Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gisteren hadden we afgesproken met Frank Casteleyn die als hobby geeft mini ezels kweken en het brouwen van zijn eigen Sint-Elooi bier.Hij haalde zijn inspiratie uit boeken en schuimde het internet af.Zo schafte hij een kleine brouwkettel aan bij Brouwland.Het bier smaakt heerlijk,ook aan de afwerking werd gedacht.De flessen met oude Snellegemse etiketten die oorspronkelijk een vaandel was die hij wat geeft bijgewerkt steken in houten bakjes.Hij heeft ook een eigen kruikje bedacht voor dit bier met als opschrift Den Casteleyn.Ik heb van elk een biertje mee gekregen van Frank en een kruikje,daarvoor hartelijk dank en deze namiddag op een familie feestje zullen wij de biertjes degusteren.Uiteraard volg er nog een reportage op deze blog.Wat me opviel in de tuin van Frank waren de prachtige metalen kunstwerken.frank vertelde me dat de kunstwerken werden gemaakt door een vriend die ook in snellegem woont.Dus hebben men ogen en men smaakpupillen niets te kort gekregen van al dat mooi en lekkers.
Stal "den TIJL" is gelegen te Snellegem , oase van rust en groen, gemeente Jabbeke. Mini ezels zijn een passie voor ons, vooral geplekte zijn een uitdaging om de mooie verschillende kleuren. Onze KIDS zijn zo lief, vriendelijk ook zéér aanhankelijk vanaf de dag dat ze geboren zijn.Onze mini ezels worden bij de geboorte bijgestaan en nagezien door een gespecialiseerde veearts en om de 2 maanden ontwormd, hoeven gekuist , getrimd en vaccinaties indien nodig. Ze zijn allemaal gechipt voor identificatie doeleinden, hebben stamboom en een BEV paspoort.In ons fokprogramma , streven wij ernaar om een mooi model (conformation zoals onze USA vrienden zo mooi kunnen zeggen) een grote bevleesdheid, alsmede streven naar kleine maten en in verscheidenheid van kleuren. Onze kweekhengst komt uit Texas, geplekte merries uit Nebraska, alsook merries van de gekende Benson ranch, zelfs een super merrie "ons bolletje" van bij de topranch in Canada, Sharon Cooke.
Het materiaal voor mijn scheppingen zoek ik bij sloperijen en
metaalbedrijven, boerderijen enz.Wat ooit als een hobby begon, groeide uit tot echte kunst.
Met het creëren van mijn kunstwerken probeer ik de mensen aan te tonen dat
men het afgedankte, harde, koude ijzer toch nog een tweede leven kan geven. Iets
nieuws met een warme uitstraling.Het liefst maak ik allerlei dieren, niet naar de werkelijkheid maar wel
onmiddellijk herkenbaar. Dit wordt bereikt door de verhoudingen juist weer te
geven en typerende kenmerken naar voren te brengen.Verder vind ik het belangrijk dat ook te zien is van welke voorwerpen mijn
creaties zijn gemaakt. Daarom worden de ijzeren uitgangsmaterialen niet of
nauwelijks bewerkt.Alle materialen worden ontvet en gekuist om ze dan gesorteerd te bewaren.De creaties worden meestal in de tuin geplaatst. Daar vinden ze hun plaats
het best, want de kleur van ijzer vormt een harmonie met de natuurlijke
omgeving. Het mooist komen ze tot uiting wanneer ze bijna opgaan in het groen,
als een verrassing tussen de beplanting.
Soms is het moeilijk afstand te doen van mijn werken, maar anderzijds voel ik
mij gelukkig als de klant tevreden is en mijn werk precies weet te plaatsen in
zijn tuin.De sculpturen worden gekocht door een breed publiek, zowel echte
kunstliefhebbers als mensen die iets moois voor hun tuin zoeken. Ik begrijp wel
waarom mijn werk zovelen aanspreekt.Het hergebruik van voorwerpen past in deze tijd en de dieren hebben dezelfde
uitstraling als echte dieren. Ze zijn heel indrukwekkend en vaak zelfs een
beetje griezelig, maar dan ook weer grappig en ontwapenend.
Zondag proefden we een biertje uit Italie dat ik gekregen had van Gianni als hij hier op bezoek was,Het biertje met de naam Oca giuliva is een rood biertje met een alcoholgehalte van 5,6% en is gebrouwen en gebotteld in Real Beer di Franco Fratoni in Firenze.Er werd Cascade hop gebruikt en is niet gepastoriseerd.Door de cascade hop smaakte die ook wel erg hoppig.Als ik in september voor villaggio della birra in Toscane ben ga ik er zeker op bezoek,ik ben nogal redelijk verzot op de hele mooie etiketten op de flessen,ik vind ze super.En wil er ook wel de overige biertjes wel proeven want ik vind na één biertje van deze brouwerij proeven dat het smaakt naar meer........ Gianni...grazie per guesta deliziona birra xxx
Op zaterdag 4 en Zondag 5 februari kwamen er maar liefst 15OOO bierliefhebbers en toeristen van een 30 tal nationaliteiten proeven van de bieren die doorging in de stadshallen,het was er op de kopen lopen.Naar mijn weten was het wat te druk voor z'on massa mensen.Met het festivalboekje kon je er de weg vinden naar een de brouwerijstandjes maar zoals ik al vermelde het was er moeilijk te geraken door de grote opkomst.Al bij al kon je er weer lekkere biertjes proeven van o.a Slaapmutsje,Het Anker,St Bernardus en te veel om op te noemen.Op naar volgend jaar zou ik zeggen..... http://www.babbierproevers.be/
Op 4 februari s'middags had ik afgesproken met mijn vriedin Anniq en haar ventje Daniel om samen wat te eten en natuurlijk al een Italiaans biertje te komen proeven voor we richting Brugge naar BAB trokken.Het biertje dat we proefden was een redelijk bitter bier genaamd AREA 51 met een alcoholgehalte van 5% en is gebrouwen door Birrificio Artigianale FREE LIONS www.freelionsbeer.it
Op 3 februari was het zover,Gianni en zijn vrienden kwamen op bezoek.Doordat de brouwerijstraat niet te vinden was met de GPS hadden we in de namiddag een bordje in de straat gehangen om hen de weg te wijzen en een welkom te wensen.Doordat er plots een hevige sneeuwval was hebben mijn vrienden er 5 uur over gedaan om er te geraken vanuit Charleroi.Nadat ze er waren zijn we samen naar De Bistronoom geweest (zie vorige reportage)om daarna een lekker warm bed te geven na deze vermoeiende dag.Na het ontbijt zijn men vrienden al richting Brugge getrokken om te genieten van hun 2 daagse bezoek.Na de middag zijn Bart en ik met onze vrienden ook richting Brugge getrokken om hen te vergezellen op het Brugs bierfestival.
Naar aanleiding van het Brugs bierfestival hadden Gianni en ik afgesproken om eens lekker te gaan eten in De Bistronoom.Hij ging voor hem en z'n vrienden een hotelletje boeken in Brugge maar ik had een beter idee!!! Ik had hem voorgesteld om bij mij te logeren samen met zijn vrienden.Ik had namelijk ook bij hem gelogeert met mijn vriendin in het voorjaar en wilde wat terug doen.Wij waren daar zo goed in de watten gelegt dat ik vond dat het nu eens mijn beurt was.En zo konden we ook het ganse weekend samen doorbrengen.Vrijdag met wat vertraging door de hevige sneeuwval zijn we samen naar De Bistronoom getrokken waar we hartelijk zijn ontvangen door Cristof en Stefanie.Waar we een heerlijk biermenu met bijpassende bieren hebben mogen verorberen.
Een gelukkig nieuwjaar met stille nacht bij De Dolle Brouwers
Het was hoog tijd om eens een bezoekje te brengen bij De Dolle Brouwers om een gelukkig nieuwjaar te wensen.Dat hebben we dan ook gevierd met Stille Nacht van het vat en natuurlijk ook de andere bieren van De Dolle......Na al goed in de stemming te zijn kwam er ook nog een gast van Kopenhagen binnen met een biertje van Mikkeller +Tree Floyds.Het was een Buctwheat ale met een alcoholgehalte van 10.4% Boogoop de Proefbrouwerij
Bij een bezoekje bij vrienden van Bart vertelde ik dat ik wel heel geintreseerd was in Belgische en buitenlandse bieren en dat ik geregeld proeverijen en festivals bezocht.Ook vertelde ik natuurlijk over mijn blog Goddelijke drank.Hij vertelde mij dat hij nog wat liggen had in zijn kelder maar dat de houdbaarheiddatum jaren overtijd was.Je bent misschien wel geintreseerd in de fles vroeg hij en ging deze halen,tot mij verbazing zag ik dat het een La Chouffe van het jaar 1992 was.Ik bedankte hem hartelijk en kon het niet laten om deze te proeven.De fles had altijd in de kelder op de zelfde plaats gestaan en ik was er van overtuigt dat deze nogwel drinkbaar zou zijn.Op de foto's zie je het resultaat,nog steeds een mooie schuimkraag en redelijk helder bier.Ik proefde dat het bier wel verouderd was maar hij was zeker drinkbaar,voor een blond bier die bijna 20 jaar oud is was deze wel de moeite om te proeven.Bedankt Jonhy voor de fles La Chouffe die me weer ervaring rijker geeft gemaakt www.achouffe.be/nl
Op Zaterdag 18 en Zondag 19 december was het weer zover.Het grootste Kerstbierfestival ter wereld! 150 Verschillende kerst- en winterbierenwaaronder 20 bieren van't vat en warm geserveerde gluhkriek. Twee dagen lang konden de bezoekers het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurde uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen.Ook waren er Gerechten met kerstbier te verkrijgen.Ik had al de dagen afgeteld om dit festival voor de 5 de maal te mogen meemaken.Ik had er ook afgeproken met mijn Italiaanse vrienden die ik al een paar maanden niet meer gezien had,we hebben er samen van heel wat lekkers kunnen proeven.Het was weer TOP.Het is weer 365 dagen aftellen naar de volgende editie.
Het was al een tijdje geleden dat ik nog een bezoekje bracht aan brouwerij Sint Canarus.Ik wilde wel eens weten waarom er nu opeens een etiket bestond voor het bier De Maeght van Gottem.De Maeght is een zuiver natuurbier,blond , 7 vol.% alc., met de fijnste hoppe en
zelfs een hoppe-belletje in de fles. In feite is het niet meer en niet minder
dan een wereldwonder. Piet die ons hartelijk ontvangde wist ons te vertellen dat het allemaal begonnen was met het programma De Stip waar mensen kunnen een verzoek doen. En zo was Piet terecht gekomen bij iemand van Oostende die deze wel wilde ontwerpen.Het is een een leuk etiket geworden, dankzij De Stip van VTM, en dader
is Bart Simoens,En zo is deze tot stand gekomen.Ik persoonlijk vind dit een heel geslaagt etiket.We proefden ook nogmaals van het Het Potteloereke.Dit is een stevig bruin bier van 8 vol.% alc.,
gebrouwen op vraag van de Meigemse Pottenbakkerij t
Hoveke. Dit Pottenbakkersbier komt best tot
zijn recht wanneer het geschonken wordt in de speciale artisanale
Potteloereke-bierpot. Potteloereke wordt gebrouwen met een mengeling van
speciale bleke en donkere mouten en bruine kandijsuiker. Het Potteloereke heeft
een fruitig aroma, een stevige schuimkraag en een lichtzoete
afdronk. "Het Potteloereke kleurt mooi diepbruin, het schuim is licht
getint en romig. Het bier geurt naar kandijsuiker, karamelmout en een tikkeltje
gebrande mout. De smaak sluit naadloos aan, het mondgevoel toont zich al even
vol, rijk en gul.", zegt Bob Magerman. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? www.seamoose.be .
OP het jaarlijkse karakterbierfestival van H.O.P kon je weer ontdekken hoe rijk aan smaak en geur bier wel kan zijn.Een vijftiental brouwerijen stelden graag hun bieren voor De bieren werden geschonken in proefglaasjes zodat u de kans had om er meerdere te proeven.Wij proefden van de volgende bieren : Geuze Mariage Parfait 8% Boon Bissegemse Loetepoepe 6,9% De Graal Piratensop 8% Gulden Spoor Zeven Zonden Luxuria 8,8% Zeven Zonden Hercule 9% Ellezeloise Very Spéciale Belge 5,2% De La Senne Keikop 6% De Plukker IV Saison 6,5% Jandrain-Jandrenouille
Proeverij gepresenteerd door Kuaska (Lorenzo Dabove) en Jean-François Herbecq . Zij stelden artisanale en gastronomische producten Van het gebied voor. De Brouwers waren ook aanwezig Te degusteren
Boelens : Viking
De Ranke : Noir de Dottignies
Extraomnes : Kerst Reserva
Loverbeer BeerBera
Rulles : Rulles Brune
Sint Canarus : Sint Canarus Tripel
Zondag 11 September 2011 18:30u
Proeverij gepresenteerd door Ben Vinken en Alberto Laschi. Bier en Kaas Te degusteren
Guttus (blue Toscano) avec Noir De Dottignies (De Ranke)
Strachitunt avec Lindemans Kriek Cuvèe Renè 2007 (Lindemans)
Pecorino di Pienza Semistagionato avec Rulles Blond (Rulles)
Salva di Grotta avec Gueuze Tilquin (Tilquin)
Parmigiano Reggiano 18 mesi avec Extraomnes Tripel (Extraomnes)
Zondag 11 sept en afsluiten festival maandag 12 september
Huisbrouwers Meeting Op zondag 11 september organiseerde MoBI Naast alle stoutmoedige huisbrouwers die aanwezig waren (die ook hun creaties zullen voorstelden), De dappersten onder hen konden hun bieren onderling laten degusteren om zo commentaren, technische oordellen en vooral tips en suggesties uit te wissen.Hou er rekening mee dat er vele ex-huisbrouwers waren die deze kans zeker niet mochten missen!
Redbull give you wings.......coca cola give you flowers by francesco Mancini
Op 9 september was het terug zover "Villaggio della birra" in Toscane,na een bezoek aan Rome trokken we richting Buenconvento om in het kleine dorpje Bibiano het bierfestival bij uitstek te beleven.Na aankomst en vriendelijk te zijn ontvangen door de organisator van het festival Gianni Tachini was er al vlug iets te beleven. Pré-Villaggio Party is een must voor elke bierliefhebber met uitstekende Belgische bieren en wordt georganiseerd door TNT PUB.De volgende morgen ontdekten we terug hoe mooi en rustgevend Toscane wel is.Na een stevig ontbijt trokken we terug naar het dorp van het bier om alles in orde te brengen voor het festival. http://www.tntpub.it/
Festival van de kleine brouwerijen 10/11 September. Bibbiano.Buonconvento.Siena.Toscane.
Tussen de zachte heuvels van het platteland rond Sienna verschijnt het Villaggio di Bibbiano dat uit slechts enkele huizen bestaat. Het bevindt zich dichtbij Buonconvento in een vallei die sinds mensenheugnis een inspirerende muze is voor dichters en schilders.
Ook dit jaar zal de voorbijkomende reiziger niet alleen met verstomming geslagen worden door het schitterende dorpje maar evenzeer door zijn bewoners: Belgische en Italiaanse bierkenners die hun kennis en hun producten ter beschikking zullen stellen. Bierexperten en -artiesten zullen het kleine gehucht omvormen tot het levendige Dorp van het Bier.
Het resultaat zal een onvergetelijk traject zijn dat zowel de gepassioneerde als de louter nieuwsgierige bierliefhebber langs de artisanale bieren van de eeuwenoude Belgische traditie en van de bruisende Italiaanse cultuur kan leiden. Het Dorp van het Bier zal plaatsvinden op 10 en 11 september 2011 !
Wie zich een jeton aanschaft, zal artisanale bieren kunnen proeven, een gerecht kunnen uitkiezen op basis van bier, de eigen gewaarwordingen kunnen toetsen aan die van experts in zintuiglijke workshops
Het Dorp van het Bier is een evenement van 360° dus: ruimte voor de thuisbrouwers, voor een biershop, voor gastronomische stands, live muziek, artistieke tentoonstellingen
Belgische traditie
Trappist gebied: Chimay Tripel en Premiere Van t vat
Oud Bruin gebied: Rodenbach Gran Cru, Ichtegems Oud Bruin, Ichtegems Gran Cru Van t vat