Pleidooi voor biddende en sociaal geëngageerde Kerk
In zijn homilie bij de inbezitname van de aartsbisschoppelijke zetel van Mechelen- Brussel heeft aartsbisschop Léonard zaterdag gepleit voor een biddende en sociaal geëngageerde Kerk.
"Mijn hart is vervuld van dankbaarheid op de dag waarop ik bezit neem van de aartsbisschoppelijke zetel van Mechelen-Brussel.
Op de eerste plaats gaat mijn dankbaarheid naar de Heer en vervolgens naar Paus Benedictus XVI omwille van het grote vertrouwen dat ze in mij stellen.
Ook ben ik mijn voorganger kardinaal Danneels erkentelijk voor de dertig jaren dienst als aartsbisschop in dit bisdom en tevens voor het voorbeeld dat hij me gaf door zijn bescheidenheid en zijn zorg om de vrede te bewaren.
Tevens uit ik mijn gevoelens van diepe dankbaarheid voor de talrijke priesters en diakens, voor de godgewijde mannen en vrouwen en voor alle gelovigen die de moeite namen om me welkom te heten. Dank ook aan u allen die vandaag in deze kathedraal aanwezig bent. Ik houd eraan een bijzondere dank te richten tot de vertegenwoordigers van andere christelijke Kerken en van andere godsdiensten en tot de burgerlijke overheden die me de eer bewijzen deel te nemen aan deze viering.
Op deze dag houd ik eraan te zeggen dat ik op u allen, mannen en vrouwen, reken, ieder op uw eigen manier, opdat ik me, bewust van mijn persoonlijke begrenzingen, naar best vermogen kan wijden aan de zending die me wordt toevertrouwd ten dienste van dit grote bisdom.
Dit geldt bovenal voor diegenen die mijn onmiddellijke medewerkers zullen zijn in de drie vicariaten die deel uitmaken van dit zeer complexe bisdom: het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, het vicariaat Brussel hoofdstad en het vicariaat Waals-Brabant.
Deze viering wordt gehouden binnen het kader van de liturgie van de tweede zondag van de vasten. Zoals elke zondag van de vasten, herinnert de eerste lezing ons aan een episode van de lange geschiedenis van het verbond van God met zijn geliefde volk: vandaag het verbond met Abraham.
De tweede lezing is genomen uit de brief van Paulus aan de Filippenzen als een echo op het evangelie. Zoals elk jaar, is dit op de tweede zondag het evangelie van de Gedaanteverandering van de Heer.
Wanneer Lucas ons dit gebeuren verhaalt, heeft Jezus reeds tweemaal zijn nakende passie aangekondigd. Weldra gaat Hij resoluut de lange tocht ondernemen die Hem naar Jeruzalem zal voeren tot aan zijn dood en opstanding. Nog voor Hij in de glorie van de Verrijzenis wordt opgenomen, wordt Hij in aanwezigheid van zijn leerlingen van gedaante veranderd. Met Mozes en Elia, met de Wet en de Profeten van het Oude Verbond, spreekt Hij over zijn nakende uittocht, met andere woorden over de dood waardoor Hij uit deze wereld wordt weggenomen. Maar Hij is reeds bekleed met de heerlijkheid van Pasen en met de glans van zijn stand als Christus en Heer, met de glans van de goddelijkheid die Hem verbindt met de Vader en de Heilige Geest die ook bij het gebeuren aanwezig zijn.
Als een echo, of eerder als een weerspiegeling van de Gedaanteverandering, horen we hoe Paulus ons in herinnering brengt dat, ook al zijn wij burgers van deze aarde, ons vaderland de hemel is vanwaar wij ook onze Redder verwachten, de Heer Jezus Christus. Ja, kom Heer Jezus! , Hij die onze armzalige lichamen zal omvormen naar het beeld van zijn verheerlijkte lichaam, met de verrijzeniskracht die het in staat stelt om alles te overwinnen.
Onlangs beleefden we in België twee vreselijke rampen, de ontploffing en de instorting van een gebouw in Luik en de verschrikkelijke treinbotsing in Buizingen.
Vorige maand nog werden we ook diep geschokt door de verwoestende aardbeving in Haïti die meer dan 200.000 doden achterliet zonder de talloze gewonden en daklozen te vergeten. Recenter zijn er dramatische toestanden op Madeira.
Wellicht kwam de vraag ook in u op: Waar was God gedurende die verschrikkelijke gebeurtenissen? Hij was daar, juist in het hart van deze ellende. Zoals Blaise Pascal het zegde: Jezus is in doodsstrijd tot aan het einde van de wereld, tot het einde van deze wereld die niet meer beantwoordt aan Gods scheppingsplan. De Heer is immers overal waar een mens die kreet uitschreeuwt die Hijzelf op het kruis uitriep: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?.
Wij durven geloven dat de Heer weldra onze armzalige lichamen zal omvormen en verheerlijken, ook de verscheurde, verbrande, bedolven of verbrijzelde lichamen van de slachtoffers van deze rampen of de lichamen die verminkt werden door menselijk geweld. Wij hebben goede redenen om dit te geloven, in alle nederigheid maar toch vastberaden.
Ondanks alles zijn wij geschapen voor de verheerlijking. Wij werden geschapen om te leven en niet om te sterven. Niet om verminkt te worden maar om van gedaante te veranderen.
Het is nu niet het ogenblik om u een pastoraal plan voor ons bisdom voor te stellen. Op de dag van mijn benoeming heb ik tijdens de persconferentie enkele prioriteiten vastgelegd; sommigen hiervan gaan ons allen aan. Zij hebben vooral betrekking op de dubbele roeping van onze Kerk; wij moeten te gelijkertijd een biddende en aanbiddende Kerk zijn en tevens een Kerk die sociaal geëngageerd is, in de voetsporen van wat kardinaal Danneels ons voorstelde in zijn afscheidsboodschap.
De oproep tot dat maatschappelijk engagement is de laatste maanden nog prangender geworden door de duizenden ontslagen die talloze families getroffen achterlaten.
De Heer heeft u nodig opdat de Kerk in ons bisdom dit kan realiseren, wetend dat hiernaast nog vele andere taken wachten. Ook ik heb u nodig! Ik heb eerst en vooral echtparen nodig die de mooie weddenschap durven aangaan om een gezin met drie te stichten: een man, een vrouw en de Heer in hun midden, echtparen die leven geven. Ik zal ook zeer dicht staan bij de paren die een mislukking hebben gekend in hun huwelijk.
Maar er is in de Kerk nood aan echtparen en aan gezinnen die met de hulp van de Heer stormen en bekoringen tegen de menselijke liefde doorstaan en die het voorbeeld geven van echtelijke trouw. Ik heb leken nodig, mannen en vrouwen, die op alle niveaus van de Kerk hun verantwoordelijkheid opnemen.
De Kerk heeft echter nog meer nood aan leken die de gist van het Evangelie verspreiden en die het goede parfum van Christus verspreiden in hun beroepsleven, in het economische leven, in de sociale sector, in de politiek, in het culturele en het wetenschappelijke leven, in de wereld van de arbeid en van de vrije tijd, kortom in alle aspecten van het menselijk leven. Ik zoek ook lekenmedewerksters van het apostolaat: vrouwen die bereid zijn hun hele leven in te zetten om vanuit de roeping vanwege hun bisschop, de liefde van Christus uit te stralen midden in de wereld van vandaag. Ik heb ook nog mensen nodig die zich engageren in een leven aan God gewijd, en dit onder al zijn vormen. Of veeleer, de Kerk van Jezus heeft nood aan vrouwen die hun maagdelijkheid aan de Heer, de Bruidegom van de Kerk, toewijden enkel en alleen om zijn mooie ogen. De Kerk kan niet leven zonder het contemplatieve en het apostolische leven van mannen en vrouwen, zonder seculiere instituten en zonder gemeenschappen van Godgewijd leven. Het gaat dan zowel om sedert lang bestaande gemeenschappen als om nieuwe gemeenschappen.
Geen enkele vorm ervan is overbodig en allen zijn hartelijk welkom!
Maar, en dit zullen jullie goed begrijpen, ik heb diakens, priesters en zelfs hulpbisschoppen broodnodig! Ik steun vooral op diegenen die het reeds zijn, op al mijn confraters bisschoppen, priesters en diakens. Dank u dat u er reeds bent!
Maar ik heb ook een nieuwe hulpbisschop nodig, nieuwe diakens en nieuwe priesters. Men vindt wel steeds een bisschop De pauselijke nuntius en de Paus zorgen hiervoor zeer goed! God zij dank bieden er zich kandidaten aan voor het permanente diaconaat en het is redelijk eenvoudig om mannen aan te spreken om diaken te worden.
Wanneer het er echter op aankomt om mannen te vinden die bereid zijn om de roeping tot het priesterschap te beantwoorden en om zich tevens vrijwillig te verbinden tot het celibaat, en dit uit liefde voor de Heer en voor zijn volk, zijn we niet alleen schatplichtig aan Gods gave maar ook totaal afhankelijk van het antwoord van het menselijk hart. Niets is mooier, maar is er ook niets veeleisender.
Daarom durven de Heer en ik deze oproep te richten tot jongeren en waarom niet, ook tot minder jongeren, die luisteren: zo je in het diepste van je hart meent dat de Heer je roept tot het priesterschap, verdring deze stem dan niet! Aarzel niet, na het nodige onderscheid, om je aan te bieden. Je zult er geen spijt over hebben. In ruil, beloof ik je de best mogelijke voorwaarden te scheppen om je roeping tot ontplooiing te laten komen. Als de Heer het verlangt, zal je roeping werkelijkheid worden. Daar heb ik het grootste vertrouwen in.
Vorige week bezocht ik het Johannes XXIII seminarie in Leuven en ik werd er diep gesticht. Heer, ik vertrouw U deze vurige wens toe; ik geloof vast dat U dit gebed zult verhoren want U weet dat dit voor ons van levensbelang is en vergeef me deze durf dat het ook in uw belang is ... Amen! Kom Heer Jezus! Maranatha".
Er gebeurt niets zonder een reden, vroeger niet en ook nu niet, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk maar ze bestaan en Gods plan is soms niet al te duidelijk, maar het is een Meesterlijk plan met zeer juiste preciesie, niet voor niets de Goddelijke Voorzienigheid genoemd.
Laten we vooral vandaag de draad opnemen met ons religieuze leven en ons voorbereiden in een waardige vastentijd.
Ter overweging hierna de lezingen van Aswoensdag 2010
Woensdag, 17 Februari 2010 Aswoensdag
H. Silvinus van Therouanne (gedachtenis), Zeven Heilige stichters van de Servieten (gedachtenis)
Overweging bij de lezing van vandaag: H. Leo de Grote : "Nu is het de gunstige tijd, nu is het de dag van het heil" (2Kor 6, 2)
Lezingen van de dag
Joël 2,12-18. Maar ook nu nog: Is de godsspraak van Jahweh, Keert tot Mij terug met heel uw hart, In vasten, wenen en rouw; Scheurt uw harten, niet uw kleren, Bekeert u tot Jahweh, uw God! Want Hij is genadig en barmhartig, Lankmoedig, rijk aan ontferming; Een, die spijt heeft over uw rampen.
Wie weet, of t Hem ook nu niet berouwt, En Hij u een zegen laat Tot spijs- en drankoffer voor Jahweh, uw God. Blaast de bazuinen op Sion; Schrijft vasten uit, roept de menigte samen! Verzamelt het volk, brengt de schare bijeen, Roept grijzen, en kinderen en zuigelingen op; Laat de bruidegom zijn kamer verlaten, En de bruid haar bruidsvertrek.
Laat tussen voorhal en altaar De priesters wenen, de dienaars van Jahweh. Laat ze zeggen: Spaar, Jahweh, uw volk; Geef toch uw erfdeel niet prijs aan de schande, Aan de heidenen, die ze knechten! Waarom zou men onder de volken zeggen: Waar is hun God?
Nu ijvert Jahweh weer voor zijn land, En spaart Hij zijn volk!
Psalmen 51(50),3-4.5-6.12-13.14.17. Erbarm U mijner naar uw genade, o God; Delg mijn misdaden uit naar uw grote ontferming; Was mij vlekkeloos schoon van mijn schuld, En reinig mij van mijn zonde. Want ik ben mij mijn misdaad bewust, En mijn zonde staat mij steeds voor de geest: Tegen U, ach, tegen U heb ik gezondigd, En kwaad in uw ogen gedaan. Zo zult Gij rechtvaardig zijn in uw vonnis, En onberispelijk in uw gericht:
Schep mij een zuiver hart, o mijn God, En leg in mijn boezem een nieuwe, standvastige geest; Verstoot mij niet van uw aanschijn, En neem uw heilige geest niet van mij weg. Schenk mij terug de vreugd van uw heil, En versterk in mij de gewillige geest; Open mijn lippen, o Heer, En mijn mond verkondigt uw lof.
2e Corinthiërs 5,20-21.6,1-2. In Christus naam treden we dus als gezanten op, alsof God zelf door ons vermaant. In Christus naam smeken we u: Verzoent u met God.
Hem, die geen zonde heeft gekend, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat we door Hem zouden worden: gerechtigheid Gods.
Als medearbeiders vermanen we u bovendien, om Gods genade niet vruchteloos te ontvangen. Want Hij zegt: "Op gunstige tijd heb ik u verhoord, En op de dag van heil u geholpen." Ziet, nu is het de gunstige tijd; ziet, nu is het de dag van heil.
Mattheus 6,1-6.16-18. Zorgt er voor, dat gij uw gerechtigheid niet beoefent voor het oog van de mensen, om door hen gezien te worden; anders zult gij geen loon ontvangen bij uw Vader, die in de hemel is. Wanneer ge dus een aalmoes geeft, laat het dan niet voor u uitbazuinen, zoals de huichelaars dit doen in de synagogen en op de straten, om geëerd te worden door de mensen; voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon reeds ontvangen.
Maar als gij een aalmoes geeft, laat dan uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, opdat uw aalmoes verborgen blijft; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden. En als gij bidt, doet dan niet als de schijnheiligen, die er van houden, in de synagogen en op de hoeken der straten te staan bidden, om door de mensen gezien te worden; voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon ontvangen.
Maar als gij bidt, ga dan uw binnenkamer in, sluit de deur, en bid uw Vader in het verborgen; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden. Wanneer gij vast, trekt dan geen somber gezicht zoals de huichelaars; want ze verwringen hun gelaat, opdat de mensen hun vasten zouden zien. Voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon al ontvangen.
Maar als gij vast, zalf dan uw hoofd en was uw gezicht, opdat de mensen uw vasten niet merken, maar uw Vader, die in het verborgen is; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden.
Bron : Petrus Canisius bijbelvertaling
Overweging bij de lezing van vandaag:
H. Leo de Grote (? - ca. 461), paus en Kerkleraar Vierde sermon voor de Veertigdagentijd, 1-2
"Nu is het de gunstige tijd, nu is het de dag van het heil" (2Kor 6, 2)
"Nu is het de dag van het heil!" Zeker, iets wat zonder de volheid van de goddelijke gaven is, ligt buiten de orde; de genade van God geeft ons altijd toegang tot zijn barmhartigheid. Toch moeten nu alle harten met meer enthousiasme gestimuleerd worden om spiritueel vooruit te gaan, en met meer vertrouwen aangespoord worden, want de dag waarop wij verlost werden, nodigt ons bij zijn terugkeer uit tot alle geestelijke werken. Zo vieren we met gezuiverd lichaam en ziel, het mysterie dat ons naar alle andere brengt: het sacrament van het Pasen van de Heer.
Zulke mysteriën eisen een geestelijke inspanning zonder mankeren..., opdat wij altijd onder de blik van God blijven; zoals we zouden moeten zijn bij het Paasfeest. Maar deze geestelijke kracht is slechts een feit bij een klein aantal mensen; voor ons te midden van de activiteiten van dit leven, door de zwakheden van het vlees, ontspant de ijver zich... Om de zuiverheid aan onze zielen te geven, heeft de Heer ons dus een geneesmiddel voorzien bestaande uit een terugtrekking van veertig dagen, waarin de fouten van de andere tijden verlost kunnen worden door goede werken en verteerd door het heilige vasten... Proberen we dus zorg te dragen voor het gebod van de apostel Paulus: "Zuiver u van alle smetten van het vlees en van de geest" (2Kor 7,1).
Maar dat onze manier van leven in overeenstemming is met onze versterving. Het geheel van vasten gaat niet over alleen versterving van voedsel; er is geen enkel voordeel als u voeding aan het lichaam onttrekt, als het hart zich niet bekeert van zijn ongerechtigheid, als de tong niet afziet van laster... Dit is de tijd van de zachtheid, van het geduld, van de vrede...; dat de sterke ziel zich vandaag gewend aan het vergeven van ongerechtigheden, om de vernederingen als niets te beschouwen, om de beledigingen te vergeten... Maar dat het geestelijk overschot niet droevig zal zijn, maar heilig. Dat men niet hoort klagen, want zij die met de troost van heilige vreugden leven, komen nooit tekort.
«De Boodschap is een stroom van liefde over de wereld. Ze is de weg voor de besluiteloze, voor hen die gebukt gaan onder de huidige tegenstrijdigheden, ze is de vertroosting voor de gekwetste harten die in de geweldige beroering van deze tijd vereenzaamd zijn.” (23.7.68)
Wat is het doel van de Boodschap?
Jezus tot Marguerite
“ Ziehier het doel van mijn Boodschap: grondiger kennis van mijn liefde voor de mensen. Wat Ik vraag: offers, gebeden,verstervingen; levendiger Maria-verering; ijver voor de rozenkrans die overal dient hervat” ( 29.1.67)
Moet men deze Boodschap aanvaarden?
Jezus tot Marguerite
“Voorwaar Ik zeg u: de wereld blijft vrij ze aan te nemen of te weigeren. Ze zal de gevolgen van haar keuze op zich nemen” (18.7.67)
Wat zal de Boodschap teweegbrengen?
Jezus tot Marguerite
“De Boodschap ontsluit de harten voor de liefde en voor de kennis van een God die verliefd is op zijn schepselen.” (5.5.70)
Komt deze Boodschap werkelijk van Jezus?
Jezus tot Marguerite
“Ik ben de auteur van deze geschriften, Ik ben degene die ze ingeeft. Twijfel daar niet aan. Wie zou u nu op dit ogenblik durven bedriegen?”(24.3.66)
Waarom een legioen kleine zielen?
Jezus tot Marguerite
“Omdat Ik goed en barmhartig ben hou Ik meer rekening met het goede dat men doet dan met het kwade dat men mij aandoet.
Mijn gerechtigheid wijkt graag voor mijn barmhartigheid. Ziedaar waarom Ik een leger kleine zielen verlang, die zich innig verenigd tussen mijn gerechtigheid en de zondaars zullen opstellen onder de hoede van mijn Koningin-Moeder” (20.7.67)
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Wenst u De Boodschap in boek te lezen, mail me dan even en ik antwoord U op welke adressen U deze kunt aankopen. Vermeldt tevens da gewenste taal De Boodschap is in verschillende talen beschikbaar. If You want to read The Message as a book, sent me a mail , I answer you with the address where to buy. Please indicate which language You wish, The Message is available in different languages. En cas Vous voulez lire Le Message comme un livre, envoi moi un petit mail, et je vous réponds ou vous le pouvez acheter. Le Message est disponible en plusieurs langues.