Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
1951. Over de 'Passieve Luchtbeschermingskelders' van het klooster ...
In 1951, niet zo heel lang na de 2de Wereldoorlog, vulde de gemeenteoverheid van Tildonk een document in, 'Lijst der Passieve Luchtbeschermingskelders'. Daarin stipte ze aan dat de gewelfde kelders van het klooster dienst konden doen als schuilkelders. Niet alleen de kloosterlingen (toen zowat 85 in getal) konden er in terecht maar ook een groot deel van de Tildonkenaren. In totaal was er immers plaats voor ongeveer 800 personen. Er werd verder vermeld dat deze gewelfde kelders in kareelsteen zich onder 'sterke' gebouwen bevonden van plusminus 12 m. hoog ...
In 1868
verscheen een boekje uitgebracht door L. Schwannsche Verlagshandlung te Köln u.
Neukirchen. Het had een dubbele titel: Die jungen von der Waldwiese en
Reise durch ein Stückchen deutsches Land. Hoofdauteur was de toen bekende
heimatschrijver Friedrich Wilhelm Grimme.
Eén van de
sagen gaat zowaar over Thildonck bei Löven, duidelijk geen "Stückchen
deutches Land"!
Het is een
mooi stichtend verhaaltje, maar het klopt niet. Het Franse leger waarvan
sprake in de tekst was toen al lang van onze bodem verdwenen. Het klooster in Tildonk werd trouwens pas
opgericht in 1818 toen Hollander Willem I alhier de plak zwaaide.
Als auteur van de sage gokken we op een Duitse zuster
(er verbleven er enkelen in die periode in het klooster van Tildonk), een
Duitse pensionaire of lekenlerares is uiteraard ook mogelijk...
Tijdens de Franse oorlog werd het wapengekletter zelfs tot in het stille dorp
Tildonk in België gehoord. Natuurlijk waren in die streek alle mensen
geschrokken, maar vooral een groep nonnetjes die ten allen prijze een brutaal
treffen niet wilden meemaken. Wat moesten ze dan doen? Ze moesten vluchten, en
zeer snel, want de voorposten bestookten al het klooster.
In doodsangst haalden de nonnen Het OLV-beeld uit hun kapel en plaatsten het
daar waar iedereen langs moest, op de dorpel van het klooster. Dan sloten ze
alle deuren en hingen alle sleutels om de hals van het OLV-beeld, aan wiens
bescherming ze het klooster toevertrouwden. Zo rap ze konden snelden ze het
dorp en het land uit.
Na een half jaar was het
krijgsgewoel afgenomen en de nonnetjes konden zo de terugkeer overwegen.
Met kloppend hart naderden ze
Tildonk, ervan overtuigd dat ze in hun vredig onderkomen geen enkele steen nog
op een ander zouden vinden.
Hoe aangenaam waren ze verrast
toen ze vaststelden dat het OLV-beeld het klooster goed bewaakt had. De
sleutels hingen nog om haar hals, alle deuren waren nog gesloten en geen vijand
had het vredige huis betreden.
Sindsdien vieren de nonnen ieder
jaar op de bewuste dag een dankfeest.
"Tildonk taught me French at the age of 7. Which gave me the inner confidence to go and live in Paris for 5 years - where I was told my accent was Belge... to which I hastily replied: "Yes that's where I learnt it." The fonctionnaire looked so taken aback! Tildonk taught us to look out onto the world without prejudice and with interest in people and the world in general. I remember we were lucky enough to be taken to see The Ballet BEJART in Brussels. We had some very interesting Belgian and American teachers. I can picture them now but have forgotten their names. Tildonk was cosmopolitan."
*1933: Vlaginhuldiging te Tildonk. De socialisten laten zich zien... 'tot spijt van wien 't benijdt'
De opkomst van de socialisten in onze dorpen werd, om het zacht uit te drukken, niet door iedereen toegejuicht. Zoveel is wel duidelijk na het lezen van onderstaand krantenbericht...
De Volkswil, 3/9/1933
Op de bewuste vlag van de Tildonkse Socialistische Werkersbond stond het jaartal 1932 geborduurd terwijl de afdeling volgens onze bronnen pas op 12 juli 1933 werd gesticht!
1897, stoomtram van Haacht botst op 'koopwarentram'...
"Verscheidene reizigerwagens waren geheel uiteengerukt en verscheidene koopwarenwagens ineengedrukt..." "Melk, aardappelen, boter, hespen en andere koopwaren lagen dooreen op den grond..."
Een brokje nieuws van de heimat zoals het afgedrukt stond in De Volksstem van 17 november 1897, een nederlandstalige gazet die verscheen in Wisconsin (USA) en die zich richtte tot de Nederlandse en Vlaamse emigranten aldaar.
Tram en trein waren hét vervoermiddel van de arbeider en de dienstmeid naar hun werkplaats in die dagen. Brussel boomde rond 1900. Zo vonden ook niet weinig Tildonkenaren er werk, bleven er hangen, en... verfransten er.
Stempel op een blanco prentkaart met de namen van 4 missieposten van de Ursulinen van Tildonk in Bengalen: Ranchi en Khunti (1903), Tongo (1907) en Rengarih (1908). De afstempeling dateert dus ten vroegste uit 1908...
is het verhaal van wie we zijn, waar we vandaan komen, en kan mogelijk onthullen waar we naartoe gaan...
"So als Cicero scrivet, so is
hystorie een ghetuge der
tijden, een licht der waer-
heyt, meestersse des levens
bootscapersche der outheit.
Daer om ist seere oorbaer
lic veel duechdelike historien kennen
ende daer op letten. Op dat wi bi exem
pelen van andere menschen leeren
mogen, orbaerlike dingen na volgen
ende schadelike dingen schuwen."
(Die alder excellenste cronycke
van Brabant, ed. Jan van Doesborch, 1530)
Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk...
Foto: Op de voorgrond, achter de muur van de pastorietuin, ontwaren we de herberg 'het Pannenhuijs' van meier Jan De Coninck alwaar de 'aertsgaten' in de gracht werden geduwd. Het imposante klooster op de achtergrond moeten we hierbij eventjes wegdenken want dit werd pas opgericht in de 19de eeuw (detail postkaart 1906).
Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk*
Gekrakeel, vechtpartijen, vandalisme... De krant staat er soms vol van maar toch is dit niks nieuws onder de zon want ook in vroegere tijden werd er aardig wat gebakkeleid en geknokt. Onderstaande twee teksten troffen we aan in het archief van de Schepengriffies van het arrondissement Leuven (1). De histories spelen zich af in het rurale Tildonk op het einde van het Ancien Régime en de hoofdacteurs zijn telkens knechten. Nog meer dan de omliggende dorpen bezat Tildonk in die periode een aantal grote pachthoven waarop meerdere knechten hun kost verdienden: Dormaalhof (Hambos), Terbankhof (Hambos), Nieuwenborg (Hambos), hoeve van het Iers Collegie (Hambos?), hof Ter Elst (Hambos), Bettenrodehof (Bertrodestraat), hof Ter Cammen (Mortelstraat), H. Geesthof (grens Winksele-Delle-Herent), Vijfeikenhoeve (Vijfeikenstraat), Voetemhof (Terbankstraat), ... Een knecht werkte tegen kost en inwoon, een echt loon zat er niet in. Hij stond dan ook helemaal onderaan op de sociale ladder en was heel dikwijls ongeletterd. Er waren verder zeer weinig ontspanningsmogelijkheden, de vrije dag werd meestal in de herbergen in de omliggende dorpen doorgebracht. Een en ander verklaart de toch wel banale ruzies en vernielzucht die aan het handgemeen, waarover we het hieronder hebben, voorafgingen. Het feit dat de meier en schepenen (= de wethouderen) getuigenverklaringen optekenden duidt erop dat de daders nadien voor de gepleegde feiten gerechtelijk vervolgd werden. Snuistert u even mee in de 18de eeuwse getuigenverklaringen? Van Algemeen Nederlands was toen nog geen sprake, zoveel is duidelijk...
Eenighe vechterije geschiet binnen de prochie van Thildonck op den 24e junij 1770 (2)
Samenvatting: Een drietal knechten uit Wilsele halen een vandalenstreek uit in de omgeving van de pastorie van Tildonk en gooien er enkele "aertsgaten" (3) in de gracht. Een vierde knecht die van het voorval getuige is, maakt een opmerking maar wordt daarop door hen afgetroefd. Een vijfde knecht kan de vorige ontzetten van zijn belagers. De veldwachter komt eraan, wil een der daders arresteren, doch wordt op zijn beurt in mekaar geslagen. Een meester-chirurgijn uit Leuven stelt in een attest de verwondingen vast.
Informatiens preparatoires, genomen door die wethouderen des graefschappe van Thildonck (4) ten versoecke vanJacobus Vanden Schrieck, drossaert over der selven heerelijckheijt, over eenighe vechterije geschiet binnen deselve prochie op den 24e junij 1770. Is gecompareert Jan Cool, cnecht bij Peeter Trappeniers, pachter onder Herent, oudt ontrent de 19 jaeren, hier toe gedaeght per den officier Jan De Vleeschouwer ende gestelt in eede door den meijer deser prochie, tuijght ende verclaert dat hij deponent op den 24 junij 1770 is geweest ten huijse van Peeter Vanden Bosch, dat hij van daer sijn affscheijt heeft genomen van tusschen den seven ende acht uren des savonts vanden selven dagh ende gecomen sijnde ontrent de pastorije alhier heeft gehoort eenigh gerucht ende geschreeuw ende voorts heeft hij deponent gesien dat seeckeren Christiaen 2e peerdencnecht woonende bij Jan Verhulst woonende onder Wilsel heeft aengevat seeckeren Jan Luijten eersten peerdencnechtwoonende bij Jan Michiels (5) onder dese jurisdictie. Gelijck oock heeft hij deponent gesien dat seeckeren Jan Sterckx eersten peerdencnecht woonende bij den pachter Jan Van Haeght onder het selve Wilsel den gemelden Jan Luijten oock is toegecomen. Hebbende den deponent gesien dat de twee lest genoemde cnechten den gemelden Luyten differente slaegen hebben toegebracht. Verclaerende hij deponent voorens gesien te hebben dat corts daer naer aldaer is aengecomen seeckeren Jan Bols, innegesetenen van Rotselaer, den welcken dese vechterije heeft gestilt, dat een weijnige daer naer aldaer ter plaetse voorschreven is aengecomen Jan De Vleeschouwer, officier deser prochie, den welcken den voorschreven Christiaen ende Jan Sterckx over de vechterije heeft gecalengeert (6) ende gearresteert. Als wanneer dese twee lest genoemde persoonen beneffens seeckeren Jan Cremers, oock cnecht bij pachter Verhulst, den gemelden officier sijn toegevaeren ende aen denselven toegebracht differente slaegen, soodaenigh dat hij ter aerde was gevallen.
- Eodem is gecompareert Jan Luijten, woonende bij Jan Michiels, pachter alhier.
- Jan Luijten verklaart dat hij op 24 juni, toen hij uit het huis van de meier (7) kwam, zag dat de twee knechten van pachter Verhulst van Wilsele evenals een knecht van pachter Van Haecht uit hetzelfde Wilsele bezig waren enkele aarsgaten in de gracht te stoten.
... dat den deponent hun daer over heeft vermaent seggende dat sulckx niet wel gedaen en was, dat naer eenighe woorden de selven cnechten hem hebben aengepackt ende aenden selven toeghebracht differente slaeghen soo op sijn hooft als op sijne lede, soodanigh dat het bloedt uijt des selffs hooft in abondantie was vloijende alswanneer den deponent overvallen sijnde heeft geroepen tot hulp. Dat daarop is aengecomen seeckeren Jan Bols, woonende tot Rotselaer, in sijne handt hebbende eenen stock, alswanneer dese voorschreven cnechten den deponent hebben los gelaeten, hebbende den deponent alsdan de vlucht genomen ten huijse van Francis Vildieu, alwaer hij deponent heeft gesien dat sijnen casack ten deele doorsneden was. Voorders verclaert den deponent corts daer naer gesien te hebben dat Jan De Vleeschouwer, officier van alhier gansch bebloeijt stont.
- Jan De Vleeschouwer verklaart op zijn beurt dat hij die bewuste avond drie personen omtrent de pastorie zag staan. Hij wou een van hen arresteren doch kreeg een vuistslag op zijn hoofd en heel wat slagen en stampen over zijn ganse lichaam. Hij was tengevolge hiervan acht dagen bedlegerig en werd onderzocht door een Leuvense chirurgijn.
- Een laatste getuige is de hierboven reeds vernoemde Jan Bols, 36 jaar oud en afkomstig uit Rotselaar. Hij kwam bij de pastorie van Tildonk aan en zag dat drie mannen Jan Van Luijten aanrandden. Deze riep om hulp:
... dat den selven Jan Van Luijten tot den deponent was schreeuwede dat hij hem mochte helpen ofte dat sij hem soude doodt gesmeten hebben, dat den deponent daerop tot de voorschreven drije manspersoonen heeft geseght houdt op oft ick slaeghe u doodt. Dat eenen van de voorschreven drije manspersoonen den selven Jan Van Luijten met den cop was houdende om hem alsoo tegens den muer te smijten. Dat eijndelinge deselve persoonen den gemelde Luijten hebben los gelaeten alswanneer voorschreven Luijten den vlucht heeft genomen ten huijze van Frans Vildieu. Hebbende hij deponent gesien dat den selven Luijten gansch bebloeijt was ende desselffs casack doorsneden was. Hebbende den deponent voorder gesien dat Jan De Vleeschouwer officier aldaer is aengecomen den welcken de voorschreven drije manspersoonen heeft gecalengeert als wanneer de selven manspersoonen den gemelden officier hebben ter aerde gesmeten ende eenen van hun met den pollevie op desselfs aensight toegebracht eenen stamp. Eeijndelijck verclaert hij deponent dat den gemelden officier in sijn aensight heden was gequetst soodanigh dat het bloet daer uijt in groote abondantie was vloeijede...
- J. Bt. Mommaers, meester-chirurgijn uit Leuven, schreef volgend attest:
Den ondergeschreven verclaert van op den 24 juni 1770 gecureert te hebben sekeren persoon met name Jan De Vleeshouwer, dienaer van het graefschap van Tildonck, bevonden gequetst te sijn aen sijn hooft, veroorsackende een opende wonde van op sijn recht voorhooft over de wenbrauwe over sijn oogh tot neffens ende door sijnen neus (?). Item alnoch een wonde achter sijn oor het gene moet geschiet sijn met een mes oft ander instrament. In teecken der waerheijt hebbe dit onderteekent den 24 juni 1770, Joannes Baptista Mommaers(?) meester serusijn der stat Loven.
Discours en chicaeneover de welgemaecktheijd van elkanders beenen ,Thildonk den 11 Julij 1785 (8)
Samenvatting: Het hiernavolgende gebeuren speelde zich af op de Nieuwenborg. Guilliam Weltens, dienstbode bij pachter Jan De Wit (9) komt in aanvaring met diens zoon Antoon De Wit. Wat begint met enkele onnozele opmerkingen over de welgemaaktheid van mekaars benen (!) eindigt op vuistslagen. Antoon De Wit ontvangt een pandoering en ook zijn zuster Marie Anne deelt in de klappen
Informatiens preparatoir genomen door die ondergeteekende schepenen van Thildonck ten versoecke van Sr. Joannes De Coninck drossaert van aldaer, over eenige slaegen toegebracht aen Anthonius Dewit sone Jan binnen t voirschreven Thildonck desen 11 Julij 1785.
Is gecompareert Joannes Haë, gebortig tot St Truijen, actuelen dienstbode woonachtig bij pachter Jan de Wit binnen Thildonck, gedaeght ende in eede gestelt, den welcken verclaert op den 3 julij gepasseert, gesien te hebben dat Guilliam Weltens, oock dienstbode bij d(aegher)e Jan De Wit, zijnde aende voordeure van het huijs, in geselschap van Anthoen De Wit ende met denselven in discours en chicaene over de welgemaecktheijd van elkanders beenen, eijndelijck den voorschreven Anthoen De Wit heeft toegebracht eenige slaegen met sijn vuijst op deselfs hooft, sonder dat d(aegher)e Anthoen De Wit hem eenighsints verweert heeft. Verclaerende voorts oock gesien te hebben dat de huijsvrouwe van d(aegher)e Jan De Wit met hare schoondochter Marie Anne te helpe comende om sulckx te beletten, dese laeste oock eenige slaegen heeft gegeven, voorts drijgende de eerstgenoemde haer oock van t selve te geven ingevalle sij vandaer niet en ginck. Verclaerende tgene voorschreven te bestaen in de oprechte waerheijt ende naer voorlesinge heeft hij daer bij gepersisteert ende dese onderteeckent. (Xt hantmerck van Joannes Haë verclaerende niet te connen schrijven).
Is oock gecompareert Jan Baptist Vandevelde, oudt 17 jaeren, gebortig van Winxele, gedaeght ende in eede gestelt als den voorgaenden, den welcken verclaert op den 3 julij gepasseert gesien te hebben dat Guilliam Weltens, oock dienstbode beneffens hem comparant bij pachter Jan De Wit, staende alsdan aen de voordeure van het huijs in geselschap met Anthoen De Wit, sone Jan, ende met denselven in discours sijnde ende laeter in chicaene tredende aengaende de welgemaecktheijd van elckanders beenen, eijndelijck aenden voorschreven Anthoen De Wit eenige slaegen heeft toegebracht, te weten twee met sijn vuijst op deselfs hooft ende twee ofte drij met de platte handt op het hooft ende rugge van den voorschreven Anthoen, sonder dat desen laesten hem eenighsints verweirt heeft, verclaerende voorts oock gesien te hebben dat sijne suster Marie Anne De Wit te helpe comende om sulckx te beletten, oock eene slag heeft gecregen op haer hooft van denselven Guilliam Weltens. Verclaerende hij deponent sulckx te bestaen inde oprechte waerheijt ende naer voorlesinge deser heeft hij daerbij gepersisteert ende onderteeckent. (X d' handmerck van Jan Baptist Vandevelde, verclaerende niet te connen schrijven; Peeter Coremans, Quod attestor, H. De Lellio, secretaris).
* Overgenomen uit:Gordts J., 'Knechten op de vuist in het 18° eeuwse Tildonk', HOGT 16 (2001), 220-225.
(1) Algemeen Rijksarchief Brussel (ARAB), Schepengriffies arrondissement Leuven, nrs. 1999 - 2002: schepenregisters van Tildonk, periode 1770-1790. (2) ARAB, Schepengriffies arrondissement Leuven, 1999, akte nr. 3-3. (3) Aarsgat: het ondereind van een gevelde boom (Van Dale). In ons dialect spreekt men van een 'èësgat'. (4) Het document werd ondertekend door meier Jan DE CONINCK en schepenen Hendrick GORTS, Giliam FIJARDTS en Peeter COREMANS. (5) Jan MICHIELS (x Petronella GORDTS) was pachter op het hof Ter Elst (de hoeve Van 't Sestich). (6) Calengeren: aanklagen, berispen (Verdam). (7) De meier was Jan DE CONINCK (x Elisabeth SMEDTS) die de herberg 'het Pannenhuijs' openhield, gelegen op de oude dorpsdries naast de pastorie. (8) ARAB, Schepengriffies arrondissement Leuven, 2002, akte nr. 16. (9) Jan DE WIT (=Bertem 4/1/1731, +Tildonk 12/7/1808) huwde in 1756 Catharina MOMMAERS (°Duisburg +Tildonk 4/11/1778), waarvan hij 8 kinderen had w.o. de voornoemde Antonius (°Tildonk 20/4/1762) enMaria Anna (°Tildonk 5/10/1768). Na de dood van zijn vrouw hertrouwde hij met Maria Elisabeth SCHAVEYNE , die hem nog eens 7 nazaten schonk!Van 1778 tot 1785 was hij pachter op de Nieuwenborg en voordien pachtte hij de vlakbijgelegen hofstee van het klooster van Terbank (ARAB, Familiearchief de Lalaing, 1639, 1648). In 1785 bewerkte hij zijn akkers met de hulp van niet minder dan 9 paarden (ARAB, Schepengrifffies arr. Leuven, 5569). Hij wastevens schepen van Tildonk in de periode 1761-1773.Jan DE WIT was een van mijn voorouders (Kw70) en verwant met de gekende pachtersfamilies GORDTS, JANSSENS, VANDENHEUVEL en VANDENSCHRIECK.
Op het einde van de 19de eeuw barstte het Tildonkse kloostercomplex zowat uit zijn voegen. Een ambitieus project lag op tafel: men wou namelijk stoom gebruiken als aandrijfkracht voor machinerie en als verwarming, maar ook elektriciteit als verlichting. Bovendien wilden de ursulinen er nieuwe gebouwen oprichten zoals een boerderij, bakkerij, wasserij, strijkerij,... Het terrein diende daartoe uitgebreid te worden en daarom werden onder meer gronden van het klooster geruild met gronden van graaf de Lalaing, nakomeling van de laatste graaf van Tildonk. Een obstakel vormden enkele grondpercelen van ene Juffr. Gabrielle Blommaerts uit Brussel die lang het been stijf hield en niet geneigd was om te verkopen. Het heeft heel wat gepalaver gekost met er bovenop zelfs een bedevaart naar het heiligdom van Affligem om de dame tot andere gedachten te brengen. In 1899 werd uiteindelijk een akkoord bereikt. Daarop werd met toelating van de gemeente het tracé van de Kouterstraat (chemin n° 9) een eindje verlegd in zuidwestelijke richting en werd de straat meteen ook rechtgetrokken (zie de vette lijn) .
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk