Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
In 1982 werd in Tildonk een Boerenmarkt opgericht. Deze wekelijkse markt greep elke zaterdagnamiddag plaats in de Pastoor Lambertzdreef. Grote promotor van dergelijke boerenmarkten was destijds ir. Jef Geldof die met zijn vzw Plattelandsontwikkeling duurzame landbouw in zelfstandige gezinsbedrijven beoogde. Rechtstreeks van producent naar consument was het motto. De Tildonkse Boerenmarkt was een van de eerste in Vlaanderen, doch na enkele jaren bleek het steeds moeilijker om voldoende boeren-standhouders te vinden en stierf het experiment alhier een stille dood. We noteerden indertijd de datum niet op het krantenartikel, dat hieronder afgedrukt staat. Eerste verjaardag staat in het onderschrift, dat moet dus 1983 geweest zijn.*
Momenteel bestaan er in Vlaanderen nog een 30-tal boerenmarkten, waaronder deze van Baaigem, waarmee het allemaal begonnen was.
http://www.platteland-stad.be/Boerenmarkten/
* In het onderschrift van de foto staat dat de Boerenmarkt haar 1ste verjaardag vierde op zaterdag 20 augustus. De 'eeuwige kalender' verklapte ons dat dit overeenstemde met het jaar 1983.
* TILDONK ZENDT ZIJN ZONEN UIT... Antwerpen - Banjul (21)
Als afsluitertje volgt een toelichting die we vandaag ontvingen van Roger Engelborghs in verband met het project dat door het team gesponsord werd, vergezeld van een reeks foto's met commentaar. Eindconclusie: Antwerpen-Banjul oktober 2008 was op zijn minst een verrijkende ervaring voor de deelnemers. Roger stelt het als volgt: "Deze challenge zal voor eeuwig in mijn geheugen
gegrift blijven als een onvergetelijk project Wat we meegemaakt hebben, de
verschillende culturen waar we mee geconfronteerd werden, de prachtige natuur,
anderzijds de grote armoede die er nog heerst..., dit alles onder woorden brengen
is niet mogelijk."
Na de eerste dag door de woestijn (foto) kwamen we aan in Nouadhibou (Mauretanie). Dit was het tentje waar we 2 nachten in geslapen hebben in de woestijn, naast de auto's. Geen luxe, maar toch goed geslapen (waarschijnlijk door de vermoeidheid!) Tweede overnachtingsplaats in de woestijn - Nouamghar (Mauretanie). Je had je auto nog niet geparkeerd of de kinderen stroomden in groten getale uit het niets toe. Op deze foto proberen onze gidsen, die ons door de woestijn hebben geloodst, de kinderen wat te animeren (en te kalmeren). Foto genomen aan Lac Rose (Dakar - Senegal) - de vroegere aankomstplaats van de rallye Paris-Dakar. Hier zijn buitenlanders (meestal Malinezen) bezig met zout boven te halen uit het meer. Zeer zwaar en ondankbaar werk, dat slechts gedurende een beperkte tijd per dag mag gebeuren, omwille van de gezondheid! Er zit 380 gr. per liter water in het meer, je blijft dus automatisch bovendrijven! Een vrouw in typische klederdracht, met op haar hoofd allerlei plaatselijk gemaakte spullen (beeldjes, armbanden .....) die zij ons te koop aanbood. Een plaatselijk groep djembéspelers, die optrad in ons hotel aan Lac Rose. Foto genomen in de omgeving van Banjul, van het restaurant "Kunta Kinteh". Jaren geleden werd er op TV een reeks uitgezonden " ROOTS " rond de slavenarbeid. De centrale figuur die hiertegen in opstand kwam heette " Kunta Kinteh". We hebben nog met hedendaagse afstammelingen van Kunta Kinteh in Gambia gesproken! Foto genomen in een restaurantje in de omgeving van het hotel waar we de laatste dagen verbleven. We zaten daar in het gezelschap van de "Desert Lions", de groep uit Ninove die ons meermaals uit de penarie heeft geholpen bij onze autoproblemen. In deze groep bevonden zich twee automechaniekers. Hun leuze was "onmogelijk bestaat niet!" Toen we op de laatste heuvel in de woestijn een barst in de karter hadden gereden en we dachten dat het "over and out" was voor ons, kroop Alain onder de auto, keek even naar de schade, zette zich terug recht en zei lakoniek : "Ik heb al groter scheuren in mijn leven gezien, no panic!" Een half uur later waren we terug aan 't rijden, was het lek gestopt en reden we met nieuwe olie verder, richting het einddoel. Nooit hebben ze ons in de steek gelaten! Prachtkerels, ik heb het al meermaals gezegd! Lees meer over de 'Desert Lions' op:
Schoolproject, gesteund door onze Nederlandse challengers (o.a. Johan van Bergen), dat we bezocht hebben. De Marent Nursery School kan als voorbeeld gesteld worden van hoe een project een succes kan worden, ondanks de moeilijkheden die er steeds optreden. Deze kleuterschool telt 200 leerlingen, verdeeld over 4 klasjes. Het project werd officiëel opgestart op 25 oktober 2007 en wat men daar al verwezenlijkt heeft op deze korte tijd is fenomenaal. De directeur van de school is een zeer geëngageerd persoon (hij is kok van opleiding), maar volgt nu lessen om zijn job van schooldirecteur officiëel te kunnen uitoefenen. Het is iemand met veel organisatietalent en hij heeft zelf kinderen op deze school lopen. Johan van Bergen is zelf adjunct-directeur in een Nederlandse lagere school en begeleidt dit project van nabij. Zo trekt hij meermaals per jaar naar Gambia om het project te begeleiden. Deze moderne school staat temidden van de krottenwijken. Van een contrast gesproken!
* TILDONK ZENDT ZIJN ZONEN UIT... Antwerpen - Banjul (20)
Roger Engelborghs en
Danny Cammaerts namen deel aan de Antwerpen-Banjul Challenge, de alternatieve
Paris-Dakar. Van 11 oktober tot 29 oktober
leidde de tocht hen doorheen zeven landen, drie in Europa, vier in
noordwestelijk Afrika. We gaven op deze blog dagelijks
rendez-vous. Ze bereikten de eindmeet en hadden nadien nog een weekje tijd om van hun avonturen te bekomen.
Vanavond kwamen ze behouden toe te Zaventem, alwaar een ontvangstcomité hen opwachtte.
En volgend bericht van Roger belandde reeds in onze mailbox, samen met een ganse reeks foto's. De foto's van hun aankomst te Zaventem tref je hieronder al aan.
Kleinkunst was in op het eind van de jaren '60. De chiromeisjes van Tildonk organiseerden op 23 november 1969 hun hippe Harbalo met een optreden van de op dat ogenblik razend populaire Dimitri Van Toren. De zaal Familia zat afgestampt vol. Bals waren er in die jaren ook in overvloed. De streekorkestjes "The Midnights", "The Dragons", maar vooral "William and his Jets" waren zeer geliefd. En doping in de wielersport was, toen al, onderwerp van de dag ('het geval Merckx')...
(merk op hoe stilaan nieuwe woorden uit de jongerentaal in het dagelijkse taalgebruik binnenslopen)
kleine advertenties (1969)
Wat
stelden de Tildonkenaren zoal te koop in 1969? Als we ons baseren op de
kleine advertenties in het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar dan werd er toen quasi niets meer verkocht! Doch dat is maar schijn, de advertenties waren verhuisd naar Het Klokske, een advertentieblad dat een leven naast De Haechtenaar kreeg. Op het einde van de jaren '60 kende Tildonk een ongemeen bloeiend en druk verenigingsleven. We hebben de aankondigingen in De Haechtenaar van de vele activiteiten op Tildonkse bodem hieronder weergegeven.
25/1/1969 Veldloop Morgen zondag 26 januari heeft te Tildonk de 16de Internationale Veldloop plaats, ingericht door de plaatselijke atletiekclub P.A.K.T. De wedstrijden worden gelopen op de terreinen van het klooster. Voor inlichtingen en inschrijvingen zich wenden tot Emiel Vermeulen, brugdraaier, Tildonk-Brug.
22/2/1969 Feestavond. Ten voordele van de Bond der Gepensioneerden V.V., wordt een feestavond ingericht heden zaterdag in zaal Concordia. Te 19 uur opening door de koninklijke fanfare Verenigde Vrienden. Vanaf 20 uur dans met het orkest "The Dragons". Tombola altijd prijs. Pensen of gebak met koffie te bekomen.
22/3/1969
Dansavond. Door en ten voordele van de atletiekclub P.A.K.T., wordt een DANSAVOND ingericht op zaterdag 22 maart in zaal Familia. Orkest : "William and his Jets".
22/3/1969 Toneelavond. Het toneelgezelschap Tijl van Buken geeft zaterdag 29 maart in zaal Alpia een voorstelling van "Valstrik voor een man alleen", thriller van K. Thomas. Begin te 20 u.
5/4/1969 Groot sportbal. Op zaterdag 12 april heeft in zaal "Concordia" bij Jan Fillet, het jaarlijks Groot SPORTBAL plaats ten voordele van de spelers van FC VV Tildonk. Het orkest "William and his Jets" speelt ten dans.
26/4/1969 Sint Barbaragilde. Op maandag 28/4 wordt een uitstap ingericht naar Nederland (Breda, Moerdijk, Rotterdam, Madurodam, Keukenhof Lisse). Deelname : 175 fr.
23/8/1969 Autozoektocht te Tildonk. Zondag 31 augustus 1969 ; 35 km ; gezellige familie-uitstap in het Brabantse landschap, langs rustige wegen. Afsluiting met een knus avondfeestje in "Bertembos" te Bertem. Deelname : 100 fr. per persoon, koud buffet met fritten en deelname aan de zoektocht inbegrepen. Organisatie Davidsfonds Tildonk ; inschrijven bij dr. Karel Monden, Kruineikestraat.
20/9/1969 Debatavond bij Davidsfonds. Dinsdag 23 september in zaal Familia : Debatavond, onderwerp : "Doping", onder leiding van Prof. Hebbelynck van de V.U.B. Sinds het dopingsgeval van Eddy Merckx in Italië, schijnt zich iedereen aan "Doping" te interesseren
11/10/1969 CVP Bal. De CVP afdeling richt een dansavond in op zaterdag 11 oktober in zaal Familia. Orkest "William and his Jets".
11/10/1969 BSP Bal. De BSP afdeling richt een dansavond in op zaterdag 11 oktober in zaal Alpia. Orkest "The Midnights".
18/10/1969 Kleinkunst is in! Davidsfonds brengt kleinkunstavond. Vrijdag 24 oktober te 20,30 uur : "Pol Van Mossevelde en zijn Skifflegroep".
25/10/1969 Sportbal. Vandaag zaterdag 25 oktober te 20,30 uur : Jaarlijks Groot Sportbal in de zaal "Concordia" bij Jan Fillet,
Ingericht door FC VV Tildonk, met het orkest "The Vibrations".
25/10/1969 Jaarlijks herfstbal. Morgen zondag 26 oktober te 19,30 heeft het jaarlijks Herfstbal plaats in de zaal "Familia", ingericht door de plaatselijke KAJ-afdeling. Orkest : "William and his Jets".
1/11/1969 Te koop : Vette VARKENS en WATERPOMP Storck, bij Victor VAN RILLAER-THIJS , Bertrodestraat 51, Tildonk
22/11/1969 Rode Kruisbal. Ten voordele van de Rode-Kruis-afdeling kanton Haacht, op zaterdag 22 november, Dansavond met het orkest "The Midnights". Begin te 20 u.
22/11/1969 Chiromeisjes in feest. Op zondag 23 november te 20 uur organiseren de chiromeisjes van Tildonk hun hippe Harbalo met Dimitri Vantoren. Men begint reeds van in de middag, want vanaf 15 u. serveert het restaurant reeds pannekoeken, terwijl er voor de liefhebbers te 17 u. mosselen en frites opgediend worden.
22/11/1969 Gemeente Tildonk, Zondag 23 november 1969 4de GROTE DUIVENSHOW, in zaal "Alpia", bij J. Jacobs-Van Krieken, Dorp 34. Binnenbrengen der duiven te 10 uur ; 11 uur officiële opening door burgemeester Dr. de Behault du Carmois en schepenen der gemeente ; vanaf 15 uur verkoop der geschonken bons en duiven. Medewerking verzekerd ondermeer van volgende kampioenen : Tildonk : Artoos J., Caluwaerts Louis, De Becker Alfons, De Coster Paul, De Plé G., Gordts Louis, Laurens K., Moelants L., Swiggers G. (smid), Van Aerschot Em., Vandenhoudt Albert (bakker), Van Horenbeeck Em. (minkes), Van Horenbeeck Modest, Van Horenbeeck Cyr., Van Langendonck J. (sekretaris), Van Krieken Jules, Van Meerbeeck J. , Verdrengh Edward, Verhulst Jules.
6/12/1969 Dansavond. De Supportersclub Geel-Groen richt een dansavond in op zaterdag 6 december in de zaal Concordia. Orkest "Jerry Vill and his Crooners". Begin te 20 uur.
Maandag 10 november: * FCVV Tildonk organiseert 1ste GRIEZELZOEKTOCHT op haar terreinen in de 7de Liniestraat 11 (vanaf 18.00 u. tot 23.00 u.).Na de tocht mogelijkheid tot drankje en pastabuffet.
* KVLV: om 21.00 u. in zaal Familia: ENERGETICS (conditietraining).
Deze keer testen we jullie kennis over de plaatselijke flora in de jaren '50 van vorige eeuw. We vonden nog een zwart-wit foto terug uit die periode. Zowat op de vreemdste plaatsen in Tildonk trof je deze bloemetjes aan. Weten jullie over welke bloemen het gaat?? Geef je antwoord op de rondvraag/poll (zie linkerkolom).
OPLOSSING 'interieurfoto' (vraag 5/10/08) Het glasraam bevindt zich in de onlangs gerestaureerde kapel in de Lipsestraat. De meeste blogbezoekers (75%) hadden het dus bij het rechte eind!
Ook onze striphelden versmaden een lekkere wafel niet op het einde van hun avonturen... (Uit: De verdwenen Nero)
Op zondag 9 november kan je weer overheerlijke wafels smullen van KLJ Tildonk
De
leiding heeft zich op zaterdag teruggetrokken om niets anders te doen
dan wafels te bakken, maar op zondag zullen ook de leden aan het werk
gaan. Want op zondagvoormiddag krijg je de kans om na de mis een pakje wafels van hen te kopen.
En
op zondagnamiddag tussen 14.00 en 17.00 u. kan je enkele enthoesiaste
KLJ'ers aan je voordeur verwachten met de vraag of je een pakje van hun
heerlijke wafeltjes wil kopen.
Tildonkse mannen kunnen hun mannetje staan aan de kookpot, zoveel is zeker. Naast hun companen van de TGV (Tildonkse gastronomische vereniging; zie blog 26/8/08) en die van KWB (Café Mangé, blog 11/9/08) hebben de mannen van Landelijke Gilde Tildonk recentelijk ook de koksmuts opgezet. Vorige maand stonden 18 mannen paraat om samen met chef Eddy enkele culinaire hoogstandjes uit de pan te toveren. Om al enkele gerechten te verklappen: aspergeflan met gambas, zalm met dragonsaus en
kruidentoast, fazantfilet met boschampignons en zilveruitjes, koude
soep van komkommer en avocado... En wij die zoiets als gezonde boerenkost verwachtten... ;-) De reeks wordt afgesloten met een 'demo-avond', waarbij de vrouwelijke wederhelften gastronomisch verwend zullen worden.Mooi toch!
Als je vanavond na acht uur in de buurt van het klooster wandelt, hoef je niet verbaasd te zijn dat hemelse geuren u tegenwaaien, want in de keuken van de lagere school grijpt op dat moment immers de tweede les in de reeks plaats.
De Heikantkapel rond 1900. Potloodschets door de Werchterse kunstschilder Frans Van Leemputten (1850-1914). (Bart Minnen).
4. TE BEEWEGEN NAAR DE HEIDEKANTKAPEL TE ROTSELAAR
Ook in Rotselaar-Heikant speelde de Mariaverering een grote rol. Vooral wie geplaagd werd door koorts, maar ook vrouwen met kwade borsten zochten soelaas in de kapel
De Haachtse pastoor Vanden Bruel schreef er het volgende over in 1861: (5)
Er bestaet op het grondgebied van Rotselaer, twintig minuten van de kerk, eene kapel heidekant kapel genaemd. In het jaer 1627 is door den eerweerdigen pastoor Mertens in de koor van Onze Lieve Vrouw een autaer afgebroken, in denwelken een Lieve Vrouw beeld geplaetst was. Dit beeld stond lang vergeten, toen een schrynwerker die eenige veranderingen in de kerk maekte, oorlof vroeg om dit beeld mede naer huis te nemen; deze gaf het voor speeltuig aen de kinderen van Frans Dirick, woonende te Beversluis, alwaer het lang verbleef, tot dat de beeldstormers het wegnamen om tot spotting en heiligschending te dienen, en hetzelve weg wierpen omtrent de plaets waer het zich vandaeg bevindt.
Het beeld waervan hier sprake is werd door een zekeren Pelsmaker in stukken gevonden en aen eenen boom gehangen, en allengskens kwam er een groote toeloop van menschen geplaegd met de koorts en vrouwen met kwade borsten hunnen troost zoeken;
De toeloop was zoo groot dat de eerweerdige heer pastoor van Wesemael, onder wiens geestelyk gezag het zich toen bevond, eene kapel oprigte gelyk die nog heden bestaet. In het jaer 1820 zyn er door den eerweerdigen Pater Riga veertien statiën opgerigt; elk heeft een steenen vierkantigen pilaer, in dewelken een nis is in dewelke de Heilige Mysteriën worden verbeeld van het lyden van Christus; alle vrydagen des jaers wordt er op het heilig Sacrificie der Misse geofferd; daerenboven op Goeden Vrydag en op Onzer Lieve Vrouwen geboortedag is er een groote toeloop van volk.
(5)Vanden Bruel J.Bt., Beschryf der dorpen van het kanton Haecht, drukkerij Fonteyn, Leuven, 1861.
In HOGT (het Haachts Oudheid- en Geschiedkundig tijdschrift), een uitgave van de geschiedkundige kring HAGOK, verschijnt volgende maand een zeer lezenswaardig en diepgaand artikel over deze kapel door historicus Bart Minnen:
De Mariakapel van Rotselaar-Heikant. Ontstaan en oudste geschiedenis (17de-18de eeuw).
---
Hierbij maken we nogmaals graag reklame voor HAGOK (en HOGT). Lidmaatschap voor 2009 blijft onveranderd 20 EUR. Hiervoor krijg je meer dan 300 bladzijden streekgeschiedenis in je bus, verpakt in 3 afleveringen van een glossy magazine. Boordevol interessante artikels, gestoffeerd met tientallen unieke fotos!
---
Het is bijna kerstmis en nieuwjaar, je moet sowieso binnenkort weer de hort op, op zoek naar allerlei kadootjes... Waarom eens geen abonnement op HOGT schenken? Wordt gegarandeerd door de begunstigde met veel dank aanvaard! Meer info (zie linkerkolom op de blog) of
Detail uit 'De bedevaart van de epilepsielijders naar de kerk van Molenbeek', (gravure (1642) van Hendrik Hondius naar een schilderij (1564) van Pieter Brueghel de Oude).
3. DE MIRACULEUZE GENEZING VAN ANNEKEN PALLAIJ (1615)
Het nabije Werchter bezit een O.-L.-Vrouwenbeeld waarnaar
eertijds grote toeloop van het volk geschiedde. Zo is er sprake van
verschillende mirakelen die in de 16de en 17de eeuw in
Werchter plaatsgrepen en waar het wonderbeeld een rol in speelde.
Een van deze mirakelen is in detail beschreven en handelt
over een inwoonster van Tildonk, die bezeten is van twee (!) boze geesten. Ze
wordt per kar naar de kapel te Werchter gevoerd om hiervan verlost te geraken.
Het verhaal werd in 1940 gepubliceerd door dr. Jos Cools uit
Haacht (4).
Hij had de tekst gevonden in het Rijksarchief, maar gaf geen nadere
bijzonderheden over de archiefbundel, n beetje volgens de toen
heersende
geest van wantrouwen tussen geschiedkundigen onderling.
Omdat
het zo een interessant verhaal betreft, geven we het hieronder integraal weer.
Het vergt natuurlijk enige inspanning om dit te lezen, maar om het toch
wat meer hapklaar te maken hebben we de tekst in paragraafjes verdeeld.
Veel leesgenot!
" Attestaet des pastoirs van Werchter van seker mirakel
geschiet in onser liever vrouwe cappelle tot Werchter op den Sinxen dach anni
1615.
Int jaer ons heeren XVIc vijffthien den 29 dach van Meye isser
een vrou persoon bij naem Anneken Pallaij gebracht, op een carre met zeelen
zeer vast gebonden, ut het dorpe van Thieldonck naer Wackerzeel ende van daer
naer het dorp van Werchter, ende comende op de eerde van Werchter heeft het
peert doe carre niet of zeer qualijck konnen voort trecken. Dit hoorende V of
VI mans persoonen van Werchter dat alsulcken vrou, die men seijde beseten te
sijn van twee boose geesten, gebracht worden naer Onser Liever Vrouwen Cappelle
van Werchter, zijn met grooter vuricheijt geloopen, ende hebben dese carre
metter vrouwen, met groot betrouwen ende viericheijt met grooter crachten voort
ut den slijck getrocken nae die Cappelle van Onser Liever Vrouwen tot Werchter,
ende comende opde eerde van Werchter, ontrint der Cappellen
heeft dese vrouwe grouwelijck getiert, ende haer tonge seer blau ende swert
dobbel ende zeer affgrijselijck uut gesteken ende comende inder cappellen
voors. is aldaer met zeelen ende boyen zeer vast gemaect, ende aldaer sonder
spreken, sonder eten, sonder merckelijc verstant, heeft zeer dickwils getoont
een zeer grouwelijck gesicht ende groot getier gemaect dickwils naer diversche
persoonen spouwende, ende het speecsel stinckende als eenige vuijle prije,
men heeft aldaer inder cappellen den dienst van Onser Liever
Vrouwen gedaen, met vasten ende met een geduerich gebet godt almachtich ende
die hemelsche coningine Maria aengeroepen tot alicheijt ende gesontheijt van
deser vrouwen.
Dit aldus gedaen ende geschiet tot opden 7 dach Juny 1615
wesende den heyligen Sinxendach het smorgens voor den Sonnen opganck isser in
de cappelle van Onser Liever Vrouwen van Werchter voors. geschiet ende gehoort
een zeer groot gethier gelijck ofter een groot geschudt had affgegaen, waeraff
die moeder van den voors. vrouwen bij naem Heylken Deweaer, wacker is geworden,
ende dese siecke vrouwen heeft geroepen ende geseet, moeder helpt mij, moeder
helpt mij, moeder staet mij bij.
Die moeder comende, soe heeft die dochter geseet, moeder ick
bin nu een van desen quaden geesten quijt geworden ende van eenen verlost, ende
terstont isser inde cappellen geweeste eenen zeer affgrijsselijcken ende vuylen
stanck, duerende een poose tijts. Ende binnen een halff ure daer nae, heeft
dese vrou wederom tot haer moeder geroepen ende geseet, moeder helpt mij,
moeder helpt mij, moeder staet mij bij,
ende de moeder comende, heeft dese vrou tot haer moeder
geseet, moeder ick bin nu oick den anderen quaeden geest quyt ende van hem
verlost ende van te vooren oick was daer oick een gethier als van een geschut,
ende oick volghde een grooten onverdrachelycken stanck als voor.
Ende ontrint den 7 uren onder die vroechmisse in inder
Cappellen voors. ontrint deser vrouwen geschiet ende gebeurt een zeer
affgrysselijck gethier van roepen ende schreuwen alsoe dat scheen dat dese
quaeden geesten wederom wilden keeren daer zy ut waren gegaen, maer is deur
godts hulpe ende goede middelen beter geweest ende ten zelven dage heeft men
deser vrouwen de banden ende boyen affgedaen ende haer in alles zeer stille
ende geschietelyck gedragen, ende seer weselyck ende minnelyck aensicht
getoont, ende zeer verstandelyck gesproken, ende weynich beginnen te eten,
maer heeft gelegen als een cranck ende sieck mensch van
leden, ende het dijstdaechs naer Sinxen, wesende den IX juny 1615, is dese vrou
inder processien achter het beelt van onser liever vrouwen om gedragen, ende is
alsoe geheel gecomen tot gesontheyt van lichaem ende haer verstant ende haer
vijff sinnen, ende heeft terstont daer naer wel ende hertelijck geten ende
gedroncken,
ende ten lesten op den sesthiensten dach dat zij inder
cappellen voors. had geweest, heeft dese vrouwe voors. Anneken Pallay inder
Cappellen voors. zeer devotelyck den dienst der missen ghehoort, ende heeft
haer bichte met goeden berou gesproken by den pastoor, ende het teecken des
heylichs cruys gemaect, ende haeren vader onse, ende weest gegruet ende die X
geboden, ende het gelooven perfectelycken gesproken, ende daernae met grooten
devotien inde presentien van verscheyen persoonen, ut handen van den pastoor
ontfangen het werdich heylich Sacrament,
ende corts daernae is metten pastoor met haeren man ende met
haer moeder, ende met een van haer kinderen ende metten meyer van de dorpe, Jan
van Lantrop, ende meer ander, uut de Cappelle met blysschappen gegaen, ende
genomen hebbende spyse ende dranck ten huyse van den meyer, is metten
pastoorende met haeren man ende haer
moeder met grooter blyscappen, wel vroemelycken ende sterckelycken naer huys
gegaen tot Thieldonck alwaer sy alnoch woonachtich is, ende op deser tyt alnoch
wel warende is tot meerder loff, prys ende glorie van godt almachtich ende der
glorieuser ende hemelsche coninginne Maria.
Tot meerder kinnisse ende waerheyt van der voors. is,heb ick heer Michiel Luyten pastoor tot
Werchter, dese onderteeckent bij naem ende toenaem, desen 28 juny 1615.
Ita attestor et
certifico manu prpria F. Michael Luyten pastor eccelsie parochialis
Werchtrensis indignus."
(vervolgt)
(4) Cools Jos., 'De devotie in het Land van Rotselaar', Eigen Schoon en de Brabander 23 (1940), 9-28.
TILDONK
- De zes vestigingen van Duferco in ons land sluiten van 1 december tot
7 januari. De 84 werknemers van Trebos Duferco Tildonk zijn daardoor een
aantal weken technisch werkloos. 'Het is nog afwachten wat er nadien
zal gebeuren', zegt Rudi Goris, hoofdvakbondsafgevaardigde van het ACV.Het bedrijf is het slachtoffer van de crisis in de automobielsector.
Door de slechte conjunctuur worden er minder nieuwe wagens verkocht.
'Als leverancier hangen we af van die sector', zegt Goris.Het
nieuws over de tijdelijke sluiting werd gisteren bekendgemaakt tijdens
een ondernemingsraad op de hoofdzetel. 'Het bedrijf sluit de hele maand
december. Begin januari zou de situatie herbekeken worden', zegt Goris.
'Duferco Charleroi sluit drie maanden, daar staat
de belangrijkste hoogoven van de groep. Ons moederbedrijf bevindt zich
in La Louvière, en we kregen maandag al officieus het bericht dat die
vestiging in december zou sluiten.' De arbeiders
die in Tildonk werken, stempelden in oktober al twee dagen per week.
'Volgende maand worden dat drie dagen en in december gaat het om
zeventien werkdagen', weet de vakbondsman. 'Tot tegenbericht zou het
werk hervat worden op 6januari. We hadden dit al wel voelen aankomen en
het is slecht nieuws. Het ergste is dat de arbeiders nu een loonverlies
van drie- à vierhonderd euro per maand oplopen.'
Voor de bedienden wordt nog een regeling uitgewerkt. Duferco stelt in
ons land vierduizend mensen tewerk en heeft ook twee vestigingen in
Frankrijk. (dbp)
All Saints Day. Dit wandtapijt in de Cathedral of Our Lady in Los Angeles werd in een Belgisch atelier geweven. Er werd Egyptisch katoen gebruikt en het digitaleontwerp is van de hand van artiest John Nava. Wat dit tapijt zo speciaal maakt is dat erkende, canonieke heiligen zij aan zij staan met onbekende heiligen, gewone mensen...
De Katholieke Kerk kent al sinds
de eerste jaren van het Christendom vele martelaren. Martelaar (van het griekse
woord martus = getuige) was de bijzondere eretitel voor degenen die gedurende
de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk hun trouw aan het christelijke
geloof met de dood moest bekopen. Deze martelaren werden oorspronkelijk in een
gezamenlijke herdenking van alle martelaren vereerd, maar Gregorius III
veranderde in 732 het martelarenfeest in Allerheiligen. Niet alleen martelaren,
maar ook heiligen, dit zijn gelovigen die door hun leven een bijzonder
getuigenis hebben afgelegd van hun geloof in Christus, worden dan herdacht.
In844 werd de oorspronkelijke datum (van 13
mei) veranderd in 1 november (begindag van de winterperiode volgens de regel
van Benedictus) en werd het een herdenking van alle heiligen - benoemden en
onbenoemden - die geen eigen feestdag of gedachtenis hebben.
Aan het feest van Allerheiligen
zijn verschillende andere vieringen voorafgegaan.
De eerste was in de zevende eeuw
en was de jaarlijkse herdenking van de inwijding van het voormalige pantheon te
Rome als kerk van Maria en alle martelaren.
De tweede was in de 8ste en 9de
eeuw (en werd gepropageerd door de geestelijke raadslieden van Karel de Grote
en Lodewijk de Vrome) en betrof de gedachtenis van alle categorieën van
'hemelingen' (Maria, engelen, aartsvaders en profeten, apostelen en martelaren,
priesters en andere geloofsleraren, de godgewijde maagden en de monniken en
alle anderen die in hun gezelschap 'de aanschouwing van God' genieten). (1)
Vandaag worden in de Katholieke
Kerk alle overledenen geëerd. En heel speciaal, zij die ons het
laatste jaar verlieten.
Het lijstje van 2008 voor Tildonk is lang: (2)
+
Brian Augustynen
Willy Cleynhens
Joris Coen Jeanne Coffyn Louis Coppens Rosa De Becker René De Lessine Louis Galmans Maria Galmans Gustaaf Gordts Willy Gordts Gustaaf Hermans Philomena Janssens Maria Jennes Jos Lens Maria Mertens Simone Persoons Frans Vendredy Laura Verhoogen Denise Verwimp Milleke Verwimp
Mooi glas
van Henny Joris, deels gekleurd, deels wit en zeer sober en daarnaast de
abstracte schilderijen van Karine Gutschoven in een prachtig kleurenpallet.
Hartelijk
welkom tot en met zondag 2 november.
Vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en
op afspraak.
* TILDONK ZENDT ZIJN ZONEN UIT... Antwerpen - Banjul (19)
Roger Engelborghs en Danny Cammaerts namen deel aan de Antwerpen-Banjul Challenge, de alternatieve Paris-Dakar. Van 11 oktober tot 29 oktober leidde de tocht hen doorheen zeven landen, drie in Europa, vier in noordwestelijk Afrika. We gaven op deze blog dagelijks rendez-vous. Ze hebben de eindmeet bereikt!
Zo lang de berichten doorkomen van ginds houden we u verder op de hoogte. Maar aan alle schone liedjes komt natuurlijk een einde. Eerst rest hen nog een weekje vakantie, doch volgende week vrijdag worden de koffers gepakt en gaat het met het vliegtuig terug, richting Zaventem.
Dus, als er de volgende dagen nog nieuws te rapen valt, brengen we het op de Tilloenk-blog. Hou deze laatste alvast in het oog...
Het bedevaartsoord het dichtst bij huis vanuit Tildonk was Wakkerzeel, waar
al voor 1150 een kapel stond die toegewijd was aan Sint-Hubertus (655-727), de
schutspatroon van de jagers. Volgens de legende genas deze een man van
hondsdolheid en werd hij daarom later speciaal aangeroepen tegen deze ziekte.
In Wakkerzeel bestond er een broederschap van de H.
Hubertus. De bedevaarders konden zich daar tegen betaling laten inschrijven op
de eerste zondag na Bamis (1 oktober). Deze broederschapsfeesten, een
jaarlijkse traditie, bleven eeuwen bestaan. Drie dagen duurde het feest en er
werd goed gegeten. Het lidgeld bedroeg 7,5 stuivers (1698).
Een reclameaffiche die elk jaar aan de kerkdeuren van de parochies
in Brabant en Antwerpen werd opgehangen teneinde de gelovigen naar Wakkerzeel
te lokken, beloofde een volle aflaat!
Wie wat te veel op zijn kerfstok staan had kon op de
bedevaartsdag een aflaat van zeven jaar verdienen, en dat scheelde een slok op
een borrel. De hoogmis zat stampvol. Iedereen ging te biechten en te communie
om deze korting binnen te halen. De vrome gemeenschap zat even later onbezorgd
te tafelen. (3)
De verering van St.-Hubertus en de bedevaarten namen
verbazingwekkend toe tot in de 19de eeuw. Door de ontdekking in 1885
van een virus-vaccin tegen hondsdolheid door de Fransman Louis Pasteur werd de
razernij zo goed als onschadelijk gemaakt.
Wakkerzeel verschrompelde en dommelde in
(vervolgt)
(3) Aerts A., Wakkerzeel het stille dorp, Hagok, 2005. De
St.-Hubertusverering te Wakkerzeel werd ook beschreven in: Hendrickx F., Wat was
Wakkerzeel?, Handzame, 1977.
* TILDONK ZENDT ZIJN ZONEN UIT... Antwerpen - Banjul (18)
Roger Engelborghs en
Danny Cammaerts nemen deel aan de Antwerpen-Banjul Challenge, de alternatieve
Paris-Dakar. Van 11 oktober tot en met 31
oktober leidt deze tocht hen doorheen zeven landen, drie in Europa, vier in
noord-westelijk Afrika. We hopen u op deze blog
regelmatig wat nieuws van deze avontuurlijke knapen te kunnen
meedelen. (wordt
vervolgd)
Dag 20 (29
oktober): AANKOMST BANJUL !!!
Het zit erop! De laatste rit vandaag met bestemming Banjul (Gambia). 22u00: nog geen sms ontvangen van ons team (624), maar aan de berichten van de anderen te constateren is zowat iedereen op het eindpunt toegekomen! Bloedheet lezen we ergens, en dit terwijl de temperaturen hier in ons Belgikske vannacht onder het nulpunt zullen duiken...
Om 22u17 kwam het verlossend bericht binnen: ook het Rodan-team (624) heeft de eindstreep bereikt! Een hele dikke P R O F I C I A T !! vanwege de achtergebleven koukleumen
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk