Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
23-08-2007
De 'bellenman' : eens iets anders...
De Bellenman
De Bellenman is een sprookjesachtig, licht mysterieus en ruim inzetbaar steltenpersonage, als straatanimatie, voor ontvangst van genodigden, tijdens stoeten en parades, bij promotieopdrachten, enz...
De Bellenman verrast, niet enkel met belgerinkel en reuzenzeepbellen, maar kan bij ontvangst- en promotieopdrachten ook instaan voor bedeling van kleine welkomstgeschenkjes of reclamefolders en zorgt tijdens stoeten en parades bvb voor 't strooien van confetti en snoepgoed...
...dat is de benaming die men geeft aan de omroepers in Franstalige gebieden. En zoals je kan zien op onderstaande foto's, bedienen zij zich niet - zoals mijn Vlaamse en Engelse collega's - van een bel, maar maken gebruik van een tamboer. En dat is nog een overblijfsel van de traditie waarbij de 'Garde Champêtre' (de veldwachter) toendertijd in die regionen de berichten moest ronddragen en afroepen.
fotos : Bardou Amaury
Zo was er verleden jaar onderandere de terugkeer van de 'Crieur public' Ã la Croix Rousse in het Franse Lyon
Ook in Carhaix, in Bretagne, vinden we er een terug.
Iedere zaterdag, klokslag 11 uur, slaan Brigitte Camarès en Christophe op hun tamboer op de 'Champ de Foire' van Carhaix om de aandacht te trekken van de voorbijgangers en hun de wekelijkse berichten te verkondigen. Zij zijn al actief vanaf december 2005.
In Montauban ziet hij er dan weer zo uit...
DELECROIX David.
Hieronder deze uit Grenoble...
Terres d'Herbeumont à Orchimont .
Deze historische en folkloristische cirkel strekte zijn activiteiten uit over 7 entiteiten, die vroeger deel uitmaakten van het Hertogdom van Bouillon en het Provoostschap van Orchimont : Herbeumont, Bertrix, Bouillon, Paliseul, Vresse, Bièvre en Gedinne. In dit nummer vinden we een artikel terug van ene Marcel Pignolet 'Le crieur public'. Vroeger, wanneer de gemeenschap nog voor het grootste deel ongeletterd was, was het de taak van de crieur public (de stadsomroeper) om nieuwe reglmenten, officiële publicaties of gewoon boodschappen van algemeen nut af te roepen, daarbij gebruik makende van zijn tamboer of eender welk ander instrument - bel, gong, - om de aandacht te trekken van de voorbijgangers. Zoals we nu al stilletjes aan weten is dat lang het werk geweest van de 'garde champêtre', de veldwachter.
Deze hele geschiedenis van de 'bellemannen' in het franstalig gedeelte van België, kun je terugvinden in dit boekwerkje van Marcel Pignolet. n° 24/1998 ( 108 blz, 68 illustraties, formaat 24,8 x 16). Prijs : 8,92 euro te storten op rekening n° 000-1416824-42 van de 'Cercle T.H.O.' te 5575 Gedinne. Inlichtingen: tel. 061/58 87 26.
"Ja, wat zal ik zeggen, die van Lillo zijn krabbevangers". Hoe dat komt kan je op de wandelingen van de belleman en gids van Lillo Werner Bril te weten komen en dit tijdens de wandelingen op het fort. Kijk maar eens op zijn blog :http://blog.seniorennet.be/uitdeoudedoos/archief.php?startaantal=0
Op maandagochtend 19 juni van dit jaar werden de luisteraars van Radio 2 Limburg gewekt door Jempi Trippaers, de belleman van de stad Genk. Jempi had zelfs zijn mooi kostuum aangetrokken.
Voor de zesde maal werd verleden maand (20 juli 2007) op de historische Grote Markt van Veurne “Avondje Veurne 2007” ingericht. Er was vanaf 17 uur een heuse kunst- en hobbymarkt. Beeldhouwers en schilders uit de Westhoek waren aan het werk. Je kon uiteraard hun werken bewonderen maar ook kopen. Men maakte kennis met boetseerders, kaarsenmakers, aquarellisten, houtbewerkers, ontwerpers van sjaals en kunstkaarten.
Muzikale animatie werd gebracht door de groep Trio Graffiti en Paolo Morini en de dixielandband Dreamteam. De Egerländblaaskapel was van de partij en ook de vrouwelijke accordeoniste ArthurVenus liet van zich horen.
De Veurnse Slaper, de folkloristische figuur bij uitstek, deed om 20 uur en 22 uur zijn verschijning op het balkon van het Landshuis. In zijn typische uitrusting trakteerde hij de aanwezigen trakteren op lekkers, op waardebons, op museumtickets en op eetbons. Zijn gulle hand wierp ook 100 slaapmutsen met leuke verrassingen naar de menigte toe. En vergeet niet dat hij door zijn bazige slaapster met de deegrol werd aangepakt!
Avondje Veurne was een must voor elkeen die wil onthaasten en genieten!
De Veurnse Slaper, de folkloristische figuur bij uitstek, deed om 20 uur en 22 uur zijn verschijning op het balkon van het Landshuis. In zijn typische uitrusting trakteerde hij de aanwezigen trakteren op lekkers, op waardebons, op museumtickets en op eetbons. Zijn gulle hand wierp ook 100 slaapmutsen met leuke verrassingen naar de menigte toe. En vergeet niet dat hij door zijn bazige slaapster met de deegrol werd aangepakt!
Gerrit ter braak, de nieuwe dorpsomroeper van Neede, maakt voortaan jaarlijks de komst van de nieuwe jamkoningin bekend. Woensdagochtend doet hij dat aan het begin van de jammarkt voor de eerste keer.
Een leuke reactie gekregen van Peer Witzel uit het Gelderse Alphen aan de Maas (jaja helemaal uit Nederland!). Hij is daar namelijk de plaatselijke 'belleman', maar eigenlijk (zoals ik het al eerder vermelde) noemen ze dat in Nederland de dorps- of stadsomroeper.
Iets meer weten over Peer ? Dat kan. Als ik het niet mis heb werd hij in 2004,onder grote publieke belangstelling in Oisterwijk, kampioen op de Brabantse Stads- Dorpsomroeperswedstrijd. Met een bijzonder stemgeluid, met opvallende teksten en met bijzonder veel verve behaalde hij bij de driekoppige jury het hoogste aantal punten. Tweede werd toen Klaas Koper uit Zandvoort en de derde plaats was voor Fred Martens uit Blokzijl. De jury had een eervolle vermelding voor de oudste stadsomroeper van Nederland, de uit Enkhuizen komende bijna 82-jarige Dick Jans.
Maar Peer is ook lid van de BatavusBromfietsClub en in het gelukkige bezit van een prachtige Batavus bakbromfiets, hieronder een paar foto's die wij van hem ontvingen.
De 'Pompeschitter' dateert uit 1980. Het beeld was een initiatief van de toeristische dienst VVV en de toenmalige NCMV. Het Pompeschittersbeeld werd gemaakt door de Brugse koper-kunstenaar Marcel Eneman.
Lees zijn 'historie' elders in dit blog...
Het was reeds voor de 32ste keer feest op 15 augustus in Dadizele. De succesvolle formule met in de voormiddag de ode aan de 'Pompeschitter' en 's middags de geanimeerde feest- en avondmarkt, sluit dan voor vele Dadizelenaars de vakantie af. De coproductie tussen Unizo en de VVV Dadizele en de Jonge Marktkramersvereniging van België blijft een succesnummer.
In de voormiddag werden verdienstelijke Daiselnaars en verenigingen in de 'Orde van de Ghesellen van de Pompe' opgenomen.
(foto Stefan Beel)
Na de misviering van 10uur in de basiliek leidde de Koninklijke fanfare de Ridder Jans Zonen de stoet van de basiliek naar het Torreke voor de opening van de feestmarkt.
Nadat mijn collega-belleman uit Gent, Jean-Pierre Van De Perre, het artikel had gelezen over het tinnen modelletje van de belleman van Exmouth, Tregarthon Gibson, beter bekend onder zijn roepnaam Garth, kreeg ik onlangs het volgende bericht in mijn mailbox :
"Hallo guy
Ik zag in je colom een belleman in tin en geschilderd.
Groot nieuws : 'top'-belleman Laurie Gilbert won de "best ambassador"- nominatie voor zijn performance in de Banbury TC Competitie 2007. Ze waren met 26 om te strijden 'in den roep' voor deze prestigieuse prijs. De meesten hadden dan nog hun escorte bij, wat de winstkansen aanzienlijk omhoog trokken.
Bellemannen van Izegem en Temse zorgen voor de nodige ambiance op de Dodentocht Bornem 2007
Het was op uitnodiging van de Europese Snorrenclub Antwerpen dat ik met mijn collega-belleman Gerard uit Temse voor de animatie konden zorgen in afwachting van de 'gesponsorde' GvA-journalist Peter de Meyer. En het was goed warm !
Peter de Meyer werd door de bellemannen naar de eindmeet geëscorteerd en gevolgd door leden van de ESA
Mijn dank aan ESA-fotografen Eddy, Annie en GvA-fotograaf Joris Herregods
De "belleman" opent de groentemarkt van Mechelen aan de Speeckvest in de zomer van 1933. Zolang hij niet gebeld heeft is het verboden handel te drijven. Achter hem de hoog opgetaste bloemkolen. Foto archief GVA.
New Zealand National and Invitational TC Tournament 2008
New Zealand National and Invitational TC Tournament 2008
Verzonden: 3/08/2007 22:44
Greetings from Down Under - way down Under!!!!
This is just to let you know that I am hosting our National Tournament in February '08 .
We usually invite some of the Australian criers
over but have had criers from further afield making enquiries due to the cancellation of the World s in South Africa. If you are interested in attending, please let me know as we are currently working on the official invites and programme. We can accommodate approximately 20 overseas criers.
It will be the height of our summer ( great time for touring) and the tournament is being held in conjunction with our annual Hokonui Moonshine Festival - great food, wine , whiskey and entertainment and "Fly In" - we have a 'Tiger Moth' restoration company that holds an annual event.
The National Hastings Town Criers Championship 2007
The National Town Criers Championship
The Town Criers pose for the camera.
About the Town Criers Championship
The Hastings National Town Criers Championship is now in its 53rd year and sees Town Criers come from all over the country to compete for the coveted title. The organisers have again chosen the Priory Meadow Shopping Centre as the venue because it brings the competition closer to the people of the town.
This year the performances of the Criers on sunday october 13th will be judged on:
Volume Diction Clarity Inflection
Entrants will also be judged for their fit of costume, bearing, overall appearance and use of historically relevant props.
The first 'cry' will be a 'home cry' about their town or place of origin. The second, in the afternoon, will be a themed tribute which must include the introductory phrase 'Oyez, Oyez, Oyez' and the concluding coda 'God Save the Queen'.
After these opening heats, just 7 criers will progress to a fiercely contested final where they must repeat their home cry to compete for the title!
History of Town Criers
Town Criers were the original 'newsmen', finding their origins in the early Greek Empire as Spartan Runners.
The first criers in Britain can be found in 1066 when news of William of Normandy's invasion was passed from town to town by men employed to remind everybody of Harold's authority. As the literacy of Britain's population remained low well into the late 19th century, people came to rely on criers as a useful way of hearing about proclamations, edicts, laws and news.
Above: The ancient and honourable guild of town criers.
Oyez, Oyez, Oyez ("hark" or "listen") became a familiar call in town squares, markets and public meeting places all over Britain, a summons for the townspeople to gather and listen to news of plague, victories in far off lands, royal births and deaths by execution.
News of the Great Fire of London in 1666 and of Guy Fawke's thwarted Gunpowder Plot against the English Parliament was spread by Town Criers.
Their position became so important that harming a Town Crier was turned into a treasonable offence!
Wijhenaar Marco ten Kate, supporter van de blauw-witten in hart en nieren, stak er met kop en schouder bovenuit. "Echt, ik vind het geweldig. Ik was wel een beetje zenuwachtig, want voor zoveel mensen heb ik nog nooit gesproken, maar toen ik eenmaal bezig was, ging het vanzelf."
Ten Kate hoeft ook niet bang te zijn dat hij zich zal verspreken. De 37-jarige Wijhenaar heeft FC Zwolle met de paplepel ingegoten gekregen. "We komen oorspronkelijk uit Zwolle. Toen ik zo'n jaar of zes, zeven was zijn we verhuisd naar Wijhe, maar aan de liefde voor de club is nooit een einde gekomen. Samen met mijn vader en broer heb ik een seizoenkaart en we proberen elke thuiswedstrijd erbij te zijn. En geloof me, in Wijhe zijn heel veel mensen fan. Ik krijg het alleen vandaag moeilijk op mijn werk", lacht hij, "want daar zitten nogal wat Go Ahead Eagles-fans. Het zal in ieder geval tot heel wat discussies leiden."
Marco ten Kate werkt bij de assurantie-poot van Rabobank Salland in Heeten. Hij bezoekt voor zijn werk bedrijven rond Raalte, Wijhe en Olst. "Qua voetbal een beetje een schemergebied. Of je bent voor Deventer of voor Zwolle. Nou, ik ben voor Zwolle. En dat zal ik laten merken. Ik ga als stadionspeaker lekker mezelf zijn. Ik wil niet iemand gaan nabootsen omdat ik die toevallig erg goed vind. Gewoon jezelf blijven, dat is het beste. Dat is zaterdag wel gebleken."
Ten Kate is geboren Zwollenaar en altijd supporter van de club gebleven. "Op mijn werk krijg ik het vandaag wel moeilijk. Daar zitten nogal wat Eagles-fans..."
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.