Deze namiddag bij mooi weer de Cobergher fietsroute afgebold. (47 km), een van de 40 routes uit de fietsbox West-Vlaanderen.
Ik had die lang geleden reeds gefietst, vandaag dus nogmaals..
Gestart in Hondschoote, ligt dichterbij dan het officiele startpunt in Adinkerke. De wind was matig, maar in dit vlakke gebied (De Moeren, dicht bij zee) toch goed voelbaar.
Landschappelijk niet veel variatie, 'les dunes fossiles' en het domein Cabourg zien er wel interessant uit voor een wandeling. Ook Hondschoote zelf lijkt een bezoek waard. (groot marktplein met imposante kerk en stadhuis..)
Vandaag bij mooi weer een nog een fietstochtje uit de fietsbox West-Vlaanderen, startpunt is bij het voormalige pompstation van Bossuit, bij het kanaal dat Leie en Schelde verbind, .
De kaart van de route beschrijft een fietsrit van 50km, maar bij aankomst bij het startpunt zie ik dat ik toch goed 53 km heb gefietst..
We hebben afgesproken met een bevriend koppel om vandaag de historische waterburcht van Wijnendale te bezoeken. Een vleugel van het kasteel word nog bewoond door de (huidige) eigenaars en is niet te bezoeken, de rest van de burcht is wel opengesteld voor bezoek en is ingericht als museum.
Bij aanvang van het bezoek krijgen we veel uitleg van een deskundige gids. Het bezoek is inclusief audiogids met veel uitleg over wat er allemaal te zien is binnen het kasteel. Het is ook hier dat in mei 1940 koning Leopold III een laatste gesprek/discussie had met een aantal ministers van de toenmalige regering. De koning weigerde om naar het buitenland te vertrekken ondanks de capitulatie die eraan kwam te zitten. (het is deze weigering die aan de basis lag van de 'koningskwestie' na afloop van WW2).
Na dit interresant bezoek wandelen we nog rond in de bosrijke omgeving van het kasteel, we volgen een wandeling beschreven in het tijdschrift 'Kreo' van 2000.. Gelukkig nog steeds nagenoeg actueel.. Het is echter kersentijd, en dat drukt het tempo toch enigzins..
Na afloop van de wandeling genieten we nog na bij een verfrissing op het terras van de taverne naast het kasteel.
Op zondag 10 juni vertrekken we richting Nederland met bestemming Middelburg, hoofdstad van de provincie Zeeland.
Er is een grote camperparking aan de rand van de stad, dit word onze standplaats voor 2 nachten.
We beginnen met een stadswandeling, bij prachtig weer.
Op een plein in de buurt van de markt is er een evenement georganiseerd door de Thaise gemeenschap. Er zijn optredens en -niet onbelangrijk- standjes waar allerhande Thais voedsel word verkocht voor consumptie ter plaatse. Gezien het bijna middag is laten we deze kans niet schieten..
Ook voor deze wandeling hebben we inspiratie gehaald bij route.nl, waar we een gpx file gevonden hebben en een beschrijving van de bezienswaardigheden. Middelburg was ooit het tweede belangrijkste handelscentrum van Nederland (dank zij de Verenigde Oost-Indische Compagnie) en dat is nog zichtbaar in het stadscentrum. Ook het abdijcomplex met de markante toren 'lange Jan' ligt op onze wandelroute. Terug bij de camper aangekomen hebben we er iets meer dan 12km opzitten, voldoende voor vandaag..
Maandag is het tijd voor een fietstochtje, we verlaten Middelburg richting Veere met de bedoeling daar de veerboot te nemen naar Kamperland. Helaas vaart het veer in juni enkel tijdens de weekends.. gelukkig vinden we een restaurant waar we vroeg kunnen middageten en onze (fiets)plannen wat aanpassen.
We volgen daarna min of meer de oever van het Veerse meer (bovenop de Polredijk) tot aan de Veerse dam. We fietsen verder langs een fietspad door de duinen en krijgen zicht op de Oosterscheldekering, een complex bouwwerk dat een herhaling van de ramp van 1953 moet voorkomen (onderdeel van het Deltaplan).
Hier aan de kust staat een strakke noordoostenwind, er word volop aan windsurfen gedaan op zee. We fietsen door naar het werkeiland Neeltje Jans, maar wegens de tegenwind houden we het daar voor bekeken.. De terugkeer is een stuk gemakkelijker. Als we terug in de luwte van de duinen komen houden we halt bij 'frituur Noordzee', voor een verfrissing en een snelle hap. Nu gaat het zuidwaarts, ongeveer rechtstreeks naar Middelburg. Een rondrit van bijna 50 km.
Terug bij de camper nemen we tijd om te douchen en onze bezwete kledij te wisselen, daarna wandelen we opnieuw door Middelburg tot het tijd is voor het avondeten. De camperparking is intussen bijna verlaten.
Op dinsdagmorgen is er zware bewolking en stevige wind. Ik ga er alleen op uit voor een fietstochtje, eerst zuidelijk naar Vlissingen, van daar volg ik de LF1, deze loopt niet ver van de kust richting Zoutelande en Westkapelle. Na Westkapelle draaien kustlijn (en fietspad..) naar het noordoosten en gaat het pal tegen de wind in naar Oostkapelle en dan verder tot Vrouwenpolder waar we gisteren ook voorbij zijn gefietst. Hier verlaat ik de LF1. Het is een leuke route met veel verkeersvrije stukken. Het eind terug naar Middelburg is gelukkig minder zwaar nu het niet meer pal tegen de wind in gaat. Ik kies een ietwat ander traject dan gisteren voor dit stuk. Bij aankomst staan er 60 km op de gps.
We blijven nog in Middelburg tot na het middageten, het weer blijft bewolkt, nog niet veel voorgevallen in deze warme en zonnige junimaand. We beslissen om wat vroeger dan voorzien terug naar huis te rijden.
Verleden maand waren we ook in Zeeland, de fietsinfrastructuur hier is toch een stuk beter dan in België..
fotos door te klikken op de kleine foto of link hieronder volgen.
Vandaag waren we uitgenodigd bij vrienden uit Brugge.
Eind juni vertrekken zij op reis voor 2 maanden en na vergelijking van de respectieve agenda's zat er geen mogelijkheid meer in voor een afspraak tijdens een weekend voor hun vertrek. Ik heb de gelegenheid benut om met de fiets naar Brugge te rijden.
Eerst heb ik de LF39 gevolgd (die passeert in Kachtem..) en zo via Tielt, Kanegem, Poeke, Lotenhulle, Bellem (bij Aalter), Ursel tot aan het schipdonkkanaal (bij Eeklo). In plaats van de LF39 verder te volgen ben ik blijven fietsen op het jaagpad van het Schipdonkanaal tot aan de kruising met de Damse vaart. Langs de Damse vaart ben ik dan Brugge binnengefietst, een rit van 85 km. (In Brugge heb ik de fiets op de auto gezet voor de terugkeer naar huis..)
De LF39 is een oude fietsroute tussen Breskens in Zeeuws-Vlaanderen en Watten in Frans-Vlaanderen die sinds jaren niet meer bewegwijzerd is. (Na het invoeren van het knooppuntensysteem zijn deze LF fietsroutes stilaan komen te vervallen).
Ik beschik echter nog over een oude fietsgids waarin enkele van deze LF routes beschreven staan, en met wat GPX info van het internet erbij kon ik de track voor de GPS samenstellen.
(Enkel bij het station van Bellem klopte het niet, daar moest ik de spoorweg oversteken maar dat kon niet wegen een omheining.. er is vandaag wat verderop een fietstunnel om veilig aan de overkant te komen)
Het stuk tussen de kruising van Damse vaart en Schipdonkkanaal tot Damme is onderdeel van de LF1 fietsroute (Noordzeeroute) die Boulogne-sur-Mer (Frankrijk) verbind met Den Helder in Nederland.
Op 19 mei rijden we naar Hulst, een vestingsstad in Zeeland niet ver over de grens.
Er is een parking waar campers toegelaten zijn net buiten het dorp.
We volgen een wandeling op basis van een gpx track die we vonden op route.nl
Deze route brengt ons eerst naar het centrum van Hulst, daar blijven we wat rondwandelen en informeren ons bij de toeristische dienst. Daarna wandelen we door een van de stadspoort tot buiten de omwalling en verder in een boog rond Hulst.
Op 20 mei staat een fietstocht op het programma, eveneens op basis van een gpx track gevonden op route;nl
Het is een route van goed 58 km (heel mooi weer) die ons eerst noordelijk brengt (Kloosterzande). We maken een kleine zijsprong naar de Westerschelde om er een monument te bekijken ter nagedachtenis van een aantal mensen uit deze buurt die verdronken bij de overstromingen van 1953. We pikken de route terug op en komen wat verder opnieuw bij de Westerschelde, nu ter hoogte van het verdronken Land van Saefthinge. We houden halt bij het bezoekerscentrum en krijgen de kans om met een groep onder leiding van een gids een wandeling te gaan maken in dit natuurgebied. Spijtig genoeg hebben we geen gepast schoeisel bij, noch reserveschoenen zodat we niet mee kunnen.. In het café ernaast kunnen we wel op bezoek.... Vanop de dijk zijn de haven van Antwerpen en de koeltorens van Doel goed zichtbaar.
Na het bezoekerscentrum gaat de route landinwaarts, naar Nieuw-Namen, een grensdorp. Daar volgen we de grens Nederland-België met wat verder op de route een reconstructie van de 'dodendraad', een afrastering onder hoogspanning gebouwd tijdens WW1 om het smokkelen van goederen en personen tussen het bezette België en het neutrale Nederland te beletten. Hierna gaat het in rechte lijn terug naar Hulst.
Na het avondeten wandelen we nog rond Hulst waarbij we zo goed mogelijk de buitenste versterkingen volgen.
Op 21 mei vertrekken we naar Oostburg.
Oostburg valt wat tegen, niet echt een mooi stadje om in rond te wandelen...
Wel een goed Chinees restaurant gevonden voor het middageten.
Nadien zijn we naar Sluis gereden voor de rest van de namiddag.
Alle winkels zijn er open, er is veel volk op stap bij dit mooie weer..
Op vrijdagnamiddag 11 mei vertrekken we op weekend naar Noord Frankrijk.
Overnachten doen we op de camperparking van Richebourg.
Nadat we er ons geïnstalleerd hebben is er nog tijd voor een wandeling door het dorp.
Vanaf de parking vertrekt een uitgestippelde thematische fietsroute met als naam "14-18 un conflit mondial". (zie pdf in bijlage). Deze fietstocht doen we op zaterdag.
De route brengt ons naar een militair kerkhof waar Indiase soldaten begraven liggen, honderd meter verder is er een kerkhof met uitsluitend Portugese militairen die hier in de streek gesneuveld zijn. Volgende stop is aan een Duitse bunker (blockhaus), de route leid dan naar Fromelles maar dat stukje laten we over, daar zijn we vroeger reeds geweest.
We snijden het parcours af maar verliezen daarbij de weg naar het volgende punt.. We komen pas terug op het juiste parcours in de buurt van Richebourg, bij het St.Vaast militair kerkhof. Daarna volgen nog het Portugees moment van La Couture, het militair kerkhof van Le Touret en het memorial van Givenchy.
Op zondagvoormiddag doen we nog een fietsritje en na de middag rijden we naar Béthune voor een wandeling (zie pdf in bijlage).
op 11 april bezoeken we de site van Ta Prohm, maar daar is nog veel werk aan..
De ruines zijn overwoekerd, deels ook met grote bomen die men niet kan kappen zonder risico op meer beschadiging.
Nadien bezoeken we de ruines bij Leang Dai, deze zijn in nog slechtere staat maar ook vandaag nog indrukwekkend door de afmetingen en de vooruitstrevende architecktuur. We nemen een rustpauze in het dorpje in plaats van terug te keren naar het hotel zoals de voorbije dagen het geval was.
De Khmer hadden destijds een groot gebied onder controle en een voor die tijd sterk ontwikkelde cultuur te oordelen naar wat we de voorbije dagen hebben gezien. Kanalen, waterreservoirs, ook naar hedendaagse normen grote en ingenieuze realisaties
Het Khmer rijk was een -voor die tijd- immens groot rijk dat standhield van de achtste tot de veertiende eeuw. Uit de overlevering is gebleken dat het tempelcomplex van Angkor Wat gebouwd werd in een recordtempo van 32 jaar.. De bouw van kathedralen die in diezelfde tijd gebouwd werden in onze contreien duurde heel wat langer. (voor de bouw van Angkor Wat werden naar schatting 50.0000 arbeiders ingeschakeld..)
Alle ruïnes die we de voorbije dagen hebben bezocht behoorden ooit tot één stad, de hoofdstad van het rijk, Angkor, waarschijnlijk toen de grootste stad op aarde. Hoofdstad van een beschaving die wellicht ten onder is gegaan aan overbevolking en overexploitatie van de leefomgeving. Erosie veroorzaakt door het kappen van bomen om er akkerland van te maken heeft mogelijk het irrigatiesysteem naar de knoppen geholpen met hongersnood en een volksverhuizing naar een nieuwe stad (huidige Phnom Phenh) tot gevolg... Pas in 1860 werd Angkor herontdekt.
Vandaag zijn we vroeger terug in het hotel. We nemen een taxi naar het centrum van Seam Reap, meer bepaald naar Pub Street.
op 12 april bezoeken we het nabijgelegen meer Tonié Sap (eigenlijk het enige meer van betekenis in Cambodja). In het regenseizoen word dit meer immens groot omdat de rivier die het meer verbind met de verder gelegen Mekong dan omgekeerd gaat stromen, door de hoge waterstand in de Mekong stroomt het meer vol.. visvangst is de voornaamste activiteit, maar er worden ook krokodillen gekweekt.
Er is een volledige drijvende stad op dit meer, met school, kerk, supermarkten, restaurants, cafés, benzinestation enz.. (nergens parking voor auto's, alle verplaatsingen gebeuren met bootjes..) Op sommige drijvende huizen worden kippen gehouden.
De aandrijvingen op deze boten getuigen van grote creativiteit, motoren in alle vormen en maten, antiek (gerecupereerd uit DAF vrachtwagens...) zowel als modern (Honda Marine), met precisiegegoten schroefbladen zowel als grove versies in vorm gebracht uit blik met hamer en aambeeld.
We blijven er 'drijven' voor het avondeten (met op het menu onder meer krokodillenei, omelet of hardgekookt naar wens.. ) en keren na zonsondergang terug naar het hotel voor onze laatste nacht in Cambodja.
Op 8 april zijn we vertrokken van Shanghai naar Siem Reap in Cambodja.
Het was reeds laat bij inchecken in het hotel 'Empress Angkor Resort and Spa' (https://www.empressangkor.com)
Op 9 april zijn we vroeg uit de veren, er staat ons een druk programma te wachten met bezoeken aan Angkor Wat, Angkor Thom en de Bayon tempel.
Angkor Wat is volgens onze gids de grootste religieuze site ter wereld, oorspronkelijk door de Khemrs gebouwd als een hindoe tempelcomplex, maar in de loop der eeuwen geevolueerd naar boeddhitisch. Resten van een 3,6 km lange slotgracht/ommuring zijn nog aanwezig.
Angkor Thom ligt eveneens in de oude stad Angkor, ooit de hoofdstad van het Khmerrijk dat zich uitstrekte over Vietnam en Thailand.
Een van de ruines hier is de Bayon tempel, de staatstempel die wat jonger is dan Angkor Wat. Imposant zijn de vele torens, telkens met de afbeelding van 4 gezichten.. (een god met 4 gezichten komt zowel voor in het Hindoeisme als in het Boeddhisme..)
Een andere ruine in Angkor Thom staat bekend als het elephant bordess, een ruine met veel afbeeldingen van olifanten. Volgens onze gids was dit ooit een arena voor gevechten met olifanten als strijdwapen. (gevechtstorens bemand door boogschutters bovenop olifanten..)
Alle ruines van deze oude hoofdstad bevinden zich niet zo ver van het hotel waar we verblijven.
s'middags is er een pauze voorzien zodat we na het middageten even kunnen uitblazen in de koelte van onze hotelkamer vooraleer de volgende site te bezoeken.
Na afloop van het laatste bezoek worden we naar een groot restaurant gebracht, tijdens het eten kunnen we nog genieten van een folkloristisch optreden met zang en dans. We doen nog een avondwandeling in de buurt van het hotel maar gaan vroeg slapen, het belooft morgen opnieuw druk te worden...
Op 10 april staan er opnieuw 3 sites op het bezoeksprogramma; de eerste is Banteay Srei, een Hindoe tempel in vrij goede staat. Zelfde scenario als gisteren, s'middags terug naar het hotel voor het eten en wat platte rust, daarna volgt een bezoek aan Prasat Bakong. Als laatste bezoek voor vandaag staat Phnom Bakheng op het programma, een tempelheuvel met een weids uitzicht over de omgeving. We blijven er tot zonsondergang, daarna is het tijd voor het avondeten.
Na het avondeten hebben we niet veel zin meer in een wandeling, de koelte van de kamer is uitnodigend..
klikken op kleine foto leid naar fotos van 9 april.
Naar aanleiding van het Chinees nieuwjaar 2018 heeft Jessica enkele dagen vrij.
We benutten deze korte vakantie voor een uitstapje naar Corsica. We hebben enkele dagen voor ons vertrek een Fiat 500 gehuurd voor de duur van onze uitstap.
Op 15 februari wandelen we rond in Ajaccio en na het bezoek aan het centrum bezoeken we de Tour de la Parata. (in Ajaccio zelf hebben we het geboortehuis van Napoleon bezocht, intussen omgevormd tot een museum gewijd aan de keizer).
Op 16 februari bezoeken we Bonifacio, we wandelen er door de oude stad (met zicht op Sardinië), nadien verplaatsen we ons naar Porto-Vecchio voor een wandeling in het antieke centrum.
de volgende dag rijden we via Corté naar Bastia.
In Corté bezoeken we het 'musée de Corse' en de citadel (combinatieticket). De weg naar Corté en verder naar Basita is redelijk bergachtig, er ligt hier en daar nog sneeuw in de wegbermen.
Op 18 februari blijven we nog tot de middag in Bastia, het weer is zonniger (en warmer) dan gisteren.
Na de middag verplaatsen we ons naar Calvi, eveneens een stadje gebouwd rond een militaire vesting.
We overnachten er in een hotel met een mooi uitzicht op de citadel en de zee, met een korting van bijna 50% op de 'normale' prijs van 175 Euro.
s'anderendaags 'ronden' we onze uitstap af waar we begonnen zijn, in Ajaccio. Eindelijk kunnen we er ook de kathedraal bezoeken, bij onze eerdere pogingen op 15 februari was er telkens een begrafenisdienst aan de gang.
Op 20 februari is het tijd om terug te reizen. We brengen onze huurauto terug, vuil en met ruim 1000km bij op de teller maar dat is ok... Het heeft zo zijn voordelen om in het laagseizoen vakantie te nemen...
We vliegen terug naar Parijs bij helder weer, met zicht op de besneeuwde 'alpes du mer'.
fotos (per dag) via de links onderaan of door klikken op de kleine foto (foto's van 15 februari)
Vandaag hadden we het geluk om uitgenodigd te zijn in het havenhuis in Antwerpen, nav "China day" aldaar. We werden er goed ontvangen door Marc Van Peel en zijn Chinese medewerker. Na de obligate speeches kregen we een rondleiding op de hoogste verdiepingen van het havenhuis, van waar we een mooi uitzicht hadden zowel op het havengebied enerzijds als op het oude centrum van Antwerpen aan de andere kant.
Een mooi en architecturaal geslaagd gebouw trouwens.
Na afloop was er nog de opening van een kunsttentoonstelling, met nog meer speeches door de Chinese ambassadeur bij de EU, de gouverneur van Antwerpen Cathy Berx en nog enkele excellenties, met kunstwerken geïnspireerd door contacten met China, maar niet zo beklijvend (noch de speeches, noch de tentoongestelde werken).