Praag 24-26 juni 2009 - Eind juni was er een 3-daags congres in Praag over de geperste panelen. Drie militanten van het ACV kregen de kans daaraan deel te nemen. De drie militanten waren David Verbeke (nv Spano), Roland Tijtgat (nv Bospan) en Heino Devos (nv Linopan). De begeleiders van het ACV, die tevens van de partij waren, waren Jacques Lefevere en Frieda Heireman. We brengen hier een verslag van David.
Woensdagmorgen heel vroeg uit de veren, want we werden al om 5 h verwacht op de luchthaven. Alle formaliteiten en de vlucht verliepen heel vlot, zodoende dat we al om 9h30 aankwamen in ons hotel, waar de conferentie doorging. Gestaag arriveerden de deelnemers, die uit alle hoeken van Europa kwamen. Er waren deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Italië, Roemenië, Frankrijk, Polen en Zweden.
Woensdagnamiddag werd het startschot gegeven en we gingen van start met een voorstelling, land per land, over de economische situatie per bedrijf. Rap werd duidelijk dat de crisis, alle aanwezige bedrijven zwaar onderuit aan het halen was. Opmerkelijk was wel dat de kleinere bedrijven, meer gevrijwaard bleven ten opzichte van de grotere. Tevens konden wij opmaken dat er nog veel werk aan de boeg is in enkele landen wat betreft de syndicale kant van de zaak.
Onder andere in Bulgarije en Roemenië wordt er momenteel zelfs bepaalde periodes gratis gewerkt, en dit onder druk van de desbetreffende regeringen, maar wel met de goedkeuring van de vakbonden! Bij ons is zoiets niet denkbaar. De grotere spelers op de markt, spraken allemaal over nakende sluitingen, productie-verminderingen, onslagen,
Er staat ons dus op Europees vlak, nog het één en ander te wachten, en dit in negatieve zin. Want niemand weet wanneer de crisis uit de huidige malaise zal geraken. Wel kunnen we vertellen dat België, in vergelijking met andere landen, tot op heden redelijk gespaard gebleven is.
Donderdagvoormiddag werd daarop verdergegaan en daarop aansluitend kregen we een presentatie van de Hamburgse Universiteit, over nieuwe innovaties die nu al op de markt zijn of op de markt gaan komen. Bedrijven proberen nieuwe producten te ontwikkelen, om nieuwe markten te kunnen aansnijden om toch maar te kunnen produceren in plaats van achteruit te boeren met de huidige gefabriceerde producten. De variatie van nieuwe producten was indrukwekkend. Het enige probleem is, dat de ontwikkeling en de lancering van een nieuw product, lange tijd in beslag neemt, en dus niet direct resultaat heeft!
Op vrijdag werd er een voorstelling gegeven i.v.m. formaldehyde. Formaldehyde is een kankerverwekkend gas dat vrijkomt bij de produktie van geperste panelen. Wat zeer opmerkelijk was, was het feit dat we te zien kregen dat de emissie-drempel in tal van landen verschillend was. Tevens blijkt ook dat in veel landen zelfs geen structuur zit in de manier van meten van die emissie. Daaruit afleidend kunnen we stellen dat veel arbeiders in bepaalde Europese landen, dagelijks geconfronteerd worden met roofbouw op hun lichaam!
Nochtans bestaan er genoeg manieren om de arbeiders te beschermen tegen de blootstelling van die formaldehyde, maar die manieren zijn momenteel een te grote kost voor bepaalde bedrijven in de huidige economische toestand. Ook het feit dat in bv. de Oostbloklanden, de vakbonden niet genoeg armslag hebben speelt daarin een grote rol. Daarmee werd vrijdagnamiddag een punt gezet achter het congres, en kregen we de kans om de stad ook eens te verkennen. Daar wij het geluk hadden dat onze terugvlucht gepland stond op zaterdag om 18.50 u., hebben wij ook nog gans de zaterdag kunnen proeven van de Praagse bezienswaardigheden.
Terugkijkend op die 3 dagen, kunnen we stellen dat het een enorm leerrijke ervaring is geweest, die tot in de puntjes verzorgd was. Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar
02-09-2009, 00:00 geschreven door ber 
|