Dinsdag is her MuseumCafé al open om 9.00 uur Gesloten op 24,25,26 en 31 december en 1 en 2 januari Tel:016/80.56.66
Voor de eerste maal bezochten we de Heikantse bierfeesten.Het was al voor de 23ste keer dat deze werden ingericht.Door de Heikantse bierliefhebbers.In zaal Familia hadden we de keuze uit meer dan 60 verschillende streekbieren waaronder enkele primeurs.Ook was er rrn 'oude bierentoog' waar je biertjeskon proeven die niet meer gebrouwen werden.Leuk voor de liefhebbers van oude bieren uiteraard.Daar proefden we ook enkele van.Er heerste een gezellige sfeer,de bediening was terug aan tafel,met het systeem van je bestelbriefje invullen en de bestelling werd opgenomen.Wat ook positief was dat de bieren die aangeboden werden er de 3 dagen aangeboden werden zodat iedereen de kans kreeg om bepaalde bieren te proeven,als je op bepaalde dag niet kon komen.Het was een leuke bedoening en een zeer goede organisatie.Ook even vermelden dat je bepaalde specialiteiten kon eten en de bereidingswijze ervan in het informatieboekje kon terug vinden.Tof.Kortom goede organisatie,mooie bierlijst en leuke sfeer,wij keerden in ieder geval tevreden naar huis.Proficiat aan alle leden van de Heikantse.
Heel wat bierfanaten tekenden present om afgelopen vrijdagavond van een avondje te genieten van kaas en bier.Dit vond plaats in het centrum van Waregem,winkelcentrum het Pand in de bovenzaal van 't Peerdeke.Als gastspreker werd Yannick De Cocqueau uitgenodigd.Yannick is lid van de Zythos vereniging Bles.En weet heel wat over kazen en de bijhorende bieren.Hij liet ons 5 bieren proeven met telkens een minder bekende kaassoort die goed samenging.We ontdekten mooie combinaties van goede biertjes die met goede kazen samengingen.En zoals gezegd smaken verschillen zo kon je bijvoorbeeld een stukje van de eerste kaassoort houden om bij een ander bier te proeven.Alles werd uiterst zorgvuldig uitgelegd van de beginfase tot het eindresultaat.Ook werd uiteraard niet vergeten om het biertje dat geschonken werd wat uitgebreider voor te stellen.Ondertussen kon men eventuele vragen stellen betreffende de kazen en bieren.Tijdens de pauze werd er nog een kwisje gehouden waarbij je een mooi assortment streekbier kon winnen.Het was een meer dan geslaagde avond en de afwezigen hadden nogmaals ongelijk.Terug een puike organisatie van de Waregmese bierfanaten waarvoor dank.Op naar de volgende activiteit.
Voor de 2e maal werd het Diesters bierfestival georganiseerd.Maar dit keer was de lokatie anders.Wegens het succes van vorig jaar was er nood aan een grotre zaal deze werd gevonden in de refter van het KTA 2 in Diest(op 600 m van het station).En inderdaad het was er ook best gezellig.De opkomst was terug geweldig.Waardoor de zaal reeds goed gevuld was toen we binnenkwamen.Ook dit jaar werden de bieren van het Hageland in de kijker gezet,maar ook de streek werd gepromoot door allerlei activiteiten zoals wandel en -fietroutes en de tal van bezienswaardigheden dat de streek rijk is.Prima initiatief.We hadden de keuze uit meer dan 100 verschillende bieren die waren onderverdeeld in 6 categorieën.Bieren op vat,trappisten,oude geuze en oude kriek,fruitbieren,laagalcoholische bieren en speciaalbieren op fles.Alles verliep vlotjes.Er werd geopteerd voor bediening aan tafel indien je een bestelling wenstte hoefde je enkel het bordje 'DORST' omhoog te steken en werd je bestelbriefje opgehaald.Misschien één klein opmerkingetje.Er waren veel 75cl flessen als je maar alleen of met 2 bent is zo'n fles toch wel wat veel.Maar daar kan de organisatie niet veel aandoen als deze bieren enkel maar op 75cl te verkrijgen zijn.Uiteraard kwamen we de talrijke bekende biervrienden tegen van overal ten lande om een praatje mee te slaan.Wij hebben er ons in ieder geval geamuseerd en wensen voorzitster Sabine en de ganse O.B.A.D ploeg te feliciteren voor de vlekkeloze organisatie van hun bierfestival.
Afgelopen zaterdag waren we met zo'n 30 tal H.O.P leden afgezakt naar Gavere.Meerbepaald omeen bezoekje te brengen aan brouwerij Contreras.We werden er op de druilerige ochtend hartelijk ontvangen door brouwer Frederik De Vrieze.Die ons meteen wat uitleg gaf over het onstaan van de brouwerij en de bieren.Brouwerij Contreras, vroeger Brouwerij Latte genoemd, is een Belgische familiale brouwerij opgericht in 1818 door Valère Latte en.Het bedrijf kwam in handen van de familie Contreras toen René Contreras(nazaat van een Spaanse familie) het in 1898 opkocht om het in 1920 aan zijn neef Marcel Contreras te verkopen. Diens zoon Willy Contreras nam in 1957 de roerstok over en bleef dit doen tot in 2004. De brouwerij zelf is een hoeve brouwerij want vroeger was de combinatie boerderij/brouwerij heel gewoon.Daarna werden we rondgeleid door de brouwerij waar uiteraard een woordje uitleg plaatsvond over het brouwproces.Momenteel zijn er nog werken aan de gang en wordt er nog niet gebrouwd.Dit zou vanaf 1januari 2011 moeten gebeuren.Maar we konden al zien dat de moderne technologie mooi gecombineerd werd met het authentieke karakter van de brouwerij.Eenmaal terug in het proefzaaltje konden we genieten van de heerlijke bieren van de brouwerij.En natuurlijk napraten over ditjes en datjes.Het was een gezellige bedoening.Nog even een lijstje met de bieren die gebrouwen worden door brouwerij Contreras. Contrapils aka Pils Contreras - 5% Tonneke - 4,8% Especial Mars - 6,5% Valeir Blond - 6,5% Valeir Donker - 6.5% Valeir Divers - 8.5% Valeir Extra - 6.5%
Pipeworks Brewing Company Look Mom I'm Almost Famous
Quite frankly, We need your help!
If you haven't already heard, my business partner and I having been working for the past 2 years to start our own microbrewery in Chicago, Pipeworks Brewing Company. Were getting closer to making our dream a reality and have found a great tool to help launch our business into the big leagues..... In august we did a little Hollywood'n to hopefully tug on your heart strings =) Enjoy! Mystery Brewing, a one-man startup in North Carolina made national news last month by using KickStarter to start his first brewing project, so we know this is within our reach with your help. You are the first group to see this video and our KickStarter page before we launch the full campaign. We felt it was best to reach out to those closest to us first. Please help spread the word about our project. We need all the attention we can get, so feel free to tell your family, friends, and coworkers about our kickstarter.com project by forwarding this e-mail or a link to our Kickstarter page. We are certainly excited and hopefully you're excited for us. Thanks for your time today and of course your support while we take our project to the next level.
Voor de 17e maal organiseerde Bles(Bierliefhebbers van de Egmondstede) hun nationale bierhappening in de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers in Zottegem.Zo kon iedereen kennismaken met 21 brouwerijen/bierfirma's die hun bekende en minder bekende bieren uit het flesje of van het vat schonken.Men had de keuze uit meer dan 80 verschillende bieren.Ook het nieuwe BLESbier en BLESkaas kon geproefd worden.Het nieuwe Bles bier kreeg de naam 'Ons Bier'(6,5%) en werd in de brouwketels van brouwerij De Graal gebrouwen,dit door enkele leden van de vereniging.Er was terug heel wat volk op de been uit binnen en buitenland die de verschillende biertjes wilde proeven.Er heerste dus een gezellige drukte.Zoals elk jaar trouwens.Terug een puike organisatie van de Zythos vereniging.Die nog tal van aktiviteiten organiseert na hun Bierhappening dit jaar.Wij kijken alvast uit naar de volgende editie volgend jaar.
Hoewel België nog maar enkele decennia geleden niet de naam had een kaasland te zijn, hebben de Belgische producenten in sneltempo voor een ander verhaal gezorgd. Het toen al bestaande vakmanschap is ongetwijfeld gebleven maar de ambitie van louter kaasklonen is al lang overstegen. Belgische kaas is zo een realiteit geworden, met tientallen en zelfs honderden soorten, die aansluiten bij een onmiskenbare kaastraditie of die intussen blijk hebben gegeven van onvervaarde experimenteerzucht. De lange tafel van de jaren 1970 ligt nu overvol authentieke Belgische Kaassoorten.Normaal brouwt men eerst een bier (meestal een abdijbier) en maakt men daarna een bijhorende kaas; hiervoor gebruikt men al dan niet het aroma van het desbetreffende bier. Bij Passendale is het anders verlopen: al jaren is de kaas een klassieker onder de Belgische kazen en daarom besloot men er een bijpassend biertje te maken.Het biertje word gebrouwen bij de proefbrouwerij en bedraagd 6% en is enkel nog te verkrijgen bij De Kaasmakerij.Na een gesprekje met een vriend van mij die er namelijk gids is zijn we er een bezoekje gaan brengen en ik moet zeggen het was er de moeite waard.
Biertype
Speciaalbier
Alcoholgehalte
6°
Gisting
Hoog
Brouwerij
De 'Proefbrouwerij'
Gemeente/stad
Lochristi
Land
België
Uitzicht
Een pittig parelend, goudblond bier met vlokkige en uitnodigende witte kraag
Geur
Een zoetige druiventoets (neigt een beetje naar het boeket van een Pinot Gris)
Smaak
Een zoetig, zacht bier met een lichtprikkelend karakter. Het vormt een perfect huwelijk met de gelijknamige kaas
Retroherberg uit de tijd van toen, dat verbonden is aan de oude Molen. Je komt er helemaal in de retro sfeer met de oude stoelen en de typische oude cafétoog.Je kan er genieten van de biertjes Bleecken Moriaen 10% en de bruynen Moriaen 9%.Deze worden gebrouwen bij brouwerij Van Eecke.Naast de herberg kun je ook het tabaksmuseum bezoeken Het Nationaal Tabaksmuseum te Wervik toont de geschiedenis van het roken, het kauwen en het snuiven via merkwaardige voorwerpen en vele bijzondere illustraties. Een introductie in de magische en bizarre wereld van het tabaksfenomeen. Wervik ligt vlak bij de Franse grens. Met een Europees Interreg III-project willen het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik, het Kommiezenkot in Abele en het Douanemuseum in Godewaersvelde oude tradities en fenomenen van de grensstreek laten herleven: tabak, smokkel, douane
In het Duvel Depot in Breendonk vond vorige week de voorstelling plaats van de 'nieuwe' Duvel Tripel Hop.Onder heel wat media aandacht,kon voor het eerst geproefd worden van de versie 2010.Tot wat een weddenschap allemaal niet leiden kan.Zoals je wellicht weet is deze Duvel Tripel Hop opnieuw gebrouwen door een weddenschap dat voorzitter Johan 'Wanne' Madelijns van de Zythos vereniging De Lambikstoempers had gedaan door met marketing directeur Johan Van Dijck van Duvel-Moortgat.Er moesten 10.000 facebook vrienden lid worden van de facebook groep:'Wij willen Duvel Tripel Hop'en dit tegen eind augustus.Dit resultaat werd met gemak gehaald(al na een goede maand).Zodoende dat Duvel-Moortgat zijn belofte moest nakomen.De eerste flessen werden door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), de Duvelbrouwers, de Lambikstoempers en een delegatie bierfanaten voorgeproefd.Aan dezelfde toog in de brouwerij waar de weddenschap was afgesloten.Voorzitter Johan 'Wanne' Madalijns kreeg dan ook van Michel Moortgat de eerste fles Duvel Tripel Hop(N°1).Drie jaar geleden kwamen er 22.000 flessen op de markt die meteen uitverkocht waren. Nu is dat met 65.000. flessen het drievoud.Het originele recept werd natuurlijk behouden alsook het alcoholgehalte(9,5%).Door terug met 3 verschillende hopsoorten te werken(Saaz,Styrian Golding en Amarillo).Dit maakt de Duvel Tripel Hop daardoor iets bitterder dan een gewone Duvel.Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar.Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.De richtprijs zal ongeveer13euro bedragen.
Voor de 2e maal vond het Borefts Bier Festival plaats in Bodegraven,meerbepaald in en rond brouwerij De Molen.Heel wat Internationale brouwers tekenenden present er mag gerust gezegd worden dat de top van de Europese brouwers aanwezig waren.In totaal waren er 10 brouwerijen aanwezig uit 7 verschillende landen.En er waren maar liefst meer dan 90 bieren te proeven,heel uitlopend van krachtig en complex tot heel zoet en zuur.Waaronder ook enkele heel exclusieve bieren.Dit jaar vond het festival plaats gedurende 2 dagen,wat uiteraard heel wat meer bezoekers op de been bracht en een uitstekende zet is geweest van de organisatoren(brouwerij De Molen).Helaas zat het weer niet bepaald mee op zaterdag af en toe een bui maar gelukkig konden we in de tent schuilen en verder genieten van ons biertje.Wat een goede idee is geweest om deze te plaatsen.Ook nieuw dit jaar was dat er een wedstrijd was wie het beste bier had gebrouwen iedere brouwerij had de opdracht gekregen op Vuur&Vlam(een IPA) te brouwen.Uiteraard mochten alle aanwezige brouwerijen daar hun eigen 'touch' aan geven.Wat een leuk initiatief was.Zo konden de bezoekers op hun deelnemingsformulier hun voorkeur geven.Uiteraard kon je gedurende het festival ook gerechten eten gemaakt op basis bier.Wij beperkten ons meestal tot de bieren van 1 brouwerij nl Närke Kulturbryggeri uit Örebro Zweden,maar ook enkele andere biertjes proefden we.Het was een leuk festival met hele lekkere bieren,ook kwamen we veel bekende biergezichten uit Belgie tegen die de trip ook hadden gemaakt.Ja het loont meer dan de moeite om eens tot bij onze Noorderburen te gaan om van heerlijke bieren te proeven.Van harte proficiat aan brouwerij De Molen en hun medewerkers voor deze geslaagde editie.Hopelijk vind er volgend jaar terug een editie plaats met de top van de Europese brouwerijen.De aanwezige brouwerijen op deze 2e editie van het Borefts Bierfestival waren -Brouwerij de Molen, Bodegraven, Nederland -Brauerei Beck, Trabelsdorf, Germany - Haandbryggeriet, Drammen, Noorwegen -Marble Brewery, Manchester, Engeland -Picobrouwerij Alvinne, Heule, België -Bierbrouwerij Grand-Café Emelisse, Kamperland, Nederland -De Struise Brouwers, Oostvleteren, België -Mikkeller, Kopenhagen, Denemarken -Närke Kulturbryggeri, Örebro, Zweden -Midtfyns Bryghus, Brobyværk, Denemarken -Revelation Cat Craft Brewing, Rome, Italië