Wij zijn opgegroeid met de gedachte dat schuld en boete leiden tot loutering. Dus ook al deed je iets dat niet hoorde, als je je maar genoeg schuldig voelt en maakt dat je hiervoor boet, dan is het in orde. Nu komt de vraag hoe je kan veranderen als je je niet schuldig voelt, als je niet beseft dat je iets "verkeerd" gedaan hebt. Bij dit "schuldig voelen" horen dan ook straf/boete en beloning : wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe.
Ik wil hier één bepaalde invalshoek nemen, nl. die van de religie. Want ook al ben je opgevoed als vrijzinnige, toch zit bv. in ons Vlaanderen het Katholieke in de "genen". Opvallend met het Katholicisme en ook met vele andere godsdiensten, is dat ze gebaseerd zijn op een oorspronkelijk mooie boodschap. Bij het Katholicisme gaat dit bijvoorbeeld over "je moet je naaste beminnen zoals jezelf" of "je moet zeventig maal zeventig keer (of hoeveel keer was het ook alweer?) vergeven".
Nadien wordt deze boodschap geherinterpreteerd, aangevuld of zelfs herschreven. En eigenaardig genoeg krijg je dan meestal geen discours van liefde meer, maar één van macht. Jezus heeft nooit met één woord gesproken over het feit dat je je niet mag masturberen (en deed het waarschijnlijk geregeld zelf). Maar decennia lang moesten kinderen met hun handen "boven de lakens" slapen omwille van de "zedigheid". Omdat enkele grootheren van de Katholieke kerk dit zo verordenden. Het normaal beleven van seksualiteit werd als doodzonde bestempeld en het lichaam als een verderfelijk stuk van je wezen. Waardoor onze (over)grootouders al vreesden voor hun zielenheil als ze zich aan hun eigen billen krabten.
Macht is altijd gelinkt aan angst. Vele religies gebruiken als machtsmiddel de angst voor de dood. Als je je gedraagt volgens wat geschreven werd krijg je vierendertig maagden die je mag bestijgen naar believen terwijl je rijstpap met een gouden lepel naar binnen schept. Gedraag je je niet dan brand je minimum acht eeuwen in het vagevuur of beland je in de hel. Een ander voorbeeld is de onderdrukking van vrouwen hier-en-daar ter wereld omwille van zogezegd religieuze motieven. Vrouwen aanzetten tot a-seksualiteit verhindert dat de man met de angst geconfronteerd wordt niet de biologische vader van zijn kinderen te zijn. Want patriarchaat of niet, hierover heeft een man nooit of te nimmer 100% zekerheid (lees : macht). Dus hop, naargelang waar je woont : weg die clitoris en ààn die boerka. (Ik heb hier niet de bedoeling gelijk wie te veroordelen : ook bv. de "bange man" of de "veroordelende geestelijke" zijn goddelijk en perfect. Mijn enige bedoeling is dingen te duiden)
Op zich is het natuurlijk goed dat mensen levensregels krijgen aangereikt. Het "sociaal contract" maakt dat een maatschappij functioneert. Al denk ik dat een mens die relatief gezond werd opgevoed uit zichzelf wel weet wat "goed" en "kwaad" is, een steun in de rug bij de dagdagelijkse handelingen kan geen kwaad. Het wordt iets anders als deze levensregels absoluut worden geïnterpreteerd en aan anderen worden opgelegd. Als er geen échte vrije keuze meer is of iemand een (religieuze of andere) leefregel volgt of niet volgt. Of als mensen andere mensen veroordelen omdat deze zich niet aan de gepreekte leefregels houden. Op die manier creëer je een maatschappij die gebaseerd is op splitsing, schuld, haat en angst. Absoluut geïnterpreteerde leefregels en hun afgeleiden, geven ook aanleiding tot (contra)geweld.
Natuurlijk kan je op basis van splitsing, schuld, haat, angst....ook een zekere samenhang krijgen (cfr. het gemeenschapsgevoel dat ontstaat bij een vermeende gezamenlijke vijand) maar dit is slechts schijn. Want datgene wat buiten de norm valt, wordt vaak ook buiten de samenleving gehouden. Een voorbeeld hiervan is onze "arbeidsethos", een Calvinistisch geïnspireerd ideaal waarbij hard werken als deugdzaam wordt bestempeld. Dus iemand die om één of andere reden niet kan of wil werken, moet worden "geactiveerd" en anders "geschorst" van alle bestaansmiddelen. Onze samenleving reageert hierbij vooral op de onderkant van de sociale ladder, de "profiteurs" die van een uitkering leven en niet genoeg moeite doen om aan werk te geraken. "Waarom laten ze die niet de hele dag in een zaal zitten? Of de straten vegen?". Terwijl het geld dat naar deze "profiteurs" stroomt slechts een fractie is van al het geld dat naar "boven" loopt, naar de rijkere lagen van de bevolking, de top van onze maatschappij (cfr. vele multinationals die nauwelijks belastingen betalen). Rijken die daarom ook niet allemaal persee hard werken, maar wel binnen het gelid blijven van het maatschappelijk aanvaardbare. En dus gespaard blijven van uitsluiting ook al pluimen ze de staatskas. Net als destijds de kerkvaders zijn het vaak die rijken, die machtigen, die (vanuit het neoliberale denken) het individuele schuldmodel lanceren voor alles wat buiten het maatschappelijke kader valt. GAS is een ander voorbeeld van hoe een maatschappij omgaat met dingen die "niet horen". Zoals sneeuwballen gooien, een namaak kerstman te lang laten buitenhangen, confetti oprapen tijdens carnaval en met bevroren voorruit auto rijden. Maar goed, elk volk verdient zijn leiders. GAS is een projectiel dat terugkeert naar degenen die scandeerden dat er "meer blauw op straat" moet lopen en "streng dient opgetreden te worden tegen kleine criminaliteit". Voor een groot stuk degenen die vijftig/zestig jaar terug "love and peace" riepen. Wat je zaait, dat oogst je.
Buiten het maatschappelijk component, begint "schuld" echter met een individueel verhaal. Een kinky individueel verhaal juist door de veronderstelling dat schuld leidt tot inzicht en nadien tot verbetering. Nope als je het bekijkt vanuit the Law of attraction. Iemand die zich over iets schuldig voelt en nog eens schuldig voelt en nog eens schuldig voelt houdt hetgeen er gebeurt is vast in zijn gedachten én in zijn systeem. En blijft er dus in hangen. Laten we het voorbeeld nemen van een wijd verspreid probleem in onze contreien : verslavingen. "Oei, ik mag niet zoveel eten, shit, ik heb geen karakter, ik heb gisteren weer gesnoept, zo word ik nog dikker...." maakt dat je brein bezig is met eten en dik worden. Vermits alles waar je je op richt, groeit, zal de man/vrouw in kwestie nog meer krijgen van wat hij/zij vreest : overtollig vet en ongecontroleerde vreetbuien. Er is nog nooit iemand vermagert louter door het feit dat hij/zij zich schuldig voelde omwille van "ik ben te dik". Het is zeker mogelijk dat er tijdelijk een gedragsverandering optreedt waarbij "wilskracht" leidt tot een positief resultaat. Maar in het gros van de gevallen zie je, als je in je omgeving rondkijkt, mensen die constant met eten en de weegschaal bezig zijn na verloop van tijd teruggaan naar het punt van waar ze komen: overgewicht. Hetzelfde geldt voor alcoholisme, roken, te hard werken etc. Ik herinner me een yogales waarbij het ging over verslavingen. Een man zei dat hij al 18 jaar niet meer dronk. En dat hij, mocht hij één biertje aanraken, opnieuw alcoholicus zou worden. De yogaleraar antwoordde lachend dat de man in kwestie nog altijd alcoholicus wàs. Dat hij eigenlijk zo ver diende te komen dat hij kon zeggen "ik kies wanneer ik drink". Een biertje of wijntje of cognac drinken, ervan genieten (zéér belangrijk) en dan terug stoppen. Of zelfs een avond doorzakken en de volgende dagen geen alcohol drinken en vooral : er niet meer aan denken. En zich zeker NIET schuldig voelen. De man begreep echt niet waar de yogaleraar naartoe wilde en zei "je verplicht me dus om te drinken? dan duw je me terug in mijn verslaving". Waarop mijn yogaleraar weer lachte en antwoordde "nee, ik kan je tot niets verplichten en ik kan je evenmin terug in je verslaving duwen. jij kiest zelf wat je doet. ik zeg enkel dat je van je probleem af zal zijn als het niet meer het middelpunt van je gedachten uitmaakt. als je vrij kan omgaan met alcohol, ongeacht of je drinkt of niet. ik nodig je gewoon uit om de uitdaging aan te gaan en eens één glas alcohol te drinken en te bekijken wat het met je doet. dan pas zal je weten hoe ver je staat". De man liep kwaad naar buiten, hevig scheldend op de yogaleraar. Maar alleszins zal hij wel eens gedacht hebben aan de woorden van de leraar, zeker nu tijdens de feestdagen.
Schuld gaat - zoals aangegeven - altijd samen met boete. Helaas komen we er niet meer vanaf met "aflaten", waarbij je gezuiverd werd van alle kwaad door een bepaalde som in een offerblok te deponeren. En één van de meest destructieve manieren waarop we boete doen, is door onszelf te straffen. Soms bewust, maar meestal onbewust. Klein ongelukjes, zoals waardevolle dingen stuk maken, vallen, je hoofd stoten .... zijn heel vaak een manier waarmee we ons een "tik" geven. We kunnen onszelf ook straffen door wakker te blijven 's nachts en te piekeren, of gewoon door ons slecht te voelen. Ik drink nu heel bewust, maar in de tijd dat ik ze nog "graag lustte" en hierdoor geregeld een kater had, strafte ik mezelf vaak door keihard te werken (arbeidsethos, indeed). Alsof je, als je je maar genoeg afbeult, vrij kan maken van alle zogezegde zonden.
Het bijzondere is dat dit zo met ons innerlijk systeem verweven is, dat ook mensen die bewust leven en bv. geloven in de Law of attraction, zichzelf nog straffen. Zelfs straffen omdat ze te weinig volgens deze edele principes geleefd hebben. Zelfs al affirmeer je véél te weinig, vergat je deze week 3 avonden om te visualiseren, had je tijdens de feestdagen te weinig tijd voor meditatie, haalde je je problemen op je nek die tegengesteld zijn aan wat je wilde bereiken via de "Law of attraction" en voelde je je eergisteren slecht terwijl je weet dat je daardoor in een bad vibe komt en negatieve dingen aan kan trekken : je bent onschuldig! Stop nu direct met te denken "ik had meer moeten visualiseren, affirmeren, mediteren....". Stop met je eigen strenge ouder te spelen. Waardeer jezelf voor iedere kleine stap die je zet en waardeer de dingen die je wél gedaan hebt. Ook al ging je Glühwein drinken in plaats van die oefeningen over dankbaarheid af te werken. Geniet van je leven, hoe dan ook! Maak van het zogeheten "new age" geen nieuwe religie. Een keurslijf waarbij je de principes van de religie waarin je bent opgegroeid, toepast. Dat is niet de bedoeling! Je doet wat je kan en er is geen "moeten".
Een andere uiting van de neiging om onszelf te straffen zie uitgerekend als er goede dingen gebeuren. Alsof er dan een klein stemmetje in je zegt "hoho, je bent niet perfect he (zonde, schuld), dit verdien je echt niet (beloning). en vermits je het niet verdient, zal je het ook terug kwijt spelen (boete), pas maar goed op!". En plots kunnen we ons (vaak onbewust) niet meer zo goed ontspannen bij wat er gebeurt en hopla, we creëren een klein of groot malheur. Al het "ik ben nu zo gelukkig" gedoe heeft hier totaal geen impact op, het onbewust zorgt ervoor dat je je straf niet ontloopt. Dus je krijgt eindelijk die baan waar je van droomde, je verkondigt je geluk aan alle kanten en zet een foto op facebook van jou op je nieuwe kantoor.... en hopla, iemand rijdt je netjes geparkeerde auto total loss. Als er iets dergelijks met je gebeurt in een periode waarin je iets leuks aangereikt krijgt door het leven, heb je altijd te maken met zelfbestraffing.
Een ander kinky ding met schuldgevoelens is dat deze, als je er niet bij stil staat, geprojecteerd worden op anderen. Dan zal bv. de afgekikte alcoholicus met de beschuldigende vinger wijzen naar mensen die in zijn ogen nog wél teveel drinken. Of ostentatief verklaren dat het "hem niet kan schelen als andere mensen alcohol drinken". In beide gevallen zit hij nog altijd in de alcoholvibe, anders zou hij zich zelfs niet eens bezig houden met wat andere mensen in hun keel gieten. Verwijten hebben nagenoeg altijd te maken met projectie van schuldgevoelens over dingen van jezelf. In bijna elk verwijt dat je een ander maakt, stoot je in feite een stuk van jezelf af. Over dit "spiegelen" heb ik ook al in verschillende artikels geschreven trouwens.
Dus, om de vraag te beantwoorden of schuldgevoelens niet noodzakelijk zijn om iets te veranderen kan ik maar één ding zeggen : nee. Integendeel : wij moeten collectief én individueel van al dat schuld-en-boetegezwets af. We moeten als mensheid onze fundamentele oerangsten in de ogen durven kijken en de neiging loslaten macht over anderen te willen uitoefenen in de illusie dat we zo aan deze fundamentele angsten ontsnappen. Dat is de reden waarom macht vaak crescendo gaat : bij iedere machtsgreep voel je heel snel (als individu of samenleving) dat de angst niet verdwijnt. Dus tenzij je het licht ziet, reageer je met nog meer macht.
In plaats van je schuldig te voelen is het volgens mij - als je echt iets veranderen wil - essentieel dat je twee stappen neemt.
Stap 1 is kijken naar je fundamenten. Dat betekent : jezelf op elke moment goedkeuren, aan de slag gaan met je innerlijke kleine kind/puber/volwassene-van-vroeger (en dus met hoe deze zich destijds voelde, NIET hoe je er nu naar kijkt!), alle gevoelens toelaten/aanvaarden/uitwerken (met jezelf, wat iets heel anders is dan "ik moet mijn kwaadheid kunnen uiten naar anderen"), zoveel mogelijk leren vergeven (lees hierover alle boeken die je in je bereik krijgt) etc.
Stap 2 is opbouwen wat je wil. Dit is wellicht een voor jou bekende weg: stel je doel vast, maak er collages van, doe visualisaties enz... Heel belangrijk bij het opbouwen is letten op hele kleine dingen die veranderen. Dankbaarheid begint met goed te observeren. Iets hoeft niet perfect of "klaar" te zijn voordat je het kan opmerken en jezelf een beetje blij kan voelen over wat er gebeurt. Ook dien je de neiging los te laten om zelf de weg uit te stippelen die naar je doel leidt. Mogelijk kom je er zo wel, maar met veel meer moeite. Laat je liever leiden door het leven en geniet van de onverwachte wendingen die naar je bestemming leiden (of naar iets anders dat even goed of beter is). Hierover zal ik nog schrijven in een latere blog.
Stap 1 en stap 2 moeten samen gaan. Opbouwen mag geen pleister zijn op een nog etterende wonde. Je zal ook dan wel resultaten bereiken, maar je zal jezelf ook telkens weer pootje lap zetten zolang je fundamenteel blijft geloven in schuld, straf en beloning!
05-01-2014 om 23:21
geschreven door patrice
04-01-2014
louise
vandaag een korte blog over een dame die als specialist in zelfliefde wordt bekeken : Louise Hay; stokoud en tegelijk nog zo jong...
Ik
heb me nooit geërgerd met het spelletje "Mens erger je niet".
Maar in het dagelijks leven compenseer ik dit volop. Met andere
woorden : ik erger me in van alles en nog wat.
Het
lukt me niet altijd om uit die ergernis te geraken, ik kan me ergeren
tot ik groen zie. Wat er wel lukt, is er anders naar kijken. Gelukkig
maar, want de lijst aan "dingen waar ik me in erger" is
behoorlijk. Een niet limitatieve illustratie (als je het beu bent, scrol naar beneden voor de rest van het artikel). Dit wordt vrees ik mijn langste blog ooit ! Niet voor gevoelige zielen....
de grootste ergernis is traagheid. ik heb het niet over mensen die
rustig iets doen (bv. mensen die rustig en doordacht hun was
ophangen of hun haag scheren), dat vind ik leuk om naar te kijken.
Maar mensen die inefficiënt en/of ineffectief zijn, kassiersters
die praten met klanten terwijl er een lange rij staat, mensen die
aan de kassa kleine munten tellen als het druk is, trams of
treinen die tergend traag rijden wegens één of andere mankement of
omdat de chauffeur te vroeg is, een bediende in een drukke soepbar
die servietten netjes in twee vouwt ipv die gewoon in de meeneemzak
te proppen, collega's die bij torenhoge werkload bezig zijn met hun
agenda in kleurtjes te zetten (terwijl de rest blijft liggen) en nog
van die dingen. En mensen die alles tot in de puntjes willen doen en
daardoor geen ruk opschieten. En .... En....
tweede ergernis is "oude mensen". Mijn pa is relatief oud,
maar dat vind ik een schat. Er zijn ook heel wat oude mensen waar ik
goed mee opschiet, vooral als ze een levenswijsheid hebben opgebouwd
of alleszins qua geest nog jong(er) zijn. Maar oude mensen die géén
wijsheid hebben opgebouwd.... ho maar. En verder de specifieke
gedragingen. Zoals oudere mensen die (denk ik) de hele namiddag
hebben zitten kaarten en dan te laat naar de bus hinkelen, hun stok
omhoog steken en denken dat de bus dan speciaal voor hen moet
wachten. Of oudere mensen die uitgerekend in de spits naar de bank,
supermarkt, post... moeten. Of oudere mensen die "voorkruipen"
aan de kassa, of op de trein of tram met een hoofd van "ik wil
zitten". En hierbij geen oog hebben voor andere soorten mensen
die wellicht ook graag even zitten, zoals de werkman die de hele dag
zwaar labeur leverde. Het soort oude mensen die denken een bepaald
recht te hebben opgebouwd enkel en alleen omdat ze oud zijn, vooral
bezig zijn met hun stoelgang, veeleisend zijn naar de buitenwereld,
vinden dat hun (klein)kinderen hen iets verschuldigd zijn. En als die (klein)kinderen er dan zijn geen aandacht hebben voor wat deze vertellen/beleven enz...maar enkel over zichzelf praten.
derde
ergernis: mensen die omwille van de buitenwereld dingen doen of
laten. Bv. met een verheerlijkt gezicht een chieke bak rijden en
denken dat anderen dan naar hen opkijken. En dan het taboethema
"hoofddoek", wat volgens mij sterk gelinkt is aan niet
afwijken van de rest. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat
vrouwen geboren worden met de onweerstaanbare dwang om een hoofddoek
op hun kop te zetten. Dus nope eigen wil, denk ik dan geërgerd. Pas
op : ik ken heel wat superlieve dames met hoofddoek en het stoort me
geenszins dat ze een hoofddoek dragen. Maar als het gaat over de
anonieme hoofddoekdragende medemens ligt dat anders. Natuurlijk erger ik
me ook in mensen die bv. kuisen omdat ze vrezen 'wat de buren zullen
zeggen", onkruid van tussen hun stenen halen op het trottoir en
er nadien poeder of bleekwater op kappen zodat ze proper
lijken, hun auto kuisen voor de goede naam in de familie of hun
rolluiken om 7 uur optrekken ook op zondag zodat die van
rechtover niet denken dat ze lui zijn.
vierde
ergernis : mensen die voor alles en nog wat bang zijn. Bv. mensen
die denken dat een bancontact-automaat zal ontploffen als je eraan
komt en dus in stress raken als ze "met de kaart" moeten
betalen. Of mensen die niet begrijpen hoe de automatische
biljettenverdeler werkt in het station en er blijven aan prutsen
terwijl je het angstzweet bijna op hun voorhoofd ziet (oh nee, ik
moet nu op de G drukken voor Gent, hoe eng!). Of die nu anno 2014 nog willen dat iemand van de bank hun komt uitleggen hoe bancontact en selfbanking werkt euh.... HOE lang bestaat dat systeem nu ook alweer?
En
dan de varia
jengelende kinderen. Huilen kan ik best verdragen, kwaadheid ook,
maar jengelen om te jengelen werkt op mijn systeem. en als mama of papa
iets leuks probeert te doen om het kind af te leiden, dat het kind
dan "nee" (of helemaal niks) zegt en gewoon verder jengelt. Tjakaaa!
vrouwen
met lange nagels die alles doen om deze niet te beschadigen. horror
vind ik dat, brrrr.
materialisten.
Mensen die als je je hoofd stoot aan hun televisie eerst kijken of
er niks mis is met het beeldscherm. Mensen die niet bezig zijn met
hun binnenkant (bv. boeken lezen over positief denken of goede
communicatie in een relatie) maar blijven bezit verzamelen.
mensen die blijven hangen in het verleden. die bv. hun kinderen niet kunnen laten opgroeien maar ervoor rondhollen alsof ze nog kleuters zijn. Die twintigjarige kinderen niet alleen durven te laten zonder zich schuldig te voelen. Of die nog uren vertellen over "hun jeugdclub", "den troep" etc... Die nog bij hun ex wonen omdat dat gemakkelijker is. Die blijven denken aan ervaringen met vroegere relaties en zich in de huidige relatie niet kunnen ankeren (misschien wel als ook die relatie voorbij is....
variatie op leven in het verleden : mensen
die niks kunnen weggooien, die nog luciferdozen hebben staan uit een
hotel van een reis met een partner waar ze al twintig jaar van
gescheiden zijn. Of overal foto's en souveniers hebben hangen van een echtgenoot/echtgenote die al vijftig jaar onder de zoden ligt (letterlijk of figuurlijk). die verschenen en versleten (onder)hemden of (onder)broeken dragen omdat die van opa waren. of omdat ze die al aanhadden bij hun eerste vrouw dertig jaar terug. wiens huis een mausoleum is van dingen die voorbij zijn en waar er vaak geen plaats is voor iets nieuws. Ik zou daar dan zo graag eens "grote kuis" houden en alles weggooien wat naar "oud" stinkt zodat er een nieuwe frisse wind door hun huis waait. Zodat ze met hun leven verder kunnen. En het ergert me dan vooral nog dat die mensen er geen last van hebben. Yeh!
Groenen.
ik ben ook voorstander van een leefbaar milieu en pas mijn
levensstijl hierop ook aan. Dat vind ik dus prima. Maar mensen bij
wie het bijna op hun voorhoofd gedrukt staat "ik ben groen" en die hier hun ego op bouwen (meestal ook hun sociale kring) bezorgen me een adrenalinestoot. Zeker als ze een stadspark niet op mensenmaat willen inrichten omdat de vogelkens er dan geen eiers meer kunnen leggen wegens bv. teveel licht. Of in een dichtbebouwd gebied een afleidingswei voor overstromingen buiten gebruik stellen omdat de flora en de fauna er anders onder lijden. Of "allochtone boomsoorten" kappen omdat enkel "inheemse bomen" blijkbaar nut hebben....Grrrrrrr
mensen die hun gezinnetje en leefwereld "overbeschermen". die blijven hangen in dezelfde kringen. die bv. buurtfeesten organiseren met enkel gelijkgestemden alsof de wereld alleen mag bestaan uit klonen van henzelf.
mensen
zonder zelfinzicht, die bij alles wat er gebeurt zichzelf het
slachtoffer vinden en medelijden (of alleszins medeleven) willen.
Die kwaad worden als je hen zegt dat het ook aan hen ligt
rijke mensen die hun bezit beschermen en doen alsof ze hierbij een goed doel nastreven
vrouwen
die zogezegd niet technisch zijn en dus anderen laten
opdraaien voor de kleinste klusjes (nagel in de muur, nummerplaat vastvijzen...)
mensen die in groep fietsen of stappen en niet uitkijken. En ook het
"begeleid naar school fietsen met
kinderen-met-helm-en-fluovest" waardoor je een kwartier moet
wachten vooraleer de meute gepasseerd is. Meestal met een erg
Groengetinte betweterig kijkende vader erbij, maar dat hadden we al
gehad zeker? Niet-recht-fietsende kinderen waar je niet langs
geraakt. Ook niet als de zuiver Nederlands sprekende mama achter hen
roept "pas op, Katootje, die mevrouw heeft haast".
mensen die hun kinderen verwennen. Die hun volwassen kinderen overal
gaan ophalen met de wagen en ook als ze zich hiervoor driedubbel moeten leggen.
En natuurlijk het type : oh nee, toch geen champignonsaus
mijnheer (mijnheer zet bord opzij). Wat wil je dan lieverd?
Tomatensaus, doe maar tomatensaus op die Ikeaballetjes. Nee dat is
geen ketchup schat, oh sorry mijnheer (mijnheer zet bord opzij),
kan u toch die currysaus op de balletjes doen. Ja van die
kalkoenschotel, kan dat? Dat is toch goed he schat? Oh, nee, doe
maar weg...(mijnheer zet bord opzij) ze wil helemaal géén
saus. wil je dan mayonaise op je frietjes schat? Kan dat mijnheer,
zonder saus? Enz....
bepaalde soorten bio-eters die geërgerd zijn als je in "hun"
restaurant lacht of iets te luid praat. Of die met een pruimenmondje aan
de vers-toog van de biowinkel hun "zurendesembrood"
opeisen. Of die kilo's biovlees bestellen in de gedachte dat ze
hiermee gezond eten (en ondertussen nog worst e.d. naar binnen
kappen).
mensen die geen medevoelen hebben met anderen
mannen die denken dat, als je vriendelijk bent of een grapje maakt, je bijbedoelingen hebt. en die dan beginnen over "mijn vrouw" of "mijn vriendin" terwijl dit op dat moment niet relevant is. het zijn trouwens vaak die mannen die zelf bijbedoelingen hebben met andere vrouwen bewust of onbewust
zeurders
onvoorzichtige chauffeurs die denken dat ze alleen op de baan zijn,
me de pas afsnijden, uit hun raam roepen dat een auto altijd
voorrang heeft
mensen die tegen me praten alsof ik IQ 50 heb
mensen die zo een beperkte geest hebben dat ze zichzelf slim wanen. Bv. een postbeamte die me verbetert omdat ik niet de
correcte term gebruik voor een bepaalde zending (Huh? een grote
zending? hoeveel stuks? 700? dat is een zending met gereduceerd
posttarief he madammeke, niet "grote zending" maar zending
met gereduceerd posttarief).
mensen die zich aan kleine dingen ergeren, bv. omdat er veel volk aan de kassa staat
bv., of omdat ze in de file staan of....
mensen
die niet nadenken over zichzelf.
solidariteit tussen "mensen in miserie". Mensen die altijd een nieuw drama creëren en waarvan andere dus voortdurend moeten zeggen "sterkte". En als je zegt "verander het patroon", die je dan een onbegrijpende egocentrist noemen.
bazenpoeppers en bazen
die dat niet door hebben dat ze worden gepoeppt. Of het wel doorhebben, maar bazenpoeppers
promoveren. Zodat ze een loyale staf rondom zich hebben en hun
in mijn ogen incompetente beleid kunnen verder zetten.
bazen die zelf een hoog loon opstrijken maar zeggen dat hun
werknemers "duur" zijn en/of moeten besparen. Zeker als ze
dit mee laten verdedigen door de hoger vermelde bazenpoeppers (die
ze dan ook meestal een aanzienlijk loon uitbetalen)
als er voor de baas zijn verjaardag iets wordt georganiseerd en niet voor die van andere werknemers.
mannen die naïef zijn ten opzichte van bepaalde vrouwen, incl. hun
moeder.
dames die denken dat hun buggy een stormram is en dat ze daarmee
altijd voorrang hebben
mensen die multiculturaliteit in mijn strot duwen en niet willen
praten over (volgens mij) bestaande "problemen" met/door/van mensen met een andere
origine. Die bv. niet doorhebben dat er dringend moet gewerkt worden
aan de beeldvorming naar vrouwen toe (zodat er niet gedacht wordt
dat bepaalde vrouwen "hoeren" zijn omdat ze zich niet
traditioneel kleden of gedragen). Die niet willen horen dat ouders moeten gestimuleerd
worden hun zonen/dochter een gedegen opleiding te laten volgen (ipv
in te zitten met hun maagdelijkheid) enz.. Die verwachten dat je altijd positief blijft over allochtonen ook als het hierbij gaat over mensen die hun voeten vegen aan van alles en nog wat (ik ben trouwens niet van mening dat alle allochtonen "hun voeten vegen" voor alle duidelijkheid maar ik ben gewoon allergisch aan het heiligenstatuut dat sommige zogezegd multiculturelen de allochtone medemens willen toeschuiven)..
zogezegd multiculturelen
mensen die hun leven rond één bepaald thema weven (bv. jaarlijkse
reis naar China) en hierin blijven steken, hun partnerrelatie
daarbij betrekken (dus alleen een vrouw of man willen als die mee
wil naar China) enz...
mannen die "jongedame" tegen me zeggen
mijn lief die gehakt, Frans brood of Filet Americain eet en dat
telkens opnieuw omdat hij daar in het verleden goede herinneringen
aan heeft opgebouwd.
tekort
aan openbaar vervoer, bussen die te laat komen
enz
Ik
heb ooit al eens geërgerd verklaard dat er speciale trams moesten zijn voor
oudere mensen die te traag op- en afstappen (andere groepen mogen dat
wél van mij hoor, gelukkig ). Dat ze hen aan een test moeten
onderwerpen, en als ze te traag waren mogen ze dus niet meer mee met de
tram waar IK op zit. Daar mogen ze dan ineens alle mensen met een
"pousset" bij steken. En de groene jongens wiens bakfiets
lek is. Misschien moeten ze ook speciale trams maken voor lawaaierige
Turkse jongeren. In combinatie met jengelende kinderen wiens moeder
een hoofddoek draagt en zegt dat ze daar zelf voor kiest? Of een
kleine die begeleid worden door een zeurende bomma met een zuur
gezicht die vooral plààts wil om te zitten en servieten mooi in
twee vouwt??
Goed,
daar gaat dus mijn mooie imago van lieve plezante en breeddenkende
dame. Nu vroeg ik me af waar al die ergernis van komt. En wat
"ergernis" juist is. Als je weet dat alles waar je je in
ergert iets van jezelf spiegelt (een karaktereigenschap, een
onverwerkte emotie, het beeld van één van je ouders die je nog niet
vergeven hebt etc...) dan denk ik "oeps, er is nog behoorlijk
wat werk aan de winkel bij mij". Een aandachtige lezer van mijn blogs zal wellicht al heel wat dingen herkennen die ik projecteer uit mijn eigen leven. Ik vind het bijzonder raar dat ik me zo erger omdat het vroeger wel
eens anders was, geen idee hoe het komt. Is het misschien een
symptoom van mijn onbewuste, omdat er bepaalde dingen in mijn leven
niet lopen zoals ik ze voor ogen heb (terwijl ik het zelf niet door
heb), en projecteer ik dit op de buitenwereld? Of zit ik aan de volgende ontwikkelingslaag : omgaan met ergernis? Who knows.... Het zal
wellicht een combinatie van meerdere zaken zijn.
Gelukkig
kan ik meestal op een afstand kijken naar mijn ergernis. Wat niet betekent
dat ik me niet erger, maar wel dat ik ook kan denken "ik erger
me, dat is iets van mij". Ik kan ook tegen mijn lief zeggen "ik
erger me hier blauw in, het heeft helemaal met mij te maken, je hoeft
niks te veranderen, maar ik erger me dus blauw". Ik val dus niet meer samen met mijn ergernis, en heb er ook geen schuldgevoelens meer over. Dat maakt dat mijn lief, in tegenstelling tot vroeger, niet meer kwaad wordt maar gewoon zegt "ah ja, raar, maar okee". En dat we het er verder niet meer over hebben. Als je geen schuldgevoelens projecteert, komen ze ook niet naar je terug in de vorm van verwijt of kritiek. Maar zelfs als iemand je verwijt, raakt het je op dat moment niet meer, en kan je het zien als iets van de ander.
Want wat de pastoor destijds ook predikte over schuld en straf : schuldgevoelens zijn de beste manier om in een patroon te blijven
hangen. Ik
heb ooit gelezen dat zware criminelen die met liefde kunnen
kijken naar zichzelf (ongeacht welke "misdaad" ze hebben begaan), nauwelijks recidiveren (Ik heb
het niet over psychopaten, dat zijn volgens mij zieken die men best in liefde de rest van hun dagen weg houdt van de maatschappij). Als je ergens
liefde toevoegt, verandert alles. Dat verklaart wellicht ook het
succes van de experimenten waarbij men gevangenen voor honden/katten
liet zorgen en op die manier veel minder agressiviteit had in een
gesloten instelling. Zelfs de gevaarlijkste Johnny's veranderden, omdat iemand ze "nodig"
had, omdat hun hart werd geraakt. Daarom is het ook zo erg dat vele gevangenissen niet toelaten dat bv. moeders voor hun baby's zorgen. Men zou speciale gevangenissen moeten maken waar mensen met hun gezin, partner, kinderen kunnen samen leven. Verbitterde mensen bij elkaar steken in een veel te kleine cel, daarmee bereik je volgens mij nooit iets positiefs! Een gevangenis is vooral een weerspiegeling van een maatschappij die vindt dat je voor bepaalde dingen een straf verdiend en je daarvan iets zal leren. Ik heb er sterk mijn twijfels over. Plus is niet iedereen gelijk voor de wet : iemand met poen kan bij zware fraude aan het gerecht ontsnappen, terwijl de kleine winkeldief drie maanden mag brommen. Wat denk je hoe de winkeldief zich voelt als hij dan terug vrij is? Zou het niet beter zijn mensen te behandelen, begeleiden en op weg helpen in plaats van ze op te sluiten? Een discussie waard...
Maar laten we een minder extreem voorbeeld bekijken. Neem nu die multiculturele
bio-ecofreak die tegen zijn soortgenoten verklaart dat hij zich
stoort aan mensen die elke derde zin beginnen met "ik ben geen
racist maar...". Geen kunst, hij weet dat hij bijval zal krijgen. Terwijl net die ik-ben-geen-racist-mensen hem een boodschap
brengen op zielsniveau. Als het niet zo was, zou hij er zich niet aan
storen. Dan zou hij gewoon denken "tja, dat is die mens zijn
opinie". Meer zelfs : die racisten verkondigen vaak racistische praat om dezelfde reden waarom hij anti-racistische praat verkoopt : erbij horen, een ik-gevoel hebben dat "beter" is dan de ander enz... Als hij anders zou kijken zou hij zien dat die zogezegde racisten naar hem een daad van
liefde stellen, hem uit nodigen om naar zijn eigen racisme te kijken (Uh? jawel! Op zijn minst veroordeelt hij racisten net zoals deze "vreemden" veroordelen... Spiegeltje spiegeltje...). Kijken, zonder
zichzelf af te keuren. Niks is goed of slecht. Ook racisme is niet
goed of slecht. Het is opvallend dat volkeren die gebukt gaan onder
racisme, zelf vaak erg racistische volkeren zijn. Die neerkijken op
alles wat "anders" is, of zichzelf het "uitverkoren
volk" noemen. Volkeren die zich beklagen over uitsluiting en hierbij niet naar zichzelf kijken trekken uitsluiting aan. Volkeren die niet kunnen vergeven wat 50,100, 200.... jaar geleden gebeurd is zullen opnieuw erge dingen meemaken vroeg of laat. Volkeren die andere volkeren verstoten of afmaken, kunnen niet verwachten dat zij zelf met open armen worden ontvangen. Wat je uitzendt, trek je aan. Slachtoffers bestaan niet. Zo is het en zo zal
het blijven.
Maar
goed, terug naar mezelf. Mijn ambitie is om iets te doen met die
ergernis. Niet "me niet meer ergeren" want dat is een illusie. Ik ben alvast trots op mezelf omdat ik de moed had om mijn ergernis te delen. Omdat ik me er niet meer voor schaam en me er ook niet meer voor wil schamen.
Omdat ik er gewoon naar wil kijken met liefde, als een deel van
mezelf. Geen slecht deel, gewoon een deel. Omdat ik weet dat ieder die bij het lezen van bovenstaande lijst MIJ gaat afkeuren, in wezen zichzelf afkeurt. En dat die mensen dan in feite een geschenk van me krijgen door de spiegel die ik ze voorhoud.
Ja, ik hou van mezelf én ik hou van mijn ergernis. Ik waardeer en eer mezelf en al mijn demonen. En om dat echt te kunnen moet ik geeneens tappen (al helpt het wel als ik te diep in de ergernis duik. Het is hoe dan ook goed om te tappen als je wil omgaan met je gevoelens!).
Vooral dat is
zelfliefde : zacht zijn naar jezelf, altijd, overal en met alles.
02-01-2014 om 00:00
geschreven door patrice
30-12-2013
van die dà à à à à gen
Al mediteer je 10 uur per dag over liefde en vrede, en vul je de rest van de tijd met positieve affirmaties uitvinden, opschrijven en afdreunen, toch blijven er "van die dààààààgen". Dagen waarop er niets goed lijkt te lopen. Ik denk dat zelfs de Dalai Lama ze af en toe zal hebben.
Tijdens "van die dààààààgen" loopt er meestal niet één ding mis. Je zit veeleer gevangen in een soort negatieve kettingreactie.
Mijn eerste reactie op dergelijke momenten is snel denken hoe ik dit kan oplossen. Maar als ik ondanks mijn vrij creatief brein tegen de muur blijf lopen, kan ik ontzettend kwaad worden. Het is niet de eerste keer dat ik dan met mijn beide vuisten hard op de zetel sla, terwijl ik ondertussen laag-bij-de-grondse krachttermen scandeer.
Wat er nadien gebeurt hangt af van dag tot dag. Meestal lukt het me om verantwoordelijkheid te nemen zonder me schuldig te gaan voelen : "Okee, ik kan hier nu niets aan veranderen, mijn fiets staat plat en de bus is weg. Ik zal dus ook mijn trein missen én een belangrijke vergadering. Zelfs als ik hierover een uitbrander krijg van mijn baas, overleef ik die wel. Het enige wat ik nu kan doen is me haasten en trachten de volgende keer mijn fiets te checken de avond voordien als ik 's anderdaags een meeting heb in Brussel'".
Verantwoordelijkheid nemen begint met los komen van de blokkerende gedachte dat er niets mis mag gaan, zeker niet door je eigen "schuld". En dat je als het wel gebeurt de dingen recht kan trekken door je miserabel te voelen. Een gedachte die je als kind mee kreeg, en waardoor velen tot op hoge leeftijd bewust of onbewust met een permanent schuldgevoel rondlopen. Met een gevoel van "tekort schieten". Vooral als ze denken dat ze hun ouders (of de vervangers ervan, zoals "de baas") hebben teleurgesteld.
Maar -ondanks dit inzicht - kan ik me op andere momenten ook aardig de huid vol schelden. "Verdorie, waarom heb ik gisteren nu niet naar die fiets gekeken? Dan had ik gezien dat die plat stond, en de bus nog kunnen halen. Het is erg met mij de laatste tijd, ik hol van hier naar daar en wat voer ik uit? Niks! Wat heb ik trouwens al uitgevoerd in mijn leven (enz...)".
Of ik ga anderen de schuld geven : "Ik sta er ook altijd helemaal alleen voor bij zulke situaties. Moest ik nu mijn vriend zijn moeder of zoon of dochter zijn dan zou hij dit weekend zeker naar mijn fiets gekeken hebben. Terwijl die kinderen nog zo jong zijn en het best zelf kunnen. En ik ongeveer de leeftijd van zijn moeder heb toen die pa gestorven is. Maar daar zou hij wel voor gesprongen zijn.". Natuurlijk "klopt" het ogenschijnlijk helemaal wat ik op dat moment denk. Mijn vriend wil "een goede papa" en "een brave zoon" zijn. Naar mij toe blijft hij ietwat wantrouwend op afstand, terwijl hij bij andere vrouwen soms idioot naïef is. Maar hoe dan ook : de ware bron van mijn neiging tot slachtofferschap, is de diepe kwaadheid die nog rest van de vele jaren waarin ik als kind mijn plan heb moeten trekken. Terwijl mijn vader de poten onder zijn lijf uitholde voor zijn "zenuwzieke" vrouw. Of gewoon op café bleef zitten. De periode waarin mijn ego besloot "ik kan het alleen aan, ik heb geen hulp nodig". Iets wat ik dus weer mooi gemanifesteerd zie in mijn omgeving. Waardoor ik op van die dàààààgen in een spiraal van gevoelens geraak : kwaadheid, verdriet, angst.... En mezelf opnieuw de huid vol scheld omdat het me niet lukt om "spiritueel" te blijven.
Als iemand zichzelf de huid vol scheldt of in een slachtofferrol duwt, neemt het innerlijke kind het over van de volwassene. Als zwak kind of als de ingeslikte strenge ouder. Het kind vergroot de situatie uit tot een ramp, en zoekt een schuldige : het eigen zelf of iemand anders. Het zijn die momenten waarop vele mensen teruggrijpen naar verslavingen zoals roken, drinken, geld uitgeven, snoepen, te hard werken. Anderen zorgen ervoor dat ze het slechte gevoel zo snel mogelijk doorschuiven naar iemand anders, door bv. dicht te klappen, de kat te schoppen, hun partner liefde te ontzeggen of gewoon humeurig rond te lopen. Allemaal met de bedoeling om het kleine innerlijke kind het zwijgen op te leggen vanuit de illusie op die manier de "controle" terug in handen te krijgen. Nope.
Als ik in een schuld-slachtofferbui ben, lukt het me alleszins om niet in deze val te trappen. Daarover ben ik meer dan tevreden, want ooit was dat anders. Anderzijds helpt me ook niet om dan te gaan tappen, affirmeren of gelijk wat. Het enige wat er op dat moment werkt, is om zo snel mogelijk tijd te nemen voor de noden van het innerlijk kind. Om het kind haar gevoelens een plaats te geven en serieus te nemen, hoe irrationeel deze ook zijn. En... zeer belangrijk... om het nadien te belonen voor wie ze is.Op die manier gaat het meer en meer veilig aanvoelen om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van te denken in termen van schuld en sanctie.
Ik weet ondertussen al dat ik vaak eerst op weerstand zal botsen. Alsof het innerlijk kind bijna verlangt naar straf, als voorwaarde voor een gevoel van veiligheid na deze "fout". Dan voel ik me een paar dagen beroerd, of doe me pijn door bv. zogezegd per ongeluk tegen een paal te lopen. Of mijn mooiste vaas uit de handen te laten glijden.
Het innerlijk kind kan ook denken dat eerst "alle problemen opgelost moeten zijn" voordat ze mag loslaten en genieten. Een kinky denkfout omdat deze in onze maatschappij wijd verspreid is en dus voor goedkeuring zorgt als je er zelf in meegaat. "Kinky" ook als je weet dat "maatschappij" voor het innerlijk kind gelijk staat aan "vader".
Een sterke vorm van weerstand is haar gedachte dat ze eerst al het werk dient af te maken, zoals mama altijd gezegd heeft. Net als Assepoester die enkel naar het bal mocht als ze eerst het oneindig grote huis tot in de puntjes had schoongemaakt. Nooit dus. Maar meer en meer lukt het me om gewoon in de zetel naar een Disneyfilm te kijken terwijl de vuile afwas op het aanrecht staat en de was ligt de wachten. En vooral.... om na een pechdagje tussen was en afwas lekker te genieten en te ontspannen. First things first!
30-12-2013 om 19:50
geschreven door patrice
29-12-2013
nu het einde van het jaar in het zicht komt...
Eigenlijk is het "einde van het jaar" natuurlijk een illusie. Ik had voor dit artikel graag eerst nagegaan in welk jaar we bijvoorbeeld zouden zitten mocht "Christus nooit geboren zijn". Of de Moren destijds ons land hadden bezet, of de Chinezen. Of als Napoleon had gewonnen. En Hitler zou allicht ook in staat geweest zijn om een nieuwe kalender in te voeren mochten de dingen anders gelopen zijn. Inmiddels heb ik een leuke site gevonden die een tipje van de sluier oplicht : http://www.fourmilab.ch/documents/calendar/
Maar goed, in het "hier en nu" is het bijna 2014. En sinds enkele dagen ben ik dus volop bezig met het bedenken hoe het zou zijn als mijn ideale leven ergens in 2014 begint. Het ideale plaatje voor wonen, werken, liefde en nog wat dingen die een mens over het algemeen belangrijk vindt.
Ik moet zeggen : als ik mijn huidige leven bekijk, is het manifesteren van goede dingen tot hiertoe vrij aardig gelukt. Ik woon op fietsafstand van mijn werk bijvoorbeeld. En vlakbij stad én natuur. En centraal tussen allerlei winkels en openbaar vervoer. In een rustige buurt en een plezant huis met karakter. Ik heb ook een ongelofelijk leuke job. Met fijne mensen om mee samen te werken. Elke avond denk ik dat ik zeer zinvol ben bezig geweest. En al bij al heb ik ook een loon waar ik vrij comfortabel mee kan leven. Ik kan soms wel wat mopperen over mijn lieve lief, maar het is eigenlijk wel een mooie, viriele en leuke man. Zelfs mijn schoonmoeder zei me deze week dat ik een mooie trui droeg. Iets waarvan mijn vriend verwonderd beweerde dat ze iets dergelijks bij zijn weten nog nooit tegen iemand gezegd had. Veel mensen zien mij graag en ik zie veel mensen graag. En ook zie ik mezelf meestal graag. Het gaat dus verder dan "ik mag niet klagen" : ik ben gewoon content en dankbaar.
Aan de andere kant is het belangrijk om te durven dromen buiten je huidige referentiekaders. Dromen door aan dingen te denken die je buik doen kriebelen tot in je tenen. Aan dingen die je nu bijna niet mogelijk acht. Bijna zoals iemand die met een kikvorssprong en dichtgeknepen neus vanaf de middelste wipplank in een zwembad springt en zich voorstelt hoe het zou zijn om eens helemaal van de allerhoogste wip elegant in het water te duiken. En tussendoor nog drie salto's te maken. Hoe de andere zwemmers met open mond naar hem zouden kijken. Hoe de mensen in de zwembadcafetaria zich van de spanning bijna verslikken in hun pannenkoek. En hoe nadien het hele gebouw zou daveren onder een overdonderend applaus en zelfs de directeur hem komt feliciteren.
Om aan die zogezegd onmogelijke dromen te denken, daar is een jaareinde het ideale tijdstip voor. Zo heb ik dus een aantal buikkriebelverhalen opgeschreven, die me gewoon een goed gevoel geven enkel al door ze te lezen. De verhalen gaan niet enkel over materie, maar ook "hoe zou het voelen als ik echt iedereen vergeven had" of "hoe zou ik me voelen als ik nooit over iets of iemand zou oordelen" of "hoe zou het zijn als ik totaal los was van alle projectie en verwachtingen". En ook minder edelborstige dromen zoals "hoe zouden mensen tegen me doen als ik de mooiste vrouw van de wereld was/de nobelprijs had gewonnen/de directeur zou zijn van een grote multinational/uitgeroepen zou worden tot de beste auteur ooit" Enzovoort. Enzovoort. Enzovoort. Zo een beetje als in het televisieprogramma "Wat als...".
Omdat het zo goed voelt, nodig ik je graag uit om zelf je "wat als"-verhalen te bedenken in deze laatste dagen van 2013. Bedenk ze in de file, aan de bushalte, tijdens dat-saaie-familiefeest en vooral iedere keer als je een "wat als" verhaal aan het schrijven bent over één of ander rampenscenario. Maak je niet dik of je dromen realistisch zijn of niet. Bestempel jezelf niet als verwaand, dromerig, naïef of gelijk wat. Bedenk niet dat je geen tijd of geld hebt, of dat je een te hoog BMI hebt om te mogen dromen. Het gaat louter en alleen over verhalen schrijven en je hierbij goed voelen, meer niet. Niks moet en alles mag. Laat je gaan, doe zot, ga helemaal uit te bol. Komen er emoties vrij, laat ze komen. Alles is okee.
Als je - als extraatje - wilt ontdekken hoe je zelf diep van binnen écht denkt over je eigen dromen, vertel er dan eens eentje aan één iemand anders. Niet aan de klasgenoot uit de "positief denken"-club natuurlijk, maar aan iemand waartegen je dergelijke dingen normaal niet vertelt. Onderzoek hoe standvastig je blijft als die persoon iets zegt als "maar manneke toch, ik dacht dat Sinterklaas niet bestond?. Anderen spiegelen immers je eigen innerlijk, remember? Dank zij die "spiegel" kan je je eigen weerstanden ontdekken. Weerstanden die je weerhouden van volop te dromen en te fantaseren. Of te manifesteren.
Alleen één verhaal is echt geen optie. Dat is het verhaal "wat als ik er nu eens voor zou kunnen zorgen dat alles eeuwig en altijd blijft zoals het nu is". Omdat dat verhaal het enige is dat met grote zekerheid niet zal uitkomen. Ook als je op dit moment denkt aan het summum van je geluk te zitten, blijft het belangrijk om flexibel in het leven te staan. Krampachtig vasthouden aan wat er is, vormt immers de beste garantie dat er iets zal gebeuren waar je niet op gerekend had. Want "Als jij je leven niet verandert, verandert het leven jou".
Veel droomplezier!
29-12-2013 om 21:26
geschreven door patrice
25-12-2013
kerstige wensen!
IK WENS MIJN LIEVE LEZERS EEN PRACHTIGE KERSTTIJD!
25-12-2013 om 20:26
geschreven door patrice
24-12-2013
feestdagen of feestplagen?
Lang geleden vierden we kerstmis bij nonkel Günter en tante Katrienchen. Het was een fantastisch koppel destijds. Ze woonden in Eitorf (bij Keulen) in een mooi groot huis en hadden twee kinderen :Liesl en Peter. De weg naar kerstavond was altijd heel magisch. De woonkamer van Günter en Katrienchen werd gedurende veertien dagen voor kerst niet betreden omdat het "Christkind" er bezig was met het versieren van de kerstboom en pakjes leggen. "Het Christkind is bijna klaar" zei nonkel Günter dan. Want hij had het voorrecht om de woonkamer te betreden en te vragen of kinneke Jezus nog veel werk had. En toen kerstavond eindelijk aanbrak, stormden wij kinderen naar de woonkamer om de kerstboom te bekijken. De pakjes bleven voorbehouden voor na het eten.
Nog steeds blijft voor mij kerstavond een belangrijk moment. Ook in de jaren waarin ik op kerstavond alleen was. Ik zette voor mezelf hoe dan ook elk jaar een kerstboom of iets in die aard. Eénmaal zelfs was het filmmuseum in Brussel open en kon ik er onder begeleiding van life piano-muziek naar een oude kerstfilm kijken. Ik voelde me een keizer.
Nu staat in het bijzonder "alleen zijn met de feestdagen" voor vele mensen gelijk aan het summum van eenzaamheid en het daarbij horende zelfmedelijden. Getuige het groot aantal zelfmoorden dat in deze periode gebeurt. Alleen al het idee om iemand alleen te laten met de feestdagen leidt tot ongemak, schuld, vermeende verplichtingen en vaak ook ruzie.... "Wàt? Gaan we dit jaar weer naar je ouders met kerst? Vorig jaar hebben we toch afgesproken dat we nu eens naar mijn ouders gingen?" Of verfijnder "Doe maar iets voor jullie zelf hoor. Ik blijf wel alleen". Net alsof alle andere dagen waarop je kinderen en andere mensen er voor je zijn (of dagen waarop je op bezoek gaat bij je ouders/familie) in het niets verdwijnen omdat ze uitgerekend niet vallen op kerstdag of nieuwjaar.
Zo ook in mijn relatie. Mijn vriend heeft vele tientallen jaren zijn kinderen meegesleurd naar mémé op oudejaar, waar de schapen de hele avond op een stoel moesten zitten in een veel te kleine ruimte, terwijl Queen Leopoldina vertelde over haar miserie en klaagde over het vuil dat het bezoek zou achterlaten. Toen ik na enkele jaren relatie mee mocht naar mijn schoonmoeder, vroeg ik me af wat hem in godsnaam bezielde om zijn kinderen dit aan te doen. In plaats van gewoon met nieuwjaar es bij zijn moeder binnen te lopen en op oudejaar zelf iets op kindermaat te organiseren. Zeker ook omdat hij zijn kinderen niet zoveel zag.
Vorig jaar heb ik dan ook bedankt, en ben in Antwerpen gaan varen met mijn schoonbroer. Het was zalig, iedereen aan boord had iets meegebracht en we konden het vuurwerk zien vanuit het water. Mijn lief was op zijn zachtst gezegd razend. Maar het heeft ergens gewerkt, ook al was dat geenszins mijn bedoeling. Hij heeft dit jaar besloten om met mij oudejaar door te brengen. Met een heel eisenpakket, want zijn moeder alleen laten voor enkel een leuke avond met zijn vriendin is geen optie. Want, zoals te verwachten viel, deze keuze leidt tot heel wat schuldgevoelens bij mijn lief. Ik voorzie dan ook helemaal géén leuke oudejaarsavond voor hem. Zelf alle sterren uit de hemel naar beneden halen zal nog niet voldoende zijn om voor zichzelf te verantwoorden dat moeder op dat moment alleen zit. Vanuit deze schuldgevoelens dreigen er nog enkele discussies, bijvoorbeeld over het feit dat we én met kerstdag én met nieuwjaar naar schoonmoeder horen te gaan. Terwijl mijn vader ook alleen zit. Het zou voor mij nochtans simpel opgelost kunnen worden: we gaan met kerst naar mijn schoonmoeder, dus met nieuwjaar naar mijn pa. Of omgekeerd. Maar dat vindt mijn lief erg egocentrisch van me.
Nu kies ik uiteraard voor vrede en niet voor "gelijk halen", dus desnoods ga ik alleen naar mijn vader. Ik vind namelijk niet dat ik mijn vaders agenda moet invullen naar de wensen van mijn schoonmoeder. Ook als ik hiermee een statement zet dat mijn lief opnieuw zal confronteren met zijn moederbinding en ik dus enkel dagen "beeld zonder klank" tegemoet zie. Gelukkig hoef ik maar de herinnering aan de mooie kersttijd bij onkel Günter naar boven te halen om me hiervoor af te sluiten.
Hoe dan ook, je zou ze de (kerst)boom kunnen inwensen, die feestdagen. Toch kan je het ook anders bekijken. Feestdagen zijn bij uitstek dagen waarop de spiegel die je omgeving voor je is, in uitvergrote versie voor je hangt. Op die gevoelige dagen wordt je immers sterk geconfronteerd met wat je voor jezelf gemanifesteerd hebt, maar ook met je eigen verwachtingen en innerlijke leemtes, met je eigen angsten en kwaadheid, met de mate waarin je innerlijk los gekomen bent van je ouders en dus volwassen werd. En de mate waarin je zelf je kinderen de vrijheid laat.
Als je zoals ik een partner hebt die verstrikt zit met zijn moeder, is het de kwestie om eens te kijken naar je eigen verstrikking met je ouders. Een verstrikking die bijvoorbeeld tot uiting komt in de mate dat je klonen van je ouders-zoals-je-ze-beleefde-als-kind in je huidige leven hebt. Hiervoor verwijs ik naar mijn blogartikel "vergeven zonder vergif".
Ik denk dat feestdagen ook een uitnodiging zijn om los te komen van je automatische piloot en stil te staan bij wat het allemaal in jezelf los maakt. Want alles wat je nu voelt aan verlatenheid, onvervulde verlangens, stress is iets wat je in 2014 kan loslaten. Op die manier kan enkel al het inzicht die feestdagen je in jezelf geven, wel eens het mooiste feestencadeau zijn dat je jezelf kan geven.
24-12-2013 om 00:00
geschreven door patrice
23-12-2013
speciaal voor vrouwen...?
een film met een open blik naar de vrouwelijke seksualiteit. voor vrouwen die hun seksualiteit naar beneden duwen zodat ze "gerespecteerd" worden door hun man. voor vrouwen die zich schamen omdat ze 15 vriendjes of meer hebben gehad. voor vrouwen die ooit uitgescholden werden voor hoer, slet en andere namen voor "seksueel actieve vrouw". voor vrouwen die zich afvragen waarom ze bij de seks met hun man geen orgasme krijgen en zich hierover schuldig voelen.
en voor mannen die het aandurven om anders over vrouwen en seks te gaan denken.
Blogchallenge 12 : "je lezers betrekken" 13 : reageren op je lezers.
Hoe doe je dat als je geen lezers hebt , lees ik in de commentaren? Met die vraag zit ik ook. Tis te zeggen : ik heb wél meer dan 300 mensen die mijn blog al bekeken hebben. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat die 300 mensen de blog ook al hebben gelezen. Ik begrijp dat ook. Ik schrijf graag en veel. Plus : je wordt tegenwoordig overspoeld met blogs, fora, vraaglinks en consoorten. Je kan alle dagen en nachten van je leven vullen met op internet te lezen en herlezen, waarschijnlijk zonder téveel in herhaling te vallen.
Hoe dan ook....mensen vertellen graag hun verhaal. Het doet me denken aan mijn doelgroep van wie ik geregeld hoor "och meiske, ik zou er een tien boeken over kunnen schrijven". Of de vroegere WC madame van Antwerpen Centraal die in eigen beheer een boek had uitgegeven van 300 bladzijden, met als titel "mijn levensverhaal". En me fier vertelde dat ze er 10 van in de Standaard Boekhandel had mogen leggen, dus als ik het boek wilde kopen....
Maar ook zonder woorden zie ik vele verhalen. Gebogen schouders, samen geknepen lippen, een afgeborsteld uiterlijk, een stralende blik, rood worden... het vertelt iets. Vaak meer dan je zelf wil of durft te vertellen. Omdat je de afkeuring van anderen vreest bijvoorbeeld. Daarom zie je veel blogs en blogberichten die zo neutraal mogelijk worden opgesteld, of over een thema gaan waarvoor je weinig kans op afkeuring hebt. En toch : het kleine kind in iedereen hunkert ernaar om gezien en gehoord te worden zonder afkeuring. Het vreest hierbij vooral de afkeuring van de "grote zelf" die je nu bent, en die het meestal gespiegeld ziet in de reactie van anderen.
Zo een blogchallenge is wat dat betreft een goeie oefening. Je schrijft niet alleen, je deelt het ook met anderen. Plus : je voert ook nog een opdracht uit. Het woord "opdracht" koppelen wij sinds onze schooljaren vaak aan een quotering : zeer goed, goed, redelijk, slecht. Een "vind ik leuk" bij onze link? Een reactie met "wauw" of "hm, kweet niet goed maar..." op onze blog? Het doet ons in vele gevallen toch iets. Op die manier is de challenge een driedubbeldikke uitdaging. Een driedubbeldikke uitdaging wat betreft het thema "zelfliefde" als je het mij vraagt. Bij mij toch .
Nu mijn vraag aan jou : hoe voel jij je bij de blogchallenge en/of bij bloggen in het algemeen? waar ligt voor jou een uitdaging? wat gaat voor jou vanzelf? en hoe zit het voor jou met bloggen en zelfliefde : hoe belangrijk is de mening van anderen over jouw blog? wat is voor jou hetgeen je hieruit al geleerd hebt op vlak van zelfliefde?
Als 13 mijn geluksgetal is, zal ik binnenkort de kans krijgen om de reageren op jouw reactie. Zo niet, jaag ik onmiddellijk mijn zwarte kat buiten en loop nooit meer onder een ladder.
23-12-2013 om 19:14
geschreven door patrice
22-12-2013
bijna feestdagendieet
Zelfliefde is onvoorwaardelijk. Dat is inherent aan alle liefde. Liefde heeft met andere woorden niets te maken met wat je kan of hoe je eruit ziet.
Aan de andere kant wordt een groot deel van je leven gevormd vanuit de mate waarin je jezelf kan appreciëren. Je ziet de mate van zelfliefde weerspiegeld in jezelf, je uiterlijk, je ervaringen, je omgeving. Van daaruit kwam ik - buiten het groot aantal dingen in mijn leven waarvan ik tevreden ben - tot drie categorieën :
- dingen waaraan ik op korte termijn iets wil en kan veranderen
- dingen waaraan ik op langere termijn iets wil en kan veranderen
- dingen waaraan ik nu nog niets wil en/of kan veranderen (maar die ik in ieder geval al kan/kon leren aanvaarden)
Hoewel ik voor alle drie wilde gaan, dacht ik dat het belangrijk was om minimaal één ding te kiezen uit de eerste categorie. Iets waarbij ik op korte termijn kon maken dat ik me beter voelde dan dat ik me voordien voelde. De keuze viel vrij snel op : mijn gewicht . Niet omdat ik mezelf "te dik" vond, maar ik ben nogal tuk op kledij. Het is dan te jammer dat je in de helft van je kleerkast oncomfortabel rondloopt of zelfs niet meer past.
Nu is het thema "gewicht" relatief nieuw voor me. Ik ben namelijk mijn hele leven slank gebleven zonder al te veel moeite. Tot ik dan alweer zeven jaar terug een zwaar ongeval had dat me van de ene dag op de andere in mijn menopauze ejaculeerde. Ik zie me nog altijd staan tussen het jonge volk in de abortuskliniek.Want wist ik veel waarom ik plots niet meer menstueerde. Wat beschaamd vroeg ik of een kind baren op mijn 47ste wel opportuun was. En zo niet, wat een abortus kostte. Financieel en emotioneel. "Goed nieuws" zei de huisarts kort nadien "je hebt de bloedwaarden van een vrouw die vijf jaar in haar menopauze zit. Je bent er dus helemaal vanaf". Ik voelde me plots 20 jaar ouder. Vanaf? Ik wilde er helemaal niet "vanaf" zijn. Ik hield van die heerlijke cyclus met de ups en downs bij mijn stemming en gewicht, dat gevoel van "vrouw zijn" in hart en nieren.
Goed, ondertussen ben ik gewend geraakt aan de nieuwe fase in mijn vrouwenleven. Toch kon ik er niet naast kijken : mijn lichaam veranderde. "Gewicht" werd plots een thema. Want door de één of andere reden raakte ik na het ongeval in een permanente premenstruele staat, inclusief huil- en vreetbuien. En bij die vreetbuien speelde ik alles naar binnen wat er binnen mijn handbereik lag.
Tot ik dus besloot om van "gewicht" een eerste uitdaging te maken. Ondertussen ben ik vijf kilo vermagerd. Geen evidentie in deze periode waarin alles wat ik lekker vind bijna in je mond vliegt.
Ik noem mijn dieet sinds die weekend "het bijna-feestdagendieet". Ten eerste omdat ik me zaterdag dat iets duurderde rode kanten kleedje gekocht heb in mijn "oude" maat 40. Een maat te klein dus. Voor oudejaar. Ten tweede omdat ik me vandaag heb voorgenomen om op de feestdagen zelf één ding te kiezen waarvoor ik volop wil gaan, ongeacht de caloriewaarde. Het wordt een marsepeintaart van bisquit met chocolade en slagroom en vooral zonder "mager" fruit. En die caloriebom ben ik meteen gaan bestellen bij één van de betere bakkers. Langsheen smoutebol- en wafelkramen. Langsheen Glühwein-standjes en open supermarkten met "koop-hier-uw-feestmenu"-foto's die het water in je mond doen lopen. Met aan mijn zijde een lief dat me voortdurend vraagt of hij me geen pannenkoekske moet trakteren. Dat voor mijn neus trappist-met-kaasschotel verorbert, terwijl ik achter hem een bord ontwaar waarop "hete chocolademelk en slagroom" wordt aangeprezen. En warme appeltaart met ijs. En nog zo het één en ander.
Een lief dat me zegt dat ik nooit van mijn leven tegen oudejaar in dat rode kleed geraak. En lekker niet weet dat bij het kant behoorlijk wat elastan zit. Want hohoho, zelfliefde begint toch met jezelf haalbare doelen te stellen?
Ik ben een "crosser". Ik ren van hier naar ginder. En terug. Punt is : ik interesseer me in ongelofelijk veel dingen. Plus doe ik ook heel veel dingen graag. Hoewel ik heel graag eens naar het andere eind van de wereld zou trekken, heb ik dat niet nodig om dingen te ontdekken.
Toen bij de blog-challenge van Linda Nuyts, waar ik aan meedoe, de opdracht kwam om iemand te interviewen dacht ik meteen aan een aantal mogelijkheden. Doordat ik veel rondcross, ken ik ook veel verschillende soorten mensen. Ik ken verschillende mensen die de Law of Attraction en/of de Cursus in Wonderen in hun vingers hebben en met minder of meer succes toepassen. Maar ook mensen die hier allemaal niks van kennen, maar er toch in slagen in hun leven te krijgen waar ze menen recht op te hebben. Ik ken mensen met een mooie passie, zoals wondere dingen maken uit vilt, musiceren, flesjes met heerlijke geuren samenstellen en verkopen, maquilleren, schilderen, dansen, lampen maken, taarten bakken... Ook mensen die zich helemaal afsluiten voor de gedachte dat wat er gebeurt ook met hen zelf te maken heeft en alles rondom hen met de vinger wijzen (het gros van mijn doelgroep denkt op die manier). Allemaal boeiende mensen om te interviewen...
Toch denk ik dat ik één mens iets verschuldigd ben. De mens die altijd aan mijn mouw trekt als ik te hard cross, en tegen wie ik dan zeg "he, laat me met rust, ik ben bezig!". En het gebeurt haar al sinds vele jaren, eerst bij haar ouders, nu bij mij. Daarom wil ik nu dit bijzondere mensje de kans geven aan het woord te komen, te zeggen wat ze wil en voelt. Dit mensje is : de kleine Patrice, het meisje met de korte zwarte haren en de grote puppy-ogen.
Vertel eens wie je bent? Mijn naam is Patrice, ik ben negen jaar. Ik ben net verhuisd. Wij woonden vroeger in Porz, in Duitsland. Mijn zus heet Marina, mijn papa Marc en mijn moeder heet Helga. Mijn papa is nog niet hier, ik weet niet waarom hij niet hier is. Hij komt soms wel in het weekend of wat langer maar dan gaat hij terug naar Duitsland.
Wie is je papa? Mijn papa is een soldaat. Hij werkt in Westhoven. Mijn papa is lief, maar hij drinkt veel pintjes. Mijn mama is dan heel kwaad.
Wie is je mama? Mijn mama is thuis. Vroeger werkte ze bij Pepsi Cola, 's avonds tot 11 uur. Mijn mama is heel streng. Ze kijft dikwijls op mij. Ik moet heel veel doen. Nu is ze kwaad omdat ik weinig punten heb op mijn rapport. Ik heb heel veel slaag gekregen, en ze zegt dat mijn papa als hij komt mij ook hard zal slagen.
Wie is je zus? Mijn zus is nu drie jaar. Zij heeft krulletjes en blauwe ogen. Mijn mama ziet mijn zus liever dan mij. Ik zou liever helemaal geen zus hebben. Mijn zus verklikt alles. Ze moet ook nooit iets doen. Ik moet alles opruimen, altijd. Als haar ijsje op is, moet ik mijn ijsje aan haar geven. Ik ben kwaad op mijn zus.
Ben je ook kwaad op je mama en papa? Ik ben vooral kwaad op mijn mama, omdat ze zo op papa kijft. Ik heb medelijden met papa. Maar bij mijn mama ben ik ook zo bang. Soms is ze ineens boos en ik weet niet waarom. En dan begint ze te huilen. Vroeger was mama veel weg, dan mocht ik bij moeken. Maar nu niet meer omdat ik naar school moet.
Vertel eens wie moeken is? Moeken woont in Brussel, in de Rue van den Bogaerde100 in Sint Jans Molenbeek. Zij is de mama van mijn papa. Zij is heel dik. Moeken heeft pijn aan haar been, en daarvoor bidden wij altijd samen. Moeken kookt en maakt zakouskis. Soms 3000. Dan moet bompapa de hele nacht brood in de oven steken en uitprikken : hartjes, klavertjes... Bij Moeken is het wel plezant. Er zijn altijd mensen : madame De Santos, Mademoiselle Clairboit, Aimée, maar ook mijnheer Vastapane en Lello. En soms gaan we naar tante Madeleine, dat is de zus van Moeken. Die is heel heel lief. Dan kan ik spelen met Chantal en Jean-Louis. Of tante Marieke, dan speel ik met Gerda. Bij tante Marieke krijgen we elke avond Geuze zodat we goed kunnen slapen. Bij tante Marieke woonde vroeger Bompa Wemmel, dit was heel heel oud en dan is hij gestorven.
Slaat je papa je ook? Ja, mij papa slaat me ook. Hij zegt dan dat ik een "shot onder mijne hol" krijg. En toen ik vroeger pipi in mijn broek had gedaan kreeg ik elke dag een pak rammel. Hij slaat me soms zonder te vragen. Carine zei dat ik een potlood naar haar oor had gegooid en toen kreeg ik slaag. En toen zei mama "je moet dat kind niet slagen als je niet weet of het waar is". Maar als mama zei "oh dat kind maakt mij zot" dan kreeg ik ook slaag van papa en ik had niets gedaan.
Heb je pipi in je broek gedaan? Ja, ik wil daar niet zo graag over spreken. Ik doe nog altijd pipi in mijn broek. En dan verstop in mijn onderbroek onder mijn matras zodat mama dat niet ziet. En als mama die dan vindt krijg ik veel slaag.
Word je daar dan ook kwaad over?Nee, ik voel me dan zo vies. Op school zeggen ze ook dat ik een vieze ben. Ik heb nooit vriendinnen. Ook in Duitsland zeiden ze dat ik een vieze was. Ik voel me zo vies.
Voel je je ook vies als je bij moeken bent? Nee, dan voel ik me niet vies. Bij moeken plas ik niet in mijn broek. En als ik wel in mijn broek plas eens is ze niet kwaad. Ook tante Madeleine was niet kwaad toen in in mijn broek plaste. Ik had mijn broek dan gewassen in de chassebak van de WC en ze zei dat ik "gedraaid en gesponnen Marc" was.
Vertel eens over je bompapa? Ik heb één bompapa, in Brussel. Vroeger had ik ook een Opa in Eitorf, maar die is al lang dood. Bompapa schildert, hij heeft een kamertje waar hij schildert. Hij schildert heel veel. Hij drinkt ook veel pintjes, en dan is Moeken heel kwaad. Ze zegt altijd dat hij een "malheureuze mens" is. Ik schilder dikwijls mee met Bompapa. Bompapa vindt dat ik heel goed kan schilderen. Ik had een mevrouw geschilderd en een paard en bompapa zei dat het heel goed was. Moeken heeft het dan in een kader gestoken en opgehangen.
Heb je ook een Oma in Duitsland? Ja Oma woont in Eitorf, in een wit huis; in de Goethestrasze 7. We gaan er niet veel. Mama heeft er ruzie met tante Irmi en onkel Herbert. Maar Oma is wel heel lief. Vroeger had ik een vriendin daar, Elke. Maar ik mag er nu niet meer naartoe omdat we eens onze onderbroek hebben uitgedaan en "popo kijken" hebben gespeeld.
Dus je hebt weinig vriendinnen? Ja, maar ik mag ook niet veel buiten. Mijn mama is veel weg en ze wil dat ik op mijn zusje let. Ik kan al veel :: ik kan al eieren bakken. Ik kon dat al toen ik zes jaar was; toen papa niet thuis kwam heb ik eieren gebakken want ik had honger. En ik kon toen ook al de papfles maken voor mijn zus, madame Vercammen had getoond hoe ik dat moest doen. Mijn zus lag toen nog in de wieg. Ze schreide heel veel. En toen is er eens een vriendin gekomen en mama heeft aan papa gezegd dat we alles kapot gemaakt hadden en dat ze het rap heeft opgekuist. Dat was niet waar : we hebben de hele tijd op de zetel gezeten. Mijn vriendin Sabine had ook taart bij van haar mama. Die wist dat ik dikwijls nog geen eten had 's avonds en had taart meegegeven. We hebben toen alles opgerold, alle kruimels. Het was echt niet vuil, ik kan dat goed : rollen. En ook stof afdoen, dus ik heb alles gekuist met een stofvod. Maar mijn mama was boos omdat ik vond dat die taart beter was dan haar appeltaart. En toen moesten we dus op balkon elke avond tot papa thuis kwam. Omdat papa mijn mama geloofde dat we alles kapot gemaakt hadden. Papa blijft dikwijls hangen. En dan moesten we rap eten voordat mama binnen komt. En één keer kwam ze te vroeg binnen en dan was er erge ruzie. En vanaf dan kregen we geen eten meer als papa te laat was, hij gooide alles in het toilet of in de vuilbak op straat en dan mocht ik niet zeggen. Mijn zus kreeg nog wel papfles van mama maar ik kreeg niks. Ik moest dan nog mijn huiswerk maken, want dat ging niet op balkon. Maar ik heb een pillamp en pillen gekregen van moeken en dan maakte ik mijn huiswerk onder de lakens zodat mama het niet zag dat er licht brandde want anders was ze misschien weer boos op papa. De pillamp verstop ik altijd helemaal achter in mijn nachttafeltje.
Woon je graag in België? Niet zo graag. Ik woonde liever in Duitsland. De school was er veel leuker. Hier zit ik bij zusterkes. Wij moeten een uniform aandoen met een plastieken kol. Die doet veel pijn aan mijn hals. En ik moet ook een hoedje op zetten. Er zijn veel kinderen die met mij niet mogen spelen omdat mijn mama een Duitse is. Er is al een mijnheer met een mes achter mij gelopen omdat mijn mama een Duitse is. Ik was toen heel bang. Ik ben dikwijls heel bang.
Mocht in Duitsland iedereen met je spelen? Ja, dat wel. Maar ik was niet veel buiten, ik keek dan hoe andere kinderen buiten speelden als ik op balkon zat. Ik verstopte me dan een beetje omdat ik bang was dat ze me zouden uitlachen. En als mama niet moest werken dat was ze altijd aan het kuisen en dan moest ik meehelpen. Als papa er was mocht ik wel buiten. Mijn papa ging dan met mij met de slee rijden en zo, of een sneeuwman maken. Als papa met manoeuvers was moest ik altijd binnen blijven. Er waren ook Duitse kinderen die me wilden slagen omdat mijn papa een Belg was. En ik werd ook gepest omdat ik veel punten had. Ze zeiden dan dan Carine slimmer was dan ik. Een keer was ik de eerste van de klas, en dan is mijn rapport veranderd omdat de dochter van de Kapitein minder punten had dan ik. En die papa was toen boos, en toen kreeg ik een half puntje minder. Ik had dan 91,5/100 en dat andere meisje had dan 92/100. Maar ik kreeg wel een prijs omdat ik de tweede was.
En nu had je slechte punten? Ja, ik had geen catechismus en we moesten al de eerste dag een proef doen over de catechismus. Ik heb toen geschreven : "zuster, ik heb geen catechismus". Mijn mama en papa begrijpen niet goed wat ze moeten kopen. Als ik een pen krijg, is dat van Moeken. Ik ben dikwijls niet in orde omdat mijn mama en papa dingen niet kopen. En we hebben in Duitsland ook nooit van die grote getallen moeten delen. Dat kan ik niet. En nu had ik ineens 70/100. Mijn mama zei 'Wacht maar tot we thuis zijn". Ik was toen zo bang
Hoe voelde je je, Patriceke? Ik voel me nog altijd bang. Het is niet zo gemakkelijk. Mijn papa is boos als ik iets goed kan. Hij zegt dan dat ik niet boven zijn kop mag groeien. Hij is ook kwaad als ik teveel punten heb op school. Hij heeft mijn piano geruild tegen een aquarium omdat hij die sjingel sjangel niet kon verdragen. Ik was zo gelukkig met die piano, ik had hem nog maar een week. Mama had die kunnen kopen voor 500 fr. Ik weet niet of dat veel geld is, maar zij zei dat dat goedkoop was. En toen was papa boos omdat ik niet blij was met de aquarium. Papa geeft me ook straf, maar mama ook. Als ik zeg dat ik het te warm heb dan luistert ze niet en moet ik een opstel schrijven omdat ik te luid roep. En van papa moet ik 1000 keer schrijven dat ik proper moet zijn. Ik heb toen geschreven tot het terug licht werd, en toen moest ik naar school. En papa zei dat ik als ik van school kwam verder moest schrijven. De juffrouw was kwaad omdat ik niet oplette. Maar ik was zo moe. Ik voel me ook heel verdrietig. Omdat ik vind dat mijn zus veel minder moet doen. Ze vinden haar altijd goed. Ik moet schoenen poetsen op de koer en dan doet mama de deur op slot omdat het te koud is. En dan zie ik iedereen in de zetel zitten met een warme choco. en als ik klaar ben en de schoenen blinken niet genoeg, moet ik ze nog eens poetsen. Ik ben ook verdrietig omdat mama mij soms slaat als ik het niet verdien. Als ik helemaal niets gedaan heb. Zij zegt dan "straks krijg je slaag, ik weet nog niet wanneer, maar je krijgt slaag". Ze legt dan ook soms al dingen klaar waarmee ik slaag zal krijgen. Meestal is dat met de kooklepel. Dat doet heel veel pijn, mama slaagt heel hard. Ik heb dan allemaal blauwe plekken. En ze zegt dat ik ook slaag zal krijgen met de strijksnoer. En met de hondenketting. Ze heeft dat vroeger ook gehad, slaag met de strijksnoer en met de hondenketting. Ik heb bloezen moeten weghangen en ik heb slaag gekregen met elke kapstok van de bloezen omdat ze niet goed waren opgehangen. Papa slaagt enkel op mijn poep met zijn hand, en ook op mijn mond als ik frank ben. En dat doet me allemaal heel veel verdriet. Omdat ik papa zo graag zie. Ik vind dat ik beter voor papa ben dan mama, maar toch heeft hij liever mama. En mama heeft liever ons Marina. Mama was vroeger ook de jongste en werd uitgestoten thuis. En daarom wil ze dat de jongste nu altijd het beste krijgt. Ja, ik ben heel kwaad en heel bang en heel verdrietig. Ik heb al een brief geschreven naar tante Madeleine. Die is pas gestorven. Ik heb gevraagd of ze me wil komen halen. Mijn mama had die brief gevonden. Ik had geroepen; nee mama, niet lezen, maar ze las hem toch en zei dat ik heel veel slaag ging krijgen. Ik heb me toen opgesloten in het toilet. Maar toen ze de brief gelezen had begon ze hard te schreien. Ze vroeg me om buiten te komen en ik gilde "nee" omdat ik dacht dat ik slaag ging krijgen. Maar ik kreeg geen slaag, ze bleef maar huilen. Ik heb geen medelijden met mama.
Als er morgen een toverfee zou komen en alles zou veranderen, wat zou je dan wensen? Mama vertelt veel verhalen. Ik heb al dikwijls gehoopt dat er een toverfee zou komen. Ik zou willen dat mijn zus terug weg was, en ik alleen met mijn papa. Dat mijn mama ook terug weg was, zoals vroeger. En dat mijn papa niet meer drinkt. En dat Moeken hier komt wonen.
Zou je niet ook wensen dat je een piano had?Ja, een piano, dat zou ik heel graag willen. Aan ons school is een muziekschool. Toen ik mama vroeg wat dat was zei ze "dat is niets voor jou". Maar er zijn kinderen in mijn school die naar de muziekschool kunnen. Ik weet niet goed wat dat is. En ik zou ook thuis willen mogen tekenen en rustig een boek lezen in de zetel. Mijn mama zegt altijd als ik zit "heb je niks te doen?" en dan moet ik kuisen of strijken en zo. Gelukkig is mijn mama dikwijls weg en dan lees ik heel veel boeken. En bij Moeken lees ik ook veel. En ik zou ook lang haar willen. En kleedjes die ik mooi vind, zoals Marina krijgt. En ik zou wensen dat ik veel vrienden en vriendinnen had en dat ik buiten mag spelen zoals de andere kinderen. Ik zou wensen dat we terug naar Duitsland gingen wonen, maar ergens waar allemaal Belgische kinderen wonen en geen Duitse die mij slagen. Of nog liever zou ik bij Moeken willen gaan wonen in Brussel. Moeken wil dat ik goed punten heb op school en ze helpt mij bij mijn huiswerk. En ik zou eens graag naar Spanje gaan, op reis. Ik zou ook wensen dat mensen mij geloven. Ik heb al gezegd op school dat ik thuis veel slaag krijg maar ze zeggen dan hoe durf je dat zeggen van je ouders, zo een fatsoenlijke mensen. Ik zou wensen dat ik altijd alle gerief kreeg om op school mee te kunnen. Maar we hebben geen geld en de boeken zijn heel duur. En toen heeft Moeken geld gegeven voor de boeken en mama heeft zich daar een kleed van gekocht en ik had nog geen boeken. En op school zeiden ze dat ik de boeken niet gevraagd had thuis, dat het mijn schuld was.
En wat zou je nog allemaal wensen? Wat zou je nu wensen, nu je in mij woont? Wat kan ik voor je doen? Ik vind het goed dat je nog altijd de dingen doet die ik zo graag deed. Maar ik zou zo graag willen dat je dat wat meer kon doen, in plaats van altijd maar te werken. Maar ik ben ook wel fier dat je veel kan. Ik knutselde vroeger graag autootjes in elkaar, en nu kan jij zoveel doen in je huis. Dat kunnen niet veel madammen. En ik zou willen dat je wat meer rust nam. Ik vind het wel goed dat je gezond eet, meestal toch. En ik zou willen dat ik nu kon zeggen wat ik voel. vroeger kon ik dat niet, maar nu ben je groot, dus nu kan je dat toch doen? Er zijn nog altijd veel mensen die niet willen dat jij zegt wat je voelt en dat komt omdat je nog altijd denkt dat je dat niet mag. Maar je mag dat wel, en ik wil ook dat je dan kwaad wordt en zegt dat je wel mag zeggen wat je voelt. Ik wil ook graag dat je je evenveel waard voelt dan iedereen. En dat je centjes hebt om veel leuke dingen mee te doen. Vroeger deed je veel gevaarlijke dingen maar dat is nu niet meer, en ik ben daar blij om. Ik ben niet zo bang meer, soms nog wel. En dan zou ik willen dat je gewoon zegt "ja, je bent bang, dat is allemaal goed" in plaats van "niet bang zijn!". En ook als ik verdrietig ben wil ik dat je naar mij luistert. Maar ik vind het wel goed dat je zegt dat mensen zelf kiezen wat er met hen gebeurt. Alleen begrijp ik niet waarom Marina dan zoveel meer heeft dan ik. Ik wil graag dat je voelt dat je evenveel verdient dan Marina. Dat je ook een leuke man hebt en ook gelukkig bent met hem en je veilig voelt. Een man die er is en niet zoals papa, die altijd weg is. En die niet teveel drinkt, zoals papa. En die luistert als je iets voelt. Ik wil dat je meer dingen doet die je leuk vindt, nog meer dan nu. en dat je ook kwaad kunt zijn. zo echt kwaad, en roepen en zo. En dat mensen dan luisteren.
Bedankt, lieve Patrice, ik hou van je. Ik wil graag nog meer aandacht voor je hebben, ook als je bang bent, kwaad of verdrietig. Ik kan je niet beloven dat andere mensen zullen luisteren en je zullen geloven, maar ik kan je wel beloven dat ik zelf zal luisteren. we zullen komende weken veel schrijven, want ik weet dat je dat graag doet. Je kan immers heel goed opstellen schrijven op school. We schrijven een brief naar je mama en je papa en ook naar Marina. Want natuurlijk ben jij even goed dan Marina, en je verdient evenveel dan zij heeft. Misschien zijn er nu mensen bij ons die niet willen dat we tonen wat we voelen, maar dat is omdat ze zelf bang zijn voor wat zij zelf voelen. Dus dat moeten we ons niet aantrekken, gewoon naar kijken en weten dat het zo is en niets met ons te maken heeft.
Alleen is het goed dat je ook kijkt naar wat je hebt, want dat is toch best wat. we hebben een eigen huisje, en veel mensen die van ons houden. En ik heb toch ook een leuke man, die doet wat hij kan? Misschien maakt het je soms bang dat hij zo moeilijk over gevoelens kan praten en dan kwaad wordt, maar we moeten doen zoals ik hierboven zei : gewoon laten doen. Gerrit is je papa niet, dus je hoeft echt niet bang te zijn, niet voor hem en ook niet voor andere mannen die zo wat stoer doen. Ik beloof je dat ik meer mijn gevoelens zal uiten, je hebt gelijk, ik ben nu groot en het wordt tijd dat ik dit leer. Er zijn nog goede dingen, toch? We zijn gezond en we amuseren ons. Omdat je zo vaak alleen geweest bent kan ik nu goed alleen zijn met mezelf, en daar echt van genieten. En we hebben ook heel leuk werk met veel leuke mensen die met ons samen werken. Het is niet meer zoals vroeger, ik zorg nu voor je, dat beloof ik.
Van mij krijg je bij dezer in ieder geval al een gemeende winterse smiley!
15-12-2013 om 18:31
geschreven door patrice
hair
Het begon in die onvergetelijke bloedhete zomer van 1976. Ik vond vakantiewerk in een industriële wasserij. Ploegbaas Emiel, een man met heel vettig haar waartussen drie dikke vetbulten blonken, had als taak om de jobstudentjes de eerste dag rond te leiden en te "plaatsen". Eerst stapten we langs de afdeling waar de bebloede, bescheten, bepiste en/of bekotste lakens, schorten, operatiedekens en lijkwades werden gesorteerd. In de tweede afdeling stonden de was- en stoommachines. "Ze noemen da hier de sauna" riep de ploegbaas doorheen het lawaai "veur te zwaanzen he".
Na de sauna bleef ik alleen over. "Oei, u had kik niet gezien....."zei Emiel. "Hier, kijk, da hier heten ze "het kot". Kunde gij knoppen aanzetten maske?" . We stapten een afgescheiden ruimte - mét airco - binnen, waar een vijftal dames zwijgend over hun naaiwerk hingen. Al zou ik nog nooit een knop van dichtbij gezien hebben, op dat moment wist ik met heel mijn lijf en leden dat ik "knoppen" KON aanzetten en dat "knoppen aanzetten" vanaf nu tot de grote dromen mijner jeugd behoorde.
"Goed zet U dan naast mijn vrouw". Emiel had een hele mooie vrouw, Laura. Elke middag moest Laura over en weer naar huis, omdat Emiel ervan uitging dat bij genoeg bevrediging de echtelijke trouw meer gegarandeerd bleef.
Spreken tijdens het werk was ten strengste verboden, hadden we in het welkomstwoordje vernomen. Maar zo gauw Emiel de deur uit was, zetten de dames een duidelijk eerder begonnen gesprek verder over het ongelukkige huwelijk van Laura. 'Zagt ge aan mij dat ik gebleit had?" vroeg Laura me.
Dit huwelijk met de ploegbaas was trouwens hoofdthema nummer 1 in "het kot". Eenmaal Laura haar hart nog eens gelucht had ging het meestal over Vlaamse zangers, crooners, mode, vermageren en lichaamsverzorging. Tegen mij werd er weinig gezegd, dus ik luisterde niet meer en hield het gebabbel als een soort achtergrondskoor voor mijn eigen gedachten. Ik schrok dan ook vrij hard toen Laura op een dag out of the blue naar me riep "Ge moet een ladyshave gebruiken, Patriceke; dan kunde er elke dag efkens over gaan. Bij Emiel mag kik ni in bed me zoeveel hoar op mijn biene zenne". Ik begreep niet waarom het mens niet aan deze eenvoudige oplossing dacht om van haar dagelijkse lijdensweg af te komen. In ieder geval : aan het einde van de zomer overhandigden de dames van "het kot" me een paarse scheermachine met een vlindertje. "De gebruikoanwijzing zit erin" zei Laura "moar ge moet het anders nekier oan uw lief vroage als ge het nie snapt".
Enkele jobs verder zat ik als correctrice in de Financieel Economische tijd. Aan het onthaal zetelden twee hooggeblondeerde deernen die er stijlvol in slaagden om op een onvriendelijke manier vriendelijk te zijn. De ladyshave werd in die periode - waarin ik naast mijn voltijdse baan en een horecajob ook nog als vrijwilliger een groot multicultureel buurtfeest organiseerde in Antwerpen Zuid - nog zelden boven gehaald. En eigenlijk had ik wat afscheid genomen van het idee dat het haar op mijn benen en onder mijn oksels niet zichtbaar mocht zijn. Plus was mij ook opgevallen dat het scheren wel leuk was, maar de teruggroei van de haren een ware marteling. Zeker op plaatsen waar de stoppels tegen een ander lichaamsdeel aanschuurden.
Dus stapte ik op een zomerdag niets vermoedend met een fris jurkje voorbij de onthaal-inquisitie. Als ik gepasseerd was hoorde ik Deerne I net luid genoeg zeggen "met zo een haar oep mijn biene zou kik niet op straat durve komme". Ik wilde antwoorden dat op straat komen met een hoofd als het hare toch ook niet gemakkelijk moest zijn. Maar ik hield me in, en besloot tot een revolutie : ik zou me niet meer scheren tot het einde van mijn contract. Na enkele dagen uiterst afkeurende blikken en wat stil gepruttel, kwam er geen commentaar meer. Tot één van de dames me op een avond naar zich riep. "Zeg, ik vind da na eigenlek wel tof da gij uw haar op uw biene loat stoan. Doet ge da nieverans af?". Het was een strikvraag, dat kon ik duidelijk lezen in haar ogen. En in de glimlach van de ander, waarmee ze waarschijnlijk de hele namiddag gerepeteerd had om die ene zin op een natuurlijke manier uit haar strot te krijgen. "Awel nee" zei ik "ik ben in stoaking. Ik doe mijn hoar vanaf nu nieverans mier af, alleen op mijne kop". Hoewel de beide dames me aankeken alsof ik van Mars kwam, werd om de één of andere reden sinds deze verklaring mijn positie duidelijker. Een beetje zoals de dorpsgek die, eenmaal hij tot dorpsgek benoemd is, voor de rest gerust gelaten wordt.
Ondertussen vier ik mijn zilveren jubileum "in staking zijn". Vijfentwintig lange jaren laat ik haar zijn waar haar is. Niet omwille van die deernen, maar omwille van mezelf. Ik voel me beter mét. Evenveel jaren gebruik ik géén deodorant.
Ja, ik krijg nog opmerkingen en blikken. Of verklaringen als "Patty Smit scheert haar okselhaar ook niet af". Of vragen als "Wat doet ge dan met uw zweetgeur"? Eerlijk gezegd raakt het me soms nog wel, zeker als het van iemand komt die me na aan het hart ligt. "Vies en vuil" genoemd worden tokkelt bij mij nog altijd een snaar, een snaar van een ver verleden.
En wat doe ik dan met die gevoelige snaar? Wel, als mediteren en tappen niet helpt, is de beste remedie om op internet te zoeken naar "epileren" of "okselhaar". Om te lezen hoe afschuwelijk het is als je het allemaal laat staan, en dat miss België 2013 een vreselijke flater beging omdat men stoppeltjes zag bij één of andere fotoshoot. Als dat geen wereldnieuw is! Lezen dat je je okselhaar moet scheren want je kan je zweet veel beter tegengaan met een transpiratieremmer. En dat okselhaar er eigenlijk niet meer hoeft te zijn, maar een ongelukkig overblijfsel is van onze beharing in de tijd toen we nog halfapen waren.
Heeft lichaamshaar een verband met zelfliefde? Volgens mij wel. Natuurlijk is er niets op tegen dat mensen zich ontharen. Iets anders wordt het als je jezelf gaat afkeuren, vuil/vies voelen etc... als je lichaamshaar zichtbaar is. Of als je de reclame gelooft die zegt dat je je eigen geur moet verstoppen met één of andere schadelijke chemische deodorant om zo "fris" te blijven.
Doe de test. Onthaar je een paar weken niet, en doe ook niets om je geuren te neutraliseren (behalve jezelf wassen uiteraard). En bekijk wat je hierbij voelt. Hoe dan ook : je bent niet vies. Ook niet met drie meter okselhaar onder je armen. En zelfs niet als je een keertje naar mens ruikt in plaats van naar de wilde frisheid van limoenen. Geeft je het idee alleen al een gevoel van afgrijzen? Hm...
"U doet het voor zichzelf" staat vaak op reclamebrochures of websites van therapeuten en coaches. Meestal een aankondiging van "hou je maar vast als je de prijs leest". Meestal wordt er niet eens een prijs vermeld, en moet je hiervoor persoonlijk contact opnemen. Wat volgens mij laat zien dat vele therapeuten en coaches zelf niet in het reine zijn met het thema "geld".
Een greepje uit het rariteitenkabinet van de therapiewereld.
Wat denk je bijvoorbeeld van een opleiding van 6 dagen, verspreid over 6 weken voor ....6000 ? Of van een therapieweek in de Ardennen voor 2500 ? Of een coaching aan 100 per uur (of meer)? Waarschijnlijk gebeurt dan nog niet eens alles officieel, dus de slagzin "ik moet de helft weer afgeven" klopt niet. Gelukkig is de "koffie en thee" vaak inbegrepen. Maar de verblijfskosten krijg je er, bij meerdaagse initiatieven buitenhuis, veelal nog bovenop. En wat dacht je van het gegeven dat je "eerst een uitgebreide screening" moet ondergaan - tegen een prijskaartje van pakweg 150 - om te kijken of de therapie wel geschikt is voor jou? Hilarisch toch als je bedenkt dat je in het slechtste geval 150 neertelt om te horen dat je toch beter iets anders zoekt. Nog een goeie is "je schrijft je meteen in (en betaalt) voor 10 sessies". Aan de telefoon of per mail krijg je dan nog de uitleg dat die 10 sessies belangrijk zijn voor je genezingsproces. Alsof je in een restaurant meteen voor 10 dagschotels moet betalen omdat dat "goed is voor jou" en die moet opeten hoe weinig zin je er ook in hebt? En hoe zit het met de therapeuten die je influisteren dat er toch wat scheelt met je basisvertrouwen, maar tegelijk vragen op voorhand te betalen? Net alsof je in een restaurant.... jawel.
Helemaal te gek wordt het als men marketingstrategieën gebruikt als : "we geven de laatste 15 plaatsen weg voor slechts 30 ipv 300 ". Je kan dan bv. mailen tijdens een Webinar ("ja Wim is erbij en Anna, en ook Jan, super, nog 12 plaatsen..."), en snel zitten die 15 plaatsen vol. Maar wat later krijg je dan via een ander medium dezelfde oproep. Uh? De plaatsen waren toch bezet?
Natuurlijk denken coaches of therapeuten vanuit "ik moet hiervan leven" en natuurlijk is het belangrijk dat dit ook kan. Plus heeft iemand vaak veel geld veil gehad voor de veel te dure opleidingen, en wil hij/zij dit geld terug van zijn of haar cliënten. Of ze verkondigen de ideeën van een denk-je-rijk goeroe en zijn van mening dat het geven van therapie en/of seminars de weg is die God hen toont om rijk te worden.
En mensen die op zoek zijn naar hulp, wanhopig zijn, vertwijfeld, het niet meer weten, betalen dan een veel te dure prijs in de hoop zich wat beter te voelen. 'Zie je wel, ik hou van mezelf, ik betaal die 3000 exclusief verblijf voor dat Hou-van-jezelf weekend in de Italiaanse Alpen". Eenmaal je dat betaald hebt mag het niet mis gaan natuurlijk. Inderdaad krijg je een week liefde en aandacht en daar kan je kleine kind bij momenten ook huilen waarbij je liefdevol opgevangen wordt door de groep onder begeleiding van een supermama of -papa. En dan kom je gelukkiger naar huis. Verandert je leven na zo een week volledig? Misschien. Maar waarschijnlijk niet.
Wellicht voel je je de eerste dagen prima en krijg je dan wat afkickverschijnselen. Vervolgens gaat het vaak zoals het soms gebeurt bij drugsverslaafden die in na hun ontwenning naar huis moeten : je wordt weer geconfronteerd met dezelfde situaties en voor je het beseft ben je weer in hetzelfde patroon. Zo snel gaat "ontwikkelen" namelijk meestal niet. Ontwikkelen doe je stap voor stap, met de inherente terugvallen. Je leert gaandeweg kaders en technieken die je kunnen ondersteunen maar dan nog blijven er uitdagingen. Andere of dezelfde.
Gelukkig zijn er ook meer en meer therapeuten en coaches die als geschenk naar de wereld, gratis of voor een laag bedrag hun know-how verspreiden. Prima vanuit het idee dat je altijd terugkrijgt wat je geeft. Maar dat idee werkt natuurlijk niet als de gratis sessies gebruikt worden om je betalende aanbod te kunnen verkopen. Op dat moment geef je niet, maar vraag je opnieuw om iets te krijgen.
Uiteraard zeg ik niet dat alle therapeuten en coaches de hele tijd gratis moeten werken of niet rijk mogen worden. Zij zouden zich echter meer bewust moeten zijn van hun rol, de reden waarom hen de weg getoond werd om hulp te geven aan mensen die meer van zichzelf willen leren houden. Het verspreiden van manieren waarop mensen meer van zichzelf en anderen kunnen houden is immers meebouwen aan een liefdevolle wereld. En als je dat doet, reageert de cosmos en komt de overvloed die je weggeeft naar je toe. In de vorm van geld, maar misschien in een andere vorm, zoals gezondheid, liefde, vriendschap....
Dus zou er volgens mij het volgende kunnen gebeuren :
- de prijs voor opleidingen en trainingen op een realistisch niveau brengen. Je verhongert wellicht niet als je voor 6 dagen training 600 (dus 100 per persoon per dag) per persoon vraagt ipv 6000 (1000 per persoon per dag!). Bij 10 personen kom je met 600 nog steeds aan een omzet van 1000 (1 x 100) per dag of 6000 voor de betreffende 6 dagen... Niet slecht denk ik.
- vraag jezelf af voor wat je het doet en wees daar eerlijk in. Als geld voor jou een punt is, straal je dit ook uit naar je cliënten. Luisteren met dollartekens in je ogen is niet echt luisteren. Angst dat je je geld niet zal krijgen is angst. Punt. En angst zie je en ruik je. Wees je bewust van je angst en spiegel deze niet op je cliënten. Okee, je zal dan misschien mensen hebben die te laat of niet betalen. Maar die trek je dan wel lekker zelf aan, Law of attraction, weet je wel? En als je die aantrekt, zijn zij niet je vijanden maar je leermeesters om te kijken naar hoe JIJ je voelt over bv. geld en geven.
- hou therapie en coaching betaalbaar en stel je dienstbaar op. Cliënten die zich ongemakkelijk voelen met wat ze moeten betalen maar zo erg in de puree zitten dat ze denken zich daarmee hopelijk beter te voelen, gedragen zich naar jou toe niet vrij en ontspannen. Het beste zou zijn om met elke cliënt een bedrag af te spreken waarbij je je beiden goed voelt (misschien kan je al eens op voorhand nadenken wat voor jou het nog comfortabel is om voor te werken maar ook wat je voor jezelf kan toelaten om te ontvangen...). Werk vanuit je roeping en je passie, niet vanuit het idee om "rijk" te worden. Geld komt vanzelf als je er klaar voor bent.
- blijf gratis geven aan de wereld, zo vervul je je maatschappelijke opdracht die je in deze incarnatie kreeg. Maar doe dit vrijuit, zonder iets terug te verwachten. Dus geen boeken- of cd/dvd-verkoop, geen reclame voor je betalend aanbod etc. tijdens je zogeheten gratis sessies. De deelname van eenieder is al een geschenk aan jou : iedereen die meedoet erkent je in je deskundigheid. Wees hen dus dankbaar.
Ben je therapeut of coach en wekt dit weerstand op? Lees het artikel dan nog eens van vooraf aan, kijk wat het met je doet (wat denk je, voel je....) en ga ermee aan de slag..
"Je zult je naaste vergeven"... Velen onder ons hebben dit wellicht sinds hun kindertijd gehoord. Ondertussen is het woord "vergeven" de kerk uitgegaan en meer algemeen geworden. Talrijke boeken gaan over dit thema, en oprechte vergiffenis wordt meer en meer beschouwd als de sleutel tot een gelukkig leven. Daarom zal dit bericht, en waarschijnlijk nog veel andere berichten op mijn blog, over dit thema gaan.
De "moeder van alle vergeving" is de vergeving van je ouders. Vaak hoor ik mensen zeggen "ja, dat is gebeurd hoor, ik kom nu goed overeen met mijn vader/moeder, ik heb mijn vader in zijn laatste levensjaren verzorgd, ik ren me de benen onder mijn lijf voor mijn moeder...." etc. Dit is natuurlijk zeer edelborstig, maar het is slechts de top van de ijsberg.
Om te zien of je je vader en moeder vergeven hebt, is het belangrijk te kijken hoe je leven er nu uit ziet.
Vaak zijn moederthema's zaken als veiligheid, geborgenheid, ontvankelijkheid en uiteraard je vrouw-zijn. Als vrouw ook je relatie met mannen. Je moeder was immers de eerste vrouw die je over mannen hebt horen praten (i.c. je (stief)vader bijvoorbeeld). Weinig mensen hebben hierbij gehoord "ach zo zalig, ik zou hem morgen opnieuw trouwen". Als man neem je vaak emotioneel de plaats in van een (emotioneel of lijfelijk) afwezige vader. Je krijgt ook een eerste beeld over hoe een vrouw is. Had je een afhankelijke moeder, een kenau, een artistieke moeder die leefde voor haar kunst... dan is dat het eerste concept van "vrouw" voor je geweest.
Vaderthema's hebben te maken met carrière, daadkracht, scheppingsdrang en ook je man-zijn. Uiteraard is ook de vader voor een vrouw bepalend voor haar eerste manbeeld. Hoe was je vader : een "nieuwe man", een macho, een dromerige hippie, een pantoffelheld...? Hoe je je vader beschrijft, zo leeft ook in jou de blauwdruk voor "man". Voor een jongen is de manier waarop vader was en de manier waarop vader zijn partner behandelde boetserend voor het manbeeld van zichzelf, en de manier waarop de jongen op latere leeftijd naar vrouwen kijkt.
Een verdere indicatie zijn ziekten. Het groot aantal aandoeningen aan vrouwelijke resp. mannelijke organen, toont de verwevenheid van vele mensen met hun ouders.
Om je moeder of je vader te kunnen vergeven is er meer nodig dan nu "goed met hen op te schieten". Dit zit op rationeel niveau, en niet op het niveau van het wezen. De mate waarin je je ouders vergeven hebt kan je enkel aflezen uit hoeveel van bovenstaande thema's nog in je leven aanwezig zijn. En waarvan je je afvraagt "hoe kan dat nu, ik heb mijn moeder/vader vergeven en het lijkt wel alsof ik ze steeds weer opnieuw om me heen manifesteer".
De kwestie is: in jou zit een klein kindje dat destijds compleet afhankelijk was van zijn ouders. Dat kindje heeft zich om te kunnen overleven, helemaal moeten aanpassen. Het heeft ook zijn zelfbeeld gevormd naar wat de ouders zegden. En zelden was dat "jij bent fantastisch, lieve kind". Het is doordat jouw ouders met het kleine kind in zichzelf niet in het reine waren, dat ze de grote liefde die jij als kind voor hen voelde, niet efficiënt konden beantwoorden. Het waren hongerige kinderen die een kind moesten opvoeden, en vaak van dat kind verwachtten wat ze destijds bij hun eigen ouders waren tekort gekomen.
Om echt te kunnen vergeven en los te laten is het dan ook nodig dat je een uitlaatklep geeft voor dit kleine kind. Hoe kan je dat doen? Een goede manier is om gedurende een week of twee een brief te schrijven naar je moeder en/of vader. Niet vanuit je volwassen ik, maar vanuit het kleine kind :wat heb je nodig dat je niet krijgt, wat voel je, hoe kijk je naar je mama of papa? Begin aan de brief en schrijf er elke dag een stukje bij.
Laat alle emotie komen. E-motion : het woord alleen al duidt op beweging, dus emotie toelaten is toelaten om te stromen. Pas als je je eigen verdriet, woede, haat... leert liefhebben kan je deze ook loslaten. Hiervoor kan je tappen, mediteren of gelijk wat, als je er maar op let dat je je emoties niet "weg wil" maar vertrekt vanuit aanvaarding.
Heb je je eigen lijfelijke vader of moeder niet gekend, dan nog waren ze een belangrijke speler in je persoonsvorming. Hierop kom ik terug in één van de volgende berichten.
11-12-2013 om 12:09
geschreven door patrice
Dom zijn voor dummies
Voor "het domste wat ik ooit heb gedaan" moet ik iets kiezen tussen "alle domme dingen die ik deed", zoals Zjef van Uytsel (of wie was het ook weer) zingt. Niet gemakkelijk, om hier een "best of" uit te selecteren. Vooral ook omdat ik eigenlijk fel in love ben met mijn eigen domheid. Vlak nadien kan ik me wel de haren uit het hoofd rukken maar wat later moet ik er toch meestal om lachen...
Nu zijn er enkele dingen waarmee ik NIET kan lachen. Nog niet. Dingen waarvoor ik me nu nog altijd een klein beetje schaam, of waarvan ik toch nog wat spijt heb. Die me meer of minder uit mijn comfortzone brengen als ik ze deel met anderen, omdat ik vrees voor afkeuring (wat natuurlijk een spiegel is van mijn eigen afkeuring). Vermits deze oefening juist daarom gaat, geeft ik je hier, zij het met wat weerstand, mijn top 5 van deze domme dingen: mijn dochtertje (van 5 jaar toen) een klap geven toen ze te traag stapte (waardoor het schaap op de grond viel), scheiden van mijn eerste man (omdat ik de liefde die hij gaf niet aan kon), een veel te dure motorfiets kopen op krediet (om mijn toenmalige lief te behagen) en een voor mij bijna-dodelijk ongeval creëren (omdat ik dacht niets waard te zijn nadat er drie keer na elkaar een lief de relatie met me beëindigde). Maar de topper is : veertien dagen naar Antwerpen verhuizen vanuit Gent.
Ik woonde in Gent in een wijk waar ik me niet zo goed voelde. Het was een wijk met veel Turken wat me in het begin erg aantrok. Maar ik werd als "vrouw alleen" niet zo vriendelijk (of juist véél te vriendelijk ) onthaalt. Bovendien bevond zich om mijn hoek een filiaal van de Turkse maffia en hadden de Grijze wolven een café in de straat waarop de mijne uit kwam. Er veranderde veel in mijn leven op dat moment, en ik was bang en ongelukkig. Zoals vaak gebeurt bij mensen, was ik gefocust op mijn gevoel van onveiligheid en zocht ik vanuit deze energie koortsachtig naar een oplossing.
Ik had in de jaren 80, toen ik in Antwerpen woonde, een (in mijn ogen) leuke tijd beleefd. Dus zei ik de mooie duplex waar ik woonde op en zocht een appartement in Antwerpen op zoek naar meer geborgenheid : mijn zus woont er en mijn toen beste vriendin was ernaar toe getrokken. Maar zoals het gaat als je een kip-zonder-kop-actie begint: er was in die periode niets, maar dan ook niets te huur. De immo-kantoren hadden dit naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. Vermits ik mijn woonst in Gent al opgezegd had (om mezelf onder druk te zetten voor die stap "ik verhuis naar Antwerpen") was het best spannend. Uiteindelijk kwam er een appartement vrij in het gebouw waar een vriend van mijn schoonbroer woonde. Mijn intuïtie zei dat ik hier niet wilde wonen, maar ik had in mijn ogen geen andere keuze. Dus verhuisde ik op de tweede kerstdag van het jaar 2000 met mijn hebben en houden naar Antwerpen. Groot afscheidsfeest in mijn dochter haar school, afscheidsfeest van mijn vrienden in Gent enzovoort.
De law of attraction was me echter te snel af. Ik was verhuisd omdat ik me niet veilig voelde, en raad eens : die nacht werd er vlak voor mijn nieuwe deur iemand doodgeschoten door de Albaneze Maffia. Ook geen koorknapen. Bovendien bleek het appartement zo goed als onbewoonbaar : de stront van de man die boven woonde liep van mijn WC muren en achter de keukenkasten rook het naar schimmel. De huisbaas beloofde er snel iets aan te doen, maar in de feestenperiode was er geen aannemer te vinden. Plus bleek er nergens zonlicht binnen te komen, wat een regelrecht ramp is voor een zonnekind als ik. De buurt was groezelig, er werd op elke hoek gedeald of getippeld. Daarbij waren nog straatwerken-in-de-sneeuw (wellicht de enige aannemer die tijdens die periode wél actief was ) waardoor alles onder de modder zat. "Het is precies een monster mama" zei mijn dochter over een grote enge graafmachine. En zo leek het ook : van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds klonk door de straat een hevig gebrul dat heel het gebouw deed sidderen. In het appartement onder mij woonde een pooier, die er niet enkel heel eng uitzag, maar die ook elke nacht luidruchtige sollicitatietesten deed in de slaapkamer onder de mijne. Als ik geluk had was het met één vrouw, maar vaak waren er meerdere kandidaten.
Eerst hield ik me sterk, maar toen er na een week opnieuw iemand werd omver geblaft, deze keer door de Russische maffia, kon ik het niet meer aan. In tranen belde ik een vriendin ... wat moet ik doen, ik heb iets heel stoms gedaan met te verhuizen, ik ben hier nog banger dan in Gent. Zij zei "ben jij een boom? Niet toch? Waarom ga je dan niet gewoon terug weg?".
Ik moest even aan het idee wennen, maar zag er wel heil in. Dus ging ik opnieuw op zoek naar een huis in Gent. De huisbaas van het appartement in Antwerpen was gelukkig een schat van een man. Hij had niet eens borg gevraagd en zei na mijn verhaal : "kind, als je daar niet gelukkig bent, moet je terug naar Gent gaan!".
Nu moest ik opnieuw zeer snel iets vinden, en ook in Gent was er nagenoeg niks te huur. Uiteindelijk vond ik viavia een huis van iemand die op reis was en waar ik drie maanden mocht wonen. Een prachtig maar klein huisje, waardoor ik veel van mijn spullen in een depot moest steken. Dus huurde ik een opslagruimte, maar toen we er toekwamen met de twee verhuisvrachtwagens die ik gehuurd had, bleek de sleutel niet te passen. Het noodnummer gaf geen soelaas, het werd laat en ik stond met de handen in het haar. Eén van de verhuishelpers had toevallig de Koopjeskrant bij zich, en dus belde ik naar alle nummers die een garage verhuurden in Gent. Ondanks het late uur (het was intussen 22 uur, berekoud en glad) was er iemand bereid om nog langs te komen en me een garage ter beschikking te stellen tegen een lage huurprijs. We zetten snel de meubels binnen, en slaagden erin om nog voor middernacht de vrachtwagens terug te brengen, zoals was overeen gekomen.
En zo kwam het dat mijn dochter na de kerstvakantie terug de klas binnenstapte van de Steinerschool waar ze haar afscheid gevierd had. "Ik schaamde me dood" zei ze nadien. Gelukkig kan ze er nu hard om lachen.
De periode van dreiging heeft nog een tijdje geduurd, ook in het nieuwe huis en in de woonst nadien. De law of attraction doet zijn werk , zonder pardon. Maar drie jaar nadien heb ik de beslissing genomen om een huis te kopen en mezelf wat dat betreft wat stabiliteit gegeven. Met het geld dat heel dat avontuur me gekost heeft had ik wellicht het terras kunnen zetten waar ik nu naar uitkijk. Tijd om mezelf dit avontuur te vergeven, I guess...
11-12-2013 om 00:00
geschreven door patrice
wegwijs op deze blog
Deze blog gaat over zelfliefde. Zelfliefde wordt vaak genoemd "eigenliefde", maar ik heb om 2 redenen gekozen om een ander woord te gebruiken :
- zelfliefde gaat over liefde voor "het zelf" : je fundamentele wezen
- aan het woord "eigen" worden vaak negatieve associaties gekoppeld, cfr eigendunk. De associatie die een link legt met egoïsme en egocentrisme, twee woorden die in onze contreien als "negatieve" eigenschap bestempeld worden
Het blog is nog vrij nieuw, en heeft geen structuur. Het bevat zowel artikelen van mezelf als zaken van anderen die ik graag met je wil delen. Het uitgangspunt is :
- iedereen is verantwoordelijk voor alle ervaringen, zowel in het eigen leven als daarbuiten (bv. politieke leiders)
- in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt beschouw ik kritiek en geweld niet noodzakelijk als negatief. Alle sociale rechten, vrouwenstemrecht, baas in eigen buik etc. zijn er gekomen na hevige opstanden over het onrecht. De focus is echter wél belangrijk. Dus niet "we zijn tegen vrouwendiscriminatie" maar wel "we zijn VOOR gelijke rechten". Dus ook niet "we zijn tegen vervuiling" maar wel "we zijn VOOR een gezond leefmilieu". Ook in je eigen leven is het punt waarop je zegt "NU is het genoeg geweest" vaak een schakel tot verandering.
- zg. negatieve ervaringen bestaan in wezen niet. vermits je alles zelf creëert beschuldig je, als je iemand anders beschuldigt over wat hij/zij je aandoet, in wezen jezelf voor je eigen schepping. Wat echter niet wil zeggen dat je slecht bent als je leven niet loopt zoals je het voor ogen hebt ; iedereen doet naar best vermogen. Het feit dat je deze blog leest bewijst dat je in ieder geval stappen wil zetten naar meer zelfliefde.
Voor mij is zelfliefde de sleutel tot alles, van gezondheid tot wereldvrede, van een harmonische relatie tot rechtvaardige verdeling van aardse goederen, van gelukkig zijn tot een gezond leefmilieu. Verwacht van deze blog geen common talk, zoals "wees dankbaar" en "zeg elke dag 150 keer ik hou van mezelf ". Hoewel dergelijke dingen héél belangrijk zijn, denk ik dat er al genoeg over gezegd en geschreven is en ik hier niets meer zinnigs kan toevoegen. Ik zal het hebben over dankbaarheid en affirmaties, maar meestal verder bouwend op wat je waarschijnlijk al weet.
Af en toe zal deze blog "pijn doen" omdat het bepaalde artikelen je overtuigingen zwaar op de rooster zullen leggen. Ik zal je bij sommige artikelen een minder evidente bril aanreiken om naar het evidente te kijken. En hierbij mezelf niet sparen, integendeel. Maar wees niet bevreesd : een mens kan maar datgene opnemen waarvoor zijn geest rijp is, dus veel risico loop je niet.
Ik nodig je graag uit om met mij je suggesties te delen over hoe je tot meer zelfliefde kan komen, gekomen bent, wil komen. Waarvoor alvast hartelijk dank.
Lieve groeten van Patrice
11-12-2013 om 00:00
geschreven door patrice
10-12-2013
what the f***do we know
In deze film wordt uitgelegd hoe je gedachten invloed hebben op je perceptie, gezondheid, ervaringen....
Soms wat Amerikaans YES WE CAN en het verhaal dat ertussen wordt geweven is niet altijd even boeiend, maar het blijft een eye-opener
Toen ik een filmpje doorgestuurd kreeg met de titel "ze zou zich niet bij mij mogen hebben afgemeld", opende ik het enkel omdat die naam zo raar klinkt.
Het bleek te gaan om een yogalerares die gratis filmpjes op internet zette via een nieuwsbrief. Dertig mensen meldden zich aan. Ze maakte filmpjes over yoga bij rugpijn, migraine, zwangerschap enz... Tot op een dag zich iemand voor haar gratis "nieuwsbrief" afmeldde . De lerares was er helemaal ondersteboven van : haar yogalessen waren prima, gratis, toegankelijk. De gedachte kwam "ze zou zich niet bij mij mogen hebben afgemeld".
Fransisca Lutchas ging ermee aan de slag volgens de principes van The Work (van Katie Byron.http://www.symbolic.be/?CategoryID=223&ArticleID=176). Enkele dingen zijn herkenbaar maar ik vond het toch interessant om te delen, omdat het op heel veel situaties kan worden toegepast. En omdat deze aanpak bevrijdend is en je kijk op dingen verandert.
Fransisca stelde de yogalerares volgende vragen
- Is het waar (is het waar dat zij zich niet bij je had mogen afmelden)?
- Ben je helemaal zeker dat de gedachte "ze zou zich niet bij mij mogen hebben afgebeld" waar is?
- Hoe kijk je naar de situatie vanuit deze gedachten "ze zou zich niet mogen hebben afgemeld"? Hoe reageer je innerlijk, uiterlijk?
- Hoe kijk naar de situatie zonder deze gedachten "ze zou zich niet mogen hebben afgemeld"? Hoe reageer je innerlijk, uiterlijk?
Vervolgens nam ze de zin "ze zou zich niet mogen hebben afgemeld" en draaide het om. De oefening is om die omkering te vinden die het best aanleunt met wat voor je als "waar" aanvoelt. Iets wat een innerlijk belletje doet rammelen én een omkering is van de beginzin.
- "Ze kan zich bij me afmelden". Dat lag meer in de lijn van de waarheid, want dat was gebeurt. Maar het voelde niet goed
- "Ik zou me bij haar moeten afmelden". Dat voelde beter. Het confronteerde de yogalerares met haar patroon in de plaats van anderen te denken (ze vond mijn lessen niet interessant, ik zou beter stoppen ik kan er toch niks van, mensen zijn niet dankbaar als je iets gratis doet enz...). Dit kwam dichter bij de realiteit : het voelde oké om zich af te melden van deze situatie.
- "Ik zou me niet bij mezelf moeten afmelden". Het eigenlijke probleem ligt altijd bij jezelf. De yogalerares herkende dit bij deze situatie zeer goed. Ze meldde zich bij zichzelf af, en was bezig met anderen. Daardoor kwam deze gevoeligheid toen een voor haar in wezen onbekend iemand zich afmeldde.
Dit kan op vele situaties worden toegepast waar je een "niet"-gedachte hebt. Schrijf de gedachte op die je over een situatie hebt (bv.mijn baas zou me niet mogen bekritiseren, mijn partner zou niet altijd moeten weggaan, mijn kinderen mogen niet meer liegen tegen mij enz...). Doe de eerste vier stappen zoals boven.
Beeld je in de vierde stap goed in hoe je zou zijn mocht je die gedachten niet denken. Hoe zou je je voelen? Hoe zou je bv naar je kritische baas kijken zonder de gedachte "mijn baas zou me niet mogen bekritiseren? Hoe zou dat voelen als je die gedachte niet had in deze situatie? Wat zou je zeggen dan nu tegen anderen, hoe zou je (anders dan nu) handelen...?
En dan draai je de gedachte om. Bv. mijn baas mag me bekritiseren. Hoe voelt dat? Ga verder, bv. ik mag mijn baas bekritiseren. Hoe voelt dat? En tot slot : "Ik zou mezelf niet mogen bekritiseren". Hoe voelt dat?
Als je bij die laatste zin "bingo" denkt, dan kan je daarmee aan de slag. Natuurlijk niet vanuit het "niet mogen" maar als aanzet voor de ontdekking van het werkelijke probleem (bv. dat je heel kritisch bent tov van jezelf). Vertrek vanuit het idee dat je je eerste gedachte NIET hoeft te bevechten. Je hoeft ook NIETS te doen met de omkering. Het einddoel is om een omkering te vinden die je je beter doet voelen, die je terug je "macht" geeft over jezelf. Je mag hiervoor heel ver gaan, ook los van de situatie (bv.. bij de gedachte "mijn man moet zich meer met me inzitten" tot "ik heb alles wat ik nodig heb").
Situaties omdraaien tot je bij jezelf komt zorgt ervoor dat moeilijke situaties zich stilaan oplossen, omdat je het innerlijke patroon ontdekt dat deze situatie heeft veroorzaakt.... Het gaat niet over een rationeel proces, je verstand zal wellicht in opstand komen omdat het zo makkelijk lijkt. Dat is niet erg, je verstand is ervoor gemaakt om zo te werken. Het gaat over het loslaten van de spanning die de oorspronkelijke gedachte bij je veroorzaakte. Je hoeft daarvoor niet te affirmeren, niet de visualiseren, je hoeft enkel te ontspannen! Het beste is om de oefening mbt de omkering in het begin schriftelijk te doen, zodat je het proces leert. Nadien kan je het makkelijk toepassen op alle situaties....