Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
01-07-2016
Na regen komt SOMS zonneschijn, maar niet vandaag
Donderdag 30 juni: Kamperland (4)
Vandaag heeft het bijna de hele dag geregend !! Beetje gerommeld aan boord, wat gelezen, de planning voor de levering van de nieuwe motor met de monteur bekeken.
In de late namiddag is het eindelijk even droog, we wandelen naar de andere jachthaven van Kamperland, en gaan in de brasserie Rubens wat drinken.
Als we terug aan boord zijn, krijgen we bericht dat Paul en Gonda straks even langs gaan komen. Leuk leuk, bijbabbelen van in december ! En ook nog even naar het EK gekeken, tweede deel en de penalties, met de Poolse schoondochter supporteren zij natuurlijk voor Polen, tevergeefs echter.
Voor- en nadelen op een rijtje gezet gisteravond. De voordelen voor een nieuwe motor zijn duidelijk, maar er hangt uiteraard een behoorlijk prijskaartje aan. Toch beslissen we voor deze optie, zodat de onrust omtrent de motor van de baan is.
We informeren de monteur hierover en hij gaat het nodige doen en zal ons op de hoogte brengen van de timing.
Verder een rustige dag, Kurt zoekt de manual van de nieuwe motor op, ik ga een toertje lopen langs de mooie buitenverblijven van het Veerse Meer.
Het is warm en zonnig tot wanneer we samen gaan wandelen, dan begint het te overtrekken. We bezoeken de brouwerij Emelisse, proeven een d.i.p.a. en saisonbier, en wandelen in de regen retour.
Diner aan boord en we kiezen voor een avondje dvd, een spannende Noorse serie.
Bij het ontbijt komt de monteur opnieuw even langs, heeft een reeks van wisselstukken en mogelijke oorzaken / oplossingen opgelijst. Tja, blij kan ik er jullie niet mee maken, is zijn laconieke besluit. Eigenlijk komt het neer op een grote revisie van de motor, met een aantal zekere wissels, en misschien enkele wissels als die stukken ook in slechte staat, lees aangetast door zeewater. Een alternatief, drastisch natuurlijk, is een nieuwe motor even laten bezinken want dit komt onverwacht. Hij zal tegen vanavond twee offertes uitwerken.
Het is mooi weer, en we halen de plooifietsen uit de achterkooi. We vertrekken tot de aanlegsteiger van het pont, en steken met vele andere fietsers het Veerse meer over tot Veere. Hier is het altijd gezellig. Op het terras langs de kade gaan we wat eten, het is tenslotte al 14 u, en nadien fietsen we via het knooppuntennetwerk over de Veerse dam, via de Banjaard tot Kamperland. Even stop bij de grote Albert Heyn, en dan richting de boot.
De monteur komt zoals afgesproken met meer financiële info, en zo hebben we stof om over na te denken. Een ding is zeker: de kaarten van de Limfjord zullen wij dit jaar niet nodig hebben,... Welke optie we ook kiezen, we zullen nog even in Kamperland liggen.
In de ochtend gaan we eerst even lopen langs het Veerse Meer, en na het ontbijt vertrekken we, zeilend en met een reef, richting Kamperland. Het is zwaarbewolkt en grijs, het regent licht, maar dat gaat over in continu regen en vlagen westenwind. Opkruisen dus. We trachten de motor te sparen weinig volk op het water, en bovendien slecht zicht, de verlichting wordt zelfs aangestoken.
Bij de geul van Kamperland strijken we de zeilen en varen we tot de Uithaven. Box te kiezen want bijna geen passanten.
We zijn ondertussen allebei goed nat, dus onze buitentent wordt meteen opgezet, en zo kunnen we in deze veranda onze spullen te drogen hangen.
In de namiddag komt de monteur terug aan boord: omdat de ontluchtingsbocht niet rechtstreeks bereikbaar Is, moet hij ook de warmtewisselaar uit de motor uitbouwen. Deze bocht blijkt helemaal dicht gecorrodeerd te zijn, en dient sowieso vervangen te worden. Maar misschien is er nog andereb schade, dat moet nog verder bekeken worden. Soit, geen goed nieuws dus. We wachten verdict morgen af.
Vannacht heeft het hard geregend. Het Is bewolkt en het lijkt te gaan regenen, maar de wind drijft alles door.
Omdat we maandag afgesproken hebben in Kamperland, dus terug het Veerse meer op, vertrekken we rond de middag. Even zeilen richting zeelandbrug en retour gedraaid, stroom tegen tot de zandkreeksluis. De wind tegen in de smalle geul van de zandkreek, op motor, lukt gelukkig altijd wel, maar we willen niet te veel toeren draaien.
De sluis blijft een tijdje open, en we kunnen dus meteen mee. Eigenlijk veel volk op retour naar huis, einde weekend, en voetbal.
We gaan niet naar onze eigenste haven, maar wel naar de wsvw waar we ook lid zijn. Enkele bevriende zeilers zijn uiteraard verwonderd als we ons daar vertonen 😉 tja, t was natuurlijk ook niet de bedoeling om hier al terug te zijn.
Telefoontje met onze vrienden uit het Goese Sas, leert dat ze retour zijn gekomen van hun week zeilvakantie, en Ines en Luc komen bij ons aan boord eten. Aansluitend gaan we supporteren voor de rode duivels in het clubgebouw, niet te veel volk, maar een mooi resultaat.
Wat een rustige nacht hier in Kats! We ontwaken onder een zonnige blauwe hemel, en kunnen in de kuip eten. Dat was wel eens anders bij onze vakantiestart.
Op zoek dus naar een oplossing ivm de motor, dat neemt een groot deel van de dag in, want niemand zit natuurlijk op ons te wachten. Soit, we maken in de namiddag een mooie wandeling via het dorpje Kats en langs de zeedijk van de Oosterschelde en tegen 18 u. komt een monteur even polshoogte nemen.
Morgen, zondag, kan die niet veel doen, maar hij stelt voor om maandag tot Kamperland te komen, vanwaar hij werkt.
En omdat het week-end is, reserveren we hier in rest. De Katse Kaai een tafeltje, de Oosterscheldekreeft is er nog steeds fantastisch lekker! En zo maken we van deze noodgedwongen stop een culinair genot.
Neen, Balena is niet verkocht! Jawel, alles OK met ons. We hebben inderdaad nog niets gepost van dit zeilseizoen, en dit alles is te wijten aan een drukke winterperiode.
We hebben in het voorjaar nog niet zo veel als andere jaren gaan zeilen, toch zijn we gestart met een eerste verlengd weekend, 1 april, naar Goes. Enkele leuke weekenden o.a. naar Burghsluis om de Oosterscheldekreeft te degusteren. Maar de zee hebben we dit jaar nog niet gezien.
Vrijdag dus, en onze vakantie begint als onze schoonbroer Patrick ons naar Wolphaartsdijk brengt de verse voorraad wordt aan boord gehesen en om 19 u liggen we in de sluis van de zandkreek.
De laatste weken was er wat onrust over de motor, omdat die rookte, iets wat wij nooit eerder hadden. Daarom wilden we vanavond nog eens testen en even wat toeren laten draaien. In de geul richting Oosterschelde Is het precies of we een oostblok-camion zijn. Een vieze geur en zwarte/vale rook niet om blij van te worden. Met lange trajecten voor de boeg, is dat niet geruststellend, dus we beslissen dan al snel om het haventje van Kats binnen te varen. Kurt wil toch nog eens naar de schroef kijken, en gaat dus het water in. Gelukkig is het een mooie avond, warm ook, dus dat valt mee. Alles ok met onderwaterschip
Zo, we hebben er dus al 6 mijl opzitten :) ! Maar het is zonnig, we kunnen om 21 u nog buiten eten, en dat is ook vakantie en nog een voordeel: morgen uitslapen !
En we liggen hier tussen verschilende Britse boten, we denken dan maar dat we al in Engeland zijn.
Zondag 2 augustus - Colijnsplaat - Wolphaartsdijk - 9 M
Tja, dan is er die laatste dag... Maar dat wordt nog een echte vakantiedag met heel veel zon en zeer warm. Voor het ontbijt zijn we al gaan zwemmen bij het strandje van Colijnsplaat, verfrissend !
Een voormiddagje babbelen, wat rond de boten hangen, visjes halen voor 's avonds. Even onrust als Stéphane van Saltwater ons meldt dat de Zandkreeksluis gestremd is. Zouden we alsnog "stranden" op 2 mijl van onze ligplaats, stel je voor. Maar tegen de middag is alles Ok, we vertrekken na laagwater, pas rond 13u30. Toch maar de brugopening en niet onder de Zeelandbrug.
Om het zo lang mogelijk te rekken, zeilen we enkel op fok , zeer traag dus. Om 17 u. varen we onze box in. Zo 6 weken zeilplezier zijn we veilig terug.
Bezoek van Inge en Erik, Frans en Gilda, Marc en Annick... Ondertussen nog wat oprommelen en eten we in de kuip met zessen. Omdat het toch druk zal zijn op de baan, vertrekken we pas rond 22 uur richting Schoten met Erik en Inge.
Thuis alles open gezet, want ook hier natuurlijk, broeiend heet geweest vandaag.
Zaterdag 1 augustus - Scheveningen - Colijnsplaat - 48 M
Wekkertje nog eens op 5u30, en om 6 uur zijn we vertrokken. Mooi weertje, weinig wind. De eerste 11 mijl motor op tot de oversteek van de Maasmond, heel wat binnen- en buitenvaart, maar we traverseren zonder omweg. Dan kan er gezeild worden, er is geen deining meer. We maken van deze rustige trip gebruik om de boot binnen nog eens te poetsen, en ook de kuip glimt weer. Zout is weggespoeld...
Om 13.15 uur varen we de Roompotsluis in, we zijn terug in Zeeland ! Op het fokje duurt het net wat langer tot Colijnsplaat, we zijn er mooi op tijd. Marc en Annick hebben plaatsen gereserveerd en we worden door hen en Piet en Rietje verwelkomd. Later arriveert ook de Kapp Linné, met opstappers Krien en Stephan.
Een leuk weerzien met iedereen. Na aperitief gaan we met z'n allen eten bij Bistro Zeelandia, lekker en zeer gezellige avond die we in het clubhuis afsluiten.
Vrijdag 31 juli - Den Helder - Scheveningen - 58 M
Zo onstuimig als gisteren de Waddenzee was, zo rustig is ze deze morgen als we iets voor 9 de havenhoofden van Den Helder buitenvaren. Noordwestenwind, en we vertrekken goedgeluimd, niet gereefd vandaag, scherp zeilend tussen Texel en de Kop van Holland het zeegat uit ! Dat ging vlot en snel, dan verleggen we koers, zuidelijk bijna, en dat zou moeten lukken met de halfwinder. Kurt bereidt alles voor, en hop, die staat erbij, en wij keken ernaar,... En stilaan vertragen we 😴. Wind zwakt behoorlijk af, er zijn niet echt golven, maar er is nog wel een behoorlijke deining van de afgelopen dagen waardoor de snelheid al zeilend ook telkens terugvalt. Er zit niets anders op om ons ijzeren zeil in gang te draaien en te motoren dus...
Zo hebben we de eerste 6 uren mooi stroom mee, uiteraard nadien tegen, het is zeer zonnig weer maar niet echt warm, we blijven bij de lange broeken vandaag. Beetje lezen, al wat planne en organiseren voor de volgende weken, toch maar een zeeziektepilleke genomen voor die ambetante deining... Om 20 uur zijn we in Schevingen, de havenmeester komt ons tegemoet gevaren in de voorhaven. Hij geeft ons meteen het boxnummer, F8, door; zou er dan zo weinig volk zijn hier ? Het tegendeel blijkt later, alle grote boxen zijn vol, en ook de plaats voor de passanten. De meeste schepen die nu nog binnenkomen, worden in de voorhaven gestapeld, en dan zijn we blij dat we bij de "kleine" bootjes" horen 😉.
Kurt gaat betalen, en ik maak salade en boetseer hamburgers au goût du client... Voor mij dus pikant, voor Kurt normaal. We eten in de kuip, maar als de zon achter de nieuwe flats aan de overkant is, wordt het snel te fris en kruipen we binnen.
Op tijd eruit, douchen lukt niet wegens een electro-panne in het havenkantoor, en dat blijkt in de hele buurt te zijn... En je zal nu zeggen, dat is toch niet op electriek.... Neen, maar je doucht hier met 50 cent-munten en dat systeem is dus elektrisch...
We gooien los tegen 9u15, er is nog steeds veel wind. Knmi zegt voor Harlingen en Texel 5 en 6 bft voor de hele dag. We hadden gehoopt dat het zou afzwakken gedurende de dag, niet dus.
In de Tjerk Hiddincksluis bij ons haventje liggen we alleen, verder dan de geul uit en het smalle Vaarwater De Boontjes in. Natuurlijk aan het havenhoofd enkele fikse dreunen van golven, we hijsen het grootzeil, dat een stuk kleiner is want gereefd, en ook de fok blijft een stukje ingerold. Het gaat flink scheef en binnen de kortste keren is ook heel de boot onder het zout van de fikse golven.
Tot Kornwerderzand gaat het snel halvewinds, enkele boten zijn gelijk met ons vertrokken, waaronder ook enkele platbodems. De meesten slagen af bij de sluis richting het Ijsselmeer. Van daar is het voor ons enkele stukken in de wind, opkruisen dus. We hebben ondertussen de stroom lekker mee, maar de wind die noordwest is, staat dus tegen het tij en dat brengt sowieso een vervelende golfslag met zich mee. Af en toe spoelt een grote golf het dek helemaal schoon. Na enkele pittige aandewindse rakjes, wind tijdens de hele tocht tussen 20 en 25 knopen, is het afvallen tot de haven van Den Helder.
We meren af in de Koninklijke Marine Jachthaven, het is net geen 15 u. Gelukkig heeft het niet meer geregend, wel bewolkt, als het zonneke er af en toe doorkomt, is het aangenaam.
Even bekomen in de kuip met een fris pintje en daarna wandelen we nog even de stad in. We eten aan boord en bekijken het programma voor morgen nog even. Vertrek ca. 8u45, om hier boven bij de texelstroom het tij mee te hebben.
Zowel dinsdag als woensdag veel regen, vooral in de voormiddag, nog veel wind, en zeker op woensdag met perioden tot 7 bft. Omdat we in een mooi door bomen beschut haventje liggen, bevindt onze boot zich al snel in een typische herfstsfeer, nl blaadjes en veel zand.
Verder wat rommelen, wandelen in Harlingen, boodschappen, wa koken en zelfs naar de kapper, dat is tijd gespaard voor volgende week (en veel goedkoper ook)...
Dinsdagavond nog leuk gebabbeld met Hilde en Jos van de Theodosia bij ons aan boord, ze zullen ook donderdag vertrekken, richting het Ijsselmeer.
Regen... We slapen uit, er is geen haast. Douche, ontbijt, wat rommelen. Slecht weer voorspeld, met veel 🍃 (wind), veel regen... We liggen in deze haven zeer beschut, en veel rustiger dan in de grote Noorderhaven waar je vaak dubbel moet liggen, en die bovendien op getij ligt.
Bij het clubhuisje geraak ik aan de babbel met Belgen, Jos en Hilde, ze varen met een mooie old gaffer Theodosia, en zijn goede vrienden van de Anemone, die in onze haven ligt, en waarmee Kurt in juni gezeild heeft. Dat is weer toeval.
We wandelen de stad in, botinnen aan, en allebei een sterke en grote paraplu mee. Af en toe stevige buien. Herfstsfeer en horecaweer. We eten een broodje in een gezellig pandje, en passeren een delicatessenwinkelt voor lekkere kaasjes en olijfjes. Kan nog van pas komen de volgende druilerige dagen...
Terug aan boord, komt Jos even polsen naar onze plannen, misschien morgen toch maar eens terug proberen naar Lemmer ? Maar de nieuwe meteoberichten doen ons toch maar beslissen om dinsdag en woensdag te blijven liggen: voor het wad maar ook voor het IJsselmeer geven ze overwegend 5/6/7 bft... En nog veel regen. We gokken op Den Helder voor donderdag, en dan hebben we nog 3 dagen om thuis te geraken. Met de voorspellingen zoals we die nu kennen, moet dat kunnen. Zoniet, zoeken we andere mogelijkheden...
Na ons diner beleven we een gezellige avond aan boord van de Theodosia.
Na de stormnacht en enkele scenario's overlopend, met de komende weersvoorspellingen indachtig, beslissen we bij het opstaan om vandaag toch te vertrekken, een deel van de Staande Mastroute tot Lemmer (evt. Stavoren), allebei op het IJsselmeer. Als we dan nadien enkele dagen moeten blijven liggen, zijn we toch al iets zuidelijker.
Iets voor 9 zijn we vertrokken, het Lauwersmeer op, tot sluisje van de Dokkumer Zijlen, waar We alleen versast worden. Rustig verder varend, in de Friese kanalen, zeer mooi, landelijk, Nederland op zn mooist. Enkele bruggen over het Dokkumer Ee en het Dokkumer Grootdiep, en dan stadje Dokkum door, allemaal zeer pittoresk. De bediening van de bruggen verloopt zeer vlot. De middagstop tussen 12 en 13 u brengen we aangemeerd door voor de laatste brug van Dokkum. Hier i s een tankstation en Kurt vult opnieuw de bidonnen reserve aan. Dan weer verder, tot Leeuwarden , hier volgt een reeks van 6 bruggen, weer zeer vlotte bediening.
Dan volgt de splitsing van de route, de ene gaat tot Harlingen, de andere is tot Lemmer / Stavoren via 2 opeenvolgende spoorbruggen. Op de marifoon vang ik net op dat blijkbaar een van deze bruggen onverwacht gestremd is en de schepen moeten dus wachten. De brugwachter kan niet garanderen dat deze vandaag nog zal o penen. Tja , dat geeft weer een nieuwe wending : ofwel wachten, maar hoe lang (nacht doorbrengen tussen twee bruggen, met nog wind op komst ?) ofwel verder, maar dan tot Harlingen... We kiezen voor het laatste, het is nog maar 16 u, en geraken dus nog gemakkelijk in Harlingen. De bruggen sluiten weer vlot aan, laatste stadje is Franeker, ook een elfstedenstad.
Rond 18u30 meren we in het kleine haventje van de Harlinger Watersport Vereniging af. Normaal gezien een plaats die niet door passanten ingenomen kan worden, maar wegens bijna vol, mogen we hier wel blijven liggen. Hier zijn we dus al... (of nog maar ?)
Vandaag staat in het teken van de aangekondigde "zomerstorm", op de radio klinkt het ene na het andere weeralarm, code rood wordt afgekondigd vanaf Zeeland over de Nederlandse Kust. Rond 11 u. zijn al windstoten van 110 km genoteerd bij Hoek van Holland.
In onze haven schijnt de zon volop, en hebben we geen noemenswaardige wind. We gaan in de haven diesel tanken, onze voorraad is er in onze lange rit van gisteren door gedraaid.
Onze Franse buren met eigengebouwde boot staan klaar om te vertrekken... Dit zorgt voor hilariteit bij de andere, Nederlandse buren, en ze proberen met handen en voeten uit te leggen wat er op komst Is; we voelen ons verplicht tussen te komen en te tolken. Het Franse oudere koppel is zich van geen storm bewust, ze hadden nog niks gehoord van het weer, en ze blijven dan maar liggen, zeer ontgoocheld.
Als we inkopen gaan doen in het supermarktje bij de camping, begint het te regenen. En dit is de voorloper van de storm.
We babbelen met het koppel van boot Varekai, die we via AIS in Brunsbüttel gezien hadden. Ze hebben hetzelfde traject als wij, ook motorend, afgelegd, en waren een halfuur na ons aangekomen gisteren. We zitten bij hen in de kajuit, om het traject tot Lemmer of Stavoren te bekijken, als het flink begint te waaien. We besluiten naar de Balena te gaan, het is aan het gieten en we worden bijna van de steiger geblazen, mijn gewichtsverlies is voor de eerste keer een minpunt 😱.
Kurt heeft met hulp van de Franse buur enkele extra lijnen met rubberen schokdempers aangebracht, de wind komt van links achter, zodat we soms tamelijk schuin liggen. Het is een lawaai van jewelste, onze windmeter telt tot 46,1 knoop wind, en dat is dus in de haven. Op een videofilmpje hebben we enkele minuten vastgelegd en we liggen precies op open zee, ttz golfjes klotsen tegen de boten en masten allemaal scheef. De wind neemt niet vlug af, we dachten dat het even zou duren, maar eigenlijk blijft het de ganse nacht doorblazen. Geen rustige nacht dus, we slapen met "de oren open", elk raar geluidje wordt opgemerkt. Maar alles goed doorstaan.
Donderdag 22 juli & vrijdag 23 juli - Büdelsdorf - Lauwersoog - 170 M
Ons idee was om vandaag, donderdag naar Cuxhaven te varen. Na de douche kan ik bij het havenkantoor wel de gribfiles opladen en de meteo nog even opvragen via internet... Toch sneller dan verwacht dat de hele duitse bocht in stormwaarschuwing staat. We vertrekken om 9u30 voor nog 36 mijl kanaal en bespreken de mogelijkheden: met stip op 1, deze nacht verder varen, dus meteen vanaf het einde van het kielerkanaal, bij Brunsbüttel de Elbe op, en dan de Duitse Bocht en de nacht in...
Dat brengt weer wat werk en actie mee: alles zeevast, nachtuitrusting klaar leggen, warme kledij voorzien, warmwater voor thee klaarmaken en in de late namiddag eten we al een energiemaaltijd ☺, speltpasta met tonijn en courgette. Om kwart voor vier, maar net klaar met de afwas, wachten we aan de sluis van Brunsbüttel om te schutten. Even rondjes draaien en na een kleine cargo varen we binnen. Dat gaat weer vlotter dan verwacht.
Om 16u45 zijn we op de Elbe. Aanvankelijk nog tij tegen, 4 vier later zijn we voor Cuxhaven, hier zouden we nog binnen kunnen, maar we vrezen dat we dan vastliggen morgen op Borkum. Dus blijven we erbij om verder te gaan, jammer genoeg nu met weinig wind en op motor dus, maar we moeten er de tred inhouden. Het is een rustige avond, droog, deze morgen was er wat drizzle, maar daar is het bij gebleven. Daarna toch wat opklaringen, af en toe wat zon. We hebben nu wel warme kledij aangetrokken. Rond 23u30 zijn we bij boei Elbe 1, en is het ook echt donker. We hebben er bijna 40 mijl Elbe opzitten.
Volgende aandachtspunten zijn de traffic systems van de Alte en Neue Weser en de Jade... Jawadde, hier is het druk, veel drukker dan normaal en net nu wij hier zijn in het midden van de nacht. Kurt stuurt buiten en ik volg de in- en uitvarende cargo's en pilots op het Ais-scherm binnen. Ook hebben we Udo van de RADAR ALTE WESER via marifoon gesproken, zeer vriendelijk gaf hij de informatie over de verschillende schepen, en ook nog de raad: "If you like your ship, keep a good watch out"...
Een vermoeiend stukje, na 2u30 is het wat rustiger, nu is het vooral uitkijken naar eventuele vissers. Ik ga even binnen liggen rusten om 3 uur, echt slapen doe je natuurlijk niet, maar mijn ogen pikken van het kijken naar het scherm. Een uur later wisselen we, Kurt heeft het fris nu, vermoeidheid ook natuurlijk, en om 5 uur terug even ruilen. Zo, ik ben erdoor, en Kurt terug binnen, die slaapt precies toch even. Rond 9 uur ontbijt met omelet om op te warmen en thee, en dan liggen we voor Norderney, dit waddeneiland slagen we dit jaar dus over. We gaan verder, ofwel Delfzijl ofwel Lauwersoog, allebei even ver, maar vanaf Lauwersoog is het slechts 1 dag tot in Harlingen, dat hebben we al eens gedaan en de route is diep genoeg. Of We kunnen ook nog via stuk Staande Mastroute tot Lemmer op het IJsselmeer.
Om 14 u beginnen we aan de aanloop van het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog tot Lauwersoog dus. Een gevaarlijk "gat" wegens een ondiepe drempel bij veel wind, nu gaat het maar je voelt wel dat je hier niet moet zijn met slecht weer. Ondertussen is de wind toegenomen (op zee dus onvoldoende om iets te betekenen) en als we bij de Robbegatsluizen zijn om 16u45 is het goed aan het waaien, en liggen er heel wat jachten te wachten. Iedereen wil vandaag natuurlijk naar binnen wegens de verwachte "zomerstorm" morgen. Het sluisje is niet groot dus dat belooft nog even spanning, temeer omdat hier heel wat stalen platbodems tussen manoeuvreren en ook omdat de wind in het gat staat. Een schutting moeten we laten gaan, we meren even aan bij een Fries schip en zo zijn we bij de eersten voor de volgende schutting. We zijn voorzichtig en willen het zekere voor onzekere nemen, om al op tijd af te remmen, maar dat gaat de sluiswachter niet snel genoeg: "Belgisch jachtie uit Antwerpen, aansluiten hoor !", dat waren we echt wel van plan maar dus moest het sneller blijkbaar. Soit alles goed verlopen, en na deze sluis, varen we meteen de jachthaven van Noordgat binnen, een groene box in!
Op onze teller: 170 mijl gps en 185 mijl op log... En 32u30 on the road...
De havenmeester is er niet meer maar we kunnen gelukkig wel douchen ! Dat doet deugd, en omdat we hier al eerder geweest zijn, kennen we het restaurant hier vlakbij, en maken we het ons gemakkelijk! De lamskoteletjes smaken uiteraard maar daarna is de pijp uit. Naar de boot en om 21 u, bed in !
Woensdag 22 juli - Großenbrode - Büdelsdorf (kielerkanaal) - 62 M
Op tijd bed uit en iets voor half acht vertrekken we, 6 mijl tot de Fehmarm-brug, en dan koers richting Kieler Bucht. We proberen te zeilen, met de halfwinder zelfs, maar toch te weinig wind om vooruit te komen. We hebben ondertussen ook de meteo voor de komende dagen bekeken, en dat ziet er ondermeer voor de Duitse Bocht niet zo fraai uit. Vandaar onze beslissing om maar meteen het Kielerkanal op te varen vandaag, tenminste als er niet te lange wachttijden zijn zoals vorig jaar.
Om 15 uur varen we de bocht van Kiel binnen, een halfuur laten wachten we met enkele zeiljachten aan de oude sluizen van Holtenau tot een cargo vastligt, en dan kunnen we aanmeren. Het versassen zelf duurt amper 15 minuten en om 16u30 brommen we op het kanaal verder. Tijd om eten te maken en zo gaat de tijd snel voorbij.
We gaan zoals vorig jaar tot Büdelsdorf, vlakbij Rendsburg, een leuk klein haventje, in het groen, we meren af om 20 u. Op wandelafstand een benzinestation en daar gaan we meteen naartoe, ook nog even geld tanken in het dorp.
Woensdag 22 juli - Großenbrode - Büdelsdorf (kielerkanaal) - 62 M
Op tijd bed uit en iets voor half acht vertrekken we, 6 mijl tot de Fehmarm-brug, en dan koers richting Kieler Bucht. We proberen te zeilen, met de halfwinder zelfs, maar toch te weinig wind om vooruit te komen. We hebben ondertussen ook de meteo voor de komende dagen bekeken, en dat ziet er ondermeer voor de Duitse Bocht niet zo fraai uit. Vandaar onze beslissing om maar meteen het Kielerkanal op te varen vandaag, tenminste als er niet te lange wachttijden zijn zoals vorig jaar.
Om 15 uur varen we de bocht van Kiel binnen, een halfuur laten wachten we met enkele zeiljachten aan de oude sluizen van Holtenau tot een cargo vastligt, en dan kunnen we aanmeren. Het versassen zelf duurt amper 15 minuten en om 16u30 brommen we op het kanaal verder. Tijd om eten te maken en zo gaat de tijd snel voorbij.
We gaan zoals vorig jaar tot Büdelsdorf, vlakbij Rendsburg, een leuk klein haventje, in het groen, we meren af om 20 u. Op wandelafstand een benzinestation en daar gaan we meteen naartoe, ook nog even geld tanken in het dorp.
Een rustige nacht... Regen als we wakker worden, dikke druppels, precies een bende mussen die aan het tapdansen zijn boven onze hoofden. Nog even omdraaien, we staan pas om 9 u op, het is droog en het begint nu pas te waaien. Na het ontbijt, komt het er van om wat was te sorteren en 2 wasjes te draaien... Een deel wordt op de verstaging te drogen gehangen, met extra wasspelden wegens 6 bft in de haven. Resultaat is een bijna gestreken was, alles is in een mum van tijd droog, de rest in de droogtrommel uiteraard. Lekkere "verse" donsdekentjes en lakens en handdoeken...
Het is wel een heel droge en warme wind, niet veel beweging op het water, maar er komt toch een Nederlands jacht binnenvaren, ze proberen af te meren in de box naast ons, maar die is te smal. En dan komt er nog een Nederlandse tweemaster binnen. Blijkt de INGE te zijn, het jacht dat we in Stralsund ontmoet hebben met het oudere koppel Inge en Jan uit Leeuwarden.
In de namiddag wandelen we via de Oostzeeboulevard naar het centrum. Hier bijna geen wind want dit is beschut, bijna niks golven, en bij onze haven en het kleine meertje staan er duidelijke witte golfkopjes ! We hebben tot 27 knopen wind (7 bft) in de haven gemeten.
We stappen tot de supermarkt en goed gepakt terug tot de haven. Als alles weggeborgen is, toch nog even naar het strand, zwemmen zit er niet in, we genieten nog wel van de het zonneke.
In onze haven ligt ook een reddingsboot, en die is deze middag twee keer moeten uitrukken.
Vanavond kunnen We wel in de kuip eten, de vliegjes zijn blijkbaar weggewaaid. Om 22 u is het windstil. Morgen vertrekken we dus weer meer westelijk...
Geen haast om te vertrekken, bezoek bij de havenmeester want die was er gisteren niet, babbeltje met de nieuwsgierige buren, ze waren versteld dat we vanaf België kwamen. De man was beroepsmilitair geweest, en ooit gekazerneerd in Aken.
Het is prachtig zonnig weer, en toch een mooi windje, het zal een halvewindse koers zijn en later iets aan de wind worden, Eerst nog 4/5 bft, later afzwakkend. Een prachtige zeilmiddag, vanuit Travemünde meteen op zeil, en in deze grote "Bucht " zien we vele wedstrijdveldjes van verschillende zeilklassen, allemaal heel kleurig en sportief. Na een uurtje zijn we deze animaties voorbij, en is het rustig op het water, zeer leuk zeilen zonde complicaties: de autopilot doet zijn ding, en wij houden afwisselend uitkijk, ondertussen lezend en induttend...
Om 18 u lopen we het meertje van Großenbrode aan, en dan ook meteen de Marina van Klemens Werft. We meren af in een grote groene box, neus nog niet in de wind, maar morgen normaal gezien wel (sterke westenwind wordt verwacht)...
Kurt gaat betalen bij de havenmeester, ik begin aan de ovenschotel met aubergines, courgettes, tomaten zodat die al gauw in de oven kan. Het koelt wel wat af, en bovendien stikt het hier van de vreemde vliegjes, we eten dus in de kajuit en niet buiten.