 |
|
 |
|
|
 |
28-10-2010 |
TEGEN DE (GROENE) STROOM IN ? |
In kader van de sociale dialoog werden we door de Heer Guy Van Steertegem op de hoogte gebracht van deze problematiek. Als vakbonden ( ACV BIE Bouw Industrie Energie, Algemene Centrale en ACLVB) hebben wij geen moment getwijfeld om onze medewerking te verlenen aan deze actie om op vrijdag 29 oktober de productie stil te leggen tussen 11 en 12 u., en dit om volgende redenen :
* Onze houtverwerkende nijverheid heeft in de laatste decennia rake klappen gekregen en zag duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan.
* De globalisering heeft de arbeidsintensieve sectoren zoals de meubelindustrie van West naar Oost verplaatst.
Dit heeft ook gevolgen voor de deelsector van de spaanplatenindustrie die oorspronkelijk een toeleveringsindustrie was.
Nieuwe investeringen, vooral in Oost-Duitsland, volgden de vlucht naar het Oosten, de export van ruwe spaanderplaten daalde aanzienlijk. Onze sector heeft zich moeten aanpassen. Onder ander als toeleverancier voor de bouwnijverheid maar vooral door zelf producten met meer toegevoegde waarde te ontwikkelen waar quick-step een uitstekend voorbeeld van is.
Deze deelsector heeft de tewerkstelling in de regio mee op peil gehouden, meer zelfs de tewerkstelling groeide terwijl de meubelindustrie het veel moeilijker had. We zitten volop in een innovatieproces waar begrippen als duurzaam ondernemen belangrijk zijn. Deze sector is al sinds jaar en dag een schoolvoorbeeld van zorgzaam omgaan met onze grondstoffen.
Als vakbonden zijn wij eveneens begaan met het milieu. De groene industrie rukt op en we moeten een deel van de markt inpalmen, onze tewerkstelling kan er maar wel bij varen. Ook wij erkennen dat alternatieve energiebronnen moeten aangeboord worden. Maar wat nu overhaast en met een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidszin gebeurt tart de verbeelding. Een beleid die geen rekening houdt met de perverse neveneffecten inzake tewerkstelling is die naam niet waardig.
Wie twijfelt eraan dat de miljardeninvesteringen in WKK met winstperspectieven voorrang krijgt als zoals nu blijkt dat het aanbod aan grondstoffen onvoldoende is. De sterkste, bovendien ook nog eens gesubsidieerd, wint het. Zo simpel is het maar het netto resultaat aan arbeidsplaatsen wordt negatief en geen klein beetje. Er werken in de nieuwe WKK (warmtekrachtkoppeling) (A&S) van de spanogroep, hier een beetje verderop, 26 mensen en in de oude fabriek en dat mag je dan nog ook eens letterlijk nemen 320 werknemers, beter kan ik het niet illustreren.
De tewerkstelling primeert , de houtsector biedt 25 keer meer werkgelegendheid door het verwerken van 1 ton hout dan de energiesector door de verbranding van dezelfde ton hout.
Als wij het EU- beleid inzake klimaatveranderingen onder de loupe nemen, waarbij de visie duidelijk gefocust is om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen, dan zal zich dat weerspiegelen in een toegenomen vraag naar houtprodukten en terug meer tewerkstelling creëren voor deze sector (werken met natuurlijke producten is hoedanook minder vervuilend dan zelf nieuwe materialen te ontwikkelen zoals kunststoffen). Laat er ons dan ook voor zorgen dat Europa aan deze vraag kan voldoen door de grondstof te gebruiken voor deze doeleinden (voor houtsector ipv. WKK).
Vanthourenhout Stefaan (Federaal secretaris ACV BIE)
28-10-2010, 23:06 geschreven door acv 
|
|
|
 |
27-09-2010 |
Hout liever verbranden dan duurzaam gebruiken ? |
De European Panel Federation (EPF) en Fedustria voeren actie op 11 en 29 oktober 2010 tegen massale houtverbranding voor energie !
De hout- en meubelindustrie wordt in de ganse EU steeds vaker geconfronteerd met stijgende prijzen voor hout en halfafgewerkte producten op basis van hout. Een van de oorzaken hiervoor is het toenemend gebruik van hout als biomassa door de energiesector. Dat men nu (zoals eeuwen terug) in Europa opnieuw, en ditmaal op belangrijke industriële schaal, hout verbrandt heeft alles te maken met de beslissing van Europa om tegen 2020 zon 20% van het totale energiegebruik met hernieuwbare bronnen te produceren. In vele EU landen speelt biomassa immers een belangrijke rol in de nationale actieplannen die momenteel worden uitgewerkt om de EU doelstellingen te halen.
Nu reeds wordt massaal veel hout ingezet om hernieuwbare elektriciteit te produceren. De elektriciteitsproducenten krijgen immers steun (in België via de groenestroomcertificaten) voor iedere MWh die hernieuwbaar wordt geproduceerd. De waarde van deze groene stroomcertificaten bedraagt momenteel niet minder dan (gemiddeld) 108 /MWh! Dit lijkt echter nog maar een begin, aangezien vele EU lidstaten nu gelijkaardige steunmechanismen willen opzetten voor groene warmteproductie. Een analyse van alle plannen leert dat de energiesector (electriciteits- en warmteproductie) in de EU tegen 2020 zou instaan voor een houtverbruik van 696 miljoen m³ hout. Ter vergelijking, de houtverwerkende nijverheid (ruim gedefinieerd en dus inclusief bv. zagerijen, producenten van houten plaatmateriaal, papiersector,
) zou in dat jaar volgens berekeningen goed zijn voor een verbruik van (slechts) 523 miljoen m³. En de houtproductie uit Europese bossen wordt tegen 2020 verwacht 824 miljoen m³ te bedragen. Er dreigt dus op korte termijn een massaal houttekort, van ongeveer 400 miljoen m³ tegen 2020 .
De ambitieuze plannen inzake biomassa-energie kosten een flink pak geld, voor alle energieverbruikers. En de bedrijven uit de hout- en meubelsector betalen zelfs dubbel, enerzijds door de groene stroomcertificaten en anderzijds door de stijgende grondstofprijzen. Heel wat toegevoegde waarde gaat ook verloren, aangezien de toegevoegde waarde van een houten product natuurlijk veel groter is dan deze van de productie van een MWh (subsidies niet meegerekend). Voor het milieu is deze ontwikkeling evenmin duurzaam, aangezien de in hout opgeslagen CO2 bij verbranding onmiddellijk opnieuw in de atmosfeer vrijkomt. Contradictorisch is dat Europa en de nationale overheden alles in het werk stellen (en veel geld veil hebben) om bv. bosbranden te bestrijden o.a. omwille van kwalijke effecten op het milieu, maar anderzijds ook geld besteden onder de vorm van subsidies
om hout te verbranden!
Deze politiek kost ook banen, daar er uiteraard meer werkuren kruipen in het maken van houten producten en meubelen dan in het in een verbrandingsoven storten ervan.
De boodschap van de houtverwerkende industrie is duidelijk: de hiërarchie van het gebruik van hout moet worden gerespecteerd. Hout moet dus allereerst worden gebruikt onder de vorm van producten. Deze moeten zoveel mogelijk worden hergebruikt en gerecycleerd. Pas op het einde van de levensduur van de producten (dus wanneer het technisch of economisch onhaalbaar is ze te recycleren), kunnen houtachtige producten worden ingezet als groene brandstof. Enkel op deze wijze komt men tot duurzame ontwikkeling (hoogste toegevoegde waarde, minst impact op het milieu en beveiliging van tewerkstelling).
Maar de boodschap wordt niet door iedereen goed begrepen. Om te wijzen op de absurditeit van deze situatie en op de gevolgen die deze met zich meebrengt organiseren EPF, de Europese Federatie van het houten Plaatmateriaal, en Fedustria een aantal specifieke acties in de maand oktober 2010. Vooreerst zal op 11 oktober 2010 in de late namiddag (omstreeks 17u) een evenement worden georganiseerd in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement om de problematiek onder de aandacht van de beleidsmakers én van de media te brengen. Het evenement zal worden geïntroduceerd door Arne Quinze (bekend van grote houten kunstwerken zowat overal ter wereld), gevolgd door een panelgesprek met een aantal vooraanstaande Europese en nationale/regionale beleidsmensen. Na het debat wordt de mogelijkheid geboden om het kunstwerk The Sequence van Arne Quinze te bekijken, dat zich naast het Vlaams Parlement bevindt.
Om de problematiek nogmaals onder de (media-)aandacht te brengen en aan te tonen dat de situatie onhoudbaar is, wordt een Europese actiedag gepland op 29 oktober 2010. Die dag wordt actie gevoerd door alle bedrijven uit de Europese platensector en zal de productie er tijdelijk worden stilgelegd, om te wijzen op het houttekort.
Hiermee willen we de overheden, maar ook alle betrokken bedrijven en de consumenten informeren over de dreiging die de houtverwerking boven het hoofd hangt. Aan alle houtliefhebbers wordt dan ook gevraagd om 11 en 29 oktober alvast in hun agenda te noteren. I: guy.vansteertegem@fedustria.be, tel. 0475/38.47.35
27-09-2010, 15:49 geschreven door ber 
|
|
|
 |
10-08-2010 |
Over 50 jaar Unilin ⦠|
Unilin werd opgericht in 1960, 50 jaar geleden dus. In dit kader past het om even stil te staan bij het gouden jubileum van ons bedrijf. Op onze speurtocht naar meer informatie vonden we Frans De Cock en Bernard Thiers bereid om te antwoorden op enkele vragen. Als zonen van de stichters van het bedrijf, hebben ze een goed beeld van een halve eeuw Unilin-geschiedenis. Een verslag van onze babbel met Frans De Cock.
De firma Unilin werd opgericht op 5 maart 1960. In totaal 22 aandeelhouders, hoofdzakelijk familiale ondernemers afkomstig uit de vlasindustrie, bundelden hun middelen om een jaar later te starten met een vlasspaanplaatbedrijf. In die periode werd het algemeen duidelijk dat de vlasindustrie geen toekomst meer kende. Vele familiale ondernemers uit die sector zagen in deze nieuwe industrie hun toekomst liggen en vooral in onze regio rees het aantal vlasspaanplaatbedrijven als paddenstoelen uit de grond.
In het geval van de oprichting van Unilin hebben twee groepen elkaar gevonden, die elk afzonderlijk van plan waren om een industrieel bedrijf op te richten om vlasspaanplaten te produceren. Naast een groep uit Ooigem/Wielsbeke had omstreeks 1960 ook een groep boven Kortrijk (Marke) verregaande plannen om te investeren in een afzonderlijk bedrijf. De twee groepen aandeelhouders vonden elkaar in het project om in Ooigem een bedrijf op te richten op gronden van de familie Aloïs Dewitte in de Schaapdreef langs het kanaal.
Onder de aandeelhouders vinden we verschillende leden van dezelfde familie. Van de familie Van Canneyt waren bijvoorbeeld vier broers aandeelhouder. Andere bekende stichtende families waren bijvoorbeeld Thiers, De Cock, Vanacker, Verbeke. Het waren meestal stille aandeelhouders, waarvan er niet veel ook een functie hadden in het bedrijf. Wel in het bedrijf kwamen Jozef Van Canneyt en later Paul Thiers. De huidige bedrijfsleiders Frans De Cock en Bernard Thiers zijn nog altijd nauw verbonden met het familiale bedrijf Unilin als zonen van de oprichters respectievelijk Maurits De Cock en Roger Thiers.
Aanvankelijk hadden de aandeelhouders nog aandelen aan toonder, maar bij de oprichting werden wel voorwaarden gesteld aan de verhandeling van deze aandelen die binnen de groep moesten blijven. Het aantal aandelen was in verhouding met de inbreng in het bedrijf. Voor de familie Aloïs Dewitte was de inbreng hun terrein, waarop het bedrijf in de Schaapdreef in Ooigem werd opgebouwd. Later werd de bedrijfssite uitgebreid langs het kanaal door de aankoop van grond (tot bijna aan het veevoederbedrijf Vanden Avenne) van de adellijke familie De Ghellinck, die verspreid over gans Wielsbeke heel wat eigendom had. Zo was ondermeer ook de site van Unilin Wielsbeke oorspronkelijk eigendom van deze adellijke familie uit Gentbrugge.
In de loop van de jaren evolueerde de aandelenstructuur enigszins en werden deze als aandelen op naam uitgeschreven. Belangrijk is wel dat door de aandeelhouders nooit misbruik werd gemaakt van hun anonieme aandelen. Alle beslissingen konden gebeuren als groep.
De naam UNILIN is afkomstig uit de samentrekking van Union de Lin of Franse vertaling voor Unie van Vlasondernemers. Bij de zoektocht naar een goede naam voor het bedrijf stootte men op namen met lin die al elders in gebruik waren, tot een bankier de voorzet gaf naar Uni(on). Namen als Interlin, Fibrolin, Eurolin, enz. bestonden al en konden niet meer gebruikt worden.
Groei van het bedrijf
Unilin startte zijn productie van vlasleemvezelplaten in 1961 met één pers op de site in Ooigem. Naast de financiële inbreng van de aandeelhouders kon het bedrijf vlot worden opgestart dankzij de know-how van een ingenieur en de ervaring, flexibiliteit en de noeste werkkracht van de arbeiders, veelal uit de vlasnijverheid. Het werd een succesverhaal en vrij vlug kon gedacht worden aan uitbreiding. In 1966 kwam er al een tweede lijn met nieuwe pers, toen nog altijd etagepersen.
Door de snelle groei van het bedrijf en het te beperkte aanbod van vlaslemen besluit Unilin omstreeks 1967 als één van de eerste vezelplaatbedrijven ook hout als basisgrondstof te gebruiken. Er kwam een houtpark bij in Ooigem en de verdere bloei van het bedrijf was verzekerd. De differentiatie opende ook nieuwe markten en bracht nieuwe klanten aan.
Volgende belangrijke diversificatie was de oprichting van een nieuwe vestiging Unilin Benelux voor isolerende dakelementen langs de Waregemstraat in Desselgem op grond van het vroeger vlasbedrijf van de familie Thiers. De vestiging heet momenteel Unilin Systems en heeft ook sites in Frankrijk en Nederland.
Omstreeks 1985 volgde de overname Anatex langs de Ridder de Ghellinckstraat in Wielsbeke. Het bedrijf was in faling gegaan en had zijn oorsprong bij de groep Linex Gullegem. De bedrijfssite werd volledig vernieuwd en we kennen deze nu als Boards Wielsbeke. De overname van Bospan, de andere pijler van het huidige Boards, dateert van 1991 en ook in de Breestraat werd het bedrijf volledig heringericht.
In 1988 volgde de overname van Fibrolin, producent van gemelamineerde spaanplaten. Dit resulteert snel in de productie van laminaatvloeren onder het merk Quick-Step®. Op de site Fibrolin vinden we nu de volledig vernieuwde vestiging langs de Ooigemstraat en de expresweg N382.
De overname in 1998 van Tivapan te Izegem bewerkstelligt de verdere groei van de gemelamineerde spaanplaten en initieert een nieuwe productie-activiteit: de afwerking van meubeldelen. In de nieuwe productie-eenheid in Bazeilles (Fr) staat Unilin vanaf 1999 in voor de productie van MDF (Medium Density Fibreboards vezelplaten van gemiddelde densiteit) en HDF (High Density Fibreboards). MDF wordt gebruikt bij de productie van de gemelamineerde spaanplaten en HDF als basis voor de Quick-Step® laminaatvloeren. Dit is een onderdeel van de verticale integratie binnen de Groep Unilin. In juli 2003 krijgt de unit laminaatvloeren een nieuwe naam: Unilin Flooring.
In 2001 start Unilin ook op Amerikaanse bodem de productie van laminaatvloeren met de overname van Columbia Flooring in Thomasville (NC). Van hieruit gebeurt de productie en verdeling van Quick-Step® laminaatvloeren in Noord-Amerika. Eind 2003 neemt Unilin een HDF productie-unit over in Mount Gilead (VS). Unilin wordt hierdoor het enige bedrijf op Amerikaanse bodem dat het volledige productieproces van laminaat controleert (verticale integratie). Unilin Flooring finaliseert in 2005 de bouw van een nieuwe productievestiging in Thomasville (NC). Dit hoogtechnologisch uitgeruste bedrijf heeft een productiecapaciteit van 50 miljoen m²/ jaar.
In oktober 2005 wordt de Groep Unilin met behoud van management een deel van de beursgenoteerde multinationale onderneming Mohawk Industries Inc. Unilin had in 2004 met 2.400 werknemers een omzet gerealiseerd van 836 miljoen euro. We onderscheiden nu bij Unilin 4 divisies: MDF- en spaanplaten (Boards), gemelamineerde platen (Decor), daksystemen (Systems) en laminaatvloeren (Flooring). De verticale integratie was een belangrijke factor voor het succes van Unilin en een andere steunpijler is de innovatie.
Quick-Step® is dankzij de sponsoring van een professioneel wielerteam uitgegroeid tot de benchmark in de sector. Unilin is wereldwijde marktleider voor laminaat. Unilin stelt 3.700 personen tewerk in 17 productievestigingen in Europa (Belgïe 7 - Nederland:2 - Frankrijk: 2), de VS (5) en Azië (1). Unilin realiseerde in 2008 een omzet van 1 miljard en maakt deel uit van de internationale beursgenoteerde groep Mohawk die in 2008 een omzet maakte van 7 miljard $.
Passie voor vlas
Toen Frans De Cock omstreeks 1968 in het bedrijf kwam, telde Unilin 98 werknemers. Eind 2009 telde Unilin als groep binnen Mohawk Industries zowat 3700 personeelsleden. Andere opvallende vaststelling is dat in dezelfde periode het aantal bedrijven dat hier in de regio spaanderplaten produceert van 22 is teruggevallen tot slechts twee met naast Unilin enkel nog Spano.
Frans De Cock en Bernard Thiers blijven nog steeds een passie hebben voor vlas. Ze hebben zelf hun jeugd nog doorgebracht midden het vlas in het bedrijf van hun vader. Frans kan nog altijd moeilijk langs een vlasveld rijden zonder te stoppen en ervan te genieten. Een vlasschaard in bloei is voor hem het mooiste dat er is. Ondanks de enorme evolutie in het productaanbod bleef bij Unilin ook de productie van vlasplaten behouden. Het is goed voor een bedrijf om zijn origine nooit te verloochenen. Het is dus een bewuste keuze dat we nog altijd vlasspaanplaten maken in Bospan. Voor al onze producten en in onze diversificatie blijven we trouwens ook nog altijd gebruik maken van spaanplaten. In Systems zijn de spaanplaten de basis voor de dakelementen, elders zijn het bewerkte spaanplaten.
Overname Mohawk
De overname door het beursgenoteerde bedrijf Mohawk Industries Inc. was vooral een gevolg van de moeilijke sterk verspreide aandelenstructuur binnen Unilin met vooral stille aandeelhouders. Het bedrijf Unilin kende geenszins financiële moeilijkheden en kon zonder enig probleem bij de banken terecht voor investeringskapitaal. De overname was dus niet nodig maar er werd wel gezocht naar een oplossing voor de aandelenstructuur. Uiteindelijk kwam de molen op gang, die leidde tot de overname.
Er waren sedert de start in 1960 wel een aantal herstructureringen doorgevoerd, maar het aantal stille vennoten was na verschillende generaties sterk aangegroeid. Eén bepaalde familie telde toen bv. al 47 nakomelingen. Alle aandeelhouders hadden zich tot dan strikt gehouden aan de oorspronkelijke groepsafspraken.
Wielersponsoring Quick-Step
Wielersponsoring heeft het bedrijf een sterke merkbekendheid bezorgd. Frans De Cock herinnert zich de start van de wielersponsoring nog goed, in 1997 eerst als co-sponsor met Mapei in vervanging van GB-Bricobi. De mensen van GB, die met doe-het-zelf-keten Bricobi goede klanten zijn, benaderden ons met de vraag jullie zouden dat moeten doen en ze konden ons overtuigen. De sponsoring leefde onmiddellijk sterk bij het bedrijf. Toen de wagen van Patrick Lefevere s morgens op de parking stond, ging het enthousiaste nieuws al als een lopend vuurtje door de firma dat we zouden sponsoren. Toen Mapei vier jaar later stopte, namen we in 2003 de ploeg als hoofdsponsor over. Met wieleridolen als Museeuw, Bettini (ook Olympisch Kampioen) en Boonen werd Quick-Step wereldkampioen. Nu is er nog een contract tot eind 2011 en wat het daarna wordt, zal een beslissing worden van de jonge generatie.
(Deze bijdrage verscheen in ons personeelsblad UNILINK. Bijkomende informatie over de UNILIN-geschiedenis blijft welkom. Op zondag 26 september volgt nav. 50 JAAR UNILIN een opendeurdag in vier Unilin-vestigingen voor alle personeelsleden.)
10-08-2010, 00:00 geschreven door ber 
|
|
|
 |
18-03-2010 |
Volg gratis computer- en internetles |
Binnen de houtsectoren (PC 125 en 126) komen arbeiders vaak in contact met de computer. Een basiskennis van de meest verspreide programmas en het internet is een pure noodzaak geworden.
De computer gebruiken en het internet verkennen is eenvoudiger dan je denkt. Met een beetje hulp ben je zo vertrokken. Opleidings Centrum Hout biedt met plezier die hulp. Iets voor jou? Dan krijg je gratis computer- en internetles voor werknemers die vooruit willen! In een klein groepje, waar alle ruimte is voor vragen, krijg je praktische tips van ervaren lesgevers. Je leert hoe je met een computer werkt, hoe je makkelijk informatie opzoekt op het internet, hoe je e-mails verstuurt, beantwoordt en bewaart.
Deze opleiding is gratis voor alle arbeiders PC 125 en 126. Anderen kunnen de opleiding ook bijwonen mits het betalen van 32 euro inschrijvingsgeld (in deze prijs is een uitgebreid naslagwerk inbegrepen). Je kunt de opleiding volgen op zaterdagvoormiddag.
Voor deze lessen werkt OCH samen met SYNTRA Vlaanderen en haar diverse lesplaatsen. Zo volg je les in je eigen buurt. Om in te schrijven, bel nu naar het nummer 057 22 97 22. Vermeld OCH (Opleidings Centrum Hout), je naam, adres, telefoonnummer en rijksregisternummer. SYNTRA stuurt je een bevestiging van je inschrijving en de routebeschrijving naar het centrum. Syntra heeft bij ons kantoren in Roeselare, Waregem en Kortrijk.
http://www.och-cfb.be/nl/newsdetail.asp?NewsID=150
18-03-2010, 11:47 geschreven door ber 
|
|
|
 |
25-01-2010 |
Manifestatie vrijdag 29 januari 2010 |
Manifestatie vrijdag 29 januari 2010
|
|
|

|
|
|
|
29 januari - Manifestatie voor werk, respect en sociale rechtvaardigheid |
Beste vriend(in),
In alle sectoren en regios treffen zware herstructureringen duizenden werknemers. Met bovenop vele individuele ontslagen in KMOs. Onze werknemers zijn het slachtoffer van de financiële en economische crisis. De oorzaken: ongereguleerd kapitalisme, losgeslagen speculanten, hebzucht van management, maatschappelijk onverantwoord ondernemen
Als werknemers nemen we dit niet langer. Wij eisen een gereguleerde en duurzame economie. Een rechtvaardige maatschappij gestoeld op waardige jobs. Daarom organiseert ACV samen met ABVV en ACLVB op vrijdag 29 januari een mars voor werk, respect en rechtvaardigheid in Brussel.
De belangrijkste eisen die we naar voor schuiven zijn:
- stop het schaamteloos dumpen van werknemers;
- behoud en creatie van jobs in ons land en in Europa;
- meer jobs voor jongeren en werklozen;
- geen overheidssteun meer aan bedrijven zonder voorwaarden inzake behoud en creatie van jobs;
- verdediging van werkgelegenheid in de openbare diensten;
- begeleiding van werklozen en opschorting van het systeem van controle op de beschikbaarheid, in afwachting van een grondige hervorming van dit systeem.
Onze vakbondsbetoging staat open voor al wie onze eisen ondersteunt. We rekenen op al onze militanten en op zoveel mogelijk mensen! Spreek af met je collegas!
In een video-interview voor ACV-online schetst Luc Cortebeeck het belang van deze manifestatie.
Over het parcours is nog geen uitsluitsel. Het ACV stelt voor om te verzamelen op het Schumanplein en van daar naar het Rogierplein te stappen. We verzamelen om 10u, de speeches zijn voorzien om 10.45u en het vertrek om 11u. Op de ACV-website www.acv-online.be zal zodra beschikbaar alle praktische informatie gepubliceerd worden. Je kunt uiteraard ook terecht bij je organisatie (beroepscentrale en/of gewestelijk verbond) voor meer informatie en praktische afspraken.
|
|
Download pamflet manifestatie 29 januari |
25-01-2010, 22:09 geschreven door acv 
|
|
|
 |
21-01-2010 |
Steun voor Haïti |
Oproep aan de bouwsector:
steun samen met de sector HAITI LAVI
Maandagnamiddag 12 januari, werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 15 km van Port-au-Prince, waar meer dan een miljoen mensen wonen. Haïti is een van de armste landen ter wereld en kampt al vele jaren met de gevolgen van geweld, onveiligheid en opeenvolgende natuurrampen. De aardbeving maakte de situatie nog dramatischer.
§ HAITI LAVI 12-12
Het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties lanceerde op 14 januari 2010 een grootschalige solidariteitsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti met het gemeenschappelijke rekeningnummer 12-12.
§ De bouwsector steunt HAITI LAVI
De bouwsector verenigt de krachten en helpt mee aan de heropbouw van Haïti. De volledige sector draagt deze gezamenlijke actie. We blijven zo op de hoogte welke projecten met de middelen van de sector werden gerealiseerd.
§ Uw hulp is nodig!
Wilt u zich engageren voor het goede doel?
Stort vandaag nog uw bijdrage op rekeningnummer
000-0000012-12
met volgende mededeling:
1212001341 de bouwsector bouwt!
De giften worden verdeeld volgens een vaste sleutel onder de hulporganisaties van HAITI LAVI.
Een deel van de middelen wordt opengesteld voor projectvoorstellen van NGOs die in Haïti relevante acties ondernemen in het kader van deze hulpactie, zowel op korte als lange termijn.
Giften vanaf 30 geven automatisch recht op een fiscaal attest. (Giften gedoneerd in 2010 gelden voor uw inkomsten in 2010.)
21-01-2010, 12:10 geschreven door ber 
|
|
|
 |
18-01-2010 |
Unilin blijft investeren in mensen... |
Uit De Zondag 17 januari 2010
Rubriek : SPRAAKMAKER in het kader van de jaarlijkse jobbeurs in de afdeling QuickStep op 29 en 30 januari ek.
Blijven investeren in mensen"
Nick Leenaert Unilin : "De mensen maken de organisatie"
Unilin is een houtverwerkend bedrijf dat deel uit-, maakt van de Amerikaanse beursgenoteerde groep Mohawk, wereldwijd nummer één in vloer-bekleding. Wat in 1960 begon als een familie-bedrijf, is vandaag uitgegroeid tot een multinational die zo'n 3.700 medewerkers te werk stelt.
Omdat de crisis ook in de bouwsector heeft toegeslagen, voelen alle sectoren die ermee verwant zijn de weerslag. Hoe probeert Unilin een antwoord te bieden op de crisis ?
Nick Leenaert, Talent Manager: "Voor Unilin is het duidelijk dat de lange termijn belangrijker is dan de korte termijn. Vandaar ook dat we de kostenreductie, die als gevolg van de crisis nodig is, in een breder kader zien. Echt succes creëren, is een werk van lange adem en blijven investeren in mensen is daar een wezenlijk onderdeel van. Aan onze medewerkers bieden we daarom de kans om een breed opleidingstraject te volgen. Als medewerkers op die manier de bagage opdoen om later grenzen te helpen verleggen, dan is de investering beslist de moeite waard. Evenwichtige teams zullen uiteindelijk het verst komen. De mensen maken bij ons de organisatie en niet omgekeerd."
Bij Unilin blijft er dus ruimte voor aanwervingen. Wat zijn de voordelen van een job bij Unilin ?
"Wie bij Unilin aan de slag gaat, krijgt een mooi verloningspakket. En je komt terecht in een dynamisch team en een hoogtechnologische werkomgeving. Maar er is meer. De nieuwe medewerker kan rekenen op een goed onthaal en werkzekerheid in een gezonde onderneming. Eén van de elementen die kandidaten over de streep trekken is duidelijk de sfeer. Het heeft misschien ook te maken met het feit dat we nauw betrokken zijn bij de sport. Ook in ons team heerst een sfeer waarin men gemotiveerd samen strijdt om een doel te bereiken. Om mensen verder te laten groeien, investeren we bovendien voortdurend in opleiding."
Wat zijn voor Unilin de uitdagingen naar de toekomst toe ?
"Het is voor ons een uitdaging om alert te blijven inspelen op verandering, maar vooral om voortdurend nieuwe producten op de markt te blijven brengen. Productinnovatie is een belangrijk aspect waarvoor Unilin gekend is. Daarnaast blijft veiligheid een zeer belangrijke factor. Wij wensen immers enkel te produceren in veilige omstandigheden. Ons langetermijndenken blijkt ook uit de ondertekening van het Charter Duurzaam Ondernemen. Duurzaam ondernemen, met aandacht voor mens en natuur staat centraal. Unilin is geen bedrijf dat enkel aan kortetermijnwinst denkt, integendeel, duurzame winst is het automatische resultaat van investeringen op lange termijn. En als we spreken over investeringen, dan hebben we het niet alleen over investeringen in automatisering om de productiviteit te verhogen, maar ook over investeringen in veiligheid.
(Foto GRF)
18-01-2010, 00:23 geschreven door ber 
|
|
|
 |
15-10-2009 |
Unilin ondertekent Charter Duurzaam Ondernemen |
 Maandag 12 oktober ondertekende Unilin het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Filiep De Vos van Wielsbeke. Via de deelname aan het Charter engageren deze bedrijven zich om te werken rond 10 themas die hen ondersteunen bij het uitbouwen van een toekomstgericht duurzaam beleid dat focust op mens en milieu.
Samen met Unilin in Wielsbeke ondertekende ook Electrawinds Biostoom uit Oostende het Charter en dit brengt het totaal aantal ondertekenaars sinds de lancering van het initiatief in 2008 op 78 bedrijven. De eerste 11 bedrijven ondertekenden het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen in maart 2009. Uitgangsprincipe van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen is het vrijwillig streven naar continue verbetering op bedrijfs- en maatschappelijk vlak door evenwichtige aandacht te besteden aan economische, milieu en sociale impact tijdens de dagelijkse bedrijfsvoering.
Voor UNILIN is duurzaam ondernemen, met aandacht voor mens en natuur, een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast hecht UNILIN ook belang aan een open communicatie met hun voornaamste stakeholders als zijnde interne- en externe personeelsleden, aandeelhouders, pers, klanten, buurtbewoners, regionale en provinciale besturen, leveranciers, etc. Het Charter is een hulpinstrument om het bedrijfsbeleid rond duurzaam ondernemen te structureren en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu, sociaal en economisch vlak. Een evenwichtig en performant bedrijf besteedt immers op een evenwichtige en geïntegreerde manier aandacht aan economische, milieu en sociale aspecten.
Door het ondertekenen van het Charter Duurzaam Ondernemen, engageert UNILIN bvba divisie Flooring/Decor (Wielsbeke) zich om bijzondere aandacht te besteden aan de economische (Profit), Milieu (Planet) en Sociale impact (People) binnen het bedrijfsbeleid. Deze strategie sluit perfect aan bij de doelstellingen en visie van UNILIN.
Planet
Als houtverwerkend bedrijf weet UNILIN als geen ander dat hout schaars is. Onder het motto We give wood a second life wordt houtafval samen met vers hout verwerkt tot halffabrikaten en/of innoverende producten.
De natuur is voor UNILIN niet enkel een belangrijke bron van inspiratie, het bedrijf draagt er ook een hart voor. Zo behaalde UNILIN, na het uitvoeren van enkele bijzondere inspanningen, het PEFC label. Met deze boscertificatie helpt UNILIN bewust mee aan de instandhouding en het duurzaam beheer van de bossen in Europa.
People
Als snelgroeiend en innoverend hoog technologisch bedrijf binnen de regio West-Vlaanderen weet UNILIN dat het menselijk kapitaal dé ruggengraat is voor een welvarende onderneming. Een continue investering in het huidig en toekomstig personeelsbeleid is dan ook van uitermate belang. UNILIN gelooft sterk dat gedreven en competente medewerkers de belangrijkste motor zijn voor het succes van het bedrijf. UNILIN biedt zijn werknemers de kans om te leren en te groeien. Bovendien voorziet het de nodige opleidingen en evaluatieprocessen om binnen het bedrijf een boeiende carrière uit te bouwen. De inspanningen op HR beleid werden in 2009 bekroond met het Top of Employer certificaat.
Profit
Via het benchmarkconvenant ontwikkelt UNILIN bijzonder veel energiebesparende maatregelen, om zo tot de wereldtop te behoren.
Dat UNILIN Duurzaam Ondernemen hoog in het vaandel draagt, bewijst de deelname aan het Duurzaamheidcharter binnen de afdelingen Flooring/Decor te Wielsbeke.
De vele bestaande en nieuwe actiepunten van UNILIN zijn erop gericht om zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren. Zo moest de eerste fietsdag de personeelsleden aanzetten om bewust te kiezen voor een duurzaam transportmiddel.
Méér dan 100 enthousiaste deelnemers trotseerden de barre weersomstandigheden en legden samen meer dan 2.000 duurzame kilometers af per fiets.
Tijdens een jaarlijkse evaluatie beoordeelt een team van onafhankelijke deskundigen de geleverde prestaties en denkt het evaluatieteam constructief mee over aandachtspunten en verbeteropties. Bij een positieve evaluatie worden de bedrijven gehonoreerd voor hun prestaties op een feestelijke academische zitting en ontvangen ze het jaarcertificaat. De eerste uitreiking van de jaarcertificaten van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen vond plaats op de academische zitting op 24 juni 2009, 54 bedrijven konden het jaarcertificaat in ontvangst nemen.
Naast de uitvoering van het jaarlijkse actieplan hecht het Charter belang aan ervaringsuitwisseling. Via diverse initiatieven worden goede praktijken ruimer verspreid. Ervaringsuitwisselingsclubs worden aangevuld met publicaties van succesvolle realisaties. Recent zag de katern Milieu-investeringen in beeld (3) van ecoTips het daglicht. Deze katern bundelt artikels die het voorbije jaar in het vaktijdschrift verschenen.
Het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen is een initiatief van de POM West-Vlaanderen, VOKA KvK West-Vlaanderen en Bureau Veritas Certification. Het wordt ondersteund door de Vlaamse overheid en de Provincie West-Vlaanderen.
www.pomwvl.be
15-10-2009, 00:00 geschreven door ber 
|
|
|
 |
02-09-2009 |
Europese Conferentie Plaatverwerkende nijverheid |
Praag 24-26 juni 2009 - Eind juni was er een 3-daags congres in Praag over de geperste panelen. Drie militanten van het ACV kregen de kans daaraan deel te nemen. De drie militanten waren David Verbeke (nv Spano), Roland Tijtgat (nv Bospan) en Heino Devos (nv Linopan). De begeleiders van het ACV, die tevens van de partij waren, waren Jacques Lefevere en Frieda Heireman. We brengen hier een verslag van David.
Woensdagmorgen heel vroeg uit de veren, want we werden al om 5 h verwacht op de luchthaven. Alle formaliteiten en de vlucht verliepen heel vlot, zodoende dat we al om 9h30 aankwamen in ons hotel, waar de conferentie doorging. Gestaag arriveerden de deelnemers, die uit alle hoeken van Europa kwamen. Er waren deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Italië, Roemenië, Frankrijk, Polen en Zweden.
Woensdagnamiddag werd het startschot gegeven en we gingen van start met een voorstelling, land per land, over de economische situatie per bedrijf. Rap werd duidelijk dat de crisis, alle aanwezige bedrijven zwaar onderuit aan het halen was. Opmerkelijk was wel dat de kleinere bedrijven, meer gevrijwaard bleven ten opzichte van de grotere. Tevens konden wij opmaken dat er nog veel werk aan de boeg is in enkele landen wat betreft de syndicale kant van de zaak.
Onder andere in Bulgarije en Roemenië wordt er momenteel zelfs bepaalde periodes gratis gewerkt, en dit onder druk van de desbetreffende regeringen, maar wel met de goedkeuring van de vakbonden! Bij ons is zoiets niet denkbaar. De grotere spelers op de markt, spraken allemaal over nakende sluitingen, productie-verminderingen, onslagen,
Er staat ons dus op Europees vlak, nog het één en ander te wachten, en dit in negatieve zin. Want niemand weet wanneer de crisis uit de huidige malaise zal geraken. Wel kunnen we vertellen dat België, in vergelijking met andere landen, tot op heden redelijk gespaard gebleven is.
Donderdagvoormiddag werd daarop verdergegaan en daarop aansluitend kregen we een presentatie van de Hamburgse Universiteit, over nieuwe innovaties die nu al op de markt zijn of op de markt gaan komen. Bedrijven proberen nieuwe producten te ontwikkelen, om nieuwe markten te kunnen aansnijden om toch maar te kunnen produceren in plaats van achteruit te boeren met de huidige gefabriceerde producten. De variatie van nieuwe producten was indrukwekkend. Het enige probleem is, dat de ontwikkeling en de lancering van een nieuw product, lange tijd in beslag neemt, en dus niet direct resultaat heeft!
Op vrijdag werd er een voorstelling gegeven i.v.m. formaldehyde. Formaldehyde is een kankerverwekkend gas dat vrijkomt bij de produktie van geperste panelen. Wat zeer opmerkelijk was, was het feit dat we te zien kregen dat de emissie-drempel in tal van landen verschillend was. Tevens blijkt ook dat in veel landen zelfs geen structuur zit in de manier van meten van die emissie. Daaruit afleidend kunnen we stellen dat veel arbeiders in bepaalde Europese landen, dagelijks geconfronteerd worden met roofbouw op hun lichaam!
Nochtans bestaan er genoeg manieren om de arbeiders te beschermen tegen de blootstelling van die formaldehyde, maar die manieren zijn momenteel een te grote kost voor bepaalde bedrijven in de huidige economische toestand. Ook het feit dat in bv. de Oostbloklanden, de vakbonden niet genoeg armslag hebben speelt daarin een grote rol. Daarmee werd vrijdagnamiddag een punt gezet achter het congres, en kregen we de kans om de stad ook eens te verkennen. Daar wij het geluk hadden dat onze terugvlucht gepland stond op zaterdag om 18.50 u., hebben wij ook nog gans de zaterdag kunnen proeven van de Praagse bezienswaardigheden.
Terugkijkend op die 3 dagen, kunnen we stellen dat het een enorm leerrijke ervaring is geweest, die tot in de puntjes verzorgd was. Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar
02-09-2009, 00:00 geschreven door ber 
|
|
|
 |
22-07-2009 |
Afscheid van Yves |
Dankbaar om alles wat hij voor ons betekende
Melden we u het heengaan van
De Heer
Yves Verthé
Echtgenoot van Mevrouw Caroline Vandorpe
Papa van Jary
Geboren in Kuurne op 9 september 1966
En overleden te Wielsbeke op 17 juli 2009
De plechtige uitvaartdienst, waartoe u vriendelijk wordt uitgenodigd, zal plaatsvinden in de St.Michielskerk (Centrum) te Kuurne op vrijdag 24 juli 2009 om 10.00 uur gevolgd door de teraardebestelling op het gemeentelijk kerkhof te Kuurne.
De offerande geldt als rouwbegroeting
De overledene kan begroet worden in het funerarium Vanwijnsberghe, St Michielsweg 13 te Kuurne, elke werkdag van 15 uur tot 18.30 u.
Moge Yves in vrede rusten.
Wielsbeke 17 juli 2009
22-07-2009, 14:34 geschreven door ber 
|
|
|
 |
28-05-2009 |
Unilin Board schrapt 25 jobs |
Op de website van Focus-wetv-kw.rnew met nieuws uit de regio vinden we volgende aankondiging met bovenstaande titel. Bijgepubliceerde foto toont een verkeerd bedrijfsgebouw met opschrift Quick Step.
Wielsbeke - Nadat Uniling Flooring een maand geleden zijn vestiging in Moeskroen sloot, en ruim 70 mensen hun job verloren, maakt de directie bekend dat er moet afgeslankt worden in zusterbedrijf Unilin Boards in Wielsbeke. Daar worden spaanderplaten gemaakt. Er zouden tot 25 mensen worden ontslagen.
Midden augustus schakelt men er in één afdeling over van 5 naar 3ploegen. Hierdoor zouden ruim 20 mensen moeten afvloeien. De directie hoopt dat ze de zaak kan klaren zonder naakte ontslagen. Tijdelijke contracten zouden niet worden verlengd en oudere werknemers zouden met brugpensioen gestuurd worden. In de spaanderplatenfabriek in Wielsbeke was er de voorbije maanden vaak werkloosheid.
De bovenstaande persmededeling is blijkbaar vandaag doorgestuurd. De beslissing werd eerst dinsdag 26 mei bekendgemaakt aan de ondernemingsraad, waarna het personeel werd uitgenodigd aan informatiebijeenkomsten dinsdagavond en gisteren middag. Daarop werd ons meegedeeld dat er enkele bijkomende herstructureringen worden uitgevoerd. Enerzijds zullen de afdelingen van Unilin Wielsbeke, Bospan en Ooigem in het vervolg nog meer als één eenheid Unilin Boards worden functioneren met één hiërarchische structuur.
Anderzijds noopt de blijvende economische crisis met overproductie tot een bijkomende structurele aanpak, waarbij op bepaalde werkposten het aantal ploegen wordt teruggebracht naar 2 of 3 ploegen. Dat zou met zich meer brengen dat in totaal 25 jobs sneuvelen. In eerste instantie wordt geprobeerd om dat terugbrengen van het aantal jobs in te vullen door het afschaffen van interimjobs, het stopzetten van tijdelijke contracten, het niet invullen van vacatures en het aanmoedigen van brugpensioen.
Concreet zijn de operationele aanpassingen vanaf 10 augustus de volgende :
 Ooigem : - afbouw vrachtwagenchauffeurs naar max 2/ploeg
- dispatcher ooigem stopzetting functie

Bospan :
- bullchauffeur stoppen met WE
- kraanman/bull afbouw 2 pl + WE naar 2 pl
- hakker afbouw van 2 ploeg naar dag
- verspaanderij afbouw van 3 naar 2 medewerkers /ploeg
 Wielsbeke :
- losplaats van 2 pl + we naar 2 pl
- slijperij van 5 pl naar 3 pl
- persbediener 3 van 5 pl naar 3 pl
- heftruck 3 van 5 pl naar 3 pl
- stoker van 5 pl naar 3 pl
- schuurder/zaagbediener/heftruck/binder van 3 pl naar 2 pl
Omtrent de hervorming van de hiërarchische lijn om een betere samenwerking te bekomen werd ons meegedeeld dat :
Er komt één productie directeur voor beide sites, nl. Norbert Vercruysse met als assistenten Bram Pauwels en Jacques Goeminne. Technisch directeur voor beide sites wordt Pierre Zuliani. Per bedrijfssite krijgen we één operations-manager met Henk Vanwijmelbeke voor Wielsbeke en Pieter Decroubele voor Bospan. Voor beide sites komt er slechts één verantwoordelijke per afdeling. Dit zijn Hendrik Moerman voor de houtvoorbereiding, Pierre Vermeersch voor de afwerking en Ronny Mignauw voor de verzending. Lieven Vandoorne is samen met Bert Galle verantwoordelijk voor werkvoorbereiders en magazijn. Fabrice wordt verantwoordelijk voor alle personeel en technisch beheer voor mekaniekers, electriekers, garage en algemeen ondernhoud.
In verband met het sneuvelen van 25 jobs kregen we op de informatievergadering al het vooruitzicht dat daarvan 14 jobs zouden wegvallen in Wielsbeke. Over de al gevonden wegvloeiingen werden aantallen genoemd van vier interims en 5 tijdelijken. Het aantal niet ingevulde vacatures is niet genoemd en voor de ontslagen voor brugpensioen worden voorstellen van kandidaten ingewacht. Inzake de voorwaarden voor brugpensioen zou voor de 56-jarigen met 40 jaar beroepsarbeid (gewerkt vanaf 17-jarige leeftijd) een versoepeling komen waarbij de voorwaarden van jaren dienst in de sector en/of bedrijf zouden wegvallen. Het is ook duidelijk dat de eventuele overblijvende ontslagen niet noodzakelijk zullen vallen in de betrokken werkposten, waar het werkcapaciteit wordt gereduceerd.
28-05-2009, 17:36 geschreven door acv 
|
|
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
|
|
 |