Gisteren was de wekelijkse fietstocht van Vlas gepland.
Omwille van het regenweer en de magere opkomst werd echter besloten deze af te gelasten.
Vandaag is het weer heel wat beter, droog en zonnig, kortom goed fietsweer.
Exact 2 maanden geleden heb ik een fietsroute gevolgd 'Duits hinterland 14-18', een van de 12 thematische fietsroutes die gecrëeerd werden in aanloop naar de herdenkingsjaren 100 jaar WW1.
Dit was een leerrijke route en perfect bewegwijzerd, vandaar dat ik daarna de fietsbox heb besteld met de 12 kaarten waarop deze thematische fietstochten beschreven staan, telkens met een woordje uitleg over de sites of bezienswaardigheden die op of dicht bij de route liggen.
Een goed excuus om deze namiddag een tweede route uit deze fietsbox af te bollen, de Ieperboogroute, vrij kort (36km) en niet zo ver van huis, dus geschikt voor deze tijd van het jaar waarbij het vroeg donker word. Ik heb de route opgepikt ter hoogte van de parking van de Palingbeek, van daar door het golfterrein van Hollebeke richting Voormezele. In het gehucht sint Elooi is een grote mijnkrater bewaard gebleven, de site was vandaag echter gesloten, toch maar snel een foto genomen..
Er zitten wat halfverharde stukken in de route, maar je hebt geen mountainbike nodig om ook in deze (natte) periode van het jaar de route te kunnen volgen.
Ik ben niet bij alle vermelde bezienswaardigheden gestopt, de meeste heb ik vroeger reeds bezocht en mijn tijd was deze namiddag toch vrij beperkt, maar voor wie geinteresseerd is in het thema WW1 en niet vertrouwd is met wat zich destijds in deze regio heeft afgespeeld; een aanrader.
Ook deze route is perfect bewegwijzerd en bied voldoende om er een daguitstap van te maken voor wie in de geschiedenis van deze streek interesse heeft.
In bijlage: de 'officiële' gpx track van de route en de route die ik vandaag heb gedaan (zijsprongen naar enkele sites niet gedaan..)
fotos door te klikken op de kleine foto of link onderaan te volgen.
Met het korten worden van de dagen worden ook de Vlas fietstochten ingekort.
Vandaag gaat het richting Ardooie, Koolskamp naar Eegem voor de tussenstop. Na de stop fietsen we door Pittem, dan richting Meulebeke maar halfweg slaan we af om binnendoor terug te fietsen naar Izegem.
Ondanks het vrij koude weer toch een grote opkomst (40 deelnemers).
in bijlage een beeld van de fietstocht en de gpx file van deze rit.
11 november valt dit jaar op een maandag, het laatste lange weekend voor het eindejaarsverlof.
We trekken er op uit naar de Oostkantons. Op zaterdag komen we toe op het recreatiedomein Worriken aan het meer van Butgenbach, middageten doen we in het bijhorende restaurant (goede prijs/kwaliteit verhouding).
Op dit domein zijn er zowel seizoensplaatsen als trekkersplaatsen te huur. Er zijn tevens chalets te huur, voor 2 tot 6 personen. Naast het eigen restaurant is er ook een zwembad (met sauna) en infrastructuur voor zaalsporten aanwezig. Er word geen drinkwater gewonnen uit het meer, vandaar dat allerhande waterrecreatie toegelaten is.
Er zijn diverse verblijfsformules mogelijk; enkel overnachting, overnachting met ontbijt, half- of volpension... voor elk wat wils dus. Wij kozen Worriken omwille van de ligging aan de 'Quervennbahn', een voormalige spoorweg die recent omgevormd werd tot fietspad. Deze kan gevolgd worden oostelijk zowel als westelijk en kruist een paar kilometer westelijk met de Vennbahn die zowel naar het noorden als naar het zuiden gevolgd kan worden (richting Aachen of richting Groothertogdom Luxemburg). Voor fietsuitstappen vanuit een vaste uitvalsbasis heel geschikt.
We nemen s'namiddags het fietspad richting Malmedy, maar daar aangekomen slaat het weer om en krijgen we korrelsneeuw te verduren. Uit vrees voor erger (zoals ons werd voorspeld in de receptie van Worriken) maken we rechtsomkeer en fietsen terug naar Butgenbach. We hadden dit fietspad verder willen volgen tot Coo, maar dit zal voor een andere (zomerse?) gelegenheid zijn. Ook Stavelot ligt op dit fietspad, met de abdij die een bezoek meer dan waard is. (ook museum met als thema het circuit van Franchorchamps). Bij onze terugkeer in Worriken hebben we 37km op de teller.
Op zondag stralende zon maar de nachtvorst heeft zich laten gelden, het is bitter koud. We stellen ons fietsuitstapje uit tot 10 uur en vertrekken pas dan -goed ingeduffeld- op de Quervennbahn richting Weywertz. Vandaag volgen we die niet verder naar Malmedy maar slaan bij de kruising met de Vennbahn noordelijk af naar Monschau. Ook dit is een mooi stukje fietsen door de hoge venen. Ter hoogte van het voormalig station van Monschau nemen we het (steile) fietspad bergaf naar de 'Altstadt Monschau'. Het is er onverwacht druk, pas bij het derde restaurant waar we ons aanmelden is er nog plaats vrij.
Nadien wandelen we door het stadje, niet voor de eerste keer, we zijn er ook eens naartoe gefietst vanuit Eupen. (voor wie wat verder naar het noorden wil fietsen; het fietspad loopt door tot in Aachen, met onderweg het pottenbakkersmuseum in Raeren dat een bezoek waard is en nog wat verder noordelijk het mooie stadje Kornelimunster en uiteraard is Aachen zelf ook het bezoeken waard. (Oktober 2017 zijn we op stap geweest in die streek, zie in het archief). Na de wandeling door Monschau nemen we dezelfde weg terug, vanuit het centrum is het zwoegen bergop naar de aansluiting met de Vennbahn. Op de terugweg laat de zon het stilaan afweten, de laatste -van de 60- fietskilometers leggen we af in de avondschemering.
Op de laatste verlofdag (maandag) hadden we het fietspad in oostelijke richting (naar Duitsland) willen volgen, maar rijp en een kille mist nopen ons ertoe dit uit te stellen tot een volgende gelegenheid. We nemen dan maar de camper om naar Kronenburg en Stadkyll te rijden, de stadjes in Duitsland die we met de fiets wilden bezoeken.
Ter info; richting Duitsland is de spoorweg omgevormd tot fietspad tot aan de kruising met de lijn Keulen-Trier in Junkerath, daar kan dan de Kylltalradweg gevolgd worden die loopt tot aan de monding van de Kyll in de Moezel.
Kort voor Monschau kruist de Vennbahn tevens de Ruruferradweg, een fietspad dat begint bij de bron van de Rur in de hoge venen en eindigt bij Roermond, waar de Rur uitmond in de Maas.
De Vennbahn is tussen Aachen en Trois-Vierges in Luxemburg volledig omgevormd tot fietspad en is met 125km het langste aaneengesloten fietspad op een voormalige spoorweg in Europa.
Op vandaag word er nog een klein stukje spoorweg van de Vennbahn gebruikt voor 'railbikes', zo'n 7km tussen Sourbrodt en Leykaul.
Voor wat (historische) achtergrondinfo over de Quervennbahn; zie txt-bestand als bijlage onderaan.
Aan de Vennbahn is een volledige website gewijd; vennbahn.eu
Voor enkele fotos; klikken op de kleine foto of op de link hieronder.