Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Madagaskar 15 december 2016
  • Madagaskar 14 december 2016
  • Madagaskar 13 december 2016
  • Madagaskar 12 december 2016
  • Bakers For Africa
    Bakers for Africa - Bakkers voor Ex-Change

    21-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burkina Fasso 03/21/2015

    Vanddag eerste dag van een nieuwe missie.

    Burkina Faso, Waar het avontuur ooit ( 6 jaar geleden) begon. Ondertussen al de 14de missie, Al 7 bakkers kunnen overtuigen om ook hun ervaring te delen in het zuiden.

    Samen met Hendrik Deschacht zullen we drie projecten aanpakken. Eén in het hotel, één in een pizzeria en een laatste in een bakkerij. Wat wel eigenaardig zal lijken, maar het hotel is een van de beste uit Burkina Faso.

    Ik hoor jullie al denken... hebben die dit nodig? Wel er zijn projecten bij Exchange die ook voor een groot deel gefinancierd worden door de aanvrager. Wel dit project is er zo één.

    Om een land vooruit te helpen is het ook goed om dergelijke hotels op een goed niveau te brengen. Vorig jaar kregen ze hier al een collega uit de hotelsector als expert. Nu willen ze verder verbeteren.

    Er zijn hier een 70 tal kamers. Het ontbijt is een belangrijke troef voor een hotel, Hier zal ik proberen om hen kwalitatieve producten te leren maken.

    Hendrik zijn project is een project die gefinancierd wordt door de opbrengst " www.bakkerij-knapen.be ". Hier vooral verbeteren van de bakkerijproducten en pizza's.



    21-03-2015 om 08:54 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 30 juni

    Gisteren was het een vrij rustige dag. Opvolging van het werk. Ook bekeken dat alle lijsten zorgvuldig werden ingevuld.

    Ook werd het broodsnijmahine waar ik drie jaar geleden voor gezorgd had gemaakt. De nieuwe messen werden geplaats.

    Vandaag laatste dag in de bakkerij. Deze voormiddag nog een laatste opvolging. Deze namiddag ga ik naar het weeshuishuis waar mijn vrouw verblijft.

    Morgen nog koopjesdag, inpakken en terugkeer naar België.

    Ik denk dat ik mag spreken van een geslaagde missie. Het was niet alleen de productie, maar ook het beheer, personeel, organisatie. Drie punten waar men in Afrika moet aan werken. Met de middelen die men hier heeft trekt men goed zijn plan. Maar bij het plannen en beheren loopt het mis.

    Nu hopen dat de bakkerij verder kan evolueren en Bomaca een mooie toekomst heeft.

    Tussenin ook de kans gehad om kennis te maken met de Bakkersfederatie van Ivoorkust.

    Ik wil dan ook Why-Not danken voor het georganiseerde event in Kortrijk, De gemeente Sint Pieters Leeuw voor de financiele ondersteuning en Ex-Change die ons de kans geeft om onze ervaring te delen met het Zuiden.



     

     

     

    30-07-2014 om 09:59 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    28-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 28 juli

    Gisteren verder opvolging gedaan, nadien de banketbakkerij eens deftig proper gemaakt. Ook wat tafels verplaatst,materiaal herschikt. Deze nacht hebben we dan gemerkt dat er beter georganiseerd kon gewerkt worden.

    Na een korte nacht de dagploeg opgestart. Vandaag is het hier ook een feestdag voor de Moslims. Er zijn dan heel wat bestellingen voor het feest " einde Ramada".

    Tijdens het ontbijt nog even doorgepraat met Bomaco. Ik mag nu klein materiaal bestellen in België, hij laat dit dan overkomen met de container. Alweer een pluspunt.

    Ik heb ook gezien dat de fische van mijn voorganger van Ex Change gebruikt worden. Dit om een betere controle te doen bij de productie. Dit is wel nodig als je ongeveer 1000 kg bloem verwerkt per dag.

    Ook al dacht ik dat dit een moeilijke missie zou worden, toch heb ik een gevoel dat mijn bezoek hier invloed zal hebben.

    Deels heb ik dit te danken aan de ervaring die ik heb na de tiende missie. De aanpak is hier helemaal anders dan bij ons.

    Nog drie dagen en we keren terug naar belgië.

    Greet maakt het ondertussen ook goed. Ze heeft al een paar bezoeken gedaan. Ik heb een vermoeden dat zij meer zal gezien hebben dan ik.



     

    28-07-2014 om 21:13 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 27 juli
    Gisteren ben ik naar een feest geweest ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van een school en leefdorp voor jongeren. Dit werd gefinancierd door Belgische, Franse en Zwitserse verenigingen. 400 genodigden. Toespraken, muziek, dans. De traditionele chefs in volle ornaat. Voor mij de kans om ook eens het leven buiten de bakkerij te bekijken. Zeker als je tussen de bevolking kan vertoeven met hun gewoonten. Het was een vermoeiende maar mmoie dag.


     

     

     

     

    27-07-2014 om 14:27 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 juli Togo

    Gisteren avond heb ik samen gezeten met Bomaco, zijn dochter en Serge. Ik ben begonnen aan het moeilijkste deel van de missie. Bomaco overtuigen om meer controle te doen. Ook door kleine investeringen zijn alelier te verbeteren. Voor hem was het moeilijk om te moeten aanhoren dat werknemers misbruik maken van zijn goedheid. Verschillende keren sprak hij over het verleden. Toen lukte dit wel, toen was het goed. Maar ook hier is er een verandering in mentaliteit. Eenmaal men weet hoe men kan profiteren laat men het niet na. Zijn dochter die de zaak verder gaat zetten heeft hierop ook een heldere kijk. We hebben haar aangeraden om toch een korte opleiding bakkerij te volgen. Zo heeft ze kennis van de verschillende degen en producten. Het was een lange avond. Dit was vermeiender dan een hele nacht werken. Je woorden wikken en wegen en proberen niemand te kwetsten. Maar toch de realiteit laten inzien. Ik wist dat dit heel gevoelig lag. Maandag komen we opnieuw samen, dit moet je nu even  laten doordringen.

    Deze morgen ben ik gestart met een opleiding kleine broodjes. Het was een plezier om te zien hoe fier de meisjes waren als ze het resultaat voor ogen kregen.

    Deze namiddag komt Greet en Sylvia samen met de kinderen pizza eten. Ik kijk er naar uit om ook haar verhalen te horen. Morgen zijn we uitgenodigd op een feest in de brousse.



     

     

     

    25-07-2014 om 12:53 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 24 juli

    Blijven hameren op organisatie, dat is mijn taak. Dit maakt ook dat de nachten zeer kort zijn.

    Gisteren opnieuw de nachtploeg, zeer jonge bakkers, opgestart. Opvolging is een noodzaak. Toch zie ik dat ze stilaan het nut inzien van deze werkwijze.

    Resultaten zijn beter, je merkt dit ook als er iets uit de oven komt.

    Om 2 uur ben ik gaan slapen. Om 5 uur mijn overbuur zijn gezangen moeten aanhoren. Nadien getoeter van de "taxi moto's" die voordurend de straat op en neer rijden om een klant te dienen.

    Ik ben dan maar opgestaan en samen met de dagploeg opgestart. Er waren weinig bestellingen. Even tijd om wat nieuwe en eevoudige dingen te tonen. Zelfs de "bodding" viel hier in de smaak.

    Ik hoop van deze namiddag wat te kunnen slapen, toch als de schrijnwerker niet teveel lawaai maakt. Hij "zou" moeten klaar zijn tegen zaterdag. Ik ben dan ook een weddingschap aangegaan. Klaar, ik betaal een rondje.

    Wel straf om te zijn dat ze met weinig middelen hier mooie dingen maken ( zie foto's).

    Ik heh ook nieuws ontvangen van Greet. Ze zijn gisteren op bezoek geweest bij de chef van het dorp. Ik denk dat ze met heelveel verhalen zal thuis komen. Ze klint in ieder en geval vol entousiasme. foto's heb ik morgen.



     



    Bijlagen:
    ~DSC_0035.jpg (65.9 KB)   

    24-07-2014 om 14:14 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 23 juli

    Gisteren opnieuw gestart met de nachtploeg, leuk was het om te zien dat Fatima, het meisje dat er drie jaar geleden stage deed nog werkte.

    Ze was zo gelukkig, het weerzien werd bekroond met een fikse omhelzing. Nog steeds is haar droom om een stage te doen in België, jammer dat er zo veel formaliteiten moeten zijn.

    Fatima is iemand die geweldig zou groeien. Ze is leergierig, schrijft alles op. Het doet me pijn dat je iemand de kans niet kan geven om verder open te bleoien in haar beroep.

    Gisteren opnieuw satp na stap duidelijk gemaakt hoe Bomaca zich moet organiseren. Ik had het geluk dat zijn afgestudeerde dochter bij het gesprek was. Zij heeft haar studie in Parijs gedaan.

    Het is de bedoeling dat ze vanaf 2015 mee de zaak komt runnen. Ze luisterde aandachtig mee.

    Bakkerij bomaco staat niet stil. Men is bezig met het vernieuwen. Er komt naast de winkel een koffie- en thee huis. Normaal is de opening voorzien nu zaterdag. Het zal dan wel moeten vooruitgaan.

    Deze morgen ben ik gestart om 8 uur, opnieuw opserveren en bijsturen.

    Greet maakt het ondertussen ook goed. Druk in de weer met de kinderen, Samen met sylvia doorkruisen ze de "Brousse". Een ervaring om nooit te vergeten.

    Why not is niet veraf, Zelfs hier wisten ze dat het door dit evenement is dat ik hier ben ;-)















    23-07-2014 om 12:21 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    22-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 juli Togo

    Tweede dag gestart. Gisteren avond de nachtploeg mee helpen opstarten. Opnieuw enkele basis regels uitgelegd. nadien een goed gesprek gehad met Bomaco.

    Ik heb hem proberen duidelijk te maken dat hij meer controle punten moet plaatsen. Ook controle op werkwijze, afweeggewichten, aantallen,...

    Voor hem was het even confronterend, maar als deze bakkerij wil blijven bestaan zal dit moeten. Hij heeft teveel vertrouwen en teweinig zicht op zijn zaak.

    Tot 1 uur deze nacht mee opgevolg, nadien gaan slapen. Om 5 uur was mijn Moslimvriend al stevig katoen aan het geven. ben dan maar opgestaan en verder de opvolging gedaan in de bakkerij.

    Ik zal deze middag dan een middagdutje doen.

    Ook even contact gehad met mijn vrouw, zij is druk bezig in het weeshuis. Ze zijn deze voormiddag maïs gaan oogsten en nu moet deze van de torsen gehaald worden. Een leuk werkje om samen met de kinderen te doen.













    22-07-2014 om 19:02 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 juli Togo

    Eerste dag in TOGO. Na een lange vliegreis, Brussel -  Ivoorkust - Lomé zijn we aangekomen. Documentencontrole, wachten op bagage en opgewacht door Bomaco.

    Dus een korte nacht. Om 5 uur gewekt door onze Moslimvriend. Vandaag komt Sylvia, JokoTogo Greet ( mijn vrouw) ophalen. Ik ben ook meegeweest om te kijken waar ze 10 dagen zou verblijven.

    1,5 uur rijden, eerst de grote baan, nadien door de brousse. Proberen elke put te vermijden. Gelukkig een 4X4.

    Het weeshuis ziet er mooi uit. Netjes ingericht. Een oase van rust.Dit geef momenteel aan 8 kinderen de kans om in goede omstandigheden op te groeien. Op terijn zullen er nog 12 kindern bijkomen.

    Greet zal daar een leuke ervaring beleven. Ik keerde terug naar de bakkerij. Vandaag nog een planning gemaakt en morgen eerste werkdag.







    22-07-2014 om 15:33 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 2014

    3 bakkers, twee continenten.

    Er zullen  3 bakkers werkzaam zijn voor Ex-Change

    Jan Vanderghote ( Zuid Afrika), Guy pauwels (Vietnam)en Ikzelf ( Guido Devillé)Togo

    De verhalen van Guy kan je nu al volgen via deze blog  http://guyopverplaatsing.blogspot.be


    Bijlagen:
    DSC_0143.JPG (3 MB)   

    16-07-2014 om 10:08 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 8 februari 2014 Burundi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren mijn laatste opleidingsdag. In de voormiddag heb ik samen met Alexandre de technische fiches van elk poduct op papier gezet. Dit met de critische punten. Nadien ook de organisatie bekeken. Dit in voorbereiding van de vergadring met Robert, de zaakvoerder en Rudi de bakker. De vergadering in de namiddag had zeker zijn nut. Alles nog eens grondig overlopen, de wijzigingen duidelijk geformuleerd. En wat vooral belangrijk was dat iedereen met de neus in de zelfde richting zat. Alleen dan kan deze missie slagen. En ik moet zeggen dat we hierin geslaagd zijn. Robert zal er zeker op toezien dat alles opgevolgd zal worden. Alleen dan zal er constante zijn in kwaliteit. Ook Rudi en Alexandre hebben hier hun medewerkig beloofd.

    's Avonds ben ik naar een theater geweest. Een man vertelde de voorgeschiedenis voor de genocide en over de genocide zelf. Was confronterend hoe hij sprak over de Hutu's en Tutsi's. Hoe hij zijn leerkracht van het 6de leerjaar zag afgevoord worden en nooit meer terug zag. Hoe hij zag dat vrienden, moeders en vaders werden afgeslacht. En dit in een zaal waar zowel Hutu's en Tutsi's zaten. Ook hier wil men dat jongeren bewust zijn van de gruwel van een burgeroorlog. Zeker omdat  er volgendjaar opnieuw verkiezingen zijn en dat de huidige president niet meer gekozen kan worden. Juist deze week werd de vice president afgezet. 

    Was goed om dit ook eens mee te maken.

    Morgen opnieuw naar Belgie

    08-02-2014 om 06:37 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 6 februari 2014 Burundi

    Gisteravond de nachtploeg opgevolgd. Opnieuw vastgesteld dat de aangeleerde basisbegrippen nageleefd worden. Zeker goed om dit te zien. Ook was de verhouding anders, ze waren meer open, ook meer respect. Om 1 uur lag ik opnieuw in mijn bed.

    Deze morgen kwam men mij opnieuw afhalen om 8 uur. Dus een korte nacht. Deze voormiddag heb ik een eigen recept voor croissants gemaakt. Dit getoerd met boter. Geen eenvoudige taak met deze warmte. Maarr al zeg ik het zelf het resultaat was goed. Er was ook al een bestelling van stokbroden op de manier die ik hen heb aangeleerd. Dus een teken dat ook dit aanslaat. Deze stokbroden hebben ze zelf gemaakt. Ook cyabatta stond opnieuw op het programma. Dus een goed gevulde dag.

    Morgen de laatse dag in de bakkerij. Dan is het vooral opvolging van de organisatie.

    Ik kan en mag nu al besluiten dat dit opnieuw twee leuke maar ook doelgerichte opleiidngen waren. Ik ben er bijna zeker van dat deze twee bedrijven een stap voorruit zetten. Nu is het aan hen om dit ook op te volgen. Het was intensief maar met voldoening kijk ik terug op deze twee weken.



     

     

     

     

    06-02-2014 om 14:33 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 5 februari 2014 Burundi

    Deze nacht heeft het heel de nacht gegoten. Gevolg slecht geslapen. Voordeel nu is het wat frisser. 25°C, gisteren over de 30°C.

    Ik kon de rust anders wel gebruiken. Zeker na de zware dag van gisteren. Maar kom, we slaan er ons wel door. Deze morgen heb ik samen met de bakkers de bestelling van de stokbroden gemaakt en de cyabatta's die we in de koeling hebben laten rijzen. Ja ook hier gekoelde degen. En het resultaat mocht gezien zijn. Nadien hun werk opgevolgd, om te kijken of ze de opleiding van gisteren hadden begrepen. Dit zal ook deze nacht mijn taak zijn.

    Om 12 uur ben ik dan naar "Café Gourmond geweest, een aangename babbel gehad met de verantwoordelijk van de bakkerij. Ik moet zeggen dat ik bij de rondleiding aangenaam verrast was. Mooi ingesteld, prachtige producten. Natuurlijk is deze zaal één voor de hogere klasse. Maar er was veel volk en aangenaam vertoeven. Ik wed voorgesteld als " Ambassadeur du pain, een franse vereniging waar ik dan ook lid van ben. En deze keer een echt toepasselijke naam.

    Deze nacht ga ik werken. Ook de nachtploeg moet gevolgd worden. Dus zal opnieuw even zwaar worden. Morgen kan ik dan overdag wat slapen. Vrijdag dan de laatste dag van de opleiding. Zaterdag een dagje vrij en Zondag avond terug naar familie.

    Tussendoor toch even wat foto's genomen van de prachtige natuur. Dit is dan ook genieten.













    05-02-2014 om 15:52 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 5 februari 2014 Burundi

    Deze nacht heeft het heel de nacht gegoten. Gevolg slecht geslapen. Voordeel nu is het wat frisser. 25°C, gisteren over de 30°C.

    Ik kon de rust anders wel gebruiken. Zeker na de zware dag van gisteren. Maar kom, we slaan er ons wel door. Deze morgen heb ik samen met de bakkers de bestelling van de stokbroden gemaakt en de cyabatta's die we in de koeling hebben laten rijzen. Ja ook hier gekoelde degen. En het resultaat mocht gezien zijn. Nadien hun werk opgevolgd, om te kijken of ze de opleiding van gisteren hadden begrepen. Dit zal ook deze nacht mijn taak zijn.

    Om 12 uur ben ik dan naar "Café Gourmond geweest, een aangename babbel gehad met de verantwoordelijk van de bakkerij. Ik moet zeggen dat ik bij de rondleiding aangenaam verrast was. Mooi ingesteld, prachtige producten. Natuurlijk is deze zaak één voor de hogere klasse. Maar er was veel volk en aangenaam vertoeven. Ik werd voorgesteld als " Ambassadeur du pain, een franse vereniging waar ik dan ook lid van ben. En deze keer een echt toepasselijke naam.

    Deze nacht ga ik werken. Ook de nachtploeg moet gevolgd worden. Dus zal opnieuw even zwaar worden. Morgen kan ik dan overdag wat slapen. Vrijdag dan de laatste dag van de opleiding. Zaterdag een dagje vrij en Zondag avond terug naar familie.

    Tussendoor toch even wat foto's genomen van de prachtige natuur. Dit is dan ook genieten.



     





     

    05-02-2014 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 28 januari 2014 Burundi

    Oef, wat een zware dag vandaag. Gestart om 8 uur met de opleiding van de dagploeg. Op het programma, familiebrood, campagnebrood, Type 7OO, is een carébrood, stokbrood met poolich en cyabatta. een zwaar programma, uitleg in het frans en nadien vertaling in hun taal. Echt een basis opleiding gevold door de zaalvoerder en zijn manager. Dit samen met de 8 bakkers. In de namiddag het zelfde voor de nachtploeg. hier spreekt de verantwoordelijke Engels, niet mijn beste taal, maar mijn plan getrokken. De leergierigheid was overweldig. leuk voor mij. Morgen werk in alleen in de voormiddag. Om 13 uur heb ik afspraak in " Cafe Gourmant". Een zaak uitgebaat door een Fransman. De venoot is Sylvain Herviaux, MOF van frankrijk en jurylid bij ons Belgisch kampioenschap. Echt een top zaak.

    morgen avond zal het nachtwerk worden.



     

     

     

     

    04-02-2014 om 17:49 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 4 februari 2014 Burundi

    Gisteren een hele dag in de bakkerij geweest. Hier toch een totaal andere missie. Je hebt hier materiaal, het personeel heeft een minimum aan kennis. Alleen aan organisatie ontbreekt het. Hier is het niet de bedoeling om nieuwe producten te creëren maar om de huidige producten te verbeteren. En dit vooral door basis begrippen van de bakkerij toe te passen. Deegtemperatuur, kneedtijden, rusttijden ...

    Gistern heb ik samen met de verantwoordelijke stokbrood en cyabatta gemaakt op mijn manier. Met een poolich, koud water en langere rusttijd. Het resultaat was dan ook goed. Ik heb dan een paar broden meegenomen naat het " Guest" en de felecitaties volgden. Zelfs van de Fransman die hier berblijft .

    Vandaag is het verlof, deze dag gaan we gebruiken om de dag en de nachtploeg een basisopleiding te geven van 5 uur. De bedoeling is om ze in twee groepen te verdelen, een brooddeeg, een stokbrooddeeg en cyabattadeeg te laten maken. en ze te wijzen op de basis elementen en ook de reden waarom ze dit zo moeten doen.

    Zo, je ziet dat het elke keer een andere aanpak is, een andere omgeving. Een Ex-Change project is nooit het zelfde. Het land, mentaliteit, inrichting van de bakkerij en de grondstoffen. Daarom is het telkens een uitdaging. En ik denk dat ik kan spreken in naam van onze Zes Ex-Change bakkers Experten.



     

     

     

     

    04-02-2014 om 05:46 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 3 februari 2014 Burundi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren samen met alle "Guest" verblijvers te voet naar het Kivu meer getrokken. Het was een aangename temeratuur. Leuk vertoeven aan het meer. Gezellig genieten van een frisse pint en de rust. We hadden ook geluk. 6 nijlpaarden vonden het leuk ons te komen begroeten. Zo een dieren in de vrije natuur zien is toch iets anders dan in de zo. 's Avonds heeft Luc, één van de gasten wafels gebakken. Het leuke is dat je hier nooit alleen bent. Tijd gaat dan ook snel.

    Nu naar de bakkerij. En hopen op een goede missie

    Bijlagen:
    DSC_0073.jpg (52.7 KB)   

    03-02-2014 om 07:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 2 februari 2014 Burundi

    Gisteren aangekomen in Bujumbura. Roland is mij komen afhalen aan de luchthaven. Ik had we een probleem bij het inchecken, Met Brussels Airlains kan je twee valiezen van 23 kg meenemen. Bij Rwanda Airlains mag je maar 30 kg meenemen. Ik had 8 kg teveel. Na wat overleg en 2000 Rw = 2.2€  kon mijn koffer toch door. Normaal kost dit toch een aantal €'s meer

    Aangekomen in Burundi ben ik gelogeerd in" Guest", dit utgebaat door een Belg. Ook vorige missie logeerde ik hier. Dus toch een beetje thuiskomen. Jaen-luc, de eigenaar nam mij onmiddellijk mee om samen iets te gaan eten.

    Deze nacht een zware regenbui gehad. Dit was deze moregn nog te merken. Rudi een Belgische bakker uit Wallonië kwam mij afhalen. Hij werkt hier al 6 jaar. Is ook verantwoordelijk voor deze bakkerij. Na een uitvoerig gesprek merkte ik dat we op dezelfde lijn zaten. Aangekomen in de bakkerij, een goed ingerichte bakkerij voor Afrikaanse normen. Een aantal bakkers waren bezig met het maken van brood. Opnieuw het probleem van deegtemperatuur en kneedtijd. Dit is echt het knelpunt. Voor de rest zal ik vooral organisatie brengen. Dindag heeft iedereen een vrije dag. Deze dag gaan we gebruiken als uitvoerige opleidingsdag. De andere dagen zal ik afwisselend de dag en de nachtploeg bbijstaan.

    Na het werk lekker gaan eten met Roland de eigenaar. Nu luisteren naar de cross



     

     

     

    02-02-2014 om 15:56 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 31 januari 2014 Rwanda

    Mijn laatste opleidingsdag in Rwanda. Gisteren heb ik nog een aangename kennismaking gehad met een zuster van 88 jaar en die hier al 50 jaar verblijft. Zij kwam samen met haar vriendin die werkzaam is bij de Salisianen. De zuster werkt in het groot hospitaal en is verantwoordelijke. Je zou denken dat ze maar 75 is. Rita was vroeger verantwoordelijk voor het containertransport van de Salisianen. Nu werkt ze hier bij de Salisianen. Samen zijn we gaan eten in een restaurant in de stad. Toeval wou dat ze Erik en Wilfried Meert kende. Twee Salisianen die van Sint-Pieters-Leeuw zijn. Het was een gezellige Vlaamse avond.

    Deze morgen opnieuw naar de bakkerij. Er was een bestelling van 30 rijsttaartjes. Ik heb deze door hen laten maken. Ik moet zeggen dat ik verrast was van het resultaat. Nadien de stokbroden. Deze waren niet goed gelukt. Oorzaak was, ze hadden geen koud water. Nu zagen ze zelf dat koud water van essentieel belang is voor het maken van een deeg. Ook de zuster beseffen dat dit de eerste investering zal zijn, aankoop van een diepvriezer. Voor de rest waren al de andere producten mooi.

    11 nieuwe producten in het assortiment vraagt dan ook de nodige notities. Samen met Ernest hebben we de recepten en bereiding op PC geplaatst samen met  een foto en de kostprijsberekening. Omgekeerd dan bij ons zijn de grondstoffen prijs de grootste kost. Ook het hout voor de oven is niet goedkoop. Om u een idee te geven de bloem kost hier 50 € cent. Lonen zijn wel lager.

    In de namiddag ben ik samen met Ceriel de twee bakkerijen gaan bezoeken waar Geert en Guy vorig jaar een opleiding hebben gegeven. De eerst, de minst ontwikkelde bakkerij is ter plaatse blijven stappen. Guy en Geert hebben daar nochtans hun energie in gestoken. Maar ik heb gesproken met de eigenaar. Hij was altijd bezig over moderne machines. Maar de basis daar kijkt hij niet naar. Zijn bakkerij is al moeten sluiten door de inspectie omdat hij niet in orde was met de hygiëne.. Ik moet u niet vertellen  de normen zijn hier al niet hoog. Ik heb hem dan ook gewezen op de basis die eerst moet in orde zijn. Maar ik denk dat dit ook geen invloed op hem had. De tweede bakkerij was dan wel goed. Daar hebben onze twee bakkers wel resultaten gehaald. Ik zal een krokodil liggen die geert had getoond. Ook andere producten waren hekenbaar. Zo zie je dat de ene missie de andere niet is.

    Nadien even een aangrijpend moment. Ik ben het monument en de plaats gaan bezoeken waar onze 10 Belgische blauwhelmen zijn omgebracht. Aan het gebouw is niets veranderd. De kogelgaten zijn een teken dat dit een gruwelijke afslachting moet geweest zijn.

    ’s Avonds werd ik dan verrast door de zusters met een afscheidfeestje. Een voorgerecht, een koude schotel met avocado’s, kip met groenten en rijst. Nadien hebben we samen de foto’s bekeken.

    Morgen vertrek ik naar Burundi, Bujumbura. De derde keer dat ik naar Burundi ga. Daar start mijn missie op maandag.




     

     

    Bijlagen:
    DSC_0055.jpg (60.2 KB)   
    DSC_0058.jpg (32.8 KB)   

    01-02-2014 om 06:36 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 30 januari 2014 Rwande

    Opnieuw lekker weer in Rwanda. Een aangename warmte. Deze morgen was er geen electriciteit. Ook hier gebeurd dit regelmatig. Om 7h30 was ik in de bakkerij. Er werden vleesbroodjes gemaakt. Deze broodjes zijn zwaar. Ik heb hun de raad gegeven om deze ook te later rijzen voor ze gebakken worden. De persoon die ze maakt was eerst niet te overtuigen. Ik heb dan een plaat met broodjes laten rijzen en hem het verschil laten zien. Tegen zijn zin gaf hij het toe. Morgen zal ik erbij moeten zijn anders doet hij opnieuw zijn zin. Ook paaskonijnen stonden op het programma. Samen met hen hebben we deze ook gemaakt.

    Ik heb dan rijst laten koken voor rijsttaartjes. Ook banketcrémé laten maken. Met hun deeg van de sandwisches hebben we dan taartje uitgerold en gevuld met rijst en créme. Hier was het ook voor mij gokken. Een houtoven zonder thermometer iw tasten in het duister. Het resultaat mocht gezien zijn. De rijst en ananastaarten waren goed gelukt. Toevalling kwamen twee Vlaamse zuster op bezoek. Zij kochten onmiddellijk 4 taartjes van elk en bestelde voor morgen 30 rijsttaartjes. De jongeren waren fier. Ook Ernest, waar ik echt veel ondersteuning van heb was blij met deze bestelling. Opnieuw een product dat hier zijn succes zal hebben. Ook was er een opnieuw een bestelling van 100 " pavé au sucre". Ik heb ze nu door de jongeren laten maken. Het resultaat was zeer goed.

    Deze namiddag maken we volkorenbrood. Ook een brood dat door de rijkere klasse zal aangekocht worden. Koken we rijst voor de bestelling.  Het is echt een plezier om hier je kennis door te geven. En daarvoor doen we het ook.

    Deze avond ben ik uitgenodigd door de Vlaamse zusters om met hen in de stad te gaan eten. Zoals het een gast hier past heb ik eerst de toelating gevraagd aan de zusters



     

     
     

        µ

     

    30-01-2014 om 13:32 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs