Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
18-07-2016
Zeildag uit de 1000
Zondag 17 juli: Blankenberge - Lowestoft - 87 M
Eindelijk onze eerste lange zeiltrip dit jaar. Wekker om 5 uur, snel ontbijt, water koken voor thee onderweg, zeilpakken aan en voor 6 uur de haven uit. Het belooft een rustige en zonnige dag te worden. Er is zelfs aan dek niets van condens, dus een zeer droge nacht geweest.
Meteen de zeilen omhoog en koers gezet tot de grote traffic lane, Noordhinder-autostrade, op 31 mijl vanaf Blankenberge. Eerst nog 2 kleinere traffic lanes over, daar is wat verkeer, en hier laten we drie schepen passeren, terwijl wij overstag gaan. Nadien een prachtig bezeilde, aandewindse koers, maar nooit te scherp. We hadden opnieuw de high aspect als voorzeil gezet, nadat we eerder de werkfok gebruikt hadden. In dit stuk hebben we even de motor moeten bijzetten omdat de wind afzwakte. Ook de brede trafficroute van 10 mijl laten we de motor draaien, maar nadien, terug rust en verder op zeil, nog 46 mijl. De autopilot doet zijn werk, wind tussen 9 en 15 knopen, een voortreffelijke zeildag en ideale condities, geen golfslag, een warme zon en wat een rust. We zien bijna geen andere schepen.
Rond 17 uur weer even geen wind, en dan ineens, terug wind, over de andere boeg en terug bezeild, van west naar noord gedraaid, we hebben chance.
Iets voor 21 u naderen we de aanloopboei voor Lowestoft en een halfuur later liggen We in de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club, 87 mijlen van Blankenberge.
Weeral zonnig weer als we opstaan en ontbijten. Idee was om zeer vroeg te vertrekken, richting Engeland, en ziedaar, vanwege geen stress en wekker niet gehoord, wordt dit plan aangepast. Het zal dan maar Blankenberge worden, iets dichter dus.
Nog even verse visjes en garnalen halen aan de vistrap, en naar de Delhaize hier vlakbij. We vertrekken iets na de middag. We roepen de Mercatorsluis op en kunnen snel versast worden. Bij het havenhoofd staat alles op rood, daar moeten we bijna een halfuur rondjes draaien omdat het driemaster-zeilschip De Eendracht binnen komt varen. Het is een mooi kort zeiltochtje, halve en ruime koers, en nog tij mee ook, tot we bijna bij Blankenberge arriveren. Havenmeester Pierre heeft ons al van ver herkend, en we krijgen een mooi plaatske, wind in de rug, maar dat is aangenaam want het is warm in de haven.
Wanneer we gaan betalen, en even boven aan het havenkantoor staan, komt de Alcyone vanaf Vlissingen binnengevaren. Niets afgesproken, toch zo leuk. We drinken een pintje bij Frans en Gilda aan boord. Diner aan boord, de lekkers botjes, en nog even bijbabbelen nadien bij ons.
Oostende is voor Kurt altijd een stuk nostalgie omdat hij hier alle schoolvakanties doorbracht met zijn ouders en zussen. Een van de zussen woont in Veurne, en we sturen een smsje dat ze welkom zijn als het past. Het is mooi en zonnig, wel wat wind, maar ideaal kustweer.
We maken een wandeling langs beschilderde gevels, Crystal Ships project, en in de late namiddag arriveren Chantal en Jean op de boot. En s avonds gaan we gezellig tafelen in het mooie clubhuis van de Ryco. Jean, Oostendenaar in hart en ziel, leidt ons nog even rond in de buurt van de vismijn, en we sluiten de avond af met een korte wandeling op het strand bij Fort Napoleon, en de zonsondergang.
Woensdag 13 juli: Roompot Marina - Ooostende - 43 M
Vannacht heeft het lang water gegoten en ook als we wakker worden regent het nog stevig, echter is het nu windstil. Toch maar tijdig opgestaan om de weerberichten te bekijken hmhm, droog na deze buien aan de kust. We gaan vertrekken, de wind wakkert aan, en omdat we richting Scheveningen willen, en ze vandaag NW 4 en 5 bft geven, vervangen we de high aspect voor ons kleinste zeiltje, de werkfok. En ook het grootzeil verkleinen we met twee reven. Rond 10 u verlaten we de marina, hop naar de sluis die ons naar zee versast. Hier blijkt al dat het een forse wind is, en we besluiten al zeer snel dat we niet richting noord-Holland gaan, het is onze eerste zeetocht en het mag leuk zijn.
Heel de tocht is mooi bezeild tot Oostende, tij mee, en het gaat snel. Voor Zeebrugge gaan de reven eruit, maar het eerste stuk was wel erg bumpy met grote golven en dus goed sturen was de booschap.
Omdat we hier wel een dagje willen blijven, roepen we de Mercatorsluis op zodat we rond 17.30 u aanmeren in box B27. Het is bewolkt geweest tot de middag, en dan kwamen er steeds meer opklaringen. Een klein hapje aan boord, en allebei snel onder de wol.
EINDELIJK, we vertrekken er wordt nog vers water en diesel getankt. Alles wordt vastgezet, en we moeten nog naar de havenmeester om onze rekeningen te voldoen: kraangeld, nachten in de haven en nachten op de wal. Omdat we hier door omstandigheden zolang moesten blijven liggen, maakt Gerrit, de havenmeester, een aanvaardbare pakketprijs.
Het is bewolkt en wisselvallig als we vertrekken, de eerste druppels vielen al eerder. Op het Veerse Meer is het rustig zeilen, we horen het onweer naderen vanaf Vlissingen. En de fruitboeren trachten met kanonnetjes de wolken te breken. Als we Wolphaartsdijk voorbij varen, moeten de regenjassen aan. Niet al te druk bij de sluis, en op de Oosterschelde, meteen de zeilen terug bij. Het gaat snel. Bij de zeelandburg zetten we een reef in het grootzeil, en dan is het opkuisend tot in de Roompot Marina, het is ondertussen al terug opgeklaard. Wel wind tot 23 knopen, 6 bft, gemeten.
We vragen en krijgen een box met de neus in de wind, en meren om iets voor 5 uur af. Dit was onze oorspronkelijke bestemming voor vrijdag 24 juni 😤
Maar we hebben nu nog 3,5 week vakantie, en dus nog steeds vele mogelijkheden.
We eten aan boord, blauwe lucht en frisse zon ! Straks nog even de weerberichten voor de volgende dagen bestuderen...
Kurt heeft vandaag afgesproken met de monteur om naar zijn pas aangekocht werf in Goes te gaan, nog wat spullen ophalen voor de werken bij ons aan boord. Ondertussen stoppen ze voor een depanage in Wilhelminadorp. Rond 11 u. starten de werken terug bij ons aan boord. Het is snikheet, wellicht veel volk op het water, want ondanks dat het zondag is, krijgt de monteur nog enkele oproepen, meestal batterij- of startproblemen.
Ik ga nog even naar de ligweide bij de Ruiterplaat waar veel surfers zijn, er komt steeds meer wind en het begint al snel af te koelen.
Om 16 u. is alles aangesloten aan boord, motor is startklaar: spannend. We gaan een proefvaart maken. Omdat de monteur nog een probleem moet oplossen in de kanohaven van De Piet, varen we daar naartoe. Dat gaat goed, we zijn zeer content dat we eindelijk terug kunnen varen. Een klein motorbootje, batterij start niet meer, wordt geholpen dankzij onze batterij van het bijbootje. Hop, retour naar Kamperland, onze eerste 2 motoruren zitten erop ☺. Morgen nog officiële goedkeuring van Volvo Penta.
Op tijd eruit, rommelen wat op, rond 11 uur is de monteur er terug om de saildrive af ter werken. Die wordt ook nog even met antifouling bewerkt, schroef erop om 13 u. zijn de havenmeester en chauffeur van de kraan er, en zo wordt de Balena eindelijk na 4 nachten op de wal terug water gelaten. Dat voelt veel vertrouwder aan. We worden naar de haven gesleept en daar wordt er verder gesleuteld, alle mechaniek wordt aangesloten.
Ondertussen kregen we bericht van Jean en Hilde dat ze met de boot naar hier komen, en ze voorzien voor straks bbq, het is er het weer voor, stralende zon al de hele dag. Ik ga bij hen aan boord als commis de kruiden plukken voor de verschillende salades en sausjes die Jean in petto heeft. Ook de buren op onze steiger bereiden hun bbq voor, en zo wordt dit een zwoele verbroederings-bbq. De salades zijn verrukkelijk en het vlees super. We zitten tot 1 uur vannacht buiten.
Mooi weer, en al goed want omdat we nog steeds op de wal staan en er gewerkt moet worden binnen, staat een en ander aan dek en onder de boot. Deze middag wordt de nieuwe motor dus aan boord gehesen.
En omdat er hier ook een laundry Is, wordt deze vrijdag een wasdag. Tegen de middag is alles weggewerkt, en ik vertrek met de bus naar Goes. Beetje koopjes-afleiding.
Terug aan boord staan de motor en het staartstuk erin, maar afsluiting wordt weekendwerk. We laten alle gereedschap liggen en wandelen naar het Grieks restaurant in het dorp
Vandaag zouden ze aan de inbouw van de motor beginnen werken, als tenminste de motor gisterenavond geleverd is. We wachten op een bericht maar eerder dan 16 u. zal er zowieso niet begonnen worden. Zodus stappen we nog eens op de fiets, bestemming Colijnsplaat via de mooie fietspaden tussen de inlagen (binnendijkse waterrijke gebieden die hier veelal vogelbroedgebieden zijn) en de Oosterschelde. In de jachtclub van Colijnsplaat lunchen we bij Kees, altijd lekker.
Op de retour krijgen we telefoon van de monteur, dat de motor pas morgen zal geleverd worden dus vandaag, geen werken. Dus rijden we nog even tot een ligweide aan het Veerse Meer om wat te lezen.
De avond sluiten we af aan boord, hoog op het droge en luisterend naar de halve finale EK...
Een rustige nacht op dit eenzaam terrein. Het wordt een mooie en warme dag. Na het ontbijt nemen we het motorruim onder handen, alles nog eens extra ontvetten en fris maken. En nadien Is het ideaal weer om de romp nog eens te poetsen. Alles aan een vakantieritme.
Over de middag wandelen we even naar brasserie Rustique om een kleinigheid te eten.
En in de late namiddag fietsen naar de Albert Heyn, het is bbq-weer en we hebben er alle plaats voor, ons tafeltje en twee stoeltjes halen we uit, en zo is de eerste bbq op onze trip een feit.
We zijn dus al een week in deze haven. De monteur komt ons bij het ontbijt zeggen dat hij tegen 15 u. onze boot komt verslepen tot onder de kraan even verderop.
De vrije ochtend vullen we in met opnieuw een bezoek aan Veere, daar is het vandaag de eerste historische markt van het seizoen. We springen de fiets op, met lange broek vandaag, want het Is flink bewolkt, beetje regen, en heel veel wind. De eerste 15 km zijn bovendien met de wind op kop, stevig trappen. De laatste 5 Is beschut. Leuk marktje in Veere, we kopen er lekkere schapenkaas van de boerderij in Veere en enkele droge worstjes en eindigen met koffie in Het Waepen van Veere. De terugtocht sneller wegens wind in de rug.
De monteur is tijdig op de afspraak, gelukkig is de wind wat afgenomen en we worden met zijn rubberen sleepbootje versleept naar de helling. Dat verloopt allemaal zeer vlot. Daar dat de traktor klaar met hydraulische pompwagen die de Balena gaat liften. Binnen de 10 minuten staan we op het droge, en we kunnen bovendien op deze stevige kar blijven staan. Met de ladder erbij kunnen we dus aan boord blijven "wonen.
De monteur gaat er bovendien met zijn gast meteen aan beginnen, we maken de achterkooi, nog een kast en een bakskist leeg, en leggen enkele dikke doeken ter bescherming op onze (vorig jaar vernieuwde houten) vloer. Kurt gaat met hen mee aan boord om wat te helpen, ik blijf wijselijk buiten, en omdat het ondertussen mooi opgeklaard is, begin ik maar wat te poetsen aan de waterlijn, want die is op deze 3 maanden al behoorlijk vuil. Wellicht omdat we nog niet veel gezeild hebben dit seizoen.
Op minder dan 2 uren is de motor afgekoppeld, en wordt hij met een kettingtakel en heftruck van boord gehaald. Oef, dat ging al vlot. Even break voor het avondeten, dat is wat kamperen want ons kombuis staat vol.
Nadien wordt ook nog de saildrive gedemonteerd en wordt alle smurrie van olie enzo opgekuist. We kunnen terug aan boord. We liggen dus op het winterstallingsterrein en zijn hier uiteraard de enige overnachters.
We staan vandaag op tijd op, na douchen en ontbijt, en afspraken met de monteur voor deze week, varen we met het kleine bijbootje en de fluistermotor het geultje van Kamperland in eens checken hoever we ermee kunnen. Het is windstil en als we bij het Veerse Meer zijn, ca. 0,7 mijl, zien we een groot binnenschip met zand aankomen. We varen buiten het diepe vaarwater met ons rubberen bootje maar het is toch een ander gevoel dan met de zeilboot. We steken het meer over tot Veere, buiten wat geld en gsm hebben we niets meegenomen. In Veere drinken we een koffie en vertrekken dan terug. En we geraken uiteindelijk op motorkracht en met deze accu terug bij de boot, goed om weten.
In de namiddag vertrekken we per fiets naar Wolphaartsdijk, via de knooppunten van Kortgene en de Zandkreeksluis en bezoeken er Frans. Retour met het pontje van 17 u, MS De Hoop, tot Kamperland, we hebben 31 km gefietst.
We doen nog inkopen bij de bio-boerderijwinkel, en eten aan boord.
We slapen nog eens uit, en kunnen ontbijten onder een blauwe hemel, dit lijkt al meer op zomer. We zitten nog aan de tweede koffie en ik nog in pijama als we telefoon krijgen: Jean en Hilde zijn in Kamperland, met de fiets gekomen vanaf Wolphaartsdijk. In de andere haven weliswaar maar ze komen tot hier. Leuke verrassing. We babbelen bij, niet over zeilavonturen deze keer maar over de motorperikelen. Eerst met koffie en water, en dan toch met iets sprankelends, en zo wordt de ontbijttafel snel omgetoverd tot een lunchbuffetje.
Terug telefoon: Rauol en Lizette van den Eau-de-Vie komen onze moreel opkrikken, ze zijn ook in de andere haven, en varen verder tot hier. En zo is de kuip snel vol. Maar plezant natuurlijk deze onverwachte bezoeken.
Tegen 16 u is iedereen terug vertrokken, platte rust op de Balena.
Met de zondag Is er wat beweging in de haven ook, de eigenaars van de vaste ligplaatsen zijn aan boord en ook bij de jachtclub en het spuistraatje is er wat beweging.
We eten vanavond aan boord, verse Zeeuwse zeekraal en lamsoren in de wok, en gebakken zalm, en vanavond geen voetbal kijken, maar wel de dvd van de Noorse serie The Heavy Water War.
Vannacht nog snel die EK-vlag uit schaamte naar beneden gehaald: die gaat dienst doen als vod vanaf nu.
Weekend dus en mooi weer maar wel nog veel wind. Kurt gaat de boot goed poetsen, eerst het dek, nadien ook de romp, vanaf de vingersteiger. En omdat we zoveel plaats hebben, kan de boot in deze dubbele box, van de ene naar de andere plaats verhaald worden, zodat beide zijdes onder handen kunnen genomen worden.
Ik ga ondertussen met mn fietske naar ht dorp, inkopen doen en wat in de kleine winkeltjes snuisteren.
s Avonds komen Stephane en Christel op bezoek, ze brengen nog wat oude dekens en doeken mee die we kunnen gebruiken om alles af te dekken in de kajuit als de werken beginnen. We aperitieven bij ons aan boord, en gaan dan uit eten in rest. Rubens, met mooi zicht op Veere. Een leuke avond !
Droog deze morgen, en dat is al heel wat dezer dagen. We gaan eerst een toerke lopen, en ontbijten laat met verse spiegeleitjes van de kippen van Gonda.
We vertrekken iets voor de middag met de fietskes naar de Roompot Beach Resort voor een middag in het Zwemparadijs: we boeken wel de sauna erbij, en hier Is er nauwelijks volk. Hoogste bezetting: 10 personen, meestal zijn we er met 4. Er zijn 2 goede sauna's en een Turks bad, niet superdeluxe, maar alles Ok en proper. Af en toe naar het zwembad en zo hebben we we er een zeer kleine triathlon op zitten als we terug aan boord komen. De retour is wel in de regen.
Kurt hangt opnieuw de EK vlag op de achterstag, en zo maken we ons klaar voor een avond EK-streamen via zijn laptop.
Vandaag heeft het bijna de hele dag geregend !! Beetje gerommeld aan boord, wat gelezen, de planning voor de levering van de nieuwe motor met de monteur bekeken.
In de late namiddag is het eindelijk even droog, we wandelen naar de andere jachthaven van Kamperland, en gaan in de brasserie Rubens wat drinken.
Als we terug aan boord zijn, krijgen we bericht dat Paul en Gonda straks even langs gaan komen. Leuk leuk, bijbabbelen van in december ! En ook nog even naar het EK gekeken, tweede deel en de penalties, met de Poolse schoondochter supporteren zij natuurlijk voor Polen, tevergeefs echter.
Voor- en nadelen op een rijtje gezet gisteravond. De voordelen voor een nieuwe motor zijn duidelijk, maar er hangt uiteraard een behoorlijk prijskaartje aan. Toch beslissen we voor deze optie, zodat de onrust omtrent de motor van de baan is.
We informeren de monteur hierover en hij gaat het nodige doen en zal ons op de hoogte brengen van de timing.
Verder een rustige dag, Kurt zoekt de manual van de nieuwe motor op, ik ga een toertje lopen langs de mooie buitenverblijven van het Veerse Meer.
Het is warm en zonnig tot wanneer we samen gaan wandelen, dan begint het te overtrekken. We bezoeken de brouwerij Emelisse, proeven een d.i.p.a. en saisonbier, en wandelen in de regen retour.
Diner aan boord en we kiezen voor een avondje dvd, een spannende Noorse serie.
Bij het ontbijt komt de monteur opnieuw even langs, heeft een reeks van wisselstukken en mogelijke oorzaken / oplossingen opgelijst. Tja, blij kan ik er jullie niet mee maken, is zijn laconieke besluit. Eigenlijk komt het neer op een grote revisie van de motor, met een aantal zekere wissels, en misschien enkele wissels als die stukken ook in slechte staat, lees aangetast door zeewater. Een alternatief, drastisch natuurlijk, is een nieuwe motor even laten bezinken want dit komt onverwacht. Hij zal tegen vanavond twee offertes uitwerken.
Het is mooi weer, en we halen de plooifietsen uit de achterkooi. We vertrekken tot de aanlegsteiger van het pont, en steken met vele andere fietsers het Veerse meer over tot Veere. Hier is het altijd gezellig. Op het terras langs de kade gaan we wat eten, het is tenslotte al 14 u, en nadien fietsen we via het knooppuntennetwerk over de Veerse dam, via de Banjaard tot Kamperland. Even stop bij de grote Albert Heyn, en dan richting de boot.
De monteur komt zoals afgesproken met meer financiële info, en zo hebben we stof om over na te denken. Een ding is zeker: de kaarten van de Limfjord zullen wij dit jaar niet nodig hebben,... Welke optie we ook kiezen, we zullen nog even in Kamperland liggen.
In de ochtend gaan we eerst even lopen langs het Veerse Meer, en na het ontbijt vertrekken we, zeilend en met een reef, richting Kamperland. Het is zwaarbewolkt en grijs, het regent licht, maar dat gaat over in continu regen en vlagen westenwind. Opkruisen dus. We trachten de motor te sparen weinig volk op het water, en bovendien slecht zicht, de verlichting wordt zelfs aangestoken.
Bij de geul van Kamperland strijken we de zeilen en varen we tot de Uithaven. Box te kiezen want bijna geen passanten.
We zijn ondertussen allebei goed nat, dus onze buitentent wordt meteen opgezet, en zo kunnen we in deze veranda onze spullen te drogen hangen.
In de namiddag komt de monteur terug aan boord: omdat de ontluchtingsbocht niet rechtstreeks bereikbaar Is, moet hij ook de warmtewisselaar uit de motor uitbouwen. Deze bocht blijkt helemaal dicht gecorrodeerd te zijn, en dient sowieso vervangen te worden. Maar misschien is er nog andereb schade, dat moet nog verder bekeken worden. Soit, geen goed nieuws dus. We wachten verdict morgen af.