Inhoud blog
  • verhuis
  • wasverzachter
  • Pleidooi voor het huwelijk, deel 2
  • Pleidooi voor het huwelijk, deel 1
  • het berijden van Australiërs
    Zoeken in blog

    Foto
    Over mensen en (andere) dieren
    gedachtenkronkels van een businesscoach
    Meredith Vets staat in het leven met passie. Zingen (Pop In Wonderland), een carrière van 20 jaar (consultant, key accountmanager, salesmanager) bij één van de topspelers in de HR-interimwereld, paardrij-instructeur, salestrainer, in elkaar prutsen van juweeltjes, genieten van haar gezin & boerderijtje, managementcoach, student aan de universiteit van het leven, en meer recent ...NLP-trainer bij De School voor NLP en businesscoach voor haar eigen bedrijf Triangis (www.triangis.be). Meredith zet paarden in als één van de mogelijke bouwstenen van coachingtrajecten. Daarnaast volgt ze gretig opleidingen allerhande, over mensen of over dieren. Groei & ontwikkeling is fun! Haar volle, rijke dagen zijn dan ook gevuld met gedachten die vaak als pingpongballetjes alle kanten opgaan. Over hoe mensen lijken op dieren, over hoe mensen net niét lijken op dieren, wat mensen kunnen leren van dieren, en wat nét niet. Vandaar deze blog. Een conversatie met haar eigen gedachtenkronkels, en hopelijk ook met u... Feel free...
    28-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loesje

    Aflevering 6 : Loesje

    (lapjeskattin, vermoedelijk 7 jaar, heel dik)

     

    “Ik hou niet van de natuur.

    Bah.

    Gras dat kriebelt aan mijn pootjes.

    Als het nat is zijn mijn pootjes ook na. Bah.

    En de wind, vervelend is dat.  Dat vliegt in mijn oogjes.

    Muisjes vangen, laat me niet lachen, ... ik hou meer van de muisjes uit een zakje waarop Friskies staat.  En mensen? Och, ik sta ze toe.  Ik heb er niet veel aan. Ze mogen me zo nu en dan eens aaien. Dan zijn ze tevreden.  ”

     

    Loesje heb ik gehaald in het asiel van Tienen.  Ze was ziek; ze kon amper haar oogjes openhouden van de etter.  Ze kroop op mijn schoot en duwde elegant andere katten weg met haar pootje. Dat vond ik heel lief.

     

    Nu is ze minder elegant.  Als een tankschip landt haar enorme buik in de zetel.  

    Ze is complexloos zichzelf. 

    Echt een kattin, die ons mensen, als haar onderdanen beschouwt.

    Zelden knuffelig, maar àls ze gestreeld wil worden, moét het echt.

    Die momenten kiest ze zorgvuldig uit.

    Als je een krant aan het lezen bent bijvoorbeeld.  Dan legt ze zich op de krant en duwt ongeduldig tegen je hand.

    Ze heeft zo haar rare gewoontes.  Dol op het water dat uit de kraan loopt.  Dwingend beveelt ze ons de kraan open te zetten. Om vervolgens haar kleine koppie eronder te steken.

    Loesje is een echte “binnenkat”, die àls ze dan eens buiten wil, na een paar rondjes op het terras terug binnen wil.  En ons verontwaardigd aankijkt.

    Ze heeft de lederen zetel bijna volledig gevild.  Terwijl ze met een waanzinnig blik in de ogen ons aankijkt terwijl we haar trachten wegjagen, lijkt ze te glimlachen en krabt nog even verder.

    Toch vinden we haar lief.  Omdat ze zo zichzelf is.  Te nemen of te laten.

     

    Dus ben jij

    Zelfstandig en heb je niet veel sociaal contact nodig

    Gesteld op comfort met je eigen vaste gewoontes

    Vrij van complexen, compromisloos en ga je rustig je eigen gangetje?


    Dan ben jij een Loesje!

    (om eens iets anders te hanteren dan MBTI, Enneagram of Insights)

    28-11-2010 om 19:59 geschreven door Triangis, Meredith  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voldoening

    Ik noem hem even Joris.

    Joris is verzeild geraakt op een training persoonlijke ontwikkeling.

    Hij staart naar zijn blackberry.  

    Vanonder zijn wimpers werpt hij zo nu en dan een vijandige blik naar mij.

    Het is duidelijk.   Joris is hier niet graag.

     

    Ik heb de tofste job die er bestaat. Dat vind ik echt.

    Het is een namelijk een ongelofelijke eer te mogen bijdragen aan groei van mensen. 

    De laatste weken heb ik talrijke momenten mogen meemaken die me echt aangrepen. 

    Mensen die fundamentele beslissingen nemen, die grenzen verleggen, die ik zie openbloeien... prachtig om te zien.  Als bonus ontmoet ik mensen van allerlei pluimage. Zo boeiend om uiteenlopende “profielen” een groep te zien vormen.  Directeur, kinesist, burgerlijk ingenieur, human resources manager, coach, consultant, tandarts-assistent, advocaat, helpdeskmedewerker, wetenschapper,... allemaal open om te leren over het meest fascinerendst dat er bestaat:  de mens.  Wijzelf.  Soms niet echt open, bij aanvang toch niet.

     

    Joris is technisch enorm onderlegd, heel intelligent maar qua communicatieve vaardigheden weinig ontwikkeld (zo heeft ieder zijn sterktes:  mijn technisch inzicht  is zonder overdrijven nihil).

     

    Joris  bloeit blaadje voor blaadje stilletjes  open.   Het vergt een beetje stuurmanskunst van mijnentwege ;  soms kordaat, soms heel zacht,  ... hem wat challengen, hem bevestigen ...

    Hij komt helemaal midden in de “cirkel”, de onzichtbare “energetische” cirkel waarin ik elke training graag breng.  Humor, ontspanning, vlijt, energie, veiligheid en openheid...

     

     Joris verkent en verlegt zijn grenzen.  Voor de groep demonstreert hij  op een nog voorzichtige, maar zeer authentieke wijze een techniek om feedback te geven. Hij  leert zich te uiten, stapje voor stapje – ademloos kijkt iedereen toe.

    Hij krijgt complimenten van de medecursisten die hem een blos op de wangen doen krijgen.

     

    Na de training komt hij mij een hand geven.  Hij kijkt me recht aan en zegt:  “dit had ik al veel vroeger willen volgen.”  
     Dat lees ik later  ook op zijn evaluatie-formulier van de training.  En nog wat andere opmerkingen die mij doen blozen.

     

    Ja, ik zie graag mensen.

    En het is een goed gevoel dat wanneer ik train of coach, het niet gaat om mij, maar om de mensen. 

    Het gaat om hen.

    Daar haal ik mijn voldoening uit.

    28-11-2010 om 19:41 geschreven door Triangis, Meredith  


    Tags:groei, coaching, training
    23-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendschap

    DE JAKHALS EN DE PATRIJS

     

    De jakhals en de patrijs hadden eeuwige vriendschap gesloten.
    Maar de jakhals was erg veeleisend en jaloers.
    "Jij doet niet half zoveel voor mij als ik voor jou," zei hij steeds, "en jij praat maar over vriendschap. Weet je, mijn idee van een vriend is iemand die me kan laten lachen en huilen, me goed te eten geeft en als het nodig is, mijn leven redt. Dat kan jij nooit!"

     

    "Laten we eens kijken..." zei de patrijs. "Loop jij maar eens een klein eindje achter mij aan, en als ik je niet gauw aan het lachen maak, mag je me opeten."

     

    Hij vloog weg. Daar ontmoette hij twee reizigers, die voortsjokten. Ze hadden pijnlijke voeten en ze waren doodmoe. De eerste droeg een bundeltje aan een stok over zijn schouder. De andere liep met zijn schoenen in zijn hand. Licht als een veertje vloog de patrijs boven op de stok van de ene. Hij merkte er niets van, maar de andere man zag het wel. Wat een buitenkansje voor ons avondeten, dat dier is tam. Hij gooide zonder bedenken een schoen naar de patrijs. Het dier vloog op en de schoen wipte de tulband van het hoofd van zijn vriend. 

    "Wat ben jij een pestkop," schreeuwde deze boos. "Waarom gooi je je schoenen naar mijn hoofd?" 

    "Reiskameraad," zei de ander vriendelijk, "wees niet nijdig. Ik gooide die schoen niet naar jou! Er zat een patrijs op je stok. Daar smeet ik naar." 

    "Op mijn stok? Ben je gek!" schreeuwde de man woedend. "Vertel me geen sprookjes. Eerst beledig je me en dan lieg je me nog wat voor. Ik zal je wel een lesje geven." 

    Hij vloog op hem af en begon te vechten. De ander liet dat niet op zich zitten en sloeg terug. Ze vochten tot ze niet meer uit hun ogen konden kijken, het bloed uit hun neuzen stroomde en hun kleren aan flarden hingen. 

    De jakhals lachtte zich half dood. 

    "Ben je tevreden, vriend?" vroeg de patrijs.

     

    "Zeker, ik heb me kapot gelachen. Maar nu moet je me laten huilen. Het is makkelijk voor clown te spelen, maar het is heel wat moeilijker de hogere gevoelens op te roepen." 

    "Ok, ik doe mijn best," zei de patrijs een beetje in zijn wiek geschoten. "Daar komt een jager met zijn honden aan. Kruip jij maar even in die holle boom en kijk uit je ogen. Als je niet gaat huilen heb je geen gevoel in je lijf." 

    De jakhals deed wat hem gevraagd werd en keek naar de patrijs, die ging fladderen in de struiken tot de honden hem in de gaten kregen. Toen vloog hij naar de holle boom waarin de jakhals zich verstopt had. De honden roken hem natuurlijk onmiddellijk. Ze begonnen te keffen en te krabben tot de jager kwam. Deze trok de jakhals aan zijn staart uit de boom en gooide hem voor de honden, die naar hartelust met hem vochten tot hij voor dood bleef liggen. Na een poosje deed hij zijn ogen open, want hij had maar gedaan of hij dood was. 

    De patrijs zat boven hem op een boomtak. "Heb je gehuild?" vroeg hij, "heb ik je hogere gev..." 

    "Hou je bek!" grauwde de jakhals. "Ik ben bijna doodgegaan van angst."

     

    Daar lag de jakhals bij te komen van zijn builen. Ondertussen kreeg hij honger. "Zo, nu wordt het tijd dat je eens toont dat je een goede vriend bent," zei hij tegen de patrijs. "Haal me eens een lekker hapje en dan zal ik je mijn echte vriend noemen."

     

    "Al goed, al best," riep de patrijs. "Kijk maar goed naar me, en eet als het zover is." 

    Net op dat moment kwam er een groepje vrouwen voorbij die eten naar het land brachten voor hun mannen. De patrijs begon klagelijk te roepen en fladderde van struik tot struik, alsof hij gewond was. "Een gewonde vogel, een gewonde vogel!" riepen de vrouwen. "Die kunnen we gemakkelijk pakken!" 

    Ze renden allemaal achter hem aan en die slimme patrijs haalde duizend trucjes uit tot ze zo opgewonden waren dat ze hun bundeltjes op de grond zetten om vlugger te kunnen lopen. De jakhals zag zijn kans schoon, en rende weg met heel wat lekker eten. 

    "Ben je nu tevreden?" vroeg de patrijs.

     

    "Nou,"zei de jakhals, "je hebt me een lekker maaltje gegeven, je hebt me laten lachen, en huilen, uchum... Maar, en dat is de echte test, je moet nog een keer mijn leven redden."

     

    "Misschien lukt me dat niet," antwoordde de patrijs treurig. "Ik ben zo klein en zwak. Maar het wordt al laat. Laten we naar huis gaan, het is een lange weg om langs het ondiepe stuk in de rivier te gaan. Weet je wat, we steken hier de rivier over en dan vragen we aan de krokodil, mijn goede vriend, ons over te zetten." 

    Ze liepen naar de rivier. De krokodil wilde het wel doen dus gingen ze op zijn brede rug zitten, en hij zette hen over. Maar toen ze midden in de stroom waren zei de patrijs: "Ik geloof dat die krokodil van plan is ons te bedriegen. Stel je voor dat hij je hier in het water gooit." 

    "Voor jou is dat ook niet leuk!" zei de jakhals, die wit om zijn neus werd. 

    "Voor mij is dat niet erg. Ik kan toch vliegen, maar jij niet." 

    De jakhals rilde van angst en toen de krokodil zei dat hij honger had en trek had in een goed maal, kon de jakhals geen woord uitbrengen. "Poeh!" riep de patrijs. "Geen grapjes hoor! Ik kan toch wegvliegen en mijn vriend de jakhals is niet zo stom dat hij zijn leven meeneemt op deze tochtjes. Dat laat hij thuis in een gesloten kast." 

    "Is dat zo?" vroeg de krokodil verbaasd. 

    "Ja hoor!" zei de patrijs. "Probeer hem maar op te eten. Het zal je slecht bekomen!" 

    "Dat is raar! Ik neem niet het risico!" riep de krokodil, en hij zwom door tot de jakhals aan de andere oever kwam.

     

    "Nou, ben je tevreden?" vroeg de patrijs.

     

    "Zeker mijn beste. Je hebt me aan het lachen gemaakt, je hebt me laten huilen, je hebt me lekker te eten gegeven en je hebt mijn leven gered.
    Maar je bent me te slim voor een echte vriendschap," zei de jakhals. "Goeiendag!"

     
    Hij ging ervandoor en de patrijs heeft hem nooit weer gezien.

    Toen de patrijs zich afvroeg wat hij fout had gedaan kwam de fazant bij hem zitten. Ze praatten een beetje en het was een fijn moment voor beiden. De patrijs kende de fazant van vroeger en zo nu en dan kwamen ze elkaar tegen en deelden wat ze zo allemaal hadden meegemaakt.
    Toen ze een paar uur later uit elkaar gingen nam de fazant afscheid van de patrijs:
    "Dag vriend, ik zie je wel weer. Het was weer fijn bijpraten met jou."

    De patrijs glimlachtte en knikte.

    (Bron onbekend)

    23-11-2010 om 21:10 geschreven door Triangis, Meredith  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.leren van ganzen

    Onderstaande tekst werd me gestuurd door één van de vele trouwe lezeress van deze blog;-),  waarvoor dank want het is bijzonder toepasselijk!
    Wat betreft leiderschap kunnen wij mensen veel van (andere) dieren leren, lees bijvoorbeeld hieronder hoe wij van ganzen kunnen leren.  
    Zogenaamd domme ganzen.

    Are you a team leader or just the chief 'doer?'


    In business, leaders need their teams to succeed. Simple concept, right? So then why do so many managers spend the majority of our attention completing our own work, addressing clients’ needs or worrying about our bosses?

    Why? Because managers too often view themselves as the senior “doer” on a team.

    Our new research on teamwork for The Orange Revolution turned up some interesting highlights on managers. We found leaders of breakthrough teams view their primary role not as doers or even task masters, but as facilitators who smooth the pathway forward.

    Marilynn Brewer first described the type of give-and-take relationship that is evolving between breakthrough teams and their leaders in the Journal of Social Issues. She called it obligatory interdependence. It’s a fancy name for this idea: to survive as a species, human beings must learn to depend on each other. Translated to business, the rule of the jungle changes to: A leader can’t go it alone.

    We turn to nature to prove the point. Scientists in France first explained why migratory birds such as geese fly in a V-shaped formation. The aerodynamic V certainly reduces the air resistance that each bird experiences compared with a bird flying solo, allowing the animals to cover longer distances with much less effort—a near 70 percent increase before stopping to rest. But the birds’ heart rates also decrease when they are flying together and they are able to glide more often.

    Of course, in the V formation, the bird in the lead position will experience a greater air resistance and will have to work harder than the others. But this is where the formation process is remarkable. When the bird in front tires, it falls out of the lead and allows another bird to take over. This exchange takes only a second or two, barely evident from the ground. The process—one bird flying in the lead until it becomes exhausted—continues throughout the migratory journey. Each bird takes a turn in front, because each has strength to give.

    The parallel in business is entrusting different people to lead our many initiatives and supporting tasks; aligning skill-sets with specific responsibilities.

    So much of team success depends upon strong leadership. However, the actual role of the leader is often misunderstood. A good leader is one who spends energy building and developing a strong team instead of always trying to lead from the front. If the strongest bird always led, it would get tired and the flock wouldn’t get nearly as far.

    Ask yourself: Aren’t you most effective when you spend your time coaching and teaching instead of leading all the initiatives? In the end it is the strength of the team that matters. That’s when we get stuff done.

    23-11-2010 om 19:46 geschreven door Triangis, Meredith  


    Tags:leadership, teamleader, V-formation
    22-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cijfers

    Motivatie is zoek

    Het gaat niet goed met onze werkmotivatie en -betrokkenheid, aldus een studie van Securex. 1 op 5 is niet enthousiast over z’n job, 1 op 3 zou zijn baan niet aanraden aan vrienden en 23% verdedigt zijn bedrijf niet als buitenstaanders er kritiek op geven. Securex legt uit hoe je als werkgever de motivatie en betrokkenheid van werknemers kan doen toenemen.

    HR-dienstverlener Securex ondernam in januari en februari een online enquête bij 1.540 Belgische werknemers die een representatieve steekproef vormen van de totale Belgische werkende bevolking. De resultaten van de rondvraag waren niet bepaald opbeurend. Een greep uit de bevindingen:

    ·         Iets meer dan 1 op 5 voelt zich niet gemotiveerd om te gaan werken.

    ·         Bijna 1 op 5 is niet enthousiast over zijn job.

    ·         13% is niet trots op zijn werk.

    ·         1 op 4 zou niet opnieuw dezelfde job kiezen.

    ·         1 op 3 zou z'n baan niet aanbevelen bij vrienden.

    ·         1 op 4 zegt dat z'n bedrijf niet veel voor hem betekent.

    ·         23% verdedigt z'n organisatie niet als buitenstaanders er kritiek op geven.

    (site VDAB)

     

     

    Cijfers  en conclusies ...

    Cijfers worden vrolijk geïnterpreteerd naargelang de belangen, de perceptie of wat men wil vertellen. We zouden bovenstaand artikel evengoed kunnen interpreteren als volgt:
     

    Het gaat goed met onze motivatie!

     

    Bijna 4 op 5 voelt zich gemotiveerd om te gaan werken

    Meer dan 4 op 5 is enthousiast over zijn job

    87% is trots op zijn werk

    3 op 4 zou  opnieuw dezelfde job keizen

    2 op 3 beveelt zijn baan aan bij vrienden

    3 op 4 zegt dat zijn bedrijf veel voor hem betekent

    73% verdedigt zijn organisatie als buitenstaanders er kritiek op geven.

     

     

    Oftewel:

    Cijfers en statistiek zijn als kinderen voor het gerecht: men laat ze alles zeggen wat men wil.
    (Rémy Montalée)

    Of nog een schoontje:

    Vrouwelijk schoon kan je nooit precies in cijfers achter de komma uitdrukken, want juist de afronding maakt het zo mooi. 

    (Kadé Bruin)


    22-11-2010 om 16:48 geschreven door Triangis, Meredith  


    Tags:cijfers, motivatie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apple

    Aflevering 5

    Apple

    Bruin Ouessantschaapje, ooi (meisje), 4 jaar

     

    Heel gewoon maar toch ook heel bijzonder, ...

    dat komt er bij mij naar boven als ik naar “ons Apple” kijk.

     

    “Gewoon”  omdat ze zo gelijkmatig is.

    Zo in-druk-wekkend gelijkmatig van karakter.

    Maar wacht eens even ... IS dat eigenlijk zo gewoon ?

    Gelijkmoedigheid lijkt me, voor de meesten van ons, net heel moeilijk.

     

    Apple is, van al onze dieren, degene die zich het best aanpast, die zo gelijkmatig is dat je haar wel eens zou vergeten (en dat deed ik, want ze hoorde al thuis in aflevering 2).  

    Vanaf het moment dat we ze zijn gaan halen merkten we al in de wagen dat er veel moet gebeuren vooraleer Apple onder de indruk is.  Ze lijkt te baden in een rustige tevredenheid en daarmee verpersoonlijkt ze voor mij één van de vooronderstellingen van NLP:
    “Het is wat het is.”

     

    Nederigheid valt niet op.

    Je kan het zien als “saai”.

    Gemoedsrust  is nochtans iets waar velen naar verlangen.  Jij?

     

    Nederigheid, het tegenovergestelde van hoogmoed, één van de hoofdzonden...

     

    Wordt nederigheid voldoende geapprecieerd in onze dagelijkse “rat race”?

    Wordt het beloond?  Uberhaupt opgemerkt ?

     

    Apple, heel gewoon, en nét daarom  ook zo bijzonder.

     

    Dus heb jij:

    Een rustig temperament

    Kan je je goed aanpassen aan verandering?

    Ben je bescheiden en vriendelijk?

    Is jouw motto: “Het is wat het is”...

    En sta je tevreden in het leven?

     

    Dan ben jij een “Apple”

     

    (Om eens een andere indeling te hanteren dan MBTI, Enneagram, Disc of Sociale gedragsstijlen) ;-)

    22-11-2010 om 00:00 geschreven door Triangis, Meredith  



    Archief per week
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs