Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
15-02-2010
Boshuisje
Een stokoud laag gebouwtje,langs een onverharde weg,verborgen in het 400ha groote Zoersel bos.Het oogt pittoresk maar op het eerste zicht ook bescheiden.Halverwege de negentiende eeuw was Hendrik Concience de man die zijn volk leerde lezen een regelmatig bezoeker van Zoersel.Hier in het Boshuisje,zou hij zijn verhaal gehoord hebben dat hem inspireerde tot het schrijven van 'De Loteling'.Nog steeds word deze herberg en eetgelegenheid met kaarsen verlicht en verwarmd met een leuvense stoof en open haard.Het was er de lokatie voor vele opnames van verschillende dokumentaires en films.Wij besloten met ons boek 100x straffe streekbieren ook eens een bezoekje te brengen aan de prachtige Kempische hoeve,waarvan meer dan 200 jaar als herberg uitgebaad.We genoten in een gezellige sfeer van een Loteling donker(7%) en Loteling licht(tripel)(8,5%) brouwerij Huyghe van het vat.Ook kan je er genieten van streekgerechten waarvoor mensen van heinde en verre komen.Waaronder Spare-ribs van het huis als aanrader.Als je door de mooie natuur hebt gewandeld,gefietst,is dit een ideaal rustpunt om te genieten van een lekker streekbiertje.
Voor we afzakten naar de Nijlense bierbeurs besloten we om nog eventjes iets te gaan eten in 'Stamirant' De Stroopop in Halle-Zoersel.Dit werd ons getipt door 'Vader Abt'(Danny Van Tricht).En het was idd meer dan de moeite waard om een bezoekje te brengen.In een wondermooie omgeving tussen de Halse bossen.Wat het nog meer iddylisch maakte was het mooie winterlandschap.Heel wat fietsers en wandelaars houden er eventjes halt om terug wat krachten bij te doen.De eet-en drankaart is dan ook uitgebreid met heel wat streekgebonden specialiteiten.Je hebt er ruime keuze uit verschillende Trappisten,Geuze's,abdijbieren enz...De specilaiteiten van het huis zijn de verschillende vleesgerechten klaargemaakt op de lava-grill.De kindjes kunnen er spelen in de speeltuin.Het was er reuze gezellig aan de houtstoof waar we ons te goed deden aan een lekkere omelet 'De Stroopop' en een boterham met Westmalle kaas.Daarbij dronken we een Kempisch vuur Tripel en Kempisch Vuur 3 dubbel.Als afsluiter dronken we een biertje dat we nog niet kenden namelijk een Oelegems Titsenbier.Als je in de buurt bent is dit een absolute aanrader om een bezoekje te brengen aan dit prachtige 'Stamirant'.Oja nog even bijvermelden dat de Stroopop een straf streekbier café is waar 'straf bier' getapt wordt.
"Stamirant" De Stroopop Liefkenshoek 151 2980 Halle-Zoersel
Met een 30 tal Zythologen waren we afgelopen zaterdag afgezakt naar de Westhoek meer bepaald Oostvleteren,waar De Struise brouwers onlangs hun intrek hebben genomen in het oude dorpschooltje.Voor de 4e maal vond deze (Zythos)gathering plaats.Heel wat bierliefhebbers hadden er een hele trip opzitten.Organisator Joo Helsen had zelfs voor vervoer gezord uit de 'stille' kempen.We werden hartelijk ontvangen door Urbain en Carlo,die ons trakteerden op heel wat lekkers,zo konden we kiezen uit 4 biertjes die uit de tapkraan vloeiden.Aardmonnik,Struisselensis,Doubble bock en Pannepot.Iedereen genoot duidelijk van de lekkere bieren,en er werd heel wat bijgepraat over allerlei 'bierige' dingen.Na een korte speech van voorzitter Jan Rumes werd het tijd voor een rondleiding door Urbain van deze gelegenheid konden we proeven van een uniek brouwsel namelijk:Wild Pannepot batch 1/08.Wat bij iedereen in de smaak viel.Het is leuk te constateren dat er brouwerijen zijn die durven expirimenteren met bier,zo kunnen er prachtige brouwsels tot stand komen.Teruggekomen in het bier(klas)lokaaltje werd nog heel wat bijgepraat.Dit was meer dan een geslaagde namiddag in leuk gezelschap,wat zeker nog voor herhaling vatbaar is.Hierbij willen we nog Urbain,Carlo,en het Struise team bedanken voor de prachtige ontvangst en lekkere bieren.Ook iedereen bedankt die aanwezig was op deze 3e Zythos gathering.
We vertoefden dit weekend in de Westhoek we brachten een bezoekje aan het cultuurdorpje Wulveringem(Beauvoorde) bekend onder andere van hun paté,maar ook voor het prachtige kasteeltje dat omsteeks de 12e eeuw is ontstaan.Waar een heel historisch verhaal aan verbonden is voor meer info (www.erfgoed-vlaanderen.be ).In deze landelijke omgeving brachten we ook een bezoekje aan praatcafé Tuur Djés.In dit gezellige café waar Jan met de pet en Albert met de pittelair elkaar ontmoeten.Kan je terecht voor lekkere lokale specialiteiten,streekbiertjes,verwenkoffies enz...Ook komen er kunstenaars regelmatig hun werk voorstellen in het kunstatelier.De naam Tuur Djès komt de reus van een voormalig bewoner kaasmaker en dorpsfilosoof ,die binnenkort terug zijn opwachting zal maken.Ook komen er regelmatig muziekanten optreden.Als je in de buurt bent zeker eens bezoeken Willy en Marieke zullen je er hartelijk ontvangen.
In een prachtige omgeving met zicht op de Westvlaamse heuvels ligt herberg Boerenhol te Reningelst(vlakbij Poperinge),deze meer dan 100 jaar oude herberg die de gemoedelijke sfeer van weleer uitstraalt is de ideale plaats om even tot rust te komen.Het is er gelegen langs verschillende fiets-en wandelroutes of de volksspelenroute.Je kan er ook terecht voor verschillende arrangementen waar je mee kunt met huifkar,relaxen,oude volksspelen spelen enz...Het is ook eens leuk om tijdens de wintermaanden te vertoeven in de hoppestreek en het landschap te bewonderen in z'n winterslaap.In het Boerenhol kan je terecht voor 'n ferme boerestutte met hespe,Watoukaas,boerepaté,een schelle van de zeuge,een stevig middagmaal(salades,stoofpotjes een allerhande streekgerechten)en allerlei lekkernijen van weleer.Natuurlijk de streekbiertjes niet vergeten want je hebt er een keuze uit een 60 tal biertjes.Een ideale aanrader voor wie de streek van de 'schreeve' bezoekt.In het najaar kan er zelfs terecht voor relaxweekends,sauna,welness,spa...
Vrijdagavond besloten we om nog eens naar" Den Heirweg"af te zakken waar we na een "zware" werkweek er konden genieten van een lekkere Trappist,Wendy en Joeri zijn sinds 2jaar Orvalambassadeur en doen dan ook hun uiterste best om alle Trappisten in de kijker te zetten.Zo is het er op donderdagavond de Trappistenavond.Ze zijn gelegen langs verschillende fietsroutes waaronder de mooie 56km lange "Kastelenroute"tussen Brugge en Torhout. Ook zijn ze stopplaats van verschillen huifkartochten waaronder hun eigen "Trappistenroute" Zeker een mooie en dorstlessende stopplaats voor deze routes Voor een gezellig onderonsje bij èèn van de vele streekbieren waaronder alle Trappisten, zit U in" Den Heirweg" op de juiste plaats. Met een snelle hap of een verzorgde snack, stillen zij Uw honger. Van dit vele lekkers kan je natuurlijk ook genieten op het ruim terras.
Het prachtige pand in het centrum van Poperinge, op een steenworp van de Grote Markt, bestond oorspronkeliik uit drie aanpalende volkscafeetjes, de laatste 20 jaar 2 bruisende jeugdcafés. Sinds midden 2005 werd het interieur volledig opengetrokken om er een oergezellige pub in onder te brengen.Katrien en Jan kochten het gebouw in maart 2005. Ze startten de verbouwingen eind april. Enkele bevriende lokale aannemers werkten er dag en nacht want The Old Fiddler moest en zou zijn deuren openen op 19 augustus 2005. Voor het typische warme Ierse interieur tekende de Ierse firma Love Wood uit Antwerpen. Zij slaagden met glans in het opzet. The Old Fiddler was geboren. In de zomer van 2006 opende het prachtige achtergelegen tuinterras (70 stoelen) en de bijhorende speelweide. Dit is uniek in het centrum van Poperinge. Begin 2007 werd de laatste hand gelegd aan de multifunctionele zaal op de eerste verdieping. Deze zaal is ideaal voor uw privé-feesten, vergaderingen, groepsmaaltijden, ... ) tot maximum 60 personen. Onder het motto "patron aan het fornuis" roert Jan er in de potten van zowel typisch Ierse als streekgerechten en klassieke bereidingen. Vrouw des huizes Katrien en enkele enthousiaste medewerkers zorgen voor de bediening in het café en het restaurant. 's Zomers op het terras, 's winters aan het haardvuur.Wij brachten er gisteren een bezoekje en met dit koude winterweer smaakte de Guinnes(pint) en de 12 jaar oude Ierse Whiskey "Black bush" des te meer.
Irish Pub - Restaurant The Old Fiddler | Veurnestraat 9 | 8970 Poperinge | +32(0)57/36 35 25 www.theoldfiddler.be
Voor de éérste reportage van het nieuwe jaar gingen we richting Waregem.Daar hadden de Waregemse bierfanaten samen met BLES (Zottegem) een verbroederingsavond met als thema"nieuwe bieren proeven" alles ging door in 't zaaltje van café Karekiet.Zoals gewoonlijk werden we hartelijk ontvangen door Geroen Vansteenbrugge die de avond zou leiden met tekst en uitleg over de te proeven biertjes.Geroen was weer op zijn best,met zijn talrijke anekdotes vertelde hij boeiend over de biertjes die in 2009 werden gebrouwen.Daaronder zaten er enkele uitzonderlijke bieren, die zelfs de meest ervaren bierproevers nog nooit hadden gedronken.Tussendoor werd nog een klein kwisje gehouden.Het werd terug een boeiende avond met uitzonderlijke bieren en daarmee werd de start gegeven van een hopelijk boeiend bierjaar.De avond werd afgesloten met het openen van de 9l(Jeroamboom) .Die de Waregemse bierfanaten zelf hadden aangekocht op hun bierfestival in 2008,ten voordele van Somival.Wij kijken in ieder geval al uit naar de volgende activiteit.
Net zoals vorige jaren zullen we weer een 50 à 60-tal standjes voorzien zijn, bemand met evenveel brouwers of bierfirmas. Aan al deze standjes kan je in ruil voor een jeton één van de vele aangeboden Belgische bieren proeven, in een rookvrije omgeving. Het proeven gebeurt in een proefglaasje van 15cl, dat je aan de inkom in bruikleen kan aanschaffen. Vooraan, achteraan en in het midden van de zaal is er voldoende zitplaats gecreëerd voor wie eventjes wil rusten. Voor de hongerigen is er ook een foodcorner aanwezig.En ook niet te vergeten zijn de biershop en tombola. Maak uw keuze in het menu links voor meer info.Kinderen hoeven niet thuis te blijven, zij zullen zich zeker amuseren in onze uitgebouwde kinderhoek.De stadsfeestzaal van Sint-Niklaas ligt op 150 meter van het station, dus vlakbij, en is ook zeer makkelijk bereikbaar met de wagen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving.
Verder is ZBF rookvrij, zodat u in optimale omstandigheden kan proeven van de meer dan 200 bieren en hun rijk palet aan smaken.Kortom, ZBF een ideaal kader om met de ganse familie de Belgische (speciaal)bieren te (her)ontdekken. Bekijk ook de foto's van de vorige editie om al helemaal in de sfeer te komen!
Gisteren trokken we richting Nederland net boven de grens naar Cadzand.Daar gingen we naar 't Strandpaviljoen 'De Molen' om het ambassadeursgeschenk te overhandigen.Het strandpaviljoen ligt net over de duinen bij de radartoren.We gingen samen heen met mijn ouders om er samen eens uit te waaien en te klinken op het nieuwe jaar.Je kan er kilometers wandelen langs het prachtige strand.Na een wandeling in de bittere kou gingen we genieten van een Orval.We werden hartelijk ontvangen door Dora en Jan en vanuit het paviljoen hadden we een perfect zicht over de Westerschelde.We konden er de schepen en zeilboten volgen tot aan de horizon.
Strandpaviljoen De Molen - aan de Radartoren - Cadzand-Bad Tel. +31 (0)117-391524
Om het jaareinde goed af te sluiten besloten we om zondag een bezoekje te brengen aan de ijsschaatspiste en de challetjes in het park van baron Casier in Waregem.Daar hielden de Waregemse bierfanaten een kraampje open met kerstbieren,warme dranken en versnaperingen om de clubkas wat bij te spijzen.Om in het komende jaar terug fantastische evenementen te organiseren.Er kwam heel wat bekend volk opdagen,wat voor een gezellige sfeer zorgde.Penningmeester Geroen Vansteenbrugge leidde alles in goede banen en gaf aan de "bierleken" de nodige uitleg over de te proeven biertjes en brouwerijen.Zo werden er misschien nog nieuwe leden aangetrokken.Het was een gezellige jaarafsluiter.Zo kunnen we terug uitkijken naar de activiteiten in het nieuwe jaar.
Hier enkele foto's van de bezochte straffe cafés of het proeven van straffe streekbieren uit de boeken van Bruno Loockx en co-auteur Sofie Vanrafelghem. Je kan de reportage's nog eens herbekijken via ZOEKEN IN BLOG
Dit weekend stond alles in het teken van de sneeuw.Aangezien het hier bij ons aan de kust een zeldzaamheid is geworden dat de sneeuw enkele dagen blijft liggen,hebben we dankbaar gebruik gemaakt om enkele sneeuwbeelden op foto vast te leggen.Zaterdag avond bezochten we naar jaarlijkse gewoonte "Sneeuw in de stad" op het marktplein van Nieuwpoort,waar het terug een gezellige bedoening was vooral bij het hutje van de jeugdbrandweer van Nieuwpoort,die terug omgedoopt was tot Achouffe fire house.We verbroederden terug met onze '"blog" vrienden zoals Luc de pompier,Jessie en Patrick,waar we nog een praatje maakten met een lekkere N'ice Chouffe bij de hand.Dit jaar was het wel extra leuk ook omdat het begon te sneeuwen wat de sfeer nog gezelliger maakte.
Zondag gingen we een beetje "zot" doen bij enkele vrienden het is jaarlijkse traditie als er sneeuw ligt dat we in onze "strandkledij" in de sneeuw gaan staan. We warmden ons terug op met een lekker biertje namelijk een Gouden Carolus Christmas(10,5%)(brouwerij Het Anker)
Daarna vervolgden we onze weg terug richting Nieuwpoort terug naar het marktplein,waar we omstreeks 15.30u een optocht en demonstratie met Huski- sledehonden toekwam,deze sport wordt ook Mushing genoemt. Leuk om eens te zien welke kracht zulke honden toch hebben.Uiteraard genoten we nog na van een lekker La Chouffe en N'ice Chouffe vooraleer we weer de warmte opzochten.
Dat het eerste winter offensief ook zijn possitieve kanten had,hebben wij deze middag bewezen.Vlug naar buiten om enkele mooie foto's te maken.Met natuurlijk een bijpassend biertje bij de hand.Een N'ice Chouffe(10%) van brouwerij Achouffe/Duvel-Moortgat past perfect bij het landschap.Uiteraard hopen we dat het nog meer sneeuwt dan kunnen eventueel nog reportages volgen met andere winter biertjes.Dit alles is begonnen als grap,met enkele Canadese vrienden die een clubje hadden opgericht zomerse taferelen in de winter.Daar hebben we ons maar al te graag bij aangesloten,enkel een groot verschil zoveel sneeuwt het niet in Belgie vandaar dat we er vlug bij zijn als de sneeuwvlokjes neerdwarrelen.Mochten er liefhebbers bijzijn mogen jullie steeds foto's doorsturen dan wordt je automatisch lid van deze club winterse strandkledij.
Met stip staat er altijd 1 zaterdag in december genoteerd dat we moeten vrijhouden.Dan vind het jaarlijkse Kerstbierfestival plaats in Essen.Dit jaar waren ze toe aan de 15e editie.Er stond al terug een hele rij Kerstbierliefhebbers aan te schuiven toen we aankwamen aan de Heuvelhal.De organisatie had het dit jaar terug voor elkaar gekregen om maar liefst 157 Kerst-en winter biertjes aan de man/vrouw te brengen.Waaronder 22 bieren van het vat.Waaronder heel wat exclusiviteiten,en ook 5 warme gluhkrieken.De bieren werden zoveel als mogelijk voorgeproefd door deskundige proevers zoals Jan M.van Bragt,Derek Walsh en Werner Mertens.Die alles zorgvuldig noteerden en bundelden in het overzichtelijke festival boekje.Er was weer gezelligheid troef met tal van binnen-en buitenlandse bierliefhebbers die de weg vonden naar Essen.Ook de talrijke helpers zorgden dat alles in goed banen werd geleid.Uiteraard werden hongerigen ook niet vergeten met aangepaste 'bierige' hapjes zoals soep Pére Canard,Kaasbordje met 4 verschillende kazen waaronder Orval,Chimay,Westvleteren en Bink.Portie stoofvlees 'Eycken Bathazar'.We genoten terug van al dat lekkers.En maakten kennis met verschillende bierliefhebbers.In ieder geval staat de volgende editie al terug genoteerd deze gaat door op 18 en 19 december 2010.En kijken we in feite nu al uit naar volgend jaar.Een dikke pluim aan de organisatie die er telkens in slaagt een pracht en een exclusief festival te organiseren.
Voor we onze lange weg huiswaarts aanvatten hielden we nog eerst even halt in Florenville.Meerbepaald in café Cap 56 ook een Orval amassadeurszaak waar een prachtige uitvergroote fles Orval stond voor het café.Waar we met Dirk en Karin van kaffeethuis den Toogoloog in Middelkerke nog een toast uitbrachten op een prachtige dag dat we hadden beleefd in de abdij van Orval.Nog ander bekend volk vervoegde ons aan tafel zoals Patrick en Dominique van Tapasbar Pado in Tielt.Waar we nog praatten over allerlei bierige items.Het ambassadeurs certificaat en het houten bakje zullen we in de komende weken overhandigen aan Jan en Dora van het strandpaviljoen De Molen in Cadzand Bad.Waar we dan uiteraard ook een reportage van zullen maken.
Een uitnodiging krijgen om naar de uitreiking van Orval ambassadeur 2010 te gaan daar moet je geen 2 maal over nadenken. Die gelegenheid kregen we om in naam van Het Strandpaviljoen De Molen in Cadzand naar de abij van Orval te gaan.We werden er om 11u dinsdagmorgen verwacht.Tal van genodigden waren ook op de afspraak aanwezig dit jaar werden er 353 ambasadeurs uitgereikt.Eerst volgde uitreiking van de labels(een geemaileerd bordje dat in gelimiteerde serie speciaalvoor deze actie werd ontworpen) gevolgd door aperitief en maaltijd.Daarna konden we ook een bezoekje brengen aan de brouwerij of aan het historisch gedeelte van de abdij.Als slot mochten we het ambassadeurscadeau afhalen in de brouwerij.Dit was een replica van het eerste krat Orval(80 jaar geleden)Misschien een woordje uitleg welke criteria je moet voldoen om de titel van ambassadeur te mogen dragen
. De eerbied voor de drie criteria : Aanwezigheid, Service en Creativiteit De caféhouder zorgt op de beste mogelijke manier in zijn vestiging voor de zichtbaarheid van Orval. De consument zal aldus zijn trappistenbier Orval in een typisch kader terugvinden. De kwaliteitsgerichtheid heeft tot doel de houder te herinneren aan de kunst van een goede service, die een liefhebber van Orval waardeert bij het proeven : de keuze tussen een frisse Orval of één op kamertemperatuur., het gebruik van een net glas, liefst begeleid met Orvalkaas en de voorstelling aan de klant van het geheel met een glimlach.Het laatste criterium veronderstelt de organisatie van tenminste één evenement Orval voor het einde van de jaarlijkse operatie. De controle en de toekenning.Teneinde zo objectief mogelijk te zijn worden aan sommige personen van de Broederschap Sossons dOrval of andere persoonlijkheden onafhankelijk van de Brouwerij, de opdracht toevertrouwd anoniem een bezoek te brengen bij de kandidaten. Ze geven ons een verslag van de toepassing van de criteria van aanwezigheid en van service. Elk jaar wordt deze titel uitgereikt en dit mag wel beschouwd worden als de Michelin ster onder de caféhouders.Uiteraard mag je als uitbater best trots zijn als je tot dit selectief gezelschap behoort dit is als het ware een erkenning voor je zaak wat je het afgelopen jaar gepresteerd hebt.Hierbij wensen we alle Orval ambassadeurs 2010 van harte proficiat en in het bijzonder Dora en Jan van het strandpaviljoen De Molen om het mogen bijwonen van de uitreiking.
www.orval.be Strandpaviljoen De Molen Radartoren NL-4506 Cadzand Bad