Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
CESAR TRIPEL is een levend bier van ongeveer 8.5% volume alcohol dat na zijn eerste gisting op vat, na het afvullen verder blijft evolueren tijdens de gisting op fles of op vat.
Tripels zijn meestal blond of lichtamber van kleur. De CESAR TRIPEL is mooi blond en smaakt hoppig en vol met een uitstekende zoet-bitter balans. Zijn aangename geur en mooie schuimkraag maken van dit bier een topper in zijn soort.
CESAR TRIPEL is een krachtig maar zeer aangenaam bier om van te genieten als dessert of als aperitief. Sommigen verkiezen het bij mosselen of andere zeevruchten. Dit bier past ook uitstekend bij een hartige kaasschotel of waarom niet, een lekker pak Belgische friet!
CESAR TRIPEL verenigt een opvallende droogheid met de fruitigheid van een een tripel en zal zo menig bierdrinker
Serata Pre-Villaggio al TNT: De Dolle's Night!! Alla presenza dei birrai belgi ed italiani serata speciale dedicata a De Dolle. Alla spina le birre: Stout De Dolle 2010, Stille Nacht 2011, Arabier 2012 + Special Beer Guest (Saison Dupont Dry Hopping, Zinnebier, Taras Boulba, Mere Vertus, Mad Helene, Valeir Extra..ma non siamo ancora contenti..continuiamo a cercare ;). Buffet dalle 20. Alle 22 concerto con i Mischion Impossible. I dettagli su www.villaggiodellabirra.com/infoprogramma/pre-villaggio-7-settembre-20h/
LA MANCINA Is een Italiaans bier dat ik gekregen heb van Gianni als hij bij mij op bezoek is geweest.Het is het nieuwe bier van Birrifico Del Forte.Het is een blond hoppig bier met een alcoholgehalte van 7,5% www.birrificiodelforte.it
THanx Gianni for the beer and my friends i see you at Villagio Della Birra
"Bier in den Hof" zaterdag 16 en zondag 17 juni vanaf 14u!!!
Te proeven bieren
Brouweij Van den Bossche
-Buffalo Oak aged :Buffalo Stout gelagerd op houten vaten afkomstig uit de Bordeaux streek ; 9% alc/vol -Voortrust :een bier in de saison stijl gemaakt op vraag van Bierrestaurant The Back Abbey in Los Angeles USA, 7% alc/vol Brouwerij Strubbe
-Ichtegems Grand Cru :West-Vlaams roodbruin, bier die 2 jaar gelagerd heeft op eiken vaten en dan gemengd met jong zoet bier. -Oud Kriekenbier : Oud Zottegems bier waarop krieken zijn gelagerd. Fris en licht zurig.
Brouwerij t Smisje
-Smiske blond :stevige smaak, hopbitter, volmondig met een lange, aangename bittere afdronk. -Smiske bruin :droog bier, stevige smaak,moutbitter en volmondig lange aangename afdronk. -Smiske Extra : Extra is eigenlijk een klassiek Smiske met een extra toevoeging van hop tijdens de rustperiode van het bier'
Brouwerij Het Anker
-Cuveé van de Keizer Rood: exclusief vant vat .Bier met meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd. Goudblond bier met een volle en evenwichtige smaak. -Boscoli : witbier verrijkt met natuurlijk vruchtensap , een fruitig bier.
Gisterenavond nog gaan genieten van een planksje van de beenhouwer met een lekker biertje.We hopen voor volgende week mooi weer dat we van al dat lekkers kunnen proeven in den hof.Allen daar heen.....
Met ons weekend in de Ardennen trokken we ook nog eens richting Durby.Om de kleine brouwerij Marcklof te bezoeken en te proeven van dit blonde frisse biertje met een alcoholgehalte van 6,5%
De Microbrouwerij Marckoff uit Durbuy zet een traditie voort van meer dan 700 jaar. In 1560 is Philippe Marckloff eigenaar van een brouwerijtje in Durbuy. Hij bouwt op een plaats die over de Ourthe uitkijkt het huis genaamd Au Chesne.
Traditie herpakken
In 1989 besluiten Jacques en Michel Trine, de huidige eigenaars, weer die traditie op te pakken. De brouwerij is geïnstalleerd in een fantastisch mooi gebouw in natuursteen in Durbuy, het kleinste stadje van de hele wereld. Zoals het een microbrouwerij betaamt, worden de amberkleurige bieren uitsluitend ter plaatse.De microbrouwerij heeft een bestaansrecht gekregen, voornamelijk door de toenemende belangstelling voor streekproducten en ambachtelijke productiemethodes. De eerste microbrouwerij, in België, werd in 1979 opgericht.. Ook proefden we van de Durboyse Blonde 6,3% Brasserie Lefebvre
La Vieille Forge Het weekend van 28 mei besloten we om nog maar eens in het oh zo gezellig,huisekijke B&B La Vieille Forge bij Tine en Pol te gaan overnachten,deze maal hadden we de kamer met als thema Vedette.Na een etentje in Achouffe konden we nog genieten van een Witte Pol in Le Grand Cafe,we waren daar in goed gezelschap van Cris Bauweraerts.We genoten van de zwoelige avond en de stilte in het kleine dorpje Mont.Na een laatste slok bij maanlicht was het tijd om te gaan slapen om fit te zijn om de volgende dag in deze mooie streek lekkere biertjes op te sporen.
Brassrie La Trouffette OP 28 mei trokken we richting de Ardennen om de open deur van Brasserie La Trouffette bij te wonen dat namelijk ook hun nieuwe bier voorstelde.Bastogne Pale Ale B.P.A Belgian I.P.A......Het was een lekker hoppig blond bier met een alcohol gehalte van 6%.We waren daar in goed gezelschap van 4 brouwers oa Cris Bauweraerts,Pol van Interpol en de brouwer van MilleVertus.Het was er prachtig weer en je kon er ook de botteling bijwonen,Het was er gezellig vertoeven met al die gekende gezichten en er werdt voornamelijk over.... ja natuurlijk de bieren gepraat.
Voor de eerste maal organiseerde Den Toogoloog een bierapero op zondag.Ik had geluk want als ik reserveerde waren het de laatste plaatsjes.Na een hartelijk ontvangst kon je er proeven van 4 verschillende bieren met aangepast hapje.Natuurlijk met een deskundige uitleg over de bieren die gegeven werden door Karin.Het was er heel gezellig en iedereen genoot van de bieren,hapjes en de uitleg die gegeven werd.Idiaal om ook nieuwe mensen met de zelfde passie voor bier te leren kennen.Hopelijk organiseren Dirk en Karin nog vele zulke aperozondagen.Gezellig genieten voor de komende werkweek.Ik wil er zeker terug aanwezig zijn bij de volgende.Dirk en Karin het was er terug super,doe zo verder dan zullen we er nog lang en gelukkig van kunnen genieten. www.dentoogoloog.be
Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. De hopplant rankt uit Poperinges vruchtbare bodem sinds de middeleeuwen als alternatief voor de eens zo bloeiende lakenhandel. Net zoals de hopplant slingert de nieuwe bezoekersomloop zich vanaf de monumentale zolderverdieping naar het gelijkvloers. Typische hoppersonages zoals De Neus of De Zakker begeleiden de bezoeker doorheen de ontstaansgeschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de diverse toepassingsvormen van hop. En dat is meer dan alleen in de brouwkuip! Authentiek hopgereedschap, historische documenten, vernieuwde fotografie, maquettes en kijkkasten, audiovisuele presentaties illustreren het verhaal van De Stadsschaal, de hopcultuur en de mens in de hopwereld vroeger en nu. De - via de audiogids of tijdens een geleid bezoek - opgedane kennis kan je op iedere verdieping testen met een interactieve hopquiz. Het Hopmuseum nodigt tevens uit om in het landschap de diverse aspecten van hop te ontdekken : bouwkundig hoperfgoed, hopvelden, bezoekboerderijen, gastronomie...
De oude beenhouwerij, uit de jaren 20, is nu een bierhouwerij. In een warme en aangename sfeer kan u meer dan 150 soorten bier proeven, afkomstig van echte brouwers, die nog brouwen met hart en ziel.Wij gingen nogmaals op bezoek bij de altijd vriendelijke Karin en Dirk. We proefden er van een La Trape Quadruppel van het van die gebrouwen word Brouwerij de Koningshoeven. Het is een bovengistend Trappistenbier met 10% alcohol Quadruppel is het zwaarste bier van La Trappe met een prachtige amberkleur. Ook proefden we van het biertje van Brouwerij de Plukker.Keikoppenbier met een alcogolpercentage van 6,1% en is een hoogblond bier. www.dentoogoloog.be
De Trutselaar is gelegen in het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen, nl. het Tillegembos. Ze brengen de wandelaar en fietser langs velden en weiden tot bij het historische kasteel en de rosmolen. Het schilderachtige decor straalt een oase van rust uit, ideaal om te ontspannen en te genieten van een uitgebreid festival van heerlijke gerechten. Tijdens de zomer kan u tevens op het zalige terras genieten van het pittoreske uitzicht.In de Trutselaar kan u zowel voor een snelle lunch als voor de betere bistro keuken terecht. Hier word je op je culinaire wenken bediend.Op zoek naar een bijzondere locatie voor uw familiefeest, verjaardag of zakendiner? De Trutselaar biedt u een unieke locatie aan de rand van hartje Brugge en dichtbij de E40. Met volop gratis parkeergelegenheid. Wij beschikken over de ambiance en de ervaring om de meest uiteenlopende evenementen tot in de puntjes te verzorgen. De Trutselaar is de locatie bij uitstek ! www.detrutselaar.be
Wij van Bieratlas zijn helemaal voor de promotie van bier en het enthousiasmeren
van mensen om verschillende bieren te proberen. Dat is juist de reden dat de
website in het leven is geroepen. Het onder de aandacht brengen van de
biercultuur en de verschillende biersoorten die verkrijgbaar zijn is daar een
belangrijk onderdeel van. Helaas is bewustwording niet bij iedereen de reden dat
ze niet van bieren genieten. Allergiën voor bepaalde bestanddelen van bier
kunnen het voor mensen onmogelijk maken om bier te drinken. Een gluten allergie
is daar een voorbeeld van.
Gluten zijn eiwitten die in alle granen worden aangetroffen. En laten granen
nou net zo ongeveer de belangrijkste ingrediënten voor het brouwen van bier
zijn. Dit is dus het probleem voor mensen met een allergie voor deze eiwitten.
Nu worden er gelukkig al een tijdjeglutenvrije bieren aangeboden. Sommigen waaruit de gluten zijn verwijderd
tijdens het brouwproces, anderen die gebrouwen zijn van niet-granen zoals rijst
of boekweit. Nu ben ik niet altijd, eigenlijk tot op heden nog nooit, te spreken
over deze bieren. De smaak laat, om het voorzichtig uit te drukken, te wensen
over. Jammer, aangezien dit het genot voor de consument niet vergroot en ze zo
bij bier weg houdt.
De Spaanse brouwer Estrella Damm heeft een glutenvrije pilsener gebrouwen die
volgens velen wel naar bier smaakt. Bij het brouwen worden de gluten afgebroken.
Dit bier heeft in 2008 en 2009 zelfs de eerste prijs gewonnen bij de World Beer
Awards in de categorie 'World's Best Gluten Free Beer'. We zullen eens kijken of
wij het ermee eens zijn en dat dit bier een verademing is voor al diegenen met
een gluten allergie.
De Brouwerij S.A. Damm is een Spaanse brouwer die in 1876 is
opgericht en is gevestigd in Barcelona. Het bekendste merk dat door de brouwerij
geproduceerd wordt is Estrella Damm. Door een slimme public relations strategie
werd het één van de grootste brouwconcerns van Spanje. Damm was en is heel
actief in sportsponsoring en innovatieve reclamecampagnes. Maar niet alleen dat
is de reden voor het succes, ook de bieren van Damm zijn zeer de moeite
waard De Recensie Zoals van bieren onder de naam Estrella Damm te verwachten is ziet het
bier er verzorgd uit. Het is een mooie heldere pilsener, blond van kleur en met
een goede schuimkraag. Het romige fijne schuim is mooi helder wit en blijft, ook
al zakt het wel in, aanwezig.
Aan de geur merk je direct dat je met een echte pilsener te maken hebt. Een
aantal hele lichte achtergrondgeuren wordt duidelijk overheerst door hop. De
aangename milde hoppigheid is zoals het bij een pilsener hoort, duidelijk maar
niet te bitter. Ik meen zelf nog een lichte zoete geur te kunnen bespeuren.In eerste aanzet doet het bier me direct denken aan pilseners uit
zuidelijkere warmere landen. Wat dat betreft smaakt het zoals we van een
pilsener kunnen verwachten. Ook hier zorgt de milde hoppigheid voor een
aangename frisheid zonder te bitter te zijn. Andere smaken zijn niet zozeer in
het bier aanwezig en het is zo een echte doordrinker.
Conclusie Damm heeft het met dit glutenvrije bier bij het rechte
eind. Dit is het eerste bier waar geen gluten in zitten, maar dat wel smaakt
zoals een bier zou moeten smaken. Het is een mooie pilsener dat aangenaam fris
is en wat je lekker door kan drinken. Ook past het bier goed bij het Estrella
Damm gamma en daarmee ben je ook nog eens verzekerd van een stijlvol
gepresenteerd bier. De Estrella Damm Daura, dat voorheen als Apta Para Celíacos
door het leven ging, is een aanrader voor mensen die zich aan een glutenvrij
dieet moeten, of willen, houden maar die toch een bier willen dat smaakt zoals
een bier zou moeten smaken.
Estaminet Ter Spinde staat bekend voor zijn gastvrijheid, rustige terras in het fleurige bloemenparadijs met achtergrondmuziek. Bij hun kan je terecht voor een hapje of een drankje. Meer dan 60 verschillende bieren staan in de kijker, onder andere de 6 verschillende Trappisten, waarbij familiale contacten met de broeders van Achel. De specialiteiten zijn onder andere paling op verschillende wijze, grillade in de zaal huisgerookte zalm in de Oklahoma, picon vin blanc, eigen jenever... Vorige zomer waren wij op dit het prachtig terras,laat de zomer alvast maar komen dat we terug kunnen genieten van een lekker biertje in deze rustigevende omgeving. www.terspinde.be
Oerbier is het eerste bier van De Dolle Brouwers en dateert
officieel van 1980. Het werd in prototype gebrouwen door twee studenten in een
koperen waskuip. Eerdere probeersels met Engelse kant-en-klare kits bleken niet
te voldoen aan de strenge biereisen van de twee broers.
De benaming
verwijst naar de oorspronkelijkheid en de zuiverheid van het bier. Het
soortelijk gewicht van het wort is 1078, het alcoholpercentage 9%. Het brouwsel
is donker door de mengeling van verschillende soorten mout en een urenlange
kooktijd. Er wordt enkel bellenhop 'Golding' uit Poperinge gebruikt en het
Oerbier is nagegist op fles.
Het heeft een lichtfrisse zurigheid door de gist en de
melkzuurbacteriën. De houdbaarheidsdatum wordt door de wet opgelegd: twee jaar
na bottelen. Het bier zal een lichte smaakevolutie meemaken en zal wijnachtig
worden. Er worden in de brouwerij stalen bewaard van het eerste brouwsel die nog
perfect drinkbaar zijn. Bij voorkeur bewaren in een donkere, koele kelder en
schenken op 12°C in een type wijnglas. Er zijn speciale Oerbier-glazen te koop
in de brouwerij
ARABIER
Drink arabier koel, zegt de Arabische tekst. Ingewijden beweren
dat de Arabieren dit zachter zouden uitdrukken, in de zin van: men drinke het
arabier koel. Hoe het ook zij, bier is daarginds verboden, hoe dorstlessend het
ook moge zijn. arabier (altijd met kleine a, meervoud arabiers in de zin van
twee glazen arabier, arabieren in de zin van er zijn geen twee arabieren) is een
zuiver moutbier van 8° alc/vol. Met nagisting en gehopt met bloemenhop (Nugget)
uit Poperinge. Speciaal is de dry-hopping (droge hopping) bekend in Engeland
waar de hopbellen een tijd meelageren met het bier. Kenners zullen dit zeker
naar waarde schatten.
Een arabier (houdbaarheid 1 jaar) verbetert niet met verouderen
omdat de typische hopbitterheid achteruitgaat bij bewaring. Bij voorkeur koel en
donker bewaren en fris schenken: 10°C.
Op de capsule staat de
houdbaarheidsdatum en een vermelding van het hopras waarmee de droge hopping
(DH) is gebeurd. Dat zal meestal zijn: NUG voor Nugget, een kloek ras dat veel
bitterheid afgeeft, of WGV, een soort Golding, Whitbread Golden Variety dat
aromatischer en minder bitter is. FGO staat voor First Gold, een aroma met
bittere nasmaak.