Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
29-04-2009
Socal beer trail 8/19:Coronado brewing company
Dicht tegen de Mexicaanse grens in het zuiden van California die enkel bereikbaar is via een smalle weg met aan weerszijden de oceaan ofwel langs de grote brug(Coronado bridge) die Coronado(een schiereiland ten westen van San Diego) verbind met San Diego.Wat meteen opvalt aan de brug is dat deze een 90° bocht maakt,hierdoor wordt de brug langer dan eigenlijk nodig is.Er is voor deze vorm gekozen om in het midden een doorvaar hoogte van 61 meter te bereiken zonder dat de weg te sterk lijkt,hoe langer de brug zou zijn hoe minder de stijgingshoek.De hoogte van de brug is nodig om een onbeladen vliegdekschip doorgang te verschaffen.Op Coronado eiland is een marine basis gevestigd Naval station San Diego.Je kunt vanuit de haven van San Diego de vliegdekschepen zien liggen.De brug is blauw geverfd om een geheel te vormen met de overheersende blauwe lucht en het water van de baai.De brug is gebouwd van februari 1967 tot 3 augustus 1969.De brug is 3,441km lang en heeft 30pijlers.Terwijl we op dit schiereiland waren hebben we de gelegenheid genomen een Belgisch biertje(Stille Nacht) op een originele wijze te fotograferen.En een bezoek te brengen aan de enige brewpub van het eiland Coronado brewing company.
Geproefde bieren:
Coronado Red Devil(9,7%) Coronado Golden Ale(5,4%)
Coronado brewing company 170 Orange Avenue 92118 CA Coronado
Socal beer trail 7/19:Newport beach brewing company
Nu we toch langs de Atlantische kust aan het rijden waren,hielden we nog even halt bij brewpub Newport beach brewing.De mooi ingerichte brewpub was een typisch voorbeeld van de talrijke identieke microbrouwerijen dat California rijk is.Dat het niet zomaar een microbrouwerijtje is bewijzen de talrijke gewonnen prijzen op de verschillende Amerikaanse bierfestivals.Met als kenmerkend de IPA en de Pale Ale als huisbieren.Toch was deze stop de moeite waard.En konden we nog even genieten van de dingen die ons nog stonden te wachten.
Geproefde bieren: Alpha Dog IPA(8,5%) Pelican Pale Ale(5,5%)
Onze volgende etappe was richting Atlantische oceaan meer bepaald het kleine plaatsje Seal Beach.Daar bevond zich Beach wood bbq.Een leuke plaats om een lekker Amerikaans biertje te drinken.We waren al goed op tijd en eenmaal open wist de eigenaar Gabriel Gordon ons hartelijk te verwelkomen.Hij schonk ons meteen enkele proevertjes uit samen met een hapje erbij.Ondertussen waren er al enkele Amerikaanse bierfanaten toegekomen omdat ze enkele posts hadden gelezen op ratebeer en beeradvovate.En ons ook eens wilden ontmoeten.Ondertussen overhandigden we ons zelf ontworpen t-shirt aan de eigenaar samen met enkele Belgische biertjes.Daarmee was hij dolblij waarbij hij spontaan enkele van zijn t-shirts overhandigde aan ons.Plosteling hoorden we wat kabaal buiten,er trok een betoging die tegen president Obama gericht was onder het motto NObama trokken ze door de straten.maar dit lieten we over ons heen gaan en aten ons middagmaal met een biertje uit de 'Obama tapkraan'.
Geproefde bieren:
Reaper Sleighor double IPA(9,1%) Golden State Uncommon Brewers(6,4%) St-Bernardus Tripel(draft)(8%) Nugget Nectar The Troegs Brothers(7,5%) Lost Abbey Red Poppy Ale 2009(5%) Bourbon County Brand Stout Goose Island (13%) Blind Pig Russian River IPA(Draft)(6,1%) Black Butte XX 20th Anniversary Reserve(11%)
Na onze geweldige avond in Brea waren we de volgende ochtend al op onze volgende afspraak in Tustin.Waar onze goede vriend Ed Heethuis ons al stond op te wachten.Samen met brouwer Jason hadden ze al de Westvleteren 12 geproefd dat we enkele maanden voordien hadden opgestuurd.We werden weeral op onze wenken bediend en proefden allerlei lekkers wat de plaatselijke brouwerij ons te bieden had.Ondertussen was het al middag geworden en besloten we om ter plaatse nog iets te eten.Na heel wat gepraat te hebben werd het stillaan tijd om afscheid te nemen.Het is toch leuk iemand te ontmoeten waar je al geruime tijd in contact staat via email eens in levende lijve te zien.Thx Ed for the beautifull time and all the presents you have give to us!!
Geproefde bieren:
Jacksons Double IPA(7,5%) The Maharaja Avery Brewing(10,54%) House Porter Oak Aged bourbon barrel(?%) Beer Republic Racer X(7%)
Op zaterdag 25 april vond het 14e Vilvordiabierproeffestival plaats.Deze maal voor het eerst op de nieuwe locatie namelijk de campus van de Erasmus Hogeschool in Jette,meer bepaald cafetaria 'The Link' .Ook nieuw dit jaar was dat je de biertjes in proefglaasje van 15cl kon proeven en niet enkel per fles wat natuurlijk positief is als je meerdere biertjes wilt proeven.Er waren een 83tal biertjes te proeven.En nog iets nieuw was dat je bieren kon proeven van buitenlandse brouwerijen Steven Vermeylen had een unieke samenwerking met Lorenzo Dabove en Gianni Tacchini uit Italie.Die enkele biertjes lieten overkomen uit Italie waar ze inderdaad op goede weg zijn,we waren positief verrast door de uitstekende kwaliteit van de bieren.Ook de bieren uit Denemarken en Verenigde Staten lieten een positieve indruk op ons na.Wat ons betreft zouden meerdere festivals dit initiatief mogen toepassen.Zo kan je eens proeven wat andere landen op biergebied in hun mars hebben.Proficiat aan de organisatoren voor de mooie namiddag en hopelijk volgen er nog meerdere edities.Wij proefden volgende bieren deze namiddag:
'nen Notter(7,1%):de 'Proef' brouwerij Zonderik(8%):de 'Proef' brouwerij Wolf 7(7,4%):Brouwerij Lupus@brouwerij Achilles Iguanodon Bernissartensis(8%):Authentique brasserie Schuppenboer tripel(8,5%):Hobbybrouwerij Het Nest@brouwerij Boelens Den Bir(9%):Brouwerij Den Tseut Jambe-de-bois(8%):De Zennebrouwerij@brouwerij De Ranke Cowboy Den Grusomme(10%):Duelund Bryglade(DK) Knark III Russian Imperial Stout(7,6%):Duelund Bryglade(DK) La Mummia(4,8%):Birrificio Montegioco(IT) My Antonia(7%):Birra del Borgo(IT) BB 10(10%):Birrificio Barley(IT)
Groot was onze verbazing toen we binnen gingen Brewpub/Fishhouse Taps in Brea de deur werd voor ons opengedaan door niemand minder dan hoofdbrouwer Victor Novak zelf.Dit kon al niet beter beginnen.Plotseling verscheen ook onze goede vriend Ed Heethuis waarmee we regelmatig biertjes ruilen.Hij had samen met Victor Novak afgesproken om ons te verassen.Wel van een verassing gesproken in ieder geval.We mochten meteen plaatsnemen aan een ruime tafel waarbij Victor ons meteen voorstelde om de plaatselijke biertjes te proeven.Natuurlijk hadden we veel te vertellen aangezien het de eerste maal was dat we elkaar zagen in 'real life'.We werden er als koningen/koniginnen bediend.Wat we voorgeschoteld kregen was gewoonweg subliem.Geen hamburgers of ander junkfood maar lekkere tonijn,krab,mosselen,Amerikaanse ribbetjes,met allerlei toastjes en sausjes erbij.De hele tafel stond barstens vol lekkernijen.We mochten zoveel drinken als we wilden aangezien we toch op het privé parkeer terrein de nacht mochten doorbrengen.Na heel wat gepraat te hebben en een rondleiding door de microbrouwerij te hebben gehad was het tijd om onze camper op te zoeken.de volgende ochtend deden we wat boodschappen in de plaatselijke supermarkt en dronken een koffietje in een welbekende koffiezaak.We waren terug klaar om naar onze volgende afspraak te rijden.Thx Victor for all you have done for us it was amazing!!
Geproefde bieren:
Irish Red Taps IPA Taps APA Oscura Belgian Dubbel Belgian Tripel
Taps Fish House/Brewery 101 E.Imperial Hwy 92821 Brea California www.tapsbrea.com
De eerste van de brouwerij pubs(brewpubs) die we bezochten was Mainstreet brewery in Corona,in Amerika zijn veel zogenaamde cafés gekoppeld aan een microbrouwerij,dit wil zeggen dat veelal de gebrouwen bieren enkel ter plaatse te verkrijgen zijn.Meestal worden deze dan ook niet in flessen gedaan en kan je ze enkel van het vat in bijhorende brewpub proeven.Via onze goeie vriend Ed Heethuis kwamen we in contact met de brouwer van de Mainstreet Brewery nl Bob Kluver.We werden er vriendelijk ontvangen en meteen werden we rondgeleid in het brouwerijtje.We namen plaats aan een tafeltje en Bob stelde meteen voor om zijn gebrouwen biertjes te proeven.Algauw stond het hele tafeltje vol met allerlei lekkere bieren.Als klap op de vuurpijl vroeg hij ons als we honger hadden,er kon wel altijd iets bij.We mochten een keuze maken uit de uitgebreide kaart.Ook nog even vermelden dat bij de brewpub ook nog een pizzazaak hoort een soort samenwerking tussenbeide.Terwijl we onze biertjes proefden zagen we talrijke prijzen hangen die de brouwer op verschillende festivals had gewonnen.Je ziet je hoeft daarvoor niet groot te zijn om in de prijzen te vallen.Na onze lekkere pizza en de degustatie biertjes te hebben gedronken was het tijd om onze 'trail' verder te zetten.Wat een ontvangst bij ons eerste bezoek!Daarbij willen wij nog Bob en zijn hele team bedanken.Thx Bob for all we verry appriciated that!!!
Geproefde bieren:
American Hefeweizen Pilsner Rimpau Red Precision Pale Ale Black Pearl Stout Hop Daddy IPA Hop Daddy IPA(uit gisttank) Bishops Tippel Tripple Bob's Old Woody Bob's Old Woody(barrel aged)
Main Street Brewery&Lamppost Pizza 300 North Main Street 92882 Corona California www.mainstreetbrewery.com
Eén van de hoogte punten van de reis was toch wel het bezoek aan de Stone brewing company in Escondido.De vrij recente brouwerij staat in een prachtige omgeving.Een beetje afzonderlijk in een prachtig gebied.Alles is werkelijk indrukwekkend vanaf dat je het gebouw betreed.Je komt binnen via de winkel waar je allerlei 'Stone' attributen kunt aankopen.Daarna kom je in het prachtige restaurant/bar waar alles heel mooi afgewerkt is met arduin,hout en metaal,heel indrukwekkend.Wij namen plaats op het buiten terras waar ook een prachtige tuin is aangelegd.Alles lijkt zo natuurlijk mogelijk te zijn ingeplaatst in de omgeving.Dit mag toch wel gezegd zijn dit is één van de mooiste brouwerijen met eetgelegenheid dat we ooit hebben bezocht.We werden er vriendelijk ontvangen en toch wel wat in de watten gelegd.Er komen immers niet alle dagen Belgen over de vloer.We kregen extra korting nadat we verteld hadden dat we bij brouwerij De Dolle brouwers werkten.Nadat we de nacht hadden doorgebracht op de ruime parking van de brouwerij(natuurlijk in de mobilehome),gingen we de volgende ochtend nog wat souvenirtjes kopen in de winkel.We hadden het geluk kennis te maken met directeur/brewmaster Steve Wagner alsook productie manager/hoofdbrouwer Mitch Steele.Die vroegen ons of we een privé rondleiding wilden doen.Dit moetsten ze geen 2 maal vragen.We werden door de hele brouwerij rondgeleid door brouwer Kevin Gray,die ons werkelijk alle hoekjes van de brouwerij liet zien.Met een deskundige uitleg erboven op.Na een rondleiding van 1.30u werden we vriendelijk uitgewuifd,en konden we onze 'beertrail' verderzetten.Zou dit geevenaard kunnen worden?
Geproefde bieren:
Stone Imperial Russian Stout 2007(10,8%) Stone Imperial Russian Stout 2008(10,8%) Stone Imperial Russian Stout 2009(10,8%) Stone Levitation Ale(4,4%) Oak Aged Arrogant Bastard Ale(7,2%) Stone Cali-Belgique(6,9%) Stone Old Guardian Barley Wine 2009(11,26%)
Stone Brewing Co 1999 Citracado Parkway Escondido CA 92029
Als je op reis bent in California kan een bezoekje aan Hollywood en Beverly Hills natuurlijk niet ontbreken.De tal van bezienswaardigheden,Hollywood walk of fame,Hollywood Signs,Capitol records,Sunset Boulevard....werden dan ook bezocht.Op de Hollywood boulevard was ook één van de betere bier cafés van de streek namelijk Blue Palms.Daar werden we vriendelijk verwelkomt door eigenaar Brian.Hij trakteerde ons op lekkere biertjes,waaronder enkele exclusieve.De aanwezige klanten waren ook nieuwsgierig waar wij vandaan kwamen.Zo werden ook nog contacten gelegd.Tot laat in de avond werd er geproefd.Dan werd het tijd om afscheid te nemen en met de metro richting hotel te gaan.Toch nog een trip van zo'n 1.30u.Waarbij we ons niet volledig veilig voelden.Maar gelukkig kwamen we goed aan na een boeiende dag.
De geproefde bieren:
Bear Republic:Big bear(8,1%) Blue Palms I.P.A:Firestone(6,9%) Stone Porter with Chipotle:Stone(5,9%) Bell's expedition stout(10,5%) Firestone 11th anniversery ale(11%)
Als voorbereiding van onze trip naar California(van 11 tot 20 april) hebben we nog de laatste details besproken van onze reis.De reis start in Los Angeles en gaat tot San Diego.Daarbij dronken we buitenlandse biertjes dat we van biervrienden hebben gekregen.Bier uit Italie,Verenigde Staten.Hieronder kan je een overzicht zien wat we zullen bezoeken gedurende deze 10 daagse 'beertrail'.Uiteraard zal u een uitgebreid reisverslag mogen verwachten als we terug zijn.Daarom zal er de komende 2 weken niets gebeuren op Goddelijke drank.Maar zullen we er terug invliegen vanaf 25 april,dan kan u het eerste gedeelte van de Socal beertrail bewonderen.De reis kan op onderstaande link ook gevolgd: http://belgianbeerboard.com/media/BelgiumSoCal_Itinerary.pdf
Op reis worden we vergezeld door bierkenner Filip Geerts en Katrien.Tot binnen een 2tal weekjes.
Voor de 2e H.O.P -activiteit van het jaar waren we afgezakt naar Deerlijk meer bepaald naar café Bourgondisch kruis ook bekend als café 'tkruisken.Daar werd een proeverij gehouden over paas-en lente bieren.Onze voorzitter Lode vertelde dat het een uitstervende biersoort aan het worden is.De proeverij begon met het biertje met het laagste alcoholvolume.Het werd een 'blinde' proeverij zoadat iedereen kon raden welk biertje er geproefd werd.Na elk biertje werd een beetje uitleg gegeven door ondervoorzitter Carl Kins,over de brouwerij en het ontstaan van het bier.Het werd een geslaagde proeverij.Met veel belangstelling een 40 tal leden kwam dan ook afgezakt.Op naar de volgende activiteit,dit wordt een brouwerij bezoek naar Brasserie Des Géants in Irchonwelz(Ath) op zaterdag 9 mei.Hieronder de biertjes in volgorde dat we geproefd hebben.
1.Slagmuylder's Paasbier(ongefilterd)(5,5%):Brouwerij Slaghmuylder (www.witkap.be ) 2.Angélus de mars(5,5%):Brouwerij D'annoeullin(Frankrijk) 3.Contreras mars especial(6,5):Brouwerij Contreras(www.contreras.be ) 4.Chimay rouge(7%):Brouwerij abdij Notre-dame de Scourmont(www.chimay.com ) 5.'tGaverhopke paasbier(8%):Brouwerij 'tGaverhopke(www.tgaverhopke.be ) 6.Gouden Carolus Easter bier(10%):Brouwerij Het Anker(www.hetanker.be ) 7.Boskeun(10%)Brouwerij De Dolle Brouwers(www.dedollebrouwers.be )
Eetkaffee 't Hellegat is genoemd naar het Hellegatbos erachter.Als je de Rodeberg in Westouter afdaalt,kom je terecht in een prachtig natuurgebied.Waar bronnetjes ontstaan.Het is er heerlijk vertoeven in het prachtige hoevetje dat zoveel mogelijk in originele staat is gebleven.je kan er genieten van een heerlijk streekbiertje en een lekkere croq of ovenkoek.In 'thellegat geniet je van eenvoud en lekkers.Hier loop je anders buiten dan je binnenkwam.
In het kleine toeristische plaatsje Kemmel in de Vlaamse Westhoek is Herberg Het Labyrint gelegen. De eigenaars zijn enthousiaste verzamelaars van aan labyrinten en doolhoven gerelateerde zaken. Zo leren we binnen dat er begin 20ste eeuw ook al een doolhof was in Kemmel, toen bij het kasteel. Tegenwoordig ligt 'het' labyrint van Kemmel achter de herberg; het is een langwerpig ontwerp, uitgevoerd in haagbeuk. Op de binnenplaats is het goed toeven met een Belgisch bier, verlevendigd met kreten van verdwaalde dolers.Dolen door kunst,humor en verleden.In alle ruimtes van Het Labyrint,aan de muren en in de kijkkasten zijn er spellen en speelgoed te zien.In de tuin van het vroegere hotel werd een doolhof aangelegd.op de eerste verdieping is een kunstgalerie ondergebracht.Op de binnenkoer is er ook een knus zitzaaltje en een boltrog.Naast Het Labyrint vind je nu ook een gezellige 'krinkeldewinkel' met spellen,speelspullen en streeksouvenirs.
Themacafé met spellen Het Labyrint Dries 29 8956 Kemmel(Heuvelland) Tel:057/44.65.81 www.hetlabyrint.be
Dit weekend trokken we richting Heuvelland met ons boek.Waar we enkele cafétjes bezochten met een rijk historisch verleden.Als eerste cafétje bezochten we 'de tere plekke'in Dranouter. In Dranouter begon het een beetje in de sfeer van het jaarlijkse folkfestival. Al jaren zijn er de referentiecafés onder andere De Tere Plekke . Dit café beschrijft de sfeer van het huis van weleer: "De bierenwalm van de grondwerkers in hun van zweet doordrongen geribd fluwelen werkkledij, sabbelend op het chikske van hun stinkende, zelfgemaakte sigaretten. Deze geur van de sigarettenrook waarvan gordijnen, deuren, muren, planchée en slaapkamers doordrongen waren, en die 's avonds onze vermoeide kinderogen prikte en deed tranen, de zure geur van de ijzeren emmer met bierklikskes, de geur van belegen schotelvodden, de geur van de zwartgeteerde pissijn op de koer, de geur van de lege snuifdozen die we kregen van vrouwen met gaten in de rond hun benen gedraaide nylonkousen, de straffe haksmeten uit mémé's schortezak, het Frans brood met een export dat we samen om vier uur aten." Misschien wel wat overdreven, maar toch mooi gezegd. In het Frans klinkt dat dan: "Une 'Tere Plekke' est très personnelle, et différente pour chacun, bien que nous ayons tous la même 'Tere Plekke' entre les deux gros orteils". Prachtig cafétje met vriendelijk onthaal en bediening.Zeker een bezoekje waard.
Brasserie De tere plekke Koudekotstraat 21 8950 Dranouter Tel:057/44.65.67 www.estaminetdunord.fr
Vorige zaterdag trokken we nog eens met 'ons boek' op boekrijders tocht.We waren toch in de buurt van Beselare en we brachten een bezoekje aan landelijk café,eethuis 'De Reutel'.Gelegen aan de rand van het Polygoonbos waar ooit het Steenuilbos was.De legende wilde dat er ooit een heks in woonde namelijk Sefa Bubbels.Vandaar ook de bijnaam van Beselare als heksendorp.In de Reutel heb je de keuze uit een 80 tal streekbiertjes.We dronken onder andere een Beselaars Heksenbiertje(6,5%)(gebrouwen door brouwerij Van Eecke) .Specialiteit van het huis is spaghetti en 'een schelle van de zeuge'.In de zomer kan je genieten op het ruime terras,van de vele wandelaars en fietsers.Ook komen er veel Britse toeristen langs die de Britse begraafplaatsen zoals Tyne Cot Cemetery bezoeken.Ook even vermelden dat de Reutel alle dagen open is vanaf 11u.
Landelijk café De Reutel Reutelhoekstraat 17 8980 Beselare-Zonnebeke 057/46.79.77 0476/33.98.73
Voor de 6e maal zette het Zythos Bierfestival dit weekend op voorbeeldige wijze de traditie van De 24 uur van het Belgische bier voort.Deze vond wederom plaats in de stadsfeestzaal van Sint-Niklaas. Veel liefhebbers van het Belgisch bier konden weer volop genieten van de vele smakelijke, maar vooral nieuwe bieren, die het Belgische bierlandschap hebben verrijkt. De binnen-en talrijke buitenlandse bezoekers konden uit ruim 200 bieren van meer dan 60 grote en kleine brouwerijen kiezen.Enkele bekende en minder bekende kleine brouwerijen grepen de kans zich te manifesteren met mooie, uitgebalanceerde speciaalbieren, zoals brouwerij De Dolle Brouwers(Cosmos Porter),brouwerij De Glazen Toren (Saison dErpe-Mere en Cuvée Angelique), brouwerij Sint- Canarus (Maagd van Gottem), brouwerij De Leite(Bon Homme),brouwerij Achilles(Serafijn blond en Serafijn Grand Cru), om er een paar te noemen. Naast de vele kleine brouwerijen waren ook bierfirmas als ondermeer Guldenboot (Leireken Wilde vruchten), Slaapmutske(Slaapmustke Bio Tripel),Dilewyns (Vicaris Generaal) vertegenwoordigd, die hun bieren bij bestaande brouwerijen laten brouwen.Er was weer zoveel keus wat biertypen betreft, dat iedere bierliefhebber zijn smaakervaringen heeft kunnen verrijken. Ook de hongeren konden zich uitgebreid de maag laten vullen door de talrijke (fast) food/snacks standen.Volgend jaar vindt dit unieke bierfestival plaats op zaterdag 6 maart en zondag 7 maart voor de laatste maal in de stadsfeestzaal van St. Niklaas (op wandelafstand van het station).Vanaf 2011 zal uitgeweken worden naar de nieuwe stadsfeestzaal aan de andere kant van het station.Op dezelfde wandelafstand.
Voor de 2e maal werd het pré-ZBF festival georganiseerd in brouwerij Alvinne in Heule.Het festivalletje is een voorloper van het grote Zythos bierfestival in St-Niklaas.Een leuk initiatief dat tal van buitenlandse gasten aantrekt.Wij besloten een bezoekje te brengen op donderdagavond.Dat werd ons aangeraden want,op vrijdag zou je over de koppen kunnen lopen werd ons gezegd.Dit jaar werd gekozen om samen te werken met 3 verschillende brouwerijen namelijk Brouwerij de Molen uit Nederland, De Struise brouwersen Pipeworks Brewing Co(U.S.A)Deze samenwerking heeft tot verassende brouwsels geleid(Black Damnation,Pipedream,Keralensis,Xenophon's Wine)Je had een keuze uit meer dan 30 biertjes waarvan enkele heel exclusieve brouwsels.Ook de hongerigen werden niet vergeten,alle gerechten werden bereid met de bieren van de aanwezige brouwerijen.Ook alle brouwers waren aanwezig zodat als je vragen had bij een biertje deze zonder probleem beantwoord werden.Het werd een leuke avond waar tal van contacten werden gelegd,waar natuurlijk ook bekende gezichten uit de 'bierwereld' aanwezig waren.Op naar de 3e editie die doorgaat op 4 en 5 maart 2010.Noteer dat alvast maar in jullie agenda.Hieronder de lijst met de bieren die konden geproefd worden:
Podge Bourgogne Barrel Oak Aged special Burgundian Babble Belt Edition -10,5°- (Alvinne) @ Alvinne-stand (bottle) Black Jack -7°- (Real Ale Cask), only on friday from 4 pm till the cask is empty¨ (Struise) @ Struise-stand
Very limited and only to taste when ordering food:
Morpheus AD 1200 -3,5°- (homebrew, middle-age beer, David & Marc, free tasting, for as long as its available)
De Achelse Kluis is een Trappistenabdij aan de Warmbeek.Sinds 1988 wordt in de abdijbrouwerij na een onderbreking van 70 jaar opnieuw het authentieke trappistenbier gebrouwen. De brouwerij is niet te bezichtigen, maar vanuit de herberg van de Kluis zie je de brouwketels en met wat geluk komt Broeder Brouwmeester voorbij terwijl je geniet van zijn werk.Tot voor enkele jaren lag de bierproductie stil indeze abdij op de Nederlandse grens. Maar in 1998werd de authentieke receptuur van Broeder Thomas weer opgevist en vulden de ketels zich opnieuw met bruin en blond trappistenbier. Hoe de broeders erin slagen om zoveel ziel in hun gerstenat te leggen,is een Achels staatsgeheim. De brouwerij blijft daarom verboden terrein voor bezoekers.In de herberg kun je uiteraard nippen van de Achel Trappist, maar ook smullen van versgebak, niet-alcoholisch trappistenijs en een borddampende abdijsoep. Broeder Martinus verkoopt al dit lekkers ook in zijn winkel.Ook kan je in de buurt een gezellige wandeling of fiettocht maken,door de prachtige natuur die de omgeving omringt.
Winkel: di za van 9 12u. en van 12u.30 - 17u. De Kluis 1, 3930 Hamont-Achel (Achel) + 32 11 80 07 60, www.achelsekluis.org 1/11 31/3 van di vr van 10 17u., za zo van 13 17u.
Vrijdag 27 februari ging een topavond worden,we waren afgezakt naar Waregem,meer bepaald op de markt in de bovenzaal van La Corporazione-De Gilde.Professor Denis De Keukeleire(de hopprofessor)professor aan de RUG,zou een biervoordracht geven over bier en gezondheid.Met zijn unieke stijl zou dit een unieke avond worden.Voor wie de professor nog niet kent misschien hier een korte voorstelling:
Prof. De Keukeleire is reeds 35 jaar betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek over hop en bier. Hij was promotor van een 30-tal doctoraatsthesissen en hij publiceerde verscheidene boeken en artikels over hop en bier in de internationale wetenschappelijke literatuur.Prof. De Keukeleire is een wereldbefaamde autoriteit op het gebied van inhoudsstoffen en de toepassingen van hop, niet alleen met betrekking tot bier-eigenschappen, maar ook in verband met gunstige effecten op de gezondheid.Met leuke foto's en anekdotes praatte hij maar liefst 4uur over alles wat met hop,bier en gezondheid te maken had.Ondertussen proefden we een 6 tal biertjes met een hoppig karakter.Ook mocht Hildegard van Ostaden,brouwerij De Leyerth(een oud leerling van de prof)even een woordje uitleg geven over haar biertje Hop-it.De 88!aanwezigen luisterden met veel aandacht naar deze bijzondere professor.Tussen de te proeven biertjes door gaf Geroen Vansteenbrugge op deskundige wijze een woordje uitleg over de bieren die geschonken werden.Ook werd er een quizje gehouden met een 4tal vraagjes waar men een leuke prijs kon mee winnen.Dit was een heel puike organisatie door de Waregemse bierfanaten in samenwerking met bierproefvereniging H.I.C.Deze avond zullen we nog lang herinneren dit was grote klasse.Wat voor een topavond werd voorgesteld werd ook een topavond.
Eén van de beroemdste cafétjes in Brugge is ongetwijfeld streekbier café 't Brugs Beertje.Van heinde en verre komen de klanten.Dit hoor je ongetwijfeld als je aan je tafeltje plaats neemt.Allerlei talen hoor je.Af en toe toch wel 'onze taal'.Het typisch bruin café met talrijke reclames van brouwerijen aan de muur laten je meevoeren naar andere tijden.Iedere keer voor het opengaat om 16u staan er reeds klanten voor de deur om een plaatsje te hebben want binnen het half uur zit 't Brugs Beertje dan ook telkens vol.Waardin Daisy schenkt en tapt met veel passie de biertjes voor de klanten.Je hebt een keuze uit een 300 tal verschillende biertjes met een 5 tal van het vat,dit telkens afwisseldend naarmate het seizoen.En dit al van 1983.Vorig jaar vierde het cafétje nog haar 25-jarig jubileum met een eigen biertje(Brugs Beertje 25)gebrouwen door brouwerij Smisje,en een mini-bier festivalletje.Als je in Brugge bent is dit een must voor elke bierliefhebber.
Streekbiercafé 't Brugs Beertje Kemelstraat 5 8000 Brugge Tel:050/33.96.16 Alle dagen open vanaf 16u,op dinsdag en woensdag gesloten. Tijdens de week open tot 1.00u en in het weekend tot 2.00u.