Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
13-10-2010
17de nationale bierhappening Zottegem
Voor de 17e maal organiseerde Bles(Bierliefhebbers van de Egmondstede) hun nationale bierhappening in de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers in Zottegem.Zo kon iedereen kennismaken met 21 brouwerijen/bierfirma's die hun bekende en minder bekende bieren uit het flesje of van het vat schonken.Men had de keuze uit meer dan 80 verschillende bieren.Ook het nieuwe BLESbier en BLESkaas kon geproefd worden.Het nieuwe Bles bier kreeg de naam 'Ons Bier'(6,5%) en werd in de brouwketels van brouwerij De Graal gebrouwen,dit door enkele leden van de vereniging.Er was terug heel wat volk op de been uit binnen en buitenland die de verschillende biertjes wilde proeven.Er heerste dus een gezellige drukte.Zoals elk jaar trouwens.Terug een puike organisatie van de Zythos vereniging.Die nog tal van aktiviteiten organiseert na hun Bierhappening dit jaar.Wij kijken alvast uit naar de volgende editie volgend jaar.
Hoewel België nog maar enkele decennia geleden niet de naam had een kaasland te zijn, hebben de Belgische producenten in sneltempo voor een ander verhaal gezorgd. Het toen al bestaande vakmanschap is ongetwijfeld gebleven maar de ambitie van louter kaasklonen is al lang overstegen. Belgische kaas is zo een realiteit geworden, met tientallen en zelfs honderden soorten, die aansluiten bij een onmiskenbare kaastraditie of die intussen blijk hebben gegeven van onvervaarde experimenteerzucht. De lange tafel van de jaren 1970 ligt nu overvol authentieke Belgische Kaassoorten.Normaal brouwt men eerst een bier (meestal een abdijbier) en maakt men daarna een bijhorende kaas; hiervoor gebruikt men al dan niet het aroma van het desbetreffende bier. Bij Passendale is het anders verlopen: al jaren is de kaas een klassieker onder de Belgische kazen en daarom besloot men er een bijpassend biertje te maken.Het biertje word gebrouwen bij de proefbrouwerij en bedraagd 6% en is enkel nog te verkrijgen bij De Kaasmakerij.Na een gesprekje met een vriend van mij die er namelijk gids is zijn we er een bezoekje gaan brengen en ik moet zeggen het was er de moeite waard.
Biertype
Speciaalbier
Alcoholgehalte
6°
Gisting
Hoog
Brouwerij
De 'Proefbrouwerij'
Gemeente/stad
Lochristi
Land
België
Uitzicht
Een pittig parelend, goudblond bier met vlokkige en uitnodigende witte kraag
Geur
Een zoetige druiventoets (neigt een beetje naar het boeket van een Pinot Gris)
Smaak
Een zoetig, zacht bier met een lichtprikkelend karakter. Het vormt een perfect huwelijk met de gelijknamige kaas
Retroherberg uit de tijd van toen, dat verbonden is aan de oude Molen. Je komt er helemaal in de retro sfeer met de oude stoelen en de typische oude cafétoog.Je kan er genieten van de biertjes Bleecken Moriaen 10% en de bruynen Moriaen 9%.Deze worden gebrouwen bij brouwerij Van Eecke.Naast de herberg kun je ook het tabaksmuseum bezoeken Het Nationaal Tabaksmuseum te Wervik toont de geschiedenis van het roken, het kauwen en het snuiven via merkwaardige voorwerpen en vele bijzondere illustraties. Een introductie in de magische en bizarre wereld van het tabaksfenomeen. Wervik ligt vlak bij de Franse grens. Met een Europees Interreg III-project willen het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik, het Kommiezenkot in Abele en het Douanemuseum in Godewaersvelde oude tradities en fenomenen van de grensstreek laten herleven: tabak, smokkel, douane
In het Duvel Depot in Breendonk vond vorige week de voorstelling plaats van de 'nieuwe' Duvel Tripel Hop.Onder heel wat media aandacht,kon voor het eerst geproefd worden van de versie 2010.Tot wat een weddenschap allemaal niet leiden kan.Zoals je wellicht weet is deze Duvel Tripel Hop opnieuw gebrouwen door een weddenschap dat voorzitter Johan 'Wanne' Madelijns van de Zythos vereniging De Lambikstoempers had gedaan door met marketing directeur Johan Van Dijck van Duvel-Moortgat.Er moesten 10.000 facebook vrienden lid worden van de facebook groep:'Wij willen Duvel Tripel Hop'en dit tegen eind augustus.Dit resultaat werd met gemak gehaald(al na een goede maand).Zodoende dat Duvel-Moortgat zijn belofte moest nakomen.De eerste flessen werden door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), de Duvelbrouwers, de Lambikstoempers en een delegatie bierfanaten voorgeproefd.Aan dezelfde toog in de brouwerij waar de weddenschap was afgesloten.Voorzitter Johan 'Wanne' Madalijns kreeg dan ook van Michel Moortgat de eerste fles Duvel Tripel Hop(N°1).Drie jaar geleden kwamen er 22.000 flessen op de markt die meteen uitverkocht waren. Nu is dat met 65.000. flessen het drievoud.Het originele recept werd natuurlijk behouden alsook het alcoholgehalte(9,5%).Door terug met 3 verschillende hopsoorten te werken(Saaz,Styrian Golding en Amarillo).Dit maakt de Duvel Tripel Hop daardoor iets bitterder dan een gewone Duvel.Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar.Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.De richtprijs zal ongeveer13euro bedragen.
Voor de 2e maal vond het Borefts Bier Festival plaats in Bodegraven,meerbepaald in en rond brouwerij De Molen.Heel wat Internationale brouwers tekenenden present er mag gerust gezegd worden dat de top van de Europese brouwers aanwezig waren.In totaal waren er 10 brouwerijen aanwezig uit 7 verschillende landen.En er waren maar liefst meer dan 90 bieren te proeven,heel uitlopend van krachtig en complex tot heel zoet en zuur.Waaronder ook enkele heel exclusieve bieren.Dit jaar vond het festival plaats gedurende 2 dagen,wat uiteraard heel wat meer bezoekers op de been bracht en een uitstekende zet is geweest van de organisatoren(brouwerij De Molen).Helaas zat het weer niet bepaald mee op zaterdag af en toe een bui maar gelukkig konden we in de tent schuilen en verder genieten van ons biertje.Wat een goede idee is geweest om deze te plaatsen.Ook nieuw dit jaar was dat er een wedstrijd was wie het beste bier had gebrouwen iedere brouwerij had de opdracht gekregen op Vuur&Vlam(een IPA) te brouwen.Uiteraard mochten alle aanwezige brouwerijen daar hun eigen 'touch' aan geven.Wat een leuk initiatief was.Zo konden de bezoekers op hun deelnemingsformulier hun voorkeur geven.Uiteraard kon je gedurende het festival ook gerechten eten gemaakt op basis bier.Wij beperkten ons meestal tot de bieren van 1 brouwerij nl Närke Kulturbryggeri uit Örebro Zweden,maar ook enkele andere biertjes proefden we.Het was een leuk festival met hele lekkere bieren,ook kwamen we veel bekende biergezichten uit Belgie tegen die de trip ook hadden gemaakt.Ja het loont meer dan de moeite om eens tot bij onze Noorderburen te gaan om van heerlijke bieren te proeven.Van harte proficiat aan brouwerij De Molen en hun medewerkers voor deze geslaagde editie.Hopelijk vind er volgend jaar terug een editie plaats met de top van de Europese brouwerijen.De aanwezige brouwerijen op deze 2e editie van het Borefts Bierfestival waren -Brouwerij de Molen, Bodegraven, Nederland -Brauerei Beck, Trabelsdorf, Germany - Haandbryggeriet, Drammen, Noorwegen -Marble Brewery, Manchester, Engeland -Picobrouwerij Alvinne, Heule, België -Bierbrouwerij Grand-Café Emelisse, Kamperland, Nederland -De Struise Brouwers, Oostvleteren, België -Mikkeller, Kopenhagen, Denemarken -Närke Kulturbryggeri, Örebro, Zweden -Midtfyns Bryghus, Brobyværk, Denemarken -Revelation Cat Craft Brewing, Rome, Italië
De zevende proevertjesmarkt op de markt van Leisele dreigde heel even volledig in het water te vallen. s Morgens joeg de zondvloed aan regen de eerste standhouders terug naar huis (een 8-tal kwam niet opdagen) maar rond 11u brak dan toch de zon door. Met een deelname aan deze markt op zondag 26/09/2010 zette de Open Vld-afdeling van Alveringem en Lo-Reninge enkele streekproducten uit de beide gemeentes in de kijker. Het liberale bestuur verkocht er heerlijk blond Lauka-bier (Lo)dit is een blond biertje van 7% dat gebrouwen is bij brouwerij deca, n Alveringems Witje (jenever), broodjes en potjes met Ouderwetschen paté van VeurnAmbachtse (Alveringem), rabarberconfituur vantWarandehof (Gyverinkhove) en aardbeien- of bessenconfituur van Heugebaert-Masson (Reninge). De markt mag dan wat later gestart zijn maar lokte toch heel wat lekkerbekken naar Leisele.Al bij al werd het nog een zonnige en een leuke namiddag.
Als afsluiter op een pracht van een festival,werd iedereen uitgenodigd om een etentje bij te wonen in 'Casanova het huis van de nieuwe boer. De grote ruimte op de begane grond van het hoofdgebouw is onlangs gerestaureerd en wordt nu gebruikt voor evenementen en trouwerijen. Zowel vandaag als in 1832 toen het verblijf gebouwd werd is het uitzicht op het Sienese platteland wat het landgoed omringt onveranderd gebleven. Het uitzicht op Montalcino wat gelegen is op een van de heuveltoppen blijft adembenemend.Iedereen van de brouwers/medewerkers was aanwezig om te toasten op het succes van deze 5e editie van Villaggio della Birra 2010.Het was dus één groot familie feest.Als aperitief kregen we verschillende Toscaanse delicatessen voorgeschoteld samen met de wijn van Castelnuovo Tancredi uiteraard.Als hoofdgerecht was er het befaamde Florentijnse biefstuk:De T-bone steaks zijn afkomstig van vee uit de Val di Chiana, een vleesproducerend runderras dat bekend staat om de uitstekende smaak. Buiten Italië is dit vlees niet of moeilijk verkrijgbaar. La Fiorentina wordt altijd klaargemaakt op een hout- of houtskool vuur.Het vlees smelt als het ware in je mond,en met een beetje olijfolie erbij heerlijk.Als toetje kregen we nog een pudding met grappa.Er werd nog tot in de laate uurtjes gevierd.Hierbij willen wij Gianni Tacchinni en zijn volledige staff bedanken voor de wondermooie tijd dat we hebben mogen meemaken tijdens voor en na het festival,alles was tot de puntjes in orde,en super georganiseerd.Ook natuurlijk alle Belgische en Italiaanse brouwers en medewerkers want door hen was dit niet mogelijk geweest.Wij hebben één enorme leuke tijd gehad in deze prachtige streek en raden ook iedereen aan om indien mogelijk enkele vakantie dagen te reserveren en eventueel een bezoekje te brengen aan dit unieke en prachtige festival.Jullie gaan dit zeker niet beklagen.Op naar volgend jaar zou ik zeggen,en hopelijk is deze 6e editie een even grote voltreffer.Vergeet ook niet de website te bezoeken.
Dag 2 Villaggio della Birra hobbybrouwers deel 6/8
Dag 2 van Villaggio della Birra stond in het teken van de hobbybrouwers.Ook dit jaar werd er terug een biertje gebrouwen door onze vrienden van Ars Birraria dit is een culturele Toscaanse organisatie die de bieren promoot die op een artisanale wijze worden gebrouwen door amateur(huis)brouwers.(www.arsbirraria.org ) Zo gaan ze telkens een biertje brouwen op een evenement.Een beetje zoals de Verhuisbrouwerij bij ons doet.Er was heel wat belangstelling over hoe een biertje gebrouwen wordt.Er werden dan ook heel wat vragen gesteld.Dit kan maar ten goede komen voor de Italiaanse biercultuur,zodat deze een beetje meer in het daglicht worden geplaatst.Ondertussen zijn er al dubbel zoveel Italiaanse brouwerijen als in Belgie zo kan je zien dat bier weldegelijk in opmars is in Italie.Ook was er een wedstrijd uitgeschreven waaraan de hobbybrouwers mochten deelnemen.Iedereen had zijn (huis)biertje meegebracht die door een jurry werd geproefd.Ieder bier werd in verschillende categorien ingedeeld.En telkens werden er punten gegeven op de verschillende proefnoties.De eerste prijs was een weekendje naar een Bed and breakfast Cortewyle in Watou.Uiteraard konden we achteraf proeven van het biertje dat verleden jaar werd gebrouwen op het Villaggio della Birra namelijk Buonconvento APA.Dit jaar gingen ze iets speciaals doen met het gebrouwen biertje ze gingen het op een wijnvaatje laten lageren(voor 2jaar)maar volgend jaar zal er al eens geproefd worden hoe het bier evolueerd.Tijdens de 2 dagen waren er ook verschillende tastings in het zaaltje van TNT pub zo werden er verschillende bieren geproefd met een gerechtje erbij telkens werd er een woordje uitleg gegeven door de aanwezige brouwer,dit alles wer in goede banen geleid door de Italiaanse bierkenner Lorenzo Dabove,ook was er nog een gast bijdrage van Ben Vinken.Hierbij nog even een overzicht van alle aanwezige brouwerijen en brouwers,medewerkers op het Villaggio Della Birra 2010:
Voor Belgie waren dit : -Huisbrouwerij Boelens(Kris Boelens) -'tHofbrouwerijke(Jef Goetelen) -Brouwerij Den Hopperd(Bart Desaeger) -Brasserie de Cazeau(Laurent Agache) -Brouwerij De Ranke(Nino Bacelle) -Brasserie du Lion à Plume(Raphael Vanoudenhoven) -Brasserie Sainte-Hélène(Eddy Pourtois) -Brasserie Artisanale de Rulles(Gregory Verhelst) -Brouwerij Sint-Canarus(Piet Meirhaeghe) -Brouwerij De Glazen Toren(Jef Van den Steen) -Brouwerij Hof Ten Dormaal(Andre Janssens) -Scheldebrouwerij(Gust Hermans) -Stand Belgische bieren(oud bruin,Lambik,Trappist)(Steven Vermeylen,Bianca Goethals,Thierry Vanmullem)
Voor Italie -Birrificio l'Olmaia(Moreno Ercolani)uit St.Albino Montepulciano(Siena) -Birrificio Italiano(Agostino Airioli)uit Lurago Marinone(Como) -Pausa Café(Andrea Bertola)uit Torino -Birrificio Toccalmatto(Alessio Gatti)uit Fidenza(Parma)
Voorbereiding en dag 1 Villaggio della Birra deel 3/8
Na nog enige kleine voorbereidingen betreffende informatie,en publicatie ophangen,de tapinstallaties perfect afregelen en nog enkele andere details,kon het eigenlijke festival beginnen.De start was meteen gegeven voor het 5e Villaggio della Birra in Bibbiano middenin de Toscaanse heuvels.Het beloofde 2 mooie dagen te worden.Met een 12 tal Belgische brouwerijen en een 4 tal Italiaanse brouwerijen kon het feest beginnen.Meteen werden we verwelkomt door heel wat bekende gezichten die in de loop der jaren hebben ontmoet op verschillende bierfestivals in binnen en buitenland.Dus het weerzien was er hartelijk.Ook personen die we de afgelopen edities van Villaggio della Birra hebben ontmoet waren terug van de partij en waren blij ons terug te ontmoeten.Het festival kwam gestaag op gang.En we hadden uiteraard ruim de tijd om praatjes te maken met andere bierliefhebbers die soms ook een hele trip er op hadden zitten om Villaggio della Birra mee te maken.Wij mochten dit jaar bieren van het 'oud bruin' type tappen.Dit waren Rodenbach,Rodenbach Grand-Cru,Ichtegems Oud bruin en Cnudde oud bruin.Ook stond er een vaatje Lambic van Girardin,waar de liefhebbers konden van proeven.Door omstandigheden(defecte tapinstallatie) konden we dit jaar geen Trappist schenken.Heel wat bierliefhebbers vonden de weg naar ons standje waardoor de toon meteen al gezed was.We hadden er onze handen vol.En uiteraard deden we dit met heel veel plezier.
Dag 2 stond in het teken van bezoekjes van naburige stadjes zoals Pienza en Montepulciano.Waar de archtectuur werklijk adembenemend was.Ook staat Pienza bekend als het kaasstadje je vind er verschillende winkels met tientallen soorten kaas de ene nog vreemder dan de andere.Montepulciano staat ook bekend om zijn wijn.Montepulciano ligt in een wijnstreek waar de bekende Vino-Nobile wijn wordt gemaakt.Vanaf de muren en versterkingen heb je een mooi uitzicht over Umbrie en Zuid-Toscane.s Avonds was iedereen uitgenodig op een wijndegustatie met de nodige hapjes en uiteraard de aangepaste wijntjes.Dit vond plaats in het wijnhuis van Castelnuovo Tancredi misschien eerst een woordje uitleg over dit landgoed:Het landgoed Castelnuovo Tancredi omvat meer dan 600 hectare van de omringende heuvels van Montalcino en ligt precies tussen Sienna en de Orcia vallei.Het landgoed is in het bezit geweest van vele befaamde Italiaanse families, zoals de Guglieschi, de Borghese en de Tancredi families. Na deze laatste familie is het landgoed blijvend vernoemd nadat het vijf generaties geleden in bezit kwam van de familie Venturini Del Greco. Hun voorkeur is altijd uit gegaan naar het behoudt van de typische sfeer en tradities rond het landgoed, hoewel er door de jaren heen wel het nodige moderne onderhoud aan het landgoed is verricht.Rond het begin van de 14e eeuw werd de grond om het landgoed heen beplant met eiken, olijfbomen en wijngaarden. Later, in het begin van de 18e eeuw kwam er behoefte aan een kelder om wijn in te bereiden en de olijfpersen voor de bereiding van olijfolie in op te slaan. Dit antieke gebouw is onlangs gerestaureerd naar zijn originele schoonheid. Net als in het verleden zijn de uitgebreide productie van graangewassen, de productie van olijfolie en de acht hectare aan wijngaarden nog steeds de dagelijkse realiteit op het landgoed Castelnuovo Tancredi. Er wordt hier met een grote passie en trots voor het bedrijf geproduceerd, terwijl de natuur gerespecteerd blijft door het gebruik van organische landbouwmethodes.Daarna werd iedereen verwacht in de TNT pub waar Gianni iedereen verwachtte voor een pré-Villaggio Della Birra.Gianni had er voor gezorgd dat er een 7 tal Belgische bieren te proeven waren van het vat.Zoals Saison Dupont Dry-Hopping(brouwerij Dupont),Biere de miel(brouwerij Dupont)Witkap Stimulo(Brouwerij Slaghmuylder),V Cense(brouwerij Jandrain-Jendrenouille),Hommelbier(brouwerij Van Eecke),Quintinne Hercule(brouwerij Des Legendes),Sint-Bernardus Prior(brouwerij Sint Bernardus).Voor de muzikale noot zorgde het plaatselijke bandje Zigzania die bekende songs coverde.Uiteraard werd er nog stevig gevierd en geproefd.De juiste toon werd in ieder geval ingezt en het beloofde alvast een pracht van een festival te worden.
Reeds van enkele weken voordien keken we uit naar deze dag.Op woensdag 8 september was het dan zover omstreeks 13u30 vertrokken we in Beerzel('tHofbrouwerijke).Daar hadden we afgesproken met brouwer Jef Goetelen en bierkenner Steven Vermeylen om de trip van om en bij de 1200km richting Toscane aan te vatten.In een toffe sfeer zetten we de tocht in.Het was de bedoeling dat iedereen enkele uurtjes reed.Zodat de trip voor iedereen minder vermoeiend zou worden.We waren niet gehaast en namen alle tijd om onderweg te eten en af en toe de benen te strekken.Het festival begon maar op zaterdag immers.Maar we wilden er toch wat op voorhand zijn om eventueel nog enkele dorpjes in de omgeving te bezoeken.Alles verliep volgens plan,natuurlijk kon je de wegenwerken niet voorspellen daardoor hebben we wat tijd verloren maar dat was het minste.We zaten toch in een vakantiesfeer en met mooie vooruitzichten.Dus dit kon de pret niet drukken.Na door Luxemburg,Frankrijk,Zwitserland te hebben gereden kwamen we omstreeks 7u donderdagochtend 9 september aan in het ochtendgloren van het mooie Toscane.We waren blij dat we de bordjes Buonconvento en Bibbiano zagen.We parkeerden onze wagen in de tent waar het festival zou plaatsvinden.Na een ontbijtje bij de plaatselijke bakker,mochten we daarna naar onze prachtige slaaplokatie gaan,deze was gelegen tussen de prachtige wijnranken middenin het wondermooie Toscaanse landschap.We doken daarna nog enkele uurtjesons bedje in om fris te zijn en van onze vakantie te genieten.In de namiddag vertrokken we richting TNT pub om onze Italiaanse vrienden te begroeten,en een aperitiefje te degusteren.Omstreeks 20u werden we verwacht in de TNT pub voor het avondmaal.Waar we ons te goed deden aan de lekkere Italiaanse keuken en bier.We sloten de dag af met een lekker Chianti wijntje.En toasten op een fantastich verblijf en vriendschap.En hopelijk op een fantastisch Villaggio Della Birra 2010.
Voor de 3e maal organiseerde het Tonafhankelijk Biergeno(o)tschap Damme haar bierfestival in de hallen onder het stadhuis van het historische Damme.In de stad van Tijl Uilenspiegel was veel volk op de been.Want het was er prachtig weer.Op het marktplein voor het stadhuis vond een culinaire markt plaats waar allerlei streek-en ambachtelijke delicatessen te koop waren.Dit was in samenwerking met de Vlaamse confrerie van de gastronomie en de vzw West-Vlaamse streekproducten.Gaande van allerlei vleesproducten tot jenevers...Tijdens het festival waren er ook verschillende kookdemonstraties met bier.Op het festival zelf had mende keuze uit een 60 tal biertjes van verschillende brouwerijen/bierfirma's.De organisatie pakte zelf uit met enkele primeurs.Waar wij als bierliefhebbers die kans niet onbenut lieten om deze biertjes te proeven.Het ziet er naar uit dat dit festivalletje een blijvend succes wordt gezien het aantal bezoekers.Op naar een 4e editie en proficiat aan de organisatie.