21-23 augustus 2020, camperweekend Balokken Wervik
Het voorlaatste weekend van augustus hebben we met 2 andere camperbemanningen afgesproken aan 'de balokken' in Wervik.
De balokken is een kunstmatig eilandje dat ontstond door een bochtig stuk Leie af te snijden door een nieuwe bedding te graven . Ingesloten tussen de oude en nieuwe bedding en deels opgehoogd met de uitgegraven aarde ontstond zo een eilandje dat ingericht werd als groenzone. Er bevind zich een bescheiden kampeerautoterrein (10-tal campers), een jachthaventje, enkele trekkershutten en, niet onbelangrijk, een brasserie. Gezien we uit verschillende provincies komen is er geen vast uur afgesproken, we treffen elkaar in de brasserie om bij te praten na de lockdown wegens Corona. Gelukkig is het mooi weer zodat we buiten op het terras kunnen zitten.
Op zaterdag is een fietstochtje gepland, er loopt een kunstproject (Contrei Live), een initiatief van de intercommunale Leiedal. Er zijn 3 lussen uitgestippeld; Contrei West, -Oost en -Zuid (met Kortrijk als geografische referentie). Vandaag staat de westelijke lus op ons programma. We pikken de route op in Wervik, van daar gaat het (bergop) uit het Leiedal naar Kruiseke, verder via Geluwe richting Moorsele.
We hebben de middagstop niet vooraf gepland maar beslissen om in het Vijverhof (Wevelgem) te gaan eten. In meer dan een opzicht een goede keuze, want tijdens de stop begint het hard te regenen..
Na de middagstop rijden we via Gullegem en Heule naar Bissegem. Daar komen we bij de Leie die we vanaf hier stroomopwaarts volgen tot ons startpunt in Wervik. Enkel in Menen verlaten we het jaagpad voor een kleine omweg. Ook bij de namiddagstop in Lauwe hebben we geluk, terwijl we op een terrasje zitten worden we overvallen door een kort maar hevig onweer...
Op zondag hebben we een rit gepland naar Ieper. We volgen het fietspad dat aangelegd werd naast het tracé van het kanaal Ieper-Komen. Zo komen we bij het provinciaal domein de Palingbeek. Hier verlaten we het tracé van dit (onafgewerkt) kanaal omdat we gereserveerd hebben in restaurant 'de Steenen Haene' gelegen aan de Komenseweg. Na het middageten fietsen we tot het centrum van Ieper.
Voor de terugweg opteren we om langs de vijver van Zillebeke te rijden, en bij de Gasthuisbossen stoppen we nog even om de Caterpillar mijnkrater te bezichtigen bij Hill 60. Ter hoogte van Hollebeke komen we terug op het fietspad langs het 'verwezen kanaal Ieper-Komen' dat we nu in omgekeerde richting volgen tot aan de balokken. Er is nog een ontmoeting met 2 andere koppels om dit weekend af te sluiten met een hapje en een drankje, dan is het voor ons tijd om huiswaarts te rijden, gelukkig niet zo ver van Wervik vandaan...
De 2 fietsuitstapjes van dit weekend klokken samen af op 97km.. mag ook wel ter compensatie van het lekkere eten en bijhorende drankjes die we genuttigd hebben...
Op 4 augustus rijden we naar het schiereiland van Quiberon.
Onderweg houden we halt bij de Benediktijner abdijen van Saint-Michel de Kergonan, eentje voor de vrouwen en wat verder die voor de mannen.
Op het schiereiland is er een grote camperparking (bij de Port Kerné), daar installeren we ons.
We nemen de fietsen voor 'le tour du Quiberon', een bewegwijzerde fietsroute die ons langs kleine wegjes rond het schiereiland brengt. Na het avondeten wandelen we nog naar de kust, de Cote Sauvage heet de westkust van het schiereiland.
op 5 augustus rijden we naar Hennebont, met onderweg een stop in Erdeven voor een bezoek aan de lokale menhirs. Ook in Etel maken we een tussenstop om te wandelen bij de monding van de Etel rivier.
In Hennebont is er een camperparking bij de Blavet, een rivier die door Hennebont loopt. De namiddag besteden we aan een bezoek van het stadje, we bezoeken tevens de oude smederij (forges d'Hennebont), nu ingericht als museum. s'avonds is er nog tijd voor een fietstochtje langs het jaagpad van de rivier.
Op 6 augustus staat onze laatste uitstap gepland in Lorient, een bezoek aan de Duitse onderzeebootbasis. Het aantal kandidaten voor een engelstalige rondleiding is klein, er worden er bijgevolg per dag slechts 2 voorzien. Gelukkig is er nog tijd om ons aan te sluiten bij de rondleiding van 10h30. 9 personen dagen op voor deze rondleiding. (om 12h30 zijn we terug, er zijn 4 personen ingeschreven voor de 2de en laatste engelstalige rondleiding..) De basis zelf is indrukwekkend door de afmetingen van de diverse dokken en "garages", met muren en een dakconstructie die bescherming boden tegen de zwaarste vliegtuigbommen uit WW2. Van 1945 tot 1997 bleef deze basis quasi ongewijzigd in gebruik door de Franse Marine.
We eten in een restaurant op de site zelf en s'namiddags rijden we richting België. We stoppen s'avonds in een heel klein maar leuk dorpje (Gouvets), we hebben dan zo'n 270km gereden. De camperparking is er gratis, met gratis stroom en met toiletten. Er staat één andere camper op de ruime parking. Op 7 augustus rijden we dan huiswaarts, met iets minder dan 500km op de teller voor deze laatste en langste rit van dit verlof. Bij aankomst hebben we iets minder dan 2200km bij op de teller van de camper, en 250km erbij op de kilometertellers van de fietsen.
fotos via aanklikken kleine foto & links hieronder.
De eerste augustus bezoeken we in de voormiddag de Neolitische site van 'le petit mont' in Arzon. Spijtig genoeg is bezoek binnenin enkel mogelijk in groep en met een gids. Voorzichtigheidshalve beperken we ons tot een wandeling rond dit indrukwekkend bouwsel (naar schatting 10.000 kubieke meter stenen werden hier gebruikt). Tijdens WW2 werd binnenin dit bouwsel een bunker gebouwd die op deze manier gecamoufleerd werd voor observatie vanuit de lucht.
Nadien verplaatsen we ons naar de camperparking van Vannes. We doen wat inkopen in de buurt, daarna nemen we de fiets voor een bezoek aan de stad. Er loopt een fiets- en voetpad langs de kustlijn, we komen zo bij de monding van de Marle, deze is uitgebouwd tot havengeul zodat boten tot aan de zuidelijke stadspoort konden varen. (nu is dit een plezierhaven). We fietsen -autovrij- tot bij het kantoor van de toeristische dienst op de havenkaai, halen er een stadsplannetje op en parkeren onze fietsen.
Vannes is de grootste stad aan de golf van Morbihan, het is de oude (ommuurde) stad die interresant is om te bezoeken. Dit deel is autovrij, heeft veel mooie vakwerkhuizen en andere historische gebouwen (Ook een oude wasplaats is gerestaureerd).
Na afloop fietsen we terug langs de havengeul maar volgen nu de kustlijn naar het schiereiland van Conleau. Daar wandelen we nog wat rond vooraleer terug naar de camper te fietsen.
s'anderendaags rijden we verder langs de golf van Morbihan, tot camperparking 'aire des Îles' bij Port Blanc, een dorpje met een haventje dat tot de gemeente Baden behoort. In vogelvlucht zijn we nauwelijks enkele km verwijderd van Arzon waar we gisteren zijn geweest. Nadat we er ons geïnstalleerd hebben nemen we de fiets naar het haventje en laten ons overzetten (met fiets) naar het grootste eiland in de golf van Morbihan, het Île-des-moines. Het grootste deel van de dag spenderen we hier.
Op 3 augustus trekken we verder, maar we blijven in de buurt van de golf van Morbihan voor een bezoek aan Auray. Daar is het markt en nogal druk, maar het is wel een mooi stadje om door te wandelen. Na de middag rijden we naar Carnac, er is een camperparking niet ver van het 'maison des mégalithes'. We rijden er met de fiets naartoe, bij navraag blijkt dat we het wandelparcours van de menhirs ook met de fiets mogen afleggen, gelukkig maar want we leggen ruim 13 km af..
Nadat we wat uitgerust hebben fietsen we nog naar het dorpje zelf en verder naar de kust.
fotos via klikken op de kleine foto en via de links hieronder.