Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
15-04-2012
Estaminet Ter Spinde
Estaminet Ter Spinde staat bekend voor zijn gastvrijheid, rustige terras in het fleurige bloemenparadijs met achtergrondmuziek. Bij hun kan je terecht voor een hapje of een drankje. Meer dan 60 verschillende bieren staan in de kijker, onder andere de 6 verschillende Trappisten, waarbij familiale contacten met de broeders van Achel. De specialiteiten zijn onder andere paling op verschillende wijze, grillade in de zaal huisgerookte zalm in de Oklahoma, picon vin blanc, eigen jenever... Vorige zomer waren wij op dit het prachtig terras,laat de zomer alvast maar komen dat we terug kunnen genieten van een lekker biertje in deze rustigevende omgeving. www.terspinde.be
Oerbier is het eerste bier van De Dolle Brouwers en dateert
officieel van 1980. Het werd in prototype gebrouwen door twee studenten in een
koperen waskuip. Eerdere probeersels met Engelse kant-en-klare kits bleken niet
te voldoen aan de strenge biereisen van de twee broers.
De benaming
verwijst naar de oorspronkelijkheid en de zuiverheid van het bier. Het
soortelijk gewicht van het wort is 1078, het alcoholpercentage 9%. Het brouwsel
is donker door de mengeling van verschillende soorten mout en een urenlange
kooktijd. Er wordt enkel bellenhop 'Golding' uit Poperinge gebruikt en het
Oerbier is nagegist op fles.
Het heeft een lichtfrisse zurigheid door de gist en de
melkzuurbacteriën. De houdbaarheidsdatum wordt door de wet opgelegd: twee jaar
na bottelen. Het bier zal een lichte smaakevolutie meemaken en zal wijnachtig
worden. Er worden in de brouwerij stalen bewaard van het eerste brouwsel die nog
perfect drinkbaar zijn. Bij voorkeur bewaren in een donkere, koele kelder en
schenken op 12°C in een type wijnglas. Er zijn speciale Oerbier-glazen te koop
in de brouwerij
ARABIER
Drink arabier koel, zegt de Arabische tekst. Ingewijden beweren
dat de Arabieren dit zachter zouden uitdrukken, in de zin van: men drinke het
arabier koel. Hoe het ook zij, bier is daarginds verboden, hoe dorstlessend het
ook moge zijn. arabier (altijd met kleine a, meervoud arabiers in de zin van
twee glazen arabier, arabieren in de zin van er zijn geen twee arabieren) is een
zuiver moutbier van 8° alc/vol. Met nagisting en gehopt met bloemenhop (Nugget)
uit Poperinge. Speciaal is de dry-hopping (droge hopping) bekend in Engeland
waar de hopbellen een tijd meelageren met het bier. Kenners zullen dit zeker
naar waarde schatten.
Een arabier (houdbaarheid 1 jaar) verbetert niet met verouderen
omdat de typische hopbitterheid achteruitgaat bij bewaring. Bij voorkeur koel en
donker bewaren en fris schenken: 10°C.
Op de capsule staat de
houdbaarheidsdatum en een vermelding van het hopras waarmee de droge hopping
(DH) is gebeurd. Dat zal meestal zijn: NUG voor Nugget, een kloek ras dat veel
bitterheid afgeeft, of WGV, een soort Golding, Whitbread Golden Variety dat
aromatischer en minder bitter is. FGO staat voor First Gold, een aroma met
bittere nasmaak.
Deel I Iedereen was op zaterdag 24 maart terug welkom voor de 17 de editie van het studentenbierfestival,de weergoden waren alvast van de partij.De verhuis van Vilvoorde naar Jette is intussen verteerd.En het bruisende Brussel is nu hun thuis geworden.Kilometervretend en bloed en tranen zwetend hebben ze het land afgeschuimd om een 70 tal prachtige parels uit het bierlandschap te plukken.Ze schonken deze met ontzaglijke liefde om onze passie voor het betere bier te doen ontluiken. www.vbpf.be
Ploegbaas 't Hofbrouwerijke beersel voor De Moutloper Meerhout 8,3% blond De Moutlopers zijn een groep vrienden die eerst experimenteerden met Brewfermmbrouwpakketten om nadien eigen recepten te ontwikkelen.Hun naam is afgeleid van een sketch van het tv programma in de gloria:'De Woutloper'. Met ploegbaas hebben ze hun eerste eigen receptin de ketels van 't Hofbrouwerijke gebrouwen.Zwaar bier,fruitig en droog.Gebrouwen met magnum pellets en Tettnanger hopbloemen.
Cuvée Mam'zelle De Leite Ruddervoorde Speciaal op hout 8,5% hoogblond Nieuwste telg uit het gamma.Rijpte een aantal maanden op eiken wijnvaten en heeft daardoor een diepe,zacht-bittere tannine in de afdronk.De smaak is vol en complex omdat de brouwers een gecontroleerde verzuring in het rijpingsproces lieten spelen.De Mam'zelle is van origine blond.De ijping gaf haar een zacht rode gloed mee.Vandaar dat ze 'hoogblond'genoemd wordt. De brouwers zeggen dat ze 'ontembaar' is
ATHOS Het Anker Mechelen 6,5% blond Hetzelfde bier als Anker blond onder de naam 'ATHOS'op de Griekse markt werd gebracht.Genoemd naar de 'heilige berg' die volgens de Griekse mythologie is ontstaan door een gevecht tussen Athos,één van de giganten uit Thracie,en Poeidon.Goudblond.Gistig aroma met moutzoete toetsen en wat bloemige hop.Moutigg en grassig,vrij bitterige doordrinker die nogal stevig gecarboniseerd is. Eindigt droog en bitterig
ABBAYE DE LA THURE Brootcoorens Erquelinnes 10% bruin Genoemd naar de Abdij van de Thure,een Augustinessenklooster,gesticht in 1244 langs de oever van de Thune,waaran er enkel nog de ruines resten.Een bruin bier naar een idee uit 2004,maar pas in september 2011 op de markt gekomen.Gebrouwen met gerstenmout,tarwe en bittere sinnasappelschillen.Er worden 3000 flessen per jaar gebrouwen.Te degusteren met mate.
iE-XXYZ BITTER La Franche,la ferte Frankrijk 6% Orangeblond "Quand on voit c'qu'on voit et quand on entend c'qu'on entend,on a raison de boire c'qu'on boit!" Brasserie La France ging halverwege 2005 officeel van start en weet karaktervolle bieren te brouwen.Jean-Yves Nauroy et Régis Barth hadden z'on voorliefde voor XX-Bitter dat ze er ter ere van een iE-XXYZ bitter maakten.Eerst was het een kloon,nu leidt het bier van 90 EBU een eigen leven met een eigen smaak
LA P'TIT SYLVIE Le Paradis,Blainville-sur-l'eau Frankrijk 7% blond "Le Paradis verwijst naar de eerste persingg van de wijn,volledig violet,mijn lievelingskleur" verklaart sympathieke heks en brouwsterr van hoppige bieren Marjorie Jacobi de naam van de brouwerij.Ze leerde amateurbrouwen op reis in Bretange in 2007 en starte niet veel later met een eigen brouwerij. Blonde IPA met hoppge neus,toetsen van citrus en den.Fruitig,vrij hopbitter bier.Bittere finish
SMISKE EXTRA Smiske Mater 7% blond Johan Brandt gebruikt uitsluitend Belgische hop en verkreeg voor al zijn bieren het certificaat'Belgische hop'(kan verkregen worden bij gebruik van minstens 50% Belgische hop) Alleen dit Smiske Extra,gebaseerd op het originene Smiske,kreeg een Dry-hopping met de Amerikaanse hop Cascade voor een fruitegeraroma en een meer bittere nasmaak. Hier geen beschilderede fles,wel een etiket met aquarel van artiest Ghislain Swinberghe
Gulen Draak 9000 Quadruple Vansteenberge Ertvelde 10,5% amber Een ode aan het verleden en aan de stad(9000) Gent.Na 25 jaar komt deze Quadruppel de originele ersie van de Gulden draak vergezellen .De naam verwijst naar het vergulde beeld op de top van het Gentse Belfort. Het recept op basis van 3 verschillende mout soorten bezorgt de Quadruppel een diepe gouden amber kleur en een licht fruitige aroma.Samen mett de zachte en licht zoete smaak zorgt dit voor een afgerond bouquet.
SLAEFKE Sint Canarus Gottem voor de verhuisbrouwerij Deurne7,5% speciaal blond Blond Aughems fluytjesbier Word gebrouwen met pils en tarwemout,T-58 gist en de hoppen Magnum en Hallertau.Naar een recept van free-lance verhuisbrouws Alex en Yannick voor de Ouwegemse fluitjesfeesten. Dit bier geeft een fruitige neus,met een moutige fruitige zoete smaaak die snel plaats maakt voor een sublieme bitterheid van de hop
Gisteren hadden we afgesproken met Frank Casteleyn die als hobby geeft mini ezels kweken en het brouwen van zijn eigen Sint-Elooi bier.Hij haalde zijn inspiratie uit boeken en schuimde het internet af.Zo schafte hij een kleine brouwkettel aan bij Brouwland.Het bier smaakt heerlijk,ook aan de afwerking werd gedacht.De flessen met oude Snellegemse etiketten die oorspronkelijk een vaandel was die hij wat geeft bijgewerkt steken in houten bakjes.Hij heeft ook een eigen kruikje bedacht voor dit bier met als opschrift Den Casteleyn.Ik heb van elk een biertje mee gekregen van Frank en een kruikje,daarvoor hartelijk dank en deze namiddag op een familie feestje zullen wij de biertjes degusteren.Uiteraard volg er nog een reportage op deze blog.Wat me opviel in de tuin van Frank waren de prachtige metalen kunstwerken.frank vertelde me dat de kunstwerken werden gemaakt door een vriend die ook in snellegem woont.Dus hebben men ogen en men smaakpupillen niets te kort gekregen van al dat mooi en lekkers.
Stal "den TIJL" is gelegen te Snellegem , oase van rust en groen, gemeente Jabbeke. Mini ezels zijn een passie voor ons, vooral geplekte zijn een uitdaging om de mooie verschillende kleuren. Onze KIDS zijn zo lief, vriendelijk ook zéér aanhankelijk vanaf de dag dat ze geboren zijn.Onze mini ezels worden bij de geboorte bijgestaan en nagezien door een gespecialiseerde veearts en om de 2 maanden ontwormd, hoeven gekuist , getrimd en vaccinaties indien nodig. Ze zijn allemaal gechipt voor identificatie doeleinden, hebben stamboom en een BEV paspoort.In ons fokprogramma , streven wij ernaar om een mooi model (conformation zoals onze USA vrienden zo mooi kunnen zeggen) een grote bevleesdheid, alsmede streven naar kleine maten en in verscheidenheid van kleuren. Onze kweekhengst komt uit Texas, geplekte merries uit Nebraska, alsook merries van de gekende Benson ranch, zelfs een super merrie "ons bolletje" van bij de topranch in Canada, Sharon Cooke.
Het materiaal voor mijn scheppingen zoek ik bij sloperijen en
metaalbedrijven, boerderijen enz.Wat ooit als een hobby begon, groeide uit tot echte kunst.
Met het creëren van mijn kunstwerken probeer ik de mensen aan te tonen dat
men het afgedankte, harde, koude ijzer toch nog een tweede leven kan geven. Iets
nieuws met een warme uitstraling.Het liefst maak ik allerlei dieren, niet naar de werkelijkheid maar wel
onmiddellijk herkenbaar. Dit wordt bereikt door de verhoudingen juist weer te
geven en typerende kenmerken naar voren te brengen.Verder vind ik het belangrijk dat ook te zien is van welke voorwerpen mijn
creaties zijn gemaakt. Daarom worden de ijzeren uitgangsmaterialen niet of
nauwelijks bewerkt.Alle materialen worden ontvet en gekuist om ze dan gesorteerd te bewaren.De creaties worden meestal in de tuin geplaatst. Daar vinden ze hun plaats
het best, want de kleur van ijzer vormt een harmonie met de natuurlijke
omgeving. Het mooist komen ze tot uiting wanneer ze bijna opgaan in het groen,
als een verrassing tussen de beplanting.
Soms is het moeilijk afstand te doen van mijn werken, maar anderzijds voel ik
mij gelukkig als de klant tevreden is en mijn werk precies weet te plaatsen in
zijn tuin.De sculpturen worden gekocht door een breed publiek, zowel echte
kunstliefhebbers als mensen die iets moois voor hun tuin zoeken. Ik begrijp wel
waarom mijn werk zovelen aanspreekt.Het hergebruik van voorwerpen past in deze tijd en de dieren hebben dezelfde
uitstraling als echte dieren. Ze zijn heel indrukwekkend en vaak zelfs een
beetje griezelig, maar dan ook weer grappig en ontwapenend.
Zondag proefden we een biertje uit Italie dat ik gekregen had van Gianni als hij hier op bezoek was,Het biertje met de naam Oca giuliva is een rood biertje met een alcoholgehalte van 5,6% en is gebrouwen en gebotteld in Real Beer di Franco Fratoni in Firenze.Er werd Cascade hop gebruikt en is niet gepastoriseerd.Door de cascade hop smaakte die ook wel erg hoppig.Als ik in september voor villaggio della birra in Toscane ben ga ik er zeker op bezoek,ik ben nogal redelijk verzot op de hele mooie etiketten op de flessen,ik vind ze super.En wil er ook wel de overige biertjes wel proeven want ik vind na één biertje van deze brouwerij proeven dat het smaakt naar meer........ Gianni...grazie per guesta deliziona birra xxx
Op zaterdag 4 en Zondag 5 februari kwamen er maar liefst 15OOO bierliefhebbers en toeristen van een 30 tal nationaliteiten proeven van de bieren die doorging in de stadshallen,het was er op de kopen lopen.Naar mijn weten was het wat te druk voor z'on massa mensen.Met het festivalboekje kon je er de weg vinden naar een de brouwerijstandjes maar zoals ik al vermelde het was er moeilijk te geraken door de grote opkomst.Al bij al kon je er weer lekkere biertjes proeven van o.a Slaapmutsje,Het Anker,St Bernardus en te veel om op te noemen.Op naar volgend jaar zou ik zeggen..... http://www.babbierproevers.be/
Op 4 februari s'middags had ik afgesproken met mijn vriedin Anniq en haar ventje Daniel om samen wat te eten en natuurlijk al een Italiaans biertje te komen proeven voor we richting Brugge naar BAB trokken.Het biertje dat we proefden was een redelijk bitter bier genaamd AREA 51 met een alcoholgehalte van 5% en is gebrouwen door Birrificio Artigianale FREE LIONS www.freelionsbeer.it
Op 3 februari was het zover,Gianni en zijn vrienden kwamen op bezoek.Doordat de brouwerijstraat niet te vinden was met de GPS hadden we in de namiddag een bordje in de straat gehangen om hen de weg te wijzen en een welkom te wensen.Doordat er plots een hevige sneeuwval was hebben mijn vrienden er 5 uur over gedaan om er te geraken vanuit Charleroi.Nadat ze er waren zijn we samen naar De Bistronoom geweest (zie vorige reportage)om daarna een lekker warm bed te geven na deze vermoeiende dag.Na het ontbijt zijn men vrienden al richting Brugge getrokken om te genieten van hun 2 daagse bezoek.Na de middag zijn Bart en ik met onze vrienden ook richting Brugge getrokken om hen te vergezellen op het Brugs bierfestival.
Naar aanleiding van het Brugs bierfestival hadden Gianni en ik afgesproken om eens lekker te gaan eten in De Bistronoom.Hij ging voor hem en z'n vrienden een hotelletje boeken in Brugge maar ik had een beter idee!!! Ik had hem voorgesteld om bij mij te logeren samen met zijn vrienden.Ik had namelijk ook bij hem gelogeert met mijn vriendin in het voorjaar en wilde wat terug doen.Wij waren daar zo goed in de watten gelegt dat ik vond dat het nu eens mijn beurt was.En zo konden we ook het ganse weekend samen doorbrengen.Vrijdag met wat vertraging door de hevige sneeuwval zijn we samen naar De Bistronoom getrokken waar we hartelijk zijn ontvangen door Cristof en Stefanie.Waar we een heerlijk biermenu met bijpassende bieren hebben mogen verorberen.
Een gelukkig nieuwjaar met stille nacht bij De Dolle Brouwers
Het was hoog tijd om eens een bezoekje te brengen bij De Dolle Brouwers om een gelukkig nieuwjaar te wensen.Dat hebben we dan ook gevierd met Stille Nacht van het vat en natuurlijk ook de andere bieren van De Dolle......Na al goed in de stemming te zijn kwam er ook nog een gast van Kopenhagen binnen met een biertje van Mikkeller +Tree Floyds.Het was een Buctwheat ale met een alcoholgehalte van 10.4% Boogoop de Proefbrouwerij
Bij een bezoekje bij vrienden van Bart vertelde ik dat ik wel heel geintreseerd was in Belgische en buitenlandse bieren en dat ik geregeld proeverijen en festivals bezocht.Ook vertelde ik natuurlijk over mijn blog Goddelijke drank.Hij vertelde mij dat hij nog wat liggen had in zijn kelder maar dat de houdbaarheiddatum jaren overtijd was.Je bent misschien wel geintreseerd in de fles vroeg hij en ging deze halen,tot mij verbazing zag ik dat het een La Chouffe van het jaar 1992 was.Ik bedankte hem hartelijk en kon het niet laten om deze te proeven.De fles had altijd in de kelder op de zelfde plaats gestaan en ik was er van overtuigt dat deze nogwel drinkbaar zou zijn.Op de foto's zie je het resultaat,nog steeds een mooie schuimkraag en redelijk helder bier.Ik proefde dat het bier wel verouderd was maar hij was zeker drinkbaar,voor een blond bier die bijna 20 jaar oud is was deze wel de moeite om te proeven.Bedankt Jonhy voor de fles La Chouffe die me weer ervaring rijker geeft gemaakt www.achouffe.be/nl
Op Zaterdag 18 en Zondag 19 december was het weer zover.Het grootste Kerstbierfestival ter wereld! 150 Verschillende kerst- en winterbierenwaaronder 20 bieren van't vat en warm geserveerde gluhkriek. Twee dagen lang konden de bezoekers het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurde uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen.Ook waren er Gerechten met kerstbier te verkrijgen.Ik had al de dagen afgeteld om dit festival voor de 5 de maal te mogen meemaken.Ik had er ook afgeproken met mijn Italiaanse vrienden die ik al een paar maanden niet meer gezien had,we hebben er samen van heel wat lekkers kunnen proeven.Het was weer TOP.Het is weer 365 dagen aftellen naar de volgende editie.
Het was al een tijdje geleden dat ik nog een bezoekje bracht aan brouwerij Sint Canarus.Ik wilde wel eens weten waarom er nu opeens een etiket bestond voor het bier De Maeght van Gottem.De Maeght is een zuiver natuurbier,blond , 7 vol.% alc., met de fijnste hoppe en
zelfs een hoppe-belletje in de fles. In feite is het niet meer en niet minder
dan een wereldwonder. Piet die ons hartelijk ontvangde wist ons te vertellen dat het allemaal begonnen was met het programma De Stip waar mensen kunnen een verzoek doen. En zo was Piet terecht gekomen bij iemand van Oostende die deze wel wilde ontwerpen.Het is een een leuk etiket geworden, dankzij De Stip van VTM, en dader
is Bart Simoens,En zo is deze tot stand gekomen.Ik persoonlijk vind dit een heel geslaagt etiket.We proefden ook nogmaals van het Het Potteloereke.Dit is een stevig bruin bier van 8 vol.% alc.,
gebrouwen op vraag van de Meigemse Pottenbakkerij t
Hoveke. Dit Pottenbakkersbier komt best tot
zijn recht wanneer het geschonken wordt in de speciale artisanale
Potteloereke-bierpot. Potteloereke wordt gebrouwen met een mengeling van
speciale bleke en donkere mouten en bruine kandijsuiker. Het Potteloereke heeft
een fruitig aroma, een stevige schuimkraag en een lichtzoete
afdronk. "Het Potteloereke kleurt mooi diepbruin, het schuim is licht
getint en romig. Het bier geurt naar kandijsuiker, karamelmout en een tikkeltje
gebrande mout. De smaak sluit naadloos aan, het mondgevoel toont zich al even
vol, rijk en gul.", zegt Bob Magerman. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? www.seamoose.be .
OP het jaarlijkse karakterbierfestival van H.O.P kon je weer ontdekken hoe rijk aan smaak en geur bier wel kan zijn.Een vijftiental brouwerijen stelden graag hun bieren voor De bieren werden geschonken in proefglaasjes zodat u de kans had om er meerdere te proeven.Wij proefden van de volgende bieren : Geuze Mariage Parfait 8% Boon Bissegemse Loetepoepe 6,9% De Graal Piratensop 8% Gulden Spoor Zeven Zonden Luxuria 8,8% Zeven Zonden Hercule 9% Ellezeloise Very Spéciale Belge 5,2% De La Senne Keikop 6% De Plukker IV Saison 6,5% Jandrain-Jandrenouille