Na het bezoek aan het Eindhoven Glow evenement verleden weekend zijn we vandaag dichter bij huis gebleven.
In De Panne is er een bescheiden lichtevenement opgezet. Over een afstand van 4 km -hoofdzakelijk door het Calmeynbos- wandelen we langs diverse lichtinstallaties.
Na afloop wandelen we verder naar het -zeer kalme- centrum van De Panne waar we nog een hapje eten vooraleer huiswaarts te keren.
Enkele foto's kun je zien door op de kleine foto te klikken of de link hieronder te volgen.
Op zondag 12 november zijn we vertrokken naar Eindhoven voor een bezoek aan het Glow evenement.
Vanaf 18h30 worden 21 installaties rond het thema 'licht' opgestart, er is een bepijlde luswandeling van 6 km die deze installaties met elkaar verbind.
De ene oogt al wat spectaculairder dan de andere, maar als geheel het bezoeken waard.
Er is 2x per avond ook nog een lichtshow in het lokale Philips stadion, maar voor zondagavond waren alle plaatsen uitverkocht..
Voor meer info over dit evenement, zie link hieronder.
Voor meer foto's; klik op de kleine foto bij dit bericht of volg de link hieronder.
2017_10_22 bezoek aan het kasteel Beauvoorde en de kerk in Wulveringem.
Eind september 2016 heb ik de Moerenfietsroute afgebold, een fietsrit van 39 km zuidoostelijk van Veurne. Uiteraard loopt een gedeelte van deze fietstocht door de Moeren.. Startpunt van deze fietsroute ligt bij het kasteel van Beauvoorde, na mijn fietstochtje was het kasteel echter reeds gesloten.
Dus maar het plan opgevat om er eens terug te keren teneinde het kasteel te bezoeken, en vandaag was het zover.
(Ter info; we zijn lid van Herita, hierdoor krijgen we 2 Euro korting op de toegangsprijs)
Het kasteel van Beauvoorde is een bescheiden waterburcht, gebouwd op een terp. Eind 19de eeuw gered van verder verval door ene Arthur Mergelynck. Die liet het kasteel restaureren/opfleuren met tal van verwijzingen naar de middeleeuwen. (onder andere nogal wat materiaal gerecycleerd uit kerken).
Het feit dat dit kasteel volledig gemeubileerd is maakt het bezoek interessant. De uitleg bij dit bezoek krijgen we dmv een audiogids. Het voormalige koetshuis bij het kasteel is vandaag ingericht als receptie, toeristinfo en café. We willen nog iets consumeren maar om 17hr is het café reeds gesloten..
We bezoeken nog de kerk van Wulveringem (gelegen aan de overkant van de straat).
Zowel het kasteel en de kerk zijn het bezoeken waard.
voor meer fotos: klikken op de kleine foto of de link onderaan volgen.
We hebben een bezoek geboekt aan de (nieuwe) thermen in Spa, gelegen boven de vallei met mooi uitzicht over Spa.
(Er is een kabellift tussen Spa en deze nieuwe thermen).
We kunnen 3 uur gebruik te maken van de faciliteiten van de thermen; binnenzwembad, buitenzwembad, jacuzzi, infrarood sessie, geurtherapie, sauna... We sluiten af met een middagetentje in het restaurant van de thermen en daarna is het tijd om huiswaarts te keren.
Vandaag keren we terug naar België, naar Spa, waar we een stadswandeling doen. We maken een kleine omweg voor een tussenstop op het 'dak' van België, het signal de Botrange, waar helaas alles potdicht is. Geen bezoek aan de uitkijktoren dus, en ook een koffie moeten we zelf brouwen in de camper.
Spa heeft het oudste casino ter wereld, de plaatsnaam is synoniem geworden voor elke plaats waar genezing d.m.v. het drinken van of baden in bronwater aangeprezen word. Spa was reeds gekend bij de Romeinen, maar is pas echt befaamd geworden na het bezoek van Tsaar Peter de Grote die het bronwater beter vond dan de beste Wodka.
De camping in Spa is op deze tijd van het jaar reeds gesloten, na ons bezoek aan de stad rijden we naar camping Spa d'or in Nevezé. Volgens de dienst voor toerisme zijn er in Spa 2 parkings waar een overnachting in een camper gedoogd word, echter beide liggen langs een drukke weg en zijn bijgevolg niet aantrekkelijk.
Het weer is ons ook vandaag gunstig gezind, ik besluit dan ook om nog even het pré-ravel fietspad op te zoeken dat loopt van Spa naar Stavelot.
We zijn hier eind mei 2009 reeds in de buurt komen fietsen, vanuit Stavelot op de L45 (waar destijds nog volop aan gewerkt werd), om wat verder de aftakking naar de L44a te nemen. Dit fietspad bracht ons langs het circuit van Franchorchamps. Echter wat verder (in Hockai) hebben we toen rechtsomkeer gemaakt, na zo'n halfuur te hebben geschuild voor de regen onder de spoorwegbrug van Hockai. De toestand van de pré-ravel zag er verderop niet zo goed uit (single-track tussen het onkruid) en na gewacht te hebben tot de stortbui over was leek het ons aangewezen terug te fietsen naar Stavelot..
Vandaag dus een ander stukje van dit fietspad.
Dank zij de GPS vind ik snel een plaats waar ik de L44a op kan, de toestand ervan is echter vergelijkbaar met de toestand in 2009, hetgeen bevestigd word door de infobordjes; deze weg is opgenomen in een lokale mountainbikeroute en zo ziet hij er ook uit... veel plassen en bijhorende modder, de 2 fietsers die ik tegenkom zijn dan ook mountainbikers. Ik volg het fietspad tot aan het voormalig station van Sart, niet helemaal tot Hockai dus. In betere omstandigheden (droog) een heel mooi traject door de bossen, deels op een verhoogd talud.
Het plan was om vanuit Roetgen verder te fietsen op de Vennbahn, nu in zuidelijke richting, maar bij dit weer geen leuk vooruitzicht.
We doen wat boodschappen in het dorp (morgen is er een vrije dag in Duitsland, dag van de hereniging, alle winkels dicht dus) Nadien verkennen we het fietspad richting Monschau.. te voet en met de regenjas aan. We stoppen aan de "Wander-Bar", een rustplaats op de Vennbahn op het grondgebied van Roetgen.
Je kunt er (gratis) de batterij van je electrische fiets opladen, er is een publiek toilet, een ruimte om wat uit te rusten (met allerhande documentatie over de regio), gratis internet. (De koffie is betalend..) Qua infrastructuur voor fietsers en wandelaars mag dit gezien worden.
Gezien het kwakkelweer kiezen we voor plan B, een bezoek aan Stolberg, eveneens behorend tot de regio Aachen.
Stolberg is een industriestad (ruim 50.000 inwoners), maar de "Altstad" is er goed bewaard/gerestaureerd en een bezoek waard.
Na de middag klaart het weer stilaan op en rond 14h30 beslissen we om terug te keren naar Roetgen. Het weer is intussen helemaal omgeslagen, vanuit Roetgen fiets ik langs de Vennbahn tot aan het voormalige station van Monschau (en terug) bij onverwacht mooi en droog fietsweer.
De "Vennbahnradweg" is heel goed, slechts een klein stuk tussen Roetgen en Monschau is niet geasfalteerd maar goed te doen met een gewone fiets.
Om meer fotos te zien; klikken op kleine foto of op de link hieronder
Vandaag hebben we meer geluk met het weer; zonnig en droog.
De camperparking in Roetgen ligt pal aan de Vennbahn, een historische spoorweg omgevormd tot het langste aaneengesloten stuk fietspad op een voormalige spoorwegbedding in Europa, zo'n 125 km van Aachen tot Troisvierges in Luxemburg.
Bij ons laatste bezoek aan Aachen (november 2016) had ik reeds dit fietspad gevolgd vanaf de camperplaats in Aachen tot het centrum van Kornelimunster, een kennismakingsritje. Nadien hebben we Kornelimunster bezocht, een mooi stadje onstaan rond een benedictijnerabdij.
Vandaag dus een tweede fietstochtje op de Vennbahn; van Roetgen naar Kornelimunster. De rit erheen gaat snel, het is quasi constant licht bergaf. We komen toe in Kornelimunster met ruimschoots tijd om voor de middag een bezoek te brengen aan de abdijkerk (die bij ons bezoek verleden jaar gesloten was..)
Het is wel even wachten tot de dienst gedaan is. Voor de liefhebbers van architectuur; deze kerk heeft een vrij zeldzame 'dwerggalerij', van daar worden de beroemde relikwieën (om de 7 jaar) aan de gelovigen getoond..
Kornelimunster is intussen ook bekend als het startpunt van de "Eifelsteig", een wandelpad van ruim 300km dat dwars door de Eifel loopt en eindigt in Trier.
s'Middags eten we een lokale "Eintopf", soep met stukken kip en bonen. Na de koffie fietsen we terug richting Roetgen, wat trager gezien het nu constant licht bergop gaat. We zijn niet de enigen die de fiets hebben genomen vandaag, het is in de namiddag druk geworden op het fietspad.
Op diverse plaatsen langs het fietspad zijn er resten van de Westwall zichtbaar, rijen betonblokken bedoeld als tankbarrière. Bij ons beter gekend als de Siegfriedlinie. (het is trouwens in Roetgen dat de geallieerden de grens met Duitsland zijn overgestoken tijdens WW2)
Aangekomen bij het voormalig station van Raeren beslissen we het fietspad te verlaten om een bezoek te brengen aan de burcht van Raeren waarin het pottenbakkersmuseum is ondergebracht.
Het pottenbakkersmuseum is heel interessantn, de produkten van Raeren werden niet alleen verkocht in heel Europa, maar via Antwerpen en Amsterdam ook tot in Amerika en Indië..
Mallen voor het in serie vervaardigen van versieringen, glazuur aanbrengen op aardewerk, onafhankelijke kwaliteitscontrole, het zijn zaken die in Raeren eeuwen geleden reeds toegepast werden.
Na dit bezoek (met introductiefilm in het Nederlands..) keren we terug naar het station van Raeren en fietsen verder op de Vennbahn. Enkele honderden meter verder is er echter een tentoonstelling in het kader van de 'week van het bos', georganiseerd door het Duitse Eifelverein. We lassen een ongeplande stop in, sluiten af met een hapje en een drankje waarna het verder gaat richting Roetgen. In de buurt van Roetgen verlaten we het fietspad om een ommetje te maken via de Mariakapel, het oude centrum van Roetgen.
op zaterdag 30 september vertrokken naar het oosten van België, starten doen we met een bezoek aan het fort van Eben-Emael.
We sluiten ons aan bij het geleid bezoek van 13h30, er zijn zo'n 140 personen opgedaagd dus we worden verdeeld in groepen van ongeveer 50, elk met hun gids.
Deze rondleiding door de gangen van het fort duurt ruim 2 uren. Na afloop is het weer wat beter (het regent niet meer..), ik doe nog de wandeling boven op het fort (ongeveer 4 km).
Hierna verplaatsen we ons tot net over de grens met Duitsland, in Roetgen. (camperparking in de Bahnhofstrasse).
Na het avondeten doen we een kleine wandeling in het dorp.
Nog een fietsroute uit de fietsbox West-Vlaanderen.
Ik begin de route vanop een parking in Meetkerke. Er volgt een stukje langs het kanaal Brugge-Oostende en dan gaat het door de polders richting Oostende.
De spuikom van Oostende ligt op de route, daarna komt Bredene met de voormalige site van de artilleriebatterij 'Deutschland' uit WW1. De route loopt richting De Haan, maar voor De Haan bereikt word leid de route terug de polders in.
De route loopt nog door het pittoreske dorpje Houtave vooraleer ik het startpunt bereik.
Vandaag nog een fietsroute uit de fietsbox West-Vlaanderen gereden.
Route heb ik opgepikt op een van de parkings in Damme. Bijna terug in Damme loopt de fietsroute even op de grens tussen Nederland en België (bij Sluis)
klikken op kleine foto of op de link onderaan voor enkele foto's van deze rit.
2017_09_03 bezoek Chinees festival Poperinge, hoppelandroute
vandaag opnieuw mooi weer, we rijden naar Poperinge.
Daar gaat een Chinees festival door, ter herdenking van het Chinese Labour Corps dat tijdens WW1 werd ingezet om vooral logistieke opdrachten te vervullen.
We kijken wat rond maar om 15hr starten we met een bewegwijzerd fietstochtje rond Poperinge, de Hoppelandroute, een lus van 43km. De route is licht glooiend, maar nergens te zwaar of te lang bergop.
Na afloop van de rit blijven we op de markt van Poperinge luisteren naar een optreden van Chinese muzikanten/zangers.
Vandaag nog een bewegwijzerde route gefietst uit de fietsbox West-Vlaanderen, de oude dijken route.
Startpunt ligt in De Haan, maar wij hebben de route opgepikt zo dicht mogelijk bij huis, ttz in Bekegem.
Vooraf had ik een GPS track gezocht en gevonden voor deze route, echter die blijkt niet correct te zijn, we schakelen over op de richtingsbordjes maar slagen er toch in om behoorlijk fout te rijden.
In plaats van de 'officiële' 43km eindigen we met ruim 53km op de teller.
Daar zit wel een kleine zelfgekozen omweg bij naar de dijk in De Haan. Bij het mooie weer hadden we toch zin in een ijsje met zicht op zee...
in bijlage link naar foto's en gpx bestand van onze rit.
Het was voor ons de eerste keer dat we met de camper zo ver oostwaarts zijn gereisd. (Kosice, de meest oostelijke stad die we bezocht hebben ligt op 90 km van de grens met Oekraïne).
Wenen en Budapest hadden we vroeger reeds bezocht (citytrips), dit gaf ons tijd om wat minder bekende regio's en steden te bezoeken.
Het wegennet in Slovakije en Hongarije is in vrij goede staat.
De prijzen liggen er over het algemeen op een veel lager niveau dan we gewend zijn, met uitzondering van de brandstof, die is ongeveer even duur als in België.
De documentatie waarover we beschikten om onze reis uit te stippelen was vrij summier, een trotter gids van wellicht 15 jaar oud, een lonely planet gids voor midden-Europa (Chinese uitgave), een Chinees 'Guidebook for the whole Europe', de ASCI campinggids die dit deel van Europa bevat, een wegenkaart en voor de rest enkel wat extra info opgeladen in de GPS (adressen van camping & camperplaatsen).
We hebben dikwijls beroep gedaan op de kantoren van de lokale toerist info om ons te documenteren vooraleer een stadsbezoek aan te vangen.
Onze interesse gaat vooral uit naar dergelijke stadsbezoeken, maar ook voor natuurliefhebbers heeft Slovakije met zijn 9 nationale parken heel wat te bieden.
Met uitzondering van het Balatonmeer hadden we nooit het gevoel dat er te veel toeristen waren.
De campings in Slovakije zijn wat verkommerd en niet steeds opgedeeld in afgebakende percelen.
Je kunt er als alternatief meestal overnachten in een houten chalet / trekkershut.
Op vrijdag- en zaterdagnacht is het op de campings beduidend drukker dan op andere dagen, veel Slovaken trekken er blijkbaar op uit voor een weekend.
Na dit zomerverlof heb ik de interieurfilter van de camper vervangen.
Op 12 augustus verlaten we Hongarije en rijden door Oostenrijk tot Passau, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.
Onderweg zien we dat we de voorbije nacht geluk hebben gehad; op veel plaatsen is er stormschade.
In Passau parkeren we opnieuw op een 'echte' camperplaats, een schiereilandje in de Donau met plaats voor naar schatting een 100-tal campers (Winterhafen).
Overnachting is gratis, maar er zijn geen voorzieningen. Omdat deze camperplaats toch enkele kilometer verwijderd ligt van het stadscentrum nemen we de fiets. Er is een tweede camperplaats dichter bij het centrum, maar deze ligt net naast het treinstation van Passau en is bijgevolg wat rumoeriger.
Het is niet de eerste keer dat we Passau bezoeken, vandaar in dit verslag geen foto's, het is een heel mooie stad.
s'Anderendaags doorkruisen we Duitsland van oost naar west, op veelal drukke snelwegen met geregeld vertragingen wegens werkzaamheden.
We overnachten op een camperparking in Saarburg, aan de oever van de Saar, dicht bij de grens met Luxemburg. Saarburg is een mooi stadje, in elk seizoen een bezoek waard. Het word stilaan een traditie om bij terugkeer uit het oosten de laatste nacht voor thuiskomst hier te stoppen. Van een bescheiden parking met plaats voor 24 campers is deze intussen uitgegroeid tot een parking met plaats voor 100 voertuigen.
Op 14 augustus gaan we inkopen doen, eerst in Duitsland daarna over grens in Luxemburg.
Na de even traditionele tankbeurt aldaar rijden we huiswaarts. Ook vandaag druk maar al bij al vlot verkeer.
Vanaf de camping nemen we de fiets naar het (verkeersvrije) centrum van Gyor.
De stad ligt aan de samenvloeiing van de Raba met de Mosoni-Duba, een zijtak van de Donau.
Ook deze stad was ooit een grenspost aan de noordgrens van het Romeinse rijk.
Het stadje heeft een mooie kern, we laden een app op de smartphone die ons langs alle bezienswaardigheden zal leiden, met de nodige uitleg.
De app werkt naar behoren, de commentaar start automatisch op basis van onze locatie maar is helaas in het Hongaars.... een maat voor niets dus.
We halen een brochure op bij de toeristische dienst, kwestie van toch wat summiere uitleg te hebben..
Als we de kerk op het centrale plein willen bezoeken blijkt deze gesloten. Bij navraag in het museum ernaast word ons verteld dat de kerk na de middagpauze terug open zal zijn. We keren terug na het middageten en inderdaad, we kunnen de kerk bezoeken.
De stad heeft na de val van het communisme zijn industrie (textiel en machinebouw) verder zien vervallen. Door de komst van Volkswagen (die er in 1993 een fabriek opende voor de productie van motoren) is het tij gekeerd.
Het is opnieuw snikheet vandaag, 36 graden lezen we af, in de schaduw...
Na het bezoek aan Gyor rijden we westwaarts, naar Sopron, dicht bij de grens met Oostenrijk.
Het recente verleden van Sopron is merkwaardig, na de opdeling van de Oostenrijk-Hongaarse unie in de nasleep van WW1viel Sopron onder Oostenrijk, echter als gevolg van een referendum (1921) beslisten de inwoners van Sopron voor een terugkeer naar Hongarije. Vandaar het grillige grensverloop tussen Oostenrijk en Hongarije in deze regio. Sindsdien kreeg de stad in Hongarije ook de naam mee van 'meest trouwe stad'..
Het barokke centrum van deze stad is volledig verkeersvrij. Er is een mooi wandelpad rond de oude stadsmuur. Die is niet steeds herkenbaar als stadsmuur, gezien veel gebouwen direct aanleunen tegen deze muur. Er word volop gerestaureerd in deze oude kern maar er zijn nog heel wat panden in slechte staat. Wellicht ziet dit centrum er binnen enkele jaren heel wat mooier uit...
We overnachten op een camping/pension/restaurant enkele kilometer buiten Sopron. Het weer slaat om in de loop van de avond, we vrezen voor stormweer, maar het blijft bij wat windstoten en donkere onweerswolken.
voor foto's: klikken op de kleine foto of op de link.