We vertrekken in de voormiddag naar Keszthely, aan de westkant van het Balatonmeer.
Het is de oudste stad aan het meer, met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen.
In het centrum is er een barok kasteel, een van de grootste en mooiste van Hongarije. (met serres op basis van plannen van Eiffel, die van de toren)
Er zijn diverse musea, en een mooie promenade aan de oever van het meer. Als men van de promenade uitkijkt over het meer dan waant men zich aan zee (in lengterichting is het Balatonmeer ongeveer 75km lang)
Het is een mooi stadje, maar door de hitte brengen we toch heel wat tijd door op een terrasje, in de schaduw... We verplaatsen ons in de namiddag naar Gyor, zo'n 130km
noordwaarts. Na het avondeten doen we nog een wandeling in de buurt. We worden nog getrakteerd op een laag overvliegende tweedekker, naar ik schat een toestel uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
We doen nog een wandeling om de rest van het dorpje te bekijken en beslissen dan om in een lus rond het schiereiland te fietsen, om uit te komen bij het veerpont.
Het eerste deel gaat heel vlot, maar aan de westzijde aangekomen degradeert de weg naar onverhard, nog wat verder word het een singletrack en uiteindelijk blijkt het om een voetpad te gaan, compleet ongeschikt om te fietsen.. Over diverse passages moeten de fietsen geduwd en zelfs gedragen worden, en als we het hoogste punt bereikt hebben en denken dat het ergste achter de rug ligt blijkt de afdaling grotendeels te bestaan uit onregelmatige trappen...
Gelukkig komen we terug op een verharde weg op een boogscheut van de overzet, het vraagt slechts een kleine inspanning om terug te fietsen tot de camping.
voor meer fotos: klikken op de kleine foto of de link onderaan volgen.
Vandaag opnieuw stralend weer, in de voormiddag fiets ik langs de Donau, richting Budapest.
De bewegwijzering van het Donaufietspad is goed te noemen, echter een achttal km buiten Esztergom ligt het fietspad niet meer apart van het autoverkeer, toch een minpunt. Ik volg de route nog enkele km verder, tot aan de veerpont die het verkeer op die plaats over de Donau brengt.
Het Donaufietspad gaat aan de overkant opnieuw verder als een afgescheiden fietspad. Het is mij op de weg tot daar niet opgevallen, maar aan de kade staan toch een aantal fietsers te wachten op het veer. En op de terugweg kruis ik veel fietsers, enkelen solo, meestal koppels, maar ook families met de kinderen op de fiets of in een aanhanger.
In de namiddag vertrekken we richting het Balatonmeer, een verplaatsing van goed 150 km. We opteren om in de buurt van Szantod een overnachtingsplaats te zoeken.
We zijn in een van de meest toeristische regio's van Hongarije in volle hoogseizoen, maar toch vinden we snel een plaats op een camping. Het gaat er wat rommelig aan toe, maar dat zijn we intussen wel gewoon.
S'avonds wandelen we nog tot aan de overzetboot, de aanlegsteiger bevind zich pal naast de camping.
Vandaag staan we op met een hemel die nog steeds bewolkt is.
Tijd om zuidwaarts te gaan, we rijden naar Esztergom, een stad in Hongarije net over de Donau die in deze regio de grens vormt tussen Slovakije en Hongarije.
Het is een verplaatsing van zo'n 100 km, hetgeen ons ruim de tijd laat voor een bezoek. Het stadje was ooit de hoofdstad van het jonge Hongarije, getuige daarvan het kasteel en de imposante dom, nog steeds de grootste kerk van Hongarije. Naar verluidt zou deze geïnspireerd zijn op de st-Pietersbasiliek in Rome..
We moeten ruim 400 treden hoog om de rondgang van de koepel te bereiken, het uitzicht beloont echter voor de inspanning.
De Donau knikt hier zuidwaarts richting Boedapest dat zo'n 50 km verder ligt.
s'avonds informeren we naar een restaurant met typisch Hongaarse keuken, een studente helpt ons op weg. Spijtig genoeg is niemand van het personeel Engels of Duits machtig, we moeten opnieuw beroep doen op een vrijwillige tolk (en Google Translate) teneinde onze menukeuze te kunnen maken.
Nadien wandelen we terug naar de camping aan de Donau, de zon gaat reeds onder als we er aankomen.
Vanmorgen worden we wakker met druilerig weer. Heel wat anders dan de hitte van de voorbije dagen.
Vandaag rijden we eerst naar Cicmancy, een prentenboekdorpje met houten huizen die versierd zijn met heel abstracte fresco's.
Er zijn meerdere infopanelen met uitleg over de betekenis van de gebruikte symbolen in deze fresco's, helaas enkel in het Slovaaks... (Om Slovakije aantrekkelijker te maken voor anderstalige toeristen is er nog werk aan de winkel..)
Na dit bezoek rijden we verder naar Kremnica, ook een voormalige mijnstad.
Vanaf het begin van de 14de eeuw werden hier munten geslagen, en in de eeuwen daarop werd Kremnica de belangrijkste producent van munten voor midden-Europa.
Deze activiteit is er nog steeds, zij het op heden enkel voor het slaan van medailles en insignes.
Op het stadsplein staat ook hier een grote barokke pestzuil, een monument dat oorspronkelijk herinnerde aan de overwinning op de Turken (er worden christelijke symbolen afgebeeld op deze zuilen). Kremnica werd dank zij de uitgekiende versterkingen trouwens nooit ingenomen.
De naam pestzuil heeft te maken met het feit dat in het zog van de veldslagen zich ook de pest verspreidde, de symbolische betekenis van de zuil werd ook een teken van dankbaarheid omdat de stad (deels?) gespaard bleef van deze ziekte. Deze pestzuilen zijn trouwens niet beperkt tot Slovakije, ook bij onze rondreis door Tsjechië enkele jaren geleden hebben we er vele gezien, waarvan die van Olomouc wel de meest imposante was. Ook bij ons bezoek aan Wenen hebben we dergelijk monument gezien.
In Kremnica is het stadskasteel zeer interessant, toegang via een galerij. In het kasteel zelf zijn diverse exposities ondergebracht, waarvan een met barokke houten beelden, enkel toegankelijk is met gids. Na dit bezoek willen we nog het muntmuseum bezoeken, spijtig genoeg reeds gesloten.
We rijden opnieuw naar dezelfde camping van gisteren, bij aankomst zijn we de enige gasten, op een terrein van naar schatting toch een tiental hectaren groot. Pas laat in de avond komen nog enkele (Italiaanse) campers toe.
Toevallig is er dit weekend een groot volksfeest waardoor het even zoeken word naar een geschikte parkeerplaats.
In het centrum staan er tientallen kraampjes met artisanale produkten, 2 kuipers demonstreren er de ambachtelijke wijze om houten tonnetjes te maken.
Er treden folkloregroepen op met slovaakse muziek en gezang, kortom het is er heel druk...
Opvallend: op meerdere plaatsen in het stadje zijn er mijngangen en schachten. (Die starten in of naast een gebouw..) Een (kort) stukje mijngang is te bezoeken in het gebouw van de toeristische dienst. Een aantal van de huizen zijn enorm groot, de welstand van het stadje moet vroeger heel hoog geweest zijn.
We slenteren langs de kraampjes en zo gaat de tijd snel voorbij... Er zijn diverse zaken te bezoeken in dit stadje (mijnmuseum, tentoonstelling mineralen, oud & 'nieuw' kasteel..) We beperken ons echter tot het oude kasteel. Dit is ontstaan rond een kerk, en was bedoeld om bescherming te bieden bij Turkse invallen. In het kasteel zijn er diverse collecties antieke voorwerpen te zien (klokken, wapens, smidsgereedschap...) Het 'nieuwe' kasteel dateert uit de 16de eeuw en is op een heuveltop gelegen. Ook dit kasteel was bedoeld als verdediging tegen de Turken.
Na het bezoek aan het oude kasteel maken we een ritje rond de stad met een toeristentreintje, we rijden onder meer voorbij aan de oudste school voor mijnbouw ter wereld (opgericht in 1736) en aan een immense (gesloten) textielfabriek.
Er is geen camping dicht bij Banska Stiavnica, we rijden naar Zarnovica waar wel een camping is (annex bar en restaurant).
Na het avondeten fiets ik nog een heuvel op voor een bezoek aan Hrad Reviste, een burchtruine. Deze ruine staat grotendeels in de steigers, restauratie is bezig..
4 augustus, bezoek Kosice, verplaatsing naar Zvolen
gisterenavond zijn we toegekomen op een camping bij de stad Kosice, hier zijn renovatiewerken aan de gang met de bedoeling om de zaak nieuw leven in te blazen.
De prijs voor een overnachting ligt met 24 Euro op 'Europees' niveau.. Helaas is de renovatie van het sanitaire blok nog niet helemaal rond, de nieuwe toiletten zijn weliswaar bruikbaar maar er is nog geen warm water beschikbaar voor de douches. Renovatie is niet de beste omschrijving, er word resoluut gekozen om de oude gebouwen te slopen en alles nieuw op te bouwen.
Tot de werkploeg het terrein verlaat voelen we ons eerder op een bouwwerf dan op een camping.
Er word ons ter compensatie een chalet toegewezen waar wel een werkende douche beschikbaar is.
Met behulp van onze GPS zoeken we s'morgens de kortste weg te voet naar het centrum. 4km wandelen lijkt ons prima haalbaar maar bij deze temperatuur word het toch zwaar. (pas nadat we terug zijn bij de camping zien we dat we in totaal 14 km hebben gewandeld in deze tropische hitte).
Kosice is het bezoeken waard, we hebben er naast de basiliek en de rest van het historisch centum ook het technisch museum uitgekozen voor een bezoek (hetgeen meer tijd in beslag nam dan verwacht.)
Ook hier een hartelijke ontvangst, en een museum helemaal voor ons alleen, het vriendelijk onthaal word verzorgd door werknemers van 70+.
Als ik aangeef ook de binnenkoer van het museum te willen bezoeken word dit geweigerd. De exponaten (grote stoommachines) zijn blijkbaar nog niet klaar voor een bezoek.
We wandelen terug naar de camping en rijden westwaarst, overnachten doen we op een camping bij Zvolen.
Vandaag zullen we de meest oostelijke stad van onze vakantie bereiken, Kosice, de tweede grootste stad van Slovakije.
We beginnen met een bezoek aan Levoca, met de beroemde basiliek. In de basiliek bevind zich het grootste barokke altaar ter wereld, bijna 19 meter hoog, gemaakt uit lindenhout, met inklapbare panelen. (Foto's nemen in de basiliek is jammer genoeg verboden).
Levoca is ingeschreven op de lijst van werelderfgoed, de geschiedenis van deze stad is op zijn minst merkwaardig te noemen. Het zijn Saksische duitsers die na de plunderingen (en ontvolking) van deze regio door de Mongolen deze zelfstandige stad hebben gesticht in het toenmalige koninkrijk Hongarije, op vraag van de Hongaarse koning. (eerste helft 13de eeuw).
Op een heuvel bij Levoca bevind zich een basiliek toegewijd aan Maria, een van de meest bekende bedevaartsoorden in Slovakije.
Vermeldenswaard is ook dat een 'officiële' weg naar Compostela door Levoca loopt.
In de buurt van Levoca bevind zich een imposante burchtruïne, wellicht de grootste van midden-Europa, Spissky Grad. Ook deze site is opgenomen op de lijst van werelderfgoed. Het kasteel werd gebouwd in de 12de eeuw en in de loop van de eeuwen erna steeds verder uitgebreid. De Mongolen zijn er nooit in geslaagd om deze versterking in te nemen.
Na het bezoek zijn we verder gereden naar Kosice, er is een camping vlak naast de ringweg.
Vandaag bezoeken we Martin, meer bepaald het openluchtmuseum waar typische Slovaakse oude huizen/boerderijen te bezichtigen zijn, het is niet het enige in zijn soort in Slovakije.
De ontvangst is heel hartelijk, we krijgen een folder met uitleg in het engels en een engelssprekende gids ter beschikking (jobstudente). De meeste gebouwen zijn afgesloten, de gids opent gebouw na gebouw en geeft deskundige uitleg. Telkens we een gebouw verlaten word dit opnieuw afgesloten, een beetje vreemd toch.
Onze eerste gids word afgelost door een andere voor de tweede helft van de rondleiding. Er is ook een museum gewijd aan de Roma en hun typische cultuur.
Enkele van de gebouwen mogen niet bezocht worden, wegens instortingsgevaar... Onze gids vertelt dat er geen budget is om de gebouwen degelijk te onderhouden, vandaar dat sommige daken in heel slechte toestand zijn. Er is nog heel veel ruimte om de 'collectie' uit te breiden, helaas eveneens wegens geldgebrek gebeurt er momenteel niets... We moeten al onze overtuigingskracht gebruiken om beide gidsen een fooi te kunnen geven, dit is blijkbaar niet de gewoonte hier...
Na dit bezoek staat ons een langere verplaatsing te wachten, zo'n 150 km naar Levoca, grotendeels autosnelweg. We overnachten op een 'autocamp' iets ten noorden van de stad.
fotos van Martin: klik op kleine foto of volg de link hieronder.
Vandaag staat een bergwandeling in de Mala Fatra op ons programma.
We volgen vanuit Terchova de vallei van de Vratna, aan het eind van deze weg bevind zich de kabelbaan die ons naar een hoogte van bijna 1500 meter brengt.
We bevinden ons hier in een van de grootste skigebieden van Slovakije. Vanaf het bovenstation van de kabellift zijn wandelingen mogelijk naar de bergtoppen in de omgeving. We opteren voor een wandeling naar de Velky Krivan, met zijn top van 1709 meter de hoogste van de omgeving.
Het is reeds middag wanneer we de top bereiken, gelukkig hebben we een lunchpakket meegenomen.
Onderweg zijn we een 'kruispunt' van wandelpaden voorbijgekomen, waarvan een met aanduiding E3.
(Achteraf even opgezocht, de E3 is een Europese wandelroute die loopt van Santiago de Compostela naar de Zwarte zee)
Na deze wandeling keren we terug naar dezelfde camping bij Terchova. Voor het eerst sinds het begin van ons zomerverlof gebruiken we de luifel om ons te beschutten tegen de zon.
voor enkele fotos, klikken op de kleine foto of de link onderaan aanklikken.
Vandaag is het opnieuw stralend zomerweer, we verplaatsen ons van Trencin naar Terchova, een dorp gelegen in de Mala Fatra, een van de 9 nationale parken die Slovakije rijk is. Terchova is in de eerste plaats een wintersportcentrum, een van de kabelliften word echter ook in de zomerperiode gebruikt en staat op onze planning voor morgen.
We houden het rustig vandaag, we checken in op een camping in de buurt van Terchova (camping Bela Nizne Kamence) en fietsen van daar naar het centrum van Terchova. Bij de toeristische dienst krijgen we info over de wandel- en mountainbike paden in de regio, ook rafting is mogelijk. Er worden tevens lokale specialiteiten verkocht in het lokaal van de tourist info, we kopen er een portie merkwaardige kaas; ziet er uit als een pak noedels, maar dan gerookt. Zoals de meeste kaas valt ook deze niet in de smaak bij Jessica, ik daarentegen vind het wel lekker.
We doen nog een korte wandeling naar het monument van Juraj Janosik, een legendarische figuur die ook bekend staat als de Slovaakse Robin Hood. Moeilijk om ernaast te kijken, het standbeeld is uit aluminium gemaakt en schittert van ver..
We fietsen terug naar de camping waar we genieten van een zonnige avond, maar niet vooraleer onze wandelschoenen voor morgen te hebben klaargezet.
fotos: klik op de kleine foto of op de link hieronder.
het weer word warmer met de dag, ons einddoel voor vandaag is Tercin, maar onderweg hebben we een tussenstop voorzien in Beckov voor een bezoek aan het kasteel. (Aan kastelen geen gebrek in Slovakije.. )
Ook in Trencin is de voornaamste bezienswaardigheid het kasteel, de info voor de bezoekers en de staat van het kasteel ligt op een beduidend hoger niveau in vergelijking met Beckov. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is de donjon van het kasteel, van daaruit krijgt men een prachtig uitzicht over de stad, we spotten zelfs een kleine camping dichtbij.
Na een afsluitende wandeling door het stadje gaan we op zoek naar deze camping. Wegens wegenwerken lukt dit ons pas na wat omwegen.
De camping (aan de rivier de Vah) is prima gelegen voor kanovaarders.
s'Avonds krijgen we een prima uitzicht op het (verlicht) kasteel van Trencin.
Onze volgende stop voor morgen is voorzien in de Mala Fatra, even de natuur in ter afwisseling.
Vandaag staat een bezoek aan Nitra op het programma, het kasteel met bijhorende kathedraal en een interessant museum met kerkschatten, in het museum mogen spijtig genoeg geen fotos gemaakt worden.. Na het bezoek aan de kasteelheuvel wandelen we nog door Nitra, daarna rijden we verder tot Piestany.
Piestany staat bekend om zijn thermale baden, we zijn er nog op tijd om een kuur te boeken (20 minuten in een zwavelhoudend bad van 37 graden, aansluitend worden we in handdoeken gewikkeld om nogmaals 20 minuten uit te zweten). Jessica schrijft zich in voor een kuur in een 'zoutgrot' morgennamiddag. Volgens de uitleg die we kregen is een verblijf van 1 uur in de zoute atmosfeer van deze grot equivalent met 2 weken verblijf aan zee....
Overnachten doen we op een camping in de buurt. (autocamping Sinava II).
s'Anderendaags verkennen we het stadje per fiets, na het middageten scheiden onze wegen. Ik opteer voor een verlenging van het fietstochtje rond het stuwmeer terwijl Jessica geniet van haar verblijf in de zoutgrot. Achteraf afspraak in een restaurant op het spa-eilandje van Piestany waar we bijna gelijktijdig aankomen.
Overnachten doen we opnieuw op dezelfde camping, we staan er naast een Frans koppel uit Bousbecque (grensdorpje tussen Halluin en Wervicq Sud)
27 julli, Bratislava, Marianka, Hrad Cerveny Kamen, Trnava, Senec
We blijven nog even in de buurt van Bratislava voor een bezoek aan Marianka, een bekend bedevaartsoord voor de Slovaken. Weinig interessant.
We keren terug richting Bratislava, vandaar gaat het naar Pila, meer bepaald naar Hrad Cerveny Kamen (rode stenen kasteel).
Dit kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw en is volledig intact. Het bevat de meest omvangrijke collectie meubelen uit de 18de en 19de eeuw van Slovakije. Bezoek in groep met lokale gids... die enkel Slovaaks spreekt.
Voor de anderstaligen staat een beknopte folder ter beschikking waardoor we toch min of meer kunnen volgen... De rondleiding eindigt met een bezoek aan de 2 enorme kelders van het kasteel; beide 70 meter lang, 7 meter breed en 9 meter hoog. Oorspronkelijk was elke kelder dmv houten balken en vloeren verdeeld in 3 niveaus en deden ze dienst als opslagplaats voor koper uit de Slovaakse mijnen (de duitse familie Fugger had toen het monopolie over de koperhandel in Europa) (zie link hieronder voor meer info over Jakob Fugger)
Na dit leerrijke bezoek gaat het verder naar Trnava, na Bratislava de belangrijkste stad in het westen van Slovakije. Trnava is ook gekend als "klein Rome", wegens het grote aantal kerken. Aan de westelijke zijde is de vestingsmuur rond de oude stad te bezoeken. Het centrum is gedeeltelijk autovrij, hetgeen het aangenaam wandelen maakt. (Voor meer info: zie link hieronder.)
In de buurt zijn geen specifieke camperplaatsen, we hebben overnacht op een camping in Senec.
De voorbije dagen hebben we heel wat gewandeld, vandaag staat een uitstap met de fiets op het programma.
Ons doel is Hrad Devin, een burcht strategisch gelegen op de samenvloeïng van Donau en Morava. Vanaf de camperparking zo'n 15km.
Vanuit Bratislava kunnen we het eerste stuk verkeersvrij fietsen op het Donaufietspad (deel van de europese fietsroute EV6), de tweede helft rijden we op een gewone weg.
Hrad Devin is weinig meer dan een ruïne, desondanks imposant door de afmetingen en interessant omwille van de uitgebreide uitleg die we ter plaatse ter beschikking krijgen. Er zijn ook enkele tentoonstellingen (o.a. lokale archeologische vondsten). De karstheuvel waarop dit kasteel gebouwd werd heeft scheuren en grotten, een deel ervan werden geïntegreerd in het bouwwerk.
De oorsprong van het kasteel gaat terug tot het begin van onze tijdrekening, de Romeinen hebben er de bestaande (Keltische) versterking verder uitgebouwd, en in de loop der eeuwen werd geregeld bijgebouwd/uitgebreid door de lokale Slavische machthebbers.
Het einde kwam in 1809 tijdens de 5de coalitieoorlog tegen Napoleon, toen werd de burcht door Franse troepen vernietigd.
Voor meer fotos, klik op de kleine foto of op de link hieronder.
Het weer lijkt zich te herpakken, ondanks de bijwijlen dreigende bewolking blijft het droog.
De camperparkeerplaats bevind zich in de buurt van een (stalen) brug die voorbehouden is voor tram-, fiets- en voetgangersverkeer. Van de laatste twee hebben we geen last gehad, het tramverkeer is echter redelijk 'denderend'...
Via deze brug is het centrum van Bratislava vlot te bereiken.
Opvallend is dat deze stad van ruim 400.000 inwoners nauwelijks last heeft van verkeersdrukte.
Ons eerste doel was de toeristische dienst, daar kregen we heel wat info over Bratislava (en omgeving), enkele brochures waren zelfs verkrijgbaar in het Chinees, een aangename verrassing voor Jessica!
We hebben de ganse dag gespendeerd in Bratislava.
De prijzen in de horeca zijn -naar onze normen- heel bescheiden, en dit voor een hoofdstad met toch veel toeristen.
Wat eveneens opvallend verschilt met onze contreien: vanaf de leeftijd van 60 (soms vanaf 62) krijg je een behoorlijke korting op toegangsprijzen, gaande tot 50%.
Voor fotos van Bratislava: klik op de kleine foto op op de link hieronder
Vannacht opnieuw veel regen, gelukkig is het deze morgen droog.
Regensburg, gelegen aan de samenloop van Donau, Naab en Regen is ontstaan uit een Romeins legerkamp (Castra Regina) met de standaardmaten 540 bij 450 meter. Dit kamp werd volledig ommuurd (stenen torens en toegangspoorten op de hoeken, een droge gracht rondom het geheel). Bij de bouw van een ondergrondse parkeergarage in de jaren 1970 werd een 100 tal meter fundament van de originele Romeinse muur ontdekt , is te bezoeken).
De Donau net als de Rijn meer westelijk vormden een natuurlijke 'natte grens'. (de Limes).
De omtrek van het oorspronkelijke Romeinse kamp is nog steeds herkenbaar in het stratenpatroon van Regensburg.
De oorspronkelijke omwalling deed nog tot laat in de middeleeuwen dienst. Een van de Romeinse toegangspoorten is tot op heden bewaard gebleven en is -na de Porta Nigra in Trier- de tweede grootste bewaard gebleven poort van de Limes verdedigingslinie.
De binnenstad is grotendeels autovrij en een bezoek meer dan waard.
Er ligt een stenen brug van ruim 300 meter lang over de Donau, gebouwd tussen 1135 en 1146, destijds een straf staaltje van architectuur. Er word beweerd dat deze brug als voorbeeld genomen werd voor de Karelsbrug in Praag..
voor meer fotos, klik op de foto of de link onderaan.
voor meer info over Regensburg zie link.
We overnachten nogmaals in Regensburg.
24 juli is een dag met geregeld buien, de 480km naar Bratislava zijn grijs en nat. We hadden een middagstop gepland in Passau, wegens het slechte weer besluiten we om het bezoek aan Passau uit te stellen tot de terugreis.
In Bratislava is er een (gratis) camperplaats langs de oever van de Donau (parking Danubio, Tyrsovo nabrezie 85101 Bratislava) Het is nog steeds miezerig weer, pas s'avonds klaart het wat op.
Vanop de parking hebben we wel een mooi zicht op het kasteel, zie foto in bijlage.
Vandaag hebben we de site Völklinger Hütte bezocht.
In de machinezaal loopt er een indrukwekkende tenstoonstelling over de Incas, helaas mogen daar geen fotos genomen worden.
Het klopt dat je voor dit bezoek voldoende tijd dient te voorzien, wij hebben er 5 uur rondgewandeld..
Voor een deel van het bezoek is het dragen van een helm verplicht, het helpt ook als je geen last hebt van hoogtevrees..
De 2 slakkenbergen (= afval van de hoogovens) hebben de afmetingen van middelgrote terrils....
Via de gpx file in bijlage kan ons traject door de site gevisualiseerd worden (10 km wandelen..)
Na dit bezoek verplaatsen we ons naar Regensburg, er is en P+R parking in de Wörhrdstrasse waarvan een deel voorbehouden is voor campers. (geen voorzieningen, behalve een publiek toilet op de parking).
Het oude centrum van Regensburg is in zijn geheel geklasseerd als werelderfgoed, vandaar dat we Regensburg gekozen hebben als tweede tussenstop op weg naar Slovakije.
We doen nog een avondwandeling, de Sint-Peters dom is mooi verlicht.
voor meer info over Regensburg: zie link onder dit bericht
Meer fotos krijg je te zien door op de kleine foto te klikken, alternatief door de link onderaan te volgen.
21 juli 2017, Völklingen, begin zomerverlof naar Slovakije en Hongarije
21 juli: we vertrekken naar Völklingen
We hebben dit jaar als bestemming voor ons zomerverlof Slovakije en een stukje Hongarije uitgekozen.
Om de reis daarheen interessant te maken voorzien we een eerste stop in het Saarland, meer bepaald in het stadje Völklingen.
Hier bevind zich de "Völklinger Hütte", de eerste industriële site die erkend werd als werelderfgoed (in 1994). De fabriek werd gesloten in 1986.
Het is een complex van 5 hoogovens, met opslagbunkers voor kolen, erts, schroot etc, transportsystemen om de hoogovens te voeden, een straat om kolen te zuiveren tot cokes, alles op een immense schaal. Op het hoogtepunt (midden jaren 1960) werkten hier ruim 17.000 mensen. Voor meer info verwijs ik naar de internetlink hieronder.
De parking bij de site is navenant reusachtig groot, een klein stukje ervan is voorbehouden voor campers (12 percelen) Echter indien deze alle bezet zijn mag er ook in de buurt van dit voorbehouden stukje overnacht worden. (electriciteit + lozingspunt chemisch toilet aanwezig maar betalend). Overnachten zelf is gratis.
We hadden gepland om in de namiddag de site te bezoeken, echter wegens het drukke verkeer en bijhorende files waren we pas om 17hr op de site, 2 uur voor sluitingstijd. (We hebben 7 uur nodig gehad voor de 409 km tot Völklingen.)
Volgens de mevrouw aan de balie volstond 2 uur niet om de complete rondgang van de site te doen.
We hebben dan als alternatief een wandeling gemaakt in het stadje en zijn na het avondeten teruggekeerd naar de camper.
s'avonds laat is er een zwaar zomeronweer losgebarsten.
Om nog enkele fotos van 21 juli te zien; klik op de kleine foto of op de link onderaan dit bericht.