 Maandag 12 oktober ondertekende Unilin het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Filiep De Vos van Wielsbeke. Via de deelname aan het Charter engageren deze bedrijven zich om te werken rond 10 themas die hen ondersteunen bij het uitbouwen van een toekomstgericht duurzaam beleid dat focust op mens en milieu.
Samen met Unilin in Wielsbeke ondertekende ook Electrawinds Biostoom uit Oostende het Charter en dit brengt het totaal aantal ondertekenaars sinds de lancering van het initiatief in 2008 op 78 bedrijven. De eerste 11 bedrijven ondertekenden het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen in maart 2009. Uitgangsprincipe van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen is het vrijwillig streven naar continue verbetering op bedrijfs- en maatschappelijk vlak door evenwichtige aandacht te besteden aan economische, milieu en sociale impact tijdens de dagelijkse bedrijfsvoering.
Voor UNILIN is duurzaam ondernemen, met aandacht voor mens en natuur, een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast hecht UNILIN ook belang aan een open communicatie met hun voornaamste stakeholders als zijnde interne- en externe personeelsleden, aandeelhouders, pers, klanten, buurtbewoners, regionale en provinciale besturen, leveranciers, etc. Het Charter is een hulpinstrument om het bedrijfsbeleid rond duurzaam ondernemen te structureren en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu, sociaal en economisch vlak. Een evenwichtig en performant bedrijf besteedt immers op een evenwichtige en geïntegreerde manier aandacht aan economische, milieu en sociale aspecten.
Door het ondertekenen van het Charter Duurzaam Ondernemen, engageert UNILIN bvba divisie Flooring/Decor (Wielsbeke) zich om bijzondere aandacht te besteden aan de economische (Profit), Milieu (Planet) en Sociale impact (People) binnen het bedrijfsbeleid. Deze strategie sluit perfect aan bij de doelstellingen en visie van UNILIN.
Planet
Als houtverwerkend bedrijf weet UNILIN als geen ander dat hout schaars is. Onder het motto We give wood a second life wordt houtafval samen met vers hout verwerkt tot halffabrikaten en/of innoverende producten.
De natuur is voor UNILIN niet enkel een belangrijke bron van inspiratie, het bedrijf draagt er ook een hart voor. Zo behaalde UNILIN, na het uitvoeren van enkele bijzondere inspanningen, het PEFC label. Met deze boscertificatie helpt UNILIN bewust mee aan de instandhouding en het duurzaam beheer van de bossen in Europa.
People
Als snelgroeiend en innoverend hoog technologisch bedrijf binnen de regio West-Vlaanderen weet UNILIN dat het menselijk kapitaal dé ruggengraat is voor een welvarende onderneming. Een continue investering in het huidig en toekomstig personeelsbeleid is dan ook van uitermate belang. UNILIN gelooft sterk dat gedreven en competente medewerkers de belangrijkste motor zijn voor het succes van het bedrijf. UNILIN biedt zijn werknemers de kans om te leren en te groeien. Bovendien voorziet het de nodige opleidingen en evaluatieprocessen om binnen het bedrijf een boeiende carrière uit te bouwen. De inspanningen op HR beleid werden in 2009 bekroond met het Top of Employer certificaat.
Profit
Via het benchmarkconvenant ontwikkelt UNILIN bijzonder veel energiebesparende maatregelen, om zo tot de wereldtop te behoren.
Dat UNILIN Duurzaam Ondernemen hoog in het vaandel draagt, bewijst de deelname aan het Duurzaamheidcharter binnen de afdelingen Flooring/Decor te Wielsbeke.
De vele bestaande en nieuwe actiepunten van UNILIN zijn erop gericht om zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren. Zo moest de eerste fietsdag de personeelsleden aanzetten om bewust te kiezen voor een duurzaam transportmiddel.
Méér dan 100 enthousiaste deelnemers trotseerden de barre weersomstandigheden en legden samen meer dan 2.000 duurzame kilometers af per fiets.
Tijdens een jaarlijkse evaluatie beoordeelt een team van onafhankelijke deskundigen de geleverde prestaties en denkt het evaluatieteam constructief mee over aandachtspunten en verbeteropties. Bij een positieve evaluatie worden de bedrijven gehonoreerd voor hun prestaties op een feestelijke academische zitting en ontvangen ze het jaarcertificaat. De eerste uitreiking van de jaarcertificaten van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen vond plaats op de academische zitting op 24 juni 2009, 54 bedrijven konden het jaarcertificaat in ontvangst nemen.
Naast de uitvoering van het jaarlijkse actieplan hecht het Charter belang aan ervaringsuitwisseling. Via diverse initiatieven worden goede praktijken ruimer verspreid. Ervaringsuitwisselingsclubs worden aangevuld met publicaties van succesvolle realisaties. Recent zag de katern Milieu-investeringen in beeld (3) van ecoTips het daglicht. Deze katern bundelt artikels die het voorbije jaar in het vaktijdschrift verschenen.
Het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen is een initiatief van de POM West-Vlaanderen, VOKA KvK West-Vlaanderen en Bureau Veritas Certification. Het wordt ondersteund door de Vlaamse overheid en de Provincie West-Vlaanderen.
www.pomwvl.be
15-10-2009, 00:00 geschreven door ber 
|