
We willen u hier zeker de bijdrage op 25 april 2008 in het weekblad Visie (ledenblad ACV, CM en ACW) niet onthouden. Daarin antwoorden onze lijsttrekkers Johan Claerhout (Unilin Wielsbeke) en Roland Tytgat (Ondernemingsraad Unilin Bospan) op de actuele vraag over de problematiek van het fijn stof in de regio. Het is duidelijk dat deze problematiek ook belangrijk is voor ons bedrijf en het in het belang van iedereen is om hier gepast en in overleg op te reageren
Johan en Roland over strijd tegen fijn stof bij Unilin Boards
Als mensen in de Leiestreek het over milieu hebben wijzen ze, al dan niet terecht, snel met de vinger richting spaanders. U kunt er niet naast kijken de drogers spuwen dikke rookkolommen richting hemel. Vrachtwagens rijden op en af met recyclagemateriaal (houtafval) die meer en meer als grondstof gebruikt worden voor het vervaardigen van plaatmateriaal.
Visie: Is men zich in de sector bewust van het imagoprobleem op het gebied van milieu?
Roland: Toch wel hoor! De interne richtlijnen bijvoorbeeld voor het schoonmaken van camions na het lossen om te vermijden dat stof op de openbare weg en in de omgeving opdwarrelt, moeten strikt nagekomen worden. Overigens de overheid (AMINAL) kijkt streng toe en controleert meer dan ons lief is. De emissienormen verstrengen in zoverre dat investeren in nieuwe drogers onvermijdelijk werd.
Visie: De Vlaamse overheid heeft de strijd aangevat tegen fijn stof (PMio en 2,5). De metingen in de regio zijn op bepaalde momenten bepaald ongunstig (meetpunt in Oostrozebeke).
Johan: Niet dat de ondernemingen hun verantwoordelijkheid terzake mogen ontvluchten toch is het aandeel van de industrie(25°/o) vrij gering om de simpele reden dat er al gesofistikeerde filters worden gebruikt. Landbouw (3 5%!), het verkeer en de verwarmingsinstallaties van particulieren vormen een veel groter probleem. Wie rijdt er nu al rond met een roetfïïter?
De stijgende energieprijzen zorgen dat de goeie oude houtkachel(soms letterlijk te nemen) aan een revival toe is maar hier is het gezegde van toepassing dat vele kleintjes een groot maken, als je weet wat ik bedoel.
Visie: Hoe houden jullie dit allemaal bij?
Johan en Roland: Jaarlijks is er het milieurapport en het rapport van de milieucoördinator. Deze rapporten worden tezamen met Frans D'Haeyere, de milieudeskundige van het ACV, doorgenomen. Beetje bij beetje steek je daar wat van op. Samen met de vorming die het ACV en de centrale Bouw en Industrie voorziet komen we al een heel eind ver.
Artikel Lode Windels
26-04-2008, 00:00 geschreven door syndi 
|