Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
18-07-2006
Camping Bieb Izegem 2006
De Izegemse Bibliotheek in een zuiders sfeertje
Van mijn collega belleman Gerard uit Temse kreeg ik ooit eens een 'drank-reglement' in de handen gestopt, en dat heb ik dan aangepast aan het camping-gebeuren...
Op 15 juli was het weer zover : de openingsparade die de Gentse Feesten vooafgaat en waar de verzamelde bellemannen present tekenden (zij het dat ze dan wel helemaal achterop mogen lopen in plaats van van voren !)
Op 14 juni kreeg ik een uitnodiging van protocol Brugge voor het onthaal van prominenten OVSE aan het station aldaar. Mijn Brugse collega-belleman Albert Cerisier was toen ziek en moest hem dus vervangen.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is een organisatie die de samenwerking tussen haar vijfenvijftig lidstaten op militair, economisch en humanitair gebied wil bevorderen. Internationaal wordt de organisatie aangeduid als Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE).
Ik kon die delegatie (om en bij de 300 personen) dus gaan verwelkomen aan het Station van Brugge en dit in 8 talen !
Onder een schitterende zomerzon mocht ik het Izegemse openluchtzwembad begin juli 2006 officieel openen.
De circa 200 genodigden genoten van een mooi in elkaar gestoken show. Schepen van sport Frank Duhamel, sportfunctionaris Stijn Werbrouck en sportraadvoorzitter Daniël Allewaert waren dan ook in de wolken.
Het begon allemaal nadat ik vanaf de 3-meter-duikplank een speciaal gedicht ten beste gaf :
Nu stoat ie doar ip 't ende van da plankske Mee ne hele rooie kop En die gast'n die bened'n stoan te wacht'n Roep'n lachend : schiet toch ne keer een bitje op !
Die ooge duukplanke De die woar ie zo benauwd voor is Die ooge duukplanke Veel te ooge, en veel te fris !
Stadsomroeper Blokzijl beklaagt zich over 'groot schandaal' rond Europees Kampioenschap 2008
BLOKZIJL - 'Een groot schandaal', noemt Fred Martens het. 'Te gek voor woorden.' De stadsomroeper van Blokzijl en lid en adviseur van De Eerste Vereniging van Stads- en Dorps Omroepers Nederland, is met deze club erg in zijn wiek geschoten over het feit, dat de Engelse in samenwerking met de Belgische Gilde van Bellemannen het E.K. heeft afgekondigd in Nederland, in Almelo en Nijverdal, terwijl geen enkel lid van de Nederlandse Vereniging is aangeschreven om mee te doen.
Stadsomroeper Geert Veen van Winschoten op het EK 2006 in Cromer / UK
Europees Kampioenschap Stadsomroepen 2006
Cromer 22 t/m 25 juni 2006
De laatste voorbereidingen lopen voor het EK. Terwijl heel Nederland in de ban is van het WK wordt tussen het voetbalkijken ook nog gewerkt aan de voorbereidingen op het EK Stadsomroepen. Een van de belangrijkste dingen is nu gedaan. De nieuwe kostuums zijn opgehaald. Zaterdag 17 juni zijn de kostuums voor het eerst getoond in Winschoten. Daarbij was de eerste stop Bosma Bedden op het Posttil terrein. Eigenaar Pieter Bosma heeft via sponsoring aan de kosten van de kostuums bijgedragen. Ook de Gemeente Winschoten heeft een flinke steen bijgedragen. Na de stop bij Bosma Bedden hebben Geert en Lena Veen bijgedragen aan de Vaderdagaktie van Handel en Nijverheid. Samen met de twee promotiedames zijn presentjes uitgedeeld aan vaders in de winkelstraten. Tussendoor was er ook nog aandacht voor de voorbereidingen op Cromer. Een goede wegenkaart van Engeland is niet onhandig, als je zelf met de auto in Engeland gaat rijden. Gelukkig zijn er ook daar goede adresjes voor te vinden in Winschoten.
Het EK Stadsomroepen 2006 is voor Geert Veen begonnen. Hij is zijn eerste twee roepen goed doorgekomen. Aan het EK doen 46 deelnemers mee. Het grootste deel komt uit Groot-Brittanië. Dit land heeft 37 deelnemers aan de start. Nederland levert vier deelnemers. België levert vijf deelnemers. Onder de Belgische deelnemers is ook de stadsomroeper van Ninove, de regerend wereldkampioen. Geert Veen heeft nu de twee vrije roepen gehad. Deze gingen in zijn geval over Winschoten en over rozen Dit laatste onderwerp was nieuw in zijn repetoire en sloeg goed aan. De roep over Winschoten is al langer in zijn repetoire, maar moest aangepast worden aan de regels van het Europees Kampioenschap. Verzorging vanuit de organisatie zijn volgens Geert en Lena Veen goed te noemen. Op zondag volgt er nog 1 roep over het reddingswezen in kuststad Cromer en de prijsuitreiking.
Geert Veen is terug in Nederland. In zijn bagage helaas geen prijzen, maar wel een heel goede ervaring. Uiteindelijk is hij twaalfde geworden. Geen slechte prestatie met een deelnemersaantal van 46. Hij laat een groot deel van de Belgische ploeg achter zich en een aantal gerenomeerde Britse deelnemers. Europees kampioen werd Hans van Laethem uit Ninove in België. Zoals hierboven is te lezen is hij sinds vorig jaar ook wereldkampioen. Het Nederlands team presteerde in de breedte goed. Klaas Koper uit Zandvoort werd vierde, Peter Vader uit Zwolle werd zevende, Geert Veen dus twaalfde en Henk van den Nieuwenhuizen uit Oisterwijk werd achttiende. In het randprogramma van het EK werd aan de burgemeester van Cromer een bel uit Winschoten aangeboden samen met een behoorlijk informatiepakket over Winschoten. Dit geschenk werd in dank aanvaard.
Tijdens de Europese Kampioenschappen voor Bellemannen 2006 in Cromer, werden wij ook uitgenodigt op het Stadhuis van het Engelse Norwich waar ik een ontmoeting had met 'Madam Maire', zeg maar de burgemeester.
Het voorstel om als eerste in de rij Vlaamse bellemannen de titel te krijgen van 'Snor van Stad Izegem' in mijn eigen stede en zo in de eregallerij van de Europese Snorrenclub Antwerpen te mogen prijken, aanvaarde ik uiteraard met open armen. En dit zou plaatsvinden tijdens het Batjesweekend van 17 juni 2006 op een initiatief van die ESA. Na overleg met het stadsbestuur mocht ik enkele gasten uitnodigen, waaronder de bellemannen van Temse en Veurne, de Izegemse caricaturist Hans Deconinck en wanneer het ter ore kwam van de gemeente, werden tal van acties ondernomen.
Totaal onverwachts kwam de driemans-fanfare 'De Rustende Moeders' o.l.v. 'lijder' Paul Berlamont aangerold...
... en was er ook een muzikale aubade vanwege de Izegemse Pekkersgilde.
Dan gaf belleman Gerard het sein dat we de Raadszaal mochten binnentreden alwaar de Burgemeester Willy Verledens en enkele van de Schepenen ons opwachtten.
Heel uitzonderlijk mocht ik plaatsnemen op het gestoelte voorbehouden voor de leden van het Stadsbestuur. Burgemeester Verledens had zich voor de gelegenheid een enorme 'zapata-snor' opgeplakt en stak een vurige rede af over het wel en wee van 'de snor'.
Een wederdankwoord van de voorzitter van de ESA, die op zijn beurt Burgemeester Verledens een aandenken overhandigt.
Ikzelf mocht het ingelijste 'snorrenlied' in ontvangst nemen.
Nog twee grote verrassingen stonden mij te wachten : een prachtige ingekleurde caricatuur van mijne kop van de hand van de Izegemse tekenaar Hans Deconinck...
... en een beeldje van de Ingelmunsterse bronsgiet-kunstenaar Mark Claerhout... die jammergenoeg zelf niet aanwezig kon zijn wegens ziekte...
Twee kunstwerken die ik heel mijn leven zal koesteren !
Er was ook een banketbakkers-wedstrijd uitgeschreven onder de lokale bakkers met de opdracht : "maak een lekkere belleman-snorren-taart".
Onder de tonen van de oorverdovende fanfare, vond de jurering plaats.
De uiteindelijke winnaar werd bakker Alex, die een prachtige trofee in ontvangst mocht nemen : een beker die hij met fierheid in zijn etalage mocht zetten.
Dan werd er nog een drink aangeboden door het Izegemse Stadsbestuur.
Van de ESA-voorzittersvrouw kreeg ik nog een antiek wijnproeversschaaltje, een 'tastevin' voor mijn verzameling, kado.
Nog even poseren voor de pers en het gezelschap zou dan olv enkele Unizo-afgevaardigden een rondgang door de batjes doen.
Er werd ook even halt gehouden aan het Europese Dorp op het Bad Schwisenahn-pleintje voor we een bezoek zouden brengen aan het Nationaal Borstelmuseum.
Eind juni 2006 nam ik deel aan het Europees Kampioenschap voor Bellemannen in het Engelse stadje Cromer.
Met de wagen ging het naar Hoek van Holland
Vanuit Hoek van Holland met de 'catamaran' naar Engeland
Met belleman Gerard uit Temse op de boot...
Ons hotel...
Er werden ons tal van groepsuitstappen geserveerd... een fotoreportage...
Met de Nederlandse Stadsomroeper Peter Vader uit Zwolle even onze 'antislip'-handschoenen van de firma Midera uit Roeselare uittesten...
Op weg naar het pitoreske stadje Holt, waar we een treinmuseum bezochten...
belleman Jempi uit Genk had precies niet goed geslapen de avond ervoor...
De misviering van de zondagmorgen...
Klaar voor de opstelling voor de 'street-parade'...
Maar eerst nog enkele mededelingen waaronder een boodschap van de Koningin zelf, voorgedragen door de Burgemeester van Cromer.
En dan ging het stoetsgewijs naar de esplanade waar de competitie zou doorgaan.
De Politie... uw vriend.
De prijzentafel...
Vooraf werd er nog wat kennis gemaakt en een beetje gedold... kwestie van de zenuwen wat te kalmeren...
Een vreselijk 'bellen'-duel...
... en fotosessies met vooraanstaande 'town criers', bellemannen met wereldtitels op hun actief...
En dan was het afwachten op je beurt... Hier Henk Vannieuwenhuyzen uit Nederland
Gelukkig waren er de party-tentjes, want het was verschrikkelijk warm.
De spanning op zijn hoogst...
En dan was het mijn beurt...
De concurentie was er moordend : de 'crème de la crème' van het belleman-circuit was er aanwezig. Als relatieve nieuweling in het vak trek je dan wel grote ogen als je al die ouwe rotten aan het werk ziet. Je moet weten dat Engeland de bakermat is van deze speciale bedrijvigheid en als je dan moet opboksen tegen gasten die al 30 jaar en meer ervaring hebben, dan is dat toch even slikken. De meeste deelnemers hadden trouwens reeds nationale, internationale en zelfs wereldtitels op hun palmares staan.
Tot overmaat van ramp moest ik mijn derde 'roep' op zondagmorgen beginnen met een hese stem : mijn stembanden waren oververmoeid geraakt door de dag ervoor en dat koste mij al gauw een 70-tal punten, met als gevolg dat ik ergens onderaan het algemeen classement hing te bengelen.
Achteraf werden er tal van groepsfoto's genomen..
Uiteindelijke overwinnaar en Europees Kampioen : Hans Van Laetem, onze vlaamse belleman uit Ninove.
Diegenen die uit de boot vielen kregen echter een mooi aandenken uit Cromer mee naar huis
Maar toch was ik tevreden dat ik naar Cromer was afgereisd. De opvang en de organisatie was er van de bovenste plank. En deelnemen aan zulke evenementen is trouwens een ideale leerschool : belleman-cursussen kun je nu eenmaal niet volgen, dus moet je de 'groten' een beetje nakijken en dan je eigen stijl creëren.
Als alles goed gaat meet ik mij opnieuw met mijn vlaamse en internationale collega's op het Europese Kampioenschap voor Bellemannen 2008 in het Nederlandse Almelo.
Samen met mijn collega-belleman Andre uit Dadizele mochten we op 8 juni de opening doen van het West-vlaams fietsnetwerk dat de Leiestreek West omvat. Andre en ikzelf zijn namelijk (voorlopig) de enige twee bellemannen van de gehele Leiestreek en waren wij uitgenodigt door de plaatselijke toeristische dienst op het Kasteel van Rumbeke.
Waar de Antwerpse Snorrenclub jaarlijks zijn 'snor van het jaar' verkiest, vieren de leden van de Europese Snorrenclub Antwerpen om de twee jaar hun 'snor van 't Stad'. In 2006 viel deze eer te beurt aan twee lokale fotografen-snorrendragers die in dienst van Stad Antwerpen alles op de gevoelige plaat zetten. Ik was gevraagd om de stoet door het stadscentrum te leiden en de voorstelling te doen op de kiosk op de Groenplaats.
Een Russische cameraploeg die cultuurfilmpjes aan het verzamelen was, wou voor ons vertrek vlug nog een interview. Dus... met deze is Izegem ook al gepromoot in het verre Rusland !
Dit is de fameuse kunstenaar-bronsgieter Marc Claerhout uit Ingelmunster die zorgde voor de trofeeën...
En je komt daar in Antwerpen personages tegen van allerlei pluimage... De Heeren van Turnhout...
De 'leader' van een Engelse folklore-dansgroep
De directeur van het Nationaal Dagblad Museum
Na de Groenplaats ging het weer stoetsgewijs naar de Grote Markt waar op het Stadhuis een receptie werd aangeboden.
Het tweede Belgische Kampioenschap voor Bellemannen werd gehouden in Oudenaarde.
Het was op Moederdag en dat was een beetje een fout moment. Er was daar, buiten de deelnemers en de jury (en enkele toevallige passanten), geen kat te bespeuren ! Er waren trouwens ook geen zitplaatsen voor het publiek voorzien...
Bovendien barstte ik van de koorts met als gevolg geen goede prestatie en geen podiumplaats...
Tijdens de pauze kregen we ook nog eens het verschrikkelijke optreden van 'loverboy' (!)
Er was ook een belangrijke delegatie Nederlandse stadsomroepers naar oudenaarde afgezakt.
Dat was dan de publiekstribune waarvoor we moetsen optreden.. .
't Kampioenschap startte om 13.30 uur. h Het einde was voorzien rond 17.30 uur.
De deelnemende kandidaten moesten zelf 3 roepen samenstellen ; iedere roep moet minimum 75 en maximum 100 woorden bevatten. Deze roepen moesten gaan over:
Oudenaarde
Eigen stad of gemeente
Ronde van Vlaanderen
De jury gaf punten op:
geluidsterkte,
klaarheid,
verstaanbaarheid,
kracht van voorstellen
kalmte,
zelfbeheersing,
gedrag,
coördinatie,
voorkomen,
bekwaamheid
volgen tekst,
oplettendheid bevelen,
dictie,
stembuiging
. ???????????????????????
Vanop deze afstand mocht je tegen de straatstenen je stem schor schreeuwen !
Eindresultaat : 1. Joris uit Veurne 2. Hans uit Ninove 3. JeanPierre uit Gent
Tijdens de nationale hymne is het gebruikelijk dat de bellemannen in politie-uniform de groet aan de kepie brengen...
Mr Graham Coles, Town Crier of Glastonbury, appointed 9th May 2006 is now available to announce your events throughout the Town or to attend charity fundraising events.
Please contact the Town Clerk on tel. no. 01458 831769 with your request
Het was Jan de Belleman uit Sluis die vrijdagavond 7 mei 2006 voor Maldegem de start van de actie 'Met gerinkel naar de Winkel' in Maldegem en zijn deelgemeenten aankondigde.
Inwoners van Maldegem en zijn deelgemeenten die de komende weken per fiets naar de winkel rijden, die kunnen de winkelier vragen om een stempel op hun spaarkaart te zetten. Telkens ze een kaart vol hebben kunnen die in een verzamelbox bij de middenstanders of in het gemeentehuis gedropt worden. Op het einde van de actie worden uit de kaarten enkele prijswinnaars getrokken. In Maldegem wordt de actie door de gemeente en verschillende organisaties gedragen. De plaatselijke Middenstand heeft voor een aanzienlijke prijzenpot gezorgd.
Traditioneel wordt op de eerste zondag van mei in Gent de bloemenmarkt geopend door de Gentse Belleman. Daarbij worden alle bellemannen uitgenodigt op de wandeling die volgt op de openingsceremonie die telkens vanop de kiosk op de Kouter wordt gehouden.
Met de Gentse belleman Willy...
Met Odilon (Zele), Willy (Gent) en Wim (Gooik)...
De gerookte hammen in de nok van het 'Vleeshuys'...
Er werd al eens gestopt voor een drink...
Toch even poseren naast die beroemde 'Klokke Roeland'
Klokke Roeland is de naam van een klok die sedert 1314 in Gent staat en vereeuwigd is in het gelijknamige lied, "Klokke Roeland", geschreven door Albrecht Rodenbach.
De stormklok werd in 1314 gegoten, maar in 1659 hersmolten waarna de klok de naam De Grote Triomfante kreeg.
In de 19de eeuw schreef dichter Albrecht Rodenbach een lofdicht over de roemrijke klok dat datzelfde jaar nog, in 1877 door August Ghequire werd gepubliceerd in zijn bloemlezing, "Een vijftig Vlaamse liederen".
In 1948 kreeg de stad eindelijk een nieuwe Klokke Roeland van wel 6200 kilo.
Boven Gent rijst, eenzaam en grijst 't Oud Belfort, zinbeeld van het verleden Somber en groots, steeds stom en doods Treurt d' oude Reus op het Gent van heden Maar soms hij rilt, en eensklaps gilt Zijn bronzen stemme door de stede
Tril in uw graf, tril Gentse helden Gij, Jan Hyoens, gij, Artevelden Mijn naam is Roeland, ik kleppe (*) brand En luide (**) storm in Vlaanderland
Een bont verschiet schept het bronzen lied Prachtig weer tovert mij voor de ogen Mijn ziel erkent het oude Gent Het volk komt gewapend toegevlogen Het land is in nood: Vrijheid of dood De gilden komen aangetogen
Ik zie Jan Hyoens, ik zie De Artevelde En stormend roept Roeland de helden Mijn naam is Roeland, ik kleppe brand En luide storm in Vlaanderland
O heldentolk, o reuzenvolk O pracht en macht van vroeger dagen O bronzen lied, ik weet uw bedied En ik versta het verwijtend klagen Doch wees getroost: Zie, 't oosten bloost En Vlaanderens zonne gaat aan het dagen
Vlaanderen die leeuw, tril, oude toren En paar uw lied met onze koren Zing: ik ben Roeland, ik kleppe brand Luide triomf in Vlaanderland
(*)Kleppen: de klepel wordt tegen de stilstaande klok geslagen. (**)Luiden: de klok wordt heen en weer gezwaaid.
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.